login |

Pilot-mustra: The Mindy Project – 1×01 (+1×02)

2012. 10. 04. 18:00 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája + CyClotroniC véleménye) Azzal akartam kezdeni a kritikát, hogy a The Mindy Project eléggé megosztó szitkom lesz, de most, hogy újranéztem a pilotot, inkább azt mondom, hogy aki tudja, hogy érdekli a The Mindy Project, nem nagyon fog csalódni. Aki a hagyományosabb komédiákat szereti, az messzire kerülje, mert nem tipikus. Aki viszont tudja, hogy a klasszikus felálláson alapuló, általában többkamerás szitkomokon kívül mindent kedvel, annak meg kell néznie. Ergó jórészt csak olyanok fogják látni a The Mindy Project-et, akik szeretik ezt a műfajt. Nem? Nem.

THE MINDY PROJECT – 1×01 – 4/10
THE MINDY PROJECT – 1×01 – 6/10
THE MINDY PROJECT – 1×02- 7,5/10

Főleg azért nem, mert nekem nem jött be a pilot. Mármint elsőre nem. A sorozat várós volt, mert az író Mindy Kaling-ben lehetett bízni és, mert üdítő volt látni, hogy egy kisebbségi, nem nőideál egy romantikában erősnek tűnő komédiában főszereplő lehet. (Nem kell megijedni, a sorozat egyelőre nem romantikus, bár sok szó esik benne romantikáról és a főhőse is romantikafüggő, csak ezért nem érdemes lemondani róla.) Viszont hiába volt tele ötlettel a kezdés, egész egyszerűen nem jött be. Ezt írtam kommentben róla:

enyhe csalódás volt, 4-5/10, nem tudom. valahogy nem állt össze, megnézem még egyszer, de tök mindegy, mert simán tovább nézős. van saját hangja.

WTF? Nem jött be, de simán tovább nézős? Mert? Nem tudom. De azért biztató, hogy így éreztem. A The Mindy Project kezdésében megvolt az egyediség, ami miatt éreztem, hogy be kell jönnie, csak valamiért nem kapott el az első rész, ezért egyszer moziba menet a buszon megnéztem ismét a pilotot és elkezdett összeállni a kép. Másodjára sem volt unalmas, sőt, azon ritka alkalmak egyike volt, amikor jobban tetszett, mint elsőre. Nem volt kiemelkedő, de sokkal jobbra sikeredett. (A második rész, mint látjátok fent, erre is rátett egy lapáttal, ekkorra már abszolút ráéreztem a sorozatra.)

A történet? Egy orvosról szól, aki keresi az igazit, bulizik ezerrel és persze dolgozik. Elég hebrencs lány, akinek bőven voltak (vannak) problémái a súlyával, a szokásaival, kissé neurotikus is tud lenni, ha elviszik az érzelmei, a törvénnyel is összeütközésbe kerül, ráadásul narrál ezerrel, s narrációjában jelzi, hogy hollywood-i romantikus filmeken nőtt föl, ezeket tartja etalonnak. (Az 1×02-ben zseniális a narrációra való kikacsintás.)

Eleve a fő karakter, Mindy bőven szerethető személyiség, köszönhetően annak, hogy ennyire nem összeszedett, miközben olyan állása van, ami összeszedettséget kíván. (Oké, a 2. részben nem kellett gyógyítania.) Mellette pedig remek ellensúlyként ott van egy teljesen más személyiséggel megáldott másik orvos, afféle főellenség, akivel folyton beszólnak egymásnak, s ez a kapcsolat bőven kölcsönöz olyan dinamikát, hogy a többi, nem túl színes karaktert kompenzálják. (Mindy barátnője aranyos, bár csak “van”, és az 1×02-ben érkező ápoló nem egyszerű eset, de az angol orvos, Stephen Tobolowsky és a két kisegítő csaj egyelőre nem túl erős.)

Ahelyett, hogy elemezni kezdeném, hogy mi a tetszésem titka, inkább lerendezem a témát azzal, hogy megismétlem, amit fent írtam. A The Mindy Project-nek van saját hangja. Kellőképpen friss. Annak ellenére, hogy nincs egyértelmű stílusa (van benne a fizikai komédiától kezdve mindenféle poén), abszolút beazonosítható, és tele van váratlan megoldásokkal. Nem mindenféle grafikára és Scrubs-os álomjelenetre kell gondolni, csak váratlan, nem megszokott reakciókra és történésekre, amiken egyszerűen nem lehet nem mosolyogni.

És ez jó. Jó pár fáradó sorozat mellett üde ez a fuvallat. De nyomatékosítom, nem szól mindenkinek. Lesznek, akik egy deka poént nem fognak találni benne.

13 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2012. 10. 04. 18:18

Hmmm délelőtt nagyon hasonlóakat írtam én is a 2. részről, például a váratlanság nekem is szemet szúrt. Az egyik legjobb dolog, amit egy sitcomnál fel lehet hozni, az az, hogy olyan helyről jön a poén, amit nem várnál. Nem egyedi eset persze, de ritka pozitívum manapság szerintem, és számomra eddig ezt hozza a sorozat simán.

Amit viszont kihagytam az 1×02-es írásból, de legalább itt akkor elmondom, hogy a főcímet nagyon elcseszték szerintem. Nem lett jó, és nagyon nem olyan hangulatot sugall, mint amilyet a sorozat áraszt.

fsanyee - 2012. 10. 04. 18:19

nekem az elso resz is tetszett, de a masodik meg attol is jobban.

dacecc - 2012. 10. 04. 18:25

Az első rész nem nagyon jött át, de a 2. már nekem is sokkal jobban bejött. Tényleg nem egy átlagos komédia, 7est adok neki én is. Különösen jól esett megnézni miután kaszáltam az animal practice-t és a neighbours-t.

winnie - 2012. 10. 04. 18:37

cyclo: jaja, ez a váratlanság annyira végigkísérte, kezdve a narrálástól, a joghurtig, a random vendégszereplőn át (ő kábé végig váratlan volt:), de valamiért az első részben annyira mégsem kapott el elsőre a medence, a jelenés benne, a vágás, amikor kiderül, hogy a fogdában narrál.

Vale - 2012. 10. 04. 19:19

az első rész nem annyira győzött meg arról, hogy folytassam, de ha szerintetek jobb lett a 2. rész, akkor adok még egy esélyt neki

mkfad - 2012. 10. 04. 19:21

Elég kettős érzetet adnak számomra az eddig látottak. A kifejezetten jó és a borzasztóan fárasztó ötletek váltogatják egymást. Főleg a második részben éreztem ezt. A nagyon elszállt narrálós jelenet a metrón :) majd rögtön utána a végtelenül irritáló főcím. Uhh ilyen rossz főcímet nagyon rég nem láttam. Mintha kifejezetten arra mentek volna rá, hogy túltegyenek a kréta nyikorgatáson. Lehet ez pont az a szitkom lesz amit inkább darálva nézni jó, mert ha nem tudok ráhangolódni, csak fölidegesítem magam rajta :)

CyClotroniC - 2012. 10. 04. 19:23

Vale: Én mondjuk nem éreztem különbséget, tök ugyanolyan a stílusa és a jellege, annyi, hogy az első párkapcsolatibb volt, ez meg inkább munkahelyi.

cyborgwings - 2012. 10. 04. 21:13

nem tudnám konkrétan megmondani, mi tetszik benne. már a preair után is úgy voltam vele, hogy nagyon vártam a folytatást, pedig maga az epizód nem is maradt meg konkrétan, csak valami jó érzés kapcsolódott hozzá. ezzel a másodikkal is így vagyok. szinte erőlködnöm kell, hogy fölidézzem a jeleneteket, de mégis tudom, hogy nagyon bejött, miközben néztem. aztán az is lehet, hogy a szenilitás első jeleit mutatom, azért nem vágom, mit láttam pár órája.
engem már a májusi promók idején megvettek, és nagyon úgy tűnik, hogy már így maradok.

Ed Vice - 2012. 10. 05. 14:28

aranyos, bejön a csaj meg a sorozat is! ;)

carpediem - 2012. 10. 06. 23:25

na az elsőben a randi meg utána abad girlses átöltözés annyira “goodfeeling”volt, tökre megfogott. new girl mellé tették, ugye? mert a kettőnek együtt olyan kellemes, nevetős, esti humora van, amitől az ember jól alszik el. remélem a csaj jelleme sokat változik, mert éppen ez lenne a lényeg, s ne a morci srác alakuljon át. kíváncsi vagyok mikor akarja összehozni a két szereplőt, remélem sokára, mert egyelőre a párosuk viszi a sztorit a hátán

Dor Ka - 2012. 10. 07. 10:21

A hatalmas áradatból, évről-évre nagyon kevés új sorozat lopja be magát a szívembe és abból szinte zéró sitcom (vagy hogy is hívják ezeket a kis 20-30 perces részeseket). Mindy is még csak félig van bent, de félig már bent van. :) Főleg, mert a szeleburdiság és a filmes ízlésünk eléggé egyezik. :D

AbyssR - 2012. 10. 08. 15:36

A 18. percnél kaszáltam. Úgy látszik, nekem ez nem fekszik. A főszereplő végtelenül idiotisztikus karaktere engem inkább idegesít, s egyáltalán nem találom viccesnek.

Katey - 2012. 10. 13. 02:17

Nagyon nagyon tetszik. Annyira jó a hangulata!
A 2. rész végén a metrós jelenet az haláli :D
Amikor elkezdtem nézni elértem a rész feléig az volt az első gondolatom, hogy ez tényleg egy sitcom? De valahogy nagyon szerethető és olyan jó hangulatom lett tőle. Nem azt mondom, hogy végig fogom a hasam a nevetéstől, de üdítő.
Én mindenképp folytatom, csak tartsa ezt a színvonalat és akkor nem lesz vele gond.

Amúgy nekem az első rész is tetszett, bár a medencés-barbies jelent tényleg elég gáz volt, de azt leszámítva elég jó kezdőlökés volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz