login |

Elementary: 3 rész után

2012. 10. 26. 20:46 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika,

Out of my system, énekelték a 3. rész végén, és most a kritikával én is elfelejtem ezt a sorozatot egy időre. Főleg, ha winnie a 7.5/10-es pontot kiosztó írása után marad a krónikása.

Igazából mostanra már nem is az volt a bajom, hogy ez Sherlock, a britek így, meg a könyvek úgy, az előítélet lemorzsolódott gyorsan. Inkább az a gond, hogy az Elementary egy második Mentalista. Amire semmi szükségem. Ez alatt azt értem, hogy a zsaruk a fontos ügyekben megint inkompetensek — de legalább tanulnak a hibáikból, és a második rész után a harmadikban már nem kérdőjelezik meg minden mondatát az általuk felfogadott szakértőnek –, és hogy maguk a bűnügyek gagyik.

Még az első rész volt a legkorrektebb, a második akár jó is lehetett volna, ha nem a legátlátszóbb csapdát állítja Sherlock. A harmadik ügy pedig egyenesen katasztrófa volt, mert az órára nézve már a “tettes” elkapásától kitalálható volt mi lesz, de még az is, hogy Sherlock végül miképp intézi el. Elvileg zseni, de a néző sokkal gyorsabban rájöhetett mindenre. Ennek nincs értelme, hiszen az odavezető út sem túl izgalmas, időkidobás most.

Az alakítások? Hát, nem tudom, ide inkább az illik, hogy a nevektől eltekintve ebbe az átlagos nyomozós sorozatba simán jók. Nem kiemelkedők, főleg mert a különc nyomozók egyre hosszabb sorát kell kövesse, de egyáltalán nem rajtuk vérzik el a sorozat 5/10 középszerre.

Mindemellett akinek tetszik, az remélem nagyon örült, hogy teljes évados megrendelést kapott az Elementary. Egyike az első fecskéknek ebben, szóval a közönséggel és a csatornával jobban klappolt, mint velem.

26 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2012. 10. 26. 18:03

az 1×02 is bejött (http://www.sorozatjunkie.hu/2012/10/08/masodik-blikk-elementary-last-resort/), utána pedig a 3.-kal sem volt gondom, szóval én mindenképp maradok. egyelőre.

az ügyekkel nincs gondom, éppen azt emelném ki, hogy nem tipikusak, mármint nem egyszerűen “a gyilkos megöli az áldozatát” és ezért még azt is elhiszem, hogy az ilyenekre szólnak SH-nak, a simákat maguk is megoldják.

“a nem a legátlátszóbb csapdát állítja Sherlock”

ezt én is kiemeltem az 1×02-es kritikában, de azért bocsátottam meg, mert csavartak a dolgon. (az ember egyrészt hihette, hogy a doki a gyilkos, de a beteg volt az, másképp pedig nem nagyon lehetett kiugrasztani a nyulat a bokorból, így akár mondhatjuk azt is, hogy más esélyt nem látott, mint bevetni ezt az olcsónak tűnő trükköt.)

Shawn84 - 2012. 10. 26. 20:59

Én is mindenképp maradok. Én nem láttam az eredeti, angol verziót, talán ezért is jön be. Azt inkább majd később nézem majd meg. Nehogy lerontsa ennek az élvezetét.

fv - 2012. 10. 26. 21:09

Nem kell izgulni az “eredeti” miatt, mert semmi közük sem egymáshoz, sem a novellákból ismert Holmes-hoz. :-)

Az egyetlen közös bennük az, hogy nem jók.

fv - 2012. 10. 26. 21:10

Tök érdekes – beküldök egy kommentet, és csak fél óra (vagy még több) múlva jelenik meg…

D.W. - 2012. 10. 26. 21:14

Én is Winnie-vel értek egyet, egyre jobban bejön az Elementary. Az ügyek nem rosszak,egy Mentalistához képest meg már kész Máltai Sólyom az egész…..Johnny Lee Miller és Lucy Liu szinte már buddy cop szerű kapcsolata is jót tesz a sorozatnak,üdítő, hogy végre nincs Castle szindróma, nincs “jaj, most összejönnek, vagy nem?”, Liu basztatja Holmes-ot, Holmes meg szivatja Watson-t, és közben próbálnak összecsiszolódni, az 1×04 végére már úgy el is ismerik egymást, úgyhogy hála istennek,ezt a szálat sem húzzák sokáig..Az első évadot mindenképp végignézem,aztán meglátjuk….

wice - 2012. 10. 26. 21:19

“Inkább az a gond, hogy az Elementary egy második Mentalista. Amire semmi szükségem. Ez alatt azt értem, hogy a zsaruk a fontos ügyekben megint inkompetensek”

Hát, izé, szerintem az eredeti Sherlock Holmes novellák-regények lényege is pont ez volt, mármint amikor egyáltalán szerepelt bennük a rendőrség…

Dark Energy - 2012. 10. 26. 21:30

Nekem tetszik. Gyanítom egyszer még top kedvenc lesz. Liu és Miller közötti chemistry-t kicsit hiányolom de majd csak kiforr az is idővel.

napocskin - 2012. 10. 26. 21:32

Én pont most néztem a negyediket, és bár az elsőnél fanyalogtam, azóta valahogy minden résznél egyre jobban tetszik. Tényleg hasonlít a Mentalistára (bár ott is első perctől tudni lehetett, hogy Sherlock Holmes a minta), és azt hiszem, egy idő után valószínűleg beleunok majd, de most még élvezem. Jonny Lee Miller is egyre jobban tetszik, Lucy Liu meg önmagában indok, hogy nézzem. Az ügyek olyanok, amilyenek, de elég nehéz olyan nyomozós sorozatot találni, ahol igazán megdolgoztatják az agyadat. Meglátjuk, évad végéig én biztosan maradok.

winnie - 2012. 10. 26. 21:36

“Hát, izé, szerintem az eredeti Sherlock Holmes novellák-regények lényege is pont ez volt, mármint amikor egyáltalán szerepelt bennük a rendőrség…”

az eredetiben inkább volt magánnyomozó, mármint nem kérték a zsaruk a segítségét, maximum koccantak a helyszínen:)

ALDO - 2012. 10. 26. 21:40

AZ idei újoncok közül idáig egyiknél sem éreztem azt, hogy mikor lesz már jövő hét.
Az Elementary idáig bejött és maradok az évad végéig. A Mentalistával ellentétben itt nincsenek idegesítő szereplők és szerencsére nem erőltetik a hülye szerelmi szálat sem.

painkiller91 - 2012. 10. 26. 21:44

Na ez a diszkrimináció…

winnie - 2012. 10. 26. 21:58

“Tök érdekes – beküldök egy kommentet, és csak fél óra (vagy még több) múlva jelenik meg…”

csak az emailcímedben a név banlistán van, ha átírod, nem lesz ilyen gond:) így teszünk az ellen, hogy ha véletlenül politika flame indulna el, akkor az el se induljon. (az előző miniszterelnöknek csak a vezetékneve tiltólistás)

Benjy - 2012. 10. 26. 22:14

3.részt még nem láttam, de maradok, mert ilyenkor ősszel kevés a magánnyomozós sorozat (Mentalistát és Castlet eredendően nem tartom annak), és ezt a műfajt imádom (Hello Monk!).

“Inkább az a gond, hogy az Elementary egy második Mentalista.”

Ezzel én is szembemennék, mert itt Mentalisttel ellentétben, nem egy asztal mögött ül a csapat 80%-a, s közben épp felolvassa milyen ujjlenyomat/DNS egyezést találtak.Plusz JLM SB-vel ellentétben nem tenyérbemászó, inkább egyszerűen tahó mindenkivel, valamint Jane nem rögtön elhadarja következtetéseket, stb. Igazából szerintem attól, hogy mindkét sorozat DNS-ben megvan ez az átverős-heistes dolog, nem mondanám, hogy az Elementary egy Mentalist copy.

Esther - 2012. 10. 26. 22:15

Én tartottam egy kicsit ettől a sorozattól, de… csont nélkül, kilóra megvettek. Nincsenek nagy elvárásaim vele kapcsolatban, amíg szórakoztat, én nézni fogom, és mostanában nem sok sorozat szórakoztat olyan egyszerűen de nagyszerűen, mint az Elementary.

Shannen - 2012. 10. 26. 22:26

Nekem abszolút bejött a 3.rész, talán még jobban is,mint a második. Nem hittem, hogy Lucy Liu enynire jó lesz, mármint a kapcsolata Sherlock-kal.
Viszont a mentalista ill. Castle párhuzam nekem is eszembe jutott. Azoknál is még az elején érdekes ügyek is voltak,meg az egésznek meg volt a kis pikantériája, aztán idővel,sima,totálisan átlagos, szinte ötletnélküli sorozatokká váltak. Nagy az esély, hogy ez az Elementary-nál is hasonlóan lesz, de amíg tudják szállítani a 3.részhez hasonló, ötletes, humoros részeket addig biztos maradok.

human - 2012. 10. 26. 23:11

Benjy: igen, mert az a része House :) persze House is az eredeti Holmes regényekből jön valamennyire.

Junkieka - 2012. 10. 27. 00:14

Aranyos kis sorozat, csak ez a Sherlock Holmes-Watson feldolgozás nagyon erőltetett benne: semmi köze az eredetihez semmilyen értelemben.

winnie - 2012. 10. 27. 01:25

hehe, nem olvastam a kommentedet, de pár perce ezt írtam twitteren: (nem bírtam megállni, mert egyébként nem reagáltam volna)

“a két sorozat között nincs semmi hasonlóság” azt jelenti, hogy a két sorozat lényegében ugyanaz, csak 1 fontos különbség van”

az éjszakai parade’s end kritiknál írt kommentről jutott eszembe (a kommenttel nem volt semmi baj, még az is lehet), de igazából már régi tapasztalat, az elementary-nél is felmerült már ez, csak akkor azt írta valaki, hogy semmi köze nincs ennek a monkhoz. nyilván mindenki máshoz hasonlít.

a lényeg, hogy a “semmi köze semmilyen értelemben”-kijelentéseknek mi értelme? hiszen kapásból 15 párhuzamot lehetne vonni az “eredetivel” (ha a könyvre célzol), de a többi sorozattal is. szóval kvázi csak köze van az eredetihez, szinte ugyanaz, bár akad egy-két eltérés. szabadjon megjegyeznem: hálistennek, hiszen az sosem baj, ha valami nem másolat:)

Lexalice - 2012. 10. 27. 07:33

Nem értek egyet a Mentalista-párhuzammal több okból is, de csak egyet emelnék ki: a Mentalista számomra idegesítő, az Elementary nem. Utóbbi szférája annyira megkapó, hogy az sem érdekelne, ha egy eltűnt plüssállat után nyomoznának. Több újonccal ellentétben ezt nem morzsolom le, bent marad a heti órarendben.

Junkieka - 2012. 10. 27. 08:12

@winnie: nem a többi sorozathoz hasonlítottam, hanem úgy általában. De ha már Monk és Mentalista… ők megoldották, hogy nem hívják Holmesnak és Watsonnak a szereplőket. Ezért gondolom, hogy itt is felesleges volt. Mondhatni csak marketing. :(

Az angol feldolgozás művészi produkció, egy külön univerzum. Azt nem hasonlítgatjuk kommersz feldolgozásokkal. :D

El-ahrairah - 2012. 10. 27. 10:08

Teljesen egyetértek humannal.
Ha eltekintünk a nevektől akkor egy sima “a főszereplő okos, mindenkimás buta” jellegű nyomozós sorozat.
A legroszabb az, hogy még csak nem is olyan okos ez a főszereplő, az ügyek megoldása olyan dolgokban jön elő, amire vagy ő is véletlenül jön rá (előző két rész) vagy a rendőröknek EGYÉRTELMŰEN tudniuk kellene. (pl. itt amikor arról van szó, hogy a gyanúsítottról feltételezték, hogy kártevőirtó volt, de nem a gyilkosság idején ott dolgozókat vizsgálták meg, mert az FBI-nak nyilván nem jut eszébe, hogy létezik olyan, hogy emberek otthagyják a munkahelyüket…)

A karekterek ennek ellenére szórakoztatóak, és jelenleg nem nézek ilyen sorozatot, szóval én maradok – az évadvégi elkerülhetetlen szerelmiszálig.

hannah - 2012. 10. 27. 13:07

Jó,jó, de az IGAZI SHERLOCK mikor jön már? :)

winnie - 2012. 10. 27. 14:13

2013. ősz.

hannah - 2012. 10. 28. 00:25

Köszi! :)

Gyöngy - 2012. 10. 28. 12:41

2013 ősz? Az iszonyú messze van…:)

szerintem - 2013. 01. 26. 21:13

en most kezdtem el nezni es negyet befaltam belole eleg gyorsan. nekem nagyon tetszik a hangulata, johnny lee miller oriasi, mar a trainspottingban is mennyire jo volt, azota pedig szamtalanszor bizonyitotta, hogy tehetseges. szerintem ennek a sorozatnak is o adja azt az extrat, ami miatt tetszik.
a mentalistat nem neztem soha, egy teljesen random epizodot lattam belole egyszer egy repulon es oszinten szolva az allam leesett, hogy valaki erdekesnek talalja. jo, nyilvan fogalmam sincs a sorozatrol, de nekem annyibol ugy tunt, hogy annyira semmilyen, hogy az mar faj, jane pedig (aki nem egy no, hoppa) meg annal is semmilyenebb. ennel egy helyszinelok epizod is izgalmasabb, mi sem bizonyitja ezt jobban, mint hogy abbol el megneztem egyet ugyanazon az uton. szoval elkepzelesem sincs, hogy mitol lehet hasonlo az elementary-hoz. a monk pedig nekem mindig ugy tunt, elnezest a rajongoktol, mint valami krimi-matine. sosem tudtam komolyan venni, egyszerre jut eszembe a gyilkos sorokkal vagy a columboval.

az, hogy ez sherlock-e vagy nem, szerintem mindenkinek az izlese donti el. en ugy gondolom, hogy ez a hatterinfo kell ahhoz, hogy ne azt gondoljam ot perc utan, hogy “najo, ezt a hulyeseget, hogy egy idiota csak ugy beleszol a rendorok munkajaba es senki sem kuldi el a bubanatba”. biztos, hogy azonnal kikapcsolnam, rosszul vagyok az ilyen rosszul talalt alapfelallasoktol, amiket akarmilyen extremek vagy abszurdak, tudomasul kell venni es kesz. itt viszont azt gondolom, hogy semmi gond, hiszen ez sherlock, mindenki tudja, hogy dilis, mindenki tudja, hogy kokainozott, satobbi, satobbi, es maris szepen befogadtam az egeszet ugy, ahogy van. talan a keszitok is igy gondolhattak, hogy kell neki egy ilyen keret, amin belul aztan szabadabban tudtak mozogni.

nalam tuti nezos. vegre egy jo ujonc a sok kozepes mellett, amit nezek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz