login |

Copper: vége az 1. évadnak

2012. 10. 31. 21:54 - Írta: Casey Novak

8 hozzászólás | kategória: kritika,

A BBC America első originál sorozata, a Copper a szezon egyik legjobban várt sorozata volt számomra, a kor – 1860-as évek –, a hely – korabeli New York, annak is egy elég zűrös része, Five Points –, és a téma – nyomozós sorozat rulez! És valahogy mégis sikerült akkorát csalódnom benne, hogy két rész után kaszáltam. A lehetőségek ellenére gyenge, sőt unalmas volt a pilot (winnie kritikája itt), s sajnos a második rész sem sokat javított a helyzeten, így lemondtam róla. Valami azért mégis piszkálta a csőrömet, látni akartam, hogy fejlődik-e valahova a sorozat, hát visszatértem hozzá.

Nem bántam meg, bár nem ez lett az új mindent vivő kedvencem, de érdemes volt végignézni az évadot. Az elején a lassú indulás mellett a Copper képi és történeti világának sötétsége ijesztett. Biztos nem volt egy leányálom az amerikai polgárháború időszaka, de a szürke jelenetek között csak nagyon ritkán látunk napfényt, sok a városi helyszín, de ha véletlenül elhagyják a koszos utcákat, és egy mezőre tévednek, akkor is hullát találnak. (Ez persze valakit lehet, hogy éppen vonzani fog.)

A pilot azzal kezdődik, hogy hősünk, Kevin Corcoran rosszfiúkra leselkedik egy faajtó résein keresztül, ahonnan kinézve szemétben turkáló éhes gyerekeket és egy (valószínűleg) a háborúban megsérült embert lát, és látunk mi is az E/1-es kamera beállítás miatt. Ezzel mintegy megalapozzák az egész évad hangvételét, tulajdonképpen végig szomorú, nyomorult sorsokról lesz szó, legyen az árva, sebesült, társadalmi peremterületen élő, vagy erkölcsileg zéró felsőbb osztálybeli.

A Copper első szezonja nagyjából két hónap történéseit öleli fel 1864. szeptemberétől november végéig. Az alapfelállás szerint Corcoran, azaz Corky egy ír bevándorló zsaru, nyomozó, aki két kollégája, valamint két volt bajtársa, egy helyi gazdag család fia, és egy fekete orvos segítségével old meg olykor különálló, olykor részeken átívelő ügyeket, miközben nem félnek olyan eszközöket használni, amelyek miatt a modern jogi sorozatokban idegrohamot kapna az ügyész, és a bíró kizárná a tárgyalásról bizonyítékot, mert illegálisan jutottak hozzá.

Az epizodikusság mellett a fő visszatérő téma Corky feleségének eltűnése és kislányának meggyilkolása, és emiatt lesz a nyomozó karaktere majdnem teljesen elcsépelt és ezért vág legtöbbször olyan arcot, mint aki citromba harapott. Szerencsére ez a kezdeti szenvelgés az 1×06 környékén enyhül, (csak hogy később még több tragédiával visszatérhessen), de úgy tűnik, az írók ekkorra mertek pár poént is tenni a sorozatba.

A másik hosszabb történeti átívelés a New Yorkot a választási eredmények miatt felégetni készülő lázadókról szól, akiknek nem tetszik, hogy az újraválasztott Lincoln egyenlővé akarja tenni a feketéket velük. Nyílt üldözés már csak ritkán fordul elő, inkább csak érezhetően alacsonyabb rendűként kezelik őket, de van okuk félni, főleg az alsóbb osztályok tagjai hajlamosak mindenért a feketéket hibáztatni, és hamar lincseléssé fajulhat a helyzet.

Corky, mint az igazság bajnoka, természetesen nem a rasszista tábort erősíti, ő a bűnöst akarja kézre keríteni, akár fehér, akár negró az illető. Segítője, mondhatni barátja, a fekete orvos viszont csak titokban mer beleavatkozni az ügyekbe, és véleményét Corky sajátjaként adja tovább a főnökének, mert megállna a világ, ha a rendőrség egy fekete szakvéleménye alapján nyomozna.

Kicsit szappanos utóízt csempész a sorozatban, hogy a női szereplők (Franka Potente, Anastasia Griffith, Tessa Thompson, Tanya Fisher) úgy kavarnak, ahogy csak bírnak, és mindegyiknek van legalább egy sötét kis titka, mint afféle 19. századbeli született feleségeknek. Emellett szinte az összes hölgy a kedves nyomozó után epekedik, és mindent elkövetnek (árulás, gyilkosság, egyebek), hogy viszonzásra leljenek, ideértve Annie-t, a nyolcéves árva prostituáltat is, aki hatalmas creep-faktort jelent végig a sorozatban. Az a kislány olyan, mintha egy horrorfilmből lépett volna ki. Le a kalappal Kiara Glasco előtt.

A realista ábrázolás, a rasszizmus, a kiszolgáltatott nők sorsa, de még a felsőbb osztályok acsarkodása és korrupciója csak hozzátesznek a fent már említett sötét hangulathoz teremtenek – bár szörnyű ilyet mondani, ehhez is hozzá lehet szokni. A tovább mögött folytatom kisebb spoilerekkel.

Corcorant a The Week amerikai lap egy Holmes/Philip Marlowe/Batman-keverék nyomozó figurának titulálta, ami azért enyhén szólva nevetséges. Tom Weston-Jones-nak ettől még tényleg jól áll a szerep, az már nem az ő hibája, ha a karakter néha egyhangúra sikeredett (Mást nem emlékeztet valakire? Johnny Deppre? Főleg a hangja. Nem? Oké…) A színészek játéka egyébként jó, nincs benne igazán kiemelkedő figura, de legalább idegesítő sincs, jól működnek együtt, nincs fölösleges elem.

A Copper két legjobb karakterének egyike egyértelműen Matthew Freeman (Ato Essandoh), az orvos, aki az egyik legnormálisabb ember mind közül, önzetlen, értelmes, nem drámázik, nagyon jó a munkájában, igazi korabeli CSI-os; a másik pedig Robert Morehouse (Kyle Schmid), a gazdag ficsúr, akit eleinte nem tudtam hova tenni, de kiderült, hogy nagyon jó figura, ravasz és ironikus, képes a város sorsát saját gyenge jellemű apja elé helyezni, arisztokrata modorával jó ellentéte Corky-nak, ugyanakkor jól kiegészítik egymást.

A nyomozók körül O’Briennek (Dylan Taylor) nincs túl sok szerepe, inkább Corcorant tartja vissza a nagyobb hülyeségektől, Francis Maguire (Kevin Ryan) hozza az egyik csavart a sztoriban, (ami egyébként viszonylag hamar kikövetkeztethető), és Corky bármennyire is meggyűlöli, először megkíméli az életét, majd később meg is menti.

Az évad lezárása még véletlenül sem pozitív hangvételű, a város ugyan megmenekül, de ne várjunk nagy összeborulást a Corcoran családban, mert kiderül, hogy mi történt az asszonnyal és a kislánnyal – lehet, hogy jobb lett volna, ha titok marad? Tény, hogy Kevinnek nincs szerencséje a nőkkel, szinte csak a gyilkosokat, az árulókat meg a szociopatákat vonzza.

Viszont legalább cliffhangeröket nem erőltetnek. Így is kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg, hogy milyen fő szálat találnak ki, így hogy anyu megkerült, és hogy mikor jön rá Corky, hogy a körülötte lévők közül nem csak Maguire volt megbízhatatlan.  jövő nyáron érkezik az új évad 13 résszel.

Ha pontoznom kell, akkor az első pár részre csak 2 pontot adnék, de ha egyben nézem az évadot, akkor megvan az 5/10 is. Jövőre pedig hátha még jobb lesz.

ui: Mellékes, de néha a számítógépes háttér sajnos elég élesen látszik, főleg a távoli beállításoknál, és nem tudom miért, de fixa ideájuk a készítőkenk, hogy ha látjuk az eget, akkor azon, ha törik, ha szakad, de át kell vonulnia egy csapat madárnak, ami viszont abszolút műnek látszik.

8 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2012. 10. 31. 22:30

engem már az elején azonnal megfogott a képi világa, és nem eresztett, emellett a nyomozás is üdítő volt, hogy végre nem laborban vizsgálnak dns-t :D
sajnáltam, hogy véget ért az évad, néztem volna tovább, tetszett a sztori is, szóval kíváncsian várom a következő évadot

Hellhound - 2012. 10. 31. 22:48

Hát igen, azok a régi szép idők, amikor először lőttek, s csak utána kiálították, hogy ‘Rendőrség!’ :D Nekem a politika kicsit túl sok benne, ez a rész sosem érdekelt, inkább lenne benne több hulla… Meg a piszkos utcák sem a kedvenceim… Amúgy egész jó a hangulata. A kislány nagyon profin adja elő a szerepét, le a kalappal előtte. A korabeli bútoroktól és felszerelésektől meg egyenesen sírórohamot kapok és elkezdem keresgélni a repjegyeket valami angol nyelvterületre xD >.>

Lemoni - 2012. 10. 31. 23:47

Kezdettől fogva szeretem ezt a sorozatot, elismerem, voltak unalmas pillanatok benne néha, de olyan atmoszférája volt mégis, hogy kivételesen még az üres részek sem zavartak. Nagyon tetszett a színészek játéka, a két kedvenc karakterem Annie és az ifjabb Morehouse voltak, a kislány szenzációsan alakított és gyanítom, okoz még sok problémát Corkynak a későbbieknek. Robert Morehouse pedig a testi bajai és függősége ellenére is nagyon szerethető figura. Corkyhoz kellett egy kis idő, míg hozzászoktam, nagyon örülök, hogy nem csináltak belőle szuperhőst, hanem nagyon is esendő és olykor brutálisan durva. Az évadzáró rész utolsó pillanatai egyszerre voltak megdöbbentőek és megindítóak. Jó, hogy a sötét hangulatot néha oldotta egy kis becsempészett vidámság vagy morbid történés (pl. a körbejáró mérgezett süti esete.)
Soká lesz még jövő nyár :(

symor - 2012. 11. 01. 08:16

Afféle kellemesebb matinésorozattá vált az egész, amihez nem kell nagy elvárásokat támasztani, vagy csalódni fogunk.

5/10-nél én sem adnék többet az évadra, aminek a legelőnyösebb oldala, hogy nem riasztott el a sorozattól annak minősége.

Kiara Glasco-ra meg elkezdhetünk odafigyelni, mivel egyértelműen az ő jelenléte vitte a prímet az epizódok alatt. Egyébként nem egy 8 éves, hanem egy 10 éves gyerekprostit játszik a sorozatban a tudtommal már 13 éves egykori gyerekmodell.

vicvega - 2012. 11. 01. 09:12

Nem kotozkodom, de kivancsi lennek, hogy lett egy feketebol orvos az 1860-as evekben. Az evadkritika alapjan viszont tuti beprobalom.

winnie - 2012. 11. 01. 09:22

mondjuk úgy, hogy nem amerikai származású? csak egy tipp, de persze nem magát reklámozó orvosról van szó, cégérrel, hanem afféle sufni boncmesterről, aki vagy tanulta, vagy magába szívta a tudását és titokban segítget:)

David R. Blake - 2012. 11. 01. 19:10

Bár én még félretettem pihenni a sorozatot, de attól még később befejezem, mert valahogy jobban megfogott, mint az azonos korban játszódó Hell on Whells.

@vicvega:
A doki pedig ha jól emlékszem valamelyik részben mondja, hogy Párizsban tanult.
A franciák valahogy mindig is toleránsabbak voltak a feketékkel.

Magrat - 2013. 04. 01. 22:20

Most daráltam le az első évadot. A végére beszippantott, szóval várom a köv. évadot, de maradt bennem hiányérzet. Nagyon hasonlít a Ripper streetre minden tekintetben, mintha ugyanarra az ötletre építettek volna, miközben szerintem a Ripper street jobban sikerült.
A számítógépes háttér pedig idegesítően szar lett. Nem szoktam nagyon figyelni, hogy mi nem igazi, de itt ha nem néztem akkor is látszott…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz