login |

Fringe – 5×02: In Absentia

2012. 10. 09. 22:45 - Írta: Desmond Wallace

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Elég feledhető epizóddal folytatódott az Fringe záró évadja, márpedig ha a folytatás is ennyire semmilyen lesz, akkor bajok lesznek. Őszintén szólva nem is hiszem, hogy most túl sok kibeszélni való lenne. Persze volt egy nagy pozitívuma is a résznek, de erről csak a kép után és a tovább nyilatkoznék.

Csak kérnem kellett a múltkor, és már vissza is tért Foster ügynök. Legalábbis egy része. Ez alapján viszont nincs túl nagy jövője a sorozatban, de ne feledjük, hogy a Fringe scifi, ráadásul már a jövőben járunk, így bármi előfordulhat.

Nos, a harc csak most kezdődik igazán, de a terv még nem állt össze – erről szólt ez a rész, és meg is találták a kirakós első darabját. Remélem, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden epizódban találnak majd egy újabb kazettát, amelyek összegyűjtése után legyőzhetővé válnak az observerek – így elég kiszámítható és sablonos lenne.

A harvardi akció mindenesetre jó lehetőség volt arra, hogy Etta karakterét picit jobban megismerjük. Olivia és a lánya egész másként szemléli a világot, de ez teljesen érthető, hiszen más környezetben szocializálódtak. Az epizód legérdekesebb színfoltja volt ez a szál. A fiatal Bishop lány pedig továbbra is jó benyomást kelt. Ettől függetlenül túl sok izgalmat nem tapasztalhattunk az 5×02-ben, sőt, sok helyen kifejezetten unalmasnak éreztem a tálalást, így 5/10-nél semmiképpen nem ér többet.

Ugye bízhatunk az erősebb folytatásban?

29 hozzászólás Ne habozz!

Lacrosse - 2012. 10. 09. 22:52

Szerintem mindenképpen. :D

kla - 2012. 10. 09. 22:55

A rész jó volt szerintem, tetszett a karakterizálás, de a további részekkel kapcsolatban én is csak osztozni tudok Desmond reményeiben, ne csapjunk át sablonos kincsvadászatba.

Kelta67 - 2012. 10. 09. 23:00

Tetszett nekem is, hogy anyuci kicsi lánya helyett egy kőkemény csajt látunk, aki a saját világában él..annak szabályai szerint
anyuci kissé nehezen fogadja ezt:)

secret - 2012. 10. 09. 23:03

nekem bejött. izgalmas volt, már csak azért is, mert még jobban megismerhettük a jövőt. amúgy azt érzem, nem tudom játszottatok-e a mass effect-tel, hogy egy ekkora sorozatot sem lehet epikusan lezárni majd. szal klisétengerre számítok és nagyon béna végre. így nem érhet csalódás.

secret - 2012. 10. 09. 23:06

ja. én amúgy olivia naivságával voltam egy hullámhosszon, és meglepetésként ért, amikor etta elmondta, hogy mindenről hazudik a fickó – sőt, még lánya sincs. érdekes.

Kajuska - 2012. 10. 09. 23:23

Helyenként tényleg picit lapos volt, de bízom az izgalmasabb folytatásban :)

Bazsi - 2012. 10. 09. 23:45

Nekem bejött ez a rész, de a későbbiekben remélem kapunk olyan epizódokat is, amik nem teljes egészében a jövőben játszódnak. Ezt leginkább azért mondom, mert az én ízlésemnek egy kicsit sok az observerek jelenléte. Az előző évadokban nagyon szerettem keresgélni az epizódokban eldugott observereket, és kifejezetten pikánsnak számítottak azok a részek, ahol tényleges szerepet is kaptak. Oké nyilvánvaló, hogy a fináléra felértékelődik a szerepük, de ne legyenek már főszereplők minden részben.

mse - 2012. 10. 10. 01:29

Számomra ez az epizód teli találat volt. Igazából pont ezt vártam az évadtól és Etta karakterétől, de lehet hogy csak én elégszem meg kevéssel. A főszálra szerintem itt senki meg sem próbált hangsúlyt helyezni, ez a rész egy az egyben az Olivia és Etta közti különbözőségről szólt, és azt tökéletesen prezentálta. Persze a továbbiakban nyilván többet fogunk haladni a cselekménnyel, valahogy meg kell próbálni lezárni nem csak ezt az évadot, de az egész sorozatot. Ehhez viszont az én lelki világomnak speciel szüksége volt az In Absentiára. :)

deku82 - 2012. 10. 10. 01:49

@secret
még fia sincs. ;)

Lajoska67 - 2012. 10. 10. 02:10

Szerintem nagyon rossz, és egyre romlik a sorozat. Az önmagához képesti színvonala is, de ez az egész történetvezetés a nyomozós alapsztoriból ebbe a posztapokaliptikusba egészen elborzaszt.

Tényleg, gondolkodott már valaki azon, hogy az első két évad legeslegalapabb momentuma, a két párhuzamos világ eleme hová tűnt mostanra? Úgy eltűnt, mintha nem is lett volna. Szó se esik róla. Furcsa, mert engem ez még a 3-4. évadban zavart, mindenkiből kettő volt, számon tartani, stb., de mostanra már visszasírom.

Nem tudom, ki találta ki ezt az agybajos befejezést, de el kellett volna zavarni már nagyon régen.

Stratocaster - 2012. 10. 10. 02:45

Nekem kicsit sok volt a szereplők panaszkodása, siralmai. Olivia vs Peter és Olivia vs Etta. Talán túl hosszúak, unalmasak voltak a beszélgetéseik. Az eddigi évadokban sose éreztem ezt.
Nyilván érthető, de akkor is idegesít, hogy minden szereplő depressziós, letargikus.

secret - 2012. 10. 10. 07:06

@deku tényleg, fia. de lánya se volt. :D

Phonebox - 2012. 10. 10. 07:22

Szerintem majd az évad során fog értelmet kapni ami eddig történt a párhuzamos univerzumokkal. Végül is az observerek mindig segítettek a “gép” megépítésében, elég sokat valójában, nélkülük soha nem készült volna el teljesen. És annak a funkciója még mindig nem világos teljesen. Ki fog még az derülni, hogy az arra szolgált, hogy az observerek jöhessenek és mondjuk fenntartsa a paradoxont, mert ez így nem lenne alapból lehetséges, mert az önmaguk alapját pusztítják valamilyen szinten:)
Másrészt így lett igazán értelme, hogy miért volt annyi sejtelmes observer beszélgetés arról, hogy peter-t ki kell iktatni. September nélkül ugye nem is létezne peter ebben a valóságban, gondolom én, hogy ha már ismerik a jövőt akkor az invázió szabotálása miatt nem akarták, hogy peter ebben a valóságban legyen. Remélem, hogy rámennek majd a korábbi dolgok effajta magyarázatára, mert sokmindent meg lehetne az invázióval magyarázni, pl. azt is, hogy miért mondták azt az observerek, amikor peter először elment az igazi apjához, hogyha átmegy nem jöhet vissza többé. Mert ez is egy olyan kérdés amit simán magyarázhat a lázadásban való szerepe peternek.
Én egyébként nagyon élvezem ezt az új poszt-apok témát, számomra olyan, mintha ezzel kiteljesedett volna a nyomozós részek főszála.

ElPadre - 2012. 10. 10. 08:40

szerintem nyugi. nagyon erős karakterdráma volt ez az epizód, amiben a scifi teljesen másodlagos szerepet kapott. és kellenek is ilyen epizódok.

CsMisi - 2012. 10. 10. 09:24

Nem ertek egyet veled, de ez nem az elso. Szamomra a pilot sokkal nagyobb csalodas volt mint, es ez meg jobb a pilotnal. Lattuk kibontakozni Ettat, megismerni, hogy mi is torten valojaban. Ez egy karakter epizod volt, es Etta szinesznoje nagyon nagyon jol eladta a karaktert. Szamomra ez a resz 8/10 problema nelkul.

Isteee - 2012. 10. 10. 10:07

Szerintem is egy kicsit unalmas volt z a rész. De az anya-lánya kapcsolat erősen kontrasztos volt szerencsére, az tetszett :)
Fosterrel is biztosan lesz majd valami és drukkolhatunk majd a kazetták miatt is.
Csak legyen egy kicsit izgalmasabb a többi rész, mint ez… :)

terdelyi - 2012. 10. 10. 10:12

Én vagyok az egyetlen, akinek Alias-utánérzése van? Mármint úgy értem ott is volt ez bazinagy lezárt szál a negyedik évad végén és az utolsó (szintén ötödik, szintén kurta) évad már csak egy kötelező bónuszkör volt.

marcus - 2012. 10. 10. 10:22

Szerintem csak jól fel lesz építve.

marcus - 2012. 10. 10. 10:23

Engem Olívia és Etta képességei érdekelnének most. hogy hol vannak. Vagy csak az alternatív jövőben fejlesztette tovább? :)

H82 - 2012. 10. 10. 11:03

A nagyon klisés “épp mikor már minden összeállt volna elvesztettem az emlékeimet” eseményt most követi a kincskeresősdi. hadd ne mondjak semmit… a színészek jók, de a fő történetszál kegyetlenül röhejes eddig.

lostfanka - 2012. 10. 10. 13:45

Errol a reszrol elarul mindent hogy a felenel bealudtam es csak masnap fejeztem be:)
Ez a kazetta kincskeresosdi engem elegge emelkeztet a Prison Break fele utolso evados szenvedesre:)

LoGi - 2012. 10. 10. 19:07

Belegondoltam, hogy milyen sok irányba haladt a történet az 5 évad alatt, és azon filózok, hogy ha elejétől a végéig újranézem majd a sorozatot, akkor vajon össze fog állni valamilyen kép? Például mi a fenéért törölték Petert ki a 3. évad végén, meg úgy akár az összes évadvégi cliff rendes magyarázata, hátha…

Duur - 2012. 10. 12. 11:12

Szerintem nem fogjuk látni a párhuzamos univerzumot, feltéve ha nem ők segítenek majd.
Mivel, a 3. évad végén “megszünt” Peter, tehát ami eddig történt az első 3 évadban, meg sem történt soha, mivel nem létezett.
4. évadban visszajön, ő emlékszik, másnak csak foszlányai vannak a dolgokról, aztán beilleszkedik.
Igazából kaptunk egy teljesen új “idősáv”-ot, ami már egy másik világban játszodik, mint az első 3 évad.
Legalábbis szerintem ez magyarázatot ad arra, hogy miért nem hallunk többet a régi dolgokról.

wondorog - 2012. 10. 13. 10:12

Na az új részről. Igazából történt ami történt, eljutottak A pontból B pontba, semmi extra nem történt.
Ami viszont felkeltette a figyelmemet, az River volt, a recordist fia. Amikor odaadta Oliviáéknak a képregényeket amit rajzolt, mondta, hogy egyes történeteket ő talált ki, és Walter kezében volt egy olyan, hogy hegesztőszemüvegben valamit épít. Erre pár perccel később már építi is a ruhát a bányába bejutáshoz ugyanolyan szemüvegben. Szerintem a fiú valami jövőbe látó lehet és szerepe lesz még, de talán csak belemagyarázom.

wondorog - 2012. 10. 13. 10:19

Egy kicsit továbbgondolva lehetségesnek találom, hogy a fertőzött menekültek lennének az Observerek elődjei. Tudjuk hogy a fertőzés bizonyos részben a levegőnek köszönhető, amit a kopaszok módosítottak, ráadásul ott vannak az adatlemezek is. Mi van ha először csak rögzítették a történelmet, aztán továbbfejlődtek és változtatni is akartak rajta?

caeiro - 2012. 10. 14. 01:12

Hm azért az érdekes, hogy az Observereknek nem tűnik fel, mi történik a laborban, ha mást nem, a fokozott energiaifogyasztást észlelniük kellene (vagy ez egy energiatakarékos lézer?). Aztán csak úgy egyszerűen mindeféle ellenőrzés nélkül ki lehet kocsikázni Bostonból Phillybe? Astridot meg otthagyják a laborban, hogy ha jönne vki jól kiolvashassák… Az meg végképp röhej, hogy simán telefonálgatnak az ellenállás tagjai, meg Astrid is. Az ilyenfajta kommunikációt hogy nem ellenőrzik a kopaszok? NA ne már! (ja, és isten háta mögött is van térerő!)

A fertőzöttekkel se stimmel valami. Tuti én nem figyeltem rendesen, de ha az első hapsit, aki lement a bányába megölte a betegség, akkor hogyan vihették el az Observerek? Vagy ők rakták oda, utóbb? A történetíró miért is küldte el Oliviáékat a másik “törzshöz”? Mondhatta volna simán, hogy beáldozza magát a szent ügyért és lemegy a bányába. Egy kicsit csöpögősre sikeredett a rész egyébként is…

A mai epi döntő momentuma elvileg az lett volna, hogy Peter és Olivia megbékülnek, és adnak egy esélyt maguknak. Hát a kémia valahogy elveszett köztük. Etta nem csinált semmit, Walter is súlytalan volt.

Összefoglalva elég vérszegény történetet és 40 fontnyi kvarckristályt kaptunk. Remélem lesz ez jobb is, és végre történik is majd valami, nemcsak lelkizést és puzzlekirakósat kapunk az alkotóktól búcsúzóul!

Joga73 - 2012. 10. 18. 09:19

Sajna megvolt az eddigi legxarabb Fringe epizód (S05E03). Rengeteg üres és semmitmondó párbeszéd – szegény színészeket már-már sajnáltam. Őket nem hibáztatom, a karakterek továbbra is kitűnőek, de a sorozat sosem volt ilyen mélyponton, mint most. A Fringe-re az egyszerre több szálon futó dinamikus cselekmény volt jellemző eddig (első 4 évad), így nagyon nem tesz jót az egy helyben való toporgás, a forgatókönyvírók nem is tudták értelmesen kitölteni ezt a 40 percet. Szóval összeteszem a két kezem, elmormolok egy-két Miatyánkot, és reménykedem, hogy innen csak felfelé vezet az út…

Joco1114 - 2012. 10. 28. 20:48

Azért ez a 4. rész (wound) nagyon ott volt… :)
Innentől kezdve ezt már csak úgy lehet feloldani, ha visszamennek az időben és úgy semlegesítik a figyelőket és mindent semmissé tesznek, ami azóta megtörtént.

Kagemusha - 2012. 11. 20. 00:02

Bocs, srácok, de az 502-nél spoilerezni az 503-rol es 504-rol nem kisse faragatlansag… tanuljatok meg mar disztingvalni, legyetek szivesek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz