login |

Sons of Anarchy – 5×08: Ablation – írta Ingorion

2012. 11. 01. 22:41 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Nehéz helyzetben vagyok. A hatodik résznél is annyi minden történt, hogy nehéz volt rendszerezni, azóta pedig még több barna-anyag került a gépezetbe, megspékelve a múlt szennyével, szinte szétfeszítette a 45 perces epizódonkénti limitet a sok esemény. Ezt láthatták az FX-nél is, úgyhogy a következő epizódok ha minden igaz, több mint egy órásak lesznek (reklámmal). Ezen már meg sem lepődünk, nem sok olyan dologgal jöhet elő Sutter, amire a csatorna fejesei ne bólintanának rá.

Most viszont foglalkozzunk az eheti adaggal. Spoileresen a tovább mögött folytatom.

Szerencsére a SoA azok közé a sorozatok közé tartozik, amelyek nem várnak a cliffhanger feloldásával két részt, rögtön a kezdőjelenetben arcunkba tolták a választ: Gemma és a gyerekek is túlélték a balesetet, méghozzá komolyabb sérülések nélkül. Akkor mégis minek kellett ezt meglépni? – tehetjük fel jogosan a kérdést. Azt hiszem rájöttem, hogyan is működnek a dolgok Sutteréknél, de erről majd később.

Clay tényleg visszatért: keveri a lapokat, megmenti Gemmát, kiszedi Juice-ból az igazat, már ott tart, hogy szinte teljesen képben van a RICO-ügyet illetően és még Nerót megfenyegetni is volt ideje. Mondhat ki mit akar, Morrow a legbiztosabb és talán legmegbízhatóbb feszültség-katalizátor a sorozatban, és értenek is hozzá, hogy mikor kell őt bevetni. Az megint más kérdés, hogy idén nem szabad megjátszani a már oly’ sokszor emlegetett tavalyi húzásukat, ha úgy döntenek rálépnek arra a bizonyos útra, akkor minden rajongó nevében ajánlom: menjenek is végig rajta.

Mindettől függetlenül Jax most nehéz helyzetbe került: a tavaly felszínre tört dolgok is bőven elegek lennének ahhoz, hogy Clay-t a föld alá juttassák – Piney és JT megölése, a Tara elleni merénylet elrendezése -, csak hát nem teregethet ki a klubnak, hisz akkor kérlelhetetlenül kiderülne a CIA érdekeltsége a fegyverbizniszben, akkor pedig meszelnének mindnyájuknak. Így ott kell megfognia nemezisét, ahol teheti, és ezért kalapemelés jár a készítőknek, mert úgy tűnik most tökéletesen berendezkedtek egy nagy volumenű történetszál lezáráshoz, ami remélem felér az eddig etalonnak számító harmadik évados konklúzióhoz.

Persze nem állhatott “csak” ennyiből az epizód. Elővették a múlt heti fekete-rajtaütést és meglépték azt, ami a leglogikusabb: Frankie bérelte fel a támadókat, ahogy arra számítottunk. Ha másért nem, hát arra kellett ez a mini-sztori, hogy Pope beugorhasson néhány percre és megint megmutassák, hogy Jax bizony nem szarral gurigázik. Valahol biztos vagyok benne, hogy direkt forgatják újra Hunnammel Perlmen karakterének emlékezetesebb jeleneteit, ezzel is még nagyobb kétségek közé sodorva minket, a már többször is boncolgatott: lesz-e vajon Jaxből egy Clay Morrow 2.0?-kérdéskört illetően – természetesen a tetőn játszódó jelenetre gondolok.

Egyszerre bravúros és megkérdőjelezhető, amit Juice illetve Roosevelt karakterével tesznek. A két szereplő útjai valahogy mindig keresztezik egymást vagy azt is mondhatjuk, hogy egymás mellett vergődnek egy őrült röppályán, ami a fiúk Stocktonból való szabadulása óta nem engedi őket. Míg a negyedik évadban a seriff jelképezte a józan eszet a törvény oldaláról, átlátva a puerto ricói srác helyzetét és a végén kegyelmet adva neki, addig a dolgok jelen állása szerint pont ő lesz majd a veszte. Mindenesetre érdekes lesz visszanézni a sorozat egyik legfurcsább párosának történetszálára a finálé utolsó perceinek lepergése után.

You gonna beat the shit out of your mom?  Ain’t that been done enough by your family?

Amit még a rész után ki kell jelentenem: nem keresem tovább Nero funkcióját. A Jax-szel való párbeszéde után tényleg nem tud érdekelni mit is akarnak vele kezdeni, egyszerűen csak jó hallgatni a dialógokat, amiket a szájába adnak. Akaratlanul is az Unser-Gemma beszélgetés utánérzés kerülgetett és ahogy ott Gemma, úgy itt Jax sem volt képes elfogadni az igazat, amit az arcába mondtak. Számomra mindenképpen a rész csúcspontja volt ez a nem egész két-három perc, hiányoztak az ilyenek… Piney halála óta meg pláne szűkölködtünk a hasonlóakban, de a jelek szerint megvannak a kellő szócsövek, csak tudni kell bevetni őket.

Két eléggé elütő, mégis hasonló tematikát követő dolgot hagytam a legvégére: Gemma és a gyerekek túlélték a balesetet. Frankie életben hagyta Chibset. Az sebhelyes motoros halála például a The Wire-ben borítékolható lett volna, ott valószínűleg be sem fejezhetné a rá pisztolyt fogó személynek címzett mondatát. Ám a SoA-tól nem kell ilyesmit várni és nem azért, mert Sutter gyáva lenne, hanem mert magából a műfajából adódóan kell egy fajta teátrálisság, művésziség, ha úgy tetszik hatásvadászat illetve az a bizonyos mesterségesen táplált feszültség.

A sokszor emlegetett Hamlet az alapja a sorozatnak, hasonlítsuk hát ahhoz: egyszerűen kellenek a katarzishoz az ilyen húzások, hiszen ha hagynák az eseményeket a saját, logikus medrükben folyni, aligha markolnánk a karfát hétről hétre és ehhez bizony az kell, hogy a szereplők megússzanak dolgokat, kikeveredjenek olyan szarból, amiből a való életben aligha tudnának kikecmeregni. Lehet rajta fintorogni, de nem érdemes, ez a jellemvonást már nem vetkőzi le a Sons of Anarchy.

Ami viszont mindenképpen kecsegető, ahogy Gemma lejtmenetét és az egyre elhatalmasodó klubon belüli fenyegetést példásan összefűzték, ezzel még az autóbalesetnek is funkciót adva. Gemmának nem igazán van választása, ha a családja közelében akar maradni. Bár azt sem feledhetjük el, hogy a tervet mi konkrétan nem hallottuk, szóval lehet itt még csavar és remélem olyan, amilyet már nagyon régen nem láttunk, viszont tudjuk, hogy képesek tető alá hozni.

Átgondoltság. Ezt éreztetik a szezon jelenlegi epizódjainak alapjai. Magasan van az a bizonyos labda, csak reménykedhetünk, hogy sikerül lecsapni, de úgy, hogy maradjon dobálnivaló a következő két évre is. Mostantól lesz igazán nehéz kivárni a részek közti egy hetet.

The dirty secrets will start to  flow just like they always did.

19 hozzászólás Ne habozz!

Red Fox - 2012. 11. 01. 23:05

Én pár hete kezdtem csak el nézni a sorozatot, de viszonylag gyorsan utolértem. Teljesen magával ragadó egyedi hangulata van.
Tökéletesen van megírva. Néha a női vonal kicsit sok, de azt is magas színvonalon hozzák.

Lighter33 - 2012. 11. 01. 23:48

Chibs-szel úgy érzem lesz még itt gond. Pont ott sérült a feje korábban, ahol most fejbeverte az ex-Hells Angels elnök és nem véletlen mutatták, hogy folyik a vér.. Ne legyen igazam, kedvenc karakter.

RexpecT - 2012. 11. 02. 00:00

Az új évad nálam visszahozta a sorozatot a legjobb drámák közé(Breaking Bad & Dexter mellett).

cat - 2012. 11. 02. 00:52

Egyszerűen imádom, amit Jax karakterével csinálnak. Szépen érik be Opie halálának rá gyakorolt hatása, pont ilyen karakterfejlődést vártam, Sutter nem okoz csalódást. Viszont nem, ő sosem lesz Clay 2.0, bárhogy próbálnak minket ezzel etetni. Ahhoz igazi romlottság kell, mély lelki nyomor, ami ebből a karakterből teljességgel hiányzik. Ő Sutter igazságos, tiszta hőse, aki a családja és a klubja védelmében a végsőkig elmegy, de sosem fogja lehúzni őt Clay szintjére.

dvs - 2012. 11. 02. 02:14

Valaki elmondaná dióhéjban, mi az a RICO case? Mert nagyon nem emlékszem már rá. :/

todie - 2012. 11. 02. 07:11

rico: bunszovetkezet elleni torveny/precedens ilyemi, a lenyeg, hogy bunszovetkezetkent kezelik a celszemelyt es akkor mindenkit, aki kapcsolatban van veluk huvosre tehetnek.

Thaddeus - 2012. 11. 02. 11:01

@todie- nem egészen van így. A Rico a “Zsarolással kapcsolatos és korrupt szervezetek elleni” törvény, amely lényegében nevesíti, hogy egy szervezethez való tartozás is bűncselekmény, s ezért felelősségre vonható. De csak maga a szervezet tagja, nem az, aki kapcsolatban van a taggal.

A rész egyébként nagyon tetszett, örülök, hogy nem lett igazam Abellel kapcsolatban.

Remélem, Jax terve lesz olyan ütős, mint a harmadik évadban, ott bebizonyította, hogy ért a konspirációhoz, úgyhogy bizakodó vagyok.

tomee - 2012. 11. 02. 13:10

ami számomra mérg érdekes (keveset emlitenek róla) hogy vajon tara gemma 2.0-vá válik e a végére? nem a mostani gemma-rol beszélek hanem amikor még fénykorában volt. mert azért tara is átalakul rendesen

yaze - 2012. 11. 02. 20:02

sutter : “c,mon, you should know me by now…if i was gonna kill a kid, i would’ve impaled him, thrown him into oncoming traffic or crushed his skull.”

Ennyit a “mindig legrosszabb történik”, és a “kiszámítható” témáról.

VanillaSky - 2012. 11. 03. 00:28

“Ő Sutter igazságos, tiszta hőse, aki a családja és a klubja védelmében a végsőkig elmegy, de sosem fogja lehúzni őt Clay szintjére.”

Kac-kac:) Ha ez lenne megkérné az első járókelőt, hogy lője fejbe, mert rászolgált az évek során. A gyerekhalál elmaradt, de így is adtak egy újabb mélyütést az Gemmának. Remélhetőleg az évad végén Clay eldobja a kanalat, de mielőtt ezt megteszi Jaxnek csicsereg, hogy anyu sem volt ártatlan apu megölésében.

calibos - 2012. 11. 03. 11:15

Minél jobban próbálnak távol maradni a kábszer biznisztől és inkább pitiánerebb bűncselekményekből fenn tartani magukat.Néha önhibájukon kívül,-vagy valamelyik klubtag forrófejűsége, clay szarkeverése és hatalomvágya mind ezek következménye, miatt, egyre mélyebben süllyednek el a szaros gödörben. Jax kapálózása szintén nem javít a helyzeten, sőt ö is a saját illetve családja érdekeit nézi.Itt már a túlélésről van szó, szerintem innen nincs már kiút.

dean23 - 2012. 11. 03. 16:42

Két hét alatt sikeresen ledaráltam az összes részt! :)
Kicsit vicces, hogy mindent az MC-ért megy miközben a szavazásnál már alig van vki aki ne lenne ebben abban sáros amivel veszélyeztetik az egész clubot. Egyértelműen Clay a kedvenc karakterem, igazi dörzsölt gazember. Jax karakterével nem tudok mit kezdeni, hiába öl hidegvérrel embereket, ezzel a fejjel nálam akkor is csak egy szöszi herceg marad. Különben klassz sorozat, alig várom már a következő részt!

PatrickBurnsRed - 2012. 11. 03. 18:25

én már felhagytam itt a találgatásokkal. egy dolgot remélek, hogy ha megmerik végre lépni clay halálát, akkor az legyen legalább annyira drámai és fájdalmas jelenet, hogy visszasírjuk őt legalább fele annyira mint amennyire most azt akarjuk, hogy végre húzza meg sutter azt amit kihagyott az előző évadban.

Thomas - 2012. 11. 03. 21:23

A hideg kirázott, amikor a végén JAX előadja a tervet az anyjának. A legjobb jelent volt.

subi - 2012. 11. 03. 21:41

Tavaly is ezt írtam, de most is érvényes, legjobb sorozat jelenleg!

NatoLocator - 2012. 11. 04. 00:27

Bedurvult nagyon az évad, a shit-storm most már minden oldalról feltámadt, kegyetlen fináléra számíthatunk.
A résszel kapcsolatban zavart, h senki nem ment Chibs után – persze tisztes távolból. Juicy-t sajnálom, Clay túl könnyen rászedte, nem ezt érdemelte a srác…

lostfanka - 2012. 11. 04. 20:56

Asszem Juicynak es Claynek meszeltek, de lassan mar nem lesz az asztal korul olyan ember aki az elso evadban ott volt. Tig feje folott is lebeg a kaszas ugye, Chibs-t is majdnem kivegeztek.
Az eddigi idegesito Gemma-s reszek vegre ertelmet nyertek, mert mar kezdett az agyamra menni. Tetszik ez az uj szal.

pumpika666 - 2012. 11. 04. 22:33

kapkodom a fejem, olyan jó és mozgalmas az új évad, vegyi-gyümit(juicy) sajnálnám, belőle úgy érzem, hogy egyedüliként kinézi az ember a vagány srácot, a többiek már öregek, ill jax-bek van egy erős brad pitt mellékíze, ami nem illik ide soxor :)
clayt ki kéne már írni, tényleg csak a xart kavarja folyamatosan, irritál a fószer, pedig az alien 4 óta bírom, de itt már sok a figura

norby - 2012. 11. 04. 23:55

@lostfanka

Pont ezen gondolkodtam, hogy Jax mindent feltesz a klubért, de Chibs-en kívül talán Bobby az, akinek nyugodtan hátat fordíthat, a többiekért mit teker? Hazudik is nekik rendesen, ha a saját érdeke úgy kívánja.
De igazából már egy haveri gesztus sincs, mint az elején.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz