login |

Pilot: Mockingbird Lane

2012. 11. 03. 17:02 - Írta: CyClotroniC

9 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

– They’re depressed and lonely, so that lion’s doing the deer a favor.
– That deer didn’t look depressed.
– No, I know. I thought I saw it smile.
– Does anything eat the lion?
– Grandpa.

Nehéz szó nélkül elmenni amellett, ha egy Bryan Fuller (Pushing Daisies, Dead Like Me, Wonderfalls) sorozat érkezik, elvégre – legyen bármilyen megosztó is – azt mindenki elismeri talán, hogy garantáltan vizuális csemegét fogunk kapni, ahogyan azt is lehet borítékolni előre, hogy nem sokáig fogjuk a képernyőn látni.

A készítő idén két projekttel is próbálkozott az NBC-nél, és míg a Hannibal 13 részes első szezonnal debütálhat majd, addig a Mockingbird Lane esetében az is kisebb csoda, hogy múlt hét pénteken leadta a pilotját a csatorna (ha már ráköltöttek 10 millió dollárt, adtak neki egy esélyt), az elmúlt két év legjobb nem sporteseményes nézettségét besöpörve idősávjában.

Nehéz lenne előre megmondani, hogy ez mit jelent a sorozat jövője számára, főleg míg a Hannibal nézettségét nem ismerjük, ahogyan azt sem látni kristálytisztán, hogy egyáltalán milyen cselekményt tudna felvonultatni már az első szezon (ha valaha elkészül), hiszen a sorozat alapjául szolgáló, 60-as években futó The Munsters című CBS sitcom nem sokat mond a számomra.

A 40 perces pilotról röviden azt lehet elmondani, hogy egy-két CGI-lényt leszámítva hihetetlenül szép lett, a díszletek és a jelmezek egyszerűen kifogástalanok, a közel tökéletes terepet azonban mégsem sikerült megtölteni értékelhető tartalommal, így teljesen olyan érzés kerített hatalmába, amilyet egykori – és még mindig reménykedő – Tim Burton rajongóként éreztem például az Éjsötét árnyék (Dark Shadows) során. A szépről és a rosszról a tovább mögött… Spoilerekkel? Anélkül? Annyira cselekményszegény volt ez a 40 perc, hogy nehéz lenne megmondani.

A Mockingbird Lane után az volt az első gondolatom, hogy ér-e hét pontot, egy megfoghatatlanul semmilyen 5/10-es történet, ha – országos tévés szinten – 9/10-es látvánnyal párosítják. Azt hiszem nem, nem hinném…

A történet pedig tele lenne ziccerrel, elvégre adott a Munster család, akiket egyfajta színes Addams Family-ként kéne elképzelni, és hiába találták el szinte minden ponton a szereposztást, mégis jellegtelenül és céltalanul tengnek-lengnek a képernyőn, legalább annyira kiéhezve a cselekményre, mint Eddie Izzard nagyapa a vérre.

Annyi azért átjön, hogy nagyapa a família vezérőrültje, míg a család többi tagja, szörny mivoltuk dacára tele van szeretettel, Herman (Jerry O’Connell) konkrétan annyival, hogy már a pilot során is kétszer ki kell cserélni a szívét. Lily (Portia de Rossi) tűnik elsőre a szerető anyának, így különösen érdekes, mikor megtudjuk egy félmondatból, hogy voltaképpen ő akarta felfalni a lányát, Marilynt (Charity Wakefield), amiről nagyapa beszélte csak le, noha folyamatosan az orra alá dörgöli, hogy túl normális ahhoz, hogy igazi Munster lehessen.

Ha volt valami, amit némi jóindulattal keretsztorinak hívhatunk, azt a család legkisebb és egyben legsemmilyenebb tagja, Eddie (Mason Cook) köré írták, aki cserkészkedés közben döbben rá arra, hogy a pubertás kor eljövetelével kicsit több helyen szőrösödik, mint azt szeretné, így néha vérfarkassá változik, ám mivel nem igen akarja elfogadni a sorsát, így pusztán dacból vegetáriánus akar lenni.

A legbántóbb, hogy míg a hasonlóan kreatív külcsínnel megáldott Pushing Dasies pilotja tele volt szívvel, idealista, szirupos, ám mégis szerethető dialógusokkal, addig a Mockingbird Lane-ből hiányzik valami – nem csak vizuálisan érzékelhető – sajátos hang, egyedi jelleg, mondanivaló vagy keret, gyakorlatilag bármilyen kapaszkodó, ami megtámogatná a látvány kunsztokat.

Fuller továbbra is zseni világteremtésben, ám itt már szokatlanul korán, rögtön a pilot során előjön a gyengéje is, hogy hosszútávon képtelen megtölteni történettel a világát, a természetellenesség meg ugyanolyan kevés önmagában, amennyire a The Neighbors esetében is az. Ha lenne második rész, még azt az esélyt megadnám neki, hogy megérkezik-e a sztori, de ennek hiányában nem több az összkép 5/10-nél.

9 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2012. 11. 03. 17:41

A CGI nekem is bejött, a sztori nagyon soványka volt. Én még Portia-t és Jerry O’Connel-t is gyengének találtam ebben a sorozatban. Vagyis az epizódban.

elliot - 2012. 11. 03. 18:46

Bocsánat, teljesen off a kérdésem. Járt is abban a fehér ruhában a csaj? szabad volt benne a mozgása vagy csak annyira mutatták, hogy rászálltak a bogarak? :)

kat - 2012. 11. 03. 20:25

Lily nem nagynénje Marilynnek? Csak h a lényeget megragadjam..

Az eredeti sorozatot nem ismerem, nem tudom mennyire herélték ki vagy sem, az se zavart volna, h de Rossi vagy O’Connell a máshol már látott manírokat hozza, az elvarázsolt Marilyn és a cool Granpa mindent vitt nálam.

Eddie Izzard :D

Na meg a látványvilág. A PD azóta is hiányzik a hangulata miatt. A DLM-hez hasonlóan talán egy directtodvd filmet ebből is ki lehetne hozni …

Mindenesetre kár érte.

kiskiraly - 2012. 11. 03. 20:48

azt hiszem csak abban a jelenetben volt, de lehet tévedek.
Végül is tökmindegy, mert speckó képessége miatt eltűnik az egyik helyen és megjelenik egy másikon, úgyhogy neki a mozgás nem probléma ;)

paranoid android - 2012. 11. 04. 00:16

Ez nagyon semmilyenre sikeredett. Engem a látványvilága sem nyűgözött le, de ez már rajtam múlott, mert látszott, hogy azon sokat dolgoztak. Nem úgy a forgatókönyvön. Végig unatkoztam. És Eddie Izzard kivételével úgy tűnt a színészek sem érzik jól magukat a karaktereik bőrében.

elliot - 2012. 11. 04. 13:23

@kiskiraly: Már elnézést, de nekem nem tök mindegy. Esküvői ruhaötletként sejlett fel a fejemben, ezért kérdeztem rá. De mivel én nem tudok csak úgy megjelenni itt-ott:D

d - 2012. 11. 04. 14:45

nekem nagyon tetszett. a latvany es a szineszi jatekok is. remelem azert PdR tobb szerephez jut majd.

amugy a pokhalo ruhaban asszem nem mutattak, hogy lepked-e, de nyilvan nem is ez volt hangsulyos.

es szerintem is Lily csak nagynenje Marylin-nek. bar, en is vegig ezt probaltam ertelmezni.. :D

Egy ember - 2012. 12. 12. 22:41

A The munsters egy nagyszerű kis sorozat. Jókat lehet nevetni rajta. Nyilván onnan vették az Addams family-t is, hisz egy egy rész története, teljesen ugyan az mint a két filmé.
Erre a feldogozásra is kíváncsi vagyok.

winnie - 2012. 12. 13. 22:47

az addams family egy sokkal régebbi képregény – a tévésorozat meg pont akkor ment, amikor a munsters:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz