login |

Pilot-mustra: Nashville – 1×01

2012. 10. 11. 20:20 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

Előzetesen féltem a Nashville zenéjétől. Egyrészt azért, mert a retró country számomra közömbös műfaj. Másrészt pedig azért, mert sok lesz és a történettől veszi el a helyet. Nos, a félelmeim alaptalannak bizonyultak, legalábbis ebben a tekintetben. A Nashville zenei anyaga teljesen jó. És a zenélés egyelőre a helyén volt. Sőt, hozott is pár jó pillanatot. Ettől azonban sajnos még nem tudok beállni a csápoló kritikusok közé, mert eddig a Nashville nagyon a Smash country spinoffjának tűnik. És a Smash sikeresen elérte, hogy a baromi jó pilot után már az 1×02 után elkaszáljam. Ahhoz pedig művészet kell.

NASHVILLE – 1×01 – 6/10


Á, a biztonsági hatos. Persze, mi más? A Nashville-lel alapból nincs baj, korrekt, nem egy elég jó színészi teljesítmény is van benne, a felvázolt szituációk zöme bár ígéretes (ráadásul a legjobb szálra a reklámok nem annyira tértek ki), de annyira azért közel sem rántottak be, hogy várjam a folytatást. Pedig akárcsak a Smash-ben, itt is kapunk a végére zenés montázst, ami ezúttal nem a képek, hanem a hang miatt volt jó, viszont innen még mindig nagyon el lehet szúrni a sorozatot. (És azt tudjuk, hogy nyáron már volt is showrunner-váltás.)

A történet középpontjában egy egykori sztárénekes, Rayna James áll. (Connie Britton szuperjó a szerepben, remek választás.) Kétgyerekes, egyférjes anyuka, évek óta zenél egykori szeretőjével, dalszerző-gitárosával. Azonban mostanság egyre kevesebb jegyet adnak el a koncertjeire, így megkéri a menedzsmentje, hogy menjen turnézni a feltörekvő, autotune-nal megsegített fiatal csillaggal, Juliette Barnes-szal (Hayden Panettiere erre a törtető ribi szerepre termett). Ami kábé azt jelentené, hogy legyen az előzenekara. Egy frászt! Vagy mégis?

A két főszereplő egy pillantás alatt elkezdi rühellni egymást, máris adott a fő konfliktus. A többi szereplő (elnyomott, de ambíciókat dédelgető férj, polgármester zsarnok apu, egy polgármesterjelölt, egy fiatal költő-énekes lány (a gitáros unokahúga), s a rá pályázó két gitáros srác) újabb szálakat hoz a képbe, melyek közül az egyik legfontosabb sajnos/szerencsére egy politikai (közeleg a választás), s persze már a pilotban vagy három szerelmi háromszög is felállításra kerül.

Jó színészek, jó zenék és jó kinézet jellemezték a pilotot, azonban a konfliktusok inkább szappanosak és a karakterek sem biztos, hogy annyira érdekesek, inkább a klisék felé húznak. Aggaszt, hogy innen nagyon a mélybe is lehetne vezetni a buszt, simán adott a lehetőség, hogy egy alantas szappanba menjen át a sorozat. Erre pedig megvan az esély, hiszen nem csak szerelmi téren van bőséges lehetőség ilyesmit elérni, hanem a még mocskosabb politikain is. Azért remélem, hogy a két énekes párharca lesz végig középpontban, no meg az epizód végén feldobott lehetőség.

Egyébként míg a Smash-ben a dalokkal a musical készítés színfalai mögé nyerhettünk bepillantást, itt a zenei világot mutatják meg nekünk nagyító alatt – természetesen dalokkal. S bár a pilotban teljesen helyén voltak a zenei betétek, a folytatásban kizártnak tartom, hogy ugyanennyi zenét érdekesen el lehessen helyezni egy epizódban. Mindegy, meglátjuk, hogy merre indulnak el a készítők. Igényesség ide vagy oda, lázba biztos, hogy nem jöttem.

UPDATE:

25 hozzászólás Ne habozz!

zedtheant - 2012. 10. 11. 20:41

teljesen egyetértek a kritikával. nagyon vártam, miután láttam, hogy a kritikusok eléggé döglenek érte, de alulteljesített. szép képek, zene is elmegy, színészek jók, de a forgatókönyv elég gyengére sikerült és meglebbent az a bizonyos revenge-es szappanfátyol, ami miatt azt a sorit én kaszáltam is. persze nézem tovább és a vége nekem is tetszett, de remélem nem lesz túl sok a szappan, mert akkor majdnem tuti a kasza. sajnálom, mert az alapanyagból szerintem jobbat is ki lehetett volna hozni, dehát abc meg network tv, úgyhogy végül is nem meglepő. az istenit, hogy mindig a legkisebb közös többszörös felé kell elmenni! néha nem ártana egy kis egyediség meg kockáztatás.

Junkieka - 2012. 10. 11. 20:57

Én feljebb tolnám: 7/10-re. Nem találgatok, hogy milyen lesz majd. A pilot tetszett és kész. :D
A színészek nagyon jók, tökéletesen eladták a helyenként nem valami brilliáns szöveget.
A Smashnál erősebbnek érzem a politikai szál és bizniszes szemlélet miatt. És valahogy a szereplők is sokkal karakteresebbek, jobb jeleneteket kaptak kibontakozni.
A zene tényleg nagyon jól volt beletolva a jelenetekbe illetve azok aláfestésére mindenféle minőségében. Puszi.
Nekem valahogy jobban be is jött, mint a musicalek világa.

dacecc - 2012. 10. 11. 21:27

Szerintem is rendben volt, a country nem a szívem csücske, de nincs vele bajom. Teljesen rendben volt a pilot, csak az a baj, hogy kicsit semmilyennek éreztem. nem volt plusz, ami miatt minden héten nézném. Nem kaszálom, de amíg kiderül, hogy az újoncok közül melyik marad nekem, nem kerül a heti nézősek közé

len90 - 2012. 10. 11. 23:27

Én anno szeptember elején láttam a Pilotot egy New York-London járaton volt feltolva promóciós célból a másortárba, szerintem kegyetlenül szar volt, csodálkozom, hogy egy ennyire érdektelen sorozattal le lehet ültetni 9 millió nézőt a képernyők elé…

ldavid - 2012. 10. 12. 00:22

hát ez most tetszett nekem is, egyelőre még maradok.
Britton egyébként tényleg nagyon jó benne.

Castor86 - 2012. 10. 12. 00:24

Hú de nagyon nem nekem készült ez. Még ha fizetnek, sem bírtam volna végignézni.

Castor86 - 2012. 10. 12. 00:25

Be is teszek egy kis Deftonest:D

mkfad - 2012. 10. 12. 01:55

Kritikusok ide vagy oda, én elvárások nélkül ültem le a pilot elé, és jóérzéssel álltam fel mellőle. Néztem volna még tovább. Ha el is szúrják a folytatást, a pilot az rendben volt főleg két dolog miatt.

1: a főszereplők
Connie Britton FNL óta nagy kedvenc. Itt is nagyon jó volt.
Ami Hayden Panettiere-t illeti, nem gondoltam volna hogy a Heroes után lesz olyan alakítása ami miatt valaha is megkedvelem, de “törtető ribiként” (nekem is pont ez a kifejezés jutott róla eszembe) tényleg zseniális :)

2: a város
Soha semmit nem tudtam vagy hallottam Nashvilleről azon kívül hogy a country zene Mekkája (többnyire mert nem érdekelt:D), így jó volt egy kis betekintést nyerni a város életébe. A politikai szál talán pont ebben lesz hasznos, hogy rálapátoljon még erre. Legalábbis remélem, hogy ez a céljuk az íróknak, és az egész nem csak egy helykitöltő mellékszál.

owlman - 2012. 10. 12. 13:56

Kap még egy esélyt.

A rész egyetlen színfoltja végén a duót éneklő 2 fiatal zenész volt.
Eric Close és Connie Britton nem irritálnak,
Hayden Panettiere viszont pont olyan amit a karakteréről mondanak: Nem értem miért hiszi mindenki, hogy jó.

Egyébként miért szőke mind a 3 női énekes?

cay - 2012. 10. 12. 21:26

Én jobbat vártam. :(
A zenék tetszettek, de a story és a szereplők szinte teljesen hidegen hagytak.
Azért még a következő részt megnézem….

dragon1986 - 2012. 10. 13. 04:07

Rayna: Why do people listen to that adolescent crap?
It sounds like feral cats to me, Why does everybody keep pretending she’s good? Úgyan ezt kérdezhetnénk és mondhatnánk az ő zenéjére is, savanyú a szőlő.

Én is remélem nem megy át cunami nyáltengerbe :D

Juliette beszólása tetszett, le öregezte Rayna-t, igaz kicsit ravaszabbul fogalmazott ;)

A drogos, gold digger anyucit remélem nem nagyon lesz hangsúlyos, de szerintem sajnos még sokat fogjuk látni. :)

kiskiraly - 2012. 10. 13. 11:05

Meglepetés pilot számomra, érdekes sztori sok szállal (Smash-t nem láttam, nincs összehasonlítási alapom)
Kövezzenek meg a country-rajongók, nekem az effajta zenék egykaptafára készülnek.

7/10

Gondolom később kevesebb lesz benne a zene, mert később nem zene lesz a fő hangsúly (mint pld. a Glee esetében), hanem a család és a rivalizálás.

tiktak - 2012. 10. 14. 22:23

Nekem simán volt ez 7/10. A színészi teljesítmény nagyon ott van,szerintem kimagaslóan jó. A szépség és a szörnyeteg után néztem meg rögtön, úgyhogy a kontraszt iszonyatosan nagy, lehet ezért tetszett nekem nagyon ez a pilot.
A country nem a kedvencem, de néha a szöveg miatt és általában egy jó férfi előadóval jelenethez tud hozzátenni (justifiednak volt egy része,amikor rylan valami bárban találkozott az ex-el,ott is szólt valami jó zene). Az utolsó szám nagyon tetszett. A két fiatal éneke szerintem marha jól sikerült, nálam ez jelentett sztem egy plusz fél pontot jelentett. különösen kíváncsi vagyok az ő szálukra. Tulajdonképpen mindegyik szálra kíváncsi vagyok.Egyedül a drogos anyut nem kellett volna behozni, nem akarom a fiatal csaj sebezhető oldalát látni. Legyen egyszerűen csak egy törtető ribanc.
Ha mindenképpen a smashez akarjuk hasonlítani, akkor lehet, hogy a zene kevesebbekhez áll közel, de itt legalább a szereplők szerintem mind marha jól játszanak és érdekesek. A smasht én is néztem, de az egészen a főszereplő csaj miatt néha bizony keserves volt.

Dor Ka - 2012. 10. 14. 23:40

Nem vagyok oda a country-ért, de valamiért megnéztem és tetszett, egy picit azért untatott. A vége duó nagyot dobott rajta.

plushbird - 2012. 10. 15. 16:44

Tornázzuk még fel kicsit a pozitív vélemények számát:)
Engem elég hamar berántott. A Glee óta nem vagyok annyira szkeptikus a dalosabb sorozatokkal szemben. A country zenét pedig az amerikai Voice óta (Blake Shelton jó arc:) pár fokkal elviselhetőbbnek találom. Nem beszélve a főszereplő Connie Britton-ról, akit az FNL-ben és az AHS-ban is nagyon kedveltem. Egy bizonyos fokig kapható vagyok a szappanra, de remélem azért kordában tudják majd tartani.. de engem eddig megvettek kilóra.

Thomas - 2012. 10. 15. 20:08

Country rajongóként nekem elvileg ez a tökéletes sorozat, nem?:) Úgy is indult, az első 5 perc a nagybetűs 10/10 nálam, a gyönyörű képekkel Nashvilleről, meg az első, Opry-s jelenetteé kapásból megvettek:) Ha a politikai szálat kihúzhatnám belőle akkor eljátszanék a 10/10-zel a végeredményt illetően is, de nekem ez eléggé lehúzta, így csak 8,5/10-et fogok mondani. Aztán lehet, hogy később lesz valami haszna, ha ezáltal sikerül egy másik oldaláról is bemutatni a várost, akkor egye fene, de én jelenleg minden percet sajnálok, amit a zenei élettől elvesz… A szereplők jók, bár elsőre nehezen tudtam megkülönböztetni a férjet a gitárostól, de ez legyen az én bajom:)) A legkellemesebb csalódás nekem Connie, aki a American Horror Story-ban nagyon ellenszenves volt, és féltem is tőle, de itt abszolút szerethető:) Hayden gyönyörű (egyre nagyobb bajban vagyok az év végi eyecandy szavazással kapcsolatban, annyi szép lány van az új sorozatokban:), a többiekkel sem lesz baj szerintem (kivéve a politikai szálon lévőkkel, az az egész nekem nem szimpi egyelőre…). Hát mit is tehetnék ehhez hozzá? Alig várom a folytatást:)

Aryll - 2012. 10. 17. 21:33

húh nekem bejövős volt, amúgy is kedvelem a country zenét, szerintem Taylor Swift miatt (is) :) jó hogy a sori több szálon fut, nem gond a politikai szál se, meg vannak az alap feszkók és jók a karakterek is. Hayden-t, a hősök óta kedvelem, kíváncsi voltam hogy milyen lesz a bitch előadóművész szerepében és szerintem azt is jól hozza eddig. A kezdés nálam 8/10 és nagyon is berántott a sori. Izgatottan várom a következő részt!

clark - 2012. 10. 21. 13:03

nekem tetszett,elég jó volt.eleve szeretem a country stílust,úh alap h nézem.6-7/10 volt a pilot,majd elválik mi sül ki ebből,rem jó:D

Christy - 2012. 10. 22. 21:51

Ma este kerül sorra a pilot. Eddig tudatosan ignoráltam.
A: country zene, B: és különben is hol a viharban van ez a Nashville, hallotta már valaki?
DE miután két napja The Voice 3. seasont nézek… rá kellett jönnöm, hogy szimplán az én kultúrális hiányosságom okozza a “B”-t.
Ugyhogy itt az ideje! Rögtön a Battles Continue után :)

anikros - 2012. 10. 23. 19:21

Country zenén nőttem fel, úgyhogy ez az én sorozatom kellene hogy legyen, de bár a hayden féle autotune zavaró, a karakteréhez elmegy, viszont connie britton abszolút hiteltelen mint a country zene királynője, egyszerűen nem értem miért nem Reba McEntire-t kérték fel

http://www.youtube.com/watch?v=o0oenkCT8EY

marcilu - 2012. 10. 24. 21:35

Második rész: Kommentelést érően megfogott a duett a rész végén. Maga a dal annyira nem, de az érzelmi töltet, a megjelenített történet nagyon erős volt. Pedig már pont kezdtem szomorú lenni a rész miatt…

(A második részben nem került szóba, de a pilotban nem ejtettek el egy erős utalást arra, hogy Rayna egyik lánya a gitárostól van?)

superpityu - 2012. 10. 25. 16:20

azért azt álmomban nem gondoltam volna, hogy pont ez a pilot fog legjobban bejönni idén. rendben volt az egész. Connie Britton nagy pirospont, Hayden meg nekem még mindig annyira fiatalnak tűnik ehhez az egészhez. lehet mert mindenkitől legalább egy fejjel alacsonyabb.
azért így 3 rész után ki merem jelenteni, hogy a zenék közül is azok jönnek be igazán amiket nem a két főszereplő énekel. a 3. rész végi csúcspont majdnem volt olyan jó pilotban, persze megint a két kezdő énekelgetett legnagyobb örömömre. a színeszekkel sincs baj, jelenleg minden szál érdekes, de remélem nem csap át az egész szappanba.

jessm - 2013. 03. 24. 22:56

Láttom már nem nagyon követitek a sorit. Na én most megnéztem 14 részig egyben, de ngem a politikai rész egyáltalán nem érdekel mert arra n+1 sorozat ami csak erről szól és jobb is.
Az első pár részben érdekes volt a mindegyik énekes szereplő, de a 14-ig résznél már csak Juliette részeit nézem. A vicces az hogy Deacon és Rayna a nagy szerelem a sorozatban, de Juliette és Deacon között valahogy sokkal jobb a kémia közöttük.
Az utóbbi pár részben már Juliette karaktere is kezd idegesítő lenni, mert lebutották a karaktert annyira, hogy fejjel megy a falnak. Lop. Ha anyuka azt mondja nem lehetsz a családtagja, akkor ráveszi a srácot hogy házasodjanak össze. és ime a tini házasság. Most meg a nem akarok a tini bálvány lenni, teljesen más ütembe megyek és kirúgom menedzserem. Kicsit nehéz lépést tartani a dologgal. Tudom, hogy shownak haldni kell, meg minden és értem, hogy a tini énekesek utját copyzták bele Juliette-be, és ezek a tipikus hibák , amiket elkövetnek a tini szenzációk.
Na, mindegy, de még így is ugy érzem, hogy ezzel az elszúrással is a legjobb karakter.
De most besokkaltam, nem hiszem hogy hosszú életü lesz a sorozat, majd nyáron megnézem a 2. felét a sorozatnak. Kivánsi vagyok ezek után még mit tudnak kitalálni Juliettenek.

jessm - 2013. 03. 24. 23:09

Láttom már nem nagyon követitek a sorit. Na én most megnéztem 14 részig egyben, de ngem a politikai rész egyáltalán nem érdekel mert arra van n+1 sorozat ami csak erről szól és jobb is.
Az első pár részben érdekes volt a mindegyik énekes szereplő, de a 14 résznél már csak Juliette részeit néztem. A vicces találom, hogy Deacon és Rayna a nagy szerelem a sorozatban, de egyáltalán nem érzem ezt a kémiát, ami ehhez a nagy szerelmhez tartozna, Juliette és Deacon között is többet érzek mint köztük.
Az utóbbi pár részben már Juliette karakterét is idegesítőnek érzem, mert lebutották a karaktert annyira, hogy mindig fejjel megy a falnak:- Lop.
– Ha anyuka azt mondja nem lehetsz a családtagja, akkor ráveszi a srácot hogy házasodjanak össze. és ime a tini házasság.
– Ami 48 percig tart
– Megunnom, hogy tini bálvány legyek, és teljesen eladhatatlan irányba szeretné a zenét megváltoztatni
– A menedzser nem ért egyet, próbálja észhez téríteni és erre kirúgja a menedzsert.
Kicsit úgy érzem nehéz lépést tartani a dologgal. Tudom, hogy shownak haldni kell, meg minden és értem, hogy a minden tini énekes utját copyzták bele (Britney Spears, Whitney Houston stb.) Juliette-be, és ezek a tipikus hibák , amiket elkövetnek a tini szenzációk. Nem érzem elég kidolgozotnak, hogy hagyhatnának kifutást a dologoknak, nekem túl gyors ez a dalok és + 50 mellékszál mellett.
De azért ennek ellenére úgy érzem, hogy Juliette és Deacon viszi a sorozatot.
De a hátralévő részeket majd vmikor nyáron megnézem, most eléggé elment a kedvem attól, hogy heti lebontásban nézzem, annyira nem érdekes még Juliette sem.
Szerintem ez a Nashville nem lesz hosszú életű max. 2 évad.

Frs - 2013. 04. 04. 21:15

Lehet, hogy csak az én mércém alacsony, de szerintem alig szappanos. Na jó karakterekben nem a legerősebb, de azért élvezhető. Bárcsak a Revenge is ilyen szinten menne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz