login |

CSI: kezdett a 13. évad

2012. 10. 12. 13:20 - Írta: Casey Novak

10 hozzászólás | kategória: kritika,

You know, you CSIs, you’re all the same, you’re so busy with your black lights, and your little tweezers, and your spray bottles…

Bár a kezdetektől nagy Helyszínelők-rajongó voltam, a vegasi szériát pihenőpályára raktam a 8. évad után, mikor először megbomlott a kezdő csapat, s Laurence Fishburne hatalomátvétele után már nem is siettem bepótolni a lemaradást. Azonban tavaly, a 12. évad elején újra bekapcsolódtam, azokkal a boldog emlékképekkel a fejemben, amelyek miatt annyira szerettem a sorozatot. Még mindig sírok William Petersen után, de Grissom tökéletes ellentéte, Ted Danson D.B. Russellje a maga kis érzelmi kirohanásaival, daydreamingjeivel nagyon jól megállja a helyét a csapat élén.

Jó volt látni az underground muzsikára bizonyítékot vizsgálós montázst és a régi jó bevágásokat Las Vegasról madártávlatból a jelenetek között. (Ugye ugyan azokat használják egy évtizede?) És ezzel el is fogytak az emlékeimre picit is hasonlító jelenetek a CSI-ból. Spoilermentesen folytatom a tovább után.

Az biztos, hogy a sorozat már csak nyomokban emlékeztet a kezdetekre, ami nem feltétlenül lenne baj, azonban nem mondanám, hogy pozitív irányba viszik az összképet a változások. Az első rész feloldotta az összes cliffhangert, amit az előző évad végén lógva hagytak, nem is voltak rossz megoldások, bár van ami sablonosra sikeredett. Ami inkább zavart, hogy a szálak 90%-a teljesen családi/magánéleti drámán alapul, mellékesen nyomozgatnak is kicsit.

Ez már a 6.-7. évad környékén is bőven zavaró volt, de most már inkább olyan érzésem van a sok szappanos szál miatt, mintha egy Dallast néznék gyilkosságokkal tűzdelve. De legalább nem volt százszoros nagyításban megnézett biztonsági kamera felvételén látszódó kirakatüvegből visszatükröződő rendszámtábla.

Mondjuk azért ezúttal is sikítottam egyet a képernyőre, mert még mindig nem tanulták meg az egyébként magasan képzett nyomozók, hogy ha egy rossz bácsit leterítünk a földre, akkor lehetőleg addig üssük, amíg mozog, mert ha megpróbálunk elfutni, akkor tuti, hogy felkel, és ott fog állni mögöttünk, mikor nem figyelünk oda.

Alright, alright alright! This is not how family treats each other… Actually it is.

De ezzel együtt szép és kerek lett az évadnyitó, rajongani továbbra is rajongok, és az egész tisztességes 12. évad után reménykedek egy még jobb tizenharmadikban, elvileg úgy is szerencsés szám. Persze az első részben a cliffhanger-ökkel kellett foglalkozni, de nagyon várom a további nyakatekert ügyeket, és főleg kíváncsi vagyok egy korábban belebegtetett eseményre: elvileg a múlt árnyai visszaköszönnek majd.

A nyitás nálam 7/10.

10 hozzászólás Ne habozz!

Junkieka - 2012. 10. 12. 13:54

Én is kasza után tértem vissza Danson és némi nosztalgia miatt és nem bántam meg. Nálam a kasza főleg amiatt volt, hogy a megszokott karakterek és nyomozás helyett a mellékszereplők köré felépített idióta történetek és übergáz nyomozások keztek elszaporodni.
Most megint heti nézős lett a sori és való igaz, hogy kicsit túlpicsogták családi ügyekkel az évadnyitányt, de az eheti hentelés már vígan alázta bármelyik Gyilkos elmék epizódot. Ha így marad, maradok. :)

qwertz - 2012. 10. 12. 14:32

Az epizód legrosszabb pillanata volt, amikor Nick és Sara veszekedtek. Annyira hiteltelen jelenet volt, hogy először azt hittem csak viccelődnek… Nem megy nekik a drámázás.
Már uncsi az is, hogy valamelyik kedvenc helyszínelőnket el akarja tenni valaki láb alól. A C.S.I Miamiban ez még jó is volt, mert Horatio elemében lehetett és megmenthetett valakit… de itt nincs Horatio, szóval kár erőltetni. ;)
Én már csak megszokásból nézem a sorit, afféle Guilty Pleasureként.

Véleményem szerint, a 7/10 erős erre a részre.

Kajuska - 2012. 10. 12. 15:42

A nyitás tetszett, de remélem, hogy a Hodges-Morgan jelenetnek nem lesz folytatása. Ha magánéleti szálat akarnak akkor inkabb mutassanak valami újat Fin eletéből, róla még mindig nem sokat tudni.

nick - 2012. 10. 12. 21:06

Szerintem a 13×01 egy erős kezdés volt,mint mondjuk a 11. vagy 12.évadé,vmint szerintem a sorozat kezd újra önmagára találni Ted Danssonnal és Elisabeth Shue-val,amolyan Grissom-Catherine páros “pótlékok”.

nick - 2012. 10. 12. 21:10

Nekem egyébként semmi bajom Nickkel és Saraval, már olyannyira a sorozat részévé váltak,hogy nélkülük sem lenne olyan jó az egész sorozat.

razs - 2012. 10. 13. 19:35

Én egy karakter visszatérésére lennék kíváncsi, nem tudom azt a szálat miért hagyták félbe illetve tervezik-e folytatni: a fekete ruhás ‘önbíráskodóra’ a Sqweegel című részből.
Az előző évadban mikor Sam Vega nyomozó keveredett “hasonló” ügybe, akkor azt hittem ezt a szálat folytatják.

Kajuska - 2012. 10. 13. 23:33

Nem hiszem,hogy Sqweegel újra megjelenne a sorozatban. Anthony E. Zuiker (CSI alkotója)Level 26 című könyvtrilógiájának a főgonosza. A sorozat epizója szerintem csak a könyv kiegészítéséhez kelett. Habár a harmadik könyvet még nem olvastam úgyhogy nem tudom, hogy Sqweegel túléli e. Azonban az előző két könyv történései alapján elég valószínűnek tartom,hogy Zuiker happy endet írt és Sqweegel vegül meghal.

razs - 2012. 10. 14. 18:32

Köszönöm az infót, ezt nem tudtam.
És arra tudsz válaszolni spoiler nélkül (nem merek rákeresni :)), hogy a könyvek mennyire “hasonlítanak” ahhoz az epizódhoz (az ugyanis a CSI-on belül is nagyon tetszett)? Ugyanolyan bűnöket követ el, mint az epizódban és “nyomozós” a könyv is, vagy esetleg másmilyen?

Kajuska - 2012. 10. 15. 00:09

Az epizód Sqweegel egyik korai bűntettét dolgozza fel. Pontosabban az autómosós rész, amit a könyvben csak említenek és mellesleg brutálisabb. Az önbíráskodós rész nem annyira jellemző. Egy nyomozócsoport kutat a gyilkos után. Nem a helyszínelők nyomoznak. Egy nyomozó van a középpontban. Csak ajánlani tudom ,mivel egy digi- regényről van szó. Vagyis kb. 30 oldalanként a könyv megad egy jelszavat, amit ha beírsz a regény hivatalos internetes oldalán megnézheted a jelszóhoz tartozó videót, ami kapcsolódik a történethez.
Remélem segített a válaszom. Ez a videó spoiler mentes,tükrözi a történet hangulatát, ami sokkal sötétebb, mint a sorozaté
http://www.youtube.com/watch?v=a6mIQOem-CI&feature=relmfu

U.I.:Bocsánat, hogy off topic a hozzászólásom.

Roxi - 2012. 10. 15. 11:48

Én régen imádtam,aztán amikor kiszállt Griss abbahagytam,úgymond bojkottáltam! Ted Danson karaktere ugyan elég szimpatikus,de megelégszem azzal,hogy majd amikor adja a Viasat3 akkor megnézzem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz