login |

Revolution – 1×03: No Quarter

2012. 10. 03. 21:40 - Írta: winnie

79 hozzászólás | kategória: kritika,

“Nora elvezeti Charlie-t és Miles-t a lázadók táborába” – ez volt a Revolution – 1×03 hivatalos, egy mondatos szinopszisa. Aki látta az epizódot, az ezt olvasva jót mosolyoghat, hiszen tudjuk, hogy mi történt. Aki meg az első rész után kiszállt, az nem tudja, hogy ki az a Nora, de azt nekik és a többieknek is elmondhatom, hogy szerintem nagyjából mostanra rá lehetett érezni a sorozat DNS-ére. Akinek eddig bejött, azt szerintem jó eséllyel megvette a Revolution, aki viszont a pilot után nem folytatta, nem hiszem, hogy beleszeretne, mert az 1×03 rémesen lagymatag epizód volt. Én szerintem itt szállok ki, úgyhogy a heti kibeszélőt viheti valaki, ha akarja.

Lagymatag. Valahogy ezt a szót abszolút helytállónak érzem az 1×03-ra, mely abszolút a recept szerint készült. Adott volt egy epizodikus probléma (egy ostrom), 3 főszálon dolgoztak (főleg Charlie-ék, de Google Guy-ék, valamint tesó is kapott egy totálisan érdektelen 3 jelenetes sztorit), plusz volt egy 3 jelenetes flashback-ünk, mely az Áramszünet után fél évvel játszódott. Ennyi, így ezúttal a körből kimaradt 4,5 fő karakter, akik majd a következő részben lesznek nyilván, amikor mások pihennek majd le.

Így megy ez. Még az is tipikus volt, hogy az 1×02 cliffhanger-jével nem foglalkoznak – ezt nem is értem, manapság ez nagyon elterjedt, hogy a cliffet nem rögtön, hanem két résszel később oldják fel. Ennek a nézőcsalin kívül van egyéb dramaturgiai oka? Az ember kíváncsian várja, hogy megtudjon valamit és fityiszt kap. Nem baj, kaptunk mást, kötelező kardozást (ha tekernék, ezek lennének a tekerős részek, hiszen tudjuk, hogy kinek nem eshet baja, ráadásul addig sem kell sztorit mesélni…), sőt, ezúttal lövöldözés és robbanás volt, több tucat halott, hátha valakit a vérengzés érdekel.

De hiába minden akció, a sok szál miatt, még úgy is, hogy az egyik jelen sem volt, alig halad előre a történet, s ami nekem fontosabb, a világról is nagyon keveset tudunk meg. Oké, minden epizódban akad apró infó, hogy ezt a kötelességüket is kipipálják a készítők, de az nem elég, hogy beszippantsák az embert.

Ebben igazán a flashback-ek segíthetnének, de azokat szörnyen építik fel. Az 1×02-ben és itt is csak kvázi egy hosszabb jelenetet daraboltak fel, hogy a végén legyen egy felfedezés vagy plusz infó. Ezt nem így kéne – ha már darabolnak, akkor, minden szelet  végére kellene valami kampó (infó, felfedezés), mert egyébként az egész technikai dologgá válik. Ráadásul mivel tudtuk, hogy valami történni fog a visszaemlékezés végén, így még kiszámítható is volt.

Szimpatikus a Revolution karaktereinek többsége, de amíg a készítőknek csak annyi a koncepciója, hogy a részben elszórnak egy-két általuk WTF-nak tartott infót (a mostani, részközbeni Miles-felfedezésnél volt már érdektelenebb? a másik szálon aranyos és kedves volt, ami történt, de az aranyosság és kedvesség jobb sorozatokban is jelen van), addig semmiképpen sem fog az érdekes sorozatok közé tartozni a Revolution, inkább csak a lehetőségekkel telik táborába. Mert a pilotra továbbra is azt mondom, hogy sok lehetőséget felvázol.

Az 1×03-ra röppen egy 4/10, ami jelzi, hogy nem az a gond a sorozattal, hogy borzasztó lenne, hanem inkább alacsony szintet lőttek be, alacsonyra tették a lécet, amelyet epizódról-epizódra át akarnak ugrani. Évad közben hetiben 5-6 sorozatnál többet nem tudok követni, a Revolution pedig ennyi alapján az első 50-60-ban sincs benne a jelenlegi kínálatból, így nem kell törnöm magam. Ha érdekelni fognak a “válaszok” vagy a történések, azaz ha képben akarok lenni, akkor a fél perces promók, meg 1-2 perces kommentolvasással letudom azt, ami egyébként 42 perc lenne.

79 hozzászólás Ne habozz!

szendroib - 2012. 10. 03. 22:15

Nekem bejön a sorozat, bár tény, hogy az írók nagyon szeretnek WTF infokkal dobálózni csak úgy spontán, valóban jobb ha az embernek van lehetősége megsejteni a fordulatokat, nem csak 10 percenként történik egy. Én az első évadra mindenképp maradok, eddig élveztem.

Vitya - 2012. 10. 03. 22:16

Nekem már a második rész után is kaszagyanús volt, de akkor ezt már meg se nézem. Kár érte pedig ez volt az egyetlen újonc amit vártam.

Isteee - 2012. 10. 03. 22:22

Nekem tetszett ez a rész is, bár tény, hogy kicsit lassan alakulnak benne a dolgok…
Engem valahol kárpótolnak a gyönyörű színek és az 5.1-es hangzás (last resort dettó)
Szóval maradok még, érdekes lesz ez :)
Azt meg reméltem, hogy Danny még az epizódban elkapja a (köcsög) katonát :)
Egyébként nagyon durva morális dologra épül a sori, kíváncsi leszek hogyan fognak majd ezen enyhíteni…?

Pocok - 2012. 10. 03. 22:22

Nekem is bejött, bár a kiscsaj nagyon idegesítő.
Mi is volt a második rész cliffe? Az, hogy szétbarmolják a számítógépet? Szerintem nem baj, hogy nem oldották fel… kis türelem. :D

TD - 2012. 10. 03. 22:30

Még én is maradok, a két jómadár története is érdekel, mégis hogy jutottak az igazságosztástól az egész országot uraló(?) milíciáig.
Néhány sorozat, amit eddig néztem, kezd érdektelenné válni, úgyhogy ezt most talán felértékelem, de mindenképpen nézősebb, mint a szintén újonc Last Resort. Remélem nem csalódok.

jim455 - 2012. 10. 03. 22:30

Az a baj hogy rohadtul nem érdekel a rejtély, rosszul tálalják, gyenge klisé karakterek, nincs amiért érdekeljen a folytatás.Nekem csak a világgal nem adják el.Nagyon gyengére sikerült, teljesen gagyi(kardozás WTF).De most komolyan hol van ez egy Losttól?

Isteee - 2012. 10. 03. 22:33

Nem értem a kardozás miért nem jó?
Elvileg civilek nem birtokolhatnak lőfegyvert.
Akkor mi más maradna…konyhai kiskés? :)

TorrenteXY - 2012. 10. 03. 22:35

Én teljesen másik részt néztem? :D

Az előzőhöz képest nekem baromi nagy javulás volt. Teljesen érdekes, mutattak egy csomó mindent a karatkerekről, azok motivációit ismertük meg. Nekem inkább kicsit túl gyors az egész, olyan szempontból, hogy én élvezném ezt az árammentes világot, de már lassan a szereplők fele újra találkozott az elektromossággal… A Miles-os WTF-nak szánt elem az tényleg kilométerekről előre látható volt, de a flashbackes mászkálásuk informatív és érdekes volt.

A Lost-os színésznek nagyon örültem, remélem ő is állandó lesz.

Az igazi kedvenc viszont a Google-fickó motivációjának elmesélése volt, azt át lehetett élni.

Ha ilyen minőségi karakterizáció felé indulnak el, szerintem nem lesz gond.

Ennek ellenére még mindig nem tudom, hogy állandó néző leszek-e, én még várok egy kicsit, hátha beránt, vagy jön a totális érdektelenség, és a kasza.

Pocok - 2012. 10. 03. 22:35

Én meg azt nem értem, miért ilyen ritka az automata fegyver? Miért van nekik csak újratöltős karabély?

Isteee - 2012. 10. 03. 22:38

Pocok: bizonyára az is ki fog derülni :)

A sztori valahogy úgy néz ki, hogy a jó emberek elkülönültek, éldegélnek békességben.
A rossz emberek néha megtámadják őket, már ha vannak. De ők inkább a milíciában vannak, akik viszont terrorizálják az egész (volt) országot…vagy legalábbis egy részét :)

Szóval a semmiből előteremteni valami jó kis fegyvert nem olyan eccerűűű :)

winnie - 2012. 10. 03. 22:42

“Mi is volt a második rész cliffe? Az, hogy szétbarmolják a számítógépet? Szerintem nem baj, hogy nem oldották fel… kis türelem. :D”

nem baj, csak annyira tipikus, az eventben volt folyton ez. azzal fejezik be, hogy “uhh, történt valami izgi” és a folytatásban egy szó sincs róla. nem kell feloldani, sőt, semmit sem kell, csak ez is teljesen gépies megoldás, hogy “majd két rész múlva” – klisékézikönyv.

jim455 - 2012. 10. 03. 22:44

Istee: Oké, hogy kardoznak, de még hányszor, és amit winnie is írt-perszehogy mindig a jófiúk nyernek, lekardoz 10 embert egyedül.Ilyen részktől a falat kaparom…

winnie - 2012. 10. 03. 22:46

“Nem értem a kardozás miért nem jó?
Elvileg civilek nem birtokolhatnak lőfegyvert.”

csittcsatt, csittcsatt, ásít. a person of interestben sem mutatják a bunyót:) korábban is volt, aki írta, hogy unta a kardozást, itt meg minden részben kell kötelezően egy csittcsatt. az a baj, hogy nem tudnak változatásak lenni, max módosítanak a koreográfián és megölne pár vendégszereplőt. kardozzanak, de nem fontos minden részben – _én_ nem az akciót várom ettől a sorozattól.

igazából minden ezen múlik, hogy ki mit akar. nekem végképp nem kell az, hogy rohanjanak a rejtély fele (mondjuk őket nem a “mi okozta?” érdekli, hanem a “kapcsoljuk vissza”, szóval nem ezért zavar a tempó lassúsága, hanem az, hogy nem halad semerre egyelőre a sztori.

aki szereti a szokatlan eksönt, annak mindenképp újszerű lehet az ilyen a tévében. (én szeretem az akciósorozatokat, de a 2 percen át való lövöldözés is untat:)

Isteee - 2012. 10. 03. 22:46

jim455: én örülök azért, hogy még ha kicsit klisés is, azért számomra fenntartja az érdeklődést…még :)

winnie - 2012. 10. 03. 22:47

“A Lost-os színésznek nagyon örültem, remélem ő is állandó lesz.”

nem lesz, de nemsokára jön jeff fahey is.

sleepwalker - 2012. 10. 03. 22:57

Előzetes alapján többet vártam ettől a sorozattól. Igazából van még hátra 19 rész az évadból, szóval lesz idő kifejteni mindent, színészek nagy része is jól játszik, de… a főszereplő csaj valami katasztrófa. Egyrészt ahogyan megírták a szerepét, pl a 2. részben, mikor először nem enged megölni senkit, később lazán gyilkol, kicsit gyors váltás volt ez nekem. Az meg egy másik dolog, hogy színésznek is elég gyenge. Nézni fogom még, mert érdekel a sztori, de sajnálom, hogy nem találtak jobb színészt Charlie szerepére.

Isteee - 2012. 10. 03. 22:58

Hát, akkor én nem értelek titeket sem…

Szóval mindent tudunk kritizálni mi lenne jó, hogy lenne jó, mi miért nem jó…

Valahol legbelül én is úgy vagyok már ezekkel a sorozatokkal, hogy sok esetben a sokadik szart látjuk újra és újra csak más köntösben, és mégis megcsinálják, az arcunkba tolják, aztán csodálkozunk, hogy mégsem jó, csodálkoznak, hogy az emberke nem nyelik le, kasza…

Én csak megpróbálom élvezni, amit elém tolnak, és szerencsére van választási lehetőségem, mert jelenleg kb. 400 sorozat közül választhatok kedvemre…

De ha folyton a hibákat kerestem volna, most nem nézném a (sokadik évaddal kezdő/kezdett) Fringet, a Supernaturalt, a Merlint, a Grimmet, az Alphast, OUAT-ról már nem is beszélve, ami egy merő giccs és kurva lassú és echte egy ultragigaüber kliséhalmaz…de ha azt mondom, hogy “hülye amerikaiak” akkor ugye mindenki tudja miről beszélek…

Mégis tetszenek ezek, mert az alapötlet tetszik, és úgy állok hozzá, hogy megpróbálom élvezni őket…

No offense to anybody, de azért kicsit gondolkodjunk már el szerintem…Akinek nem tetszik valami, akkor ne nézze, én azt hiszem elég pozitívan állok a dolgokhoz. (Tudom, sokan vagyunk itt szerencsére több ezer ember, alkothat véleményt)

Arról nem is beszélve, hogy nem értem, hogy néha az emberek nem értenek valamit…Persze, mert erről szól ez az egész…elhintenek valami kis infót, aztán majd később minden kiderül…miért akar mindenki mindig mindent azonnal megérteni?

Oda a varázs így mindennel együtt…és azt hiszem ez lett volna a mondandóm lényege…

Irgum-burgum :)

Tyberius - 2012. 10. 03. 23:03

Hm… Terra Novánál és Alcatraznál 3-dik résznél már éreztem, hogy valami gond van, itt még nem. Könnyed kis esti hetiben nézhető sorozat, amíg meg nem unom. Örülnék, ha nem húznák évad feléig a tesó kiszabadítását és találnának mondjuk valami magasztosabb célt, mert pl. az a vonal abszolút nem érdekel.

SPOILER

Ez a rész egyébként egész jó volt, de pl. a rész WTF-ja Miles és a milicia kapcsolata nem volt akkora hú meg ha, mert kb az első rész végétől lehetett sejteni, amikor összekapcsolták a katonatársat és Monroe-t, hogy ők egyek.

Egyelőre még maradok :)

winnie - 2012. 10. 03. 23:08

istee: ha leírom, hogy nem tetszik, az a minimum, hogy körbeírom. ha unom a karodzást, akkor leírom, hogy unom a kardozást – többek között azért, hogy aki szereti a kardozást, felkapja a fejét, hogy “hopp, kardoznak benne”, én azt szeretem.

alpdolgokat írsz. a világon senki nem keres hibákat sorozatban. mindenki úgy ül le elé, hogy csak élvezni akarja. ha valaki azonban minden szándéka ellenére sem élvez valamit, akkor az a minimum, hogy megindokolja, hogy miért nem. eleve a “hiba” nem jó szó, tőlem nem láttál olyat leírva, hogy “ez nem így van, mert…” vagy “hogy mehetett el az áram, mert akkor…” – ha neked nem tetszik valmi (sorozat, film, zene, kaja), akkor te is meg tudod mondani, hogy miért. és nem azért, mert hibákat keresel benne:)

“No offense to anybody, de azért kicsit gondolkodjunk már el szerintem…Akinek nem tetszik valami, akkor ne nézze”

ezért írtam, hogy kaszálom. de ahogy eddig láttad: tetszett az első rész, a második is korrekt volt. ez nem tetszett (nem utáltam, csak nem volt jó) – nem is fogom nézni, szóval pont ugyanúgy gondolkodunk:) de szerntem az teljesen érthető, ha valaki nézi a sorozatot nemtetszése ellenére és várja, hogy ráérezzen.

” néha az emberek nem értenek valamit…Persze, mert erről szól ez az egész…elhintenek valami kis infót, aztán majd később minden kiderül”

én azt szeretem, ha nem értek sok mindent, ha a szereplőkkel együtt fedezem fel a dolgokat, sőt, a rejtélyt sokkal jobban szeretem, mintha valami gagyi választ kapunk. de ez a rész például semmi pluszt nem adott, például a pár sorban leírható a “katonna szívatja öcsit – öcsi visszavág” sztori nem hozott lázba. ami tetszett az az, hogy látta orvosnénia gyerekei képét. (eszembe nem jutna például, hogy azon gondolkodjak, amit mások írtak, hogy miképp működött a telefon, mi van az aksival – működött, ő meg látta. nagyon jó volt. az is, hogy google guy marvin gaye-t hallgatott – ettől még az ő sztorijuk e két pillanattól eltkeintve nem volt erős, de rossz sem. stb. a flashbacket írtam, az roppant gyenge volt.)

winnie - 2012. 10. 03. 23:13

egyébként az a baj, amit a kritikába is írtam. elnézegetném, mert akkor gondjaim nincsenek, ez sem volt annyira rossz rész, de ha ilyen kevés sorozatot tudok nézni hetiben, akkor sajnos sokkal hamarabb kerítek sort másik féltucatra vagy tucatra.

Isteee - 2012. 10. 03. 23:16

winnie: örülök, hogy egyetértünk :) Sok-sok ilyen kis apró jelent tud nagyon lendíteni egy sorin (akár sajnos lefelé is)
Például a Finge-ben az utolsó másfél perc teljesen magával ragadott, amikor Walter zenét hallgatott: az nálam nagyot ütött, és nem gondoltam arra egy percig sem, hogy honnan van egy leharcolt és elhagyatott autóban áram? :)

Nem személyesen neked címeztem a mondanivalómat, hanem úgy általában, az utóbbi idő (nagyon) sok negatív kommentjére alapoztam, és már nem tudom mit gondolnak az emberek, de valahogy úgy éreztem, nem annyira tetszetősek ezek az új sorik…

Tényleg ennyire nem lennének jók az új sorozatok?

Vannak részek, amik nekem sem tetszettek, de emiatt nem esett a szememben még a sorozat. Bár én olyan vagyok, hogy simán adok 4-5 rész esélyt, még ha rossz, akkor is, aztán egyszer csak eldöntöm, hogy na jó, ez rossz és nem nézem tovább…Bár van kivétel, Alphas nálam újrakezdős lett :)

winnie - 2012. 10. 03. 23:20

“Tényleg ennyire nem lennének jók az új sorozatok?”

szerintem csak arról van szó, hogy az ember egy idő után telítődik (fizikailag nem lesz több ideje) a nézett és folyton folytatódó sorozatokkal és egyre kevesebb újoncot tesz nézőssé, mert a régiekről sokszor nem akar lemondani. gondolom én. aztán ki tudja, ha véget ér egy régi, akkor be lehet húzni egy őjoncot a nézősek közé, főleg, ha jókat olvas róla az ember.

Isteee - 2012. 10. 03. 23:33

Igen, ez nekem is megfordult már a fejemben.
Jelen pillanatban én sem tudom mindig, hová kapjak… :)

2 éve még kis naív voltam, volt kb. 5-6 sorozat, bőven belefért az időmbe. Most meg van egyszerre 40 a calendaromban, amikből összesen kb. 18-20 fut egy héten, és már nem tudom hol a fejem, és kell mindig az új, hátha jobb, de van sok régi, ami még várakozik (most már darára…)

Bár persze biztosan van itt nálam sokkal lelkesebb ember is :D

Csodálkozom is egyébként, hogy Te, meg human, meg a többi nagyon Junkie hogy bírja még ezt a nagy pörgést, mert amit itt műveltek az oldalon, szerintem Ti nem alszotok és ez egy alvás nélküli Mátrix :D

Mylo - 2012. 10. 03. 23:40

Biztos felmerült már, nekem csak egy kérdésem van, ami nagyon nagyon nem tetszik…

Mi van a gőzzel? Mindenhol lehetne gőzmozdony gőzgép gőz akármicsoda, aminek semmi köze az elektromossághoz…

Smash - 2012. 10. 03. 23:53

->Mylo: Lehetne, de akkor nem lenne hú de izgalmas, hogy nincs áram. Úgyhogy nincs. De majd biztos ezt is bemagyarázzák valami nagy kamuval (pl manapság már nem tudnak áram nélkül szenet bányászni).

Nagyon, de nagyon Terra Nova feelingem van ezzel a sorozattal kapcsolatban. Olyan szempontból, hogy ott is ígérgették állandóan, hogy überizgalmas főszál lesz minden részben, meg mindenkinek le fog esni az álla, aztán se főszál, se áll-leesés. Itt is az lesz a recept, hogy van egy érdekes alapszituáció, ami több sebből vérzik (akárcsak Terra Nova), és majd az utolsó részben kapunk rá valami félmagyarázatot. Na én ezzel úgy vagyok, hogy ezt nem éri megvárni, és végigszenvedni a heti részeket, amikben semmi nem történik. Valószínűleg az 1×01-10-ig ha összevágnánk a fő koncepcióhoz releváns részeket, kapnánk egy 45 perces epizódot. Aztán az 1×10-ben el lesz cseppentve valami, aztán meg az évadzáróban. Max azt a két részt még megnézem…

winnie - 2012. 10. 04. 00:04

mylo: lehet, hogy van gőzgép, nagyon keveset láttunk a világból. de igazából, ha lenne is, akkor nem igazán tudna róluk charlie a farmról. és ha lenne, akkor kérdés, hogy mire használnák. lehet, hogy elkobozták és azzal csinálja monroe a jégkockát:)

meg aztán gondolom nem egy perc építeni, nem is mindenki tud építeni, no meg, ha építene is valaki, akkor mire használná? elment az áram, szinte senki sem tud semmit tájékoztatás híján, senki nem tudja, hogy vissza fog-e kapcsolódni, ergó mikor kezdené el építeni az egyszeri ember?

tippre erre ki fognak térni, de egy olyan világról van szó, ahol a kajáért ölnek, így nem hiszem, hogy olyan simán létrehozható lenne.

(ha már kialakult idővel valami központosított hatalom, és annak van hatalmi koncepciója, akkor már nekiállhatnak csinálni.)

Isteee - 2012. 10. 04. 00:07

Gőzről nekem az jutott eszembe, hogy: vonat? :)

Isteee - 2012. 10. 04. 00:09

Azért egy ilyen ziccert eddig kihagyni, pedig ipari forradalom is volt akkoriban… :D

Isteee - 2012. 10. 04. 00:17

Mármint az 1700-as években volt az ipari forradalom :)

Llew - 2012. 10. 04. 00:40

Lagymatag, középszerű, unalmasan klisés. Maga a világ továbbra is érdekelne, de annyira rossz az egész megvalósítása, hogy a következő résznek már nem biztos, hogy neki állok.

jim455 - 2012. 10. 04. 01:08

Amúgy ezzel a sok Lost szereplővel is csak azt akarják, hogy mégtöbbször szóba kerüljön a Lost és mégjobban elterjedjen, hogy ez egy Lost utód, és hasonló rajongótábor alakuljon ki, pedig nagyon nagyon messze van a kettő egymástól.Csak az lep meg, hogy nem Matthew Fox a főszereplő:D

Lemoni - 2012. 10. 04. 01:18

A történet még mindig érdekel, de színészileg nem vagyok elégedett, Charlie alakítóját ledobja a képernyő és idegesítő, hogy valamiért minden közelije végén egy hosszú nézés, révedés van, ami annyira kifejezéstelen, hogy már kínos.

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 07:30

@Mylo, @Istee: a XXI. század teljes technológiája áramra épült. A bányák, a kohók, az élelmiszer ipar, minden. Ahhoz, hogy gőzgépet használjanak (tehát nem csak Barkács Jancsi buheráljon össze egyet, hanem “rendszer szerűen”), kellene szén – amit a tárnából nem tudnak felhozni, mert nem tudják működtetni a lifteket és gépi szellőzése volt. Kellene kohó a gőzgép részeinek a legyártásához – de az is számítógépes vezérléssel működött. Az ipari forradalom előtt volt bőven ló és ökör, amivel az első gépeket gyártásához adták az energiát – a keleti parton mostanra legfeljebb versenylovak maradtak. Nem olyan könnyű egy teljes rendszert négy fázissal korábbi szintre visszaállítani.

Ennek persze ellentmond az, hogy bezzeg muskétákat tudtak csinálni – itt kezdődik az, amit a nézettségi poszt kommentjei közt már írtam, hogy az ilyen ellentmondásokra most már el kellene kezdeni magyarázatokat kapni. Különben úgy fogom érezni, hogy a kreativitásukat pótolják vele. Nincs egy világ, csak látvány ötletek, ha holnap éppen olyan epizódot talál ki valaki, akkor egy részben akár űrhajójuk is lehet. Engem érdekelnének a karakterek is, de eddig ők tényleg sablonosak, így maradna a felfedezés.

Nálam még nem kasza, de már nem várom a heti részeket.

“Tényleg ennyire nem lennének jók az új sorozatok?”
Azt hiszem szerencsés vagyok, hogy viszonylag kevés sorozatot nézek/néztem. Aki fejből tudja az elmúlt tíz év összes ismertebb sorozatának a jeleneteit, megoldásait, az egyre többször fut bele az “X sorozatban ezt már megcsinálták” helyzetbe. Ráadásul ahogy itt a junkie-n mutatott rá korábban valaki, a klisék azért váltak klisévé, mert működtek. Egy bizonyos ismétlődés után már az eredetileg egyedi megoldások is klisének hatnak – ld. a PoI nem mutatott verekedéseit. Az nem lenne baj, ha a szereplők archetípusok vagy a fordulatok egy része előre borítékolható. Az a baj, ha az egyéniesítés nem sikerül és a kivitelezés is ügyetlen.

Andro - 2012. 10. 04. 07:44

Közepes epizód lett, meg kell mondjam. Nem rossz, de nem is kiemelkedően jó. Úgy elment. Megtudtuk, hogy Miles bátyó is katona volt, ráadásul a rossz oldalon, hogy az elfogott katona tudott erről. Nora egy értékelhető karakter, meg a szemüveges tudóska is. Charlie még mindig irritál, és ha sürgősen nem változik, nagyon fogom utálni.

A flashback-ek hát… elmentek egynek. Jobbat is el tudtam volna képzelni, mint Miles embermentő akcióját, meg a sopánkodását, hogy az emberek egymást ölik.

A csata… hát megvolt, lagymatag lett, de volt csata, voltak halottak.

A rész értékelhető, és izgalmas része, mikor a kis mütyürtől egy időre visszatért az áram. Szóval a kis izékének nagyon is köze van ahhoz, hogy visszahozzák az áramot a világba.

Még maradok 1-2 epizódig, de ha nem változik semmi, akkor dobom. Kár lenne, mert érdekes az alapötlet.

Llew - 2012. 10. 04. 08:21

A kis kütyü vajon miért kapcsolt be magától? A fekete nő szándékosan használta, és valószínűleg a sokkolós támadója is.

Ezek a milíciások meg nyilván nőnek a fűben. A lövész a tetőről leszedett vagy 30-40 embert, erre a csata végén ugyan annyian voltak, mint előtte. Ha meg akkora ellenállók, akkor miért nem robbantották már fel azt a rohadt hidat, hogy akadályozzák a katonák mozgását?

Racoon - 2012. 10. 04. 08:35

Híg és langyos fos.
Nincs köze a poszt apokaliptikus filmekhez.
Inkább a politikailag korrekt apokaliptikus filmekhez.

Isteee - 2012. 10. 04. 08:42

Neoprimitiv köszi a gőzös magyarázatot :)

Tomisz - 2012. 10. 04. 09:06

Tényleg alacsonyodik a színvonal… és egyre bugyutább dolgok vannak.
Tényleg az amerikaiak ennyire buták lennének hogy ez elég lenne nekik? Nemhiszem, ez még ott is eléggé alacsony lesz egy idő után. :)

Pedig az alapszitu a koncepció ígéretes (mégha amugy egy nagy baromság is :D)… még pár rész megnézek, de ha nem javul tényleg felejtős bugyuta langyosvíz marad az egész.

Kelta67 - 2012. 10. 04. 11:25

neoprimitiv:
a magyarázat korrekt, csak téves :)
rengeteg gőzgép van készen és elraktározva, pont az ilyen esetekre…ha nem volna energia meg áram meg ilyesmi.. Magyarországnak is van elrakva asszem 5-6 424-es gőzmozdony pl, amcsiban több száz van szépen lezsírozva, pont az ilyen világvége dologhoz:)
szénért meg nyugodtan le lehet menni liftek nélkül is, 500 évig lift nélkül bányászták kb ezután is menne:) meg van elég sok külszíni is, meg tartalék is..de fával is lehet tüzelni :)és Barkács Janin kivül szerintem elég sok mérnök, gépész van akik simán összedobnak egy akármilyen gőzgépet…nem kihalt az emberiség, csak nincs áram, ugye:)
1700-1800 években amíg nem volt áram, elég szépen virágzott a bányászat, és a gépek építése..gőzhajó hegyek:)
De nyilván nem ezen lesz a hangsúly a sorozatban, hanem aaa naaagy összeesküvésen, meg az emberséges lázadókon, meg a goonosz milicián…

winnie - 2012. 10. 04. 11:32

“Magyarországnak is van elrakva asszem 5-6 424-es gőzmozdony”

a gond az, hogy azt senki nem fogja idehozni nekem. nem tudnak felhívni vele telefonon, hogy gyere, nekünk van gőzgépünk, nem kell anarchiába borulni, mert itt a miniszterelnök, ő majd elmondja mi lesz.

“1700-1800 években amíg nem volt áram, elég szépen virágzott a bányászat, és a gépek építése..gőzhajó hegyek:)”

az a kor egy folyamatosan kialakult rendszer természetes fejlődése során épült ki. ez viszont egy meglévő rendszer összeomlása után. a hatalom nem tud kommunikálni az emberrel. senki nem mondja meg nekem, hogy menjek dolgozni. senki nem tud leküldeni a bányába. miért menjek le, ha valaki leküld és nem szegez pisztolyt rám? ha lemegyek, akkor nincs biztosíték, hogy más is lemegy és elkezd a köz érdekében tevékenykedni, ígynem inkább a saját boldogulását tartja szem előtt az ember. és még akkor is, bármikor jöhet valaki, hogy megverjen és elvegye tőlem azt, amit kibányásztam vagy megtermeltem. mert nem véd meg senki. és mivel ezt sokan tudják, így természetes, hogy a könnyebb utat választják.

én nem látom ilyen szituációban az esélyét annak, hogy ne anarchia alakuljon ki. legalábbis sokkal valószínűbb, hogy anarchia alakul ki, amin maximum pár fegyveres tud szép lassan felülkerekedni.

Kelta67 - 2012. 10. 04. 11:53

winnie:

ebben igazad van,de nem is neked kell, a hatalomnak erre megvan a forgatókönyve, vannak emberek akik tudják hogy ilyen és hasonló helyzetben( persze ezek a forg. könyvek háborús esetekre készültek, de az hasonló) mit kell tenniük, tehát van aki megszervezi a kommunikációt, és van aki a közlekedést,élelem ellátást stb… és vannak elég sokan, akik a helyi történetekre készülnének (rend, ellátás, biztonság stb)és azok is akik a gőzmozdonyokat vezetnék:) nyilván komoly balhék lennének..de azért van erre forgatókönyv, nem csak ugy mindenki bele a vak világba :):)

de abban igazad van, a felmérések szerint nagy valószínűséggel komoly anarchia és krach lenne….rendesen lenne népirtás, de 15 év alatt beállna egy rend..lehet pont ilyen mint a sorozatban :)
de attól még a gőzgépeknek lennie kéne, meg pl a lánghegesztőnek, mer ahhoz se kell áram :) meg a biciklihez sem :)
a fegyveresek meg valszeg ennyi idő alatt kiegyenlítenék egymást….

Isteee - 2012. 10. 04. 11:58

“a gond az, hogy azt senki nem fogja idehozni nekem. nem tudnak felhívni vele telefonon, hogy gyere, nekünk van gőzgépünk, nem kell anarchiába borulni, mert itt a miniszterelnök, ő majd elmondja mi lesz”

Én ezt sosem értettem a filmekben és a sorozatokban…ha valami gáz van, miért olyan barmok az emberek, hogy saját maguk alakítják ki az anarchiát, káoszt?

Llew - 2012. 10. 04. 12:05

“Én ezt sosem értettem a filmekben és a sorozatokban…ha valami gáz van, miért olyan barmok az emberek, hogy saját maguk alakítják ki az anarchiát, káoszt?”

Ez nem csak a filmekben lenne így hanem a valóságban is. Az ok meg kb. az, hogy az emberek csak addig civilizáltak, amíg megvan a rendszer amiben annak lehet lenni, amíg számíthat rá, hogy más is az lesz. Avagy: “az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik”.

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 12:15

@Kelta67: azon kívül, amit winnie leírt, te is csak arra gondolsz, hogy ha háromszáz éve megvolt valami, akkor most is megvan. Mégis mit gondolsz, melyik bányák merültek ki először? Igen, pont azok, amelyek már az ipari forradalom elején is ismertek voltak és a kezdetleges technológiával is ki lehetett őket termelni. Hiába vannak külszíni bányák mondjuk Montana-ban, ha semmilyen szervezett közlekedés nincs. (Nem beszélve arról, hogy bányásszál te egy robbantásos fejtésre kialakított külszíni bányában – a fejedre dől az egész hóbelevanc.) Azokban a tárnákban, amelyeben lift és főleg szellőztetés nélkül is lehetett bányászni 500 évvel ezelőtt, ma már csak kő van, szén nincs – ellenkező esetben nem kellene mélyebbről bányászni. A szén és a fa fűtőértéke közti különbségről pedig inkább ne beszéljünk.

A másik a Barkács Jani és a számtalan mérnök kérdése. Kapsz egy egyszerű feladatot: fúrjál 60 db 0.8 mm átmérőjű lyukat egy 5 mm vastag acéllemezbe, amiből majd a gőzgép tartálya lesz. Van persze szuper gyémánt hegyű fúród, ami 10 ezres fordulaton secperc alatt megoldaná, csak éppen a fúrógéped is árammal megy. Kézifurdanccsal is meg lehet csinálni, csak három napba telik egy lyuk. Lehetne persze vízzel is hajtani, csak ahhoz ugye el kell menni olyan helyre, ahol a folyóvízre tudsz építeni egy malmot (kéziszerszámmal), stb. Te is, mint sokan mások egyedi válaszokban gondolkozol, itt viszont a rendszer állt teljesen fejre.

A számomra sokkal nagyobb kérdés a Revolution világának a népessége. A nagyvárosok ugye kiürültek. Élelem nélkül, meg az emberi lustaság miatt is vélhetően a kiáramló emberek addig mentek, amíg az első, túlélésre alkalmas területig eljutottak, praktikusan a város széléig. A nagyvárosi népsűrűség innen kezdve a földművelés igényei miatt szét kellett volna terüljön, gyakorlatilag letarolva az erdőket és egy majdnem összefüggő farm vagy falusi vidéket kialakítva. Ehhez képest itt különálló tanyák – művelt földdel! -, összefüggő erdők vannak, ember akár napi járótávolságra sincs. Ez a népesség csökkenés egy nukleáris háború után hihető, de egy “szimpla” anarchiánál nekem nem áll össze. Persze lehet, hogy hiányzik még egy-két lap a történelemkönyvből.

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 12:18

@Kelta: “a lánghegesztőhöz nem kell áram”.

Nem bizony, az acetilén molekulák a levegőből maguktól másznak be a palackba és jól összenyomják egymást. Gyártástechnológiáról hallottál már?

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 12:30

@Kelta: “a hatalomnak erre megvan a forgatókönyve”
A hatalomnak – sem itt, sem máshol – nincs forgatókönyve a felhasználható elektromosság megszűnése esetére. Nincs vészhelyzeti terv, hogy majd biciklis karhatalmi egységekkel Budapestre terelik a bábolnai ménest, hogy befoghassák a lovakat a Közlekedési Múzeum lóvasútja elé. Egy EMP vagy nukleáris támadásra lehet, de az a meglévő berendezéseket teszi tönkre, nem a működési elvüket teszi használhatatlanná. Itt egy múzeumból előkotort kurblis telefont sem tudsz használni, mert az is elektromossággal működik. Minden hatalom a kommunikáción alapul (a fegyveres is, csak azok félnek tőlem, akik tudnak rólam), itt pedig ennek az alapja szűnt meg.

Ráadásul pont az élelmiszer ellátás megszűnése miatt egy-két hét után vélhetően mindenki szükség szerűen elindult magáról gondoskodni, még azok is, akik esetleg az első időszakban kitartottak a szervezett hatalom maradványai mellett.

Llew - 2012. 10. 04. 13:26

Neoprimitiv
Igazad van sok mindenben, de azt felejtitek el, hogy ebben a világban 15 év eltelt. Ennyi idő alatt rengeteg mindent lehetett volna kezdeni. Ha a fele – és akkor nagyon bőven számoltam – el is ment arra, hogy kialakuljon az új Monroe Köztársaság, a maradék 7-8-ban elég sok 3 napba telő lyukfúrás belefért volna.

A problémát én abban látom, hogy az alkotók igyekeztek egy egyedi világot kitalálni, ami egyik oldalról adja az 1700-1800-as évek jelleget (nincs áram, tömeg közlekedés, kommunikáció, muskétás katonák) másrészről viszont nem használja az adott korra jellemző jegyeket (lovaskocsi, gőzmozdony) mert akkor a nagyon egyedi sorozatuk máris nem egy poszt apok jellegű scifi valami lenne, hanem csak egy sima western. És ez az az ellentmondás, ami szerintem sokaknak – kicsit nekem is – szúrja a szemét.

Bakker a milícistáknak még a ruhája is olyan fazonú, mintha valami westernből szedték volna. A szabók, tervezők rögtön elfelejtették a bevált, megszokott, praktikus formákat, ötleteket? Az árammal együtt a “divat” vagy az ízlés is megszűnt?
Monroéknak volt idejük saját, jellegzetes egyenruhát gyártatni, de semmi hasznos technológiát nem tudtak kialakítani 15 év alatt? Na ne már.
Ha lefoglalták, kifosztották a US Army raktárait, szerintem a katonái fele akkor is a mai modern max kicsit elnyűtt ruházatban járhatna, mert azért azok elég strapabíróak. Golyóálló mellény stb. aztán nem kéne parázni a lakosok flintái miatt.

15 év alatt harcok ide vagy oda, a mai lóállományt is alaposan fel lehetne duzzasztani, hogy használható mennyiség legyen. Nem csak elvétve kószálna egy-kettő a parancsnokok alatt. Persze tudjuk, hogy a ló az drága forgatási eszköz, sorozatos költségvetés mellett nem lehet 100 lovast mutogatni minden részben.

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 14:30

@Llew: rendkívül sok, most bakinak tűnő dolog van benne. Erősen tartok tőle, hogy ezekből sok nem csak annak tűnik, hanem később be is fog bizonyosodni róla. Pl. a ruházat praktikus ruházat eltűnése (miközben a szereplők láthatóan jó karban lévő “békebeli” cuccokban bóklásznak), a milícia felszerelése, stb. Erre utaltam már az első, Mylonak válaszoló kommentemben is. Félek tőle, hogy sajnos neked lesz igazad és a “ne legyen postap, de ne legyen western se” elvárásból egy hosszabb távon egyre több sebből vérző mutáns született, ahol a technológiai korlátokat az adott plot igényeihez igazítják – ld. a mesterlövész puskát a mostani részben.

Ezzel együtt még reménykedek abban, hogy – ahogy feljebb írtam is – még hiányoznak lapok a történelemkönyvből, nem ismerjük az események általuk elképzelt lefolyását. (A látványelemeknél nem. Az sajnos a vizuális fantáziátlanság jele.) Ha megmaradnak annyinál, hogy “anarchia volt, aztán ez lett belőle” – és az évad felénél több időt nem adok nekik a háttér kidolgozására -, akkor azt hiszem, csúfos bukás lesz legkésőbb az év végére. Lehet, hogy túlzott optimizmus, de abban bízom, hogy ennyire lyukas háttér sztorival nem ment volna át a sorozat ötlete.

lePunk - 2012. 10. 04. 15:34

nagy kiralysag az a wireless “iphone tolto cucc”, elfogadnam otthonra :)

kicsit kezd idegesiteni a tortenet lassusaga es a karakterek bugyutasaga (pl a sniper az elso lovessel miert egy random katonat lott ki es miert nem a vezert?), de mivel nincs jobb, ami kitolthetne az aznapi 40 percet igy meg maradok.

chulo - 2012. 10. 04. 15:40

a pilotig még nem jutottam el, kivárok pár részt hogy jó lesz-e (falling skies, terra nova esetén alapból megspóroltam 2×45 percet), de most komolyan az a sztori, hogy nem tudnak áramot termelni, még egy sz.ros gőzgépet se tudnak eszkábálni? Csak mert az ajánlóba vagy hova belinkelt vlaki egy vicces miniképregényt, nem tudom mennyire valós, de tényleg az van, hogy a fizika szabályai nem érvényesek, vagy szimplán annyira hülye lett mindenki egy csapásra hogy nem képes kinyitni egy könyvet és megnézni hogy kell szélkereket épiteni mondjuk.

winnie - 2012. 10. 04. 15:51

chulo: a gőzgépről pont feljebb beszéltünk. lehet, hogy épített valaki. lehet, hogy sokan építettek.

de ha áramszünet lenne, te elkezdenél gőzgépet építeni? én nem tudok:) plusz ha mindenki így gondolkodna, akkor gyorsan elfogynának a könyvtárból a gőzgépes könyvek. de mihez kezdene az ember a gőzgéppel? telefonálni nem tud vele, infóhoz nem tud jutni, hogy mi a helyzet. plusz, ha valaki meglátja, hogy van neked, megöl, hogy neki legyen. és mikor kezdenél neki az építésnek? 1 óra múlva. 6 nap múlva? fél év múlva? mikor jönne el az a pont, hogy minden tájékoztatás híján azt mondod, hogy “oké, akkor most örökre áramszünet van” – ők nem tudják eleve, hogy a világon mindenhol ez történt. nyilván kell egy kis idő ahhoz, hogy kialakuljon valami. s ezen idő alatt az anarchia fog eluralkodni. az emberek, miközben ételre nem futja nekik, nem biztos, hogy gőzgépet fognak építeni.

ha lehet építeni, akkor elhiheted, hogy a hatalmi pozícióban lévők megtették.

chulo - 2012. 10. 04. 15:57

winnie – oké, jogos. Befejezem a Jeremiaht, aztán ha a 6-8. rész körül pozitiv kommentek érkeznek akkor lecsekkolom a sorozatot :)

Kelta67 - 2012. 10. 04. 16:18

Neoprimitiv:

sok igazat írtál, de sok a tévedés is benne, nem megyek bele, mert akkor 500 hozzászólás lesz a végén, és winnie megzakkan hogy ilyen hülyeségekkel foglalkozunk:)

én megvárom az évad végét, és akkor kiderül mennyire blödli ez az egész:)

jaa..winnie: kicsit leegyszerüsíted a dolgot, nem az egyéneknek kell gőzgépet építeni, hanem ahogy írod a hatalmon lévőknek :) most se te vagy a sarki fűszeres épít atomerőművet :):)
és az se alap hogy ha van valamid azonnal kinyiffantanak..még manapság sem feltétlen :)
a tájékoztatás, ilyen esetekben, vissza a régi időkhöz:) kikiáltó, meg rengeteg plakát.. meg szórólap..meg riadólánc..:):)
de várjuk még 5-6 részt:)

Llew - 2012. 10. 04. 17:29

winnie
“de ha áramszünet lenne, te elkezdenél gőzgépet építeni?”

Úgy mondod, mintha random tíz emberről lenne szó a vadonban, közben egy viszonylag hosszabb ideje fennálló, központi hatalommal, rendfenntartókkal rendelkező államról van szó.
Monroe bácsinak kellene gőztraktor építtetnie, hogy a parasztok több kukoricát tudjanak termelni a milíciának, meg gőzmozdonyt, gőzautót hogy a bakák ne gyalog caplassák végig az országot, hanem gyorsak és mobilak legyenek.

Múltkor vagy a pilotnál valakinek a felvetésére azzal reagáltál, hogy miért lázadnának, mikor semmi gondjuk, szépen elkapálgatják a kukoricát, meg bedobják az adót a milíciának és ezen túl élvezik, hogy nem kell a főnök, meg a számlabefizetés miatt stresszelni.
Akkor az állami szerepvállalás mellett érveltél, most meg az egyéni feladatok mellett? Tudom, hogy konkrét kommentekre reagáltál, de akkor is.

winnie - 2012. 10. 04. 17:38

llew: a kérdés az időbeliségre vonatkozik. nyilván idő kell ahhoz, hogy az ember neki álljon ilyesminek. a többivel egyetértünk, én is azt írtam, hogy a hatalmi pozícióban lévők már tudnak építeni. olyasmit persze, amire megvan a lehetőségük. (az állam-egyén szintet kőkeményen kettő kell választani szerintem, mert abszolút más célok vezénylik a kettőt. és az is fontos, hogy egy dolog, hogy van-e valamire lehetőség (gőzgép) és más dolog, hogy kihasználják-e. hogy vannak-e ambíciók vagy azok híján vannak.)

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 19:16

Úgy gondolom, hogy talán pont ez a kezdetleges szinten tartás lehet az egyik magyarázata a 15 éves ugrásnak. (Már persze a szereplők élettartama mellett.)

El tudok képzelni egy olyan magyarázatot, hogy a kezdeti teljes anarchia után egy pár éves HMCS uralom következett és a Monroe Köztársaság csak egy viszonylag fiatal, két-három éves alakulat. Az anarchia és a széttagoltság ideje alatt először nagy valószínűséggel fel- és elhasználták a korszerű tartalékokat. Biztosan voltak, akik már közben megpróbálták feléleszteni a régi technológiákat, azonban ezek a próbálkozások időbe kerültek, és a folyamatos többfrontos harccal megmagyarázható, miért nem vezettek eredményre. A viszonylag friss “központi hatalom” pedig egyelőre szerintem inkább az ereje, nem az alattvalók jólétének a növelésére törekszik, inkább extenzív, mint intenzív módon. Ismét hangsúlyozom, a hatékony gőztechnikához szén is kell, az pedig az USA azon részén már nehezen elérhető az itt bemutatott technológiákkal. Ez a forgatókönyv sem fed le mindent és egyáltalán nem biztos, hogy a készítők is ebben gondolkoztak, csak egy lehetőség.

Ráadásul kiderült, hogy Monroe tudja, hogy Ben-nek voltak információi a káosz okáról. Innen kezdve nem annyira meglepő, ha a hosszú távú, gőzre berendezkedés helyett inkább a gyorsabb megoldást keresi, az áram visszaállítását.

Kelta67 - 2012. 10. 04. 19:22

Mindenesetre, ha az áram visszajön, az kb ugyanannyi káoszhoz, és anarchiáéhoz fog vezetni, mint mikor eltűnt.
Ha nem többhöz…..mert komplett generáció nőtt fel, áram nélkül..és az elektronikus pénz, a bankokban tárolt infók, vagy elvesztek, vagy ha előjönnek, sokan nem is értik majd….szerintem már nem is kéne áram, mert az új káoszhoz vezetne :)

Neoprimitiv - 2012. 10. 04. 19:33

@Kelta: az eddigiekből nagyon úgy néz ki, hogy az áram inkább csak valami lokális “anti-EMP” formában tér vissza, a kütyük hatókörében. Ez inkább a hatalmi zsarolást, nem az anarchiát hozhatja el: akinek van ilyenje, az tud használni olyan eszközöket, amiket más nem. A pénz a legkisebb gond, annak az akkori formájában nincs ma értéke.

Az viszont érdekes, hogy
1.) legalább három kütyüről tudunk már most, mennyi lehet összesen?
2.) Grace kapásból össze tudott kapcsolódni a másik géppel, akkor is, amikor váratlanul törtek rá => annak állandóan működnie kell, vagyis van egy hely, ahol folyamatosan van áram. Ez persze lehet forgatókönyvi baki is, majd meglátjuk.

Kelta67 - 2012. 10. 04. 19:49

Jaa, az átjátszókról, vagy a serverekről nem is beszélve,ahol mindig kell legyen energia :) valszeg az lesz, hogy van ott sok helyen áram, csak inkább középkorban tartanak milliókat, hogy uralkodhassanak..:) és a greenpeace szervezte az egészet:)

antiemp? az biztos hogy nem, hiszen az emp az kiégeti az elektronikus rendszereket, túltöltés és elektromos lökés formájában..de tartós áramhiányt nem tud okozni:)
és az a kütyü? ugyanmár mi lehet? erőtér generátor védőmező?:)ufoscuccos?? olyan valami okozhatta az árammegszüntét, ami nem létezik a földön.. és ez nem földi cucc, szerintem ebbe megy majd el a sorozat :)
jönnek itt is az ufok, és megszállás lesz, lefogadom:)

Bob - 2012. 10. 04. 22:01

Megnéztem , megnéztem , de lehet hogy tovább már nem …

1részt unalmas…

másrészt meg ez a Charlie nekem valahogy nagyon idegesítő, meg ahogy néz azokkal a szürke szemeivel -.-valamiért nem tetszik :D

Thrasher - 2012. 10. 05. 14:33

dunno, számomra ez volt az első rész, amit minimálisan élvezni tudtam, 6/10

szakállas hipstert és szigorú, (tessék-lássék) brit akcentusos nőt azért nagyon gyorsan kinyírhatnák, de mindkettőt nyilván nem fogják

Dark Energy - 2012. 10. 06. 17:10

Na, kezd tetszeni a sorozat.

Gábor - 2012. 10. 06. 17:37

A Stephen King utalások nekem külön tetszettek! :D

philippe - 2012. 10. 06. 23:03

Gábor bammeg!
Pont ezt akartam írni. Valaki az írok közül nem gyenge King fan. “I’m Stu Redman, this is Frannie” :)
No meg a Remény rabjai duma. Meg az underwood név is onnan van.
Ezért nálam plusz pont jár. De amúgy is tetszik a sorozat, egy pillanatra sem kalandoztam el nézés közben.

ALIEN - 2012. 10. 07. 13:27

Technikai dolgokon lehet vitatkozni, de van egy érzésem, hogy nem fogunk magyarázatot kapni ezekre (pl. gőzgép hiánya). Nem a világ bemutatására megy a sorozat, hanem az emberekre. Sajnos.
Az elrabolt gyerek száll valahogy elég unalmas. Remélem hamar megoldják ezt a dolgot és kapunk valami nagyobb célt. Talán ha szőke gyerek nem lenne ennyire ellenszenves még érdekelhetne is.Annak ellenére, hogy a google csávó szerepel a legkevesebbet, még ő a legértelmesebb az egész brigádból.

@Kelta67:
Előző résznél megemlítettem, hogy a számítógépek kommunikálásához is kell valami köztes dolog, aminek szintén áramra van szüksége. Szóval igen, valakik birtokolják a tudást, hogy legyen áram. Azért az nagy kérdés, mért és kik akarták ezt az áram mentes világot. Remélem ezen a vonalon kapunk valami morzsát.

NikoXXX - 2012. 10. 07. 13:29

Szerintem a reszek minosege no,es ez a legjobb a 3-bol,itt volt WTF badass nagybacsi teleg rossz nagybacsi (en komolyan azt hittem hogy o a jo).
Aztan a drama is jo,a google-os csavo is tetszett,birom olyan mint a Masnaposokbol a szakallas csak ez 2 merettel nagyobb kiadas.
Amugy hogy a rakba lett tulsolyos ha muzlin elt es termeszetes koszton,chips,kola nelkul???
Megy a veszekedes a gozgepekrol… en szerintem a sorozat keszitoinek a fejebe meg se fordult hogy ok most gozgepekkel jojjenek,amik elegge haszontalanok volnanak.
Mivel senki se akar menni sehova,nem kell goz,amenny ember el az siman maganak megtermeszti a kajat.
A valosagban az emberiseg kb 10%-a maradna eletben,mivel minden hadseregne nekiesne a masiknak etelert,vizert,esetleg technikaert,plussz jonnenek a bunozok… sokan nem elnek tul.
A Supnatbol itt van Lucifer es hozza a formajat (latszik Kripke munkaja).
Ha 2 reszen belul megmentik a gyereket es mondjuk Monroetol rajonnek valamire az elektromossagrol akkor beindulhat a sorozat.
6/10 a 3ik resz,a Last Resort klasszisokkal jobb mint ez de nezos,a 666 a leggyengebb ezen 3 kozul.

winnie - 2012. 10. 07. 13:30

“(en komolyan azt hittem hogy o a jo).”

ő a jó. (és nem hiszem, hogy túl nagy meglepetés lehetett, hiszen az már az első részben kiderült, hogy ő monroe haverja.)

mse - 2012. 10. 07. 18:09

Nem tudom, nekem őszintén szólva a Pilot még kevésbé tetszett, mint ez a rész. Persze, sok lehetőséget felvázolt, de ott még nem éreztem azt, hogy ezeket a karaktereket ki is akarják dolgozni. Ilyen szempontból szívott be a 1×02, és ebben a részben is mintha akadtak volna ilyen építős elemek.
A kis srác sztorija mondjuk az, ami jelen pillanatban abszolúte nem tud lekötni, és furcsa mód az sem érdekel annyira, amit a geek gyerek és az angol nő találnak a házban. Ezt az áramszünetet úgyse lehet tisztességesen kimagyarázni. (Mi az már, hogy nem lehet elektromosságot csiholni, alap kémiai és fizikai folyamatokról van szó, ezzel az erővel mindenki feldobhatná a talpát…) De egyelőre azért maradok, Monroe karakterét még szívesen elnézem egy darabig és persze Elizabeth Mitchellt sem bánom viszont a képernyőmön.

DOGI - 2012. 10. 07. 19:11

@Neoprimitiv:
“@Kelta: “a lánghegesztőhöz nem kell áram”.

Nem bizony, az acetilén molekulák a levegőből maguktól másznak be a palackba és jól összenyomják egymást. Gyártástechnológiáról hallottál már?”

Hát ha te igen, akkor légyszíves tájékoztass arról, hogy az acetiléngáz elállításához melyik fáziban van szükség _feltétlenül_ elektromosságra?
Ha a palackban nyomás létrehozására gondolsz az nem ér, mivel van “realtime” gázfejlesztő is…

Amúgy: tetszik a sorozat témája, de nagyon sok a bénázás az elektromosságon kívüli dolgokkal.
pl:
vizet kell hordani a folyóról/patakról a földekre öntözés céljából. Lapátkerék amit a folyó/patak hajt plusz csiga és már kész is a mechanikus vízszivattyú.
És egy ilyet egy akármilyen csóró albán falu kovácsa megcsinál 1 nap alatt, nemám lukakat fúrni 3 napig pfff…
És igen én tudnék gőzgépet csinálni.
Nem egyedül, és fadarabokból természetesen, de rendelkezem azzal a tudással, és műszaki tapasztalattal ami ezt lehetővé tenné. És én csak egy átlagos gépész vagyok :DDD
Attól félek az lesz a vége amit valaki fentebb írt: vadnyugati sorozat, de félbevágott feltételekkel tennék ezt apokaliptikussá. Hát még kap pár részt aztán nekem is kasza.

winnie - 2012. 10. 07. 19:13

még mindig ott a hiba, hogy sokan, akik nem tudják az okokat, meg akarják mondani, hogy “nem, ez így nem történhetett”, vagy hogy “nem létezik olyasmi, ami ezt tette volna”. mármint az áramszünetről beszélek. holott ez megtörtént. ott a sorozat, adott a történet. látjuk, hogy mi a helyzet. szóval innentől kezdve már felesleges az “ilyen nincs”-érv, mert látjuk, hogy van. aki ezen nem teszi túl magát, nyilván nem is fogja nézni, ez már egyéni beállítottság kérdése. minden tom cruise-film esetében is fel lehetne vetni, hogy senkinek nem tűnik fel a szereplők közül, hogy a főhős egy az egyben úgy néz ki, mint tom cruise:)

“És egy ilyet egy akármilyen csóró albán falu kovácsa megcsinál 1 nap alatt,”

ő lehet, de pár biztosítási ügynök meg it-s, meg biológiatanár és orvos nem biztos. nincs abban semmi meglepő, hogy egyes csoportokban nem csinálnak ilyet, más lakóközösségek meg csinálnak.

DOGI - 2012. 10. 07. 19:28

Szerinted New Yorkban nincsenek szerelők, karbantartók, olyan szakik akik ezeket a problémákat megoldják?
A biztosítási ügynök meg haljon éhen ha nem ért ahhoz amire szükség van. Az lenne az igazi természetes evolúció!

Mondják pl a filmben, hogy füstnélküli lőport nem tudnak csinálni. Miért nem? Elfelejtették miből van és hogyan készül? Elárulom nem kell hozzá elektromosság…

Nem kötekedni akarok ezekkel a kommentekkel, elragad a film magával egyelőre, de azért piszkálja a csőröm a sok kis baki.

winnie - 2012. 10. 07. 19:56

new yorkban vannak szerelők. arról mondjuk mi nagyon nem tudunk, hogy mi van ny-ban. sok helyen vannak. sok helyen meg nincsenek. az ő kis farmközösségében lehet, hogy nem volt. a biztosítás ügynök nem halt éhen. megtermelte magának, ami kell.

szerintem olvass vissza, nem csak itt, hanem korábban kommentekben is volt szó, kér ugyanazokat a köröket lefutni, azt reagálni, hogy miért csináljon bárki ezt vagy azt? vagy hogy honnan veszed, hogy nem csinált. (a pár milliárd élő emberből 3 rész alatt láttál mondjuk százat, aki chicago mellett farmerkedik, az nem tudja, hogy máshol mi történik. mi sem tudjuk nézőként, hogy mi van dallas környékén.

idővel lehet, hogy kiderül. de addig nem látom sok értelmét annak, hogy valaki előbb elképzeli, hogy mi lehet, majd megcáfolja a sajt elképzelését:)

Neoprimitiv - 2012. 10. 07. 20:24

DOGI: az acetilén gyártásához szükséges kalcium-karbid előállításához 2200-2300 fok szükséges, nem labor mennyiségben a XIX század óta elektromos kemencében állítják elő. Kálium-karbidból is lehet, de megint jön a kérdés: egy olyan társadalomban, ahol egyelőre az élelmiszer ellátás biztosítása a fő feladat, mennyi embert lehet az ipari termelés hátterének a hátterének a megteremtésére bevonni?

De alapjában az egész arról szól, hogy van egy, általuk kialakított világ. Egyelőre egy csomó dolog miértjét nem ismerjük. Szinte biztos, hogy ha megismerjük ezeket akkor is lesznek lyukak. Valaki vagy együtt él ezzel (mert egyébként tetszik a sztori), vagy nem. A Firefly-nál sem hisztériázik senki azon, hogy ha bolygóközi utazásra képes energia forrásuk van, akkor miért hatlövetűekkel lövöldöznek egymásra.

lali - 2012. 10. 08. 16:39

jó rész volt!

Ingorion - 2012. 10. 08. 20:49

Nekem tetszik. Bár nem sietek a részekkel, mert annyira azért nem szippantott be (most néztem meg a 3.-at), de szerintem nagyon lehet élvezni. Akció, egy két szerethető karakter. Így hétfő este egy Dexter és egy Homeland között nagyon jó kikapcsolódás.

Thrasher - 2012. 10. 11. 11:27

“szakállas hipstert és szigorú, (tessék-lássék) brit akcentusos nőt azért nagyon gyorsan kinyírhatnák, de mindkettőt nyilván nem fogják”

hoppá, fél siker!

Hans - 2012. 10. 12. 00:07

Lassú, nagyon lassú… :S
Charlie szegény holt hülye. A színész csaj meg harmat gyenge. Legalább a majomfejű kék pólós nem szerepelt!
Az introban van, hogy a milícia felhalmozott egy rakás fegyvert, ehhez képet régi előltöltős puskát használnak a felhalmozott shotgun/M4/M16/stb helyett?

winnie - 2012. 10. 12. 08:03

lehet, hogy az is elég. lehet, hogy lőszer kérdése és azt tartogatják nehezebb napokra. lehet, hogy hiába a sok felhalmozás, mondjuk van ezer fegyver, akkor sem jut sok tíz-száz katonára, hiszen elég nagy terepen vannak szétszórva.

Duur - 2012. 10. 12. 11:02

Szerintem eddig jó. Mondjuk azzal egyetértek, hogy a ruházat érdekes, főleg a milciáké, na meg, mindegyiknek milyen szép tiszta ruhája van. Mindig kimosnák?
Mondjuk a néger vezető fószer szerepét szerintem nagyon eltalálták, hozzá illik. Sorozat közben legszívesebben fejberugtam volna.
Mondjuk maga ez, hogy USA zászlót égetnek, meg ők a lázadók, egy egész létező állam dolgait eltőrőlni, kicsit durva és nehéz feladat lenne.
Harcban is tényleg amatőr módszerekkel vonultak be, mivel áram nélkül is lehet olyan fegyvereket, robbanószereket előállítani, ami azért odacsap rendesen.

A városi jelenetek jók voltak, mert ott azért lehetett látni, hogy “valamennyire rend” van, kocsma, volt vásár, stb. Mint egy mostani feketepiac:) Én még arra lennék kiváncsi mit csináltak azzal a sok elektromos kütyükkel, ha már semmire se lehetett felhaszálni. (pl. PC-kből is kemény fegyvereket lehetne előállítani)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz