login |

Pilot: Elementary

2012. 10. 04. 19:00 - Írta: human

45 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: winnie kritikája). A Sherlock Holmes-sorozat, amit nem mertek Mental House-nak hívni, pedig főleg ezekre hasonlít. Az Elementary leginkább random nyomozós hatású, amiben egy külsős segít a zsaruknak, ismét, csak ezúttal épp a néző számára ismert a neve. Na, és Watson ezúttal nő.

Az lehet, hogy a készítők szeretnék, ha nem a zseniális angol sorozathoz hasonlítanánk, de aki azt látta, annak szerintem elkerülhetetlen az összevetés, amiben bizony alulmarad az amerikai. Mondjuk az Elementary készítői abból a szempontból is nehezebb helyzetben vannak, hogy 22 részt kell tető alá hozniuk, nem 6 résznyi hosszúságban három filmet, mint azt Angliában tették.

Az alapok nagyjából annyit tesznek ki, hogy Holmes Amerikába kényszerül valami ködös ok miatt, ami majd később ki fog derülni, és ott segít a rendőröknek, hiszen van ismerőse a rendszerben. Azért van rá szükség, mert akadnak ügyek, amiket csak az ő zseniális megfigyelő és következtető képességével lehet megoldani. Ergó már megint segítség kell a kopóknak gyilkossági ügyekben, mert maguktól tehetetlenek.

Mivel a rész majdnem egy hete ment le, így szerintem ellövöm, hogy extra csalódás volt az ügy részemről. Nem azt mondom, hogy rögtön tudtam, ki a gyilkos, hiszen nem állt össze gyorsan a kép, de valahogy semmi extra nem volt benne mégsem. A megoldása pedig külön kacagásra késztetett, miszerint bár Sherlock megoldja az bűntényt, de a bizonyítékot Watson keríti elő hozzá. Hiába, itt a zseni főhősünk, de azért a segédje se maradjon munka nélkül.

Amiben viszont nem volt különösebb hiba, azok a színészek. Onnantól, hogy tényleg nem hasonlítgatjuk semmihez, hanem magában kezeljük nyomozósként, Mentalista 2 vagy hasonló címmel, akkor már rendben is vannak az alakítások. Holmes hideg, logikus és szociopataszerű, Watson vonzó és okos, a főbb rendőr pedig már tavaly is bizonyította a Prime Suspect-ben, hogy ez a szerep simán megy neki.

Szerintem a második részt még megnézem, és arra is kíváncsi leszek, hogy Moriarty-t itt miképp valósítják majd meg, viszont egyelőre nem rántott be sehova a sorozat. 5/10.

45 hozzászólás Ne habozz!

Sherlock20 - 2012. 10. 04. 19:49

Detto ezek az érzések fogalmazódtak meg bennem is, mikor néztem…

Piemaker - 2012. 10. 04. 19:52

Nekem ez az első kötelező heti program az újoncok közül!
Az angol Sherlock kedveltette meg velem a figurát de ezzel az amcsi verzióval sincs bajom.
A színészek rendben plusz nem vagyok gyakorlott krimi néző,tehát nekem meglepi,hogy ki a gyilkos. :)
Moriarty eszembe jutott nekem is,bízom a castingban ha feltűnik.

CalverKelevra - 2012. 10. 04. 20:02

n+ezredik egy kaptafára készülő nyomozós cucc lett sajnos, ez a “rendőrségnek tanácsadó” formátum már egy jó 3 éve kifáradt, pedig Jonny Lee Miller-ben reménykedtem.

kár érte, én is szerintem még egy részt nézek (talán), aztán ha marad olyan, mint volt (és így lesz), kuka.

winnie - 2012. 10. 04. 20:07

“ez a “rendőrségnek tanácsadó” formátum már egy jó 3 éve kifáradt,”

hogyhogy? mi fárasztotta ki? több évtizedig életképes volt és mivel mostanában nincs annyira sok ilyen sorozat, mint régen, ezért még most is prosperálni tűnik. többek között az elementary sikeréből ez jön le. (persze lehet, hogy az jelzi a fáradtságot, hogy most kevés van, de ovábbra is a rendőrök nyomoznak sztoriból van inkább a kínálatban.)

Ingorion - 2012. 10. 04. 20:08

Már letöltöttem egy ideje, de nem tudtam rávenni magam, hogy megnézzem. Majd még a héten sort kerítek rá, bár tudom előre, hogy a heti nyomozások nem kötnek le. Na majd talán a Moriartys részekre beugrok. De így összegezve elég Mentalist-szagú (ugye ott Red John)… meg ugye CBS. Hm… lehet meg sem nézem :D

Tod - 2012. 10. 04. 20:20

Sótlan…

CalverKelevra - 2012. 10. 04. 20:22

winnie: akkor mondom úgy, h én már valahol Mentalista/Castle idejében ráuntam a fenébe, és bár azokat nézem, mert jók, Elementary már nem nagyon tudott semmi újat mutatni, ami maradásra késztetne.

Benjy - 2012. 10. 04. 20:32

Nekem sem tetszett, és egyetértek a kritikával, ennek ellenére még maradok pár részre, hátha elindulnak valamerre.Hiába nem lesz belőle Monk pótlék. :(

Csigusz - 2012. 10. 04. 20:45

Én is csak azért tervezem maradósnak, mert én viszont semmi ilyesmit nem nézek: Castle/Mental/Bones… egyik se érdekel, így nekem marad ez :)

CalverKelevra - 2012. 10. 04. 20:46

…és ha már mindenki Mentalistát emlegeti: vicces látni, h a szépemlékű Smith két legnagyobb pszichopatája (Jeff és Tom, avagy Simon Baker és Jonny Lee Miller) mostanra mindketten rendőrségnek segítős sorozatokban találtak munkát :D

jim455 - 2012. 10. 04. 21:07

Jó volt ez, a bűntény nem volt egy nagy szám, de az első részben be kellett mutatnia karaktereket.A casting szerintem telitalálat, Lucy Liu és a női Watson meglep, de tetszik, lehet azért mert a neveken kívül nem nagyon Sherlockos a sorozat.Ez egyébként a legnagyobb hibája, legalábbis engem zavar, hogy ennek egyáltalán nem kéne Sherlock sztorinak lennie.Ez inkább hátrány mint előny, anélkül is siker lett volna.A készítők megmondhatták volna, hogy Sherlock inspirálta a karaktert, de nem kellene így hívni, teljesen felesleges.A lényeg, hogy pár részre még biztosan maradok.

cyborgwings - 2012. 10. 04. 21:22

eddig nem fogalmazódott meg bennem konkrétan, hogy miért halogatom ilyen lelkesen a megnézését, de most ingorion tökéletesen leírta a sorozattal kapcsolatos fenntartásaimat – a “lehet, meg sem nézem” fölvetéssel együtt.

ALDO - 2012. 10. 04. 21:41

Nem volt rossz a pilot, de azért annyira jó sem. A női Watson elgondolás tetszik, remélem nem dobnak be valami gagyi szerelmi szálat, amit majd hat évadon keresztül húznak.
Igaz a gyilkosság nem volt valami nagy szám. A 10/5 teljesen reális, így maradok pár részre.

yeeeyha - 2012. 10. 04. 21:44

Hagyjuk már ezt az összevetéseket, Monk, House, Mentalist. Tudom, hogy nem kéne ezen kiakadni, de nem szoktuk az alapanyagot összevetni kritikus módon a belőle ötletelővel, aztán rásütni az eredetire a bélyegeket. Az egy dolog, hogy én egyiket se néztem, a houseból pár részt, aztán felidegelt a folytonos séma.

winnie - 2012. 10. 04. 21:47

egy kritikába mindig hasznos olvasni, hogy kit mire emlékeztet a sorozat.

JcGross - 2012. 10. 04. 21:48

Én adok neki egy esélyt, mert hangulata az van. A pilot nekem is kicsit uncsi volt, csak két ülésben tudtam végignézni, de azért érdekel ez a fajta nyomozós sorozat, ahol nem azon múlik egy ügy, hogy valaki megfarkalt valakit és megtalálják a visszamaradt spermát (ala CSI), hanem tényleg nyomozni kellett. Jó példának a Life on Mars-ot tudnám még felhozni. Az pontosan tükrözi mit szeretek egy nyomozós sorozatban (a zseniális fősztorit, karaktereket és egyebet most nem ide véve).
Egyenlőre hiányolom azt a maffia feeling-et viszont, remélem ezt pótolják.

winnie - 2012. 10. 04. 21:53

egyébként fura, mert az én kritikámban is többen írják a bűntényről, hogy így megy úgy nem nagy szám (milyen a nagy szám bűntény?:), holott engem többek között az is rántott, hogy nem tipikus gyilkosság volt, hanem belevittek némi rafinériát. általában a krimisorozatokban (abban a heti 10-15) a bűntény kellék, nem annyira “jó” és “nem jó” jellemzőt kap, hanem simán csak “van”-t. épp ezért lep meg, hogy pont egy szokatlan gyilkosságnál olvasok pár bűntényminősítést:)

jim455 - 2012. 10. 04. 21:56

Pedig szerelmi szál tuti lesz, már látom a 6. évad végén cliffhanger: Sherlock nagy lelkizés közepette megcsókolja Watsont:D

winnie - 2012. 10. 04. 21:59

ezt látatlanban meg lehet mondani, hogy nem lesz. a készítők is elmondták persze, hogy ilyesmit semmiképp sem csinálnak.

jim455 - 2012. 10. 04. 22:10

winnie: Ja, az más, egyébként a bűntényhez visszatérve: A rész előtt olvastam, hogy pánikszoba lesz és azt vártam mint pl. a Monkban is volt, hogy az lesz a rejtély, arra fektetik a hangsúlyt, hogy miként halt meg az áldozat a pánikszobában, mást vártam, lehet ezért nem tetszett annyira.A későbbikeben remélem kicsit több rejtélyt visznek a gyilkosságokba.A Monkban ezt anno nagyon jól tálalták.

zagloba - 2012. 10. 04. 23:03

Nagyon jó kis sorozat lesz ez.
Szerintem a “zseniális angol verzió” a messze túlértékelt, az erőltetett “mindenáron baromira eredeti lesz” történeteivel, az idegesítő, nem szerethető Cumberbatch-csel, és a háttérbe tolt Freeman-Watsonnal.
Tudom, ezzel kisebbségben vagyok, semmi gond, aki szereti, szeresse. Tök jó, hogy bejött neki.

Többen érveltek azzal, hogy a néven kívül az Elementary-nak nem sok köze van az eredetihez. Miért, a BBC-verziónak igen? Teljesen kifacsarták Conan-Doyle történeteit, így ez az érv nem igazán tartható /igaz ez a moziverzióra is!/

Az Elementary egy nyugodt kis nyomozós sorozat, épp, mint az eredeti Sherlock-történetek.
Jonny Lee Miller játéka sokkal hitelesebb és szerethetőbb, mint Cumberbatch túlfokozott erőlködése. Lucy Liu remek választás, már a Southland-ben is bizonyította, hogy a sorozatokban is megállja a helyét. Mondom ezt úgy, hogy korábban nem szerettem.
A humor is jól átjött /pl. operaházi jelenet, vagy a kölcsönkért autó/.

A felépítés, a dramaturgia, engem leginkább a Döglött aktákra emlékeztetett.
A lényeg: az Elementary szórakoztatni akar, eredetieskedés, izzadságszag nélkül.
Csak az akar lenni, ami, és nem több: 45 perc felhőtlen szórakozás.

Ez természetesen nem “AZ” igazság, a tuti, csak az én véleményem. Nem kell vele egyetérteni.

Én szurkolok ennek a sorozatnak.

El-ahrairah - 2012. 10. 04. 23:39

@zagloba

“Többen érveltek azzal, hogy a néven kívül az Elementary-nak nem sok köze van az eredetihez. Miért, a BBC-verziónak igen? Teljesen kifacsarták Conan-Doyle történeteit, így ez az érv nem igazán tartható /igaz ez a moziverzióra is!/”

Azért a BBCs verzió mionden egyes részén tisztán látszik, hogy melyik eredeti SH történetből jött létre. Itt ennek nyoma sincs.
Ugyanez a helyzet Watsonnal is, aki ott ugyanúgy visszavonulr veterán katonaorvos és krónikás mint az eredetiben. (Csak persze másik háború és másféle dokumentációs módszer) míg itt egy sebészlány aki bűntudatos.
Az egyetlen egy kapcsolat kb. a szereplők neve, az pedig igen kevés, és igenis azt a hatást kelti mintha az átlagos nyomozós sorozatot utólag próbálták volna feldobni valamivel…

El-ahrairah - 2012. 10. 04. 23:45

@ winnie

Az egy dolog, hogy nem volt szokványos a bűntény, de szvsz rettenetesen blőd és ostoba megoldása volt én legalábbis erre értettem azt hogy gagyi.
Ehhez jön még, hogy maga a nyomozás is eléggé lagymatag volt, valahogy nem éreztem át, hogy például a pohár aljának kipiszkálásához a kredenc alól mindenképp Sherlock Holmesra van szükség… A nagy ráeszmélés is a lehető legbénább “fél tonna papírból pont az egy darab halványan releváns oldal kerül pont a szemem elé véletlenül” megoldással történt.

dragon1986 - 2012. 10. 05. 03:42

nekem tetszett, nem vagyok SH rajongó, mondjuk hogy szinte semmit sem tudok róla :D Ezért nem zavart, hogy semmi köze az igazi SH-hez, nem tudtam összehasonlítani ezért nem volt gondom.

Hát igen a bűncselekmény elég könnyen megoldható volt, én már ejtettem vízbe/hóba mobilt, rizses dolgot én is használtam e okból, ezért gondoltam, hogy ott lesz a teló :D

szendroib - 2012. 10. 05. 09:16

Nem volt annyira rossz, de abszolút nem értem miért kellett Sherlockos sorozatot csinálni ebből, nincsen semmi olyan hangulata, többet árt a sorozatnak, mintha egyszerű n+1. nyomozós sorozat lenne.

owlman - 2012. 10. 05. 09:24

@ zagloba:

És ahogy El-ahrairah írta, Steve Moffat és Mark Gatiss (Mycroft) nagyon ügyesen írták át a sztorikat, öröm elolvasni az adott novellát a rész megnézése után.
(btw a 2. évad megnézése előtt én szándékos tudatlanságban voltam afelől mi az a Reichenbach Fall)

A legrosszabb az Elementry-ban az az ahogy minden idők legtöbbször vászonravitt karakterét (a 2. Jézus :) egy sima nyomozós sorozatban használják mint marketingeszközt.

winnie - 2012. 10. 05. 10:14

“abszolút nem értem miért kellett Sherlockos sorozatot csinálni ebből, nincsen semmi olyan hangulata, többet árt a sorozatnak, mintha egyszerű n+1. nyomozós sorozat lenne.”

jobban el lehet adni a nevet. minek nulláról indulni, ha már eleve a koncepció hotdoz magában reklámot. a bbc is csinálhatott volna random nyomozósat, lehet, hogy nem nézték volna annyian. a filmek is lehetnének kosztümös kalandfilmek john smith-szel. sem az angol nyomozós sorozat, sem az amerikai mozifilm nem tartott meg sok dolgot az eredetiből. többek között azért nem, mert a könyvek régiek, manapság nem lehetne eladni azok direkt adaptációját.

(nekem az a fura, hogy ennyire fontos valakinek a név. nem tudom, de nekem iszonyatosan mellékesnek tűnik. a legfontosabb, hogy a sorozat milyen. jó. vagy nem jó.)

El-ahrairah - 2012. 10. 05. 10:29

Engem speciel az irritál, hogy minden ilyen konverziónál előjön ugyanaz az eset hogy:

“- Tessék ittvan ez az ismert dolog újrafeldolgozva.
– Hát oké, de ennek nem sok köze van az eredetihez, ráadásul mások már csináltak ilyent ami sokkal jobban sikerült.
– Ne hasonlítsd össze semmivel mert ez egy teljesen új alkotás.”

Szvsz két lehetőség van:
– Csinálnak valamit az eredeti alapján, de megváltoztatnak dolgokat. Elfogadják, hogy az eredetihez és/vagy más hasonló remake-ekhez fogják hasonlítani és az alapján megítélni.
– Csinálnak valami újat.

Az elementary az elsőt választotta, és látszik is a következménye – legalábbis az itteni hozzászólások alapján.

Ha simán nyomozós sorozatként nézem akkor azt mondom, hogy egész jó, még van mit csiszolni rajta, de a főhős érdekes.
Ha viszont mint Sherlock Holmes történetet nézem, akkor sokkal kevésbé tetszik, mivel bizonyos elvárásaim vannak a karakterekkel, valamint a történettel szemben amik nem teljesülnek.

winnie - 2012. 10. 05. 10:48

a két kritika kommentjei alapján ahogy látom éppen a következmény nem látszik. legalábbis van pozitív, negatív és közömbös vélemény is – egyik sincs túlnyomó többségben, bár ahogy nézem talán pozitívból akad több.

de az már nem a sorozat dolga, hogy a néző hozzáállásán alakítson. ha máshoz akarja hasonlítani a néző, akkor mindenképpen meg fogja tenni. a túlnyomó többség persze nem fog ilyesmivel foglalkozni (főleg azért, mert nincs mihez hasonlítania). hiszen még az sem javít semmit az élményen, ha az a hasonlítás eredménye, hogy az elementary jobb, mint a többi holmes adaptáció. hiszen a végeredmény ugyanaz: jó. (ezt megállapítani nem kell hasonlítás) (ellenben, ha azt hozza ki a néző, hogy rosszabb, mint más holmes-adaptáció, azzal viszont nem mond semmit, mert onnan még lehet jó és rossz is – ezért lep meg, hogy van, aki hasonlít)

az elementary amiben mindenképp jobb (és jobb lehet), hogy új történeteket hoz, nem az évtizedek óta ismert sztorikat tupírozzák. plusz a főszereplők dinamikája is teljesen más.

látatlanban ez a két tényező azonnal bármelyik sherlock holmes-sorozat elé teszi az elementary-t. utána persze jön az, hogy meg is nézi az ember az epizódot és meglátja, hogy a végeredmény jó-e vagy sem. (akit meg alapból nem érdekel az új koncepció, az már csak magát kínozza a megnézésével, hiszen szinte biztos, hogy nem fog tetszeni neki. főleg ezen a ponton, hogy a sherlock teljesen fansorozattá vált, afféle szent tehénné, holott csak egy sokadik adaptáció.

El-ahrairah - 2012. 10. 05. 10:58

“a két kritika kommentjei alapján ahogy látom éppen a következmény nem látszik. legalábbis van pozitív, negatív és közömbös vélemény is – egyik sincs túlnyomó többségben, bár ahogy nézem talán pozitívból akad több.”

Igen, de arra céloztam, hogy a többségük az angol sorozathoz hasonlítja az Elementary-t.

“az elementary amiben mindenképp jobb (és jobb lehet), hogy új történeteket hoz, nem az évtizedek óta ismert sztorikat tupírozzák. plusz a főszereplők dinamikája is teljesen más. ”

Hát, kinek mi a jobb – nekem például kifejezetten plusz a Sherlocknál, hogy mindig várom, hogy hoznak be/modernizálnak egy már ismert történetet/karaktert/helyszínt.
“Új történetet” hozó nyomozósból meg azért van már egy pár…

Nem érzem úgy, hogy a Sherlock szent tehén lenne (itt is leírták páran, hogy nem szeretik), egyszerűen az Elementary-t óhatatlanul is azzal hasonlítja össze az ember, és ebben az összehasonlításban sokak (köztük én) szerint bizony jelentősen alulmarad több tekintetben is.

kaamir - 2012. 10. 05. 12:04

Gyakorlatilag minden elemében kilométerekkel alulmúlja az angol verziót, így meg semmi értelme. Az az etalon, mi a fenének egy sótlan, unalmas, nyögvenyelős verziót csinálni. Nagyon felejtős.

(Ja, és egy pánikszoba, amit kívülről ki lehet nyitni egy gombbal?! LOL)

felker - 2012. 10. 05. 12:18

LOL? Ha láttál már pánikszobát, akkor tudhatnád, hogy vannak gombosak. Ez pedig rejtett szoba volt, vagyis egyébként senki nem keresne gombot. Így a praktikus. De vannak más megoldások is.

kaamir - 2012. 10. 05. 12:43

@felker: áruld már el, hogy mi értelme van egy acéllal megerősített rejtett szobának (bár nem értem, hogy a “Safe Room-ból” nálad hogy lett rejtett szoba), amit bárki lazán kinyithat kívülről, miközben zárva az ajtó?!

winnie - 2012. 10. 05. 13:29

laikusként közbeszólva szerintem egyrészt ott a félreértés, hogy az ilyen szobákat nem csak betörésekre építik, hanem bunkerként is hasznosíthatóak (gondolom én. nem tudom, hogy melyik a gyakoribb, de aki betörésre épít, az csak egyszeri alkalom miatt teszi, aminek bekövetkezési valószínűsége minimális, amiben nem lenne akkora piac, viszont ha természeti csapás ellen építik, főleg olyan helyen, ahol jellemzőek az affélék, akkor jobban kihasználható és eladható.)

másrészt, ha pedig az ember gyorsan akar bemenni, akkor jó, ha nem kell távirányítót keresni, vagy működik az eleme. persze lehet a távirányítót a szoba mellett is tartani, de a lényeg úgyis az, hogy nyilvánvalóan a gombbal nyitható pánikszobának van olyan mechanizmusa, ami vagy automatikusan vagy bekapcsola ajtózáródást követően megakadályozza azt, hogy kívülről bárki is kinyissa az ajtót. (ha én csinálnék ilyen, akkor tennék bele legalábbis. nyilván az ezzel foglalkozók is gondoltak erre:)

Allison&Cameron - 2012. 10. 05. 18:08

Én is azt a tábort erősítem aki nagyon szereti a BBC Sherlockot és ezt az újat kétkedéssel fogadja. Persze utálkozni akkor sem kell ha úgymond a másik oldal rajongója vagy. Még nem néztem meg de nagyon várom. Biztos, hogy nem lesz kedvenc nagy szám, de egy érdekes nyomozós sorozatnak tökéletes lesz. A probléma szerintem az, hogy miért pont egészen totálisan teljesen véletlenül akkor előállni a modern Sherlock ötletével amikor valaki más épp megcsinálta már? Nem az a baj, hogy többen kitalálják, hanem hogy pont ugyanakkor. Ráadsul volt ott valami megkeresés is az angol készítők felé az amcsiktól a készületek közepette… A másik meg a női Watson. Semmi bajom a színésznővel meg az ötlettel de akárhogy változtatjuk az sztorit, a nagy alapoknak meg kell maradni ami több mint egy név. A legnagyobb alap pedig szerintem Watson és Holmes “férfias” barátsága. Ez adja a történet fő érdekességét a bűntények mellett. És akárhogy igyekeznek, nem lehet ugyanolyan egy nő meg egy férfi között. Arról nem is beszélve, hogy szerintem már legalább egy női Watson létezik a sorozatokban amiket én nézek, csak máshogy hívják… Miért kell minden áron Sherlock Holmeshoz láncolni erőszakkal egy történetet? Ha elég jó akkor anélkül is ellavírozik. Szerintem simán lehetett volna valami más névvel is egy jó kis szórakozás.
Ami meg a BBC Sherlockot illeti: jó hogy nem olyan mint a könyvekben, nehéz is lenne ha a modern időkben játszódik. Aki elég jól ismeri a könyveket annak nagyon hamar feltűnnek a kisebb és nagyobb utalások, és hogy az írók mennyire jól ismerik az eredetit. Meg aztán érdekes is azt nyomozgatni hogy miképpen vitték át a modern korba és melyik történetből, az éppen látott jelenetet stb. A mozis verziók bennem sem hagytak mély benyomást meg hatalmas katarzist. Bár amúgy sem szeretem a mozifilmeket (túl rövidek… xD) De azért egy esti szórakozásnak elmentek.

Wounded - 2012. 11. 30. 15:43

“Szerintem a “zseniális angol verzió” a messze túlértékelt, az erőltetett “mindenáron baromira eredeti lesz” történeteivel, az idegesítő, nem szerethető Cumberbatch-csel, és a háttérbe tolt Freeman-Watsonnal.”

Akkor ezek szerint nem olvastad a könyveket. Mindenképpen ajánlanám őket, mert egyrészt nagyon jók, másrészt azokból látható, hogy a sorozat forgatókönyvírói nem maguk találták ki Sherlock eseteit, hanem a regények, novellák bizonyos részeit dolgozták fel újra. Tehát, értelmetlen erőltetettségről beszélni, hiszen Gatiss-éknak eredetileg sem az volt a céljuk, hogy teljesen új és eddig még soha nem látott eseteket találjanak ki Sherlocknak. Ők egy modern Sherlock Holmes sorozatot akartak, ami egyszerre marad hű a könyvekhez, ugyanakkor ad egy kis vérfrissítést az egésznek.

Semmi baj nincs azzal, ha Cumberbatch nem szimpatikus, de ezt nem szabad rávetíteni az általa játszott karakterre, vagy, ha a karakter nem tetszik, akkor a színészre. Neki az a munkája, hogy megformázza azt a figurát, akit az írók papírra vetettek és, ha őt választották a szerepre, akkor azt jó okkal tették. Nyilván adhat ötleteket a figurához és bizonyos fokig maga alakítja a stílusát, de lényegében azt csinálja, amit mondanak neki. Ha Sherlock nem egy szociopata, hanem egy aranyos, kedves és megértő karakter lett volna, aki vakon engedelmeskedik Mycroft és a rendőrség utasításainak, Cumberbatch azt is ugyanúgy eljátssza. (Kérdés, hogy a fandom meglévő rajongói mennyire örültek volna egy ilyen figurának, amikor Holmes mindig is egy öntörvényű különc volt…)

Freeman Watson-ja nagyon is fontos jelentőséggel bír a sorozatban. Most nem írnám le részletesen, hogy ez miből látszik, legyen elég annyi, hogy Holmes a Reichenbach vízesés c. részben tőle búcsúzik el utoljára. Ha láttad az epizódot, akkor tudod mire gondolok. Sokszor nem is az a lényeg, hogy Watson mit tesz, hanem, hogy milyen hatással van Sherlock-ra.

Wounded - 2012. 11. 30. 18:12

Bocs, javítanom kell magam. Sherlock egyedül Watsontól búcsúzik el.

winnie - 2012. 11. 30. 21:45

“hanem a regények, novellák bizonyos részeit dolgozták fel újra. Tehát, értelmetlen erőltetettségről beszélni,”

De ez lehet az erőltetettség oka. Novellákról van szó, 90 perces köntösben, ráadásul múlt századiakról. imádom őket, 10-12 éves koromra megvolt mindegyik itthon kiadott gyűjtemény, de szerintem épp ezért simán lehet erőletett.

Wounded - 2012. 12. 01. 01:07

Akkor én félreértettem ezt a dolgot, mert másra gondoltam, nem arra, hogy az illető a bűneseteket tartja erőltetettnek (bár az unalmas jobb szó lenne erre).
Nos, ha valaki olvasta a könyveket és látta az összes feldolgozást, akkor elképzelhető, hogy már a könyökén jön ki, hogy újra a régi story-kat szedik elő. A másik oldalról viszont, ha Gatiss-ék új történeteket találnak ki, fent állt volna a veszélye annak, hogy csalódást okoznak a rajongóknak és az elég nagy veszteség lett volna a szériának. Márpedig, az nyilvánvaló, hogy Gatiss és Moffat a sorozat megalkotásakor erősen támaszkodott a már meglévő fandomra, mert tudták, hogy, ha nekik bejön a dolog, akkor rajtuk keresztül még több nézőt szerezhetnek.
Itt van pl. az Elementary. Még nem láttam, ezért nem tudok róla véleményt mondani, de eddig több negatív kritikát olvastam róla, mint pozitívat. Nem szokásom mások véleménye alapján ítélni, de akaratlanul is feltűnt, hogy, amíg a BBC-s Sherlock-ot szinte mindenki zabálja (külföldön és itthon is egyaránt) addig az Elementary azért jócskán megosztja a nézőket, pedig új bűnügyek vannak benne. Lehet, hogy nem rossz a nézettsége és lehet, hogy sokan szeretik, de nincs akkora pozitív visszhangja, mint a BBC-snek. Nem akarom összehasonlítani a kettőt, meg nem is tudnám és értelme sem lenne, csupán azt akarom ebből kihozni, hogy, bár a BBC-s Sherlock a régi lerágott csontokkal dolgozik, mégis baromira sikeres.

winnie - 2012. 12. 01. 01:41

ó, nem tudom, hogy mire godol, csak gondolhat erre, ebben esetleg lehet ráció.

viszont az elementary-vel kapcsolatban inkább túlnyomórészt pozitív kritikákat lehet olvasni – ld fent linkelve az enyémet és az ottani kommenteket, meg a külföldiek is inkább dicsérik. a megosztás jelen van valamilyen szinten, de természetesen azért, mert sokan összevetik az angollal, sőt, ugye bőven vannak, akik utálkoznak azon, hogy eleve létezik a sorozat

Wounded - 2012. 12. 01. 06:33

“bőven vannak, akik utálkoznak azon, hogy eleve létezik a sorozat”

Ennek főleg az lehet az oka, hogy a sorozat amerikai, nem angol, márpedig sok emberben Sherlock karaktere és a vele kapcsolatos történések mind Angliához köthetőek. Én is inkább afelé hajlok, hogy Holmes maradjon csak angol, ne akarjanak belőle nyugati hőst faragni. Ne érts félre, nincs bajom Amerikával, de néha fárasztó, hogy mennyire öntömjénezőek és képtelenek elviselni, ha valaki valamiben sikeresebb, mint ők. Szerintem az Elementary is pont ennek a példája. Alig, hogy az angolok belefogtak egy modern kori Holmes sorozatba, ami világszerte sikeres lett, rá 2 évre ők is megcsinálták a saját változatukat. Szerintem ez az igazán erőltetett dolog. :D Csodálkozom, hogy Sherlock szerepére nem egy amerikai színészt választottak, hanem angolt.

winnie - 2012. 12. 01. 07:49

nem, ennek szerintem más az oka – ha valaki már a premier előtt köpköd, az csak féltékeny. ez a sherlock angol, angliában élt és dolgozott, csak valamiért elment amerikába. nem hiszem, hogy ne lehetne ilyen sztorit írni – ráadásul teljesen eredeti a történet, nem már megírt sztorikat dolgoznak fel, mások a karakter, stb. még azzal sincs baj tehát, hogy nem kreatív a tálalás. már korábban is volt amerikai sh-feldolgozás, a legutóbbi épp az angol sh előtt közvetlenül. és már korábban is volt amerikai angolsorozat-feldolgozás, amivel senkinek nem volt semmi baja. csak most, amikor egy rengetegszer feldolgozott karakter rengeteg+1-edik feldolgozásának rajongói a rengeteg+2-edik feldolgozásra hirtelen féltékenyek lettek.

ezzel nincs semmi baj, mindenki azt érez ezzel kapcsolatban, amit érez – de amerika elviseli, ha más sikeres. a feldolgozás elismer. anglia sem azért dolgoz fel francia, svéd meg dán sorozatokat, mert nem bírják elviselni, hogy ezek az országok sikeresek. hanem azért, mert megsüvegelik az ottani alapanyagokat és átültetik a saját kultúrájukba.

szóval én pont azt látom, hogy a fanatikus rajongó nem képes elviselni, ha sikeresebb az amerika verzió:)

Wounded - 2012. 12. 01. 18:45

“ez a sherlock angol, angliában élt és dolgozott, csak valamiért elment amerikába”

És, mi rá a garancia, hogy valaha is vissza fog térni Angliába, nem pedig azt mondja, hogy “húú, Amerika sokkal jobb hely én inkább itt maradok”? :) Nem kell ahhoz feltétlenül amerikai figurának lennie, hogy tudja fényzeni Amerikát. Mindegy, majd kiderül, a végén, hogy mi lesz. Nem kötözködni akarok, csak eszembe jutott ez a lehetőség.

“ráadásul teljesen eredeti a történet, nem már megírt sztorikat dolgoznak fel, mások a karakter, stb”

Akkor mi értelme a főszereplőt Sherlock Holmes-nak hívni? Ezzel az erővel minden bűnügyi sorozat főszereplőjét Sherlocknak lehetne nevezni. Persze, reklám szempontjából jó húzás, csak épp ez az, ami miatt a rajongók ki vannak akadva. Attól tartanak, hogy megalázzák az eredeti karaktert. Lehetséges, hogy, ha nem Sherlock Holmes lenne a főszereplő, hanem akármilyen noname emberke, akkor azoknak is bejönne az Elementary, akik most szapulják.
Nekem a mozifilmekkel pont ugyanez volt a legnagyobb bajom. Odaraknak egy figurát, aki egy csomó dologban totálisan másképp viselkedik, mint Holmes, mégis ezt a nevet aggatják rá. Érthetetlen, de komolyan… -.-

“anglia sem azért dolgoz fel francia, svéd meg dán sorozatokat, mert nem bírják elviselni, hogy ezek az országok sikeresek”

Én ezeket az országokat ilyen szempontból nem hasonlítanám az USA-hoz, mivel eleve más az értékrendjük és a kultúrájuk.

“de amerika elviseli, ha más sikeres”

Hát, én ezt másképp érzem, de inkább nem feszegetném tovább a témát, mert a végén tényleg amerikagyűlölőnek fogok tűnni. :D

winnie - 2012. 12. 01. 19:39

azt a készítő eldönti, hogy hívja a főhősét, nincs vele semmi gond. plusz tele van sh-s dolgokkal, utalásokkal a sorozat.

de ez szerintem teljesen mellékes, ha valaki olyan befolyásolható, hogy neki egy címtől lesz jó vagy rossz a sorozat, akkor annak gratulálok. idén volt magyar ifjúsági film is, aminek sh volt a címében. nem hiszem, hogy számítana valamit.

“Én ezeket az országokat ilyen szempontból nem hasonlítanám az USA-hoz, mivel eleve más az értékrendjük és a kultúrájuk. ”

ez így elég üres kijelentés, amolyan “az ég kék” szintű, hiszen minden országnak más az értékrendje és a kultúrája bármelyik országgal összehasonlítva. nem jobb, nem rosszabb, hanem más. ha tévésorozatokról van szó, akkor amerika nyeregben van, hiszen mindenki irigykedhet rá, lévén ők hozzák a legjobb, legnézettebb, legmindenebb sorozatokat – a többi ország pedig eldönti, hogy átveszik az amerikai stílust, vagy kitartanak a saját mellett.

Wounded - 2012. 12. 02. 13:35

“ha valaki olyan befolyásolható, hogy neki egy címtől lesz jó vagy rossz a sorozat, akkor annak gratulálok”

Nyilván, csak egy rajongó másképp gondolkozik, mint egy nem-rajongó. Én elmondtam, hogy mi ennek az oka. Hogy ezt valaki elfogadja-e, vagy sem, az már az ő dolga. Azt viszont tudom, hogy nincs olyan ember a világon, aki valamiért ne rajongana (legyen az film, könyv, vagy zene) és ne bosszantaná, ha úgy érzi, hogy a kedvencével nem megfelelően bánnak.

“ez így elég üres kijelentés, amolyan “az ég kék” szintű, hiszen minden országnak más az értékrendje és a kultúrája bármelyik országgal összehasonlítva”

Ez igaz, viszont egyik országnak sincs akkora befolyása a világra, mint az USA-nak. Volt alkalmam többször kint járni, sok mindent láttam és tapasztaltam, ezért is gondolom azt, amit, de tényleg nem akarok ebbe belemenni. Hosszú lenne és fárasztó, na meg OFF is. Hangsúlyozom még egyszer, nem utálom Amerikát, de nem tartozom azok közé, akik azt hiszik, hogy az a világ közepe.

“akkor amerika nyeregben van, hiszen mindenki irigykedhet rá”

És, ha valakinek mégsem tetszik valamelyik filmjük, sorozatuk, akkor az is irigységből van? Mert, a fenti mondatoddal azt sugallod, hogy, ami amerikai azt csak szeretni és/vagy irigyelni lehet. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz