login |

Homeland – 2×02: You’ll Know The Truth

2012. 10. 09. 14:19 - Írta: Bruzsy

129 hozzászólás | kategória: kritika,

Akik a múlt heti premiernél a lassabb tempó miatt húzták a szájukat, most igazán elégedettek lehetnek: a 2×02-ben elsősorban a cselekményre került a hangsúly, a karakterek kicsit háttérbe szorultak. Az összhang még mindig nincs meg a két oldal között, de lassan alakulgat, és természetesen a fordulatok kedvelői sem panaszkodhatnak. Reppent is a 8/10.

A tovább után folytatom, spoileresen.

Na, mit mondtam múlt héten? Igazából az ilyenek miatt szerettem bele tavaly a Homeland-be: a rejtélyeken és titkokon nem ülnek az évad végéig, hanem a legváratlanabb pillanatokban előrántják őket a kalapból. Méghogy ugyanazt fogjuk látni idén is, mint tavaly!

És tényleg a semmiből jött, hiszen megint nem nagyon került elő a rész közben Brody a bejrútiak fejében, Carrie kicsit emlegette, hogy az ő ügye volt, ami tönkretette, de ennyi. Sokkal inkább Nazirral és a tervezett találkozóval voltak elfoglalva, ami meghatározta az egész epizód szerkezetét. Igazából annak is örültem volna, ha tovább folytatják nekünk ezt a kettős nézőpontú cselekményvezetést,  hogy ugyanazt az akciót a CIA és a terrorista nemterrorista szemszögéből és végignézzük, de így még jobban várom a jövő heti epizódot.

Még akkor is, ha most már egyértelműen látszik az a trend, hogy a sorozat rengeteget veszített a realitásából. Egy vezérkari gyűlés, amire az visz be telefont, aki akar, és közben le sincs árnyékolva a terem? A Homeland világának Oszamája csak úgy megjelenik Bejrút közepén, mert oda beszélnek meg egy találkozót? Arról nem is beszélve, hogy a CIA a titkos akciókat Skype-on keresztül tárgyalja meg. Lehet, hogy ezek más sorozatoknál elfogadott dolgok és nem is húznám fel rajtuk a szemem, de a Homeland eddig nem erről volt híres.

A karakterek tehát nem voltak most előtérben, de Carrie-re így is jutott azért idő. Fura is így utólag látni, mennyi mindent mondott magáról, hogy Sault meggyőzze, aki végül – a memóriakártya tanúsága szerint – milyen jól tette, hogy hitt neki. És ugye kártya sem lett volna Carrie nélkül. Lassan kijár a nőnek egy hatalmas bocsánatkérés, még akkor is, ha Saul végig segíteni próbálta őt. Egyébként ez volt az a rész, ahol először úgy éreztem, hogy Claire Danes túlzásba vitte a karaktert, a mimikát, a kézmozdulatokat, mindent. Reméljük csak apró kisiklás volt.

Egyre jobban úgy érzem, hogy Brody-nak ez lesz az utolsó évadja, vagy ha mégis meg akarják tartani a készítők (a Damian Lewis-kaliberű színészek nem teremnek minden fán), még idén fény kell derüljön a valódi kilétére. Saul már tudja, és nem hiszem, hogy az következne, hogy nem árulja el senkinek, hanem tökegyedül szembesíti Brody-t, aki aztán véletlenül végez vele. Ez a sorozat nem olyan, szerintem a készítők is több potenciált látnak abban, hogy miként hat a szereplőkre az információ kiderülése.

Ami még mindig hiányzik: két új állandó szereplővel bővült idén a Homeland gárdája, de Virgil még csak megemlítésre sem került a szezonban, Abu Nazir pedig kapott 3 másodpercet, egyébként minden esetben csak az újságíró összekötő beszél helyette. Lehet, hogy kicsit rejtélyesebb, ijesztőbb így, hogy nem látjuk, de akkor viszont elképzelni sem tudom, mik a készítők tervei vele.

Viszont eddig egyszer sem említették meg nekünk az elnök személyét a sorozatban, most pedig hirtelen kétszer is előkerült, csak nem érkezni fog ő is valamikor a közeljövőben? Részemről továbbra is tartja a 8/10-et, de a sorozat nagyon közel áll ahhoz, hogy ez még feljebb kússzon.

129 hozzászólás Ne habozz!

Bazsi - 2012. 10. 09. 14:43

Nekem is tetszett a rész, egyedül Dana túlzott “lazasága” bökte a szemem, a káromkodás meg a bemutatás kicsit erős lett szerintem.

Lajoska67 - 2012. 10. 09. 14:45

Jó volt nagyon. Talán jobb az előzőnél is. Az első évadnál meg főleg, itt most volt történés, de tartották a mértéket. Ügyes. Szép.

Ingorion - 2012. 10. 09. 15:00

Ez tényleg pörgött rendesen. A Skype-on, mobilon, stb.-n nem akadtam fenn, a Homeland ígyis az egyik legrealistább sorozat a palettán.
Remélem tartják a szintet, bár elképzelésem sincs, hogy tudják ezt majd széthúzni még 10 részre. Mondjuk nem is nekem kell gondolkodnom ezen. 8/10 részemről is.

rio - 2012. 10. 09. 15:10

Így viszont akár vissza is vehetik Carrie-t a CIA-hez, nem? Kíváncsi leszek az arcára, amikor kiderül, kvááááááára igaza volt…

minase - 2012. 10. 09. 15:35

A Skype nekem is beakadt. Nem is értem, hogy ezen külön dolgoztak, hogy odabiggyesszék a logót?

Amúgy a szoba, ahonnan a művelet folyt erős hommage volt az Obama – Oszama kivégzésnek: http://www.boingboing.net/assets_mt/2011/05/02/5680724572_d4696d593d_b.jpg

mellesleg kibaszott jó rész volt eddig mindkettő. a második vége heves reakciókat váltott ki belőlem. Ja és nem szabad nézni a previewt a következő részből szerintem. De mivel megtettem, meglátjuk, hogy spoileres vagy ügyes terelés.

danialves - 2012. 10. 09. 15:38

Csak mondom, hogy a Skype-nak elvileg olyan titkosítása van, hogy még az orosz maffia is használta emiatt, és nem tudták lehallgatni őket. (Azóta talán már nyilvánosságra kellett hozniuk a kódot, de mindenesetre nem rossz ajánlólevél)

zedtheant - 2012. 10. 09. 15:47

danialves: skype-pal kapcsolatban én is erre gondoltam, úh annyira nem zavart, viszont a pentagonos szobából simán elküldött sms annál inkább. persze ettől még nagyon jó volt a rész: 8,5/10.

syder - 2012. 10. 09. 15:51

Srácok, ez nagyon komolyra sikeredett rész volt! Nekem nagyon tetszett. Alig várom, hogy jövő héten mit hoz nekünk az új rész. Remélem tudják még fokozni..
OFF:
A skype az kicsit nekem is szúrta a szemem..
8/10

winnie - 2012. 10. 09. 15:55

rio: adja magát, hogy vissza fog kerülni.

winnie - 2012. 10. 09. 15:58

bazsi: ez inkább flegmaság:)

Evangeline03 - 2012. 10. 09. 16:01

Most néztem meg a második részt, full libabőprös vagyok, végigüvöltöttem, kalimpáltam a kezeimmel a részt. ANNYIRA IZGALMAS VOLT AZ EGÉSZ, HOGY AZ VALAMI HIHETETLEN!!!

Javaslom, a következő és az azutáni és az azutáni emmmy-t is adjuk oda Claire Danes-nek!!!!!!!! AZONNAL!

Ez a sorozat.. :)
Olvasom gyorsan a kritikát és a többiek véleményét. Első felindultságból muszáj volt ezt leírnom.

Szupi, hogy előkerült a felvétel!!

Ginevra - 2012. 10. 09. 16:07

A Skype-on én is leakadtam:D Titkosítás ide vagy oda…, ez egyértelmű behelyezett reklám, nade mind1, valamiből kell nekik pénz.
A mobil…, elvileg mutatták, hogy leadja a telefonját, a másikat, ami nem Abutól volt, hanem a sajátja.
Nazir speciális telefonja mondjuk gondolom nem mobilhálózatot használ, inkább műhódra tippelnék, de ja, még így is sánta volt nekem is…
Brody simán megtartható, nyilvánvalóan kettős ügynök lesz ebben a szériában, utána meg, még ha be is börtönzik, előrángatható lesz a kontaktjai, vagy tapasztalatai miatt.
Arról nem is szólva, hogy simán visszabonyolódhatnak még Carrie és Brody közötti szálak.

Evangeline03 - 2012. 10. 09. 16:07

Bruzsy írja a kritikában, hogy neki sok volt most Claire Danes. Nekem baromira nem, én kilóra megvettem a mindjárt összeroskadó, bipoláris zavaros, “senki nem hisz nekem” dolgot. :)

Neoprimitiv - 2012. 10. 09. 16:08

Most hét sorozatot nézek (a pihenőn lévőkön kívül). Egyedül a Homeland volt olyan, ahol nem tekertem bele az epizódba. Feszült, érdekes, nincsenek benne előre érezhetően töltelék jelenetek, bármelyikben lehet valami, ami tovább viszi a sztorit. A színészi játékról nem beszélek, azt már eleget dicsérte mindenki. Ebben a részben engem is a war roomból szabadon küldhető sms zavart – ezen az alapon hangfelvételt is csinálhatna bárki a szigorúan bizalmas beszélgetésekről.

winnie - 2012. 10. 09. 16:24

(egyébként, hogy tim guinee minden sorozatban ott van már… ez, revolution, damages. megnéztem, a tavalyi évad elég munkás volt neki.)

“valamiből kell nekik pénz.”

amellett, hogy általában a legegyértelműbb pp-nek tűnő dolgok nem pp-k, nem nekik kell a pénz, hanem a sorozatot elkészítésére. egy prémium csatornának, amin nincsenek reklámok, ugyancsak kellenek források. a megoldás vicces (persze simán lehet alapja, én nem értek hozzá), de ez a “kell nekik a pénz” nem kicsit lekezelő. a pp már évek óta jelen van a szórakoztatóiparban, fura, hogy ennyi idő elteltével is olvasni ilyet:)

LoGi - 2012. 10. 09. 16:31

Carrie miatt nagyon örültem annak, hogy kiderült Brody titka, de csak én nem értem azt, hogy az a memória kártya hogyan került Libanonba? Már nem emlékszem arra, hogy pontosan mi volt az első évados fináléban a macera vele a kőben elrejtve, de minek őrizték meg a kártyát a félresikerült merénylet után?
Egyébként élveztem a részt, mint mindig.

Kissur - 2012. 10. 09. 16:38

Engem a Skype nem zavart, sőt így még reálisabbá teszi a sorozatot. A 24-nél zavart, hogy random ismeretlen szavakkal dobálóznak a számítógépes világban, aminek semmi értelme, ráadásul nem is léteznek (utána néztem párnak :D).
Ez a rész zseniális volt, főleg a legvégén a cliffhanger.

GeoCucc - 2012. 10. 09. 16:47

A skype engem azért nem zavart különösebben, mert valójában a történet szempontjából mindegy hogy mit mondanak – ígyis-úgyis képesek egymással videokapcsolatba kerülni a világ két pontján. Viszont ha tényleg semmilyen módon nem kellene hogy lehessen sms-t küldözgetni egy ilyen szobából, akkor ott már valóban csúnyán eltértünk a realitástól, mint ahogy azt sem hiszem, hogy ekkora felhajtással próbálnának kiüríteni egy utcát a kor legkeresettebb terroristája számára. Vajon miről akartak ennyire tanácskozni ott az utca közepén, amit nem lehetett volna egy csendes zugban a világból távol? Félek, hogy erre már nem fog fény derülni, és csak azért történt így, hogy így alakíthassák a történetet…

A memóriakártya odakerülésének remélem, még lesz magyarázata. Brody lebukásában azonban nem vagyok biztos. Visszanéztem a teljes videót az előző évad utolsó részének elejéről, és annak a szövegnek tényleg csak akkor lett volna értelme, ha felrobbantotta volna magát. Oké, mondja benne, hogy amit tett, azt az alelnök meg a többiek ellen tette, akik belső ellenségek.

De ez mit bizonyít? Brody nem tett semmit. És szerintem most emiatt lesz majd tehetetlenség, hogy próbálnak majd rájönni, hogy mit csinált, vagy mit tervez csinálni. Persze az alelnök nyilván nem örülne, ha megnézné ezt a felvételt, de gyanítom, nem is fogja soha.

Neoprimitiv - 2012. 10. 09. 17:11

@LoGi: pontosan már én sem emlékszem (majd talán a héten lesz időm újra megnézni), de megőrizni gondolom a zsarolási potenciál miatt őrizték meg.

@Ginevra: mindegy, hogy műhold vagy mobil, ezeknek a helyiségeknek olyan árnyékolással kell rendelkezniük, hogy csak a helyiség felszereléséhez tartozó, bevizsgált, 7/24-ben ellenőrzött készülékekről lehessen kapcsolatot létesíteni. Ez ügyetlen megoldás volt, remélem, később nem mennek el ebbe az irányba.

Ginevra - 2012. 10. 09. 17:14

Természetesen arra gondoltam, hogy kell pénz a sorozat elkészítésére:) (Nyilván nem a sorozat írója csapott hasára, gondolván, hogy ájj, hát kéne egy jó kis Skype reklámot beleírni ebbe, és jól megállapodok a Skype-pal, hanem fordítva: a csatorna szólt le, hogy rakd már bele videó konferencia helyett, hogy Skype, akkor lesz talán zsé harmadik évadra is). Nem lekezelő voltam, max odavetettem indoklás nélkül valamit, nem mindent kell szájba rágni -gondoltam én legalábbis….

Vektor - 2012. 10. 09. 17:18

Én nem néztem ki idáig a készítőkből, hogy ilyen korán lebuktatják Brody-t, nagyon meglepett a cliffhanger. Nagyon tökösnek kell lenniük ahhoz, hogy még ebben az évadban lezárják a történetszálát, mert bár eredetileg nem tudom, hogy tervezték, de számomra a Homeland eléggé elképzelhetetlennek tűnik Damian Lewis nélkül. Legalább annyira az ő sorozata, mint Claire Danes-é, nem csak egy egy-két évados főgonosz. Ha lezárják ezt az átívelő főszálat a második évaddal, nem lesz egyszerű ugyanolyan szinten folytatni a sorozatot. Persze ha nem zárják le, akkor meg idővel túlnyújthatják a történetet, szóval egyik út sem veszélytelen.

Neoprimitiv - 2012. 10. 09. 17:26

Én el tudok képzelni Brody-nál egy olyan szálat, hogy megfordítják (pl. egy Issa halálához hasonló következménnyel járó terrortámadás eredményeként) és megbízhatatlan kettős ügynökként működik tovább. Igaz, főleg azért tartom elképzelhetőnek, mert Lewis nélkül nekem sem ugyan az lenne a sorozat :).

Egyébként ha már video és Brody: az oké, hogy Saul már tudja. De ha a videót Nazirék őrizték meg, akkor azt is tudniuk kell, hogy eltűnt, méghozzá pont egy CIA akció alatt – innen kezdve számolniuk kell azzal, hogy Brody jó eséllyel lebukott.

Nabu - 2012. 10. 09. 17:39

Az első rész nem tetszett, ez viszont ütött rendesen. Végig megvolt a feszültség, még akkor is, ha várató volt a végkifejlet. 9/10

mark - 2012. 10. 09. 17:43

Jó lesz ez. Az is, hogy nem kell évad végéig várni a “Carrie rájön” szitura, érdekes lesz, hogyan reagál rá. Meg az is, hogy megváltotik a dinamika: eddig senki nem tudta igazán, mi van, csak a néző, ez most változni fog.

A bipolar disorderről nem sokat tudok, de CD nyilatkozta, hogy elég sokat kutatott a témában, hogy jól el tudja játszani. Hogy sikerült-e, arról a betegség ismerete nélkül nehéz véleményt alkotni, de nekem nem tűnt elrugaszkodottnak vagy túljátszottnak egyik jelenet sem.

NitRo - 2012. 10. 09. 18:03

Nagyon jó rész volt, várom a folytatást! A Skype-on nem csodálkoztam, mert egyrészt nagyon jó a titkosítása, másrészt a Microsoft elég keményen jelen van a sorozatban. Figyeljük meg az első évadtól kezdve a laptopokat, mindegyiken márkajelzés helyett Windows lógó van, még Abu Nazir is olyat használ. A Skype meg egy ideje a Microsoft tulajdonában áll. A mobilozáson viszont én is csodálkoztam.

Zora - 2012. 10. 09. 19:11

2×02
Nagyon izgalmas rész volt, a kritikával egyetértek. Számomra a szabad sms-ezés kimagyarázhatatlan!!! A másik nagyon erőltetett dolog: Carrie pont egy olyan szatyrot kap fel a lakásban, amiben benne van a kártya?!?!
Ettől függetlenül végigizgultam az egészet és várom a következőt.

jersey - 2012. 10. 09. 19:29

Ez valami zseniális rész volt! Alig várom a jövő hetit!!
-1 pont a zártteremből sms miatt, de amúgy izgalmas volt.
Mikor Saul megnézte a videót, nekem egyből beugrott az a részlet az első évadból, mikor a hazugságvizsgálaton volt vele valami macera……szóval én elképzelhetőnek tartok itt még egy-két csavart, de erős leszek és nem nézem meg a következő rész bemutatóját :)

Tamás - 2012. 10. 09. 20:00

“Egyébként ez volt az a rész, ahol először úgy éreztem, hogy Claire Danes túlzásba vitte a karaktert, a mimikát, a kézmozdulatokat, mindent.” A skype-os dolog nem, ellenben ez szerintem is túlzó volt kicsit.
Őszinte legyek a végén éreztem az első szezonhoz hasonló érzést. Jó volt a rész de a végében láttam csak valami biztosítékot, hogy végre megint magas lesz az izgalom. Végre.

Platschu - 2012. 10. 09. 20:33

Tudjátok mi lenne komoly? Ha Saul lenne a tégla és ezek után letörölné a memóriakártyát. :D

Vektor - 2012. 10. 09. 20:53

Platschu: Ilyen sunyi húzásra csak nem vetemednek az írók. :)

Kissur - 2012. 10. 09. 21:27

Vektor: De miért? Nézd újra az 1.évadot úgy, hogy gondold azt, hogy Saul a tégla. Én nyáron így tettem, és végig olyanokat tett, ami arra utalt. Bár nem feltűnően, mivel nem tudjuk, hogy ki az.
De ki más lenne a tégla? Az arab túl egyértelmű lenne, Estes nem hiszem, mivel a CIA irodájának feje. Tehát csak Saul marad.

danialves - 2012. 10. 09. 21:28

Én már az első évad alatt is gondolkodtam, hogy meddig tudják húzni az agyunkat a “Brody átállt / nem állt át” témával. Aztán egész jól megoldották, főleg úgy, hogy ott is volt a 2-3. rész környékén egy ilyen cliffhanger (amikor kiderült, hogy muszlim), és mégis sikerült terelni a sztorit tovább.
Szóval én nem aggódom, hogy ellőtték minden puskaporukat, mert megmutatták, hogy ennél jóval fantáziadúsabb írók.

Nekem is megfordult a fejemben, hogy Saul fog valami gázt csinálni (még mielőtt megtalálta a kártyát), de nekem nem állna össze, hogy annyi lehetősége lett volna szabotálni az akciót (kezdve attól, hogy nem engedélyezi) és mégis hagyta volna simán lelövetni Abu Nazirt. Azért egy tégla nem csinálna ilyet.

fm! - 2012. 10. 09. 21:32

Hát gyerekek ez durván jó volt, nekem 9,5/10 a minimum. Ezért kezdek még ma is bele vagy évi 50 sorozatba, hogy azokból 1 ennyire bejöjjön.

danialves - 2012. 10. 09. 21:33

Tégla témához: 24 1. évada megvan? És az, hogy az írók 80%-a abban is dolgozott? :D

Quantumleap - 2012. 10. 09. 21:38

Most lehet, hogy nagyon hülyét kérdezek, de miféle Walden nevű elnökről beszéltek az epizódban? Én eddig azt hittem, hogy a sorozat nemcsak 2001.09.11-et, hanem a jelenlegi USA-elnök személyét tekintve is a mi realitásunkban játszódik. Vagy Obama a főcímben csak amolyan kikacsintós töltelék?
Kíváncsi leszek mi lesz a folytatás az epizód vége után. Aligha az, amit a promó sugall, az nyilván csak málnásba vezetés.

gareth - 2012. 10. 09. 22:17

A Skype dolgon nem tudom miért vagytok fennakadva, ez ugyanis az egyik legnagyobb gondja a hírszerzésnek, mivel gyakorlatilag lenyomozhatatlan, és nem is lehet lehallgatni (tán az sg.hu-n vagy az indexen volt róla egyszer írás), szóval ez nálam pont, hogy plusz pont volt.
A sorozat továbbra is zseniális, nagy-nagy kedvenc, Claire Danes pedig továbbra is hatalmasat játszik, abszolút le a kalappal, én nem éreztem túljátszást.
Ha Saul lenne tégla, az meglepne – meg sajnálnám, Claire mellett a kedvencem :)

winnie - 2012. 10. 09. 22:21

danialves: az írók talán fele sem, de 3-an biztosan. csak a pontosság kedvéért:)

Bruzsy - 2012. 10. 09. 22:28

annyi sem, első évadban csak Gordonnak volt egyetlen része főíróként, akkor még Surnow-Cochran vitte ugye a 24-et.

danialves - 2012. 10. 09. 22:37

Quantumleap: Walden nem az alelnök?
Egyébként meg mindig nagyon vigyáztak a filmesek arra, hogy ne nagyon szerepeltessenek élő személyeket. A mi realitásunkhoz meg annyit, hogy én még nem olvastam a hírekben, hogy lebombázták volna Iránt ;)

winnie/Bruzsy: Gordon, Gansa, és Johannessen mindössze csak a 3 legfontosabb írója a sorozatnak, és ha nem is az 1. évadban, de közük volt a 24-hez. Nyilván barokkos túlzás volt, amit írtam, de a lényeg, hogy ezt a sorozatot olyan emberek csinálják, akikre komoly hatással lehetett a Jack Baueres tapasztalatuk. Gondolom volt alkalmuk eszmét cserélni és tapasztalatot szerezni a Surnow-Cochran párostól.

Arsenal93 - 2012. 10. 09. 22:37

Nagyon jó rész volt.A nézett sorozataim között a Homeland magasan viszi a pálmát.Ez az epizód simán 9,5/10.Nagyon várom már mi lesz most, hogy Saul tud Brodyról

winnie - 2012. 10. 09. 22:41

danialves: persze gordon sokáig showrunner volt utánuk, de a többiek csak a végén csatlakoztak. de igazából mindegy, mert nélkülük is folyton a 24 merülne fel, gordonnal meg pláne:)

psychocska - 2012. 10. 09. 22:59

Simán benne lehet, hogy Saul áruló. 24-en nevelkedett nézőknek ez meg sem kottyanna szerintem.
A másik Brody visszafordítása esetleg. Nagyon építgetik ezt az apa-lánya vonalat, én nem csodálkoznék ha egy esetleges iráni válaszcsapásban a kiscsaj meghalna, amitől Brody pálfordulna egyet.

lostfanka - 2012. 10. 09. 23:00

Engem meglepett hogy ennyire gyorsan elokerult ez a felvetel, azt hittem majd csak a kovetkezo evadban lesz meg, addig szepen meg eljatszanak ezzel a Brody bepulessel, sot Nazir meg is zsarolja Brody a felvetellel mert nem akar tovabb egyutt mukodni.
Innentol egezs biztos vagyok benne hogy Brody kettos ugynok lesz es a vegen pozitiv karaktert csinalnak a mostani nem is tudom eldonteni mibol:)
Nagyon durvan jo resz volt.
Mikor lesz mar vasarnap?!

Szabó Bakter - 2012. 10. 09. 23:28

És mi van ha Saul falazni fog neki, mert ő is beépített ügynök? Az előző évadban már pedzegették ezt a szálat (hazugságvizsgálat, arab feleség).

Platschu - 2012. 10. 10. 00:05

“Yelena vagyok.” :D

symor - 2012. 10. 10. 00:44

Brody-t szerintem úgy fogják a történetben tartani, hogy egyszerűen megfordítják.

Értsd szembesítik a tényekkel a lehetőségeivel és ezentúl kettős ügynök lesz. Tehát árulók az árulók között.

A Sype dolog nekem nem tűnt fel, talán valamilyen logóra kellett volna odafigyelni, nem tudom.

Minden esetre az biztos, hogy használnak ilyen videotelefon vonalakat a hírszerzésben információcserére, vagy tájékoztatásra, persze ezek többnyire fedett kétirányú vonalak.

“Bejrút közepe”, meg mihez képest lett Bejrút közepe?
A Hezbollah által uralt részek igencsak mesze vannak Bejrút közepétől.

A városcentrum afféle demilitarizált övezet Libanonban, ahogy a tengerpart is. Ott üzlet folyik, turizmus zajlik, kapcsolati politika. A Hezbollah-hoz onnan pénz szivárog le, ha valaki oda szervezne egy találkát azt ott helyben agyonlőnék, de csak mérföldekkel arrébb raknák ki a hulláját.

Bejrút viszont qva nagy, tele eldugott negyedekkel, ahová csak egy meghatározott kaszt tagjai léphetnek. Én inkább tehát azt találtam hiteltelennek, hogy miért az utcán és miért nem egy lakásban találkoznak.

Az 1. évad is tele volt egyébként irreális húzásokkal egyébként, főleg, ha a fináléját nézzük. Az orvlövészekre különösen érzékeny amerikai biztonsági intézkedések mellett szinte lehetetlent állított az ottani cselekmény. A zűrzavarban nem észlelt jelzések a bombakereső kapuktól meg pláne ilyenek voltak :P

De ezek igazán apróságok, ahhoz képest mi mindenbe lehet belekötni más sorozatoknál ugyanebben a témában.

balage81_reloaded - 2012. 10. 10. 00:57

én azt nem értem, Carrie miért nem mondta még el senkinek, hogy Brody muszlim. a realitáshoz hozzátartozik, hogy egy cia-ügynök azért nem hallgatná ezt el a felettesei/kollégái elől.

jó a sorozat, most néztem meg a második részt és tényleg durván lekötött, csak jobb lenne, ha a jófiúk kicsit többször győznének. hozzanak új ellenséget, állítsák át brodyt, vagy bánom is én, de ez a nazir-vonal kicsit sokat túlélt. gondolom a sorozatot úgyis vagy 5 évadra akarják csinálni, akkor meg kellenek új ellenségek, pl új beépített ügynökök a szent anyaföldön, akiket le kell kapcsolni

ami még zavar, hogy nem látok elég SEAL és/vagy DELTA-srácot dolgozni. tudom, tudom, nem akciósorozat:), illetve kicsit sokat néztem a The Unit-ot, de akkor is színt vihetne a krimibe néhány akciójelenet

jó a blog egyébként

balage81_reloaded - 2012. 10. 10. 01:05

hozzáteszem, a filmben egyedül a mobilozás volt átlátszó és nagyon irreális, de a másik kedvencem, a strike back például bármennyire is jó, még így is elmarad tőlük

Neoprimitiv - 2012. 10. 10. 06:20

@balage81: “jobb lenne, ha a jófiúk kicsit többször győznének.”

Hol van itt jófiú? Estes, aki lazán átlép a “másodlagos károkozás” fölött? Carrie, aki illegálisan megfigyel valakit, csak mert gyanús? Saul, akiről éppen fentebb tárgyalták ki többen is, hogy ő lehet a beépített ügynök? Brody-t már nem is kérdezem.

Ez a sorozat pont attól jó, hogy nincsenek benne “jófiúk”. Talán éppen ezért nem kiugró a nézettsége, túl sok állásfoglalást, vagy inkább túl sok fenntartást vár el a nézőtől. Nekem abszolút nem hiányzik ennél több akció jelenet, ez nem az a sorozat. Ha pirotechnikát akarok nézni arra ott van a SB.

Quantumleap - 2012. 10. 10. 06:57

danialves: Mint írom, a sorozat annyiból játszódik a mi realitásunkban, hogy 2001.09.11 itt is megtörtént. És eddig azt hittem, hogy annyiból is, hogy Obama az elnök. De ha nem, akkor nem tudom, mi a fenét keres a főcímben. Szerintem legjobb lett volna bele sem keverni az elnök személyét.

Quantumleap - 2012. 10. 10. 07:02

Hogy Brody átállna az amerikaiak oldalára? Hát, ez nekem kicsit erőltetett húzás lenne. Oké, az igaz, hogy (ha jól emlékszem), eddig senki ártatlan embert nem ölt meg, de nekem az efféle pálfordulásokból elég volt a PB-ben.

Heisenberg - 2012. 10. 10. 07:16

Szabó Bakter: Saul felesége nem arab, hanem indiai.

winnie - 2012. 10. 10. 08:07

quantumleap: elég, hogy a családját fenyegessék, vagy valami baja essen a családnak és meg is van az indok. (a főcím nem része a sorozatnak, azzal nem hiszem, hogy foglalkozni kéne, de ha megtesszük, akkor is sokféle magyarázat lehet. nem tudom, az adja magát, hogy más az elnök – a választás is máshogy, máskor lesz ott)

lostfanka - 2012. 10. 10. 08:39

Miert Saul lenne a beepitett ugynok annyira nem ertem. Siman adhatta a penget Brody is anno, a hazugsagvizsgalo meg megint mas teszta, epp akkor hagyta el a felesege. Ha Saul lenne a beepitett ember akkor mar neki is szolni kellett volna a Nazir elleni tamadaskor. Ezzel csak azt akarom mondani hogy nem 100% hogy o lesz az. Persze Saul meg ettol el titkolhatja, bar Saul eddig nekem elegge ugy jott le hogy elegge egyenesen kezeli a szabalyokat, ugyhogy szerintem atadja, es majd Estes fogja elhallgatni, mivel neki politikai erdekei vannak.

Quantumleap - 2012. 10. 10. 08:46

winnie: Egy ember akit be tudtak fanatizálni, és átállítani, valamint beprogramozni, hogy robbantsa fel magát, nem hiszem, hogy bepálfordul azért, mert a családját éri valami. Maximum szomorú egy kicsit miatta, de elkönyveli, mint szükséges veszteséget a cél érdekében. Ez a fanatizmus egyik lényege.
A főcím nem része a sorozatnak? Ez számomra egészen új. Ez kábé olyan, mintha egy csokipapírra barna mogyorós volna rajzolva, aztán legbelül pedig tiszta fehér lenne, mert a csomagolópapír nem része a csokoládénak, nemde?

winnie - 2012. 10. 10. 08:47

“A főcím nem része a sorozatnak? Ez számomra egészen új.”

most komolyan ilyen hülyeség szóba kerül? oda még a színészek neveit is kiírják, hogy lenne már a sorozat része? maximum a technikai része. a stáblista sem része a történetnek. a rajzolt főcímeket sem tudod beépíteni a sztoriba. a james bond-filmekben sem kell csokival leöntött lányoknak lenniük, csak mert azt mutatják. az intró reflektálhat a sorozatra, mint ahogy sokszor meg is teszi, de csak az alapján nem kell semmit szentírásnak venni.

lostfanka - 2012. 10. 10. 09:02

Quantumleap: Brody elegge agymosott, de azert erzodik rajta hogy nincs teljesen meggyozodve. Ebben az evadban mar tobbszor elmondta hogy nem terrorista. Neki a vezerkarral van baja konkretan az iskolai tamadas miatt. Es azt se felejtsd el hogy gyk a lanya miatt nem robbantotta fel magat.

Neoprimitiv - 2012. 10. 10. 09:26

Quantumleap: Brody a legkevésbé sem fanatikus. Inkább az amerikai filmben/sorozatban gyakran előkerülő magát/társait cserbenhagyottnak érző és ezért bosszút állni/figyelmet felhívni akaró “pozitív antihős”. Ld. pl. Ed Harris-t a Sziklában.

Azt pedig végképp nem tudom, honnan veszed, hogy a családját ért veszteségen csak úgy túltenné magát, amikor ahogy @lostfanka is írta, a lánya könyörgése, hogy ugye hazajön hozzájuk, állította le a fináléban.

Plu MSoaB - 2012. 10. 10. 09:28

némi feedback: Bruzsynak maximum respect a kiváló feliratért!!! :)

balage81_reloaded - 2012. 10. 10. 11:12

Neoprimitiv – 2012. 10. 10. 06:20

jófiúk azok, akik az egészben azért vannak benne, mert őket egyszer megtámadták és két nagy épület összeomlott. hogy a cél szentesíti az eszközt, ez a dolog velejárója, ezt mostanra már mindenki tudhatja a fejlett világban.

mellette mindenkinek lehetnek egyéni visszásságai, de attól még lehetnek ők azok, akiknek szorítunk

Neoprimitiv - 2012. 10. 10. 11:26

@balage81: ez a sorozat részben pont arról szól, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. (Akkor a WTC elleni merénylet is szentesíthető, hiszen nekik is voltak céljaik, amelynek ez volt az eszköze.) Estes vagy az alelnök, de Nazir is pont azért nem jófiú, mert a számukra csak egy vállrándítás az “eszközök” élete. Ez nem egyéni visszásság, az a piálás vagy a BDSM.

Arthuro_Adam - 2012. 10. 10. 11:50

@Neoprimitiv: A kártya elvben a Hezbollah-os embernél volt, akit lelőttek, nem biztos, hogy Nazír tudja, hogy eltűnt a kártya. Az mondjuk fura, hogy miért pont hozzá került.

A bejrúti találkozóhelyszínnel kapcsolatban egyetértek, hogy ilyen simán lehet, az első évadban a hajón is ott volt Nazír, az sem volt feltétlenül egy tuti biztos hely.

Skype vs. műholdas telefon? Van valamilyen szakértőnk a témában? :) Az biztos, hogy mindkettő jobb, mint a mobil.

Az sms küldés sajnálatos baki :(

Ennél sokkal érdekesebb szerintem az újságírónő története, mert elég magas szintre beépült már :)

jky - 2012. 10. 10. 13:10

Izgalmasnak izgalmas volt, de jó lenne, ha nem menne el ilyen “24”-es irrealitásokba… Nem ezért szerettük meg a Homeland-et, legalábbis én nem. A skype, az utca közepén találkozó, az sms küldés, aztán Carrie berohan házba, mikor a nő abból a lakásból jött ki, így ő is simán elhozhatott volna mindenféle bizonyítékot stb… Mind marhaságok. És akkor arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg fodrászt is vitt magával Bejrútba, mert Carrie egyik pillanatról a másikra lett feketéből újra szőke.

Szóval jó lenen a realitás talaján maradni és logikusabb részeket készíteni. A leleplezős videó viszont tetszett, Brody szerintem is “kettős ügynök” lesz.

winnie - 2012. 10. 10. 13:24

nem kellett ahhoz fodrász,hogy kiszőküljön, azért rohant a házba, mert onnan jött ki a nő (ő magát hozta, nem bizonyítékokat), a skype, az utca is két pillanat alatt magyarázható, utóbbira a készítői videóban ki is térnek a készítők – pont tegnap olvastam a looperrel kapcsolatosan egy rian johnson-interjút, ahol kitért erre a jelenségre, ami általános a sorozatnézőknél is, hogy sokan magyarázat híján azt feltételezik, hogy a másik oldal a “hülye”, pedig általában mindenre van magyarázat:) (más kérdés, hogy némelyik magyarázat után kiderül, hogy a kétkedőnek van abszolút igaza és a készítő a hülye:) (a legfrissebb, hogy revolutionben is sokan hiányolták a gőzgépeket, meg mást, és lám mi minden derült ki azóta:) (persze ez nem revolution, hanem másféle.)

jky - 2012. 10. 10. 13:42

Fekete hajból nem lesz szőke 2 perc alatt, de mindegy… Előre pedig megbeszélhették volna, hogy amilyen bizonyítékokat tud, szedjen össze, ha már amúgy is elárulta a férjét, lett volna rá ideje bőven. Csak akkor nem lehetett volna rohanós-lövöldözős jelenetet csinálni…

Persze, minden meg lehet magyarázni, csak már régen rossz, ha mindent magyarázni kell (főleg, ha hülyeség). Első évadban nem voltak ilyenek, inkább ott is az utolsó 1-2 epizód, ami már kicsit elrugaszkodott volt, de addig viszonylag elég logikus és realista volt nagyrészt, és én azt szerettem.

winnie - 2012. 10. 10. 13:51

“régen rossz, ha mindent magyarázni kell (főleg, ha hülyeség). ”

látod, erre a hozzáállásra céloztam. ha nem érted vagy nincs a szádba rágva = csakis hülyeség lehet. (máskor meg az a baj, hogy “a hülye nézőnek mindent a szájukba rágnak. sapka-nincs sapka.) komolyan, a twitter korában ma már mindenki bármire rákérdezhet, amit nem ért, mielőtt kinyilatkoztatja, hogy az a 6-7 író és a szobában ülő másik 8-9, illetve a többi, készítői munkakörben tevékenykedő nem ért hozzá. (persze, hogy voltak hasonlók az első évadban is, csak aminek nem tűnik fel a létezése, arról feéltelezi az ember, hogy nincs is.)

a haj sem két perc alatt lett, de pár másodperc alatt is lehetne, ha arról van szó. a többi felvetés még simán lehet érthető, de éppen a haj? még a szkript is kitért rá – tényleg nem szívózás, mert annak tűnhet, hanem őszinte kérdés: mi merült fel benned? hogy nem gondoltak rá? vagy, hogy véletlenül úgy maradt? azt mondták, hogy “á, legyen rögtön szőke, és ne magyarázzuk meg”? (nem mintha szükség lett volna a feltáró magyarázatra hajszínváltás ügyében:)

és még véletlenül sem arról van szó, hogy mindent feltétel nélkül el kell hinni, bár az biztos, hogy akkor maximális az élvezet, ha az ember mindent elhisz, amit lát. az már egyéni döntés, hogy ezt teszi-e, vagy sem.

yaze - 2012. 10. 10. 13:58

Na ennyi, mindjárt több a komment, több a boldog ember, ha történik valami, és nem csak a karaktereket ízlelgetjük…

jky - 2012. 10. 10. 14:11

winnie

Nem kell a szánkba rágni semmit, de történetesen tudom, hogy a fekete hajból nem lesz ugyanolyan szőke, mintha mi sem történt volna (fodrász nélkül pláne)… Jó, nem 2 perc volt, hanem mit tudom én, x óra, de lényegtelen mennyi, mert ennyi idő alatt lehetetlen. Pár másodperc, na ne már… Kérdezz meg egy fodrászt :)

Egy akcióra készülve pedig nyilván senki nem fog hajfestegetéssel szórakozni. És mi van, ha valami rosszul sül el és továbbra is álcáznia kellene magát? Miért volt fontos visszafesteni, amíg vissza nem tért az USA-ba?

“még a szkript is kitért rá”

És mi volt a magyarázat?

balage81_reloaded - 2012. 10. 10. 14:13

Neoprimitiv – 2012. 10. 10. 11:26

szerintem ne ragozzuk, számomra egy kicsit sem arról szól a sorozat, amiről szerinted, illetve én a terroristák elleni küzdelemre gondoltam, nem magukra a terrorpistákra

hagyjuk

jky - 2012. 10. 10. 14:13

lostfanka

Ja, mert a feketére festett hajat csak úgy le kell mosni és már szőke is lesz? Sok nő örülne neki ha így menne :)

winnie - 2012. 10. 10. 14:18

“És mi volt a magyarázat?”

nem magyarázták (egy hajat?:), arra céloztam, hogy nem random dolog, hanem beleírták a dolgot a könyvbe is – de tévedtem, a kontaktlencsét említették, hogy azt akarja kivenni, mert zavarja. d

lostfanka - 2012. 10. 10. 14:19

Komolyan nem ertem azokat akik egy ilyen szoke-barna haj probleman forognak, en siman atleptem azzal hogy lemosta:)

jky - 2012. 10. 10. 14:26

winnie

igen, a kontaktlencse volt az :) Na mindegy, nem érdemes pörögni a kérdésen, nem ez volt az egyetlen dolog sajnos, és ahogy látom, többen említették a többit is, szóval ebben a részben a régihez képest túl sok volt a irrealitás. Remélem azért nem fog tényleg teljesen elszállni a végére és nem lesznek benne komoly hülyeségek, mert kár lenne érte.

Amúgy valami keveredés volt itt a kommentekkel, mert lostfanka kommentjére írt válaszom előrébb került, mint az ő kommentje :D

sangria - 2012. 10. 10. 14:28

Én úgy vettem, hogy az paróka volt.
Azt le lehet kapni pár másodperc alatt.

jky - 2012. 10. 10. 14:40

sangria

Akkor nem figyeltél, mert amikor a nővel beszélgetett, akkor mondta, hogy be lett festve a haja. (4. perc körül)

owlman - 2012. 10. 10. 15:31

7,5/10

Jó volt de SOK MINDEN elszakadt a realitástól.
– az SMS
– Egy Washingtonba bejáratos muszlim újságírónőt ne ellenőriznének le 100%-ig? Ugyan már.
– senkit nem érdekel hogy aki rálőtt az alelnökre az hogyan, kinek a kezétől halt meg?

Apropó, azt tudtátok hogy Izrael 2007-ben lerombolta
Szíria atombomba-gyártásra alkalmas félkész létesítményét?
http://hvg.hu/vilag/20071017_asszad_sziria_izrael_atomreaktor

owlman - 2012. 10. 10. 15:44

” 6-7 író és a szobában ülő másik 8-9, illetve a többi, készítői munkakörben tevékenykedő nem ért hozzá. ”

Fordítsuk meg a dolgot: az írók néznek hülyének engem, hogy nem fogom kiszúrni a hibákat.

Az hogy utólag kitalálnak valami magyarázatot rá twitteren az engem hol érdekeljen? Ha 2-szeri alapos megnézése után is hülyén pislogok, akkor igenis megkérdőjelezhető az írói stáb hozzáértése.

Vagy a tv-sorozat műfaj maga ilyen, hogy nincs idő normálisan végiggondolni a történetet ellentétben egy regénnyel.

OFF:
A Revolution “magyarázata” nos az tipikus utólagos “hú erre nem gondoltunk, intézzük el félmondatban” kibúvó.

De pl. a Doctor Who az egészen más eset, ott volt a Confidential, tehát ott van egy hihető valós szándék a készítés hátterének bemutatására.

lostfanka - 2012. 10. 10. 16:16

Akik fennakadnak ezen a hajfestes dolgon azok ne nezzenek Lostot (ha nem lattak) en azt mondom, mert tuti idegosszeroppanast kapnak:)

jky - 2012. 10. 10. 16:20

lostfanka

Láttám a Lostot és tetszett is :) Az eleve egy olyan sorozat, ami a rejtélyes dolgokra épített, sok kérdés-kevés válasszal. Azért ne hasonlítsuk már a Homelandhez. :)

Na mindegy, tényleg hagyjuk is a témát :D

Ana - 2012. 10. 10. 17:50

jky

A nő mondta, hogy be lett festve a haja és Carrie erre nem szólt semmit. Szerintem egyértelműen látszik, hogy paróka.

jky - 2012. 10. 10. 18:30

Ana

Igen, nem válaszolt, hanem helyeselt (rámosolygott) kb. ilyen jelentéssel:

“ja, még a hajam is befestettem és kontaklencsét is raktam be, ami totál kikészít”.

Miért kellett volna szó szerint válaszolni? :) Vagy ezt kellett volna mondania?

“Jaja, befestettem, milyen lett? Jól áll, csini?” :DD

Ginevra - 2012. 10. 10. 19:38

@owlman
“OFF:
A Revolution “magyarázata” nos az tipikus utólagos “hú erre nem gondoltunk, intézzük el félmondatban” kibúvó.”

Kár, hogy már leforgatták előre, nem pedig most reagálnak a felmerült kérdésekre:) Vagy arra gondoltál, hogy a készítők maguk a negyedik rész tájékán rájöttek a saját hibájukra, és fél mondatban javították?:)

@gareth
A Skype nem feltörés biztos. Kb. semmi sem az. (Egyébiránt legújabban az az összeesküvés elmélet terjed a neten, hogy a Skype beszolgáltat az FBInak, meg a CIAnek:))
De természetesen elképzelhető egy olyan Skype, amit direkt a CIAnek upgradeltek, betonbiztosra. Nem magával a reális/nem reális dologgal van a probléma, hanem hogy ennyire odatolták az arcunkba. Ez kb olyan, mint azt mondani:
-Most akkor hazatelefonálok a Motorolámon, közben megiszom az organikus Nesteam, és aztán hazamegyek az Audimmal.
Nincs baj a behelyezett reklámokkal. Csak lehet ezt ügyesen, szépen. Pl. mint a SOAban, amikor a babosok áttértek a hybridekre, mert akkor nem hallotta meg senki, hogy közelednek.
-F*ing hybrids, they are so silents.:)))

winnie - 2012. 10. 10. 20:20

owlman: meg akarsz győzni arról, hogy neked higgyek, és nem nekik? nem tudom, nehéz döntés. de az engem hol érint, ha engeded magad hülyének nézni?:) mondjam azt, hogy akkor én nem hagyom, hogy te nézz engem hülyének?

az már egyéni szoc. problem, hogy ki mit érez, nyilván nem mindenkinek hasonlóak a képességei, hasonló a hozzáállása. (nap mint nap olvasni a blogon olyan kommenteket, amikből kiderül, hogy valaki félreértett valamit (nem ezeknél a sorozatoknál). ezzel nincs semmi gond. a gond ott kezdődik, ha valaki nem hiszi, hanem tudja, hogy sokkal okosabb, mint azok, akik kitalálnak mindent. ugyanis aki okosabb náluk (van ilyen), az van annyira okos hogy ne tartsa magát okosabbnak. (arról nem is beszélve, hogy tudjuk, hogy a netes massza értelmi szintje milyen, tehát egy ember, ha van esze, akkor nem fog egy netezőre hallgatni bármilyen kérdésben. szerencsére itt a blogon azért jórészt teljesen értelmesek a kommentelők, de kivételek mindig akadnak.) (magamat nem minősítem, nyilván ezer deficitem van.)

a revolutiont lásd a felettem lévő kommentben, azért ne komolytalankodjuk ennyire alapvető dolgokkal – most vonjam le ebből a kérdésből a következtetést, hogy te melyik táborba tartozol? (a válaszodból egyébként is látszik, hogy nem tudod, hogy mire gondoltam, mert az nem fél mondat:) ha másban akarod keresni a hibát, akkor meg úgyis azt fogod tenni, meggyőzni nem lehet az ilyen embert. ennyi a különbség, van, aki tévedhetetlennek hiszi magát, más pedig fenntartja annak a lehetőséget, hogy ő a hülye.

(a twittert azért említettem, mert meg lehet kérdezni dolgokat. mindig jó hátteret ismerni. a confidential is werkszerű, a revolutionhöz minden héten jön 5-6 perces filmecske, más sorozatok a dvd-n kapnak infót, audiokommentárt. de már bocs, ha kétszeri megnézés után is pislogsz és más nem nagyon rekláamál, akkor nem az írói stáb munkáját kérdőjelezném meg első nekifutásra:)

danialves - 2012. 10. 10. 21:19

Ginevra: miért tolták volna az arcunkba? én is csak a kezelőfelületről ismertem fel, amit nap mint nap használok, és a logót is emiatt vettem észre. Ennyi erővel volt ingyenreklám a Toyotának is, mert Nazir meg azzal érkezett. Azért mégsem S-Budget energiaitalt kortyolgattak a bejrúti tájjal a háttérben ;)
Szerintem sokkal hiteltelenebb az, amikor kamuszoftvereket, GUI-kat meg márkákat találnak ki. Akkor már inkább valami létező dolog szerepeljen.

Vladi - 2012. 10. 10. 22:50

spoiler:

“Claire Danes túlzásba vitte a karaktert”
Nem vitte túlzásba, simán pánikrohama volt. Na az pont ilyen. :)

Az sms tényleg marhaság volt, de akár még hihető is.

Az viszont egyértelmű, hogy Abuék nem tudnak még mit kezdeni a ténnyel, hogy a kongresszusba juttattak kémet. Kicsit kispájásként viselkednek.

Vladi - 2012. 10. 10. 23:00

@symor

Igaz. Én is csodálkozom, hogy miért a skypon nyammognak az emberek. Lehet reklám. Vagy icipici készítői baki. Nekem se tűnt fel a filmben. Nem erre figyeltem.

Egyébként meg a skypot nem lehet átereszteni egy ssh tunnelen? Meg 1-2 katonai műholdon a jelet, vagy néhány kamu orosz webszereveren? Oszt nyomozza le aki bírja. :)

Quantumleap - 2012. 10. 11. 07:11

winnie: Légyszi, ne akarj már mindent megmagyarázni! Arra hogy varrsz gombot, hogy a főcímben Obama és a szeptember 11-i terrortámadás bejelentése mellett egy helyen Claire szövegelését is hallhatjuk? És akkor nem része a sorozatnak? Vagy ez ilyen “egy síma-egy fordított” főcím?
Nekem például a skype-os dologgal semmi bajom nincs, az SMS-sel se (mindkettő kivitelezhető szerintem a terroristák jóvoltából). A fenti dolog inkább zavar, amióta megemlítették az elnök nevét.

winnie - 2012. 10. 11. 07:43

nem akarok mindent megmagyarázni, ezt pláne nem, hiszen nem is kell, te magad vontad le a lehet, hogy rossz következtetést a főcímből. készpénznek vetted, amit láttál ott, és most az a baj, hogy azt mondom, hogy nem kell készpénznek venni, mert _előfordulhat_, hogy nem az. ha nem mondom, ez teljesen magától értetődő dolog marad.

Cléda - 2012. 10. 11. 16:27

Akik kiakadtak a hajszőkülésen: azok a nők, akik sötétebb hajból már szőkítettek (jelen!) :D egy délután alatt még világos barna színezőből sem lehet visszamosni az eredetit.. semmivel sem! Úgyhogy winnie, ezt semmivel sem tudod kimagyarázni :D Ez engem azért nem zavart, mert azt hittem paróka…

Egyébként nagyon tetszett a rész, az apróbb reálistól eltérő történésektől eltekintve (utcai találkozó, sms, amit már sokan kifejtettek).
Claire Daines játéka továbbra is eszméletlen jó, én nem éreztem túlzónak.

winnie - 2012. 10. 11. 16:52

nagyon könnyű kimagyarázni. azt hittem, ez fent világos lett:) ha nem lehetett, akkor csak egy magyarázat van. a legnyilvánvalóbb. ezt írtam a legelején:

“a haj sem két perc alatt lett, de pár másodperc alatt is lehetne”

eebn a részben carrie egy szóval nem mondta, hogy be lenne festve a haja. az előzőben, megvallom, nem tudom, hogy volt-e róla szó.

jky - 2012. 10. 11. 17:21

winnie :))))

A csaj mondta, hogy be van festve, erre Carrie mosollyal nyugtázta…. Ezt is leírtam már… Miért kellett volna rávágnia, hogy “igen vazze befestettem”, ha egyszer teljesen egyértelmű már a reakcióból is?

Baromságokkal ki lehet magyarázni, ha nagyon muszáj, biztos ki tudnak valamit találni a készítők (kétségem sincs), de attól még nem lesz igaz (valós) a dolog, mert a hajfesték (festés) nem így működik, ez tény.

De mindezeket leszámítva is teljesen logikátlan, hogy egy fontos akcióra készülve nekiáll ott hajat festegetni.

winnie - 2012. 10. 11. 17:25

ja. hogy te a reakciókból egyértelműsítettél, olvasod carrie-t, mint a tenyered:) értem.

“Baromságokkal ki lehet magyarázn”

ööö, bocs, de most éppen ezt teszed.

miért kellett volna rávágnia, hogy “nem, vazze, paróka”? egy a kérdés: mondta, hogy befestette? nem. köszönöm, nincs több kérdésem. eleve nem értem, hogy merült fel benned az be van festve? vagy azt hitted, hogy két perc alatt (= egy vágás, szó sincs két percről, de nem oszt, nem szoroz). fent írja valaki, hogy nem lehet lemosni két perc alatt – ha másból nem, ebből kiderülhetett volna számodra, hogy nincs befestve.

valaki írta feljebb, hogy “logikátlan, egy fontos akcióra készülve nekiáll ott hajat festegetni.” – én ebből is arra következtetnék, hogy nem tettek ilyet.

(nem mondanak valamit, te a saját bevallásod szerint logikátlanul azt hiszed, hogy mégis úgy van, majd felelősségre vonod a készítőket a készítőket azért, amit nem mondtak, csak te gondolsz. ez ugye nem csak nekem nem túl logikus?)

jky - 2012. 10. 11. 17:49

Rágugliztam, másoknak is feltűnt netszerte (még a showtime fórumában is), egyértelmű válasz nincs, csak feltételezések, hogy paróka volt, mert festeni nem lehetett volna ennyi idő alatt (ezt szajkóztam én is végig).

Ugyanakkor nem tudom, mi értelme volt a nőnek kijelenteni, hogy Carrie befestette a haját, vagy akkor Carrie miért nem válaszolt rá egyértelműen, hogy “á dehogy, csak paróka”. Ehelyett mosolygott egyet, mintha ez nagy titok lenne, vagy mi a franc akkor?

Áh mindegy, túlpörögtük ezt a kérdést már….

delfingo - 2012. 10. 11. 17:52

Végre hosszú idő után egy olyan sorozat, aminél tényleg várom a következő részt! (Pedig elég sok futó sorozatot nézek) Amúgy rész 10/9. :D

symor - 2012. 10. 11. 18:01

Ez a hajfestés dolog mulattató, szóval beleszólok:

Nem hiszem, hogy a CIA “maszkmesterei” ugyanazzal a cuccal dolgoznak, mint az átlagfodrászok, vagy a háziasszonyok a legújabb Avon-katalógusból.

El tudom képzelni, hogy ha be kell juttatniuk egy személyt egy országba, mondjuk barna hajjal és ki is kell jönnie még aznap már nem nézhet ki ugyanúgy, ezért szőke, vagy vörös, vagy akármilyen színű hajra váltanak ismét.

Teszem azt elfogadjuk, hogy Dance haja be volt festve, ennyi erővel viszont feltételezhetem, hogy a CIA rendelkezik olyan speciális oldattal, ami egy hajfestéket simán ki tud szedni anélkül, hogy nyoma maradjon.

Elég azokra a trükkmesterekre gondolni, akik egy nap alatt feltesznek egy predátor jelmezt az aktuális színészre a munka végeztével pedig ismét leszedik. Egy egész testmaszkot le tudnak szedni egy délután során, szóval egy hajfestés eltávolításán rugózni elég maradi gondolkodást jelent, szerintem.

Fogjuk fel úgy a dolgot, hogy akik a CIA-nél egy személy elváltoztatásáért felelősek nem egy átlagos fürdőszobai neszesszer felszereltségével (festék, oldószer) rendelkeznek.

Ginevra - 2012. 10. 11. 19:12

Hát szerintem nanobotokat raktak a hajára, akik attól függően, milyen parancsot kapnak, megfelelő színűnek tüntetik fel a haját:DDD
Tényleg túl lett kissé rugózva: paróka, vagy extraspeciális festék, full mind1, ez tényleg megoldható probléma:)

@danialves
A Skype, mint márkanév elhangzott, valami olyasmiképpen, hogy Estesnek az asszisztense nem pont ugyanezt, de valami hasonlót mondott: “Előkészítettük a Skype-ot”.

BRONCO - 2012. 10. 11. 20:31

Eddig jobb mint az első évad remélem marad is egyből belecsaptak a közepébe ez igy jó. Rohadt jó sorozat 10/10

Creep - 2012. 10. 11. 21:21

Kiváló rész volt és külön köszönet a feliratért.

Az elnök Obama és éppen ezért nem fog megjelenni a sorozatban szvsz.

Tűkön ülök a következő részig…

danialves - 2012. 10. 11. 21:23

Ginevra: jé tényleg, csak a magyar feliratba már “videókonferenciaként” került be, ezért nem tűnt fel
A lényegen mondjuk nem változtat nagyon számomra.

Quantumleap - 2012. 10. 12. 09:01

A hajfestésen is tényleg fölösleges leakadni. Szerintem magától értetődő, hogy a CIA speckó hajfestékkel látja el az illetőt, ami seperc lemosható, nem pedig hagyományos bolti termékkel. Most ez olyan dolog, ha egy ügynöknek egy küldetésen motorral vagy autóval kell közlekednie, nyilván nem Babetta vagy Kispolák színvonalú járműveket bocsátanak a rendelkezésére.

winnie - 2012. 10. 12. 10:06

(plusz a kérdés, ami fatimától érkezett, nem bír akkora jelentőséggel, amit egyesek tulajdonítanak, mindössze meglepődött, hogy sok év után más színű hajjal látja a beszervezőjét, feltételezhette, hogy évek óta ilyen neki. adott egy természetes reakciót, carrie meg jelezte, hogy nem a smalltalk érdekli.)

janoka34 - 2012. 10. 12. 14:55

Ejha, visszaolvastam és az utolsó 30 komment CSAK a hajfestés mikéntjéről szól…. :D
A 2. részhez, az sms-ezés rögtön felidegelt, nem is fűznék hozzá sokat, egy óvodás is tudja,hogy még a megyei rendőr-főkapitányság speciális kihallgató szobájából nem küldök egy árva sms-t sem, szóval ez erősen gagyi irányba tolta el a sztorit.
Brody videója: két lehetőséget tudok elképzelni, vagy Saul is csatlakozott a szent dzsihádhoz (előző évad hazugságvizsgálós blablablát alátámasztandó), DE az is lehet, hogy ezzel majd sarokba szorítja a Brodyt 8akinek eleve elköteleződési gondjai vannak) és beszervezi kettős ügynöknek. Saul nekem izraelinek tűnt ez mondjuk eléggé kizárja,hogy muzulmán legyen, meg,ha ő is a Nazírral van, simán végig nézte volna,hogy agyonlövik a nagyfőnököt, szóval szerintem inkább Brody beszervezése lesz a nyerő.

MrZombieEater - 2012. 10. 12. 20:42

Komolyan a hajfestéken variáltok? :D annyira nem értek hozzá, de mintha egy mezei biszbasz boltban is lehetne kapni olyan hajfestéket, ami hajmosás után lejön.

Az sms nekem is szúrta a szemem először, de aztán belegondoltam, hogy Brody-t csak az utolsó pillanatban vitte be a faszi, haveri alapon. Meg amúgyis, politika, itt minden haveri alapon megy, nem hivatalosan.

winnie - 2012. 10. 12. 21:05

csak akadt egy valaki, aki félreértette a dolgot. előfordul:)

MrZombieEater - 2012. 10. 12. 21:07

mit értettem félre? :D

winnie - 2012. 10. 12. 21:24

nem te:) mármint azért hajfestékeztünk, mert valakinek nem volt tiszta a dolog

Pistol Pete - 2012. 10. 12. 21:46

A hírek szerint Damian Lewis még öt évre aláírt, a CIA főnök szintén.

mivanmar - 2012. 10. 13. 02:52

A hajmizéria kicsit sok lett. De valóban egy szupertitkos eseti megbízáson levő ex-CIA ügynök nyilván köteles megmagyarázni a helyi Hezbollah vezér feleségének, hogy festi a haját vagy parókát visel, netán még 5 percet beszélgethettek volna arról, hogy milyen szemfestéket visel.

Ami meg az sms-t illeti, a támadást a CIA irányítja a saját épületéből, tehát a Pentagonban csak nézik, nyilván nem a büfé teraszáról, de talán nem is a legjobban levédett irányítószobából. Ahogy bemennek a terembe, látszik más telefon is az asztalon. Brody kongresszusi képviselő és háborús hős, az alelnökkel sétál be, valószínűleg más lapra tartozik, mint ha én akarnék beülni egy szobába a Pentagonban. Az alelnök nélkül lehet, hogy megállította volna a szoba előtt ülő katona (és elkérte volna a telefonját).

Carrie azért rohan fel a lakásba, mert Abu Nazir lelépett, és ott információ lehet róla, a terveiről, csuda tudja. Persze felhívhatták volna a friss özvegyet is mobilon, hogy “figyu, csak a férjedet meg a haverját tudtuk lelőni, Abut nem, ugyan szedd már össze a lakásban levő papírokat, nem baj, hogy civil vagy, CIA-s képzés nélkül is biztos kiváló szemed van ahhoz, mi lehet fontos nekünk”.

Quantumleap - 2012. 10. 13. 09:00

Pistol Pete: Hát, ez nem valami jó hír. De most komolyan, jó lenne az, ha a teljes sorozat Brody körül forogna?

winnie - 2012. 10. 13. 09:46

“A hírek szerint Damian Lewis még öt évre aláírt, a CIA főnök szintén.”

minden sorozatnál még a pilot leforgatása előtt aláírnak az állandó szereplők 6 vagy 7 évadra, ez teljesen természetes, azért állandók. a showtime-nál 7-re szoktak, de persze, ha valahol 5-öt írnak, akkor azt elhiszem. (írnak?) persze ritkán előfordul, hogy valakit évadonként szerződtetnek, de az ilyesmit próbálják kerülni a csatornák, hiszen akkor siker esetén mindig többet kéne fizetni neki.

de ez semmit sem jelent, hiszen sok sorozatból tűnnek el szereplők, halnak meg, szállnak ki – a szerződés ilyen szempontból nem jelent semmit.

jky - 2012. 10. 13. 10:32

mivanmar

A hajmizéria kicsit sok? De azért te is beleszóltál :)

A nőt meg egyáltalán nem kellett volna mobilon felhívni, ugyanis előtte Carrie személyesen beszélt vele, ha pedig a nő kész volt feladni a férjét, akkor ott megmondhatta volna neki, hogy bármit, ami bizonyíték lehet (papír, pendrive, akármi) menekülés előtt szedjen össze, mindent, amire van ideje és lehetősége. Sokkal logikusabb lett volna, mint visszaszőkített hajjal berohanni a “darázsfészekbe”.

Az meg tényleg hihető, hogy az háborús hős alelnök-jelölt (akit nem mellesleg terrorizmussal is gyanúsítottak) majd SMS-eket küldözget csak úgy simán, mert aztán nem is csekkolják az ilyen telefonokat véletlenül sem, á, dehogy. Még ha valami titkosított műholdas telón keresztül beszélt volna vele nem egy Pentagon épületből, akkor oké, de ez így nagyon is gáz volt.

MrZombieEater - 2012. 10. 13. 10:58

Az, hogy sms-t küld, az teljesen hihető. Az más kevésbé, hogy pont megmutatják neki a telcsit abban a pillanatban, dehát a véletlenek azok ilyenek, szóval ez is teljesen reaális. Szevasztok.

Pistol Pete - 2012. 10. 13. 12:23

A Daily Mail TV rovatában olvastam, ott is persze féloldalnyi szöveg a 7 évadról, de direkt csak egy mondattal közöltem, tudom én is önmagában nem jelent biztosat a szerződés. A forrás is így fogalmazott:

‘There is no Homeland without Damian. It was crucial for the producers to secure him. It doesn’t necessarily mean there will be five more series, but it gives them the option.’

De azért csak a Showtime-ról van szó, sokáig mennek általában a sorozataik. Lewis most kapott Emmy-t a Homelandért, miért szállna ki? Főszereplők csak úgy nem halnak meg, tűnnek el. A sorozat nagyon jó a nézők és a kritikusok szerint is, miért írnák ki? A Showtime egyébként is húzza amíg lehet a sorozatokat. Dexternek most lesz vége, még a Weedset is húzták 7-8 évadig. Californication is menni fog még. Szóval bár tényleg semmire nem garancia a szerződés, szerintem sokáig láthatjuk még Sergeant/Congressman/Vice President Brody-t.

mivanmar - 2012. 10. 13. 14:29

jky:
Az “A” terv az volt, hogy elfogják a Hezbollah vezért és Abu Nazirt. Ez nem volt lehetséges, mert túl sok fegyveressel vonultak fel.

A “B” terv az volt, hogy lelövik őket. Ez részben sikerült, de Abu Nazir bepattant az autóba és elvesztették.

Tehát az A és B tervek meghiúsulása _előtt_ 4-5 órával nem kérte meg az amúgy tökéletesen beszámítható Carrie a feleséget, hogy szerezzen információt arra nézve, mi lesz a terroristavezér következő lépése (mert nem lehet következő lépése, hiszen A: fogoly, B: halott). A tervek meghiúsulása után percekkel érkeztek a nő háza elé.

Az “A” és “B” tervek közös része az volt, hogy utána Carrie és a feleség roppant gyorsan elmenekül. Az aktív CIA-ügynökök próbálták is megakadályozni, hogy felmenjen a lakásba. Carrie azért ment fel mégis, mert Nazir elmenekült, ami – ezt úgy látom, megint hangsúlyozni kell – _percekkel korábban_ történt.

És igen, hozzászóltam a hajmizériához, mert nevetséges. Nem hajfesték-márkákról beszélgetnek, csak 8 év után először találkoznak, és a feleség próbálja leküzdeni magában a félszet, és addig is megjegyzi, hogy Carrie máshogy néz ki, mint régen – lehetett volna az időjárásról is szó.

mivanmar - 2012. 10. 13. 14:36

Tehát Carrie ott hirtelen találta ki, hogy felmegy a lakásba, a tervtől eltérően. Két dolgot nem tudott órákkal előbb: 1. hogy az akció meghiúsul, 2. hogy az akció meghiúsulásának hatására ki fogja találni, hogy lehet a lakásban valami, amiből Abu Nazir további terveire lehet majd következtetni.

jky - 2012. 10. 13. 14:47

mivanmar

Teljesen mindegy, mert az akció sikerességétől függetlenül gyűjthetett volna bizonyítékokat, hiszen tökmindegy, hogy elfogják vagy megölik, a felesége lelépett volna onnan így is úgy is, mivel elárulta és el akart húzni onnan, így vihetett volna infókat, ki tudja, miket találtak volna még azokban akkor is, ha netán sikerül az A vagy B terv.

És mint kiderül nem csak ennyivel kellett volna számolni, hogy A vagy B, mert egyik sem jött össze, és ha a bizonyítékgyűjtést is előre lefixálták volna, akkor nem kellett volna az utolsó pillanatban berohanni Carriernek az épületben, hiszen menekülés közben 2 perc alatt nem igazán tud alapos kutatást végezni.

mivanmar - 2012. 10. 13. 14:53

jky: Csak Carrie gyanúsította terrorizmussal Brodyt, ha bármilyen szinten felmerült volna hivatalosan, akkor (azon túl, hogy nem lenne kongresszusi képviselő) értelemszerűen nem az ő nevét használná a jelenlegi alelnök saját kampányának felturbózására. Estes még az elfogott terroristához is beengedte. Ha valóban hivatalosan gyanúsították volna, akkor nyomoztak volna utána, ez nem történt meg.

mivanmar - 2012. 10. 13. 15:00

jky: De nem ez volt a terv! A (fogolyejtős-merénylős) tervben semmi szerepe nem volt információgyűjtésnek. A feleség életveszélyben volt az együttműködés miatt, és minden egyébtől függetlenül ki kellett menekíteni az országból. (Megkérni arra, hogy szedjen össze otthon minden papírt, további veszélybe sodorta volna őt. Valaki rajtakaphatta volna.)

Azt értsd meg, hogy ez Carrie partizánakciója volt. Tizenöt percük volt menekülésre, és ő a CIA utasításaival szembement és kockáztatta mind a négyük életét ezzel.

jky - 2012. 10. 13. 15:11

mivanmar

1, Carrie gyanúsította, igen, de azért ezek után nem ellenőrzik már csak úgy biztonsági okokból is? Biztos vagyok benne, hogy minden fontos kormánynak, CIA-nek stb. dolgozó ember telefonját megfigyelik/lehallgatják stb., ezért baromságnak tartom, hogy csak úgy SMS-ben üzenget a terroristavezérnek. Ne már. El lehet tekinteni attól, hogy nem lehetne csak úgy sms-ezgetni, de azért nehogy már csak úgy simán a mobiljáról üzengessen sms-ben egy top terrorvezérnek, főleg úgy, hogy összefüggésbe hozták vele egy évadon keresztül, és ő maga is gyanús volt Carrienek…. Azért saját mobilhálózatot még nem épített ki magának az USA területén, az is biztos :) Ezért mondom, ha még valami elhagyatott helyről valami titkosított műholdas cuccal telefonált volna, azt mondom oké, de egy sima sms, LOL.

2, Nem ez volt a terv, de már tudták előre és mondták is, hogy nagyon kockázatos az akció, ergo gondolhattak volna arra is, hogy mi van, ha sem A, sem B, nem sikerül :)

mivanmar - 2012. 10. 13. 15:39

jky: Carrie gyanúsítása tudtommal csak Saulig jutott el, ráadásul a robbantás után a kórházban előjött a betegsége. Innentől Saul se nagyon hitt neki, majd Brody felnyomta a CIA-nál, hogy zaklatja őt, és a Carrie házához kivonuló Estes annyit látott, hogy 1. nincs ki a négy kereke, 2. titkos dokumentumokat vitt haza és tett fel a falra, miközben tele a lakása civilekkel. Tehát Carrie durván hitelét vesztette a CIA-nál, és ekkor már hiába mondta volna bárkinek, hogy Brody gyanús, nem hittek volna neki – ahogy Saul se hitt neki a végén. Ugye először gyanakodott rá, aztán Walker miatt azt hitte, hogy Brody mégis ártatlan, és csak Estes látogatását követően, Walker három lövése után állt össze benne a kép. (Korábban is csak Sault avatta be, mert bár ő ment volna Esteshez, Saul elvetette ezt az ötletet bárminemű terhelő bizonyíték híján.)

Az szerintem hülyeség, hogy minden kormánytagot lehallgatnak. De ha mégis így lenne, valószínűleg a legtöbben használnának másik telefont is, hogy arról kommunikáljanak a szeretőjükkel / piszkos ügyleteik partnereivel / terrorista sejtekkel :D

mivanmar - 2012. 10. 13. 15:42

jky: Azt meg sose fogjuk megtudni, hogy ha Carrie nem renegát módon a mecsetben keresi fel a nőt, hanem Saullal együtt beszél vele a titkos CIA hadiszálláson, akkor hogyan alakult volna a terv. Carrie privátakciója volt a négyszemközti találkozás is, annyit tudunk, hogy ott és akkor Carrie nem kérte meg a nőt információgyűjtésre.

Quantumleap - 2012. 10. 14. 17:48

Pistol Pete: Szerintem a sorozat elsődleges főszereplője Carrie, Brody csak a másodlagos. De ha ettől el is tekintünk, néha bizony megesik, hogy egy sorozatban lecserélik a főszereplőt úgy, hogy halállal kiírják az eredetit.

yeeeyha - 2012. 10. 14. 20:43

“atejóatyaúristen” – első reakcióm a részről :D Saul utolsó fél perce… toporzékoltam a lábammal! Hihetetlen, hogy ez így, most előkerült, erre szerintem senki se számított. Máshol meg előre lehet tudni az évad végét is…

danialves - 2012. 10. 14. 21:48

jky: és ha lehallgatják a telefonját, miért nem üzengetheti azt, hogy “May 1” ?(ha jól láttam, ez volt az sms tartalma)

winnie - 2012. 10. 15. 09:19

(hátha a köv. kibeszélő nem arról fog szólni, hogy valaki nem ért valamit, a többiek meg 60 kommenten keresztül magyarázzák neki:)

winnie - 2012. 10. 15. 11:40

a 2×03-as véleményeket a fő kibeszélőbe majd. átírom a linket.

Platschu - 2012. 10. 15. 14:39

Az enyémet is benyelte a rendszer, Winnie. :S Nem lehetne innen is átmozgatni a 2×02 hozzászólásokat akkor oda?

winnie - 2012. 10. 15. 15:07

a résuekhez szóó hozzászólások itt jó helyen vannak. amik a rész és az esetleges kritika között jönnek, azoknak ott jobb helye van szerintem

Peach - 2012. 10. 15. 20:02

Lehet írta már valaki, de nekem egyedül a “téglás” jelenet volt nagyon gagyi:S Visszanéztem vagy 10szer és igazából hogy is mondjam, eléggé agyhalott “terroristának” kell lenni ahoz, hogy így haggya magát valaki leütni:D esetleg a vágás volt rossz nem tudom, de így vicces kissé… Amúgy maga a sorozat továbbra is nagyon tetszetős:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz