login |

Sons of Anarchy – 5×05: Orca Shrugged – írta Ingorion

2012. 10. 12. 16:40 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Akció, adrenalin, a sorozatban már régen látott morbidság és szürrealitás, és a készítők jó szokásához híven egy újabb ismerős, The Shield-arc feltűnése. Mindezek ellenére inkább hangulat, mintsem cselekmény alapú epizódot láthattunk. Mivel a sorozatra nem igazán illik a feelgood jelző ezért nem használom erre az epizódra sem, de tény, hogy ennél közelebb nem igazán lehet a SoA a fenti hangulatfaktortól.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Pedig nem vidám jelenettel kezdtünk, gyakorlatilag az évad kezdő képsorait forgatták újra, értelemszerűen a kicsit megváltozott status quót bemutatva. Aztán kezdetét is vette egy újabb nap, méghozzá a mozgalmasabb fajtából, ahogy azt az utóbbi időben a fiúkkal együtt mi is megszokhattuk.

Beköszönt az utoljára a negyedik évad fináléjában látott Jacob Hale, vele próbáltak meg egyezkedni a srácok – természetesen a telekről, amit Jax adna Nerónak az eszkortszolgálat üzemeltetéséhez. Az idősebb Hale nem állt kötélnek, ezért kellett egy kis ösztönzés, természetesen a korrupt fajtából. Nem tudtam nevessek vagy fintorogjak az ötlet realizálódásán, viszont az biztos, hogy Walton Goggins e arcát sem a The Shield-ben, sem pedig a Justified-ban nem láthattuk, és nem is nagyon hiszem, hogy fogjuk még egyszer – azt hiszem, ez így is van jól.

Mindezek mellé kaptunk rengeteg kisebb történetet, amiket következetesen vettek elő – egyedül Roosevelt feleségének terhessége jött hirtelen, mikor az ő jelenete következett a házban, már lehetett tudni mire megy ki a játék. Neróval a jelek szerint még mindig nem tudnak mit kezdeni, abban az egy jelenetben, amiben szerepelt sem csinált sok mindent, csak elismételte a már általunk ismert motivációit. Ő egyelőre kakukktojás, ezért nem is írok róla többet, majd meglátjuk.

Sokan panaszkodtak Gemma miatt, teljesen jogosan – a karakter tettei érthetőek (talán a rész elején az utalás az újabb leszbikus kalandra kicsit túlzás volt), ugyanakkor rossz látni, ahogy a második-harmadik-negyedik évad jól felépített Gemmája meredeken tart egy lejtőn lefelé, keresve ugyan a kapaszkodókat… ahogy ezt a Sons of Anarchy-tól elvárhatjuk azonban nem nagy sikerrel.

Ez a helyet változni látszik, ugyanis ezúttal húztak egy ügyeset a készítők: Tara, aki szintén egyre mélyebbre süllyedt abban a töménytelen mocsokban, amibe a balesete óta fennálló szituáció kényszerítette, pont akkor fordult anyósához segítségért, mikor annak is támaszra volt szüksége. Persze a dolgok nem oldódhatnak meg egy beszélgetéssel, de talán mindketten megindulhatnak egy irányba, ami a jelenleginél stabilabb alapokra helyezheti kettejük egymással, illetve másokkal folytatott viszonyát.

Not a lot of gray in this life, sweetheart. Extremes become average.

A háttérben továbbra is megy a szervezkedés, a jelek szerint Clay áll a betörések mögött – persze közvetett módon, a három nomád végzi a piszkos munkát, aminek először Unser, most meg ugye egy terhes nő esett áldozatul. Az is lehet, hogy csak el akarják hitetni velünk, hogy Clay keze van ebben is és majd az arcunkba kapunk valami egészen más feloldást. Nekem ezzel sem lenne bajom, egyedül azt remélem, hogy a partizán akciók, az ellopott dokumentumok, mind-mind valami grandiózus, áll-leejtős felismeréshez vezetnek majd, ha már vették a fáradságot, hogy részenként két-három perces snittekben felépítsék ezt a szálat.

Meg persze az is érdekes lesz, a tragédia milyen irányba viszi el a seriffet: a klub ellen fordul és minden eddiginél durvább intézkedésekkel nyomul majd ellenük, vagy éppen ellenkezőleg, összedolgozik majd velük a tettesek kézre kerítésének reményében. Közeledve az évad feléhez megállapíthatjuk, hogy ötletekből még mindig nincs hiány Sutterék háza táján, a kivitelezésük pedig az esetek döntő százalékában kiváló és nyakunkon már a vízválasztó hatodik-hetedik rész: köztudott, hogy innentől szoktak igazán beindulni az évadok és nem is lassítanak le a fináléig. Remélem, igazam lesz és ez most sem lesz másképp.

26 hozzászólás Ne habozz!

balazs - 2012. 10. 12. 17:14

Istenem Walton Goggins mekkora volt :D

Pelevin - 2012. 10. 12. 17:54

Jót vigyorogtam Gogginson, és az extra Shield-utaláson (Venus Van Damme – Cletus Van Damme).

gabbb - 2012. 10. 12. 19:02

Az utalást észre se vettem :) Köszi!
Jó kritika, újból csak egyetérteni tudok. Jó volt azért egy kicsit felszabadulni a sötét mocsokból, amiben eddig voltunk.

Rosie - 2012. 10. 12. 19:23

És még mindig nem jöttem rá, kinek van fém bokaprotézise. De ha egyszer rájövök… bizisten, mint egy rajzfilmfigura, akinek a feje felett kigyullad a villanyégő!

Nem szeretem, ha báboznak velem, de olyan profin oldották meg ebben a részben a szürreális, morbid és a hétköznapi, komformista jelenetek váltogatását, az a feszültség és dráma, ami termelődött, teljesen kiszakított 50 percre a világból, és elszórakoztatott.

danny - 2012. 10. 12. 19:51

Walton Gogginsos jelenet bizony hatalmas, ennyire jót nem derültem mostanság akármelyik vígjátékon sem. A Rescue Me-re emlékeztetett picit, ők tudtak igazán merő szarból, sötét drámából is előhúzni egy igazi, aranyat érő szkeccset.

norby - 2012. 10. 12. 21:13

Egyetértek, nagyon jól összerakott rész volt, mindenből jutott. Az ökölharcnak egy sima döntetlen lett ezek szerint a vége?
Érdekes volt ahogy Tara-t összezavarta az esetleges gyógyulás lehetősége. Pont az jutott a múltkor az eszembe, hogy csak ő lóg ki a társaságból, nem ölt még, (jó, egy párban bűnrészes :) Aztán eszembe jutott a mexikói csaja, azt ő intézte el, szóval marad az old lady életpálya.
Nero meg vagy nagyon becsületes, vagy valami nagy csavar van a dologban. Simán el tudnám képzelni beépített ügynöknek, de azt már lelőtték (ezt most nem szó szerint :)

f.fredericks - 2012. 10. 12. 21:19

Jó rész volt!
A rész eleji montázsban, ahogy Clay tisztogatta a fegyverét, és utána ivott, egy az egyben Piney. A Gelaan-Jax bunyó, meg nagyon jó volt. Ja és ha a hét idézete nem korhatáros, akkor Bobbytól az “It’s pink, wet, tastes like sunshine.” nálam sanszos. Annak örülök, hogy nem volt Wendys szál, valahogy nem is kéne a sorozatba simán elmenne anélkül (mint ahogy a részben is láthattuk).

f.fredericks - 2012. 10. 12. 21:22

norby: Tara nem ölte meg a mexikói csajt (aki amúgy venezuelai volt), mert ő csak leütötte, de Gemma szúrta le. Viszont az ATF-es csókát majdnem megölte, mert ha Jax nem lövi fejbe, akkor csórikám elvérzik.

danger - 2012. 10. 12. 21:49

Elso negy sotet resz utan most tenyleg egy kifejezetten feelgood resz volt, fura azert mig ket resszel ezelott Jax feje es a mostani, nem tul realisztikus.

rokkoskati - 2012. 10. 12. 22:16

Tig hatalmas figura. Egyre szimpatikusabb, és ahogy bámulta nyálcsorgatva álmai “nőjét”… :D Nero szerintem zsaru, mivel elég furcsa volt az előző részben, hogy személyesen kísérte ki Emmát a városból. Hale lehetne kicsit keményebb is, símán hagyta magát megzsarolni.

norby - 2012. 10. 12. 22:18

A nevek nem mentek fejből, de én a Salazar nevű bandavezér Luisa nevű csajára gondoltam, akik elrabolták Tara-t a 3. évadban.

egy igazi szakember - 2012. 10. 12. 22:26

Egyre nagyobb csalódás a sorozat, pedig az egyik legnagyobb kedvencem volt.

Számomra addig volt élvezhető, amíg a realitások keretein belül mozgott ( lásd Justified a másik kedvenc ), de amióta elment a kartell irányába, nagy fegyverek, drogok – ahogy Jax mondta ” Nem nekünk való ez” – azóta minden erőltetett, értelmezhetetlen és leginkább túlélhetetlen.

Kihalt a testvériesség, az összetartás, az összetartozás érzése, amiért létrejött a klub.

A jó arcokat kiírják ( Piney , Ope , Half-Sack), akikben motoszkált még a tisztesség szikrája, és olyan senkiházi új tagok kerülnek a klubba nagy pofával, tele aljassággal, mint a 3 új féreg.

Lassan már csak utálni való aljas emberekkel lesz tele az egész sorozat, és odavész minden érték.

És a jewllywoodi aberráltság ilyen foka ( lásd Walton Goggins alakítása ) nem való ebbe a sorozatba.

Na mindegy kezdem úgy érezni, hogy ebből már sohasem lesz szerethető sorozat max. nézhető.

Számomra egyértelmű ma már, hogy Clayt ki kellett volna írni, és lassan Gemma is mehetne, de ha ez róluk fog szólni akkor sok jót nem várok.

f.fredericks - 2012. 10. 12. 23:14

norby: ja tényleg, azt sikerült kinyírnia. (néha úgy hullanak az emberek, hogy egy kettő fel se tűnik). :)

VanillaSky - 2012. 10. 12. 23:47

“Lassan már csak utálni való aljas emberekkel lesz tele az egész sorozat, és odavész minden érték.”

A pilottól kezdve volt egyáltalán olyan ember ebben a sorozatban aki bármiféle pozitív értéket hordozna személyiségének nagyobb részében?

A saját diaszpórájukon kívül semmiféle erkölcsösséget sem mutatnak, volt egy két elhanyagolható gesztus a város felé, de ezek egyrészt felületesek voltak, másrészt a saját céljaik miatt voltak fontosak. Vagy egyáltalán miért kéne, hogy egy sorozat pozitív főhősökkel legyen tele?

idioty - 2012. 10. 13. 00:45

Én a betörések hátterében nem gondoltam volna, hogy Clay is lehet a hunyó. Az durva lenne, hogy ennyire nem tanul valaki a hibáiból! Már mindent elvesztett, nem lenne célszerűbb inkább öngyilkosnak lennie? Sok mindenkinek okozna ezzel örömet!

lostfanka - 2012. 10. 13. 09:31

Betoresekkel kapcsolatban vagy Clay all a hatterben, vagy a sracok szabaduszok lettek. Ezutan vizsont eleg kemeny hajtovadaszat fog indulni.

Ami engem viszont kicsit felidegelt, az hogy ez a betoreses resz egy pont olyan dolog amin egy az egyben latszik hogy csak azert hoztak be hogy meg nagyobb legyen a gaz. A tobbi szenny mogott azert van valami mogottes szandek (penzszerzes), de itt Shutter behozott 3 uj arcot a klubba akik rogton megkeverik a kakat es persze hogy egybol a sheriff terhes feleseget lovik le.

Erdekes egyebkent hogy a sorozatban mennyi karakter van aki ugyanazza valik aki mar volt a sorozatban korabban. Clay-Piney, Jax-es az apja, Tara-Gemma.

A zsorolasos resz pedig hatalmas volt, kb most jottem ra hogy ki is volt a “kurva” hogy elolvastam a kommenteket, eddig csak ereztem hogy valahonnan nagyon ismeros nekem:D. Tig pedig hatalmas volt megint.
Viszont errol a Tiges reszrol az jut eszembe hogy Tig elvesztette a lanyat nem is akarhogy, Jax a legjobb baratjat megis mindenki ugy viselkedik mintha semmi nem tortent volna.
Ope ilyen szempontbol total hitelesen adta a megkeseredett mindenet elveszto bandatagot.

VanillaSky - 2012. 10. 13. 10:19

“Erdekes egyebkent hogy a sorozatban mennyi karakter van aki ugyanazza valik aki mar volt a sorozatban korabban. Clay-Piney, Jax-es az apja, Tara-Gemma.”

Ez szerintem közel sincs így. Piney és Clay maximum fizikailag válik hasonlóvá koruk és a palack miatt. Személyiségük szögegyenest eltérő. Míg Piney a klubot a valamihez tartozás szimbólumának tekintette és próbált megszabadulni a káros elemeitől, addig Claynek a bevételi forrást jelenti mindenek felett, életek árán is.

Jax és Teller szintén más. A fater is tisztában volt a klub problémáival, sőt azzal is, hogy az életébe fog kerülni, de belenyugodott. Inkább szabadult minden áron. Jax meg mélyebbre ássa magát, azért hogy egyszer szabaduljon (bár szerintem az Ő karaktere csak felületesen akar szabadulni, inkább lenne bent mint kint).

Tara és Gemma más kérdés, itt talán egyetértek. Mindegyik egy sz*rkavaró ribanc:)

sdaniel - 2012. 10. 13. 10:23

@Rosie: Az egyik nomád tagnak van “falába” a sötét hajú körszakállas amúgy teljesen ellenszenves hapinak asszem.

totjudy - 2012. 10. 13. 13:12

Waltont mééég!!!

David R. Blake - 2012. 10. 13. 15:18

Valóban, ez tényleg egy igazi “feelgood” rész volt, legalább is nekem simán hozta a régi klasszikus részek hangulatát.
Ahogy Jax és Gaalan bunyóval rendezték el a nézeteltéréseiket, majd Gaalan szétlőtte a motorokat, kivéve a Jaxét, azon szakadtam.
Ugyanígy a transzi-kurva jelenetein, főleg, amikor bejött a dagi fickó mostohafia, és ahogy őt szívattak. Jax Facebook-os idézete, ami most nem jut pontosan eszembe nálam Hét idézete gyanús! :D Tig meg megint bizonyította, hogy egy aberrált barom! :D
A betöréses cselekmény meg szerintem most fog igazán beindulni, elvégre most elég sokat foglalkoztak vele (gyanúsítottak, a 3 nomádot is sokat mutatták). Sőt, Roosevelt feleségének a lelövése szerintem egy katalizátorként fog hatni a dolgokra.
Jacob Hale-nek örültem, mert ismét előszedtek egy régebbi karaktert, normális céllal, nem úgy, mint Wendy-t, akit én speciel feleslegesnek éreztem.
Neroval kapcsolatban meg egyetértek, sajnos nincs eléggé kihasználva a karakter, pedig adott lenne, mert a színész jó!
Hú, ez kicsit hosszú lett, de ha egyszer jó rész volt! :D

Rosie - 2012. 10. 13. 16:28

sdaniel – 2012. 10. 13. 10:23
Akkor az a fél perc valahol kiesett. Van ilyen. Ha túl sok a jelentéktelen szöveg, az agyam elmegy standby-ba. Doctor Who-t nem is bírnék eredeti nyelven nézni, attól félek.

Ha már a “kit nyírt ki Tara” vonalnál tartunk, mi van Gemma apjának az ápolójával? Akinek olyan szívesen viselte Tig a köntösét? Vagy az Gemma volt? Á, franc se tudja, olyan lökött mind a két tyúk, mint a ház. Egy nagy kavarás közepette képesek lennének véletlenül megnyomni azt a gombot, ami elpusztítja az egész világot.

Gyanítom, a sheriff nejének meglövésével a sheriff karaktert akarja Sutter kicsit erőteljesebben bevonni a történésekbe. Elsőre, a bemutatkozásnál nem sikerült. Elég vérszegény volt, mint “botoxosnéni” utód. Tán majd most kiakad annyira, hogy bekapcsoljon az agyában a “seek and destroy” algoritmus. Vehehe!

norby - 2012. 10. 13. 22:12

@Rosie

Az Gemma volt, Tara ‘csak’ fejbecsapta valamivel. Tig ott is zseniális volt, ahogy mosogatta a kést, és morgott, hogy csak két perce hagytalak titeket egyedül…

Thrasher - 2012. 10. 13. 23:10

5/10, ott van a sorozat 3 legócskább része közt.

mi ez a f*szság, hogy a hiperprofesszionális ír szuperszabadságharcos elkezd bokszolni egyet a nagy üzlet előtt?
a motorszétlövés?
a travival idétlenkedés közbeni ajtóbenemzárás?
abban a rohadt pillanatban, ahogy seriffnét meghaspuszilták, teljesen egyértelmű lett, hogy minimum hasbarúgja egy ló a rész végén, hatalmas klisé.
Tara és Gemma szenvedése pedig elég unalmas már.

eddig is csak “kellemesek” voltak az idei részek, és nem “remekek”, ez még az se.

tseby - 2012. 10. 14. 00:43

@sdaniel

Az az ellenszenves fazon Chuky Pancamo az OZ c, sorozatból, ahogy Damon Pope is az OZ oszlopos tagja volt.
Sajnálom is, hogy az OZ motorosbandás részlegéből senki se került a sorozatba, a Biohazard gitárosa, egész jól alakította a motorosbandavezért a sorozatban.

NPeete - 2012. 10. 14. 13:22

Ahogy már más is írta, az a morbid jelenet nekem is egyből a Rescue Me-t juttatta eszembe, abban lőttek el évadonként 3-4 ilyen beteges poént :)

Rosie - 2012. 10. 14. 20:38

norby – 2012. 10. 13. 22:12

Hajaj! No és Stephen King munkavégzéshez támasztott követelményei? Nagyon elgurult ott az írók gyógyszere. Meg én is a nevetéstől.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz