login |

Blue Bloods: kezdett a 3. évad

2012. 10. 05. 12:20 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: kritika,

A Blue Bloods jelenleg talán az egyik legelhallgatottabb 10 millió fölötti nézőszámmal rendelkező sorozat Amerikában. Itthon tiszta sor, hogy nincs nagy hype körülötte, de odakint is szinte alig olvasni róla a sajtóban. Tudom, hogy ennek az idősebb nézőtábor az oka, meg a kritikusi érdeklődés, de a kontraszt akkor is fura, hiszen pár százezer nézőt elérő sorozatokról sokkal több szó esik.

A 3. évad első részét látva ismét csak azt tudom mondani, amit a 2. évados finálénál írtam. Azaz, hogy a Blue Bloods bár nyomozós sorozat (is), de továbbra sem tipikus nyomozós. Nem csak bizonyítékok gyűjtéséből és kikérdezésből áll, és ez az az aspektusa amiatt szeretném is nézni. Kár, hogy a karakterekben nincs annyi erő, hogy megtartsák a nézőt. Ez az a fura helyzet, amikor a sorozat tele van szimpatikus színészekkel (Tom Selleck, Donnie Wahlberg, Amy Carlson, Bridget Moynahan), azonban az írás totálisan visszafogja őket.

Tippre a Blue Bloods a színészeknek is kvázi langyosvíz lehet, afféle tipikus napi meló. Bemennek reggel a hivatalba, lehozzák a kötelezőt, hangulatuktól függően odateszik olykor magukat, jól el vannak egymással, majd hazamennek. A havi fix megvan, munka dettó, és még a paparazzóktól sem kell félniük, a sajtó sem nagyon zargatja őket, sőt, a nőknek nem kell azon filózniuk, hogy melyik tervező ruháját vegyék fel az éppen aktuális díjátadó gálára.

És mindennek nem a családi aspektus az oka, és nagy rejtélyek nélkül is lehetne összességében érdekesebb a végeredmény. Mert egyébként nincs olyan nagy baj a Blue Bloods-szal, az évadnyitó is teljesen korrekt rész volt: az egyik tesó kapott egy múltbeli fenyegetést, a másik egy új társat, Tom Selleck-nek pedig egy ártatlan ember halálát okozó rendőr jutott. Tisztességesen levezették a feladatot (6/10). De semmi pluszt nem tettek hozzá. Átívelő szálat sem indítottak el nagyon, de van idejük és egyébként is megvan anélkül a sorozat.

23 hozzászólás Ne habozz!

LuPuS - 2012. 10. 05. 13:06

megnéztem a nyitány….. Madsen féle sírós-rívós szál az meg mi volt?
úgy indul mint a rettegés foka és aztán átment valami kertvárosi délutáni sírjunk együtt be……

A sorozatért idáig sem ugráltam hétről-hétre, marad továbbra is 4-5 részenként leülni, mert szinte semmi sem történik

winnie - 2012. 10. 05. 13:09

az nagyon mélypont volt, de mondjuk nálam főleg madsen miatt, mert oké, megértem, hogy nagy a fájdalma, de így…

Pocok - 2012. 10. 05. 13:14

Hmm… azt hittem, hogy itthon én vagyok az egyetlen, aki nézi ezt. Már harmadik év óta nem tudom miért nézem. Számomra nem kiemelkedő. Ellötyög… Madsen-t jó volt látni. 5/10

bfgbobo - 2012. 10. 05. 13:53

én a 2. évadig bírtam, ritka egy sablonos vacak, a jó győz, a gonosz elnyeri méltó büntetését, tipikus amerikai vacak, csak azt nem értem hogy tudtak ilyen színészeket szerződtetni hozzá…amikor ez indult volt egy másik rendőrős sorozat a Chicago Code, na ott volt sztori, összetett karakterek azt persze el is kaszálták, ez a sz.. meg még mindig megy

castro - 2012. 10. 05. 14:30

Valóban teljesen sablonos, minden este a “na ez is megvolt, gyerünk tovább” érzés fogott el (napiban néztem a PRO4-en) az első 2 évadnál. Ha nem lenne benne Tom Selleck, nem is nézném. Viszont érthető, hogy odakint nézett: a konzervatív amerikai értékeket mostanában nem sok sorozat tükrözi vissza (család, vallás, haza, tisztesség és becsület mindenel felett), süt belőlük az amerikai “igazság bajnoka” vagyok hangulat, néha kicsit túlságosan is erőltetetten.

lalakov - 2012. 10. 05. 15:45

Én ezt a sorozatot évadonként nézem egyben, hát nálam benne van a Top 10-ben. Nagyon tetszik ez a többgenerációs családi élet.

scz - 2012. 10. 05. 16:00

Valahogy engem leköt.

Egyszerű, nem akciódús, nincsenek benne wtf-jelenetek – amolyan esti szappanopera, háttérzajnak.

Gedeon74 - 2012. 10. 05. 19:01

Abszolút egyetértek castro-val. Bár már ott is sokat változott a helyzet, de még most is Amerika a nyugati félteke legkonzervatívabb és legvallásosabb országa. És amíg pl. a zenében rogyásig találhatnak maguknak olyanokat, akik hasonló értékeket közvetítenek, addig az inkább liberális tévé- és filmipar nem sok mindennel kényezteti az ilyesmire vágyókat. Sőt, sok olyan sorozat, ami egyébként érdekes is lehetne számukra, eltaszítja magától ezeket a nézőket túlzott szabadosságukkal. Szóval ez a sorozat olyan, mint egy falat kenyér, mégha az a kenyér kicsit száraz is.

A kezdeti első évados lelkesedésem már nekem is alábbhagyott, ennek ellenére még továbbra is nézős, mert a Reagan családnak azért van egy bája. Bár az adrenalin szintet nem fogja megnövelni minimálisan sem, de nem is arra való.

geza - 2012. 10. 05. 19:48

Nekem tetszik jó ez a sorozat.

geza - 2012. 10. 05. 19:50

Bár nekem nagyon sok sorozat tetszik, mindegyik más miatt.

Lajoska67 - 2012. 10. 05. 21:21

Nem csoda, hogy elhallgatják. Ekkora egy fossal nem lehet dicsekedni. Legszívesebben én is inkább elhallgatnám, hogy minden héten nézem, fogalmam nincs hogy bírom. Számomra ez 2/10 részenként, most is, előtte is, vélhetőleg később is. Sorozatfinálénak azt tudnám elképzelni, hogy egy agresszív huligán banda betörne a vasárnapi ebédkéjükre, és baseball ütőkkel porrá zúznák az egész családot. Az utolsó molekuláig szétvernék őket, utána meg csak úgy simán távoznának. Na ez 10/10 volna.

zdawg - 2012. 10. 06. 05:10

Lajoska67: nevedben az IQ-d.

A Blue Bloods simán jó. Nem egy vérnyomásnövelő sorozat, de abszolút szerethető, és ami miatt nálam mindig szívesen nézett a jó kis gárda mellett, hogy benne van a régivágású nyomozós filmek hangulata. Néha kell az ilyen is, még úgyis, hogy tényleg nincs benne nagy kockázat.

sorozat/gyilkos - 2012. 10. 06. 14:54

A fanyalgóknak, – én is közéjük tartozom -, egy kis mankó.

Valószínűleg nincs még egy ilyen tisztán politikai közvélemény kutatásokra, ill. politikai célcsoportra belőtt sorozat. Ezért a stabil nézettség, a 18-49 kívül.

– összetartó, VALLÁSOS, CSALÁD, idilli közös ebédek, a jó és rossz gyermekien egyszerű harca.
– a TÖRVÉNY&REND (law&order)makulátlan erkölcsi betartása. A közszolgálat heroizálása, a botlások méltányos de igazságos megítélése. Az erkölcsi dilemmákat nullára redukálva a nézőknek.

És a család neve is nyilván teljesen véletlenül lett REAGAN!

Szóval körzővel, vonalzóval legyártottak egy sorozatot a 40+ fehér, vallásos, republikánus értékeket vallóknak. Kockázatmentesen.

Unalmas, sablonos, de a nézettség őket igazolja.

Lajoska67 - 2012. 10. 06. 15:06

zdawg, ajánlom az eggyel későbbi hozzászólást sorozat/gyilkostól.

Nyilván te egy ilyen furcsa, kinti republikánusokhoz hasonló figura lehetsz, nekem mindenesetre felfordul a gyomrom ettől a fajta primitív, torzító, idillikus propagandasztoritól.

Apropó közvélemény-kutatás, egyszer gyárthatnának végre térképes ábrázolást is arról, hol nézik a sorozatokat nagyobb arányban. Gyanítom, hogy a Kékvérűeket valahol az ország belsejében nézik sokan…

Gedeon74 - 2012. 10. 06. 17:20

@Lajoska67

De az a nagyszerű, hogy te csillió jobbnál jobb sorozat közül választhatsz, és nem kéne beérned egy (egyébként valóban) körzővel, vonalzóval a furcsa kinti republikánusoknak legyártott, szavaid szerint f@ssal beérned. A nagy kérdés, hogy mi késztet arra, hogy mégis nézd? Biztos nem a 2/10-es tetszési indexed. Semmi gáz, ha nem tetszik, de minek kínzod magad? Hisz nem mondhatod, hogy azért nézed, mert nincs jobb nála. A szegény, kinti furcsa republikánusoknak meg sajnos ez jut. De ez nem feltétlenül az ő hibájuk, hogy nem sikerül ennél jobbat készíteni nekik.

sorozat/gyilkos - 2012. 10. 06. 20:59

@Lajoska67

Hohó :) Ezt most benézted. Én bizony sokkal inkább vagyok republikánus, mint demo és a bluebloodsos család sokszor meghökkentően emlékeztet a sajátomra (rendőrök nélkül), de sorozatban nem ezt akarom (újra)nézni, pláne nem ilyen sablonosunalmas kockázatmentes kivitelben.

Amit írtam, az csak magyarázata a sorozat megvalósításának, a véleményemmel megtoldva.

Viszont abszolút megértem, hogy sokan nem pszihopatákat és emberi roncsokat akarnak meló után a képernyőn látni, hanem egy szinte tökéletes mintacsaládot, elvégre mindenki olyat szeretne magának.

Magyarországról leostobázni az összes repit meg, már meg ne haragudj, vicces. Igencsak sokrétű, változatos társaság, Nobel díjas élvonalbeli tudósoktól, gondolkodókon át az Iowai farmerig.

Lajoska67 - 2012. 10. 06. 23:45

Gedeon, én már csak ilyen őnkínzó típus vagyok. Ha elkezdek egy sorozatot nézni, nem hagyom abba, amíg meg nem szűnik. Legalábbis eddig nem volt példa rá. Ha mindegyik ilyet hagynám, kb. 15-ből 6 maradna. Az meg rossz lenne.

Sorozat/gyilkos, semmit nem néztem be. Amit írtál, nagyon találó volt, republikánus propaganda anyag a sorozat vegytisztán, engem pedig ez zavar. Hogy te mennyire és milyen vagy, arról nem volt szó.

A bajom pedig azzal van, hogy ez nem egy mintacsalád, hanem egy zombicsalád, ami nem is emberekből áll. Egyszer talán volt 1 rész, ahol Danny (Donnie) valamiféle fasírtban van a feleségével, de ennek nem volt előzménye. Rész végére meg meg is oldódott nagyon szépen. Ja, meg egyszer Magnum bácsi egy szállodában huncutkodott egy régi ismerős hölggyel. Ja, egyszer még Erin és Danny is morci volt egymásra legalább fél részen át, bocsánat. Más most nem jut az eszembe.

Én sajna nem tudom megérteni, ha valaki ezt a természetellenes, beteg csoportot akarja nézni a nap végén. Persze az se jobb, ha elmebeteg gyilkosokat néznek rajongással (akik pl. a rendőrségnél helyszínelőként dolgoznak), de ott legalább izgalom van, itt meg még az se.

A republikánusokat meg nem véleményezném tovább, nem nagyon érdemlik meg a szót se, és ez nem is annak a helye.

sorozat/gyilkos - 2012. 10. 07. 01:47

@Lajoska67

Messze túlspilázod. Ezt nem republikánusok, hanem egy stúdió csinálja, nem propagandaanyag, hanem sorozat, amire igény van. Abban meg pénz.

A sorozat a bárgyúságig tiszta jellemeivel pedig fikció, sőt mese. Ami olykor szinte súrolja egy rossz prédikáció határait, de akkor is csak egy mese.

Hogy ki miért nézi, arról neked szerintem kevés fogalmad lehet, az viszont tuti, hogy senki sem kötelez a megtekintésére.

Felnőtt ember ilyenkor nem tölti le, nem nézi meg, tovább lép. Ahogy nem üvöltözik a boltossal sem, hogy olyat merészel árulni, amit ő utál.

winnie - 2012. 10. 07. 09:52

utólagosan egyszerű ezt-azt belemagyarázni, de ezt sem kell túlmisztifikálni. ez egy krimisorozat. az ember csak 1-2 momentumért nem nézné. ha így lenne, akkor az a sok sorozat, ami “olyanabb” (akár politikai, akár családi szempontból) mondjuk sokkal sikeresebb lett volna.

Lajoska67 - 2012. 10. 07. 15:04

Sorozat/gy, pedig én nézem továbbra is, és bosszankodok rajta. Erre varrjál gombot.

Ez a “ha nem tetszik, ne nézd”, magyarul “ha nem tetszik, ne szidjad”, rettentő ostoba logika. Lehetne millió dologra mondani, pl. “ha nem szereted a kábítószerezést, te nem használjad, de akkor ne is szidjad”. Vagy “ha nem tetszik az én pártom, ne szavazz rá, kész”. Pont ez a mai bajaink egyik fő oka, de megint nem ide tartozik.

Én nem azt mondtam, hogy tudom, ki miért nézi a sorozatot, hanem, hogy “nem tudom megérteni”. Szerintem ez mást jelent.

Végül pedig: a tegnapi rész megint jó példa arra, ami a bajom az egésszel. Volt egy egész tűrhető alaptörténet, sikamlósnak ígérkező politikai szállal. De a papa természetesen kiáll az igazság mellett tűzön-vízen(-rendőrségi költségvetésen) keresztül, a saját haverja ellenében, hezitálás nélkül. Nagyon jó kis történet lehetett volna, vitákkal, lehetőségek számbavételével, stb, de nem, kihagyták.
De a családi szálat is említhetném. Feleség visszamegy a munkahelyére, fél a következményektől, de rész végén mindenki megnyugszik, hogy nem, minden rendben lesz. Mindezt olyan néhány napon belül megoldották. Mintha robotok lennének.

Lajoska67 - 2012. 11. 04. 17:11

Már nem azért mondom, de a tegnapi (tegnap előtti?) rész megint jó példa volt arra, hogy lehet elrontani egy normális ötletet. A papa már bénán vezet, oké konfliktus a családon belül, Dannynek nincs pénze, ez is nagyon rendben van. A testőrös feladat is elmegy.

De erre felkérik Dannyt testőrnek főállásba, tehát végre esély volna egy kicsi változásra, de ő nem, ő soha, 10-szer annyi pénzért se, inkább az unalmas sorozatos rendőrmelók továbbra is. Ha a család beledöglik, akkor is. Ezért mondom, hogy ez borzasztó.

Lajoska67 - 2012. 11. 10. 20:46

A mai rész jó volt!!!

Lajoska67 - 2013. 02. 10. 17:52

Érdekes volt ez a legújabb rész, amely a new yorki ortodox FRANCIA közösségben játszódott. Először azt hittem majd valami szuperszimpatikusnak állítják be a FRANCIÁKAT, de nem, szerintem (bár nem jártam még közöttük) egész tárgyilagosak voltak, jól kiderült, hogy mennyire hihetetlenül rasszista népek is igazából. Meg hogy a nőkkel hogy bánnak. Tetszett a rész.

Egyet nem értek: a hős amerikaiak miért nem indítanak felszabadító háborút eme ostoba, káros és veszélyes régi szokások rabjaiként vergődő, szerencsétlen emberek felszabadításáért? Hogy tűrhetik ezt el a saját közvetlen környezetükben?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz