login |

The Good Wife: kezdett a 4. évad – írta Ancsa

2012. 10. 06. 15:27 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Ügyvédes, tárgyalóteremben harcolós sorozat, ami részeken át izgalmas marad, és folyton visszatérésre készteti nézőit csak úgy működik, ha a készítők behozzák és kellően izgalmassá teszik a szereplők magánéletét, kapcsolataikat kollégákkal és/vagy a családjukkal, hiszen kell a változatosság. Ezután már csak a megfelelő arányokat kell eltalálni a tárgyalóterem és a privát szféra kötött, és ha ez megvan, jó kis sorozat jöhet össze.

A The Good Wife ilyen. Nem véletlenül érte meg a 4. évadját úgy, hogy a kritikusok egyik nagy kedvence maradt. Az pedig már csak hab a tortán, hogy szagát sem érezni a kifulladásnak. Azoknak, akik még nem ismerik, bátran ajánlom figyelmébe, akik pedig követik, jelezném, hogy jó kis évadkezdést láthattunk, erről bővebben és spoileresen a tovább után.

A harmadik évadot elég izgalmasan zártuk, a szereplők magánéleti és üzleti ügyeit tekintve is. Az évadkezdés mindkettővel foglalkozik, méghozzá olyan részletesen, hogy nem jut idő tárgyalóteremre, legalábbis egy nagy megoldandó ügyre nem, ami amúgy minden részben van, ugye.

Az egyik legizgalmasabb befejezés az évad végén Kalinda személyének jutott, akit egy fotelban ülve láthattunk a harmadik évad végén, egy üres és sötét szobában, ahol az ajtón már kopog a sejthetően brutális és valószínűleg alvilági alak férje. Végül nem ő jön, hanem csak egy samesz, akit Kalinda ügyesen kiüt, telefonáló exével pedig közli, hogy nem tér vissza hozzá.

A férj persze nem hagyja annyiban, új ügyfélként megjelenik az irodában, lenyomoztatja pár üzleti partnerét, majd az eredmény láttán ragaszkodik hozzá, hogy további kérdéseket személyesen tehessen fel az iroda nyomozójának. Ügyes. Az irodában persze mindenki csak egy átlagos új ügyfélnek hiszi, Kalinda nem is szól róla semmit, csak bevárja a liftben, ahol bunyóznak egy jót. Érdekes kapcsolat ez. A nő hiába ismételgeti, hogy nem megy vissza hozzá, érezni, hogy ennek még lesz folytatása.

Alicia a harmadik évadban viszonyt folytatott Will-lel, majd végül szakítottak. Most, hogy a férje indul a kormányzóságért, vállalja, hogy játssza mellette a jó feleséget, s bár külön élnek, dolgoznak a kapcsolatukon. Ez jelenleg nem takar többet, mint időnként beszélnek egymással, és a gyerekek többet vannak az apjuknál. Ez érthető is, végül is apuci az elég gyakori politikus hibát követte el: prostik, majd lebukás, nyilvános megszégyenülés. Itt az a különbség, hogy miután egyéb ügyei miatt a börtönt is megjárta, végül újra a pályára került és felfelé tör.

Az ő sztorijuk az igazoltató rendőrrel és a besegítő Peterrel jól sikerült, főleg ahogy megpróbálták a családot a politikától távol tartani, de hát egy leendő kormányzójelöltnél ez elég nehéz, főleg ha az ellenfele pont a családdal kampányol – kár, hogy az ellenfél szerepében a gyökér politikust kiválóan alakító Matthew Perry-t már nem fogjuk sokat látni, hiszen már tart új sorozata, a Go On.

Végül pedig bemutatják az irodát, amely a legfőbb ügyfél elvesztése után a csőd szélén áll, egyelőre épphogy elkerülve a felszámolást. Illetve nem teljesen, mert egy ügygondnokot azért kirendelnek az irodához, aki csendben figyel, ellenőriz, és javaslatokat tesz. Konkrétan közli David Lee-vel – aki már az előző évadban is folyton távozni akart – ha elmegy, lesheti hogy pénzét. Will meg Diane pedig nagyot nézhetett, mikot a a kirendelt ügygondnok közölte velük, hogy holnap kezdhetik átbeszélni a 30%-os létszámleépítést – ez izgalmas lesz, de majd csak a következő részekben.

Will-lel kapcsolatban pedig elrebegek egy gyors köszönöm-öt, végre ismét igazi főnökként viselkedhet, amit a legjobban kedvelek benne – a színész zseniálisan hozza a multi főnök karakterét, időnként beleborzongok, és rögtön eszembe jut néhány ex-főnököm. (Ha már a szereplőknél tartunk, a sorozat fő erőssége továbbra is az, hogy olyan színészeket válogattak össze, akik igazán hatásosan és hitelesen alakítják karakterüket, úgy mint a megcsalt majd újra talpra álló feleség, vagy a kemény politikus, vagy a titokzatos, de profi és kitartó nyomozónő.)

Összegezve szerintem egy jó kis évadkezdést láthattunk. Bár nem rágtam le mind a tíz körmöm, de ezt nem is vártam el, ellenben örülök, hogy most a szereplők magánéleti problémáit ilyen részletesen bemutatták, felvezetve ezzel az évadban várható személyes ügyeket, a tárgyalótermi csaták izgalmai pedig jöhetnek a következő résztől. 7/10.

24 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2012. 10. 06. 15:45

Rossz a nézettsége, csak a díjak miatt tartják meg. Én már a 3. évadban is untam. Most már az anyám sem nézi. Sok a kavarás, Alicia meg unalmas, a 4. évadban még mindig ott tartunk, nem tartozik a magánélete senkire, de a férjét támogatja a nyilvánosság előtt. A férje meg asszem valami képviselőnek indul. Lehetetlen helyzet. Megnéztem, de már nem érdekel, azt sem tudtam előző évadnál hol hagyták abba. Ez a biztos jele, hogy más sorozatokra pazaroljam az időm.

zedtheant - 2012. 10. 06. 15:59

nekem nagyon bejött, van vmi hangulat, amit csak a good wife tud megadni. a karakterek hihetetlen jók, úh aki beléjük szeretett, az úgyis marad, de sztem a sztorikra sem lehet panasz, bár az igaz, h ez tipikusan olyan sorozat, ahol a karaktereken van a hangsúly és ez látszik a neves vendégszereplő gárdából is.

JRC - 2012. 10. 06. 16:07

Jó fura, hogy éppen a good wife vonalat tartom a legunalmassabbnak a sorozatban, és úgy látszik ez az új évadban sem változik. Az irodán belüli hatalmi harc (Zack Grenier!) volt már tavaly is a leginkább érdekfeszítő, amit szerencsés esetben ki lehet egészíteni 1-1 jobb vendég-, visszatérőszereplővel vagy éppen a bírókkal a tárgyalótermi dinamika miatt – bár nem igazán tartom ezt már jogi sorozatnak. Az új Kalinda-szál egy rész alapján kiábrándító. Ha itt nem javul fel a sorozat, akkor Will és Diane valamit az irodai intrika miatt egyedül nem nagyon éri meg maradnom.

.tnm - 2012. 10. 06. 16:17

“ami részeken át izgalmas marad, és folyton visszatérésre készteti nézőit csak úgy működik, ha a készítők behozzák és kellően izgalmassá teszik a szereplők magánéletét, kapcsolataikat kollégákkal és/vagy a családjukkal,”

nem, nem és nem. minden más nagyon szellemes, izgalmas, fordulatos a TGW-ban, pont az idézetben felsorolt egyéb szálak vannak tele erőltetettségekkel, bugyutaságokkal, klisékkel.

a politikai csatározások (cégen belül és cégen kívül), a szakmai bukások és sikerek (Will eltiltása) az ügyek 90%-a emeli az országos drámák legjobbjai közé. a nagyi, a gyerekek, a sok féltékenység és szappanoperás ármánykodás, Kalinda kavarásai fogják vissza attól, hogy a legeslegjobbak között legyen (korai kasza után, prémium kábelen feltámadva)

napocskin - 2012. 10. 06. 18:45

Én mindig nagyon élveztem, és most is az egyik legjobban várt sorozat volt. Tetszett az évadnyitó is, bár azzal egyetértek, hogy a Kalinda sztori egy kicsit erőltetett. De én úgy gondolom, eddig elég jól el tudták találni az arányokat a tárgyalóterem és a magánélet között – csak tárgyalóteremre kár lenne elpazarolni a karaktereket.

Arkadia - 2012. 10. 06. 19:05

Nekem van egy sorim, amit nagyon szeretek, a Családjogi esetek! Nekem nagyon bejött. :)

tiktak - 2012. 10. 06. 19:09

Kalindától engem sokszor kivert már a víz. Jó a karakter, jó a színésznő, el kell ismernem sokszor nagyon ott van a k nyomozgatása,azonban a magánéleti szál az ő esetében engem mindig is hidegen hagyott. sőt.Valahogy ott módfelett idegesít a vagánykodása. Amit Carryval is művelt már egy idő után egyszerűen sok volt. Jobb lenne,ha csak nyomozna.
Én nagyon nagy reményeket fűzök Peter kampányához. Ugyanis Alica legjobb jelenetei Eli Goldhoz köthetők. Remélem a kampány miatt Eli többet fog szerepelni és többet megmutatnak a politikai harcokból is. Szerintem ezek a legjobb részek. Utána jönnek az ügyvédi irodán belüli csatározások és az ügyek. Alica magánélete és a többieké is csak a sor végén van.

Zsu - 2012. 10. 06. 19:29

Én még mindig szeretem. A Kalinda szál néha szerintem kicsit túl van spilázva, de amúgy okés a sorozat. Tetszik, hogy nem mennek el túlzottan se a magánélet se a tárgyalóterem irányába.

barbamama - 2012. 10. 06. 19:45

A Kalinda-szál szerintem azért nem jön be sok embernek, köztük nekem sem, mert egyáltalán nincs köze a többi szereplőhöz, igazából nem befolyásol semmit, érdektelen, hogy most neki egyszer volt egy férje, akitől lelépett. És akkor mi van? Engem hidegen hagy, remélem, nem pazarolnak el majd erre sok időt.
Én is inkább a politikai csatározásra vagyok kíváncsi, főleg hogy Alicia mennyire veszi komolyan, hogy támogatja Petert az egész kampány alatt. Most egyelőre nagyon elszántnak tűnik, de valószínűleg nem lesz ez végig így.
A Good Wife fő sikere szerintem a heti esetekben rejlik, azok tényleg zseniálisak. Jók a színészek, a párbeszédek, de kéne valami nagy dobás, meglepetés, ami felkavarja az állóvizet.

Venusz - 2012. 10. 06. 23:27

Nagyon jó sorozat, viszont Kalinda férje csalódást okozott. Nekem egy lecsúszott alkesznak tűnt, nem egy komoly ellenfélnek, és a nő reagálásában is csalódtam.

zagloba - 2012. 10. 06. 23:45

Egyik nagy kedvencem volt ez a sorozat. Múlt idő.
Be kell látni, ennyi volt ebben a történetben.

Az 1-2. évad nagyon jó volt. Utána óriási zuhanás következett. Egymást követték az értelmetlen fordulatok, és az egyre kevésbé hangsúlyos és mind gyengébb tárgyalótermi esetek. Alicia és Will szakítása /tök értelmetlen, mert az előző évadok épp arról szóltak, hogy összejöjjenek/, Will parkolópályára tétele /ezzel kvázi kiiktatták egy időre/, Cary visszatérése az irodához és Kalinda férjének behozatala mind az mutatja, hogy a készítők igyekeznek, hogy virítsák a kötelezőt, de már nem megy.

Gyenge történetvezetés, érdektelen “fordulatok: pl. Jackie és Alicia vitája a házzal kapcsolatban. Uhh, de izgalmas és meglepő. Eli erőltetése az irodában. Az ő karaktere óriási volt, meg kellett hát tartani, így bekerült az irodába, amihez semmi köze sincs. Látszik is. Próbálnak neki helyet találni, de nem megy. Szerepe kimerül az irodai intrikákban.

Alicia is kiüresedett. még mindig az érzelmeit nem mutató, vagy feldolgozni nem tudó öntudatos anya, aki nem tud dönteni a magánéletével kapcsolatban. Karakterfejlődés semmi. Egyre unalmasabb, sőt, egyre irritálóbb.

Na, és Peter: az 1. évad óta képtelenek a készítők eldönteni, mi is legyen vele. Jófiú? Rosszfiú? Bűnbánó jófiú? Semmi szerepe, totál színtelen-szagtalan. És ha most esetleg újra összejönnek Aliciával, azzal az első két évad lényegét nullázzák le /bár láttunk már ilyet/.
Azért lehet jót is írni: a gyerekek alig szerepelnek.

Max. 2 részt adok neki. Ha ezalatt nem lesz gyökeres változás, kaszálom, mint oly sokan /lásd nézettség/.

szerintem - 2012. 10. 07. 00:12

milyen erdekes, mekkorat valtoztak a velemenyek a sorozattal kapcsolatban a legutobbi bejegyzes ota. vagy lehet, hogy akkor masok szoltak hozza. a legtobb dolog, ami engem mar a masodik evadban zavart, felmerult itt a kommentek kozott, szoval ugy tunik, ez csak egyre rosszabb lett. jelenleg a harmadik evad kozepenel jarok es egyre nehezebben veszem ra magam a kovetkezo reszre. ami elsoszamu negativuma lepett elo nalam, az alicia maga. szintelen, szagtalan (ahogy azt fentebb peterre irta valaki), nem tudom szeretni, es nem ertem, miert kellene szeretnem. szerintem a szineszno sem tul jo, sokszor nem latom, milyen is alicia valojaban.
kalinda engem a masodik resz ota idegesit, errol nem is akarnek tobbet irni. ez a karakter nekem meg soha, semmilyen sorozatban nem jott be.
eli es diane a kedvenceim, ok lehetnenek tobbet. illetve birom meg a visszatero ellenfeleket a targyaloteremben. de ezek igy egyutt sem elegek ahhoz, hogy erdekes legyen a sorozat.

Nohea Lani - 2012. 10. 08. 23:45

Hú, kicsit meglepődtem a sok negatív kritikán. De hát kinek ez kinek az…így van ez jól…Nekem továbbra is nagy kedvencem marad. Egyszerűen imádom h ennyire intelligens. Továbbra is kitartok amellett, hogy olyan eseteket mutat be, ami nem hétköznapi és hogy az embernek nincs olyan érzése hogy “ezt már láttam valahol”. Persze egyetértek azzal, hogy a magánéleti szálakat egyes esetekben másképp is alakíthatták volna, de remélem hogy az események alakulása majd ezeknek is megadja az értelmét…

JRC - 2012. 11. 02. 23:36

4×05

Részemről ennyi volt. A Kalinda-vonal teljesen kifulladt és mondhatni rátelepedett a sorozat hangulatára. Az irodához kinevezett felvigyázótól csak menekülni lehet. A kampány érdektelen. Semmi nem maradt. Diane és Will spinoffot! :P

Vajon a Matthew Perry szállal mennyire tervezhettek erre az évadra, amit keresztülhúzott az új sorozatának a sikere? Lehet, hogy ő lett volna az átívelő főszál, a heti esetek mellé (oké, hogy Kalinda volt a nagy clifhanger, de az rövidűton lezárható volt, mert a sorozat lényegét tekintve indifferens)?

pody - 2012. 11. 21. 21:11

Egyre jobbak a reszek, szerencsere Kalinda vergodeset ferjuraval teljesen eltuntettek? kiirtak? kivagtak? Christina Ricci vendegszereplese nagyon jo volt

barátfüle - 2012. 11. 26. 21:03

Christina Ricci szerintem is nagyon jó volt. Alicia anyja meg nem semmi figura, valahogy érthető, hogy miért lett a lánya olyan amilyen. Már kezdtem örülni, hogy a kedves mama által felvesszük a Will fonalat, de korai volt az öröm…

pody - 2012. 12. 08. 20:26

Mar jo ideje a vendegszereplok viszik nalam a sorozatot. Es orom latni ilyen “oregeket”, mint legutobb (10-ik reszt meg nem lattam) Brian Dennehy vagy Stockard Channing.

oxigen - 2012. 12. 10. 12:12

Kicsit ellaposodott az átívelő szál, de az ügyek még mindig nagyon jók! Meg az új ügyészségi lány is jó.

Frs Dia - 2012. 12. 23. 12:21

Amúgy volt egy magyar jelenlét az utolsó részben: az egyik tanút Mr. Szabo-nak hívták.

pody - 2013. 01. 18. 21:59

Lathatoan nem sokan latogatnak errefele, de hatha valaki megis :) Szoval a 11-ik resz brutal jo volt, Michael J. Fox mar nagyon hianyzott.

tulipán - 2013. 01. 28. 16:50

jó rész volt nagyon tényleg. Diane arca a végén, meg Elié, amikor aszondta Alicia *spoiler!* I am an atheist! igazi csemege!! :)
jó rész volt tényleg, MJF is nagyon jó, de én csak E.Tascionera vágyom!! ;)

tulipán - 2013. 02. 18. 20:21

így teljesüljön minden kívánságom!!! E.T. kicks ass!!!!!

naughtyL - 2013. 03. 25. 19:56

annyira minőségi a cucc még mindig. És micsoda színészeket hoznak be, akár 1-1 vagy hosszabb történésekre. Wáów!! nyilván sorozatos szinten értem ezt:)

nekem még mindig annyira magas a szint, mint az elején. És nagyon jól bánnak a karakterekkel továbbra is, Kalindát kivéve, természetesen. szegénnyel rendesen mellényúltak. de tényleg csak ezt tudom negatívumként felhozni. És mióta lezárták a szörnyű férjes dolgot, nincs is vele baj.
a gyerekek is pont annyit vannak, ami még nem zavaró.

az időhiány mellett, most több sorozatot is azért kaszáltam, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy Hé Helló, hát nem is szeretem ezeket a színészeket és a karaktereiket. Itt viszont nincs olyan, aki ne lenne érdekes. És kifejezetten jól nyúlnak mindenkihez. nem mennek túlzásba, olykor még meg is tudnak lepni, hogy kit és milyen sztorival vesznek elő, helyeznek előtérbe kissé.

meg nagyon jó a részek felépítése. a heti ügyek is erősek, főleg ilyen színészekkel. és valahogy mindig úgy érzem, hogy igenis haladunk előre. Mert a magánélet annyira jól van kidolgozva. szóval tényleg mindig nagy öröm nézni a részeket.

oxigen - 2013. 05. 13. 12:02

Egyetértek Naughtyval, annyira lubickolnak a színészek a szerepeikben, hogy öröm nézni. Az évad első felében Kalinda férjének szála nem nagyon tetszett, de azóta már megint fantasztikus részeket kapunk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz