login |

Pilot: Terápia

2012. 10. 21. 22:11 - Írta: Bruzsy

108 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Alapozásnak: a sorozatról szóló forgatási naplónk első része itt olvasható, a második itt, a harmadik pedig itt.)

Itthon holnap mutatja be a magyar HBO legújabb sajátgyártású sorozatát, a Terápiát, melynek első részeit már láthattuk egy sajtóvetítésen. Sokkal nehezebb dolgom van most, mint egy éve, amikor a Társas játékról kellett véleményt formálnom. Akkor egy olyan remake-ről írtam, aminek az eredeti verzióját nem ismertem, s talán éppen ezért volt akkora pozitív meglepetés, hiszen egy ismeretlen történetet és karaktereket mutattak meg egy olyan egyedi atmoszférával, ami miatt azt egyből csak szeretni lehetett, sőt, a magyar sorozatgyártás új reneszánszát vizionálni.

A Terápia eredetijét sem ismerem. Viszont volt szerencsém egy kétszeres Emmy-díjas amerikai feldolgozáshoz, Gabriel Byrne főszereplésével, amely az elmúlt években újra feltörő HBO-lázban kicsit háttérbe szorult – talán a stílusa, talán a lassú folyása, talán a kevés róla esett szó miatt. Ennek ellenére az In Treatment akkora élményt nyújtott, amit nagyon nagy kihívás megismételni.

Symor és Gaines forgatási beszámolói (1. és 2. és 3.) alapján már lehetett sejteni, hogy talán sikerült az HBO-soknak (akik egyébként a lengyel és a román verzió után készítették el a hazai feldolgozást), én pedig első kézből győződhettem meg felőle, hogy tényleg így van. Mert a Terápia majdnem olyan jó, mint az In Treatment volt. És ez számít a sorozat egyik legnagyobb negatívumának is – semmi újat nem tudott mutatni. Nekem legalábbis. A célközönség ugyanis, mint a feldolgozások esetében szinte mindig, azokból áll, akik nem ismerik az előző változatot.

Viszont legalább hozadéka is van a kis ismertségnek: sokatokat valószínűleg hasonlóan a hatása alá fog vonni, mint velem tette annak idején az eredeti amerikai feldolgozás. Ehhez persze kellenek bizonyos feltételek. Ettől a sorozattól nagyon sok cselekményt, pörgős eseményeket elvárni eredendő hiba. A Terápia nem erről szól, sokkal inkább a párbeszédeken keresztül mesél, minthogy közvetlenül megmutassa a történéseket.

Lehet, hogy az, ami nekem (aki nagyon nagy rajongója vagyok a tanult kollégám által csak “sit-dram”-nek nevezett műfajnak, lásd 12 dühös ember, Az őslakó, A Grönholm-módszer) a világ legnagyobb élménye, sokaknak csak unalmas drámázásnak fog tűnni. Éppen ezért azt kell hogy mondjam, a Terápiát nem tudom nyugodt szívvel ajánlani mindenkinek. De akinek igen, annak nagyon.

Folytatás a tovább mögött, kis kritikával és persze kedvcsinálóval, spoilerek nélkül.

Természetesen egy ilyen szériánál a fő hangsúly a színészeken van. A színházszerető közönség már a castingból sejthette, mire számítsunk – a színészi kvalitások felől sosem volt kétsége senkinek sem, a kérdés mindössze annyi volt, hogy mennyire tudják levetkőzni a színpadi manírokat és életszagúvá varázsolni az egész produkciót. Már amennyire lehet persze, hiszen a formátum alapból felerősíti ezeket az érzéseket – az In Treatment-re is jellemző volt ez a fajta teatralitás, még ha sokan félnek is így utólag beismerni.

Éppen ezért nem éreztem jogosnak azt, a sorozat sajtótájékoztatóján is rendszeresen hangoztatott szót, hogy “jutalomjáték”. Ez úgy vélem, inkább a könnyen idézhető, hangzatos bulvárcikk-címbe való mondatok kategóriájába tartozott, amivel néhány további mondatuk alapján feltehetőleg a színészek sem feltétlenül értettek egyet. Bár minden kétséget kizáróan jelentős lehetőségeket tartogat egy ilyen szerep egy színész számára, a koncepció és a gyártási körülmények szokatlansága, a felvétel alatti improvizáció teljes tiltása egy olyan kemény munkát kellett megköveteljen tőlük, amit nem ír le megfelelően ez a szó.

Azt hiszem, az eddigi hangzatos körmondatok után jobb, ha kicsit a lényegre térek, mondjuk kifejtem bővebben, mi is ez a gyakran emlegetett különleges koncepció, hiszen nem feltétlenül tudja ezt mindenki. A sorozat egy neves pszichológusról, Dargay Andrásról (Mácsai Pál), valamint a pácienseiről és a köztük lévő kapcsolatról szól. A trükk ott van, hogy a részek András rendelőjében játszódnak, és a hét minden napján más és más beteg érkezik hozzá.

Hétfőn a szexi, de a szerelmi életében kilátástalan és minden kapcsolatát megtorpedózó Laura kér segítséget, akit Marozsán Erika alakít. Keddenként a nagymenő üzletember, a Nagy Ervin játszotta Máté érkezik Andráshoz, aki abban kér segítséget, hogy feldolgozza egy általa kirúgott alkalmazottja halálát – a gond csak ott van, hogy az illető az öngyilkossága előtt még lemészárolta az egész családját is. Szerdánként a társulat egyetlen kezdő tagja, Sztarenki Dóra érkezik, akinek arról kell meggyőznie a pszichológust (és saját magát), hogy nem direkt okozott balesetet, csütörtökön pedig párterápia keretén belül Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt kér segítséget a gyermekvállalásról. A péntek pedig a slusszpoén: ezen a napon maga András az, aki ellátogat korábbi mentorához, Ágneshez (Csákányi Eszter), hogy beszélgessen a betegeiről, az általuk okozott nehézségekről, és persze a saját kisiklóban lévő házasságáról.

Többen nem szívesen árulok el az adott eseményekről, hiszen az első hét élményét az adja meg, hogy előttünk tárulnak fel ezeknek az embereknek a legmélyebb titkai és gondolatai – 30 percben. Mi nézzük végig, ahogy András rávezeti őket bizonyos dolgokra, amelyek aztán új érzéseket hoznak elő, csak hogy a végére minden a feje tetejére álljon. A megvalósítás, a színészi játék azonban sokkal érdekesebb.

Természetesen a legnehezebb dolga Mácsai Pálnak volt, hiszen ötször annyit szerepel képernyőn, mint bármelyik másik kollégája. Mégis, azt kell, hogy mondjam, ő volt az, akit a leghitelesebbnek éreztem a szerepében, főleg akkor, amikor semmi más dolga nincs, csak néma csendben ülni és figyelni a vele szemben ülő minden szavát. De pénteken is, amikor már sokkal több feladatot is kapott a csendes megfigyelőnél, sokkal inkább érződtek a karakterének apró vonásai.

A pénteki nap azonban korántsem emiatt lett számomra emlékezetes, hanem Csákányi Eszter miatt, aki, bár kicsit túlságosan anyáskodónak érzek ebben a szerepben hihetetlen összhangra lelt Mácsaival. Csak úgy szikrázik közöttük a levegő, nagyon erős kapocs van a két színész között, szóval a pénteki napokat emiatt mindenképp érdemes lesz nézni.

Marozsán Erika és Nagy Zsolt (bár mindkettőjüknek nagy rajongója vagyok), annyira engem nem tudtak meggyőzni, főleg utóbbinak sikerült elég színpadiasra a játéka, főleg az artikulált kiabálásokat megtámogató, kicsit túlzásba vitt mimika miatt, Szamosi Zsófia viszont az egyik legpozitívabb csalódás, ami a sorozattal kapcsolatban ért. A promóképek és az előzetesek által lefektetett “karrierista nő” stílusán kívül több, mélyebb rétegét is jól kezelte a karakternek, mindenképp dicséret illeti ezért.

Van viszont egy nagy szívfájdalmam: még nem láthattam minden epizódot teljes egészében. A sajtóbemutatón ugyanis rejtélyes okoknál fogva úgy döntöttek, hogy nem éri meg az első hét mind öt részét levetíteni, így csak a hétfőt, a csütörtököt és a pénteket láthattam végig. Keddből és szerdából pedig mutattak egy-egy 2-3 perces összeállítást, amiben éppen benne volt minden, hogy a pénteki párbeszédeket értsük, de ahhoz kevés volt, hogy véleményt is formálhassak róla.

És ezt már csak azért is nagyon sajnáltam, mert Sztarenki Dóra külön érdekelt volna, hiszen egy nagyon komplex karaktert kell kezdőként megformálnia. És bár Nagy Ervinről nem mondhatjuk el, hogy kezdő lenne, az ő napja azért érdekelt különösen, mert ez a karakter volt az, aki a legnagyobb átalakuláson ment át az eredeti verziókhoz képest, és kíváncsi voltam, hogy az írók mellett ő hogyan birkózott meg ezzel. Valószínűleg ez, vagyis az ő mellőzése volt az egyik oka, hogy nem találtam a látott részekben annyi újdonságot, egyediséget, mint amennyit szerettem volna.

És akkor ha már kitértünk az írókra. Elsőre ugyan nem tűnik annyira kiemelkedőnek az írás, hiszen rengeteg párbeszéd megegyezik az eredetivel, a karaktereknek bizonyos mozdulatai, reakciói is mintha egy az egyben onnan lennének másolva (a vetítés után még újra megnéztem az amerikai verzió pilotját Melissa George-dzsal, a két Laura például egy az egyben ugyanúgy dőlt el fáradtan a kanapén, de a rész végi távozás is kísértetiesen hasonló volt).

Azonban ha jobban megnézzük, rengeteg apró nüansz van, ami módosult, egyes mondatok, témák 2-3 mondattal rövidebbek lettek, hogy máshol kicsit több szó eshessen valamiről. És persze az apró félszavakról, karaktermomentumokról sem szabad elfeledkezni, úgyhogy ha néha nem is tűnik annyira okosnak a párbeszédszövés, mindenképp komoly teljesítményről van szó.

A rendezés és a vágás már inkább olyan dolog, amihez általában nem ért az ember (én se túlzottan), azt viszont mindenképp megjegyzi, ha valami furcsa, különleges dolgot látott, a Terápiában pedig bizony volt egy olyan dolog, amire először rájönni se tudtam. Csak azt éreztem, miután kijöttem a moziból, hogy valamiért más, a színészek bizonyos manírjai ellenére is életszerűbb volt ez a 3×30 perc, mint más magyar produkcióknál szoktam érezni. Aztán csak sikerült rájönnöm, mi volt a titok: sok utószinkront és képernyőn kívül elhangzó mondatot kaptunk, ami eddig azért nem volt túl jellemző a hazai filmekre és sorozatokra. Ennyire apró dolgokon múlna az egész?

A zenével kapcsolatban kicsit felemás érzéseim vannak. A dallamok, a főcím aláfestése és a témák nagyon jókra sikeredtek, viszont néha túl soknak éreztem, mintha a zene átvenné az irányítást a csendesebb részek felett, ahelyett, hogy hagyná, hogy a szereplők apró mozdulatait élvezhessük.

Mindent összevetve a Terápia egy kimondottan jó és hiteles feldolgozás lett, az előző verziókat ismerőknek kevés újdonsággal és magyar atmoszférának helyet adó módosítással. Viszont ennek ellenére a magyar sorozatgyártás egy nagyon fontos darabja, hiszen a társadalmi összetettsége, a szókimondósága (bizonyos trashreality-ken kívül én még nem nagyon láttam például magyar, nemfüggetlen produkciót, amiben ennyire explicit és tényleges módon beszéljenek szexuális aktusokról) és igényessége nagyon sok jövőbeni próbálkozásnak adhat táptalajt. És nem csak az HBO-nál – bár Krigler Gábor a csatornától többször elmondta már, hogy dolgoznak teljesen magyar gyártású sorozaton, ezt a héten újfent megerősítette.

A premier tehát hétfőn este 9 órától lesz, aznap még kódolatlanul, folytatás pedig minden hétköznap este ugyanebben az idősávban, 8 héten át.

És ami kimondottan érdekes lesz még: a második héttől kezdve közvetlenül az új rész előtt mindig meg fogják ismételni az adott beteg előző heti epizódját is, hétvégente pedig két tömbösített ismétlés is lesz az HBO és az HBO2 műsorán – igaz, a késő esti órákban. Ja, és voltak olyan jófejek, hogy az első 5 epizódot akárki megnézheti majd interneten, ingyen, regisztráció nélkül az HBO GO honlapján – ezt mindenkinek ajánlom, hiszen bár általában a világ legnagyobb hülyeségének tartom a következő mondatot, de ez tényleg pont az a sorozat, amit nem lehet az első epizód alapján megítélni, szükség van a többi karakterre is a teljes képhez.

Ja, és még valami: nekem személy szerint nem tetszettek a sorozat kezdeti, kamerába beszélős és nézős előzetesei, de mindenképp elismerés illeti a csatornát, amiért rengeteg extra anyagot felvett a sorozathoz. A moziba beülve például András rendelőjének képe várt bennünket, kanapé szemszögéből – és várakozás közben végignézhettük, ahogy Mácsai Pál a szobában tesz-vesz, vizet hoz, pakolászik, egyszóval előkészül a következő páciens fogadására, majd kezdéskor leül velünk szembe. Hihetetlenül hangulatos kis snitt volt, ami kellően megalapozta a későbbieket, ezért remélem, hogy a nagyközönség előtt is használni fogják valahogy a hétfői premieren.

108 hozzászólás Ne habozz!

Bruzsy - 2012. 10. 21. 22:31

Fega hívta fel a figyelmem, hogy lehet, nem voltam teljesen egyértelmű: az utószinkron szót én nem csak a klasszikus értelmében értem, hanem az utómunka során az többi felvett anyagból történő rádolgozásra is gondolok.

Vodor - 2012. 10. 22. 00:22

Várós!

Vektor - 2012. 10. 22. 00:49

Az amerikai verzióban is a pénteket vártam a legjobban, ezek szerint ez most sem fog változni. :)
Nagyon örülök, hogy minden jel szerint sikerült megfelelniük az elvárásoknak. Kíváncsian várom a véleményeket azoktól, akiknek ez lesz az első Terápia/In Treatment epizódja.

BlaiSeCT - 2012. 10. 22. 00:49

Nagyon jó írás.

In treatmentet nagyon sok ismerősnek ajánlottam már, csak én nem voltam képes még belekezdeni, pedig mindenki úgy jött vissza, hogy “élmény volt nézni”.

Bruzsy írásából kiindulva, azt hiszem, most már a magyarnak fogok nekiállni, Mácsai Pált amúgy is nagyon kedvelem.

RyNaerd - 2012. 10. 22. 02:01

@BlaiSeCT: azért az eredetit, az amcsit és a legkiemelkedőbb holland verziót mindenképp pótolnám a helyedben, ha tetszik a magyar.

Eddy21 - 2012. 10. 22. 08:05

“sokaknak csak unalmas drámázásnak fog tűnni” Nem csak annak fog tűnni, hanem az is. Sok különféle sorozaton végigküzdöttem már magam az évek során, de ezzel nem bírtam el. Már az amcsi verzióval. Ha terápiát akartok nézni, akkor már inkább maradjatok a Maffiózóknál! : )

winnie - 2012. 10. 22. 08:11

pontosan ezt írta, hogy lesz, aki annak fogja tartani. íme. te annak tartod. mégis úgy kezdted a mondatot, mintha meg akarnád cáfolni őt, erre pont, hogy megerősíted.

Malachi - 2012. 10. 22. 08:35

ez első hetet mindenképp megnézem, kíváncsivá tettél. nagyon szorítok azért, hogy tényleg jó legyen. eredetit nem ismerem.

csőrmester - 2012. 10. 22. 09:09

Már nézhető az első 5 rész a HBO Go-n. Most néztem meg a Nagy Ervines részt, azzal kezdtem… :) Tényleg fasza.

Bruzsy - 2012. 10. 22. 10:15

Akkor hajrá mindenkinek, várom az elsőnézős véleményeket én is. :)

Vektor - 2012. 10. 22. 11:45

Ezt eredetileg ide szántam, de elnéztem a posztot:

Az 1×01 rendben volt, nem volt se jobb, se rosszabb az amerikai kezdésnél. Mácsai telitalálat, Marozsánnak volt pár pillanata, amikor már tényleg “sok” volt, de nincsenek vele nagy problémák.
A főcímről azonnal az Awake ugrott be. :D

Azóta az 1×02 is megvolt, és csak dicsérni tudom az írókat, kiválóan megoldották a történetszál átírását.

daniel_007 - 2012. 10. 22. 11:54

hát nem tudom, a hétfő egész jó, Marozsán Erika mondjuk versmondó versenyen érzi magát legtöbbször, emiatt kicsit hiteltelen, ellenben most néztem bele a szerdába, és ez a lány nagyon jó (nem emlékszem a nevére). Mácsai Pál pedig zseniális, tényleg, mikor csak ül és néz, akkor is.

RyNaerd - 2012. 10. 22. 13:26

Marozsán szerintem elég gyenge volt, egyelőre nem győzött meg, és nemigen bízom a javulásban, rendkívül színpadiasan adta elő. Nagy Ervintől kábé ezt vártam, pár túljátszott jelenettől eltekintve qrva jól hozta a figurát. Eredetileg nem ájultam el a átírt történettől, de egyelőre jól oldották meg. Sztarenki nagyon kellemes csalódás eddig, különösen az első 7-8 percben volt erős.
Számomra mindig a csütörtök volt a legérdektelenebb (kivéve a holland verziót), és szerintem sem Nagy Zsolt, sem Szamosi nem nőtt fel eleddig a feladathoz, különösen Zsolt szórta a színházi manírokat.
Csákányi, de különösen Mácsai nagyon erős. Nem túl nagy várakozásokkal telve ültem a képernyő elé, de eddig összességében kellemes csalódás. Ettől függetlenül a hétfői és csütörtöki alakításoknak fel kell javulniuk, hogy a végén is pozitív legyen az összkép.

winnie - 2012. 10. 22. 13:33

pedig, ha valahol, itt számítani lehet a javulásra színészek terén, legalábbis a formátum miatt gondolom, hogy itt elengedhetetlen, hogy az ember egyre jobban ráérezzen

RyNaerd - 2012. 10. 22. 13:46

Mondasz valamit, de aki látta Anneke Blok vagy Rami Heuberger “javulását”, az azért félve tekint előre.

Malachi - 2012. 10. 22. 17:52

még csak a hétfőt láttam, de már az is teljesen jó, szóval örülök, ha a többi még jobb lesz. :)

különösen figyeltem a szövegre és egészen életszagú, nem is nagyon tudnék belekötni szerintem.

viszont, hehe, ezt muszáj – szóval mikor az elején a csaj a papírzsepibe fújja az orrát, az az elvileg puha papír úgy zörög a kezében, mint egy nem is tudom, szaloncukor papír. tök fura. csak azért tűnt fel, mert olvastam itt valahol az utóhangolásról. hát, azt ott “túlhangolták”.

cyborgwings - 2012. 10. 22. 18:54

muszáj volt egyben megnéznem mind az öt részt, annyira magával ragadott.
az amerikai verzióról már csak akkor értesültem, amikor tudni lehetett, hogy lesz magyar is, és valahogy arra jutottam, hogy akkor kivárom a mi verziónkat, inkább azt nézem meg elsőként.

marozsán erikát én is kissé túl színpadiasnak éreztem, viszont a története elég jó volt, úgyhogy nagyrészt el tudtam vonatkoztatni ettől. érdekes, hogy mintha húzta volna magával mácsait, mert a hétfői résznél éreztem rajta egyedül egy nagyon-nagyon enyhe színpadiasságot szintén.
természetesen sokakhoz hasonlóan magam is hosszú évek óta istenítem őt, és tényleg keresve sem találhattak volna jobbat a pszichológus szerepére. zseniálisan alakított, a legjobb persze csákányi eszterrel együtt volt. nyilván a pénteki részek eleve magas szintről indulnak, hiszen mégiscsak izgalmas látni, mi és hogyan csapódik le a terapeutában a hét folyamán.
azt kell mondjam, kettejük zsenialitását szorosan követi a szerdai lányzó, nekem az ő alakítása tetszett utánuk a legjobban.
nagy ervinről és a csütörtöki párról sem tudok rosszat mondani. szerintem jól játszottak és a történeteik is tetszettek, bár ha sorrendet akarnék fölállítani, akkor talán ők kerülnének hátra. de nehéz behatárolni egyelőre, hogy melyik nap mennyire jó a többihez képest. alapozásnak nagyon jó volt ez az öt rész. nehéz lesz kivárni az újabb adagot, amit nem is tudom, hogy megint egyben nézzek-e majd meg, lesz-e türelmem egyáltalán kivárni, vagy próbáljam meg úgy is, hogy egyet-egyet látok csak egyszerre, hogy úgy milyen. nem dilemmáztam még különösebben ilyesmin, mert a kedvenc sorozataimat mindig is hetiben követtem, de ezt lehet, hogy érdemesebb lenne legalább heti szinten összevárogatni.

egyelőre nagyon remeknek tartom a sorozatot és örülök, hogy ilyen színvonalasra sikeredett.

(a zsebkendőzörgésen én is néztem egyet amúgy. :) illetve szerintem sem érződik a szövegeken, hogy “megírtak” lennének.)

LaCRossE - 2012. 10. 22. 22:54

Tyűűű, ez zseniális volt. :D Mind az öt részt megnéztem.
Na, majd holnap írok bővebben is, csak éppen kinyír a fogam. :(

Vektor - 2012. 10. 23. 00:03

Az öt rész alapján az amerikai változathoz képest a hétfői epizód esett vissza a legjobban, a keddi és a pénteki kiemelkedően jó volt. Nekem Mácsai kicsit visszafogottabb tűnik, mint amilyen Gabriel Byrne volt odaát, de ezt nem írnám fel a negatívumok közé. A legtöbbet Marozsán Erikának és főleg Szamosi Zsófiának kell fejlődnie.

annapanna - 2012. 10. 23. 10:38

Én egyben megnéztem az első öt részt, alig vártam már, főleg a forgatási beszámolòk alapján. A végeredmény nagyon-nagyon tetszett, olyannyira, hogy alig bìrom ki, hogy ne nézzem meg rögtön az amerikai verziòt. A trailert láttam, nagyon felcsigázott, lehet, hogy egyszerre fogom követni a heti eseteket.

A szìnészekkel nekem nem volt bajom, egyedül Marozsán Erika volt kicsit “fura”, vagy inkább mesterkélt, de egyelőre nem tudom eldönteni, hogy a játéka nem tetszik, vagy a karakter, amit megformál.

Mindenesetre nagyon várom a folytatást!

Garru - 2012. 10. 23. 12:32

Most daráltam le az első hetet és összességében pozitív csalódás lett! Nem éri el az amerikai verziót, de hazai viszonylatokban nézve valóban színvonalas az eredmény.
Nekem legjobban Csákányi Eszter és Mácsai Pál alakítása tetszett, azt hiszem nekem itt is a pénteki napok lesznek a leginkább várósak (az amcsi verzióban is).
Nagy Ervin talán egyszer esett ki a szerepéből (az a “most álljon le mer’ nagyon rossz helyen matat” vagy valami ilyesmi kifakadása szerintem kínoan mesterkélt volt). Ezt leszámítva nagyon jól hozta az arrogáns figurát.
Sztarenki Dóra nekem egyelőre olyan semmi extra, ahogyan Nagy Zsolt is. Szamosi Zsófia viszont tényleg jó – neki tényleg elhiszem amit mond, annyira természetesenek hat a játéka.
Aki egyelőre kicsit sem tetszett, az Marozsán Erika.
Emlékszem egyszer régebben olvastam egy vele készült interjút, amiben azt fejtegette, hogy a pályája kezdetén annyira rosszul játszott a színpadon, hogy a kritikusok folyamatosan azt kérdezgették tőle, mit keres ezen a pályán.
Kedves Erika, én most is ezt kérdezném Tőled…
Abszolút hiteltelen és erőltetett volt az alakítása. Pedig Laura vonala az egyik legfontosabb a soriban, de lehet, hogy pár hét után már ki fogom hagyni a hétfői üléseket.

ann86 - 2012. 10. 23. 22:27

Az első rész nekem olyan felemás lett. Tetszett, ahogy a történet bontakozott ki, de Marozsán Erika (és Mácsai Pál is) kevésbé. A végén azt éreztem, hogy hát jó volt, de ennyi.
Kíváncsiságból megnéztem az amerikai verziót is, ami viszont annyira megfogott a színészek játéka és a köztük lévő kémia miatt, hogy már nézném is a következőt. De nem tehetem, mert ahhoz látni kell a pénteket, ahhoz meg a többi napot is… :D

A mai, keddi rész Nagy Ervinnel viszont már nagyon bejött. Éreztem a feszültséget, elhittem mindent a színészeknek, jók voltak nagyon. Csak így tovább! :)

dacecc - 2012. 10. 24. 19:22

a második rész sokkal jobban bejött.érezni lehetett a feszültséget és szerintem a napi beteg is jobban játszotta a szerepét, mint az előző.

berk - 2012. 10. 25. 13:40

Első néző, amerikai verziót nem ismerem, de hallottam róla ill. a készülő magyar verzióról pszichológusokat/psz.hallgatókat elismeréssel beszélni, emiatt nagy érdeklődéssel vártam a sorozatot. (Nagyon nemtetszik, amikor filmeken a terapeuta vagy nevetséges személy, vagy orrba szájba tanácsokat osztogat. Ebből a sorozatból jól látszik, hogy egy jó pszichológus ilyet soha nem tesz.)
Élményeim:
első rész: nem rossz, nem rossz
második rész: nagyon tetszett (ahogy a magabitos vállalkozó összezavarodva távozik…)
ezen felbuzdulva előeugrottam az on demandon az ötödik részhez: zseniális, zseniális! Még egyszer meg kell mielőbb néznem.
Mácsaitól sokáig nem tudtam elvonatkoztatni, ő nekem még nem teljesen a terapeuta, hanem a Nagyon Jó Színész, talán a péntekinél már igen. Egyébként nagyon szeretem és nagyon örülök, hogy őt választották a szerepre, nem pl. Kernt, aki túljátszotta és tönkretette volna az egészet (SZVSZ)

tiktak - 2012. 10. 26. 09:01

Megnéztem az első négy részt, vagyis az első négy napot.
Nem láttam az eredetit, és így nagyon bejött. Nincs panaszom. Marosán Erikánál éreztem néha kellemetlenül magam, de szerintem ez pont a színésznőt dicséri, hiszen neki volt a legkellemetlenebb szituációja és ez miatt néha feszengtem én is a képernyő előtt. Mindegyik történet végig lekötött. Mácsai Pál nagyon profi, persze most már pont az ötödik nap érdekelne, de az mára maradt.
Nem mindenkinek tudnám ajánlani és hála istennek nem azért mert magyar, csupán a “szobában ülünk és beszélgetünk” koncepció miatt.
A legnagyobb dicséret szerintem, ami elhangozgat jelenleg egy magyar sorozattal kapcsolatban egy ilyen blogon, hogy szerintem nem látszik rajta, hogy magyar. A színészi teljesítmények nem voltak túlzottan manírosak, gondolom ennél még jobban belejönnek. A képi világ, a párbeszédek mind megállják a helyüket. Szóval szerintem elég ütős lett.

liliness - 2012. 10. 26. 22:24

Nagyon bejön, örülök, hogy a Társas játék után ilyen hamar készült tisztességes magyar sorozat.

Nekem a Nagy Ervines szál nem jött be, pont a Bruzsy által említett túlzott mimika és játék miatt, túl sok volt. Még arrogánsnak is hiteltelen volt…

A többiek rendben vannak, a Csákányis rész pedig zseniális volt! Egy másodpercre se tudtam levenni a tekintetem a képről, izzott a levegő, profi a játékuk, tökéletes.

Vektor - 2012. 10. 30. 19:17

A második hétfői epizód után én már nem remélek semmit Marozsántól, Melissa George ezerszer jobb volt ebben a szerepben. Nagy kár, mert a péntek mellett a hétfő a legfontosabb része az első évadnak, hiszen akárhogy nézzük, ez a főszál.

Imurai - 2012. 10. 31. 03:39

Nagy Ervin szála igen jó…

GyMate - 2012. 10. 31. 13:13

Én egyelőre csupán az első öt epizódot láttam, nagyon tetszik az egész, viszont kicsit kellemetlenül kezdem érezni magam, mert bárhová nézek, azt látom, hogy Marozsán Erikát szidják, milyen borzasztó volt, holott nekem a páciensek közül ő tetszett a legjobban (illetve, ha a pénteki napon páciensnek vesszük, akkor Mácsai, aki szerintem iszonyatosan visszafogottan és hitelesen játszott). Nagy Ervin viszont számomra óriási csalódás volt: színpadiasan túljátszott arrogancia – fentebb valaki említette, hogy számára a “na most álljunk le, mer’ nagyon rossz felé matat” mondatnál lógott ki a lóláb, amivel teljesen egyetértek, de nálam szinte mindegyik mondat ilyesmi volt, onnantól kezdve, hogy becsörtetett elzsolozsmázva a nevét, azon át, hogy “nagyon-jól-köszönöm-tudniillik-én-nem-követtem-el-hibát” egészen a fentleírt mondatig. Értem én, hogy nem is szabad szimpatikusnak lennie, és az arrogancia a kardinális jellemvonása, de én ezeknek az elfogadásán túl is úgy vagyok a dologgal, hogy valami nem klappol.

Rita - 2012. 10. 31. 15:12

Nekem a Laura-szál nagyon nem tetszik, mert bár nem láttam az eredeti részeket, sejtem, mire megy majd ki a dolog, és borzasztó szomorú vagyok, hogy ez egy ilyen sablon szál lesz. Ráadásul Marozsán Erika sem tetszik különösebben, valami nagyon hiányzik ebből az alakításból, őszintén, fogalmam sincs, hogy pontosan mi, de érzem, hogy valami igen, de az nagyon.

annapanna - 2012. 11. 01. 15:30

tudom, hogy csak egy apró részlet, de nagyon idegesít, hogy miközben némely a szereplők a házasságukról beszélnek, nem hordanak jegygyűrűt – így nekem sajnos kicsit olyan, mintha a színészeket látnám, nem pedig a szereplőket. felváltva nézem az amerikai verzióval, nagyon tetszik mind a kettő, főleg amiatt, hogy nem a megszokott, gyorsan pörgő képekkel operál, hanem hagy időt tényleg megfigyelni a színészek játékát – így vettem észre mondjuk ezt is. nem tudom eldönteni, hogy ez tudatos dolog, vagy csak figyelmetlenek voltak, amit nehezen tudok elképzelni, a forgatási naplókat olvasva.

NatoLocator - 2012. 11. 01. 21:30

Nekem egyelőre a Zsófis szál tetszik legjobban, az ő története fogott meg leginkább. Érzelmes, megható volt Für Anikó megjelenése is a történetükben, illetve amit kiváltott Zsófiból.

Vektor - 2012. 11. 01. 22:09

Így a második hétbe lépve Csákányi Eszter után Mácsai Pál is kezd nálam eggyé válni a karakterrel. Nem tudom, hogy volt-e bármi javulás a játékában, vagy csak szimplán megszoktam, de most már nem hasonlítgatom az epizódok közben Gabriel Byrne-höz. A többiek közül ehhez talán Nagy Ervin áll a legközelebb.

Garru - 2012. 11. 02. 11:58

A második hétfői ülés után változatlanul azt mondom, Marozsán Erika hatalmas melléfogás. Fahangon felolvassa a szerepét anélkül, hogy egy kicsit is beleélné magát.
Mácsai Pál viszont szenzációs. Más mint Gabriel Byrne, de nem rosszabb egyáltalán, sőt. :)

Vektor - 2012. 11. 03. 01:12

Az 1×09 könnyedén az eddigi legjobb epizód volt. Már vártam, mert az amerikaiban itt éreztem először igazán, hogy elindult a sorozat. Mácsai hozta a kötelezőt, mostanra megszoktam a Byrne-höz képest kissé visszafogottabb stílusát. Für Anikó előtt le a kalappal, nekem pillatok alatt eladta a karaktert, alig várom, hogy még több játékidő kapjon.

cyborgwings - 2012. 11. 03. 19:45

végül amellett döntöttem, hogy összevárom a heti adagot és egyben nézem meg. egyelőre a hétfő-keddre sikerült sort kerítenem, és hát egész egyszerűen megdöbbentő, hogy – mint azt már az első hét tapasztalatai után is írtam – marozsán iszonyatosan lehúzza mácsai játékát is. nem értem. nagy ervin mellett annyival természetesebb, lazább, hihetőbb, hogy kénytelen vagyok azt gondolni, úriemberségből lealacsonyodik marozsán szintjére, hátha úgy nem annyira rettenetes az összkép. hát sajnos mindenhogy az.
alapvetően tök jó lenne, hogy ezek szerint van köztük egyfajta kölcsönhatás, csak hát miért pont ilyen?! marozsán tehetségtelen színpadiassága úgy potyog le a képernyőről, mint egy rosszabb fajta vakolat. az első héten még úgy voltam vele, hogy jó, kissé kellemetlen volt a szituáció, biztos azért feszengtem én is, de most már nem tudom ezzel se magyarázni, hogy miért kínlódás minden egyes megnyilvánulása. és ahogy mácsai is szétesik tőle… nagyon szomorú ez számomra.

néha nagy ervint is egészen kicsit soknak érzem, de azon gondolkodtam, hogy ez lehet a szövegkönyv hibája is talán, ami alapvetően nagyon életszerű és jó, mégis valahogy túl megszerkesztettnek éreztem az ő mondatait néhol, pont a nehezen megfogalmazható szituációknál, amikor inkább talán erőlködne az ember, hogy ki tudja fejezni az érzéseit. aztán kb. a felétől teljesen fölengedett (a szöveg is) és hatalmasat alakított, amit hál’ istennek mácsai is remekül támogatott.

fölfoghatatlan számomra ez a marozsán-jelenség. képtelen vagyok napirendre térni fölötte, totál lelombozó az egész. igazán nem akarnám bántani ezt a nőt, de egyszerűen katasztrófa, amit ebben a szerepben nyújt.

dissipation - 2012. 11. 04. 01:48

az első héten vagyok túl, plusz a második hét első része, de muszáj belekiabálnom a világba, hogy Marozsán rettenetes, hiteltelen, ócska, szövegmondó, én nem is tudom, pokolian elszomorít, hogy egy ennyire ígéretes sorozatban ezt kell látnom. (a rendező hol volt felvétel közben..? vagy tényleg csak ennyit lehetett kihozni belőle?)
Mácsai és Csákányi zseni, a többieknek egyelőre elhittem.

az amerikait imádtam, egy hétvégén ledaráltam a három évadot, most Marozsánt muszáj kihevernem. kár.

liliness - 2012. 11. 05. 13:09

2. hét alapján a kedvenc szálam a Zsófis és természetesen a pénteki szupervízió Csákányival. Fantasztikus, amit azok ketten művelnek a képernyőn.

Fentebb említette valaki, hogy várja Für Anikó további szerpelését, ezt osztom.

A Nagy Ervin-szál nekem még mindig erőltetett, annyi lehetősége lenne pedig, hogy szimpatizálhasson a néző a karakterével, de mintha direkt egy egysíkú, arrogáns parasztot akarna játszani, semmi mélyebb dimenzió, teljesen kiszámíthatóvá válik borzasztó hamar, engem ez így nem érdekel.

toxigen - 2012. 11. 05. 18:44

Én “szűz” vagyok a Terápia változatai terén. Most kezdtem a magyar vátozattal,nagyon tetszik!

Két hét után: csütörtök-szerda-péntek-kedd-hétfő sorrend a tetszésindexem.

tiktak - 2012. 11. 06. 23:44

Jöttem megvédeni Marozsánt :)
én a második hét után egészen megkedveltem. Tetszik ez a színtelen hangszín,amin előadja magát illetve néha a gunyoros megjegyzései a párjára és úgy egyébként az egész irritáló személyisége, a tenyérbemászó flegmaságával együtt. Szerintem pont ilyennek kell lennie. Lehet, a külföldiben nem ilyen volt a karakter, de valamiért én annyira magyarnak érzem a viselkedését. sokkal jobban mint a többi szereplőét. Valahogy olyan tipikus,ahogy megpróbálja előadni a nem érdekel semmi, lenézem a páromat típust, közben meg egy rakás szerencsétlenség. Szinte tapintható az undora a saját életétől és a párjától, közben meg csak be van szarva.
Nagy Ervin néha sok, valahogy még nem igazán sikerült megfogni a magyar cégvezető/ügyvezető figurát.Kicsit sötét ez a terület még,és ez nem (csak) a színész hibája.
Egyébként mindegyik történet elég tipikus,mármint tankkönyvbe illő eset. Talán Lauráé nem az, mert számomra pl nem volt nyilvánvaló,hogy sok páciens a terápia egy bizonyos szakaszában úgy érzi szerelemes a dokiba. Nem tudom,hogy ez valóban igaz-e,mindenesetre ezen jobban elcsodálkoztam,mint hogy egy cégvezető emberekért felel és szívrohamra hajlamos. Ezért engem most Laura története érdekel a legjobban.

Wizqattil - 2012. 11. 07. 02:40

Marozsán hatalmas miscast, gyakorlatilag egymaga dönti romba a magyar verziót. Für Anikóért viszont hatalmas pirospont.

barátfüle - 2012. 11. 07. 09:09

Én nem merem kijelenteni, hogy a színésznő miatt, ugye vele vették fel legelőször a teljes hétfői szálat, nem tudom, ki miatt, de a hétfői napok (különösen a mostani nov5.) számomra is a leggyengébbek. Viszont a múlt csütörtöki füranikós jelenet mindent vitt, én ilyen mélynek, szívbemarkolónak, megrendítőnek stb akarom az egészet, amihez a szerdai közelít leginkább.

Garru - 2012. 11. 07. 12:50

Für Anikó előtt tényleg le a kalappal. Nem igazán kedveltem eddig, de amit múlt csütörtökön alakított, az szimplán zseniális volt.

monoviki - 2012. 11. 07. 19:33

Arról van valami infó, hogy Marozsán mellett kik voltak az opciók a karakterre? Komolyan kíváncsi vagyok, hogy mivel érdemelte ki a szerepet, annyira mű és mesterkélt, hogy fizikai fájdalmat okoz. Ráadásul úgy érzem, Mácsai is ezeken a napokon a leggyengébb – míg mondjuk szerdán és pénteken zseniális.

Muszáj csatlakoznom a Für Anikót éltetőkhöz, eleddig fantasztikus.

dissipation - 2012. 11. 07. 23:16

marozsán nem magyarosan színtelen, hanem egészen egyszerűen mű.
versmondó lány, semmi köze a valódi színészmesterséghez, lehet, hogy színpadon elmegy (még nem láttam), de a kamera nem a barátja, a finom árnyalatokhoz és a valódi átéléshez semmi köze.
a külseje az egyetlen, ami illik az általa megformált karakterhez.
ááááá

azóta csak-csak nézem tovább a többiek miatt, Für Anikó éltetésébe beszállok.:-)

Rita - 2012. 11. 08. 12:53

Bar nem lattam az eredetit, sejtem, hogy mi lesz ennek a szalnak a kimenetele. Csak azt nem ertem, hogy mit lat ebben a noben Macsai doktor ??

dissipation - 2012. 11. 08. 18:45

a Máté összetalálkozik Laurával és a dokitól kér párkapcsolati tanácsot szál tegnap még egy furcsa magyar újításnak tűnt, ma totális mellékvágánynak.
pláne, mert ránézésre Mácsai se tudta igazán kezelni, ma láttam először hiteltelennek, nem esett jól.

ha mindössze ezt tették hozzá a forgatókönyvírók, hát kár volt.
(Jó, mondjuk Für Anikót üdvözlöm, a feleség se volt az amerikaiban.)

Garru - 2012. 11. 08. 19:06

dissipation: szegény Michelle Forbes nagyon nem tűnhetett fel neked.
Amúgy Alex is pont úgy találkozott Laurával, mint Máté.
Láttad Te egyáltalán az amcsi verziót?

isolde - 2012. 11. 08. 22:13

dissipation: dehát mindkét dolog szerepel az amerikai verzióban, Laura és Máté összetalálkozása, meg a terapeuta felesége is.

Bruzsy - 2012. 11. 09. 21:11

ne bántsátok már, egy hétvége alatt nyomta le a 3 évadot (ez még egy négynapos hétvégén is napi 15 óra), bizonyára átsiklott eme teljesen jelentéktelen történetszálak felett.

liliness - 2012. 11. 10. 14:43

Ezen a héten direkt figyeltem, hogy miért nem kedvelik itt annyian a Marozsánt, és próbáltam kiszúrni minden apró dolgot, de egyszerűen nem láttam.
Sőt, az egészből az lett, hogy a Máté-szálat kezdtem csak még a korábbinál is jobban utálni. Még az is mesterkélt, ahogy azt a kávéscsészét tartotta!!!

A hétfői rész egyébként azért volt külön érdekes, mert ahogy felvetette a doki, hogy miért késett, meg abba kéne hagyni a terápiát, pont az jutott eszembe, hogy ezt mennyire hülyén reagálta le ő, és az ebből kialakuló vita teljesen megalapozott volt.

A továbbiakban ugyan kritikusan, de semmiképpen sem utálkozva nézem a Laura-szálat… :)

Julimoise - 2012. 11. 10. 22:43

Marozsán katasztrofális, nem hiszem el, hogy egy ilyen történelmi mérföldkőnél egy ennyire középszerű “színésznőre” bízták a szerepet.

Für Anikó nagyon megöregedett (rég láttam, sajnos), viszont egyértelműen a széria legkellemesebb meglepetése, óriási alakítást nyújt eddig.

Eredetileg Sztarenkitől féltem nagyon, de benne is kellemesen csalódtam, összességében eddig erős 7/10.

El Diablo - 2012. 11. 15. 14:08

Na, megnéztem az első két részt… a másodikon már bealudtam. :)
Hát ez valami halálosan unalmas. Érdekes, de unalmas. Részemről kasza.

barátfüle - 2012. 11. 16. 11:50

Na a csütörtöki (nov 11) isteni volt. Kezdett szétesni mindhárom karakter, majd jött a csúcs. Igen! Élmény volt.

A szerdai Zsófis résznél, mikor a csaj fekve beszélt (néha hadart) a kanapén, olykor nem lehetett érteni a szavait. Ezt valahogy meg kellett volna oldani.

Lacrosse - 2012. 11. 16. 12:31

Én úgy gondolom, hogy a mostani Zsófis, az 1×18 (nov 14) volt eddig a sorozat csúcspontja. Az egész rész profin volt felépítve, mindkét szereplő csodásan hozta a szerepét. Én messze a szerdai napot tartom a legjobbnak a pénteki mellett.

Lacrosse - 2012. 11. 17. 12:33

És az 1×20 újabb áttörés volt. Ki hitte volna, hogy ki fogja mondani?
Az 1×19 is nagyon tetszett.
A szerda-csütörtök-pénteki nap tekintetében eddig a legjobb részeket láthattuk. :)

SrMoose - 2012. 11. 17. 23:36

Eddig veszett elégedett vagyok, s igazolódni látszik a hype. Ha el is marad az amerikai verziótól, a különbség mértéke kisebb, mint gondoltam.
Az más kérdés, hogy ennek igen nagy részét Marozsán teszi ki, hatalmas tévedés a beválogatása szegénynek.

cyborgwings - 2012. 11. 19. 15:04

szerintem is a múlt hét volt az eddigi legjobb. korábban is a szerdákat bírtam a leginkább, mert annyira jól játszik ez a lány szerintem, de ezen a héten a történetet is nagyon összerakták. a csütörtököket is egyre jobbnak látom, és most ezzel az előrelépéssel a pénteket is helyrerázták kicsit a korábbi egy helyben toporgáshoz képest. az a helyzet, hogy a kedd-hétfő lett a két legkevésbé tetsző nap mostanra. mondjuk az ehetiek bejöttek, mert menthetetlenül odavagyok az ilyen szerelmi szálakért, és talán túl szappanos sem volt ez.

nem értem, az a pár ember, aki dicséri marozsánt, hogy nem látja, mennyire ótvar a játéka, de minden gúny nélkül rendkívül irigylem őket, mert nekem nagyon lehúzza a hétfőket sajnos.
egyébként nagy ervin játékában nekem is van valami irritáló, de én úgy érzem, hogy ez maga a karakter. az a gusztustalan smárolás (igen, mert csókolózásnak nem lehet nevezni) is mi volt már. remélem, hogy a szerep része volt, mert akkor zseniális nüansz.

Vektor - 2012. 11. 19. 20:06

Az 1×20 volt idáig a sorozat csúcspontja, nekem az amerikaiban is ez volt a kedvenc epizódom, nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a magyar adaptálás. Most már biztos, hogy szavazni fogok Mácsaira a JAws-on, akármelyik kategóriában indul a sorozat. :)

AldonTmith - 2012. 11. 20. 14:10

“Most már biztos, hogy szavazni fogok Mácsaira a JAws-on”

Egyetértek, remélem, az eyecandy-listába is befér, jól áll neki a szerep.

Amúgy cyborgwings szavaival abszolút egyetértek. Nagyon csípem N.E.-t, de nekem a keddi valahogy nem adja- és az átírás színvonala sem a legjobb. Marozsán viszont hihetetlenül pocsék, s ami fura (vagy nem), hogy Mácsai is hétfőnként tűnik erőtlenebbnek.

A szerdai kiscsaj nagy meglepi, és a csütörtöki napok, amennyire irrtáltak az elején, most annyira érdekesnek hatnak, a két színész egyre jobban rátalál a karakterre.

HeBriuup - 2012. 11. 21. 16:32

Látta valaki a legutóbbi Marozsánosat? Most néztem, te jó ég, jellemezhetetlenül tré volt szegény.

bok92 - 2012. 11. 21. 23:48

A 22.rész azért nem volt semmi… De honnét tudta a koma?Poloskát rejtett el vagy mi? :O

LaCRossE - 2012. 11. 22. 11:02

bok92: szerintem magánnyomozót állított rá.

jellycat - 2012. 11. 22. 13:17

Nem vagyok elájulva Marozsán Erikától, de szerintem nem is olyan szörnyű, ahogy sokan mondják. Én ugyanúgy tudom élvezni a hétfői napokat is. Lehet, hogy sokan megköveznek, de nekem néha a szerdai napokon Zsófi volt néha túljátszva, amikor a flegma tinédzsert kellett hozni.

Egyébként úgy gondolom, hogy a 3. hétre kezdtek igazán ráérezni a színészek a karakterekre, nekem akkor sokkal hitelesebb lett akkortájt mindenki. Persze az is lehet, hogy addigra szoktam meg őket, és akkor kezdett el nagyon érdekelni, hogy mi lesz velük.

Összességében ismét elismerésem az HBO-nak: nagyon színvonalas, élvezhető sorozatot hoztak össze megint.

LaCRossE - 2012. 11. 22. 19:54

Arról van bármi hír, hogy lesz-e 2. évad?

winnie - 2012. 11. 22. 20:33

á, korai még nagyon

barátfüle - 2012. 11. 23. 11:56

Én is túlzásnak tartom Marozsán lehúzását, annyira nem rossz.
A mostani héten idáig hihetetlen, mennyire durva dolgok történnek.

winnie - 2012. 11. 23. 12:23

lehet, hogy túlzás, de nagyon beszédes, hogy ennyien egyetértenek ebben:(

mungaby - 2012. 11. 25. 00:43

Hát ez a hét nem sikerült a legerősebbre alakítások tekintetében, sőt, szerintem eddig ez volt a leggyérebb.
Remélem, a tendencia nem folytatódik, mert eddig nekem is nagyon tetszik a dolog. Az amcsi után nem sok jót vártam, de kellemesen csalódtam.
Ha egy dolgot változtathatnék, egyértelműen Marozsán személyét cserélném le. Rémlik pár filmből, de nem emlékeztem, hogy ennyire rossz mint színésznő. Nagyon gyenge pontja a szériának, de összességében eddig jár a taps, jól összerakott munka.

cyborgwings - 2012. 11. 26. 15:18

érdekes, hogy a csütörtöki nap mennyire följött, legalábbis számomra mindenképp. az elején még azt hittem, az lesz a legérdektelenebb, de ez a mostani beszélgetés nagyon mélyre sikeredett szerintem.
a szerda most nem tetszett annyira, illetve nagyon kínos volt nekem, hogy zsófi így beszél az anyjával. belegondoltam, hogy milyen lehet manapság tanárnak lenni és nagyon nem irigylem őket, de most nem akarnék nekiállni filozofálgatni a “mai fiatalokról” (nyilván tisztelet a kivételnek).

a hét fénypontja nekem a kedd volt, amikor andrás elvesztette a fejét. és utána az az arcjáték, te jó ég. pénteken ki is fejtette, hogy megijedt, és fú, mácsai ezt nagyon visszaadta. kicsit talán hülyén hangzik, de szinte visszataszító volt, az a tipikusan meghunyászkodó mimika.
a péntek meg szorosan követte ezt a keddit, jó volt, hogy kicsit elmélyedtünk andrásban a felesége szemén keresztül, ahogy látja és megéli őt. tetszett.

a hétfő történetileg szerintem elég jó lett, bár nem meglepő, de úgy láttam, nem is szánták annak. más téren meg nem nyilatkozom róla, mert már nekem kínos.

nem volt olyan kiemelkedő ez a hét, mint az előző, viszont bejött, hogy mindegyik karaktert sikerült jóval árnyaltabbá tenni.

hellenweeb - 2012. 11. 28. 16:48

Gratulálok az íróknak…nem csalódtam, a keddi napok egyre silányabbak, és ez egyértelműen az ő saruk. Milyen rész volt már a tegnapi, pff…hülyén oldották meg, az amcsiban ott volt egy erőteljes “suspense”, itt nyomát sem leltem, nevetséges volt az átvezetés.

Marozsán ismét elképesztően rossz volt, nem tudom, hogy castingolták, de valaki nagyon benézett valamit, nagyon.

Szerencsére a csütörtöki, pénteki napok ellensúlyozzák a hét eleji fiaskókat. A szerdát is csíptem, bár a legutóbbi alkalom, ahogy cw is írta előttem, több, mint kínos volt.

Eddig ez a hét csalódás, de a mostani 3 résztől sokat várok.

LaCRossE - 2012. 11. 29. 14:30

Nem hittem volna, de a mostani Zsófis rész (november 28.) egy újabb tetőpont volt a szerdai részeknél. Egyszerűen zseniális volt minden pillanata, nálam ez a rész bekerült a top10 legjobb sorozatepizódok közé, és ez nem vicc. Durva.

LaCRossE - 2012. 11. 29. 14:34

Sztarenki Dóra pedig egy hihetetlenül tehetséges színésznő, szerintem az egyik legjobb fogása a sorozatnak.

Imyret - 2012. 11. 29. 17:07

Nem volt rossz.

“Mi van a pizzán?[…] Sajt.”

Tényleg jó rész volt, kész felüdülés az előző kettő után.

Rita - 2012. 11. 29. 17:24

Lassan nem talalok jelzoket erre a sorozatra, annyira elvezem minden egyes pillanatat. Mar Marozsan Erikaval is sikerult kibekulnom, annak ellenere, hogy a tortenetszal nem tetszik, de ezt mar tobbszor is kifejtettem. Nekem Mate es Zsofi a kedvencem mint tortenet, de a legnagyobb jelenet szamomra Nagy Zsolt kiborulasa volt. Ahogy zokogott a felesege oleben…csodalatos pillanat arra, hogy mennyire tudnak a ferfiak is ragaszkodni, nemcsak a nok :)

zedtheant - 2012. 11. 30. 02:16

wow, a 29-es rész volt a sorozat egyik legjobbja eddig. nagy zsolt és mácsai pál is nagyon jók voltak, de szamosi zsófia igazán kiemelkedőt alakított.

nagyon jól összehúzták az eddigi szálakat és innen látszik, hogy az előző 5 csütörtök milyen szépen ki volt futtatva a mai részre.

hihetetlen, h egy magyar sorozat epizód ilyen nagy hatással tud lenni az emberre.

LaCRossE - 2012. 11. 30. 22:22

És az 1×29 is magasan szárnyalt.

Baavolik - 2012. 12. 04. 17:05

Marozsán mélyponton, pedig már azt hittem, nincs lejjebb. Főleg a múltidéző percekben volt gyalázatos.

Mácsai megint megmentette a részt.

Bogyó - 2012. 12. 04. 21:20

Az a frizura vajon miért kellett? :D

cyborgwings - 2012. 12. 05. 16:06

most jutott eszembe, hogy elfelejtettem megemlékezni a múlt heti adagról.

a hétfő tetszett, persze marozsán alakításától újra csak eltekintve.

a kedd most eléggé félrement szerintem, a hét legrosszabbja volt számomra. nagyon hülyén hozták be ezt a meleg szálat, teljesen ostobán hatott.

a szerda szerencsére megint jó volt, szépen fölépítették. egyetlen aprócska problémám, hogy már nem tudom szeretni zsófit mint karaktert. ennek abszolút személyes okai vannak, de nem gondolom, hogy lenne értelme írni róluk.

ahányszor eszembe jut, hogy az elején többen kérdezték, ki lehet-e hagyni a csütörtöki napokat, annyiszor döbbenek meg, hová fejlődött ez a történet. abszolút kedvencem lett, iszonyú sokat hoztak ki belőle, jelenleg talán petra a legjobban megírt szereplő.

a péntek is jól sikerült, bár először nem örültem neki, hogy judit megint ott lesz. viszont nagyon nem tetszett ági viselkedése. egyáltalán nem tartottam korrektnek, mert nem pszichológusként, hanem magánemberként beszélt, amikor judit “szájába adta a szavakat”. kíváncsi vagyok, mi áll ennek a hátterében, remélem, kifejtik valamilyen módon. arra gondolni sem merek, hogy esetleg azt feltételezik az írók, hogy ez belefér szakmai szinten, illetve hogy esetleg elsiklanak fölötte.

mácsait meg sem említettem még. hát na… a hétfői napja volt a legzseniálisabb szerintem. szerencsére most marozsán sem tudta magával rántani a színészi alakítások legmélyebb bugyraiba.

pleinsud - 2012. 12. 06. 13:36

Most néztem meg a 33. részt, értette valaki, mit mond a telefonáló az epizód végén? Ki halt meg balesetben?

LaCRossE - 2012. 12. 06. 14:21

Aztakurva… Máté… Máté halt meg.

LaCRossE - 2012. 12. 06. 14:40

Valahogy sejtettem, hogy történni fog valami vele, de erre egyáltalán nem számítottam. :(

pleinsud - 2012. 12. 06. 15:05

Köszönöm, hogy válaszoltál, ez tényleg váratlan volt, bár Mácsai arcán látszott az őszinte aggodalom az előző rész végén… :(

Bogyó - 2012. 12. 08. 17:49

35. rész, akkor ez a vége az 1. évadnak?

winnie - 2012. 12. 08. 18:34

40 részes

Bogyó - 2012. 12. 08. 21:47

Akkor még kíváncsian várom a jövő hetet :)

A whatnext-eu-n szoktam követni a dolgokat, de most átvert: megállt 25 résznél.

Aragorn83 - 2012. 12. 09. 01:52

Azért nekem kellett hozzá hat hét, hogy rájöjjek, hogy van egy fő motívum ebben az évadban és az az apafigura. :)

cyborgwings - 2012. 12. 09. 15:17

elképesztően jó hét volt a mostani, bár legszívesebben a falba vertem volna a fejem, hogy idekattintottam hét közben és sikeresen belefutottam a mátés spoilerbe. iszonyú ideges voltam és a keddi részt teljesen más szemmel néztem. viszont a szerdai epizód olyan nagy hatással volt rám, hogy sikerült majdnem a végéig megfeledkeznem róla, hogy lesz ott még egy telefonhívás.

nekem most a szerda volt a legkiemelkedőbb, de csak személyes indíttatásból, különben valószínűleg a csütörtökire mondtam volna ismét, hogy a hét legjobbja lett újfent. tetszett, hogy pénteken ágnes karakterébe is sikerült kicsit jobban belepiszkálni és csákányi eszternek végre nem azt a nagyjából két arckifejezést kellett használnia, amit eddig a szerep engedett neki.
a keddről nem tudok nyilatkozni, mert fogalmam sincs, milyennek találtam volna, ha nem tudom, mi fog történni, de így meg az eddigiek közül talán a legjobb volt szerintem.
hétfőn meg én sem értettem, miért gondolták, hogy az egy évvel korábbi visszaemlékezést úgy kell megoldani, mintha a 80-as évekbe időutaztunk volna. az a haj… :D az viszont nagyon tetszik, hogy mácsainak még a hangja is barátságosabb lett a tegeződéstől. mármint a nyilvánvalón túl… hát nem tudom, ez így érthető-e.

már most őrülten hiányzik a sorozat. nem akarom, hogy vége legyen jövő héten.

berk - 2012. 12. 10. 14:21

Látom páran nem szeretik a keddet, nekem az volt a kedvencem, az ingadozás a végletesnek tűnő önbizalom és a bizonytalanság között. Aztán elindult, h teljesítse kötelezettségeit… :-/
Ugyanakkor csatlakozom a csütörtököt ünneplőkhöz is. Az a jó a sorozatban, h nem csak a korábbi kedvencek nyűgöznek le, hanem az itt megismert színészek is. Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Szamosi Zsófia – bár ő az Átokban is. Sztarenki Dóra teljesítményét elismerem, de a karakter arroganciája nekem azért elég taszító. Azért örültem múlt héten nála a pozitív fejleményeknek.

Bogyó - 2012. 12. 11. 12:24

1×36
Ez az egyenesernyő nagy ötlet volt…

LaCRossE - 2012. 12. 13. 12:24

1×38
Nekem Zsófi fog a legjobban hiányozni. :(

Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de ha véget ér a Terápia (még ha lesz is 2. évad), nagy üresség lesz bennem, hogy már nem nézhetem meg minden hétköznap az éppen aktuális Terápia részt. :(

Huzzah - 2012. 12. 13. 14:03

Csak én akartam pofánbaszni Máté apját? Ostoba fasz.
(Az amcsi verzióban közel sem volt ennyire irritáló az öreg.)
Mondjuk ez nyilvánvalóan az alakítást dicséri, nagyszerű rész volt.

berk - 2012. 12. 13. 15:45

Nekem vegyes érzéseim voltak vele kapcsolatban. Tragikus és szánandó. A merevséggel, ami annak idején valószínűleg neki kellett a túléléshez, halálba kergette a fiát. És Dargay ezt még csak meg sem mondhatta neki.

Bogyó - 2012. 12. 14. 21:19

1X38
Végre egyszer nem facsarodott össze a szívem-lelkem a rész után :)
László Zsoltot meg eddig is szerettük, nagyon jó volt most is.

Egyedül Réka karaktere, ill a színésznő lóg ki nekem a gárdából. De helyesek együtt Andrással, úgyhogy belefér.

jim455 - 2012. 12. 14. 21:50

Most nézem, hogy az amerikai verziónak 43 részes az 1. évada.A magyarban miért hagynak ki 3 részt?

LaCRossE - 2012. 12. 15. 14:22

Lesz az évadról kritika?

Nabu - 2012. 12. 15. 17:55

Nagy élmény volt a sorozat, sajnálom, hogy vége. Remélem lesz folytatás, mind a színészek mind a megvalósítás remek volt. Nem gondoltam volna, hogy ilyen szintű profizmustó költözik a magyar televíziózásba, de az HBO igen magasra tette a lécet, remélem hamarosan jelentkeznek saját gyártású sorozattal. 8/10-et én jó szívvel rányomnám erre a 40 részre, remélem lesz évadzáró kritika. Egyébként a a Társasjátékot is szerettem, szóval hajrá HBO.

Everyl - 2012. 12. 15. 21:05

Kedd, meg rohadt spoiler!

Izé, nem az az az első lecke pszichiátria oviban, hogy ha hirtelen megbékél valaki és ajéndékoz+ esetleg nagyvonalu gesztust tesz, akkor az KURVÁRA VÉSZCSENGŐ?!?

vagy csak a nézők kedvéért nem vette észre a terapeuta?

Lumbergh - 2012. 12. 16. 02:41

“nem az az az első lecke pszichiátria oviban”

Nagyon nem, mondom ezt több, mint 20 éve praktizálóként.

A sorozat megérdemel egy erős 7/10-et, sajnos nem tudok teljesen függetlenül mérlegelni, hisz 4 verziót is láttam már korábban.

Marozsán beválogatása hatalmas hiba volt, a többiek nagyjából hozták, amit vártam tőlük.

Gratulálok az HBO-nak a színvonalas produkcióért.

dionysos - 2012. 12. 16. 10:01

Itt sokan beszélnek a sok nemzetközi feldolgozásról. A kérdésem az lenne, hogy ti honnan töltitek le hozzájuk a feliratot(pl. a holland verzióhoz)? Mert keresgéltem, de nem nagyon találtam :S

Egyébként nagyon jó sorozat volt, magyarok közül egyértelműen az élvonalba tartozik. Remélem a többi csatorna tanul az HBO-tól

Everyl - 2012. 12. 16. 11:56

Lumbergh- 2012. 12. 16. 02:41

Nahát, ezzel megleptél, teljesen abban a hittben voltam, hogy egy szakember ezt látja előre és csak a civilek mentsvára, a “hogy nem láttam előre” jellegü mondatok.

liliness - 2012. 12. 16. 17:03

Van remény a magyar minőségi sorozatgyártásnak! Juhú!

cyborgwings - 2012. 12. 17. 16:06

@Everyl: arról nem beszélve, hogy andrás jól láthatóan aggódott is máté miatt, tehát azért nem arról volt szó, hogy nem tűnt föl neki semmi az egészből. viszont a rendelőjébe sem zárhatja be, hogy márpedig amíg észhez nem tér, addig nem mehet sehova.

Sepuku - 2012. 12. 28. 13:06

Valaki tudja mikor lesz a következő évad? Lesz e egyáltalán? Nagyon várnám!

SzIllés - 2012. 12. 31. 00:22

Uh, én csak tegnap kezdtem el, de már ledaráltam az első két hetet, és nagyon megvett. Az első rész nem igazán jött be (tényleg nem túl erős Marozsán Erika, és szerintem Mácsai se brillírozott az elsőben), de utána egyre javultak. Talán a kedd és a péntek a két kedvencem. Nagy Ervin szerintem az egyik legjobb fiatal magyar színész (lsd. Kaméleon), a péntekiben pedig már a koncepció miatt is érdekes látni, ahogy fordul a kocka, és a pszichológus teljesen más karaktert mutat, mint egyébként. Nagyon jó sorozat, remélem, hogy lesz második évad is, bár még ebből is – szerencsére – sok van hátra. Végre egy magyar sorozat, ami nem erőltetett és mesterkélt, mint a barátokközt és pajtásai.

hakapeci - 2013. 05. 09. 11:13

már forgatják a 2. évadot! Margitszigeten most vannak kint.. futópályás jelenet lesz :)

Zsú - 2014. 10. 16. 21:10

Második évadról mit tudunk? Nem lesz róla cikk?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz