login |

Family Guy: kezdett a 11. évad – írta the_daver

2012. 10. 06. 10:13 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Will you call him tomorrow and make some excuse that doesn’t make me look bad? Ooh, I know. Tell him I’m a pathological liar and that I’ve been under a lot of stress because of the child rape charges I’m facing.

Tizenegyedik alkalommal indult útnak Seth MacFarlane itthon legjobban ismert animációs sorozata, a Family Guy, amely egy ideje már csak “van”. Nagyjából ez a legkifejezőbb, amit elmondhatunk róla. Nem hiszem, hogy egyedül lennék azzal, hogy nem nagyon tetszik, amerre a sorozat az elmúlt pár évadban tart. A Family Guy-t a teljesen véletlenszerű agymenések és cutaway scene-ek emelték ki a tömegből, tették mássá, mint például a sztorik abszurditására építkező South Park.

A korai részek konkrét cselekménye 5-7 perc volt, a többi időt ezek a kis fél-egy perces jelenetek tették ki, és így volt ez jó. Azonban egy ideje már sztorit próbálnak írni a részekhez, ami egyszerűen nem megy a készítőknek. Persze jó dolog, hogy az előző évad egyik része például Taken-utánzat volt (a paródia kifejezés már erős lenne), de mégsem ezért szerettük meg a sorozatot.

Rá is térnék az évadkezdésre, de csak a tovább mögött.

A korábbi részekkel ellentétben ezúttal nem egy Stewie-Brian kalandot kapunk első rész gyanánt, hanem az egész család indul útnak, hogy megmásszák a Mount Everestet. Sajnos az egész történet annyira banálisan egyszerű: elmennek, fáznak, felérnek, lemásznak, és a végén Lois a Helyes Dolgot teszi. Vége.

Ami pozitívuma a résznek, hogy visszatértek az előző évadokban szinte teljesen a háttérbe szorított cutaway gagek. Ezek remekül feldobták az epizódot, de még mindig kevesebb van belőlük, mint az hőskorban, és éppen ezért nem is terelik el annyira a figyelmet a nemlétező történetről. Sajnos ezek a szegmensek egyelőre nem túl merészek vagy aktuálisak, de azért az olyan poénok, mint Yack Shack, a Nepal és “Found a rock I like” igencsak megmosolyogtatóra sikerültek.

A szereplők közül csak Peter és Lois hozza a kötelezőt, a többiek mintha teljesen kifakultak volna: Meg és Chris csak egy-két mondatot kapott, Stewie és Brian meg egyszerűen csak semmilyenek. Fáradtság jele? Csak erre tudok gondolni.

Azért a Family Guy – 11×01 nem volt olyan rossz, mint amilyenre előzetesen számítottam, legalább 6/10 a start – mintha igyekeznének a készítők visszatérni a régi felépítéshez. Természetesen a Family Guy továbbra is kellemes szórakozás és 21 percet remélem, senki nem sajnál az életéből azok közül, akik eddig is nézték, de ez a teljesítmény már csak a “majd valamikor a hétvégén” történő nézéshez elegendő nálam.

34 hozzászólás Ne habozz!

SpockCooper - 2012. 10. 06. 10:38

Közben arra gondoltam, hogy az írók még nem értek vissza a munkába és ezt az epizódot a takarítónőnek kellett megírnia. Siralmas és kiszámítható volt, de ez egy olyan sorozat, amit soha nem fogok kaszáálni, nem úgy, mint a South Parkot. Egyébként a South Park 16×09 jó rész volt, próbaképpen megnéztem.

Pocok - 2012. 10. 06. 10:39

Ez nagyon érdekes. Én pont emiatt a random agymenések miatt kaszáltam el évadokkal ezelőtt… :D

perfect0 - 2012. 10. 06. 10:39

Cutaway scene. Egyébként nagyjából egyetértek a kritikával, a három MacFarlane-sorozat közül az American Dad viszi nálam már egy ideje a prímet. De hárman együtt egy blokkban, kiegészülve a Simpson családdal és a Bob’s Burgers-szel még mindig elég erős, nagyon várós hétfői program.

Flanker - 2012. 10. 06. 10:41

én 3/10-t adtam rá, mert ez ritkaszar rész volt.. konkrétan a sorozat mélypontja. ennél a 2. rész csak jobb lehet.

ogRemanO - 2012. 10. 06. 10:45

a hivatalos kifejezés tényleg a cutaway scene (vagy cutaway gag). ami szerintem még kifejező rá és talán kevésbé dzrva az a side gag.

Dharman - 2012. 10. 06. 10:52

Részemről teljesen értékelhetetlen az eddigiekhez képest. Már az előző 2-3 évadtól sem voltam odáig, de mégis néztem/nézem, mert reménykedtem, hogy javul a helyzet. Egy jelenet nem volt, amin nevettem volna. Ugyan így érzek egyébként a Big Bang évadkezdésével is. Kissé kifakultak.

Zirowe - 2012. 10. 06. 11:55

A sorozat azóta vesztett fényéből, hogy Stewiet ledegradálták egy meleg karakterre.

Pitypalatty - 2012. 10. 06. 12:20

Zirowe: nem degradálták. Stewie előtte volt kissé egysíkú.

királydani - 2012. 10. 06. 13:16

gyenge volt; de már az előző két évad részeinek a többsége is gyenge közepes. Alig akad részenként 1-2 poén amin felnevetek.

dean23 - 2012. 10. 06. 15:34

Úgy vélem a mennyiség (3 sorozat, 3×20 epizód) kezd a minőség rovására menni!

ALDO - 2012. 10. 06. 15:49

Sajnos a kritika jó része igaz, így már a Family Guy is felkerült a nézem, de minek listára. Nem rég néztem meg pár részt a korai évadokból. Ég és föld a minőségbeli különbség. Nekem is hiányoznak a rövid, oda nem illő bevágások. A karakterek “fejlődése” sem az igazi, amióta Stewie talán ratyi, talán nem karakter, Brian pedig egy liberális gyökér lett, ráadásul nagyon sok részt rájuk alapoznak. Meg és Chris gyakran háttérbe szorulnak és max. egy-két mondatok mondanak, vagy egyáltalán nem is szereplenek az epizódban. Az American Dadet a harmadik évadban, a Cleveland Showt a második végén kaszáltam el, és a FG is nagyon jó úton halad efelé.

horka - 2012. 10. 06. 16:52

“Liberális gyökér”? Mi az, már ide is betör a kilencszer csavarodott DNS-ű szittya kultúra?

K3rnel - 2012. 10. 06. 17:02

Miért? Egy liberális nem lehet gyökér ? :D Erre tök felesleges volt beindítani a védekező reflexet, valóban liberális és valóban gyökér lett Brian illetve az is volt, de ezt egy ideje már nagyon kihangsúlyozzák nála! :)

Én egy ideje úgy érzem, hogy az egyik fő gond az, hogy teljesen megszoktuk a FG poénvilágát, nem lep meg semmi, illetve mindenre fel vagyunk készülve, ha nézzük.

Flanker - 2012. 10. 06. 18:35

horka: Brian liberális, ez tény, mert maga Seth is nyíltan az (odakint ez nem szégyen, támogatja is Obamát, pénzzel is).
Az eredeti verzióban a többi karakterével ellentétben Brian Seth MacFarlane természetes, valódi hangján szólal meg, és az egyik fő “küldetése” a liberális jellegű eszmék képviselete. Persze ő is kap hideget-meleget, eltúlozzák, stb.
És bizony mostanság elég gyakran viselkedik tapló gyökérként, különösen a nőkkel.
Szóval hülyén hangzik ,de indokolt a kifejezés.

winnie - 2012. 10. 06. 19:18

van különbség a liberális gyökér és a gyöké liberális között:) csak ne fajuljon el a dolog, ne legyen személyeskedés a későbbiekben.

v - 2012. 10. 06. 20:04

amúgy szerintem már az eleje óta van politikai üzenete a Family Guynak, ami nyilván általában idegesítő minden sorozatban (minden politikai oldalról), de az első évadokban ezt elnyomták a poénok. Most meg hogy alig jut 1-2 egy részre, sokkal hangsúlyosabban kijönnek/kiemelkednek ezek a demagóg üzenetek.

zombor - 2012. 10. 06. 20:16

Üzenet ugyan már. A poén nem üzenet, és nyilván azon röhögnek a készítők, akin lehet röhögni. Ez meg a Fox csatorna, szóval már csak ezért is pozitív. Persze, ha neked ez üzenet, akkor egészségedre. :)

belowzero - 2012. 10. 06. 20:48

szerintem is rontott rajta a politikai szál erősítése. Nem az a probléma, ha Seth a demokratákhoz áll közel, hanem az, ha pl Brian szerepe politikai tanulságok kimondására korlátozódik (ami cseppet sem vicces általában). Ez alapból nem egy népnevelő műsor, legalábbis én biztosan nem ezért nézem. Nem baj ha a szimpátia átjön, de az a jobb, ha minden oldalon nevetni lehet és ez nem egyoldalú monológokban ölt testet. Ettől függetlenül nem emiatt lett szinte nézhetetlen. Valakivel beszélgettem és azt mondta, hogy akkor romlott ugrásszerűen a minőség, amikor 16:9-re váltott pár évaddal ezelőtt. Nyilván összefüggés nincs, de valóban, aki nem ismeri a sorozatot, annak a korábbi részeket szinte kivétel nélkül ajánlanám, míg kb azóta szinte csak a múlt emlékei miatt nézem.

Zirowe - 2012. 10. 06. 20:49

Pitypalatty: pont hogy nem, előtte megvolt a gonosz gondolkodás, a kütyü építés és Lois megölésének terve.

Most meg csak mondja a bárgyú meleg poénokat.

horka - 2012. 10. 06. 20:53

Dehogynem, persze, egy liberális is lehet gyökér. Elnézést; lehet, hogy túlreagáltam, de már hiperszenzitívvé váltam a “gyökér liberális”, “tetű konzervatív”, “barom szocialista” típusú jelzős szerkezetekre… (Amelyeket különben gyakran használnak fordított sorrendben ugyan, de ebben az értelemben.)

winnie - 2012. 10. 06. 20:55

lehet, hogy ez nem változtat semmin, de ne feledjétek, hogy macfarlane már nagyon rég nem showrunner a family guynál. tudom, hogy ennek ellenére ott van fölötte, de szkriptszinten már nem annyira. két-három évig egy duó vitte az fg-t, és mr előtte is más volt, mint macfarlane, s ugye a napokban volt showrunner csere, mert jöttek a cleveland show készítői (tippre ezek csak a jövő évi részek lesznek, mérmint a jövő évadosak mert eléggé előre dolgoznak, de ezt egy hozzáértő majd megmondja.) macfarlane-hoz jelen sorozatai közül az american dad áll legközelebb, annak elég sokáig volt a showrunnerje, talán még most is az, de elvileg már annak sem.

BK201 - 2012. 10. 06. 21:53

Érdemes nézni az american dad-et? Első évadból láttam pár részt, de nem igazán jött be, viszont ha kezd olyan lenni mint a régi family guy akkor örömmel nézném.

Flanker - 2012. 10. 07. 00:50

Hát igen.. a Family Guy pont attól volt zseniális, hogy poénok ,cutaway gegeg, őrültség, néha infantilizmus MELLETT a kezdetektől ott volt egy második réteg.. a társadalom kritika ,a vallási, politikai fanatizmus és idiótizmus kigúnyolása, kifigurázása, elutasítása. néha direktbe is, lásd 9×02. Ezért is volt nagyon jó.

perfect0 - 2012. 10. 07. 09:16

Brian politikai ellenpontjaként ott van az American Dad-ben Stan, aki meg kőkonzervatív. Itt pl. ők ketten kampányolnak a novemberi elnökválasztáson való részvétel mellett:

http://www.youtube.com/watch?v=h5wQ_OkYwZc

tsd456 - 2012. 10. 07. 09:59

Az American Dad évadnyitója 1000x jobb volt! Azon megszakadtam a röhögéstől. Pedig tavaly a Family Guy-é volt a legjobb évadnyitó de eddig ez a leggyengébb,sajnos jó lenne visszahozni azokat az őrült cutaway gegeket mert ennél jobbra számítottam.

ferko888 - 2012. 10. 07. 10:25

a sorozat a 9. évadtól kezdett el lassan romlani de ott még ez kevéssé volt látható. magyarul talán még javult mikor újranézem.
a 10nél már nagyon csúszott, a cataway gag-ek szűntek meg, minden rész egy üzenetet akar mondani (családon belüli erőszak, amisok, droghasználat stb de már humor nélkül itt már minden 3-4 rész még elmegy, de hangzatos Meg és QUagmire rész rettentő gyenge, a Brendás részt nézve mintha nem is fg nézne az ember. és még a fele évad hátra van de attól tartok már csak rosszabb lesz. na de 10 évad! itt már csoda a fáradság? ez nem meglepő ennnyi fér a sorozatba

Squazee - 2012. 10. 08. 18:13

Hát, ha ez lett volna az első rész helyett, mindenki jobban örült volna. Ez tényleg jó volt.

ooo - 2012. 10. 10. 00:02

Family Guy tavalyi évadját már csak kényszerből néztem, most viszont nem vagyok hajlandó még egy új epizódot megnézni. Borzasztó volt, 0 poénnal.

American Dad viszont kurva jó, mind a 2 új rész. :)

kbence - 2012. 10. 10. 02:34

az első rész nem volt annyira gyenge, de a második szinte nézhetetlen. Szerintem benne van a top3 leggyengébb Family Guy epizód között. Végignéztem, de háromszor álltam fel közben, annyira nem kötött le.

tsd456 - 2012. 11. 11. 16:00

A 2. Rész nagyon jó volt szerintem, a 3. sem volt rossz de rohadtul befejezetlen volt de remélem a mai 1 órás ünnepi 200. epizód jobb lesz.

LaCRossE - 2012. 11. 12. 13:39

A 11×04 haláli rész volt, az utóbbi néhány év egyik legjobbja. :D

berc - 2012. 11. 17. 02:04

Hatalmas rész volt tényleg ez az 11×04, főleg az ilyenek miatt szerettem meg annyira a Family Guyt, remek volt megint az ötlet, hihetetlen hogy ennyi rész után is képesek ennyire szokatlan újdonsággal előállni. Peter és a kakas harca így nézve… Remek.

tsd456 - 2012. 11. 17. 17:06

Szerintem is állati jó volt a 4.Rész. A Hányós rész visszafelé zseniális.

tsd456 - 2012. 11. 24. 11:11

Az 5. is Király volt. Remélem tartja ezt a Színvonalat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz