login |

Scandal: az 1. évad

2012. 10. 21. 15:24 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika,

A Scandal az a sorozat, amiről ugyan többször írtunk kritikát (pilot, 1. évad, 2. évados kezdés), de a kommentek száma alapján nem volt túl népszerű. Pedig a tavalyi évad abszolút meglepetése volt. Konkrétan a Person of Interest mellett a legjobb országos újonc volt a drámák között.

Mindig elfelejtem, hogy a Grey’s Anatomy első évadja jó volt. Azért ezzel vágok a lecsóba, mert annak a készítője, Shonda Rhimes hozta össze a Scandalt, viszont pont az ő neve és a katasztrófa Anatomy késői évadjai miatt ez is riasztott el eleinte attól, hogy nekiálljak ennek. És milyen hülye voltam!

A történet, nos, meglepően high concept lett. Elvileg egy PR-ügyvéd ügynökség mindennapjaiba tekinthetünk bele. Ha ártatlan vagy és híres, de mindenki bűnösnek tart, akkor hozzájuk mész. Ők segítenek abban, hogy “megszépülj” a nép szemében. Ennyiből egy béna ügyvédes is sorozat is kisülhetne, de a Scandal nagyon nem az. A 7 részes első évadban összesen vannak vagy 10 percet a tárgyalóteremben. Sőt, bár vannak heti ügyek, de azoknak tényleg értelmük van és legalább karakter szinten hozzá tesznek a fő szálhoz.

El is értünk az átíveléshez. A pilotban felvezetik, hogy az amerikai elnöknek viszonya volt egy gyakornokkal. Nosza, az USA legbefolyásosabb embere megkéri a főszereplő Olivia Pope-ot, akit már régebbről ismer, hogy segítsen elsimítani a helyzetet. Ennél bonyolultabb a szituáció, de ezt majd felfedezitek.

A lényeg, hogy a viszonylag kis ügyből tényleg hatalmas cliffhangerekkel bíró 7 részt, minisorozatot hoznak ki, ami végig pörög. Bár történetben nem hasonlítanak, de az évad úgy gördült le nekem, mint anno a Lost Room –  csak hogy érzékeltessem mennyire minisorozat az első szezon. Bár az S1 végén van felvezetés a második évadra, mégis bír valamilyen lezárással. Ezt csak azért mondom, hogy ha esetleg rossz lenne a folytatás, akkor sem 8 év mire megtudunk bármit egy hatalmas rétestészta végén.

Bár a PR-os rész is tetszett, sajnos itt van némi klisé a nyomozókkal és ügyvédekkel, de szerencsére a fordulatok simán átgördítenek rajtuk. Eszméletlenül tetszett, ahogy egyre többet tudunk meg a főszereplőkről, a múltjukról. Nagyon szépen lett árnyalva a kép, amit aztán néhol meglepően vastag fekete filccel satíroztak ki. Próbálom kerülgetni a spoilereket, de kemény lépésekből is van bőven a Scandal-ben. Nem finomkodnak, ami nagyon-nagyon előnyére válik az összképnek. Olyan politikai botrány, bontakozik ki, ami tele van piszkos húzásokkal és veszettül szórakoztató nézni.

A színészekkel nem akarok túl sokat foglalkozni. Kellően profin játszották el amit kellett nekik, talán az elnököt és a tanácsadóját lehetne kiemelni igazán, na meg a Gilmore Girls-ös lányt, az ügyészt, a… Hm, szóval mindenki rendben volt. Én is úgy vélem, hogy a főszereplő Kerry Washington necces egy kicsit, mert kábé két arca van: az egyik a kemény tekintetű, ami remek, a másik pedig egy amolyan “majdnem sírok”-szerű, amit mindenfajta más érzelemre használ. De valahogy mégsincs ezzel gond. Megmagyarázhatatlan ellentét, de működik a sorozat berkein belül, bár az első 2 részen túl kell jutni ehhez.

Őszintén szólva örülök, hogy winnie pozitív kritikái, na meg a fülemet rágó barátnőm végül rávettek a Scandal megnézésére, mert az első évad ütött rendesen. Na, nem a világ legjobb sorozata, teljesen objektíven nem járna neki 8/10, de mégis annyit adok neki. Hölgyeim és uraim, darára fel!

20 hozzászólás Ne habozz!

ThomasGreg - 2012. 10. 21. 15:56

Így van. Kiváló kis sorozat. Én a kritikáitok hatására próbáltam be, és nem bántam meg.

vikkancs - 2012. 10. 21. 16:25

A 2. évad talán még jobb is, mint az első…..

roboga - 2012. 10. 21. 16:26

számomra a 7 rész is bőven sok volt. abby-t leszámítva az összes karakter rémesen idegesítő szerintem. szóval ja, életciklusom végefelé hiányozni fog az a pár óra, amit rászántam erre a sorozatra.

polskifan - 2012. 10. 21. 16:35

Én is junkien olvasottak miatt próbáltam be, nagyon jó volt az első évad, és azóta csak jobb lett.

Encsi - 2012. 10. 21. 16:38

Én is nézem, de KW nem “kicsit” necces. Totálisan hiteltelen a nagymenő szerepében, és néha becsukhatná a száját.
Normál esetben egy ilyen irritáló főszereplővel nálam biztos a kasza, szóval abszolút a sorozat minőségét, sztoriját és további szereplőit fémjelzi, hogy maradtam.

Allain - 2012. 10. 21. 16:49

3 rész után megakadtam, mert egyik se volt jó, de lassacskán felhozom magam.

Tibi - 2012. 10. 21. 18:14

Ki is volt a Gilmore lány? Láttam az első évadot, a Gilmore Girls-t is, de hirtelen nem tudom kiről van szó :)

Ancsa - 2012. 10. 21. 20:18

Nekem barátnőm ajánlotta, hogy milyen jó, teljesen oda van érte. Én a fejemet vertem a falba, annyira untam. Csak az elnöki szál miatt maradtam, de az sem egy nagy szám. A második évad teljesen hidegen hagy.
Úgy látom a vélemények nagyon megoszlanak róla, nem is baj, gáz lenne, ha mindenkinek egyforma lenne az ízlése.

Cyrax - 2012. 10. 21. 21:03

Jelenleg az egyik kedvencem, ajánlom mindenkinek. GA-t meg PP-t sose láttam de ez nagyon bejön. Remélem lesz 3. évad!

Coraline - 2012. 10. 21. 21:36

Én a Universalos promója miatt vágtam neki annak idején, bár engem is kicsit megrémisztett, hogy Shonda Rhimesszal reklámozzák, mert a GA utóbbi évadai elég csúnyán besültek. De rögtön megtetszett, azóta is nézem, és az évadvégi cliffhanger valamint Abby szinkronjának elbaltázása miatt beszorítottam a neten nézendők közé, és eddig a második évad is nagyon bejön! A megoszló kritikák ellenére csak ajánlani tudom!

e - 2012. 10. 21. 22:08

Nagyon vegyes…a sztori, az jó, de Kerry Washington….pfff…nézhetetlen. Így a második évadot még csak gyűjtögetem.

Nella - 2012. 10. 21. 22:48

Human, en emiatt az irasod miatt (+ mert nagyon erdekel a PR, az egyetemen is ezt tanultam) elkezdem a sorozatot nezni. Mar tobbszor hallottam rola, hogy jo, de sosem neztem meg, hogy mirol is szol. Amint lesz idom belevagok. Koszi.

Legion - 2012. 10. 22. 16:55

Megnéztem a pilotot és nagyon rossz élményekkel lettem gazdagabb.
Az egész kapkodós, hatásvadász, és az egyetlen eredeti gondolat benne az, hogy ténylegesen nem keresték az elkövetett bűntény felelősét, amit gondolom ellőttek már máshol, csak én nem találkoztam eddig vele.
A karakter hiánya a kisebb gond, a nagyobb a kivitelezés, pocsék.

Brynden Rivers - 2012. 10. 22. 18:51

Itt szépen összefoglalják, hogy kicsit túl sok benne a klisé. Megnézés után sajnos egyet kellett értenem :(

http://www.newsday.com/entertainment/tv/shonda-rhimes-scandal-premieres-on-abc-1.3641090

winnie - 2012. 10. 22. 19:06

ööö, itt nem igazán foglalnak össze semmit:) szépen meg kifejezetten semmit, csak pár felőletes újságírói közehely csattan. írnak pár szót a pilotról, azt hogy jó, de maga a lényeg csak pár sor, a sorozatról összességében semmit nem írnak. (főleg annak fényében, hogy a pilot és az évad egészen más.)

azért ennél sokkal jobb kritikákat is találni a neten.

cat - 2012. 10. 24. 12:25

Már megint nem aludtam miattatok múlt éjjel. Szóval jó sorozat :)

Brynden Rivers - 2012. 10. 25. 15:39

@winnie: Akkor lehet más szemüvegen keresztül nézzük a sorozatot :)
Mindenesetre a Scandal irritálóan szappanoperás pl. a Boss-hoz képest.

Ösinéptagja - 2012. 11. 03. 01:34

Tibi: Amanda volt Parish, Rory barátnője a GG-ben :)

Megint nem bántam meg, hogy hallgattam az itteni kritikákra..nagyon jó, pörgős izgalmas kis minisorozat ez
kedvencem Huck, de ez tudom kissé beteges:)

nálam erős 8/10

fm! - 2014. 03. 24. 18:22

Ha már 2 évvel a sorozat kezdete után idekeveredtem, akkor egy próbát megér, az idei felhozatal amúgy is siralmas…

Reeku - 2014. 03. 31. 09:34

fm! :) Én is a napokban kezdtem el a sorozatot, bár ismertem és hallottam róla már, csak eddig nem fért be a többi mellé, de nagyon bejön eddig, úgyhogy maradok :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz