login |

Pilot-mustra: Chicago Fire – 1×01

2012. 10. 17. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája.) Újabb új sorozat, újabb koppanás. Nem, nem úgy értem, hogy gyenge volt a Chicago Fire, hanem megint magamban bizonytalanodtam el. Elkezdtem nézni a pilotot és az első 10-12 perc alatt legalább ötször állítottam le, hogy mást csináljak. WTF. Úgy álltam neki, hogy végre tűzoltós sorozat, hadd szóljon és akkor ezt csinálom? Utána már nem volt gond, lepörgött a Chicago Fire, én pedig elkezdtem agyalni, hogy miért vártam egy tűzoltós sorozatot? Mivel volt több egy Third Watch, hogy az előtt ott ragadtam?

CHICAGO FIRE – 1×01 – 5/10


De most tényleg! Nem emlékszek a Harmadik műszak első részére, de a Chicago Fire-ben látszólag minden volt, aminek kell lennie. Nem? Tüzek, balesetek, akció, haláleset, magánélet, ejtőzés a tüzek közti szünetekben a munkahelyen, jó csajok, jó pasik, az egyik még félmeztelen is volt állandóan, sőt, még mentősök is akadtak. Most komolyan, még mit lehetne elvárni egy tűzoltós sorozattól? (Megyek, és tényleg újranézem a Third Watch pilotját.)

Emlékeztek még a Trauma-ra? (Pilotkritikák: winnie, human – jé, mindkettő 5/10 ott is.) Azt azért vártuk annyira, mert jó drága mentős sorozat volt, és mindenki ugyancsak a Third Watch-ra asszociált a sztoriból. És ott is sikerült koppannunk. Szóval csak találgatni tudok, vagy pedig már a Harmadik műszak is ilyen volt, csak éppen hazug “a régen minden jobb volt”-reflex lép működésbe, mert akkor még zöldfülű junkie-ként könnyebben nyomtak le bármit a torkunkon.

Szóval Chicago Fire. Igazából a lényeget leírtam pár sorral feljebb, van itt minden, ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit, akció, dráma, törekvések karakterizálásra (ugye csak vicc volt?), röpködnek a klisék (családi gondok, anyagi gondok, gyógyszer gondok – a konflikutoksat egész évadra fel lehet vázolni), de valahogy még a tűzesetek helyszínére való kivonulás sem jött be tartalmilag, csak képileg, hiszen nagy pozitívum, hogy nem egy arctalan város a helyszín, hanem Chicago. És ezt ki is használják, jó kis oldszkúl módon (Frank Drebin! és elődei) mindenféle fura helyre a tűzoltó autóra szúrják a kamerákat, hogy onnan lássuk az utat, miközben a kocsiban bőszek karakterizálnak a szereplők.

Ha már szereplők, akkor annyi pozitívumot mindenképp meg kell jegyeznem, hogy jól elkülöníthetők fejre (jellegre) a színészek. (Na, ez fene nagy pozítívum…) Van újonctól kezdve profiig mindenki (alapdolog, hogy újonc érkezik, de az vicces volt, hogy az újoncnak az első feladata az volt, hogy még újoncabbaknak, kisgyerekeknek bemutassa a tűzoltó állomást), öregek és fiatalok, jók és kevésbé ügyesek, simán visszaidézem őket, igaz nevek nélkül.

Ami egy kicsit újdonságnak számított, az a tűzoltó gárda felosztása: Jesse Spencer vezeti a klasszikus munkát végzőket (nem tudtam eldönteni, hogy akkor most nincs akcentusa, vagy csak úgy akar csinálni, mint akinek nincs?), míg Taylor Kinney (kicsi a világ – a fent említett Trauma-ban még ő volt a mentős újonc), akit folyton vetkőztettek egy speciális mentő alakulatot vezet, akik másznak, ugranak, búvárkodnak, minden extrém feladatot rájuk bíznak. És naná, hogy a felszínen rivalizálnak is, de persze a szívük mélyén tudjuk, hogy milyen érzések tombolnak.

Összességében a Chicago Fire szerintem olyan, mint amilyennek lennie kell egy tűzoltós sorozatnak, de lehet, hogy épp ez a baj vele, hogy receptre készült, és az igazi pluszt, az egyéni ízeket Dick Wolf mocsok módon kiölte belőle, berakta abba a nagy ládába, amit még a Law & Order premierje idején kezdett el megtölteni. Hiszem, hogy ha valaki megadja az esélyt a sorozatnak, akkor idővel meg fogja szokni, mert nem hiszem, hogy nagy hullámzások lesznek a színvonalban, hogy hirtelen rettenet pocsékká válik vagy hihetetlen jóvá. Kérdés, hogy jó-e megszokásból nézni egy sorozatot?

Ez a megszokás egyébként már lehet, hogy a pilot legvégén is beütött nálam, mert akkor már kellemes érzés fogott el. Csendes jelenet volt, de nézni jó volt. És mondom, a tartalmatlan, “megyünk a városban” snittek szépen meg vannak oldva.

7 hozzászólás Ne habozz!

rellip - 2012. 10. 17. 15:29

Régóta keresek egy Rescue Me-hez hasonló sorozatot, ezt már akkor kaszáltam amikor láttam hogy az egységben női tűzoltók is lesznek… Why???

winnie - 2012. 10. 17. 15:31

:) nincsenek a sorozatban női tűzoltók, ők mentősök.

anikros - 2012. 10. 17. 16:18

Most mi bajod a tűzoltónőkkel

Vagy azt hiszed nem reális hogy vannak női tűzoltók?

http://en.wikipedia.org/wiki/Caroline_Paul

Casey Novak - 2012. 10. 17. 16:42

Nekem bejött, àtlagnak elmegy, pedig a Harmadik műszakot, meg egyéb nem rendöri testületes akciòsorozatféléket nem nagyon néztem. Nem mintha nem tetszettek volna, csak nem nagyon érdekelt.
Ennek is csak Dick Wolf miatt adtam esélyt, és ami a legjobban megfogott benne az pont az ő keze nyoma: rohadt jòl tud teameket összerakni, még nem ismerek senkit, de a csapatszellem màr “àtjött”, pélybarnàsan szòlva. Még a két csapat közötti rivalizàlás mellett is, kifelé ők ‘a’ tűzoltòk.
Viszont fàrasztò volt a drámázás, de ùgy làtszik anélkül nem megy. Összességében nézhető, ha lesz időm, maradok.

cat - 2012. 10. 17. 18:07

Úgy 2-3 éve újra elővettem a Third Watch-t és meg kell mondjam, a pilotja mai szemmel is rendkívül jó. Ez meg… annyira sablon minden megmozdulás, hogy az már fáj. + az a halálom, amikor egy sorozatban a külsejükkel akarnak eladni minden karaktert. Szóval ez sajnos nagyon nem jött be, de igazából nem is vártam tőle sokat.

Firemanus82 - 2012. 11. 09. 14:49

Tűzoltónők? Amerikában vannak! Itt kicsiny hazánkban nincsenek!

Meg akarom nézni ezt a tűzoltós sorozatot is! Hátha kicsit szakmaibbak lesznek a jelenetek ;)

LBG - 2013. 06. 02. 23:37

Én még csak most néztem meg az első részt, keresek valami jó kis sorozatot nyárra. Hát nem ez lesz az. Sablonhegyek, nulla unikum. Minden pillanatát láttam már korábban egyéb sorozatokban. A Rescue Me-ben legalább emberek voltak (hát, elég bunkók, de azért amikor a munkáról volt szó, derekasan odatették magukat. és ez volt benne az érdekes.) Itt sok nagyképű hőspalantát látok egy rakáson. Persze lehet, hogy később alakulnak, de én azt már nem várom meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz