login |

Strike Back: vége a 3. évadnak

2012. 11. 02. 20:43 - Írta: Desmond Wallace

35 hozzászólás | kategória: kritika,

A Strike Back évadkezdése nem volt éppen a legjobb, de aztán – úgy az évad felére – magára talált a sorozat. Az összkép azonban így sem lett olyan jó, mint az első két évad esetében, de 7/10 így is jár a 3. szezonra. Egyelőre human még nem ért az évad végére, így most én osztom meg veletek az évadról alkotott benyomásaimat.

Idén az egyik legnagyobb probléma Afrika és az atombombák voltak. Így, hogy csak egy kontinensen játszódott a sztori, eleve nem lehetettek túl változatosak az események, vagy legalábbis az írók megkötötték a saját kezüket. Persze az is lehet, hogy a költségvetés kötötte meg az írók kezét. De mindegy, a lényeg, hogy hiányzott az előző két évadra jellemző változatosság.

A két főszereplő viszont még mindig remek párost alkot, az évad során pedig többször is felidézték számunkra a Halálos fegyver-filmek egyik “kulcsmomentumát”. Philip Winchester és Sullivan Stapleton mellé Rhona Mitra érkezett az évad elején, aki bár nem lett annyira karizmatikus főnökasszony, mint elődje, de az biztos, hogy határozottan dögösebb.


Pozitívum volt továbbá, hogy a két főhős mellett a mellékalakok is többet szerepeltek az egyes epizódokban. Ha már a főszál miatt picit egysíkúvá vált az átívelő szál, akkor legalább a 20-as részleg egyéb tagjai is akciózhattak az afrikai betondzsungelben. A továbbiakban spoileresen folytatom.

Évad közben idén is kaptunk egy nagy halált. Sinclair likvidálása ütősebb volt, mint a tavalyi szőke csajé, akinek már a nevére sem emlékszem. Az utolsó részben pedig már megijedtem, hogy újra vezető nélkül marad az egység, de szerencsére Rachel Dalton itt marad nekünk a 4. évadra is.

A két főszereplő karaktere is kapott egy újabb árnyalatot, de azért túlságosan komoly karakterábrázolásra nem kell itt gondolni, hiszen a Válaszcsapás az akciókról szól, és nem a lelkizésről – csupán arról van szó, hogy jutott nekik is egy-két emberi momentum a tíz epizód alatt. Az évad legjobb színésze kétség kívül Charles Dance volt, aki csak az utolsó epizódokban tudta igazán megcsillogtatni a tehetségét. A Trónok harcában sokkal jobb lehetőségei vannak a komolyabb alakításokra.

Negatívum volt még számomra, hogy az atombomba nem robban fel. Oké, hogy durva lett volna, de nem példa nélküli, szóval ilyen szempontból sincs új a nap alatt. Ez a bomba körüli hercehurca pedig nem mindig volt túl érdekes. Itt említeném még meg Stonebridge bosszúját is, ami szintén elég soványkára sikerült.

Részemről a 3×08 volt az évad legjobb epizódja, amelynek az első tíz perce olyan akciójeleneteket produkált, amilyet a legtöbb mozifilmben sem láthatunk, az adrenalinszintem rendesen meg is emelkedett ezekben a percekben.

A lényeg persze az mindent összevetve, hogy a Strike Back továbbra is kihagyhatatlan sorozat maradt. Jövőre pedig kérném vissza azt a bizonyos változatosságot, amire talán meg is lesz az esélyünk, hiszen a forgatási helyszínek között ismét ott lesz Magyarország.

35 hozzászólás Ne habozz!

ANOka - 2012. 11. 02. 20:59

Az egész évad során nem tudtam rájönni, hogy Charles Dance által alakított karaktert mégis mi motiválta?
A pénz nem, mert abból már így is volt elég. Akkor milyen politikai cél?
Azt éreztem, hogy Afrikai kontinens szinten, nagyban gondolkodott, de nem tudom, hogy úgy mi volt az életcélja?

Ha valaki tudja, akkor árulja el nekem!

Kissur - 2012. 11. 02. 21:10

Szerintem a legjobb rész a 3×06 volt. Ott aztán volt minden. De főleg a csapat akciózása tetszett.
Rhona ciciket megnéztem volna, de hát abból már nem eszek. :D
Abból többet kellett volna kihozni, amikor felborult az autó, és szétszóródott a radioaktív anyag. Volt potenciál a részekben, de nem tudták kihasználni. Az egyik bombát mondjuk kilőhették volna, és akkor meg kellett volna állítani a becsapódást az önmegsemmisítő kóddal, vagy ilyesmi.
Sinclair halála megrázó volt, mert hirtelen jött, viszont nagyon hülyén vezették fel.
Sorolhatnám a hibákat, de nem teszem. Számomra is 6,5 és 7/10 körül volt az évad. A tavalyi 9/10-hez képest ez nagy visszaesés. Ott minden részt imádtam. Többször újranéztem őket. Itt viszont majd csak szinkronnal fogom újrázni, úgyis az HBO honlapja azt ígéri, hogy ősszel érkezik.
Stonebridge bosszúja meg nevetséges volt az évad során. Annyiszor megölhették volna Hanson-t, hogy az már Jack Bauer-i magaslatokba emeli, de csak túlélés szintjén. :)
Ettől függetlenül várom a 4.évadot, mert ezen kívül nem tudok még egy sorozatot mondani, amiben ennyi akciózás van, és még összefüggőnek is mondhatjuk, nem heti nyomozósnak.

Arsenal93 - 2012. 11. 02. 21:12

Nálam is kötelezően nézős maradt,de tényleg gyengébb volt mint a 2. évad.Nálam a 3×05 volt a fordulópont a 3×04 pedig a leggyengébb emlékszem akkor még a kasza is megfordult a fejemben.A főnökasszony szerencsére nem halt meg egész megkedveltem így az évad végére.Tőlem is 7/10-et kap és remélem a következő évadban max 2 rész játszódik Afrikába mert elég volt ez a 10 rész belőle.

Lajoska67 - 2012. 11. 02. 21:16

Max. 6/10, mert nagyon rosszra sikeredett szegény évad. Iszonyúan vontatott volt, rossz főszállal, szenvelgéssel a főszereplőknél, kevéske akcióval. Csalódtam benne, na. Az 1-2. évad után ezt semminek sem hívták.

todie - 2012. 11. 02. 21:17

szerintem az evad legjobb karaktere matlock volt, egyszeruen badass volt es szeretheto, sajnos nem hasznaltak eleget, pedig volt meg tartalek a szerepben.
vele tudtam legjobban azonosulni es aterezni a motivaciojat, jobban sajnaltam mint sinclairt.

Vilidzs Pipöl - 2012. 11. 02. 21:28

Még mindig korrekt sorozat.

SPOLEIR

Pozitivum volt számomra Stonebridge feleségének kiiktatása, és ezzel remélem a családi drámás részeket ki is lőttük a fenébe végleg.
(A Unit c. sorozatban is a felét át kellett tekerni a női részek miatt)
Sinclair halála egy igen hangos “b+”-et csalt a számra, meglepő és váratlan volt. Ezek szerint minden évadban ki fognak nyirni egy-egy hosszabbtávú mellékszereplőt.

ZiziZuzu - 2012. 11. 02. 21:30

A Matlock-ot játszó színész tényleg hatalmas! Igazi badass. Az. Amúgy elég bugyuta Lockdown címü filmben is talán ö a legjobb kari.

Kelta - 2012. 11. 02. 21:40

Jó kis évad volt ez, persze az előző mindig jobb :) de remélem, ezt jövőre nem mondhatjuk el..A 2 főszereplő messze viszi a hátán a dolgokat…és ütős kis csapat.
Legvárósabb sorozat nálam, az biztos…voltak benne gyenge részek, de hát ez már csak siránkozás :)

9/10

m76 - 2012. 11. 02. 21:44

Én értetlenül állok a fanyalgók előtt, én nem éreztem, hogy ez az évad bármivel is gyengébb vagy rosszabb lett volna az előzőnél, igaz, hogy a helyszín csak dél-afrika volt, de azért volt sivatag, volt nagyváros, volt falu, volt gettó, volt föld alatti alagútrendszer. Szerintem éppen elég változatosság ez.

Bár számomra mindenképpen Rhona Mitra érkezése volt a fénypont az évadban, egyedül abban csalódtam, hogy nem adtak neki több lehetőséget akciózásra az első részen kívül. Doomsday óta erre vártam, remélem a következő évadban több lesz a szerepe.

Ami a történetet illeti, tényleg néha már unalmas volt, hogy a triggereket hajszolták, aztán a bombákat. De hát ez egy akciósorozat amit nem a többszintű csavarokkal teli történet miatt szeretünk. Viszont mindkét főgonosz karakter remek volt. Főleg Matlock a kíméletlen de elvekkel rendelkező zsoldos. De Knox is nagyon jól megírt szerep volt, idősebbik Lannister pedig nagyon jól adta elő, még jobban mint azt a szerepet.

Nekem az évad simán 9/10, és egyik részre sem adnék 8-nál kevesebbet ha külön külön nézném.

Ösinéptagja - 2012. 11. 02. 21:50

A legjobbak egyike, és várós a következő évad.

Hans - 2012. 11. 02. 22:10

Nekem tetszett az évad (igaz az előző jobb volt el kell ismerni), számomra továbbra is a második számú kedvenc sorozat. Egyetértek pár kommentelővel, Matlock remek karakter volt, nettó még sajnáltam is. Roe doki nem volt rossz geci ember.
Következő évad felőlem már jöhetne is! Pláne kis hazánkkal!!!

winnie - 2012. 11. 02. 22:14

“Doomsday óta erre vártam, remélem a következő évadban több lesz a szerepe.”

nem tudom, hogy mi lesz, de rhona mitra benne van a last ship pilotban (a tnt-re, hajós, körülötte a világ kipusztulós), amit most forgatnak – ergó elengedték. a strike back elvileg januártól kezd forogni, szóval visszatérhet, de ha azonnal berendelik a last shipet sorozatnak mondjuk a falling skies mellé, akkor kizárt, hogy maradjon sokáig a strike back-ben – ez azért gáz, mert az írók lehet, hogy nem fognak úgy írni, hogy “hátha marad”, inkább kiírják. ne legyen igazam. (nincs fent twitteren vagy más fő író, akkor lehet, hogy meg lehetne kérdezni, vagy írtak róla.)

Ingorion - 2012. 11. 02. 22:27

@m76
Dettó. Nekem ugyanazt a kellemes-agykikapcs 8/10-et hozta mint az előző évad (az elsőt nem láttam, ha lesz rá időm, pótolom). Mitrát meg én is egészen megkedveltem.

vova666 - 2012. 11. 02. 22:37

@m76: dettó, 9/10 az évad, végig nagyon jól szórakoztam.

atillaahun - 2012. 11. 02. 23:07

Ez az évad sajnos egy nagy rakás szar volt, legyen mondjuk 5/10, mert 4-nél már mondjuk kaszálnám, de a következő évad elejébe majd belenézek még.
Mitra volt a legirritálóbb az egészben, inkább ő kapta volna a golyót Sinclair helyett. Knox, meg Mattlock egész korrektre sikerültek, de a T1000-est szintén kihagyhatták volna.
Na jólvan ennél sokkal több szót ez nem is érdemel.

Neoprimitiv - 2012. 11. 02. 23:09

Öööö, izé, honnan van ez a bizonyosság, hogy Rhona Mitrának maradnia kellene? Túlélte, ez oké. De azt mondta, hogy kötött egy alkut, befogja a száját és cserébe az S20 működhet tovább. Ebbe egyformán belefér az, hogy vele vagy nélküle.

A “helyhezkötöttség” engem nem zavart, valóban elég sok fajta helyszín volt ahhoz, hogy ne legyen egyhangú. Az egyetlen igazán bosszantóan zavaró része az évadnak Hanson volt. Az a pisztolypárbaj a – talán – hatodik rész végén és a nagy leszámolás a fináléban: nem izgalmas, hanem idegesítő volt. Dramaturgiailag én már valahol Sinclair halála táján kiírtam volna és Matlock-ot tartottam volna meg “B” főellenségnek, az ő halála teljesen súlytalan lett.

Arra kíváncsi leszek, hogy a negyedik évadban visszatér-e a CIA-s csaj és a lelőtt Moszados leányzó? Az előbbit szinte biztosra veszem, az utóbbit csak gyanítom.

Bazsi - 2012. 11. 02. 23:44

Matlock nagyon jól tolta szerintem is, az évad vége nekem sajnos nem tetszett, de persze a következő évad is kötelezően nézős. :)

Flanker - 2012. 11. 03. 00:49

Ahogy az Desmond-dal már megbeszéltük, szinte teljesen egyetértünk.
Ami nekem bejött, hogy most három “gonosz” volt: 3 karakter, 3 kor, három motiváció, 3 sors. És Matlock hatalmasat alakított.

pingvin - 2012. 11. 03. 01:32

Szerintem jó volt az évad.

zero - 2012. 11. 03. 01:48

sajnos az évad vége már borzaszóan vontatottra sikeredett…remélem a köv. évad jobb lesz

ericghar - 2012. 11. 03. 10:39

Végig remek volt, 8/10.
A kezdetektől fogva nekem olyan ez az egész, mintha élőszereplős Modern Warfare átvezető-videókat néznék. Teljesen mint egy FPS, és ezért tud annyira magával ragadni az összes harci jelenet (és ezért bírom ki gond nélkül a “dumálós” részeket).

Everyl - 2012. 11. 03. 12:10

Na akor egy hőbörgő hang:

5/10

néhány érv:

Olyan összecsapott, gagyi volt ez az évad, hogy szerintem az első két évad menti csak meg a kaszától. Értem én, hogy tökös jól kiképzett gyilkoló gépek, akik valóban elit katonák, és verhetetlenek egy utcai harcban, na de futballcsarnokos csapdába gurulást, majd onnan karcolás nélkül elsétakocsikázós részt bármelyik 80-as évekbeli ZS film megirigyelte volna (30 gépvegyver vs varázs-golyóálló festéses autó), a jelenet kínosságát sikerült is tovább vinni a műmoralizálással a piros lámpánál. Shane Taylor a maga 60 kilójával, sértődött kisfiú arcával minden volt, csak hiteles, kiégett katona nem. Vincent Regen messze jobban hozta a szerepét. Charles Dance karakterét pedig elpazarolták. Remekül indul, intelligencia, vasakarat, pénz minden megvan, ahhoz hogy kialakuljon egy lánglelkű diktátor személye aki felrázza Afrikát és felnyitja a nyugatiak szemét arra, hogy mennyire szétrabolt és kiszolgáltatott a kontinens, erre mi a vége? Kirúgták aput ezért bosszút álok 1 bombával QQ. Röhej a köbön. Az összecsapottságot a 10. rész koronázza meg igazán, mintha a rész forgatása közben szóltak volna a stábnak, hogy hé, ez az utolsó rész, gyorsan varrjatok el minden szálat és fejezzétek már be.

Szilvuka - 2012. 11. 03. 15:49

Elfogult vagyok, mert úgymond “beleszerettem” a sorozatba. Mindhárom évad nagyon tetszett és várom a negyediket. :)

Cuna - 2012. 11. 03. 17:01

Az első pár rész borzasztó volt, a 3. után le is álltam vele. 1-2 hete néztem meg a maradékot tömbösítve és az évad második felére kifejezetten kellemes lett, jöhet a 4. évad! :)

napocskin - 2012. 11. 03. 20:50

Rhona Mitra rémes. Illetve biztos nem az, de én kiütést kapok tőle, ahogy a kemény csajt játssza. Különösen Amanda Mealingnek nem érhet a nyomába.

Szerintem rohamosan csökken a színvonal. Amiért mégis mindig megnézem, az a két főszereplő hülyéskedése, meg a látványos helyszínek, mert a sztori… meh. Kevés sorozatnál forgatom ennyit a szemem, mint ennél. Viszont feltétlenül pozitívum volt Eamonn Walker felbukkanása. Igaz, őt bármiben szívesen nézem.

atillaahun - 2012. 11. 03. 23:02

Csak úgy érdekességképpen, miért tart 2 napig míg megjelennek a hozzászólásaim? Így nem lehet rendesen reagálni egymás írásaira.
Felkülditek még postával az irodalmi társasághoz lektorálásra vagy mi a (jajnehogycsúnyátmondjak) tart eddig??

Desmond Wallace - 2012. 11. 04. 15:11

atillaahun:
Passz. Biztos elkapta valamiért a spamszűrű.

atillaahun - 2012. 11. 04. 19:03

Akkor tanuljak meg szépen beszélni, és nem kell 1-2 napot várnom? Mert ezt általában értettem, nem egyedi esetként.

winnie - 2012. 11. 05. 07:58

atillaahun: általában próbálom gyorsan visszarakni, amit szűr a szűrő – utánanézetek, hogy mi a gebasz.

Eyenus - 2012. 11. 05. 08:58

Egyértelműen kedvenc maradt, s most újranézem mindkét évadot. A harmadik is teljesen rendben van, s szerintem is jobb, hogy kiírták Stonebridge feleségét. Bár szegénykém mellől hullanak a nők :)

5150 - 2012. 11. 05. 15:37

Hát ezt az évadot sem rakom el. Egyszerűen nem tud felpörgetni, hogy felrobban egy atom Afrikában vagy nem.

Wrangel - 2012. 12. 29. 02:00

Most értem a 3.évad végére. Nekem eddig a 2.évad vitte a prímet, de ezt sem tudtam abbahagyni, mert a kategóriájában fenomenális–utoljára ilyet a rómánál éreztem…nem tudtam abbahagyni:) Látszik a hbo jelenléte és zsozsója,,
De azért van negatívum is. A töméntelen rosszfiú hullás-veszteségek nélkül a régi szovjet partizánfilmeket idézte…néha a kevesebb több…ha számolatlanul öntik rád belefásulsz.. Azonkívül néha elvarratlan szálak vannak, és az is elfelejtődik, hogy a technika a darkszájdon is működik…Nekem az Algériai rész tetszett legjobban, de összességében a 8/10 a felhozatalt nézve reális.

gio - 2013. 05. 07. 21:30

rettenetes volt ez az évad :( totálisan irreális, minden fordulat előre kiszámítható, és a végén a bomba sem robban fel, tehát még bevállalósak és tökösek sem voltak az írók.

gyenge poénok (3-2-1, most komolyan??), értelmezhetetlen főgonosz (mi a fenét akart?), totális koherencia-hiány (egyik jelenetből úgy ugrálunk át a másikba néha, hogy fogalmunk sincs, épp mi történik)…

az 1. évad után a 2. nagy előrelépés volt, de a 3. az összes közül a leggyengébb.

ráadásul terroristák kezére készül kerülni éppen 4 atombomba, és sehol az amerikaiak, sehol a komolyabb haderő, csak a Section 20? ugyan már, kérem, ezt kivel akarják megetetni? a dolog súlyát a legkevésbé sem sikerült érzékeltetni.

nálam ez az évad nagyon gyenge, azonnal törlős, 2/10 körülbelül… :( alig élveztem belőle valamit. nagyon nagyot esett a színvonal az előző évadhoz képest…

Peter - 2013. 06. 30. 07:27

Ezt a végén a bomba nem robban fel dolgot nem nagyon értem, nyirták volna ki az összes szereplőt kivétel nélkül azzal együtt? Nekem a kedvenc évadom volt ez!

deku82 - 2014. 01. 03. 16:54

Az első 2 évad nálam 9 pont; igaz, más okokból.
A 3. évad olyan 7 pont lett, de a finálé csak 6/10. Nagyon csalódott vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz