login |

Pilot: Chicago Fire

2012. 10. 12. 20:37 - Írta: human

44 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

Lehet, rossz gondolat volt, amikor elvállaltam az első írást a sorozatról a Beauty and the Beast vagy Nashville helyett. Azt hittem, fogyasztható lesz, de hiába az, kidobott percekként pörgött. Nem hogy a Rescue Me-t nem nyomja le, de még a Third Watch-nak sincs a közelében. Legalábbis a pilot.

Azért ezeket a sorozatokat hozom fel az előbb, mert a hasonlóság adott: a Chicago Fire egy tűzoltó őrsről szól. Ezen kívül még két mentősről, gondolom többnyire ők mennek ugyanazokra a hívásokra, mint a tűzoltók. A probléma, hogy súlytalan az egész.

Mondom mivel kezdődik: valaki meghal. Mert az mindig erős dráma. Itt ugrunk 1 hónapot az időben, aztán láthatjuk: hőseink még mindig gyászolnak, pedig már ideje lenne, hogy ne egymást hibáztassák, hanem túllépjenek az 5 lépcsőfokon. Mi kellhet még, hmhm, hova tettem a “Drámasorozatok kezdőknek”-kézikönyvet? Az íróknak szerencsére megvolt. Egy csávó aki rejtegeti a sérülését, és közben rászokik a drogokra, csak hogy munkában maradhasson. Bár az első részben nem hangzott el, de tipikus “a munkám a mindenem, nem hagyhatom veszni”-pillanatokat idézett.

Természetesen a nézőt az újonc technikával vezetik bele az aktuális helyzetbe, avagy az elhunyt helyére érkező fiatal lelkesen beleveti magát a munkába. Így mindig van valaki, aki kérdezhet karakterekről, ha épp valakit színesíteni akarnak az írók. Na, meg a neveket is megtaníthatják nekünk. Bevallom, egyet nem jegyeztem meg: Chase, az igazságos és kőkemény néger főnök, a fájdalmas arcú keménylegény, az érző mentős.. Mindenki csak egy mászkáló tulajdonság, mélység nélkül. Persze kár is lenne elvárni 45 percben többet, főleg ennyi szereplővel, de ettől még tény, hogy eddig nem tudtak megkedveltetni senkit velem.

Ahogy a részben történtek sem voltak túl izgalmasak. Egy mentésből csináltak némi drámát, hogy az epizód végére legyen valami zenés levezetésre lehetőség. Valójában sem izgulni nem lehetett, sem pedig tényleg aggódni bárkiért, hiszen még senki sem fontos számunkra.

Természetesen a Chicago Fire egyáltalán nem a világ legrosszabb sorozata. A probléma vele, hogy profi sablonmunka. Lehet, hogy a fókuszcsoportok nyírták ki ezt is, de a végeredményt tekintve ez nem vigasztal. Annyira sok lehetőséget sem érzek benne mint némelyik őszi újoncban. Viszont aki tűzoltós sorozatra vágyik, annak…, nos, nem sok választása van. A mázlija, hogy ennél lehetne sokkal rosszabb is.

Például kaphatnánk sokkal rosszabb színészeket. Jelenleg a megírt szerepéből mindenki kihozta, amit tudott. Oké, a bánatos képű keménylegény alakítása neccesre sikerült, viszont mindenki más erőteljesen rendben volt. A legjobb talán az újonc volt, belőle sütött a lelkesedés, de a többiek is jól hozták azt a figurát, akit sokat láttak már és évek óta nyomja őket a munka.

Viszont a közepesnél most sem tudok jobbat adni. Nem érzem, hogy a “Hm, mostanában nincs annyi tűzoltós sorozat, próbáljunk be egyet, hátha…”-ötleten kívül más inspirálta volna a készítőket. Nekem nem jött be, viszont tényleg senkit nem akarnék akarnék eltántorítani tőle, hiszen aki nem a Harmadik műszakon és társain nőtt fel, annak lehet ez lesz “A tűzoltós sorozat”. Bár nem hiszem, de nincs kizárva. 5/10.

44 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2012. 10. 12. 21:10

Én éppen most néztem meg, és nekem azért ennél lényegesen jobban tetszett. A szereplők is többnyire szimpatikusak, tudtam is értük izgulni, Lauren German meg gyönyörű:) Én 7/10-et adnék a pilotra.

toemke - 2012. 10. 12. 21:10

Tűzoltó voltomból fogva nem tudtam nem szakmai szemmel nézni és így már pár perc után tudtam, hogy számomra kasza. Az a szakmaiság kb. az RTL-en futott “112 Életmentők” szintjén van, csak nagyobb költségvetéssel. Vagy egyáltalán nem volt szakmabeli tanácsadó a forgatáson, vagy bólogattak egyet javaslataira, de figyelmen kívül hagyták mindegyiket “a sztori érdekében”. Hogy lehet ezt jól csinálni jól mutatja a Rescue Me példája, ahol bár voltak (megint csak szakmai szemmel) megmosolyogtató helyzetek, de a “tűzoltó életérzést” és egy ilyen szervezet működését nagyon jól bemutatták. A Chicago Fire-val szemben még a dráma is működött. Részemről 2/10, és akkor még nagyon méltányos voltam.

winnie - 2012. 10. 12. 21:18

uhh, ilyen esetben tuti, hogy elég zavaró tud lenni.

mit lehetett észrevenni? (nem láttam a pilotot, csak tényleg érdekelne egy-két példa.)

human - 2012. 10. 12. 21:22

toemke: szerintem már az is nevetséges votl ahogy meghalt a csávó, nagyon amatőrnek tűnt, nem hiszem, hogy a valóságban ilyen történne akárcska megközelítőleg is

Junkieka - 2012. 10. 12. 21:23

Nos, mint írtam korábbi kommentben: én még tűzoltóssorozat szűz vagyok, illetve láttam a Backdraft (Lánglovagok) című kötelező alapfilmet. Volt némi dejavu. :D

Szóval hasonlítgatás nélkül: nekem is sekélykék lettek a karakterek, érdektelenek a történeteik. Talán csak klasszikus pilotos hiba, gyorsan mindenféle nézőket behalászni. Később lehet építkezni, alapanyag van bőven. Vagy a heti eset lesz érzelmileg jobban kidolgozva, vagy a főbb szereplők.
Egyelőre úgy vagyok vele, hogy amolyan katasztrófatúristaként fogom látogatni a sorit. Ez lesz az én “tűzoltós sorozatom”, ahogy human írta;
a drámaétvágyamat, meg majd máshol csillapítom. :)

6/10 – mert a színészek tényleg rendben voltak és tulajdonképpen akció is volt. Nem untam egyetlen jelentét sem, elvoltam vele és nekem végül is ez számít. Várom, hogy milyen lesz. Heti nézős.

Egyébként fene tudja miért, de ezek a chicagós dolgok bejönnek nekem. Tényleg nem tudom miért. :D

Junkieka - 2012. 10. 12. 21:29

@ toemke

Sajnos ez a szakmai szemmel nézelődés szinte minden sorozatot agyon tud vágni.
Engem nem érdekel, hogy mit csesztek el. :D

Junkieka - 2012. 10. 12. 21:32

Anyukám orvos volt: ő a Dallast nézte :)

elliot - 2012. 10. 12. 22:16

@toemke: Tényleg nem volt benne macskamentés fáról? Öreg hiba! De bocsásd meg nekik!!!:D

Áh, szóval ebben benne van a House-os fiú? nézni kell:)

toemke - 2012. 10. 12. 22:31

&elliot: ott a pont, macska a fán jellegű viccet még sooohha nem halottam… NOT!! :D

@winnie és human
Tudom, hogy egy laikusnak ezek nem annyira zavaróak, de engem ilyenek nagyon tudnak idegesíteni. Próbálok egy pár szembetűnő dolgot összeszedni.
– Vonulás során hátul itt hülyéskednek és lazulnak. Mi ilyenkor nagyban öltözünk, magunkhoz vesszük azt amire az esettől függően szükség lehet és átbeszéljük az esetleges feladatokat.
– A csapatok teljes koordinálatlansága. Nem azért mert éppen nem sikerül a kommunikáció, hanem mert nem hajlandó pl. a Rescue Squados a másiktól utasítást elfogadni. Konliktushelyzetnek sorozatban jó, de a valóságban profiktól elfogadhatatlan hozzáállás.
– A légzőálarcokban nincsen belső álarc. Ezt azért csinálják így, hogy felismerhető legyen a színész arca (és így csinálták az egyébként nagyon korrekt Ladder 49-ben is), de a valóságban műszakilag nem működőképes megoldás.
– A tűzoltó halála nem éppen reális. Bár a védőruha nem tesz minket szuperhősökké, de egy ilyen belobbanás túlélhető benne. Ehhez képest a főszereplő eléggé rezignáltan vette tudomással társa halálát, ahelyett hogy azonnal mentőakciót indított volna.
– Két nő, pláne ilyen fiatal és jócsaj nem valószínű, hogy együtt mentőzne. Egyrészt nem tűnnek túl tapasztaltnak az önálló munkához, másrészt a mentősöknek elég sokat kell hordágyazniuk. Például gyakori a felnőtt férfiak többszintes cipelése és akkor a kórosan elhízottakról még nem is beszéltünk. (Most lehet kiáltozni, hogy hímsovinizmus, de a gyakorlat engem igazol)
– A balesetnél nagyon lazán hordták a srácok a védőfelszerelést, pl. minden második tűzoltón nem volt sisak.
– A búvárok meglepően gyorsan bevetésre készen vannak és a kötéltechnika az ereszkedéshez is azonnal megvolt. A valóságban kell idő a beöltözéshez és a felszerelések előkészítéséhez.
– A sofőrt azonnal kiszúrják a tömegben, csak mert ideges. Arról nem is beszélve, hogy az öreg tűzoltót hibásnak tartják, mert hogy felvetett egy reális eshetőséget, hogy vízben is van egy ember.
– Csak úgy szó nélkül kiviszik a létrát, hogy a mecset nézzék, majd a rádiócsatornán közvetítik. A valóságban minden érintett másnap teljesen jogosan ki lenne rúgva.
– Az meg már klasszikus hiba, hogy hogyan mászkálnak a tűzben néha légzőkészülék és védőfelszerelés nélkül. Ezt persze szinte minden tűzoltós filmben és még a Rescue Me-ben is eljátsszák. Mondjuk a valóságban nem is így néz ki egy zárt terű tűz.

Hú, most egy kicsit magával ragadott a hév és akkor még nem is voltam teljesen részletes :)

bagoly - 2012. 10. 12. 22:42

Részemről kasza, nagyon nagyon csalódtam. Értetlen összevisszaság az egész, a hangulata meg rémes.

K3rnel - 2012. 10. 13. 00:03

Ilyen átlag amcsi tűzoltós, mentős, rendőrös sorozatnak mindig az lesz a problémája, hogy aki szereti ezt a műfajt az már mind látta a harmadik műszakot, annál meg nagyon, nagyon nehéz lenne jobb sorozatot csinálni. Nem azt mondom, hogy abban nem lehettek szakmai hibák bőven, de, mint sorozat a maga műfajában szerintem verhetetlen. Lehet, hogy be is szerzem megint és végigdarálom :)

Ennek a sorozatnak meg azért adok 4 részt legalább, hogy lássuk merre akarnak haladni, mi a prioritás a mesélésben.

Bullseye - 2012. 10. 13. 09:39

Érdekes, hogy sokan felhozzák a harmadik műszakot. Minden részét láttam, de mivel a végére rendőrsorozat lett (vagy erre is rosszul emlékszem?), még a mentősökre is csak a nagyobb nevek (esetemben arcok) miatt emlékszem, a tűzoltó rész szinte teljesen kiesett…

Talán következő nyáron lesz egy kis időm beledarálni újra :)

elliot - 2012. 10. 13. 13:23

Nem teljesen értem, hogy mi a baj azzal, hogy hiteltelen a sorozat. Én pl. még nem utaztam senki után Rómába, vagy nem siklott ki alattam vonat, és a feletteseimmel való vacsoráim sem fordulnak hirtelen ellentmondásba. Azért elképzelem, ha életszerűbb lenne, milyen lenne egy-egy átlagos (munka)napunk bemutatása:D

Harlequin - 2012. 10. 13. 14:04

Szerintem én maradok a Rescue Me-nál, ha tűzoltós sorit akarok.
Számomra csalódás, úgy, hogy nem szakmai szemmel néztem.
2/10.
Kár érte.
Ha azt mondjátok, javul, lehet adok neki esélyt, de különben nem.

winnie - 2012. 10. 13. 14:09

elliot: mindenki mást vár el. szerintem tökéletesen érthető, ha valaki e tényező miatt nem nézi inkább. okozhat csalódást, ha az ember olyat vár, mint amilyen nem lett.

Dregnarr1 - 2012. 10. 13. 14:46

A Rescue Me után ez körülbelül olyan, mint az újgenerációs vámpírfilmek a Vampire: The Masquerade ismerőinek.

paranoid android - 2012. 10. 13. 15:39

Hát ez bennem sem mozgatott meg semmit. Nem csak a fent említett sorozatokkal összevetve nem állja meg a helyét, hanem önmagában is egy gyenge próbálkozás. Persze idővel javulhat, de tőlem nem kapja meg a bizalmat, és van egy olyan érzésem, hogy az NBC-től sem sokáig. Nálam nem is az volt a baj, hogy rossz lett volna (a technikai realitás a legkevésbé fontos nálam), hanem, hogy semmilyen, ahogy human írta, “sablonmunka”.

balint - 2012. 10. 14. 00:55

Az ugye megvolt, hogy a polgi az igazi Chicagoi polgarmester volt, Rahm Emmanuel.

yeeeyha - 2012. 10. 14. 10:26

Jópár részt láttam a Harmadik műszakból, főleg Bosco miatt, akiért odáig voltunk egy barátnőmmel :D Azt szívesen néztem, de a hév nem kapott el sose, hogy ezt elkezdjem rendesen darálni.
Kórházas sorozatokból azért jobban otthon vagyok, mondjuk az is nagyon hiányos, mentős ügyben meg a fantasztikus angol Sirens sorozat néztem, imádtam, és röhögtem rajta. :D
Ennyi lenne az előtörténetem az ilyenfajta sorozatokkal, és lehet hogy csak ezért, de nekem ez most bejött. Ha mondjuk Rescume Me (egy percet nem láttam belőle), meg Harmadik műszak lenne nálam az alap, többször nézős sorozat, akkor más lenne a helyzet, de nem így van, így én kiosztok egy 7/10-et. Simán.
Kicsit még el kell vonatkoztatnom a színészek eddigi szerepeitől, a végén megsérült tűzoltó Miranda szerelme, Steve a Szex és New Yorkból, épp ezért röhögtem azon a mondatán, ahol arról beszél, hogy az apósához költöztek :D A faszagyerek tűzoltó meg vérfarkas volt a Vámpírnaplókban, és folyton felrémlett előttem, ahogy Damon kinyírta. :D

Érdekel a folytatás, heti nézésre betervezve. A tűzoltók tetszenek, megátjuk, mennyi/lesz e bennük mélység, a mentős csajszik is jók voltak. A Sirenssel nem érnek fel, de azzal a 3 pasival senki nem érhet, szóval nem gond :)

Balika88 - 2012. 10. 14. 15:12

sziasztok

Ma én is megnéztem az 1×01-et. Hát mit is mondjak…én is a Harmadik műszakot tudnám felhozni ami nálam egy nagyon nagyon erős sorozat elejétől a végéig. Igaz a vége felé (6.évad) szinte már teljesen kivesznek belőle a tűzoltók, mert a főszálat más irányba kanyarították de az a sorozat mindenképp ütős a témában. Ez pedig egyelőre tényleg teljesen átlagos, semmi extra. Az újonc megérkezése itt is megvolt…:-) pár részt megnézek belőle, aztán kiderül hogy maradok-e :-)

moqus - 2012. 10. 14. 18:56

A pilot engem sem győzött meg. Még pár részt megnézek, ha nem javul, akkor kasza lesz.

clark - 2012. 10. 17. 14:46

én láttam a third watchot is és a resceu met is mindkettő nagy kedvencem,de ez is eléggé bejött a maga kis fura módján.egyenlőre maradok nézni,még nagyon jó is kisűlhet ebből:D
6/10 kb a pilot

dacecc - 2012. 10. 18. 19:27

Az első rész középszer volt, de a második felhúzta magát 6,5-re nálam. Nem váltja meg a világot, de hasonlóan a third watchoz, ez is egy élvezhető popcornnak ígérkezik

LaCRossE - 2012. 10. 26. 18:23

Chicago 1×03 nekem nagyon tetszett, szóval biztos, hogy maradok. :) Egész izgalmas történetszálnak ígérkezik, vagy legalábbis én szeretem az ilyet.

wertert - 2012. 10. 29. 13:17

Az 1×03 nagyon bejött, ha ilyen lesz a többi is, akkor én is biztos maradok.

Balika88 - 2012. 10. 29. 20:49

meglepő de egyelőre én is maradok mert ez eddig egész jó. a Beauty&the beastról ez már nem mondható el…

LaCRossE - 2012. 11. 01. 21:23

1×04 is jó volt, tartja a szintet. :)

LaCRossE - 2012. 11. 08. 19:44

És az 1×05 is, egyre jobb lesz a sorozat. :)
Nézi valaki még rajtam kívül? :D

winnie - 2012. 11. 09. 10:02

én, csak még nem értem utol magam:)

dacecc - 2012. 11. 11. 13:58

Szerintem tök jó, élvezhető részeket hoz minden héten. Élvezhető popcorn, amire számítottam. Az átívelések, személyi drámák sem rosszak, nincs itt gond

Balika88 - 2012. 11. 12. 17:36

én is nézem még és ha tartani fogja a szintet, végig is fogom nézni :-) szóval Lacrosse, nem csak te nézed nyugi :D

FKata - 2012. 12. 03. 15:06

Még mindig csak töltelék sorozat, ritkán nézem. Nekem az a hiteltelen, hogy minden leszbi csaj bombanő benne…

dacecc - 2012. 12. 07. 22:50

kicsit off talán, de nem tudtok valamit arról, hogy hova tűnt a tv2-ről? hétfőn már NCIS-t reklámoznak, porton sem találok semmit. Nekem ez nem lenne gond, de család tvben nézi szinkron miatt://

winnie - 2012. 12. 07. 22:58

http://www.facebook.com/sorozatjunkie.hu/posts/499305146758747

ennyi volt egy időre. majd valamikor más időpontban. talán.

dacecc - 2012. 12. 07. 23:05

óóh:/ köszi a gyors inót:) kár érte

LaCRossE - 2012. 12. 20. 18:41

Na, ez a Chicago Fire is szünetre vonult, és azt kell mondjam, egyelőre ez a kedvenc (országos) újoncom. :) Ráadásul még sikerült egy kicsi cliffhangerrel is zárni, persze nem körömrágóssal, de pont megfelelővel.

Írás az eddigi részekről lesz?
(esetleg vendégírást elfogadtok, ha nem?)

LaCRossE - 2012. 12. 20. 18:44

Oké, szünetnek hívni talán kicsit túlzás, ha csak egy hét marad ki. :D De a kritikáról feltett kérdése(i)met akkor is fenntartom.

winnie - 2012. 12. 20. 20:55

el, naná. mindenképp írni fogok róla, de sorban megyek (emily owens, 666, last resort, ahs, scandal és csak utána cf – és ki tudja, meddig jutok el benne) szóval lesz írás, ha nem jön vendég, viszont jöhet nyugpdtan:)

LaCRossE - 2012. 12. 20. 21:01

Hmm, akkor egyelőre kivárok. :D

Balika88 - 2013. 01. 07. 17:32

jó ez a sori! még mindig a nézők sorában tudhat engem! :-)

clark - 2013. 01. 10. 12:36

nekem az arrow mellett ez a sori jött be igazán.már elve a téma miatt is,teljesen jó lett.nem tökéletes,de egyszerűen jó nézni.a karakterek is jók lettek,úgyh nézős maradt:D
jó kis resceu me pótlék:D

Balika88 - 2013. 01. 11. 14:41

Nekem az utolsó ehhez hasonló sorozat amit imádtam, az a Harmadik műszak volt! Nekem azt pótolja most ez! :D persze azért vannak különbségek, de a pilot után nem gondoltam volna hogy ennyire megmaradok mellette! :-)

Balika88 - 2013. 01. 18. 14:45

gyahhh ebben az 1×12-ben volt 1 erős jelenet, ami azóta is a fejemben van.. :D A repülős incidensnél volt az amire gondolok… :-) így durvább volt mintha gyorsan csinálták volna…:D Többet nem lövök el azok miatt akik nem látták.. :-)

jinjang - 2013. 01. 21. 12:23

Én sose néztem se Harmadik műszakot, se más hasonló típusú filmet, de ez a sorozat bejön. Na, nem csúcskategória, de heti egynek teljesen korrekt szórakozás.

Kelly történetszála eléggé lekötött, drukkoltam, hogy jöjjön meg az esze, de most elég nagy kérdőjel van bennem, ha tényleg az lesz, amit belengettek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz