login |

Pilot-mustra: Arrow – 1×01

2012. 10. 16. 17:55 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája.) Hát, nem. human pilotkritikáját elolvasva nem örültem, mert sejtettem, hogy az Arrow – 1×01 nem fog bejönni, hiszen köztudott, hogy ő sokkal jobban szereti a képregényfilmeket, mint én. (A mostaniak közül még egy sem volt DVD-n megvevős. Jók, jók, de…) El is kezdtem azon filózni, hogy vajon ez azért van-e, mert kinőttem belőlük? De valójában “bennük sem voltam”, hiszen amikor rajonghattam volna, akkor nem voltak szuperhős mozik. Szerencsére a képregény sorozatokkal más a helyzet. Ha emlékeztek, a The Cape pilotjáért eléggé odavoltam, sőt, a No Ordinary Family-é is abszolút bejött. (Aki ezeket nem nézte, azokat meginvitálom egy darálásra.) Hogy aztán a sorozatok milyenek lettek, az más kérdés.

ARROW – 1×01 – 4/10


Az Arrow egyik készítője az annak idején az Everwood-ról és a Jack & Bobby-ról elhíresült Greg Berlanti, aki manapság, mint a fent említett No Ordinary Family, vagy a Green Lantern-mozifilm készítőjeként ismert, azaz fullba’ elkezdte nyomni a képregényes témákat, amiért jár is neki a pacsi. Az Arrow természetesen a Zöld Íjászt, azaz Green Arrow-t hozza vissza a képernyőre, bár ez az Oliver Queen más, mint az, akit megismerhettünk a Smallville-ben. (Tényleg, azt is néztem, nézegettem, az 1-3. és a 6-8. évadot.) Mindenben más: más színész, más történet, más jellem.

A mostani Oliver Queen igazi playboyként élte életét, azonban egy hajószerencsétlenségnek köszönhetően egy lakatlan szigeten kötött ki, ahonnan öt évnyi megpróbáltatást követően hazatér. A sorozat itt kezdődik, a hazatéréstől. Meg itt is fejeződik be, hiszen egy flashback-es szerkezetű szériáról van szó, melyben (remélhetőleg) évekig kísérhetjük figyelemmel, hogy mi minden történt Oliver Queen-nel a szigeten, hogy lett egy léhűtőből az 5 év alatt Arrow. A készítők el is árulták, hogy a sorozat utolsó részéről már most tudják, hogy miről fog szólni, hiszen addigra fognak a flashback-ek elérni a pilotban történtekig, azaz a hajós megmenekülésig.

Az Arrow egyik fele a múltban fog játszódni, a másik fele pedig már a jelenben. Oliver Queen hazatér, beilleszkedik és elkezd igazságot osztani. A stílusa Robin Hood-os, de egyébként inkább Batman-szerű (hehe, Batman és Robin), a készítők is a Nolan-filmek stílusát próbálták átvenni. Sok-sok karaktert is belepréseltek az első részben (túl sokat is…), család, tesó, barát, ex, zsaru, rosszfiú, ami kell. (Az Alphas után Gáti Kati is visszatérő lehet, ezúttal, mint orosz cseléd.)

A mellék figurák sajnos inkább az érdektelenebb részét képezték az 1×01-nek, különösebben senki nem fogott meg. Idővel remekül is elsülhetnek egyes karakterek, tudom, hogy ennyiből nem lehet ítélni – de más sorozatokban gyakran előfordul, hogy a pilot mindenkit telibe talál. Így max találgathatunk, hogy ki lesz jó, ki rossz, kiből lesz szuperhős. (Aki ismeri a képregényt (kommentben ne spoilerezzünk), annak lehetnek tippjei, de a készítők direkt nem akarnak az egyértelmű irányokba haladni.) A lényeg, hogy még fókuszáltabb megközelítéssel biztos jobb lett volna az összhatás – más kérdés, hogy egy pilotnak, aminek elsősorban az a feladata, hogy a csatornának eladja az ötletet, ilyennek kell lennie.

Az Arrow az első perctől az utolsóig az ígéretek pilotja marad. Benne van valami jónak a lehetősége, csak éppen meg nem mondom, hogy ez a “jó” az 1×02-ben, vagy a 3. évad közepén fog szárba szökkenni. És ez nem jó. Sorozatok terén mindig toleránsnak éreztem magamat a gagyival szemben, ha voltak jó elképzelések, akkor a deficites megvalósítás ritkán szokott zavarni. Nos, az Arrow-nál eléggé profi volt sok minden, szó sincs gagyiról, úgy nézett ki, ahogy azt elvárta az ember (kérdés, hogy milyenek azok az elvárások…), érezhettük, hogy hangulatában pont ilyen lesz továbbiakban a sorozat, mozis zenét kapott (pacsi), konfliktusokat ismerhettünk meg, de valami hiányzott. Az érdemi történés?

Szóval ez van. Zajlottak az események, vártam, hogy valami berántson (na, majd most!, majd most!), néztem, hogy ez vagy az korrektül van megvalósítva, de valahogy nem volt lelke az egésznek, hűvös távolságtartással viszonyult hozzám ez a kezdő 40 perc. A főhőssel kapcsolatosan mindent úgy csináltak meg, ahogy azt kell (oké, a végén a cliff elég klisés és gyenge volt…, talán felesleges is), de ugyanaz volt az Arrow-val a helyzet, mint a Vegas-szal, csak a méla unalom szállt meg, ez nem nekem készült. (Magam sem tudom, hogy mit vártam, de az biztos, hogy nem csak ennyit.)

És ekkor fogalmazódott meg bennem az első bekezdés kérdése, hogy kinőttem-e ebből. Ami eleve hülyeség, hiszen a képregény nem feltétlenül “kinövős” műfaj, az Arrow pedig jóval felnőttesebb, mint a Smallville első évadja. (Ezért is volt nagyon jó látni az első plotkritikánál és a hét legjobb epizódja-kérdésnél a rengeteg pozitív véleményt – nem is tudom, hogy idén melyik pilotot fogadták ennyire jól az olvasók.) És mégis, tudom, hogy nézni fogom az Arrow-t egy ideig, mert mint írtam, ígéretes a sorozat, s csak azt tudom remélni, hogy ezek az ígéretek beváltásra is kerülnek. Mihamarabb.

33 hozzászólás Ne habozz!

Benjy - 2012. 10. 16. 18:03

Winnie, azt, hogy, azért maradsz, mert ígéretes Revolutionnal is megtetted, és mégis mi lett belőle…Szóval remélem itt tényleg jó irányban húznak majd el.Nekem mondjuk tetszett, de hát ahány ember…

Andro - 2012. 10. 16. 18:04

Őszintén, engem nem nagyon győzött meg a pilot. A sztori afféle modern Robin Hood és Robinson Crusoe keverék. A csávó öt évig él egy lakatlan szigeten, majd Robin Hood modern utódjaként – azért a nyíl maradt – megvédi a várost a géppisztolyos rosszfiúktól. Nekem az egész túlságosan sablonos. Szóval, még várok 1-2 részt, de én úgy látom, nálam ez a sorozat nem lesz hosszan a nézendők listáján.

bettygirl - 2012. 10. 16. 18:10

Nekem kellemes meglepetés volt a pilot. Az ideiek közül a Beauty & the Beast-et jobban vártam, mint ezt, mégis az Arrow fogott meg jobban. Lehet, hogy ebben tényleg közrejátszik az amit Winnie mond, hogy nem vártunk tőle túl sokat, de aki szereti a képregényes sztorikat (legyen az film vagy sorozat) annak bejött a pilot mindenképp. Kíváncsian várom a 2. részt.

NikoXXX - 2012. 10. 16. 18:11

Hat nem tudom,nekem nagyon bejott,pedig en sose voltam kepregenyes alkat,ami azt jelenti hogy eletemben 1 kepregeny nem sok annyit nem olvastam el,meg Robin Hoodos filmet se lattam,sot meg Batmaneset sem lattam.
Bejott,tetszett,agyatlan akciofilmnek tunt csak sorozat es hetente kapunk egy kis adagot belole,siman 7/10.

atg - 2012. 10. 16. 18:22

Nagyrészt egyetértek a kritikával, mert valóban van potenciál a sorozatban, a megvalósítás is rendben volt. Ugyanakkor a túl sok szereplő engem is zavart, és az általam feleslegesnek érzett szereplők lehetséges sztorivonalairól sincsenek túl biztató előjelek. Gondolok itt elsősorban a Szuper-haverre, aki mit ad Isten, a főszereplő exével kavar (nagyon meg fogok lepődni egy áruláson, ahol kifakad a csávó “h én mindig is szerettem Arankát, és te nem érdemled meg őt” stb.), nameg ott van a drogos hugi esete is… Mindezeket összegezve egy 6/10 jár a résznek, néhány epizód erejéig még biztos maradok, meglátjuk mi sül ki belőle.
U.i.: Winnie, szegény Smallville 4-5. évad mit ártott, hogy csak úgy kimaradt? :D

winnie - 2012. 10. 16. 18:32

( :) darára vár. akkor valamiért nem volt időm a sorozatra és nekem mindig nehezemre esik régi, nem aktuális évadot nézni, ha vannak friss részek is jelen)

Kissur - 2012. 10. 16. 19:05

Ne húzzátok már ennyire le. Így nem kelti föl az emberek figyelmét, pedig szerintem elég jó lett.
Meg lehet, hogy az volt a baj, hogy egyedül csak ezt az egy részt láttátok még, és úgy gondoltok erre, mint egy különálló epizódra. Pedig szerintem csak a lista tagjai jelentik az epizódikusságot, a többi szépen lineárisan fog haladni. Ezért kaptunk mindenkiből keveset, hogy az évad végén kapjunk majd mindenkiről egy egészet.

A Smallville 4.évada meg az egyik legjobb lett, az 5.viszont elég erősen közepes.

winnie - 2012. 10. 16. 19:06

kissur: én is annak örültem volna, ha bejön, de nem jött. innentől nem írhatom, hogy tetszett, az nem lenne túl hiteles:) akit érdekel, be fogja próbálni és meglátja, hogy jön be. akit meg nem érdekel, az látja a kommenteket szerencsére.

Pettya - 2012. 10. 16. 19:17

hétvégén én is megnéztem, habár az előzetes alapján annyira nem érdekelt, de azt kell mondjam, hogy én kellemesen csalódtam benne, mindenképpen nézős marad még pár részre, ami nem tetszett annyira nekem se az a sok szereplő, meg a végén a jelenet, hát így legyen ötösöm a lottón

farkasg - 2012. 10. 16. 19:24

Helló! Én még új vagyok itt, de.. Szerintem is nézős, annak ellenére, hogy nem agysebészeknek készült… Hangulatos és nem sok üresjárat volt a pilot-ban… Számomra a guilty pleasure kategóriába tartozik!

fm! - 2012. 10. 16. 19:24

Nézhető, de mondjuk ez a srác is kb. annyi karaktert tud eljátszani, mint Steven Seagal. :)

Cared - 2012. 10. 16. 19:30

Hát, nekem iszonyat bejött a pilot, 9 pont simán ment rá. Jó pár képregényt olvastam már(leginkább a New 52-tól kezdve a DC vonalat), és ott is bejött Oliver karaktere, sok lehetőség van benne szerintem. Stephen Amellre nagyon illik ez a szerep, Katie Cassidy meg hatalmas plusz nálam, supnat óta imádom. Azt meg, hogy sokan Robin Hood-Robinson Crusoe-Batman keveréknek tartják szerintem hülyeség. Green Arrownak megvan a saját személyisége, karaktere, ami megkülönbözteti őt a fent említett triótól (legalábbis a képregényben).Azt, hogy itt mi lesz az még rejtély, de van egy érzésem, hogy itt is egy kedvelhető Olivert fognak létrehozni, szerintem jó karakter. Az már a pilotnál meglátszódott, hogy fel fog bukkani jó pár képregény karakter (pl.: Deathstroke maszkja a piotban, Black Canary), ami már alapból feltornássza a várási faktort. Nah, akkor a lényeg: nekem nagyon tetszett, látom benne a lehetőség, comicfanként pedig minden ilyen sorozat öröm.Az idei legjobb újonc sorozat nálam, a Smallville is kedvencem volt, úgy érzem ez is az lesz.

Shawn84 - 2012. 10. 16. 19:50

A Smallville-hez való hasonlítgatás után egyáltalán nem vártam. Aztán volt egy kis időm, így megnéztem, és meglepődtem. Nekem nagyon bejött. Igaz én egyáltalán nem ismerem az előzményeket, képregényt életemben nem is olvastam, és nem is áll szándékomban. Így talán még élvezhetőbb, mint annak aki ismeri már a karaktert. Pár részre mindenképpen megvett.

Johnyyy - 2012. 10. 16. 19:58

A karakterről nem volt semmilyen háttér tudásom, így ültem neki a pilotnak és lehet, h. ezért van az, hogy nekem nagyon bejött a dolog… sőt odáig merészkedek, hogy az új sorozatok közül( persze amiket én kezdtem el) ez tetszett a legjobban. Nekem 7/10 volt ez a kezdés, bár lehet azért is mert nem sokat vártam tőle.

lacfy - 2012. 10. 16. 19:59

@Andro
“A csávó öt évig él egy lakatlan szigeten, majd Robin Hood modern utódjaként – azért a nyíl maradt – megvédi a várost a géppisztolyos rosszfiúktól.”
Szerintem aki leül, hogy ezt megnézze (bár ez minden sorozatra igaz, totál ismeretlent nem kezdek el nézni, és sztem más sem), az tudja hogy mi is az alap felállás: nyíllal a kezében legyőzi gonoszt. Pont ezt vártuk, ezt is kaptuk.

Nekem igazából a rész végi szál (anyuka) meglepetés volt, mert ezt a szerepet anyuka szeretőjére húztam rá (az epizód nézése közben), így totál meglepett ez a vonal.
Ha lesz olyan, mint a Smallville, amit igazából csak 5 év után kezdtem el nézni rendszeresen, akkor tuti heti nézős lesz.

human - 2012. 10. 16. 20:13

“Egy képregény adaptációnak kell legalább 3 évad, hogy bedurvuljanak az események”

szóval dobjon ki mindenki 3x22x45 percet, a csatorna rendeljen be ennyi részt, csak hogy addigra már talán jó lesz? Most ősszel indult vagy 40-50 sorozat, akkor mindegyik drámával várjunk 3 évadot, mert addigra beindul… máris látszik a logikai hiba. Értjük, hogy sok embernek tetszett, ezért is óvatos ott fenn winnie és írja, hogy a közönség velünk szemben sokkal jobban fogadta, de az nem érv, hogy majd 3 év múlva. 3 rész még talán, de tényleg, sok néző addig sem jut el, az is luxus elvárás. inkább megnéznek valmai filmet, vagy másik drámát, ami az első 45 percében is jó.

blade78 - 2012. 10. 16. 20:16

4/10 Nem kevés az egy picit?
Okés nagy mínusz neki hogy az pilot nem dupla volt, de látszik benne a potenciál.
Minimum 6/10

Zirowe - 2012. 10. 16. 20:43

Szerintem nagyon elcsépelt, és remélem, hogy a folytatásban javítanak valamicskét, mert a karakter jó lenne (JLUban nagyon jól volt megcsinálva).

De ami nevetséges volt számomra az a bőrgatyó, mint hősruha 2012ben, a zöld festék, mint maszk, illetve az, hogy kb válogatás nélkül gyilkol a srác, ami egyrészt egy idő után súlytalanná és komolytalanná válik, másrészt pedig ő egy hős lenne elvileg, nem egy pszichopata, akit majd ezért fog üldözni a rendőrség (+amennyi harc, nyíl meg gyilok volt, ahhoz képest kb 0 vér).

Ja, meg a nagy harcművészettudomány 5évnyi magány után.

bettygirl - 2012. 10. 16. 20:44

Nem értem ezt az egész beránt – nem ránt be – majd beránt dolgot, ami mostanában zajlik itt az Arrow körül. Mindenki megnézi a pilotot, és mindenki eldönti, hogy neki mennyire tetszett, nincs értelme a másikat győzködni. Nem lehet megkövezni Winnie-t és Humant azért mert valami nem tetszik nekik. Egyáltalán nem kell a kritikákkal egyetérteni, legalább van kibeszélőnk. ;)

winnie - 2012. 10. 16. 20:52

“Ja, meg a nagy harcművészettudomány 5évnyi magány után.”

mondja is, hogy magányos volt 5 évig vagy hogy a sziget lakatlan volt? (nem emlékszem, azért kérdezem.) mert nem hiszem, hogy magányos sétákkal fogják kitölteni a flashbackeket, mint ahogy azt sem hiszem, hogy csak önmagában lett ott az igazság bajnoka. elvileg a szigeten kellett történnie egy, s másnak (ld. a tetoválások). az, hogy hogy tanulta meg, amit megtanult, biztos kap időt. van egy olyan érzésem, hogy már a 2. részben több minden kiderül a szigetről. (apu vajon marad szereplő? a harmadik tutajos is gyanúsan ismerős volt, hátha visszatér:)

Zirowe - 2012. 10. 16. 21:00

winnie: nem mondták, egyelőre ennyi tudás van csak birtokunkban, hogy ő magányos volt addig, tehát ebből indulunk ki.

Akkor ott van még a ládikó meg az íj “rejtélye”, hiszen az is a szigetről valóak, legalább is megint csak erre lehet következtetni eddig.

Bár lehet az egyik kő alatt talált egy senseit, akinek lemosta a kocsiját. :D

dacecc - 2012. 10. 16. 21:04

Nemekm ez nagyon nem működött. Szerettem a smallville-t, meg magával a szuperhős témával is jóban vagyok, de ezt a pilotot untam. Nekem ennyi volt, amíg nem írtok valami nagyon jót pár rész után

Nikki - 2012. 10. 16. 21:15

Nekem nagyon tetszett, én alapból bírom az ilyesmit. Örülök, hogy ilyen sok pozitív reakciót váltott ki. Egy mozzanatot tudok csak lehúzni, amikor Oliver a csajjal beszélget a party közben és direkt el akarja taszítani; na az a jelenet olyan volt, amit ha lehet akkor ellőnek.
Szóval az nagyon nem tetszett de mégis az Arrow a legjobb újonc nálam eddig :)

GK - 2012. 10. 16. 21:40

Szerintem CW szinten ez egy nagyon jó pilot volt (CW skálán 7/10, abszolút skálán 5/10), egyelőre maradok, meglátjuk merre indulnak.

Eddig ez a sorozat kellemes meglepetés, reméljük az is marad (ellentétben a Last Resorttal).

winnie - 2012. 10. 16. 22:07

majd szóljatok mikor törölhetem ezeket.

Rakohammas - 2012. 10. 16. 22:11

Most. Köszönöm hogy te nem törölted azonnal. Az Arrow pedig ahogy abban a kommentemben is írtam számomra simán 7/10-es! :-)

El-ahrairah - 2012. 10. 16. 23:06

Egész jó volt a maga nyilasbetmen módján, egyenlőre tuti maradok.
Jó hogy a főhősön látszik hogy merrejárt (és nem a kozmetikusnál) és az is bejön, hogy nincsen ökörködés a “jajnembántok senkit csak majdnem” módon.
Ami nem jön be, hogy remekül előrevetítik az összes alkalmazható képregényes klisét ami kötelező jelleggel meg fog majd történni egymás után.

Joco1114 - 2012. 10. 17. 06:28

Modern Monte Cristo (visszajövök és kinyírok mindenkit, aki ide juttatott) + Batman (gazdag ficsúr a város védelmezője) + Robin Hood (az igazság bajnoka nyíllal). Megadjuk neki az esélyt!

dragon1986 - 2012. 10. 17. 07:29

ON: nekem nagyon bejött, egyik legvárósabb, nem vagyok sem smallville fan, képregény fan ezért szerencsére nem tudtam összehasonlítani semmivel, nagy elvárásaim sem voltak.

A klisék engem is zavartak, összejön a haver exével, gonosz anyuci, drogos hugi (megint lázadót játszik Willa Holland (ezért is volt ellenszenves a karaktere az The OC-ben.)

LOST “spoiler” és twiglight oltás is jó volt :D

Szerencsére, bennem fel sem merült, hogy hirtelen harcművész lett belőle, mivel tudtam, hogy sok mindent nem tudunk róla, azt sem kizárt, hogy a katasztrófa előtt tudott verekedni és csak jobb lett a szigeten. Mondjuk elég vicces név egy igazságosztónak a Queen :))

payskin - 2012. 10. 17. 10:50

Én végigsírtam az egészet. Sajnos későn néztem meg, és a kollégák már kibeszélték előttem a részt, így fel voltam készülve a legrosszabbra, de a “láthatatlan”, wifis hacker-nyílvessző így is olyan mélyütés volt, hogy majdnem leestem a székről. Nyilván maradok, eddig a legjobb, leglátványosabb vígjáték ebben az évadban.

fuhaaa - 2012. 10. 24. 18:07

nálam 10/10es az arrow, mind a két része nagyon állat, de én eléggé gyerekes vagyok hogy bejöjjön, gondolom ezért is, sok anime meg ugye imádom az ilyen stilust

winnie - 2012. 10. 25. 07:42

ebben pedig semmi gyerekes nem volt.

hetes - 2013. 02. 02. 08:27

Sosem voltam oda a képregényekért, ezt a sorozatot is azért választottam, mert már nem nagyon találtam nézhető filmeket, főleg sorozatokat.
Nekem ez annyira bejött, hogy elkezdtem darálni a részeket. Az elején mosoly, fintor, kétkedés, együttérzés, kíváncsiság vitt tovább, és magával ragadott. Nem a csak a történet, a képi-zenei összhang olyan hatással volt, amit már rég éreztem egy film alatt. Tudom, hogy mese az egész, de valahogy mégis tetszett.
A szinkronnal nincs semmi bajom, mindig is jól eltalálták a szereplők hangjait, most viszont eredetiben sokkal jobban átjön a hangulat, az érzés…
Szóval nekem bejön, várom a folytatást. 7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz