login |

Sons of Anarchy – 5×04: Stolen Huffy – írta Ingorion

2012. 10. 04. 22:15 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó lenne azt mondani, hogy képesek voltak a Sons of Anarchy készítői a múlt hét minőségét hozni, de ez természetesen egyelőre lehetetlen, már ha azt akarják, hogy a lendület az évad végéig kitartson. Bár az 5×04 nem ért fel a harmadik epizóddal – sőt talán az idei etap eddigi leggyengébbje lett -, nem mehetünk el szó nélkül amellett, amit az utolsó percekben produkáltak, ilyen erős érzelmi löketet talán utoljára a harmadik évadban toltak a képünkbe.

A tovább után spoilerekkel folytatom.

Az eddigi teljesítményt nézve sormintáról is beszélhetünk: minden második rész arra hivatott, hogy az előző után meghagyott mocskot eltakarítsa. Ez történt most is: bemutatták Opie halálának a személyekre való következményeit, meg szépen elővették Nero ügynökségének múlt héten félbehagyott történéseit, egyrészt le is zárták, másrészt továbbfűzték illetve beleszőtték a nagy egészbe, hogy a folytatásban is szerepe lehessen.

Ezen a ponton látszódik meg Jax karakter fejlődése: egy nappal a legjobb barátja halála után képes arra gondolni, hogy valami legális bevétele legyen a klubnak, ergo már most van valamilyen terve a jövőre nézve. Mindenesetre kíváncsi vagyok hova akarja Sutter kifuttatni a cselekményt, hol is lesz majd az a logikus zárási pont, ahol idén elvághatja a történéseket, hogy az elkövetkezendő két évadban (most tekintsünk el a nyolcadik évadról szóló “rémhírektől”) ebben a minőségben folytathassa a dolgokat. Tudom, előre szaladtam, de önkéntelenül is ezek ugrottak be a Nero-Jax jelenetet nézve.

Apropó Nero. Ugye ő indult a legérdekesebb új karakternek és még most is ebbe a kategóriába tartozik, de mintha a személyiségét leredukálták volna, csak hogy Gemma hatalmi harcot vívhasson a férfi asszisztensével. Persze nem tudhatjuk mennyi időre terveznek a latin companionaterrel, de azért remélem, hamarosan fellibben a fátyol a történetben betöltött funkciójának mibenlétéről.

Így vagy úgy, de a a catfight remekbe szabottan sikerült és egy kis plusz bepillantást engedett Tara lelkivilágába, érdekes látni mekkora léptekkel halad abba az irányba, hogy tetteiben is a legfőbb old lady legyen. Ehhez hasonló volt a motoros üldözés is: egyszerűen jó volt nézni, tetszik, hogy el akarják hitetni velünk, hogy a fiúk tényleg motorra termettek, az ilyen néhány perces adrenalin pumpáló jelenetek is rengeteget adnak a SoA hangulatához, tehát egyáltalán nem bánjuk őket. Igaz?

Ha elsiklunk néhány apróság felett, ki is térhetünk a rész végére. Néhányan megjegyezték a múlt héten, hogy elmaradt a lassan kötelezőnek mondható zenés montázs, pedig hát illett volna, ha másért nem, hogy levezesse az eseményeket. Véleményem szerint abba a sötét-brutális-realizmusba nem illett a zene – másrészt mennyire ötletes volt, hogy éppen elindult volna a muzsika, mikor egy pisztolylövés félbeszakította  azt -, így volt igazán emlékezetes az egész, a régi Shieldes időket idézte.

Tehát mindent összevetve Sutter jól döntött, hogy ezt az aduászt most játszotta ki: a virrasztás, az azt megelőző Jax-Lila párbeszéd kellően szívszorító pillanatok voltak, kijelenthetjük méltó módon búcsúztatták a Ryan Hurst alakította karaktert, igaz, a most választott szám nem nyerte el annyira a tetszésemet (Greg Holden: The Lost Boy, ha valakit érdekel), de a karakterek, a reakciók, az egymás közti interakciók és az alakítások elvitték a hátán és emlékezetessé tették az egészet. Meg hát ezen felül is érdekes látni, hogy megy az ilyesmi ebben a szubkultúrában. Lezárásnak azt hiszem ez lesz a legtökéletesebb:

I’ll see you later, bro.

31 hozzászólás Ne habozz!

Hor1 - 2012. 10. 04. 22:40

Valóban nyugisabb rész volt, de kellett is a lassítás a múlt heti őrület után..
De valaki segítsen már ki. Iszonyat ciki, de nem emlékszem Abelt hogy szerezték vissza. Az megvan, hogy az írországi túra célja ugye ez volt, aztán ott Jax látta akik örökbefogadták valami plázában vagy piacon, már nem emlékszem, és mintha ott lelépett volna, kvázi rájuk hagyva.. Na erről a szálról nekem ez az utolsó emlékem. Hogy volt tovább? :D Köszi előre is.

Johny Firpo - 2012. 10. 04. 23:32

Ashby tiszteletes adoptáltatta és egy házból hozták végül el, ahol még verekedtek is amikor megtudták, hogy egy babakölcsönző.

Hegeman - 2012. 10. 04. 23:47

A végét megkönnyeztem, bevallom férfiasan. Nem tudja valaki mi a szám címe, ami szólt?

Hegeman - 2012. 10. 04. 23:49

Ja, bocs, most látom, hogy le van írva.

Hor1 - 2012. 10. 05. 07:39

Johny Firpo, köszi

norby - 2012. 10. 05. 08:26

Jimmy-ék megölték az örökbefogadókat, ez változtatta meg JAx döntését.

norby - 2012. 10. 05. 08:32

A film közben zavart, hogy Tara-t ilyen könnyen beugrasztotta Gemma, de így utólag érthető, így látszik, hogy ő is ösztönösen cselekszik. Jó old lady lesz :)

Az egy kicsit furcsa (nekem), hogy a nagy események közben (esküvő, temetés) mindig intéznek valami üzletet, vagy esetleg leszámolást. Opie esküvője volt a legdurvább.
Nero viszont túl könnyen lemondott Gemma-ról, gyanús, lesz még ott kavarás.

adammiller - 2012. 10. 05. 09:16

szerintem sokkal jobb rész volt mint az előző, de gemmából egy kicsit sok lesz már. :)

dvs - 2012. 10. 05. 10:04

Vártam, hogy az őrmester mikor kutatják fel és intézik el de szó szem esett róla.. Nagyon remélem nem merül feledésbe.

seth_greven - 2012. 10. 05. 10:29

Bocsánat, ezzel nem sértegetni akarok, csak szeretnék hangot adni neki.
Ott abbahagytam az olvasás, hogy “a catfight jól sikerült”.

Oké, hogy az angol nyelv nagyban befolyásolja a hétköznapjainkat, de nem értem, emberek miért csinálják ezt, hogy angol szavakat használnak magyar mondatokban.
Pedig sok/egyre több helyen látni.

winnie - 2012. 10. 05. 10:35

OFF: elég jó az arány a posztban a magyar/angol tekintetben. én is sokszor használok angol szót, ha nem találom a magyar megfelelőt. itt én is használnám, mert nem akarom körbeírni és nem ugrana be a magyar frappáns megfelelő. egyébként mások is használták már a blogon, én csak hírben, de kritikában human már 3 éve úgy érezte, hogy nem gáz:)

http://www.sorozatjunkie.hu/2011/01/12/back-to-the-shore-jersey-shore-3-evadpremier-irta-fega/
http://www.sorozatjunkie.hu/2009/09/02/rescue-me-az-5-evad/

Ingorion - 2012. 10. 05. 13:26

@seth_greven
– szerintem pedig nem viszem túlzásba az angol kifejezéseket, a catfightra hiába törtem a fejem, nem találtam jobb kifejezést. Most így utólag beugrott a “csajbunyó”. Könnyebb a lelkednek? :)

kapa - 2012. 10. 05. 13:29

Amikor a koporsót vitték ki, akkor volt ott több fekete ember is, csak nekem volt fura ez egy kicsit? Mert 1 évaddal ezelőtt még azzal zsaroltak egy tagot, hogy fekete az apja, többször is volt róla szó, hogy nincs fekete a klubban stb.

dvs: volt róla szó, hogy most egyelőre nincs bosszú, majd később, amikor arról beszéltek, hogy Pope ellen most nem tudnak érdemben harcolni.

zagloba - 2012. 10. 05. 15:12

seth_greven: Teljes mellszélességgel melletted állok.

flashback, catfight, eyecandy /brrr/, offtopik és sorolhatnám…

Az érveidet nem ismétlem meg, és vitát sem akarok generálni, mert nem ide való, de úgy éreztem, ha már felvetődött a dolog, ki kell fejeznem egyetértésemet.
Ja, és ez nem konkrétan a blog, vagy egy hozzászólás ellen szól, hanem úgy általában a jelenségről.

A kritikához: Gemmából szerintem is sok most. Ráadásul már nincs olyan átütő erő a karakterben, mint az elején.

winnie - 2012. 10. 05. 15:36

“Ja, és ez nem konkrétan a blog, vagy egy hozzászólás ellen szól, hanem úgy általában a jelenségről.”

nyugodtan írd, hogy “komment”:) de nem mindegy, hogy ha valaki random (o-ó!) használja, illetve, ha szükségből teszi.

de amit írtál, a flashback vagy az eyecandy, az a sorozatnéző közösség zsargonja, ezek kvázi kötelezőek is (a catfight más kategória) – mint ahogy az offtopik is blogzsargon.

(akar mondani webes naplós zsargon, ööö, internetes naplós szleng, ehh, azok is külföldi szavak, pedig nem felvágni akarok, szóval információs szupersztrádás tolvajnyelv.)

egy dolog a magyar nyelv nyomása, de a ló túloldalára sem szabad átesni. és a nyelv elég elasztikus, változik, beszippantja ezeket a szavakat is, amelyek a közösséghez tartozást is erősítik.

Ingorion - 2012. 10. 05. 15:45

@zagloba
Ha már így, akkor az nem blog, hanem “internetes napló” :)
Ezzel szerintem fejezzük is be az OFF-olást, ennek nem itt van a helye.

gabbb - 2012. 10. 05. 17:03

Kapa:
1. Grim Bastards tagok voltak a fekete faszik, de lehetett látni Mayans tagokat is. A Grim Bastards egy fekete klub a sorozatban és jóban vannak a SOA-val. Valamelyik évadban szerepeltek is több részben. Sutter valahol nyilatkozta, hogy az ötletet az életből merítette. A Hells Angelsnek is van fekete baráti klubja, de ha jól tudom saját fekete tag ott sincs.

2. Pope-pal pedig egyelőre tényleg nem tudnak mit kezdeni. Túl erős és komoly kapcsolatai vannak.

Rosie - 2012. 10. 05. 18:12

Ez az Ashley Tisdale ki fia, borja? Valami fejes kicsilánya? Vagy celeb? Esetleg gyereksztár? Valaki mesélje már el, mert gőzöm sincs, Sutter miért rakott bele a műsorba egy ilyen színészkedni nem tudó tyúkicát. Igen, tudom, a hamvas pofikája. Vagy van neki valami rajongótábora is, azt’ azokat akarja bevonzani?(borzasztó volt, ahogy időnként kiesett a szerepéből, Hunnamék zsírprofinak tűntek mellette)

Wendy-s szál borzasztó uncsi, és kezd idegesítő lenni. Nero munkatársa pedig borzasztó gyenge ellenfél Gemmának. Remélem kihullik, mert ebből se lesz egy jockey-bobby párharc.

Ami viszont nagyon bejött, az az, hogy megmutatták a nagy manipulátorok mit tudnak. Gemma a so-so rövidtávon, pitiáner dolgokban működő, Clay rövid és hosszútávon is, ráadásul jóval összetettebb embereket is képes rángatni. Jax viszont….. egyre jobban jön föl nálam. Tűkön ülök, hogy lássam, milyen fejleményei lesznek a Neroval kötött egyezségnek. Amellett, lehet ezzel még a klubot is kiviszi a fegyver és drogbizniszből?

Rosie - 2012. 10. 05. 18:19

Motoros üldözés alá kevert számról tud valaki valamit?

seth_greven - 2012. 10. 05. 20:31

zagloba, winnie és Ingorion:

Az eyecandy, cliffhanger, flashback nekem nem gáz, azok tényleg – mint winnie is mondta – ennek a rétegnek a zsargonjához tartoznak, nincs is rájuk normális magyar.
A catfight viszont nem a zsargon kategória. Épp egyik nap erről írtam twitteren, és ott épp a “csajbunyót” említettem, mint ezer éve létező, teljesen normális magyar kifejezést.

Az olyanoktól tudok hülyét kapni inkább, mint az “és akkor megemlítették, ofkorsz”, meg hogy “beírtam azt, hogy legyen úgy, or so”.

Na de hogy ne csak OFF legyek:
Gemmából nekem is sok egy kicsit már eddig az évadban. Falusi szakkifejezéssel élve “csinálja itt a p*csáját” állandóan.
Amúgy Neróval kapcsolatban csak nekem van az az érzésem, hogy lesz itt még olyan, hogy nem lesznek ők ennyire jóban?
Már kapásból az elején nagyon egy hullámhosszon van a bandával (főleg Jaxszel), ilyenkor szokott az lenni, hogy ahogy jobban megismerik, előjönnek olyan tulajdonságok, amik már kevésbé szimpik vele kapcsolatban.
Na mindegy, majd meglátjuk.

lostfanka - 2012. 10. 05. 23:26

En meg mostse hiszem el hogy Ope meghalt, irjak vissza most!!!
Jo kis Ope bucsuztato resz volt ez.
Engem ket dolog zavart az egyik hogy neha ugy tunt mintha Ope halala nem viselte volna meg Jaxet igazan. Nem hinnem hogy normalis lenne hogy egy ilyen ugy utan felajanlkozik valaki csak ugy segiteni.
A masik dolog hogy engem borzasztoan elkezdett iritalni GEmma, mar neha szivesen attekernem azokat a jeleneteket amikben szerepel.

Shiwo - 2012. 10. 06. 11:48

Kapa, nekem úgy tűnt, hogy házban bent nem csak a SAMCRO-sok voltak, hanem a Mayans is tiszteletét tette a virrasztáson…mintha a főnöküket láttam, meg volt még pár latin pofa… szerintem közöttük volt egy-két “füstösebb”, ahogy Clay utalt rájuk… a házból viszont már csak a SAMCRO-sok jöttek ki, és tették be a koporsót a kocsiba

gabbb - 2012. 10. 06. 15:19

Rájöttem mi irritált totálisan a részben. Mikor Nero emberei bekergetik Jax-éket egy előkertbe és ott elkezdenek alkudozni, hogy ki nyírja ki a lányt. A kiscsaj meg halál nyugisan hallgatja ezt a párbeszédet, hogy “kell egy ujj és egy mell”. De még Chibs-nek sem jutott eszébe mondjuk megragadni a csaj karját, hogy legalább minimális hitelességet kölcsönözzön Jax instant átveréséhez. Közületek ki az, aki ilyen körülmények között a latin srácok helyében tényleg elhitte volna, hogy a motoros csókák tényleg meg akarják ölni?

sutyi83 - 2012. 10. 06. 17:18

Nekem tetszett, hogy ez a rész “nyugisabb” volt az események hangulatának tekintetében, hiszen ha nem így lett volna, túl szöges ellentéte lett volna az Ope halált körüllengő gyász és szomorúság légkörének. Kellett egy kis fellélegzés amit a “sz@rkeveréssel “dobtak fel”. Nero nekem egyelőre úgy tűnik, hogy talán egy támasz lesz Jaxnek ( higgadt, megfontolt, nem vérengző mégis az előző részek alapján komoly háttérrel rendelkező figura ), eddig is segített, ezután is fog ha a klubnak segítség kell, bár Gemma miatt biztos, hogy lesz nézeteltérés, és azt sem mondom, hogy Clay nem akar majd keresztbe tenni ennek az üzletnek ( és vele együtt Gemmának, és Neronak ).
mindent összevetve nekem tetszett a csajbunyó, és hogy nem volt benne brutális gyilkosság. A motoros üldözéses rész kicsit olyan volt, mintha 50km\h-val zajlottak volna az események, és a csaj tényleg csapnivaló volt, de ezt leszámítva ez így volt kerek. Várom a következő részt.

pumpika666 - 2012. 10. 06. 20:13

Rosie – 2012. 10. 05. 18:12
ashley tisdale egy jófajta kis lúvnya a disney csatornás sorozatok után kiNŐtte magát rendesen, selena gomez vonal, csak kicsit jobb nő :)

Andrash - 2012. 10. 07. 08:58

Helló

Az őrmester a 6. részben fog újra szerepelni. Én is nagyon várom. Remélem azon a 4 tesón is bosszút állnak akik a sitten kinyírták Opie-t és persze Pope-on.
Opie volt a kedvencem, Happy és Tig mellett, kár hogy kinyírták.
Jorge-Luis Pallo a sorozatban Lupe, viszont nagyon jól játszik. Ahhoz képest hogy 60-70 kiló szerintem nagyon ijesztő, hiénaszerű figurát talált ki és brutálisan hozza.
Jax tényleg felnőtt a főnökséghez a 3. epizód eseményei alatt.
Jövevényszavak mindig is voltak, mindig is lesznek. Korábban főleg török, német, most meg angol. Bár lehet butaságot írtam, nem értek hozzá.

Rosie - 2012. 10. 09. 16:14

@pumpika666
Aha. Kösz-kösz.
Amerikában már mindenki sztár lehet?
Mit is csodálkozom. Képesek galuskásan beszélő műgettórezidenseket rockstar-nak titulálni….

winnie - 2012. 10. 09. 16:21

az lehet sztár, aki tehetséges. illetve nem sztár, de megélhet zenélésből, filmezésből, főleg, hogy ellentétben sokakkal, ő 10 éves kora óta dolgozik az igencsak gyilkos sóbizniszben. de az legalább pozitív, hogy végre valaki nem isteníti kurt suttert, hanem kétségbe vonja hozzáértését.

(és nem, nem igazán ismerem őt. nem kell rajongónak lenni ahhoz, hogy valaki elismerje. viszont pár perc alapján, ismeretlenül tanulságos látni, hogy valaki a monitor mögül így leírja.) (mármint láttam őt a punkd-ban, a kis hableány dvd-jén ő az egyik extra, plusz a hellcatsben is állandó volt, de a disney korszakról nem tudok sokat.)

(azért meglep, hogy épp egy soa topikban ilyen típusú kommentet olvasok.)

Ginevra - 2012. 10. 10. 14:53

“Közületek ki az, aki ilyen körülmények között a latin srácok helyében tényleg elhitte volna, hogy a motoros csókák tényleg meg akarják ölni?”

Sztem kábé nem érdekli őket, hogy tényleg megölik-e vagy sem, ők csak példát akarnak statuálni.

VanillaSky - 2012. 10. 11. 14:50

“de az legalább pozitív, hogy végre valaki nem isteníti kurt suttert, hanem kétségbe vonja hozzáértését. ”

Csatlakoznék, persze nem halál komolyan. Meg abszolút nem Tisdale miatt. Hanem a sorozat egésze miatt! A Shieldben összerakott egy olyan csapatot, akikkel részben együtt lehetett érezni, minden hibájuk ellenére. Egy tökéletes lezárással (persze ez a SoAban is meglehet még), viszont ebben a sorozatban egy csapat deviánst követhetünk nyomon és Én személy szerint a bukásukért követem a sorozatot:)

Ingorion - 2012. 10. 11. 18:31

“A Shieldben összerakott egy olyan csapatot, akikkel részben együtt lehetett érezni, minden hibájuk ellenére.”

HIBA!

– Elég sokan úgy gondolják, Sutter a Shield alkotója, pedig ott csak a tanonc éveit töltötte, jegyzett egy-két epizódot, ez igaz, de az ottani Mester Shawn Ryan volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz