login |

Pilot-mustra: Made in Jersey – 1×01

2012. 10. 03. 15:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

Ajajj, gondban vagyok, mert azt veszem észre, hogy elkezdtem szinte minden pilotnak afféle megfutamodásnak tűnő 6/10-eket adni, s naná, hogy a Made in Jersey esetében is ezen gondolkodom. Ehh…, ráadásul human annyira fázik a koncepciótól, hogy nem is fogja megnézni, így velem kell beérnetek. Igaz, azt jelezném, hogy míg ő csöpögős drámát várt, a Made in Jersey inkább vicces jó hangulatú és feelgood.

MADE IN JERSEY – 1×01 – 6/10


Nem szabadultok a 6/10-től. Azért nem, mert nincsenek prekoncepcióim, s bár nagyon tipikus volt a pilot, de nem nagyon tudom kiemelni, hogy mi minden “rossz” volt benne. Nem tudom, valahogy szimpatikusak az efféle meseszerű történetek az esélytelenül induló versenyzőkről. Sportban sincs általában kedvenc csapatom (nyilván a Békéscsabán kívül, hiszen mégiscsak lokálpatrióta vagyok), mindig annak szurkolok akkor örülök legjobban, ha az nyer, aki esélytelen. (Lásd az összes reality.) Nem véletlen, hogy válogatott focicsapatok közül is a szerencsétlen skótok a szívem csücskei.

A Made in Jersey jogi sorozat. Mégpedig abból a válfajból, melyben van huzavona az ügyvéd kollégákkal a cégen belül, van nyomozás és van tárgyalóterem. A főhős az angol Janet Montgomery által alakított New Jersey-ből és nagy munkáscsaládból származó ügyvédlány. (Duplafedelű akcentus, pacsi.) A kezdés megadja az alaphangot, egy bicajos majdnem elcsapja őt és unkaöccsét az utcán, mire nagy hangon és magabiztosan leteremti őt Jersey-style, miközben popzene festi alá a jelenetet. (A nézők fele itt fogja kikapcsolni a pilotot. Egyébként ez a popzenés aláfestés kőkeményen végig megmarad.)

A főhősnő értekezleten mond egy okosat, amire az iroda főnöke (Kyle MacLachlan) felkapja a fejét és felajánlja neki, hogy segítsen be egy gyilkossági ügybe, majd még arra is lehetőséget kap, hogy a védelem csapatában tárgyalótermezzen. Itt azt várta volna az ember, hogy mindenki irigy lesz rá a vele egyszintűek között, a partnerek pedig lenézik, de semmi ilyesmiről nincs szó. Oké, fönt akad egy ellenlábasa, de ő is abszolút visszafogottan sajnálja le, de egyébként a főnöke is hasznát veszi, a nagyfőnök is inkább mentor – ez a húzás váratlan volt.

Fontos aspektusa a sorozatnak a családi szál, anyuka, sok tesó, azok gyerekei, tipikus olaszos família, segítenek, C-sztorit szolgáltatnak (sajnos Erin Cummings is ide került bögyös tesónak, nem ügyvéd lett), talán ide tolnak idővel drámát is, mert eddig az az, ami abszolút nincs jelen a sorozatban. Nem is baj, csak félő, hogy ezt majd úgy akarják ellensúlyozni, hogy egyszer elítélnek valakit, akit nem kéne, hogy kiderüljön, hogy Martina sem tévedhetetlen. (Vajon hány rész/évad lenne, míg partner lesz az irodánál?) A család mindenesetre jó ellensúly, hiszen a főhős az irodában megszeppent kezdő, de otthon felszabadult és nagymnő.

A lényeg, hogy a Made in Jersey korrekt volt, de látatlanban senkinek nem tudnám ajánlani azzal, hogy miért érdemes megnézni, azt sem tudom mondani, hogy “ha szereted ezt vagy azt, akkor ezt neked találták ki”. Nem, nincs olyan kiemelhető pillanata, amivel ajánlható lenne. Megnézed a pilotot és vagy elkezd érdekelni a folytatás, vagy megvonod a vállad. Sem a fő karakter, sem a mellékszereplők nem iszonyatosan izgalmasak, de nem is ártalmasak. (Oké, a magánnyomozó jó arc.).

Akinek bejön Janet Montgomery karaktere, az lehet, hogy nézni fogja, mert egyszemélyes a sorozat, kábé a pilot minden jelenetében benne volt – akkor fog csökkenni a minőség, ha lesz nélküle jelenet, mert elhiszik, hogy a többi karakter önmagában életképes.

Egyébként heti egy ügy, némi nyomozás (inkább ez volt a pilotban – nem csak védik az ügyfelet, a gyilkost is megtalálják) és/vagy tárgyalóterem, pedálozás a cégnél, kikerülve pár csapdát, ez lesz a Made in Jersey. No meg a finesz-aspektus, mert tuti, hogy mindig be fognak tolni egy ötletet, amit a főhős a múltjának vagy származásának köszönhetően szül meg.

9 hozzászólás Ne habozz!

tulipán - 2012. 10. 03. 15:35

nekem guilty pleasure lesz a hart of dixie helyett mert azt már unom, ez meg még lehet érdekes. jó a kritika, köszi!

Tibi - 2012. 10. 03. 15:43

Nekem az volt a bajom ezzel a sorozattal, hogy nincs benne átívelő szál. Míg a Férjem védelmében, Ally McBeal esetében valahol volt, (szexbotrány, Ally és Billy), addig is semmit se vettem észre, az pedig, hogy hetente random embereket védjen meg random módon anélkül, hogy lenne valami átívelés, szóval nekem az úgy nem pálya. Pedig szeretni akartam.

winnie - 2012. 10. 03. 15:48

tibi: a szentimentális értékkel bíró csillag lehet átívelés:) egyébként idővel talán lesz. a 2. részben jön kristoffer polaha állandó szereplőnek, változik egy kicsit a benti dinamika.

Tibi - 2012. 10. 03. 16:15

Tényleg, Kristoffer Polaha, őt nagyon szeretem, miatta adok tán még egy esélyt a sorozatnak, viszont ha nem átívelő szál, akkor az nálam egyértelmű kasza. És átívelő szálnak nekem nem elég olyan laza, mint a Mentalistában, én komoly átívelést akarok, mint a Férjem védelmében esetében :) Mondjuk, ha ilyen adatai maradnak 18-49ben, nem hiszem, hogy sok epizódról beszélhetünk.

dragon1986 - 2012. 10. 03. 16:16

én is csak a főszereplő miatt néztem bele megszerettem a Human Targetban, itt kicsit fura volt agyon rúzsozva meg azzal a dús hajjal. :D Én nézni fogom, átívelőszáll hiánya nem is zavar. :D

FKata - 2012. 10. 03. 16:54

A kritika utolsó mondata a lényeg az első részben. Azért remélem, hogy nem minden ügynek az lesz a kulcsa, hogy “ő átlátja azokat a dolgokat, amit a gazdagok nem”.

LoGi - 2012. 10. 03. 18:25

eddig egyáltalán nem volt látóteremben a sorozat, de Janet Montgomery miatt könnyen lehet, hogy felveszem guilty pleasure-nek én is. főleg ha továbbra is 6/10 körül fog mozogni, és nem romlik.

emeric - 2012. 10. 03. 20:22

A human target-ben volt… tudtam, hogy ismerős, ha itt nem olvasom a kommentek között, rá se jövök. viszont mikor megláttam, csak annyit gondoltam. na ez aztán már több, mint vé-ko-ny.

Smash - 2012. 10. 07. 15:59

Én nem bírom nézni. Nagyon, de nagyon irritál a mű akcentus. Pedig általában a jogi sorozatokat nézni szoktam minden hibájuk ellenére, de valahányszor kinyitja a száját szegény csaj, a falra mászok :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz