login |

Pilot-mustra: 666 Park Avenue – 1×01

2012. 10. 04. 16:22 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human pilotkritikája.) Jé, egy újabb ígéretes, egyszerre az epizodikusság és a szeralizáltság ígéretét magában hordozó sorozat, ráadásul természetfölötti aspektussal. A 666 Park Avenue nyilván más természetfölötti sorozatokat is megidézett, például a Supernatural-t, s mivel egy ház van a középpontban, ezért természetesen az American Horror Story első szezonját is. Egyébként meg nagyon úgy tűnik, hogy a sztori középpontjában a Sátánnal kötött alkuk szerepelnek, ergó szia, Faust. (Bár mások a viszonyok a szereplők között, de filmek közül Az ördög ügyvédje is szóba jöhet.)

666 PARK AVENUE – 1×01 – 6,5/10

Azonban mivel a 666 Park Avenue főszereplői egy fiatal párt alkotnak, akik beköltöznek egy új épületben és “fura” szomszédokra lelnek, mindenek felett a könyv alapú Rosemary gyermekét idézi meg a sorozat. És mindez jó dolog, még véletlenül sem negatívum, ha egy klasszikusra hasonlít az alapsztori, amiből éppen a legfontosabb jellemző, a baba, illetve a terhesség hiányzik. Egyelőre? Nem tudom, de azt mondanám, hogy hála istennek – human ki is jelentette, hogy kaszálja a 666 Park Avenue-t, ha a főhősnő teherbe esik.

De ne szaladjunk előre, hiszen a pilot nagyon hatásosan kezdődik, azonnal tudomásunkra jut, hogy a Park Avenue 999 szám alatt valami nincs rendben, s mindez kellő elegancia mellett történik. Szmokingok, hegedűszó, hangverseny. Ez az elegancia meg is marad az egész pilotra. Kell is, mivel elegánsnak tűnik a címszereplő ingatlan, igaz pár lakójából kiindulva lehet, hogy nem is olyan szörnyű a lakbér. Meg aztán azért is elegáns a pilot, mert itt nem két kócos, démonvadász testvér csapatja AC/DC-re, hanem egy kimért, 50-es házaspár Vivaldi-ra – Terry O’Quinn és Vanessa L. Williams, akik remek választásnak bizonyulnak.

Hogy pontosan mik is a szándékaik, hogy mit csinálnak, és hogy jönnek a képbe az új lakók, akiket egyébként gondnoki feladatokkal is megbíznak, az egyelőre rejtély. Mint ahogy rejtély az épület múltja is, melyet a főhősnő kezd el feltérképezni, kutatni. S ugyancsak bőven hordoz magában rejtélyt az is, hogy miféle vágyaik teljesültek a lakóknak, s hogy ezekért milyen szívességeket vasalnak be rajtuk Creepy Locke-ék. (És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mi a helyzet az egyelőre apróságnak tűnő kleptomániás szállal, az elromló lifttel és a többivel.)

Minden részben új lakókat ismerhetünk meg, ez mindenképpen sok újdonságra ad esélyt, mint ahogy az is, hogy idén tán nincs is más olyan sorozat, amely annyira rejtélyközpontú lenne, mint a 666 Park Avenue. Azonban a sok kis rejtély, mely sok kis izgalmat generál, nem áll össze egy egészen nagy izgalomlöketté, mint ahogy az sem indítja be az embert túlságosan, hogy a pilot egyetlen momentum sem túl eredeti. A fent említett hangulat pedig csak hangulat, nem pedig páni félelem. Sok fejlődési lehetőség van tehát a sorozatban, a pontszámban mindenképpen ott van az, hogy ígéretes az alapkoncepció.

Henry…, are we gonna be okay here?

Tele van rejtélyes és olykor véres történésekkel a pilot, kellemes a hangulata, visszafogottan ijesztő is, azonban valahogy nem éreztem át, hogy a főhősnő fenti aggódását, mert ugyan látott fura dolgokat, de semmi nem magyarázta akkor, lefekvés előtt a paráját, hiszen gyanakvás ide vagy oda, látszólag csak pozitív dolgok történtek vele. Ennél sokkal több kell az aggódáshoz.

Ez a kérdés elhamarkodottnak tűnt tehát, de hiszem, hogy nemsokára tényleg lecsap a paranoia és jöhet az, hogy senki nem hisz neki. És bár a helyzet klisés lenne (lesz?), azonban jó kis szituációk megjátszására adhat lehetőséget.

További írások a sorozatról:

19 hozzászólás Ne habozz!

wice - 2012. 10. 04. 17:47

Hát, nemtom, én speciel semmi különösebben rejtélyeset nem láttam az első részben. Ettől függetlenül maradok, bár engem egy kicsit zavar az ilyen ördögi megkísértés sztorik logikátlansága: ha hozzám odajönne valaki azzal, hogy a lelkemért cserébe kaphatok valami hasznos marhaságot véges időre, akkor először kiröhögném, ha pedig minden kétséget kizáróan bizonyítaná, hogy márpedig ő tényleg az ördög, akkor elhajtanám a vérbe, aztán azonnal rohannék keresztelkedni, megbánni a bűneimet, meg a többi szokásos.

INNENTŐL SPOILER

Az elromló lift azért kellett, hogy eltávolítsák a feleséget az alkotói válságban szenvedő iró mellől, és megkörnyékezhessék a stratégiai pontossággal a szemközti panorámás lakásban pucérkodó csaj segítségével, aki minden valószínűség szerint nekik dolgozik. Gondolom majd tíz év írói sikert fog kérni, a lelkéért cserébe.

A lopkodós csaj valszleg pozitív szereplő lesz, már ha a szokásos klisék itt is működnek.

Azt persze még nem tudjuk, miért pont ez a szálloda az ördög HQ-ja, de valszleg nem is lesz valami nagy csattanó ebből. Az talán valamivel érdekesebb, hogy mit akarnak a főszereplő sráctól. Ahogy Locke (vagy Wilhelmina, már nem emlékszem) megjegyezte, a nőn keresztül jutnak el a csávóhoz.

A “Henry…, are we gonna be okay here?” szerintem nem volt túl meglepő, tekintve, hogy előtte elég rosszat álmodott a csaj.

winnie - 2012. 10. 04. 17:59

“A “Henry…, are we gonna be okay here?” szerintem nem volt túl meglepő, tekintve, hogy előtte elég rosszat álmodott a csaj.”

utána álmodott rosszat.

a rejtély alatt azt értem, hogy kérdés, amire a sorozat fel fogja deríteni a választ, amire nem tudnak a főszereplők válaszolni. az, hogy mi mindenre elképzelünk egy választ, az természetes, de amíg nincs válasz, addig kérdőjel és ugyanúgy kutatni fogják rá a karakterek a választ.

például, hogy kik locke-ék, hogy mi van a pincébe, mi van az ajtóval, hogy ki az a véres kezű ember, hogy miféle trükközéssel szippantgatják az embereket az ajtókon és falakon át, hogy mi a fő célja locke-nek, hogy a kis feladatokkal csak egy célt támogat, vagy inkább direkt szemét és még sorolhatnám.

ezzel szemben például egy revolutionben csak egy fő kérdés van szinte. meg a last resortban is. itt viszont sportot űznek a rejtélyekből.

wice - 2012. 10. 04. 19:16

Oké, biztos rosszul emlékeztem, h mikor álmodott rosszat.

Ami a rejtélyeket illeti: persze, lehet, hogy valami tök más van a háttérben, mint egy szimpla “az ördög megkísérti a sikervágyó, gyenge akaratú embereket, aztán átküldi őket a pokolba, amikor lejárt a határidő”, de erre semmi se utal egyelőre, úgyhogy én Locke-ék motivációit, meg hogy “miféle trükközéssel szippantgatják az embereket az ajtókon és falakon át” nem igazán érzem rejtélynek, abban az értelemben, hogy “úristen, ez vajon mi lehet, lerágom a körmöm, hogy megtudjam”, mert minden elég pontosan illeszkedik a szokásos ördög-legendakör kliséibe. Ha esetleg kiderül később, hogy másról van szó, az persze tök jó.

wice - 2012. 10. 04. 21:15

Na, megnéztem mégegyszer, tényleg nem az álom, hanem a koncert után kérdezi, hogy “are we going to be okay here”, ahol egy pillanatra olyan érzése van, mintha Locke a nyakába lihegne, és amikor hátrafordul, “furcsán néz rá”, ahogy említi is a pasijának. Szerintem már itt érzi, hogy valami nem stimmel Locke-kal.

winnie - 2012. 10. 04. 21:50

wice: igen, de ez nekem annyira olyan mondat volt mintha már tapintható lenne a veszély a paranoia, hogy túlzásnak éreztem. ennyire megmaradt, hogy x nappal később még a kritikaírásnál is emlékeztem:) bár benne van, hogy nem a para miatt mondja, hanem egyébként vágyódva, hogy vajon tényleg rátaláltak álmaik helyére

dragon1986 - 2012. 10. 05. 03:33

Kleptomániást észre sem vettem :D Melyik jelenetben volt? vagy ki játssza, hátha úgy beugrik :)

Lehet, hogy csak én vagyok így ezzel, de amikor nekem piszkos a talpam én azt mindig megérzem, a csaj amikor felébredt “az álomból” piszkos volt a lába mivel mezítláb ment fel a tetőre :D Legalább amikor zoknit vesz fel csak észre veszi a piszkos talpát és akkor nem hiszi el, hogy csak egy rémálom, mondjuk nem rég olvasott az öngyilkos nőről, mielőtt álmodott volna. :D

asche - 2012. 10. 05. 05:48

nem két kócos, démonvadász testvér csapatja AC/DC-re, hanem egy kimért, 50-es házaspár Vivaldi-ra

Ez mekkora :)

Vekker - 2012. 10. 05. 16:17

Hát eddig úgy tűnik, Locke motivációja igencsak kicsinyes: a Sátán NYC ingatlanmogulja akarna lenni?
Szerintem az öreg “csak” egyike a 20′ évekbeli szektatagok leszármazottjának (sajnálnám, ha bebizonyosodna).
Az író szerintem csak a kirakat-bonyodalom (megspékelve eyecandyk-kel), amin keresztül majd el kezdenek nyomozni az újonnan beköltözöttek.
Eddig klisés, de maradok.

Frank Luck - 2012. 10. 05. 22:26

Huhh, már 15 percnél az órát nézegettem, de biztosan visszanézek, ha ódákat zengtek a folytatásról.

Dor Ka - 2012. 10. 07. 10:27

Nem tudom… nagyon vártam… már az alap sztori és a főszereplők miatt is. De a híres ijesztgetős filmekből összeollóztak a készítők egy montázst, ráadásul ezt nem is leplezték. És kb. ennyi, túl sablonos. Mindegy, kivárom mi lesz.

Sasha86 - 2012. 10. 07. 20:16

Nekem nagyon tetszett, és valóban, bejött abszolut az Ördög ügyvédje, amit sokan írtak. Bár eléggé telített a téma, hiszen a supernatural is elég sokat foglalkozott/foglalkozik a témával, de a tálalás, a hangulat, meg a sok kiaknázatlan lehetőség jó megalapozása miatt végülis nem lett elcsépelt.
Jah, és mindenképpen remek választás a főhős páros Terry O. zseniális, mint mindig, Vanessa W. pedig visszafelé öregszik, fiatalabb, mint a Született feleségekben volt, hihetetlen. Én maradok az tuti.

Dan Abnormal - 2012. 10. 08. 17:20

Én csak azon röhögtem, hogy a ház címe 999 Park Avenue. Ha árnyékot vet és fordul 666-ra, akkor a Park Avenue miért nem fordított? Vagy ez is a zördög műve?:):)

winnie - 2012. 10. 08. 19:18

ez csak a főcím, gondolom a háznál nem így néz ki. kis poén.

Desmond Wallace - 2012. 10. 10. 17:19

Nem volt rossz. Locke kifejezetten jó volt ebben a szerepben is, de az igazi tűz hiányzott nekem ebből a pilotból.
A történet érdekes, szóval maradok még.

Ginevra - 2012. 10. 11. 18:51

100%ban hozta az elvártakat:) AZ Ördög ügyvédjével rokonítom én is leginkább (hasonló környezet, hasonló alap felállás: tehetséges fiatal jogász, nagyon csini nej, aki már az elején megérez valamit, és aki nagy valószínűséggel meg fog kissé kattanni. Még a vásárlós jelenet is! Az is klappol, hogy ott is mindenkit egy háztömbbe költöztettek be…)
Nem tudom, mennyire van köze a könyvhöz, merthogy a fülszöveg alapján ott teljesen más a főszereplő, szóval inkább csak a “hangulatot” vették onnan?

NikoXXX - 2012. 10. 16. 18:26

Megneztem a 3ik reszt nem vagyok elvarazsolva,esik a szinvonal es untam,lessz kibeszelo?

dragon1986 - 2012. 10. 19. 09:40

NikoXXX: ez a kibeszélő, mondjuk nincs kirakva oldalra :D

Remélem Sasha (Gavin és Olivia lánya) dolognak lesz valami értelme is nem csak beetetik Jane-t emberibbé téve az ördögi párost. Mert nagyon untam azokat a jeleneteket amiben Sasha-ról volt szó. A sport autó jelenet lógott ki leginkább a sorból, termék elhelyezésnek jó volt, máshol is előhozhatták volna, hogy a lánynak halálvágya volt.

winnie - 2012. 10. 19. 10:07

“lessz kibeszelo?”

szerinted ez micsoda? a sorozatoknak egy kibeszélője van és megtaláltad. ott a link oldalt, hogy “a többi kibeszélő”

zedtheant - 2012. 10. 23. 02:44

megnéztem az 1×04-et is és most már tuti: last resort mellett ez a legjobb új őszi dráma. kár, h mindkettő kasza lesz valszeg, nagyon sajnálom őket. simán 8/10, sztem pont hogy egyre jobb a minőség, hangulat üt, klisé alig van és a sztori se óvoda-szintű. jah, és persze a színészek is jók. talán a természetfeletti aspektus miatt nem nézik? ilyen stílusú sorozat nem nagyon van másik, lehet, h túl réteg…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz