login |

Pilot-mustra: Emily Owens, MD – 1×01

2012. 10. 22. 14:23 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

The thing about being an adult that no one tells you growing up is that you don’t feel like an adult. All your stupid insecurities and anxieties are still there, only you feel even more stupid and insecure about being stupid and insecure because you’re not supposed to be stupid and insecure any more. You’re supposed to have the answers. You’re supposed to know.

Ehh, mire végre lehetőségem lett megírnom az Emily Owens, MD-pilotkritikát, kábé mindent elfelejtettem. Mindegy. Azt például nem felejtettem el, hogy bár nem konstansan tetszett minden pillanata, de akárcsak a hosszú előzetes, végül a pilot is elkapott. Nem véletlenül linkelem az előzetest, mert ha az nem jön be, akkor feledni kell a sorozatot. (A pilot alapján legalábbis.) Az Emily Owens, MD még olyanabb, mint a trailer. Orvosos, kőkeményen narrálós, de abból is a valós idejű fajtából, tudjátok, amikor még nem csak felvezeti a jeleneteket a főhős, hanem azok közben is noszogatja magát: “Csókold meg! Mi lesz már? Na…!”

EMILY OWENS, MD – 1×01 – 7/10


Szóval, ha abból indulok ki, hogy csak az kezd a pilotba, aki érzi, hogy az ő sorozata lehet az Emily Owens, MD, akkor még az is lehet, hogy az Arrow után ez fogja kapni a legjobb olvasói reakciókat. Ez persze közel sem biztos, mivel ebben a műfajban nagyon vékony a határ az aranyosan neurotikus és a hihetetlen módon idegesítő között ezért még rész közben is kőkeményen megváltozhat az ember vélemény pozitívról negatívra. (És leírom utoljára, hogy fordítva elvileg kizárt, hogy megtörténjen. Illik tudni, hogy ez kinek nem a sorozata.)

A felvezetés után csapjunk a lecsóba. (Szabadjon megjegyeznem, hogy az első jelenet baromi jó, rögtön lefesti nekünk Emily Owens karakterét, aki olyan szerencsétlen, hogy nem lehet nem szurkolni neki.) Az Emily Owens, MD kőkeményen kórházas sorozat, a Grey’s Anatomy (és sok más hasonló széria) mintájára egy kezdő gyakornok szemén keresztül mutatja be egy (hopp!) denver-i kórház sebészettel foglalkozó osztályának mindennapjait. (A pilotban nem is lépünk nagyon ki a munkahelyről.)

Az alapfelállás a szokásos, Emily Owens kap jó pár sorstársat maga mellé, egy egyetemi jóbarátot, aki tetszik neki, s akinek valószínűleg tetszik, a kórház vezetőjének a lányát, valamint középiskolai ősellenségét (van is egymásra csodálkozás) – plusz még pár jelentéktelen arcot, akik nem is nagyon szerepelnek. Mellettük még a kőkemény (olykor szemét?) főorvosnő szerepel, valamint az újoncokat felügyelő, aranyszívű rezidens srác.

A készítők meg sem próbálják kerülni a kliséket, maximum annyiban, hogy aki kemény vagy gonosznak tűnik, az szerencsére nem lesz inkompetens (mint a The Mob Doctor-ban), hanem bőven érti a dolgát. De persze a konfliktusok így is klasszikusak. Azonban ezekre ezerrel rá is játszanak, hiszen az Emily Owens, MD eladásában nagyon erős tényező volt a középiskolás párhuzamok felemlegetése: az elején itt is megvan a tipikus jelenet, amikor az új tanulókat orvosokat körbevezetik az iskolában kórházban és megmutogatják nekik a klikkeket, a sportolókat, a plasztikákat, a kockákat és a többieket – nem lövöm el, hogy melyik kaszt milyen orvosok képében tűnik fel.

Más kérdés, hogy ez a kasztrendszer egyelőre nem kapott szerepet, az iskolai párhuzamok inkább a szeretet és utálat, meg némi versengés képében jelentkezik. Kicsit infantilis dolgokban, de ez adja a sorozat báját, ettől aranyos (másnak idegesítő) a pilot, illetve a főhősnő. Szegény halmozottan hátrányos helyzetű, ahogy írtam, de persze általában csak a vele egy szinten lévőkkel való emberi kapcsolataiban, ha betegről van szó, akkor talpraesett, sőt profi. Naná, hogy az, tipikus eminens diák látszatát kelti, így legalább elméleti téren ott van a szeren.

Nem volt egyenletes, de összességében eléggé bejött a pilot, de ezúttal mindez nem jelent semmit a folytatással kapcsolatban, még simán el tudom képzelni, hogy ha rossz irányokba megy el a sztori, akkor passzolok. A végén volt két “csavar”, amik közül egyik sem hiányzott. Addig jól elvoltam a sorozattal, s azokkal sem volt bajom, inkább a “Muszáj ezt?”-kérdés fogalmazódott meg bennem.

A karakterek közül természetesen főleg Emily Owens miatt érdemes nézni a sorozatot, mert bár Mamie Gummer úgy tűnik, mintha túljátszaná őt, de ennyi kell ehhez a folyton szorongó, sokat bénázó karakterhez, aki folyton magát hozza kínos (és ezért humoros) szituációba. Ami pozitívum volt, hogy a többi szereplő között is akadtak olyanok, akikre lehet alapozni, bár nekem úgy tűnt, mintha éppen az egyik legfontosabb pillér, a jóbarát elég színtelenre sikerült volna.

Nyilván a végső döntésben a legnagyobb szerepet a narrálós stílus fogja játszani (kíváncsi vagyok, hogy fognak-e változni a továbbiakban az arányok), valamint a karakterek, mert egyébként egy sima újoncos kórházsorozatról van szó, ami hoz egy megbízható, közepes színvonalat. (Itt például két eset volt, az egyik egy gyerekkel kapcsolatos, a másik meg felvetetett egy érdekes problémát, de természetesen mindkettő csak felületesen volt jelen.)

ui: human nem fog kritikát írni a pilotról, mert csak 10-15 percig bírta, utána sikítva kapcsolta ki.

További írások a sorozatról:

36 hozzászólás Ne habozz!

Cápi - 2012. 10. 22. 14:54

Nekem nagyon bejövős volt a pilot, vártam már, hogym ikor kerül ki a kritika :) Nagyrészt egyet tudok érteni a leírtakkal, igaz kliség tömkelegét kaptuk az arcunkba, de első körben kedvesen tálalták szerintem.
Nem mondod, kell még pár rész biztosan ahhoz, hogy ez mennyire válik hosszú távon idegesítővé, hogy fejlődnek a karakterek, de egyelőre nézős, az tuti.

yeeeyha - 2012. 10. 22. 16:31

Én valahogy tudtam, hogy ez nekem tetszeni fog, és így is lett :) Én is szoktam úgy csinálni, mint a főszereplő, ilyenkor eszembe jut, hogy milyen lenne magamat sorozatként látni :D

Jó volt az egész hangulata, olyan somolygós és kedves. A sok klisé is jól áll neki. A jóképű jóbarát már-már rémisztően tökéletes orvos szerep alany, magas, világos haj, éles arcél, még dögösebbé tevő szemüveg, izom stb. Az ő képe szerepel a klasszikus dögös orvos címszó mellett a szótárban. De nekem inkább a másik csávó jön be, a vezető rezidens, jó lenne, ha Emily inkább vele gabalyodna hosszútávon :) Emilyn kívül a többi női karakter már nem annyira telitalálat, mint a fiúké, de bőven van még rájuk idő. Ha ilyen marad, heti nézésre betervezve.

Palkó - 2012. 10. 22. 17:47

Teljesen jó kis sorozat, csak ajánlani tudom!

BSBsubs - 2012. 10. 22. 18:33

Teljesen egyetértek @Cápi hozzászólásával.

Cápi - 2012. 10. 22. 19:30

Öööö, a helyesírási hibákért bocsesz, nem alszom valami sokat :D

Tibi - 2012. 10. 22. 22:16

Az évad legjobbja az Arrow mellett, nálam egyértelműen 10/10

Bajibee - 2012. 10. 22. 22:24

Nálam szintén nagyot aratott, szóval 10/10, arrow mellett ez a legjobb újonc :D

Ana - 2012. 10. 22. 23:10

A Homeland-hez viszonyítva (nekem az a 10-es) nehéz pontozni, de ha csak a nézős újoncokat veszem figyelembe, akkor Emily 8 Elementary 7,5 Arrow 7

Nikki - 2012. 10. 22. 23:58

Akkor én nagyon kilógok a sorból, mert ha ezt megnézem, akkor az Justin H. miatt lesz :D Amúgy meg, mi az, hogy átlagos?! jujj :D :))

winnie - 2012. 10. 23. 00:40

közelebb van az átlagoshoz:) nem az a tipikus modell alkatű szépfiú ideál, akiből az ember nem nézne ki többet, és akiből van a cw-n nem is egy.

Dor Ka - 2012. 10. 23. 00:53

Kliséhegyek… mégis nézni fogom. :D Érdekes, h. a főszereplő lány ellentétes érzéseket váltott ki belőlem. A színésznőt már az Este c. filmben sem csíptem (és tudom csúnya összehasonlítgatni, de az édesanyja nyomába se ér – sajnos). Viszont a karakter, amit megformál, az esetlenségével, meg a gyermeteg lelkével tetszik, közel áll hozzám. :D A narrálás nálam plusz pont.
Nekem pont, h. nem a sokat emlegetett szőke srác jön be, hanem a barna. Filóztam is, h. hol-melyik filmben/sorozatban láthattam… Ha követik a klisé vonalat, (először) mindenképp vele fogják összehozni a főhősnőt, nem is baj. :)
Nem hagyott bennem mély nyomokat, de új kórház-sorozatnak talán megteszi.

Pudli - 2012. 10. 23. 21:23

Nekem nagyon bejött az első rész nem tudnám megfogalmazni mi tetszett annyira de nagyon jó volt. Justni karaktere kicsit bugyuta, viszont Michael Rady-nek nagyon örültem.
Várom a következő részt.

Katey - 2012. 10. 26. 00:54

nagyon tetszett az első rész.
Kétkedve kezdtem el, mert nem érdekelt túlságosan a leírások alapján. Lefekvés előtt unatkoztam, hát gondoltam adok neki egy esélyt. és tessék.

kb az első perctől fogva végig mosolyogtam míg néztem. Nagyon aranyos. nem tudok jobb szót. Pozitív személyiség a főszereplő és nagyon tetszik a cast. (az Arrow-val pont az a bajom, hogy nem szimpik a szereplők a főszereplőn kívül, Katie Cassidy-t egyenes utálom nézni, abszolút antipatikus, meg ab húga meg a barát, meg úgy senki) Ebben pont az volt a jóó, hogy nem éreztem negatív dolgokat a szereplőkkel kapcsolatban.
A fődokinő is nagyon szimpi, nagyon szép, de ugyanakkor látszik rajta hogy határozott és keménykedős.
A rezidens srác nagyon cukiii :D
A szemüveges medikus srác annyira nem szimpatikus már, de az elején sem volt az.
És nagyon tetszett az ellenségével való összehozás jó párbeszédek jöttek ki belőle.

úgy magával ragadott az egész.
úgyhogy meg is nézem most gyorsan a második részt, pedig már aludnom kéne :D

yeeeyha - 2012. 10. 29. 20:50

Dor Ka: a barna hajú srác, Micah, a Négyen egy gatyában 1-2-ben a görög Kostas :)
És ő ezerszer jobb, mint a szőke!!!
Így, a második résszel a hátam mögött lassan a legjobb újoncok közé kiáltom ki, a Cw tekintetében pedig abszolút ez tetszik a legjobban. Nem volt nagy gond a sztorival, jó pillanatok voltak benne, poénos volt és kedves.
Ami viszont nagyon nem tetszik, az a főnök leszbikus lánya, nagyon ellenszenves karakter nekem.

mysteria - 2012. 10. 31. 00:34

Nagyon tetszik! :) Az előzetes is tetszett már (duh, azért kezdtem el nézni), de azt nem hittem volna, hogy ennyire telitalálat lesz. :)
Alig várom a következő részt!

Fangtasia - 2012. 11. 14. 18:41

Van már 1×04 is :) Ugyanolyan feelgood érzésem van, mint tavaly, amikor a Hart of Dixie-t kezdtem el nézni :)
Remélem berendelik az évadot :)

yeeeyha - 2012. 12. 14. 11:37

Annyira fájó pont nekem ez a kasza :/

Ez a 1×07 is szuper volt. Abba nem megyek bele, hogy a valóságban mennyire történhetne meg, pl. a beteg papírjainak kidobása, vagy hogy az igazgató egy kezdő rezidenstől kér magánéleti tanácsokat, de minden más tekintetben nem tudok negatívat mondani. Ez egy kedves sorozat, a szó legnemesebb értelmében. Ebben a 7. részben is jól kezelték a szülinap, és a betegek közti arányokat.
És eddig fogalmam sem volt, mennyire szurkolok Emilynek meg Micahnak :) Mikor Micah elment emily bulijába, annyira szurkoltam, hogy vele beszéljen a lány, de persze a szőke klasszikusan tökéletes barát nyitott be a szobába. Ezen annyira kiakadtam, hogy én is meglepődtem magamon :D
Még 6 rész van hátra, abban bízok, hogy lesz valami lezárás féle, kap egy szép keretet az évad.

winnie - 2012. 12. 14. 11:55

nemsokára írok róla, imádnivaló egyszerűen.

yeeeyha - 2013. 01. 09. 14:21

Az 1×08 is magasan 9/10 nálam, egyszerűen hihetetlen… és nagy piros pont azért, hogy már másodjára csendült fel egy edward sharpe and the magnetic zeros szám :)

cyborgwings - 2013. 01. 17. 14:33

úgy el vagyok szontyolodva, hogy hamarosan vége. annyira cuki kis sorozat és olyan szerethetők a karakterei, hogy nagyon sokáig ellennék még vele. igazságtalan az élet, hogy pont ezt kaszálták el. :(

Kajuska - 2013. 01. 31. 11:35

Az elsõ résztől kezdve oda vagyok érte. Lehet azért,mert sok dologban nagyon is azonosulni tudok Emilyvel és egyszerűen úgy cuki az egész sorozat ahogy van. Mostanság láttam egymás után a 10es és 11es részt. Egyre jobb, úgyhogy még jobban sajnálom, hogy kaszalták. Főleg ha látom milyen gyengécske számai vannak pl. a 90210nek.
Nagyon tetszik, hogy eddig úgy fest inkább Micah lesz a befutó, elejétől kezdve inkabb neki drukkoltam :)

yeeeyha - 2013. 01. 31. 11:35

1×11: végre, végre túljutunk Willen, Micah meg találja meg már a pillanatot :)

cyborgwings - 2013. 01. 31. 16:21

jaj, istenem, már csak egy rész. mindjárt sírok. olyan jó volt az eheti is, annyira rendben van ezzel a sorozattal minden. bárcsak mégis továbbvinné a cw…

yeeeyha - 2013. 02. 05. 13:30

Igeeeeeeeeeen, meg volt a csók :D
És komolyan már csak egy rész? NNEEEEEEEEEEEEEEE

mysteria - 2013. 02. 06. 13:25

Áááááá! Nem semmi egy rész volt. Alig hiszem el, hogy ez volt az utolsó. :(( A szívem mélyén még mindig reménykedem, hogy esetleg egy másik csatorna bevállalja a folytatást…

Egyébként ajánlom a sorozat készítőjének twitter profilját, mert leírta, hogy mi lett volna a 22. részben, ha megkapják a berendelést: https://twitter.com/JennieUrman

cyborgwings - 2013. 02. 06. 15:48

szörnyen csalódott vagyok. :( azért is, mert vége, meg azért is, ahogy vége lett. értem én a koncepciót, csak nem szeretem. :( na megnézem a twittert, mit hoztak volna ki belőle, ha tovább tart. de akkor is lelombozott, hogy nem mertek eltérni végül az eredeti felállástól, holott sokkal inkább működött a megváltozott verzió. legalábbis szerintem.

cyborgwings - 2013. 02. 06. 15:58

azért ettől egy kicsit megnyugodott a lelkivilágom:
https://twitter.com/RadyMichael/status/299053025018908672 :))

egyébként fantasztikus epizód volt. micah tesóját is nagyon eltalálták, az esetek is megint szuperek voltak… bár folytathatnák valahogy.

vikkancs - 2013. 02. 06. 17:37

Húúúúúúú, de nem tetszett, ahogy vége lett. Cyborgwings-el totál egyetértek.

Zac - 2013. 02. 06. 20:58

Végig jó részeket hozott, minden egyes résznél mosolyogva zártam be a lejátszót, egyedül az nem tetszett ahogy vége lett, kár érte jó kis sorozat volt ez.

Dor Ka - 2013. 02. 08. 14:22

NEEE, VÉGEEEE!:((((
Nem akarják később folytatni?:D Gyorsan indítsanak valami ehhez hasonló kórház-sorozatot, mert irgum-burgum lesz. (Én a másik srácot választottam volna)

Zora - 2013. 02. 11. 22:08

1×13

Hát, nem vagyok elégedett a befejezéssel! Micah sokkal jobb lett volna. Nem Willnek drukkoltam… :-(((

ayren - 2013. 02. 12. 08:07

Szerintem mindenki Micah-nak drukkolt. :)
Egyértelműen elbaltázták a befejezést. Pedig akár annyi is elég lett volna, hogy Will helyett Micah jön, és a záró mondatot lecserélik. Ez is jobb lett volna, mint az, hogy (feltehetőleg) ragaszkodtak az eredeti forgatókönyvhöz, amit még valszeg akkor írtak, amikor huszonvalahány rész volt betervezve. Ha lefutott volna az egész évad, és nem kaszálják el, még belefért volna egy kis lieson Willel, azután Emily rájöhetett volna, hogy a kockás has mégse minden. Pláne, ha gyenge jellemmel társul.

ayren - 2013. 02. 12. 08:26

Ja, azt tudjátok, hogy a címszereplő Meryl Streep lánya? Nem értettem, miért olyan ismerős, amikor még nem láttam semmiben, úgyhogy utánanéztem az IMDb-ben.

ayren - 2013. 02. 12. 08:27

Ja, lemaradt, hogy azért, mert eléggé hasonlít az anyjára.

yeeeyha - 2013. 02. 12. 21:25

Hát ennyi volt :( Imádtam az egészet, úgy ahogy van. Remek sorozat volt, aranyos és szép, meglepően jó esetekkel (kórházas sorozatok amúgy nem is annyira tudnak lekötni hosszabb távon) és karakterekkel.

Az utolsó egy percet én is utálom, szerintem Will alapjáraton egy gyökér, nekem nem is tetszik (de azt aláírom, hogy más nőknek simán bejöhet), jó lett volna, ha a kasza után van lehetőség alternatív befejezésre, ahol Micah áll az ajtóban, a nézők 99%-nak örömére (a maradék egy százalék meg az se tudja éppen, hova kapcsolt :D)… De így is úgy képzelem el, hogy Emily végül rájön, hogy Will csak egy üres valami, és Micah az igazi :) Ó, Micah, hihetetlen hogy lehet valaki ilyen cuki a padlón fekve :)
Amúgy ebben a szezonban az emily owensnek volt a legjobb a soundtrackja, most is monsters and men dal szólt a végén, ez a másik kedvenc bandám az edward sharpe & the magnetic zeros mellett, ami szintén felcsendült a sorozatban :) Nekem ez sok pluszt is adott.

Viszlát Emily, köszönjük, hogy velünk voltál :)

ayren - 2013. 02. 13. 12:14

Mi volt a monsters and men szám címe? Nekem is tetszett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz