login |

Star Wars: The Clone Wars: kezdett az 5. évad – írta Dominik

2012. 10. 06. 13:08 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Ugye mindenki várta a Star Wars: The Clone Wars ötödik szezonjának kezdetét? Ti sem? Hiába mindenféle látványos trailer, régóta tudjuk, hogy ezek mit sem jelentenek a minőséget illetően. Az SW: TCW esetében mindez hatványozottan igaz, a múlt évad is annyira közepes volt, hogy nagyjából részenként megkérdeztem magamtól, miért is folytatom a sorozat nézését (a Star Wars-rajongás miatt, természetesen).

Azért nem menthetetlen a helyzet, az utolsó részekkel olyan történetszálat kezdtek el, amely attól, hogy meggyalázza a Star Wars univerzum alapjait, még rengeteg lehetőséget rejt magában. Ennek megvalósulását tapasztalhattuk a nyitány után is, mely meglepően szórakoztatónak bizonyult. A tovább mögött folytatom, kevés spoilerrel.

Ahogy vártuk, Darth Maul és testvére, Savage Opress bosszúhadjáratot indít a Jedi-rend, különösképpen Obi-van Kenobi ellen, de tervük nem tud beteljesedni, ugyanis a jedik már a nyomukban vannak. A Florrum bolygón érik utol a zabrakiakat, akik Hondo Ohnaka kalózbandáját szeretnék megnyerni ügyüknek, ám a törvényen kívüliek sem adják könnyen magukat.

Az epizód felütése rém egyszerű volt, s a későbbiekben sem lép túl a klasszikus fénykardos-lövöldözős mozzanatokon, de mindezt kellemes ütemben és energiával teszi. A látványos ütközet sosem rossz választás évadkezdetnek, hiszen sok mindent elrontani nem lehet, s cserébe még csak nem is kell sokat foglalkozni a karakterekkel. Jóllehet Adi Gallia Jedi-mester tettei még így is túlságosan súlytalanok maradtak, ráadásul vele kapcsolatban megint felmerülhet a mitológia megerőszakolása, de el kell fogadni, hogy a sorozat (még ha csak elsősorban gyerekeknek készült animációs szériáról van is szó) elsőbbséget élvez a képregényekkel szemben.

Bízok abban, hogy a Maul-Opress páros tartogat még meglepetéseket a folytatás során, a jedik uralma mellett nem baj, ha néha az Erő sötét oldalára is koncentrálnak az alkotók, ezekből mindig érdekes jelenetek születtek (gondoljunk csak az Éjnőverekre). Hondo kalózaival évente összefutunk, talán idén újra találkozhatunk még velük, de a trailerből kiindulva további fejvadászok, Ventress és a szokásos Jedi-lovagok/padavanok mellett maga Darth Sidious is fontosabb szerephez jut, amire már rég nem volt példa.

Azt már megszokhattuk, hogy az első rész alapján nem lehet következtetni a folytatás színvonalára, én mindenesetre a szokásomhoz híven bizakodó vagyok – különben hogyan tudnék évad végén csalódottan írni? Akárhogy is, az 5×01 nálam mondjuk 7/10 pontot érdemel, remélem, legalább ezt a szintet tudja tartani a huszonegy további epizódban is.

12 hozzászólás Ne habozz!

Chiplecsap - 2012. 10. 06. 13:33

Részemről egy 8-ast simán ér, persze én igaz rajongo vagyok igy akár 10-es is lehetne. De aprobb dolgok vannak amit egy tényleges kritikus ki kell emlejen.
Eggyik sem élményromboló hiba inkább csak apróbb légypiszok egy ferrari ablakán XD.
Ilyen például az említett Gai halála, noha ezt a megerőszakolni a Star Wars-t meg mindig igazán befjezhetnéd már, meg még sokan, de személyszerint órákat tudnék vitatkozni, noha én képregényeket nem olvasok igy ezt a Gai-t sem igen ismertem csak a sorozatban, ah votl is a filmekben nyilván legalább olyan jelentéktelen szerepe volt mitn itt, ugyan akkor legalább meghalt egy Jedi.

A másik dolog egy kicsit fájobb pont, noha eggyik szemem nevet másik sír alapu :).
Ezz pedig Hondo apró utalása a Dooku Gróf afféra még az első évadból. Bebizonyosodik hogy Grófunk valóban nem oylan megbocsájtó mint Jedi barátaink, Obi-wan és Anakin. ez egyfelől még is szép dolog mert és itt jön az öröm :) Ezen sorozat alkotó ezúttal bizonyították hogy képesek emlékezni arra mit is csináltak akár 5 évvel ezelött, és nem csak a rajongók azok akik emlékeznek ezekre. Ez mindenképp hatalmas pirospont a szememben, tekintve hogy élőszereplős sorozatok, ahol több pénz játékidő értem ez alatt hogy 40-50 percesek, egyszoval egy komoylabb buliban gyakran előfordul hogy a 2 résszel korábbi dolgokra sem emlékeznek maguk az írok lásd pl Chuck ami az elmult 3 év alatt sokkal inkább megerőszakolta rajongói lelkem mint az elmult 27 évem alatt az Sw eddig bármikor és PONT.
Másrészrpl viszont azt is hozzá kell tenni hogy ez megint egy oylan Szerparatista győzelem volt ami Off-screen történt, és ez egy picit azért fájó.
Hondo amugy az epizód sztárja volt :) Valaki aranyosan Jack sparrow-hoz hasonlitotta, és van benne valami , noha törvényen kivüli kis gazember valahogy még is szurkol neki az ember, megnyerő karizmája miatt.
Szóval én egy 8-ast adok.

norcoil - 2012. 10. 06. 13:57

Miért kell tönkretenni a Star Wars univerzumot ilyenekkel hogy visszahozzák Darth Mault meg átírják a történetet amit a képregényekben/regényekben tökéletesen megalkottak? Nevetséges

zoo - 2012. 10. 06. 15:20

A zabrak a faj, a bolygó Iridonia.

Racoon - 2012. 10. 06. 19:12

híg és langyos fos.
Darth Maul fémlábakkal.
A robot chiken paródia komolyabb volt,

shadowhawk - 2012. 10. 06. 23:15

Darth Mault a képregényekben is visszahozzák, amikor Obi-vant próbálja levadászni valamikor az Episode III és IV között.
De erről azt hiszem volt szó már az előző szezon alatt is.

energiabomba - 2012. 10. 07. 12:43

RIP Adi Gallia

derelye vágó - 2012. 10. 07. 17:55

A random jediket, vörös ruhába is öltöztethetnék :)

norcoil - 2012. 10. 08. 13:54

Nem hozták vissza képregényben… A Visionariest a filmeken dolgozó művészek csinálták saját történetekkel kitalálva… Abból a képregénykötetből egy sem számít bele a történetbe… Csak mondom…

swsany - 2012. 10. 09. 18:25

Én nem gondolom, hogy Maul visszahozása értelmetlen és gyalázatos…épp ellenkezőleg…Szerintem tök jó.Maul a legelvetemültebb,legőrültebb sith.Kell egy ilyen gonosz.Grievous elég rég nem kapott szerepet.Dooku is eg-egy mondatot kap…Ventress pedig igazi mellék szereplővé lett avanzsálva az idők során…egyébként a hivatalos star wars-os wikipedia oldalon Maul nem is egyszer tér vissza…hanem 3x. ( ezt a karakterek leírásánál lehet megtalálni…) Az 5x 01 8/10…én láttam ma az 5×02 -t , hát az 4/10…unalmas…

Ainkas - 2013. 01. 03. 22:31

Szerintem jól ki van találva Darth Maul bosszúhadjárata nekem ebben csak az a fura hogy 2 jedi megy rá és nem több pedig az az űrhajó amivel mennek tóbb személyt is el tud szállítani de ha azt nézzük a legtöbb jedit a klón háború lefoglaljan. Ahogy Obi-Wan harcol a Maul és Savage ellen abból meg szintn a harag és a gyűlölet.szűrhető le ami az erő sötét oldalához vezet. Azt is megtudtam hogy 2013. Január 5-én lesz a 13. része az 5. évadnak. Remélem nem ezt a droidosat folytatják hanem legyen valami nagy csata. Eddig minden filmrészét láttam és a rajzfilm minden egyes már kiadott epizódját és ez az évad szerintem izgisebb lesz. Szerintem a jedik elföldelése jó taktika arra hogy felhívják erre a sorozatra az emberek figyelmét.

Xsz - 2013. 02. 18. 10:51

Az utolsó 2-3 rész (17-18.) valami nagyon dúrván jó rész volt. Mind a story, a látvány, harcok nagyon jól volt megcsinálva, le a kalappal.

habba - 2013. 02. 18. 19:14

18-as rész hatalmas jó volt, jöhet még ilyen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz