login |

Sons of Anarchy – 5×06: Small World – írta Ingorion

2012. 10. 19. 16:02 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Az 5×03 keltette hullámokat Kurt Sutter, a Sons of Anarchy készítője nem akarta nagyon hamar meglovagolni, de szerencsére túl sokat sem várt vele, nehogy az évad rovására menjen. Most azonban nem tétovázott sokat, egy brutális és kegyetlen részt szállított. Nem, nem merem kijelenteni, hogy ez lehet a SoA legjobb szezonja, viszont tény, hogy hat rész alapján az eddigi legmerészebb.

Ezen a héten nagyon sok minden történt és érdekes módon szinte az összes szál a Nagy Egészhez kapcsolódik, így kitárgyalni való van bőven. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Kezdjük rögtön a – számomra – legörömtelibbel: visszakaptuk a régi, konspiráló és mindenkit hátba támadó Clay-t. Eddig is lehetett sejteni, hogy nyakig benne van a dolgokban, de most elénk tárták miről is van szó. A motoros egyre erősebb, tulajdonképpen egy ellenőrzés alatt kijelentették, hogy nagyon jó úton halad, hogy visszanyerje az erejét.

Természetesen a klubnak és a világnak, még mindig az elgyengült, védtelen és lerobbant öreg képét adja, miközben a három nomád teszi azt, amit parancsol. Mert ezt a szánkba rágták a rész végén, ez ügyben nincs helye kétségeknek. Szóval Clay szervezkedik – a szavazáson láthattuk, hogy mennyire közel jár ahhoz, hogy Jax nyakára mászhasson, hiszen már szerencsétlen Juice-t is maga mellett tudhatja.

Jaxnek azonban most nincs ideje ezzel foglalkozni, hiszen megint megemelkedtek a tétek: eddig Pope passzív félként csak felvette a pénzt, amit a klub szállított neki, ám mostantól ő is belépett a játszótérre: több pénz, kicsivel több munkáért, még több partner. Ez volt az ajánlata, bár nem hiszem, hogy ebből minden realizálódni is fog. Mindenesetre a fekete gengszter egy ajándékot adott a fiúknak, így rajtuk keresztül Sutter nekünk is – Opie halála, ha nem is teljes, de részleges bosszút nyert ezúttal, egy olyan jelenetben, aminek külön bekezdést kell szentelnem.

Rengeteg motívumot valamint párhuzamot zsúfoltak abba a pár percbe, mikor Jax jobb szó híján kivégezte a börtönőrt. Ha visszaemlékszünk az első évad egy ehhez hasonló jelenetére – egy ártatlan kerül veszélybe, illetve lát/tud meg sokat, ezzel morális kérdés elé állítva a tagokat. Ott Jax úgy döntött, ahogy a néző elvárta, megmentette a lányt, viszont most, még ha nem is ő húzta meg a ravaszt, de jóváhagyott egy hidegvérű gyilkosságot, majd ő maga végzett be egy másikat (mondjuk egy teljesen megérdemeltet).

Jax valami teljesen mássá, erősebbé, ugyanakkor sokkal kegyetlenebb “lénnyé” változott legjobb barátja holtteste felett, a kérdés csak az, vajon meddig megy el? Sutterék valószínűleg az évad végén választ adnak a kérdésre, ami a központi témája az idei etapnak és itt meg kell jegyeznünk, nagyon ügyesen játszanak velünk, szerintem nem sokan vannak, akik tudják mi lesz a következő lépés, ha teszem azt egymással szembe állítjuk az itt taglalt jelenetet, a múlt heti epizódban hallható Jax-monológgal.

Maga  a kivitelezés megint csak kellően naturalisztikusra sikeredett, még szerencse, hogy a második-harmadik csapásnál a kamera is elfordult. Itt még megjegyezném, az epizód címe zseniálisan reflektált a történésekre, ezért (is) jár a pacsi a készítőknek.

She’s collateral damage.

Bár kellően sodró és feszült volt az imént vázolt felvonás, mégsem ez maradt meg bennem főleg a rész kapcsán. Elővettek három, mostanában – mondjuk ki – semmi szerepet nem kapó karaktert és egyszerűen megírták nekik a rész legemlékezetesebb párbeszédeit.

Mielőtt erre kitérnék, nem mehetünk el szó nélkül a Nero-Gemma-Carla szerelmi hárömszög kicsúcsosodásán és bizarr lezárásán. Nero tett még egy lépést a szürke-karakterré való kifakulás rögös útján, viszont Jimmy Smits bebizonyította miért is jó: hitelesen tudta előadni, amit az általa megformált Padillának abban a szituációban lereagálnia kellett, ugyanez igaz Sagalra is. Most talán reménykedhetünk benne, hogy Carla kiírásával – akinek kilétéről is fellibbent a fátyol mellesleg, igaz már későn -, végre valami épkézláb történetet tolnak a Gemma-Nero kettős segge alá.

Akkor nézzük sorban. Otto-t hosszú idő után ismét láthattuk – lehet ferde szemmel nézni Sutterre, amiért beleírta magát a történetbe, de akármikor is szerepel, annak funkciója van és mindemellett rohadt emlékezetes marad (Sonny Barger, ha valaki még emlékszik). Ez most sem történt másképp. A Tarával való párbszeszédéből világosan látszik, egyáltalán nem bánta meg döntését, egyszerűen eljutott arra a pontra, hogy látja: sem neki, sem a klubnak nem maradt létjogosultsága.

Azonban belengették, hogy Tara nem adja fel a próbálkozást. Én őszintén szívesen elnézném az etap maradékában a két-három perces verbális csatákat.

– You said anything I want, so… get on your knees.
– I’m not going to do that.
– Me neither.

A következő ehhez hasonló gyöngyszem Unser kifakadása volt. Eddig mindig hűséges kiskutyaként loholt Gemma nyomában, de Nerót látva nyilván nála is eltört a mécses. Bár a vallomása dühből és irigységből fakadt, minden szava igaz volt. Javítsatok ki ha tévedek, de még egyszer sem mondták így a nő képébe az igazat – két tönkrement házasság, egy halott férj, rengeteg szenvedés. Ez áll a számla végén, amit az arcából ítélve most látott először.

A végére hagytam a legjobbat… vagyis a legizgalmasabbat. Roosvelt elvesztette a feleségét is, nem csak a magzatot, így várható volt, valamilyen irányba billennie kell a karakter morális mérlegének. Az biztos, hogy több jellemfejlődésen ment keresztül húsz perc alatt, mint a 4×01 óta összesen, a kérdés csak az, Jaxnek sikerült-e eltántorítania attól, hogy minden erejével a klub ellen vonuljon. Egy külföldi kritikában megjegyezték milyen jó lenne, ha a klub és a seriff együtt indítana hajtóvadászatot Clay és a nomádok ellen. Azt hiszem ebben mindannyian egyetértünk.

I’m gonna crush your club.

Ezennel a szokásostól kicsit hosszabb kritikám végére értem, ezért bocs, de nem volt szívem bármit is kihagyni, az évad ezen pontján, amikor még minden ennyire képlékeny, ki tudja mi lesz igazán fontos később? Még egy képet muszáj megeresztenem a végére, íme:

Kezdődhet a találgatás, vajon milyen formában fog ez bekerülni Community-be, még ha csak utalás szintjén is.

21 hozzászólás Ne habozz!

vader - 2012. 10. 19. 16:21

nehéz lesz kivárni a jövő hetet :)

RexpecT - 2012. 10. 19. 16:26

Remélem ebben az évadban Jax végre kinyírja Clayt.

vader - 2012. 10. 19. 16:29

jó lenne, de Clay szvsz még sokáig fogja keverni a szart

Ginevra - 2012. 10. 19. 16:49

Elég kemény rész volt. Értem én, hogy Jax “átalakulásához” hozzá tartozik, AHOGY kinyírta az őrt (nem az hogy egyszerűen megölte, mert az indokolt is volt, valamint egyértelműen szükséges bosszú), de itt akkor felmerül a kérdés: mit tenne Tara, ha ezt tudná?

Ok, mondjuk, hogy eltekint a kivitelezés brutalitásától, mert Opie-ért állt bosszút Jax, de az ártatlan feleség kivégzése? Ez nem fér bele Tara erkölcsi kódexébe, és ezt Jax is irtó jól tudja, épp ezért nem is mondta el neki. Viszont az volt az új lapjuk előfeltétele, hogy Tarát a továbbiakban MINDENBE beavatja, vagyis amikor (nem ha) ez kiderül, Jax bukja Tarát. Az lesz amúgy Jax átváltozásában szerintem a pont az i-re.

cat - 2012. 10. 19. 16:55

A legelejétől nyilvánvaló volt, hogy Clay áll a háttérben, de amikor meglepődve és már-már szörnyülködve rámeredt a csávó leragasztott nyakára, kezdtem reménykedni, hogy lesz itt valami csavar (hiszen tudta hogy a nő megkarmolta az egyik támadót), szóval az utolsó jelenet picit csalódás volt… Ettől függetlenül valóban baromi erős lett ez a rész. Azt hozza eddig az évad, amit a 2.-3.-ban éreztem: hatalmas, vihar előtti csend, és ha kirobban a feszültség, az nagyon nagyot fog szólni.

dacecc - 2012. 10. 19. 18:13

meg mindig meglep neha, ahogy Clay jatszik a tobbiekkel. ezert is tetszett nagyon az a resz, amikor elkoszont Juice-tol, de mar feluton a haz fele kiegyenesedett es levette az oxigenes cuccot az arcarol. remelem meg merik huzni legalabb az evad vegen clay halalat, nem hiszem, hogy mas logikus veget lehetne irni az egesznek. ketlem, hogy visszakerul elnoki szekbe, a bukasa innen garantalt, de Jaxben is lesz valszeg valami tores a felesege miatt. Mar 6 hete nekem kizarolag a SoA szallitja a legjobb epizodokat, ez a resz sem log ki.

blade78 - 2012. 10. 19. 19:58

Winger!!! _:D

kebab - 2012. 10. 19. 20:29

bocs hogy kötekedek de az idézetben az utolsó sor me neither kéne hogy legyen

Brynden Rivers - 2012. 10. 19. 21:08

Nagyon jó rész volt.

Csak én emlékszem rosszul vagy a 3 nomád közül nem mindeni szavazott Jax ellen?

pdani - 2012. 10. 19. 22:05

Eddigi legjobb évad, nem ingadozik a minőség( mondjuk ez eddig sem volt jellemző), jó volt Alvarezt újra látni,Pope még mindig brutál,és Jax…mennyit változott ez a karakter az első évad óta, te jó Isten.emlékszem eleinte nagyon nem volt szimpatikus ,inkább megtűrtem, de mostanra a kedvencem lett.mind a karakter mind a színész.nagyon kíváncsi vok,milyen irányt vesz az évad végével a sorozat. elméletileg shutter még 2 évadra tervez, el nem tudom képzelni mi fog még történni a fiúkkal…de ez a jó benne.annak emg különösen örülökm hogy itthon is egyre többen ismerik ezt a sorozatot, nekem is sikerült a baráti kör nagy részét már megfertőzni vele, és eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam:)
hajrá SoA,csak így tovább!

Thrasher - 2012. 10. 20. 10:07

8/10, az ez első igazán remek rész idén.

MikkaMakka - 2012. 10. 20. 14:21

előző évad végén amiatt aggódtam leginkább hogy lehet majd még tovább emelni a téteket.. én kis naiv:)
fogalmam sincs merre tart az évad, Sutter valamit nagyon tud.

Rosie - 2012. 10. 20. 19:02

Furcsa időnként már öncélúnak éreztem ezt a túlzott erőszakot az epizód során. Bár az is lehet, Sutter néhány epizód alatt hozzászoktatott -szenvedélybeteget csinál belőlem, még ilyet! szemétláda!:)- hogy a brutális/morbid jeleneteket normálisak váltják. Itt is vártam a dolgot, erre még több vért kaptam a képembe. Nyomasztó érzés volt.

Az Otto-Tara vonalból érdekes dolgok sülhetnek ki. Úgy érzem, lesz itt dráma.

Nero tökössége előtt le a kalappal. Csak fognak tán ezzel a karakterrel is behatóbban foglalkozni.

Az epizód legemlékezetesebb momentuma: a hógömb. Teljesen olyan, mint a tetkójukon lévő Kaszás kezében az üveggömb. Ahogy folyt rajta végig a vér, gyönyörű szimbólumként láttam arra, ahogy Pope a drogbizniszbe berántja Jax-et, és a klub még mélyebbre süllyed a mocsokban. Pedig az elején csak a fegyverek voltak, és Jax abból is ki akart szállni. Hát Ophélia, lesz munkád rendesen, hogy visszarángasd Hamletet a pokolból!

VanillaSky - 2012. 10. 20. 22:23

” Ez nem fér bele Tara erkölcsi kódexébe, és ezt Jax is irtó jól tudja, épp ezért nem is mondta el neki.”

Ugyanolyan féreg, mint Jackie boy csak még a máz nem olvadt le róla. Egyszerűen álszent, de remélem idővel beállítják annak, ami. Gemma fiatalabb kiadása. A seriff meg remélem Sthal útjára lép és kiiktat egy két tagot, had nyüszítsenek:D

terdelyi - 2012. 10. 21. 00:35

Jax sem John fiatalabb kiadása szvsz egy úgy téves következtetés, ahogy van. Tara alapvetően egy tiszta lélek, aki bekerült egy mocskos környezetbe ami ugyan formálja, de biztos vagyok benne hogy nem csinálnak belőle egy újabb Gertrú.. akarom mondani Gemmát.

Sigismundus - 2012. 10. 21. 23:07

Jó volt látni tényleg hogy Gemma asszony visszavett a gőgjéből, az ágyjelenetben, meg Ushernél is. Végre, nagyon nem bírom őt amióta az ír kisgyereknek fegyvert szorított a fejéhez.

Szerintem az évad végére még valaki fontos is ki lesz írva a sorozatból, vagy Gemma vagy Clay, vagy Tig. De ezt nem lehet lezárni egy “elfojtjuk a viták a közös veszély miatt” dologgal.

Jimmy Smits pedig itt a legjobb, sokkal jobb mint Az Elnök embereiben vagy Cukorbáróként, vagy a Dexterben.

Rosie - 2012. 10. 22. 13:27

@terdelyi
Voltak azért Tarának is durva dolgai. Vörös kolleganőt rendesen helyben hagyta még a legelején. Jóval azelőtt, hogy Gemma a rivális pornósbige kocsiján tanítgatta célba lőni, amolyan “bevettünk a brancsba, íme néhány fogás” gesztusként.

VanillaSky - 2012. 10. 22. 15:14

Hagyjuk már ezt a “voltak durva dolgai dolgot”! Benne volt Kohn meg az ápolónő meggyilkolásában, legalább bűnsegédi szinten. Fegyver és drogkereskedelemben való tudomásszerzés, súlyos testi sértés,okirat hamisítgatások, hamis tanúzás…a sorozat szempontjából persze hogy kell pozitívabb karakter is, a valóságban 625 éves koráig ülne börtönben.

Brynden Rivers - 2012. 10. 25. 16:10

A 5×07 vége nagyon elszomorító volt :(

Kicsit túl sok embernek esik céltalanul bántódása Charming környékén mostanában.

Ingorion - 2012. 10. 26. 17:19

Nagy nehezen eljutottam odáig, hogy megnézzem a 7. részt, estére megírom a kritikát… a többi már winnie-n múlik :)

gnd - 2012. 10. 27. 18:10

Na megnéztem a 7.részt én is, nagyon durva lett a vége!

SPOILER
nagyon nem szeretem az ilyet,mikor gyerekek sérülnek meg,remélem semmi komoly baja nem lett a két kicsinek,mert ha igen akkor nekem nagy csalódás lesz ez a soa rész, pedig amúgy végig nagyon jó volt de a legvége…
SPOILER VÉGE

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz