login |

Homeland – 2×05: This is Peter’s show

2012. 11. 04. 15:00 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

It’s the lies that undo us. The lies we think we need to survive.

Ismét csak erős részt hozott a Homeland, és ismét csak hálát lehet adni annak, hogy prémium, azaz reklámmentes csatornán megy a sorozat, hiszen ez egyrészt azt jelenti, hogy nem kell követni szigorúan a reklámszünetek által megszabott felvonás-szerkezetet, másrészt pedig nem szabott az epizódok hossza – hol 45, hol 56 percet kapunk, amennyit megkövetel a történet és van lehetőség olyan remek nüanszokra, mint az elég zaklatott és feszült 2×05 végén a szusszanás.

Nem mondom, hogy ez volt a legjobb rész az idei szezonban, de az biztos, hogy ebben voltak a legjobb jelenetek, mint ahogy az is adja magát, hogy az egyik, de talán mindkét főszereplő ezt az epizódját fogja jövőre nevezni az Emmy-re. Vagy nem, hiszen még mindig az évad elején járunk és miután előző részben kiderült, hogy a fősztorinak hitt történet elég hamar lezárul, most ismét csak húztak egy game changer-t. (Mindig dilemma, hogy érdemesebb-e egy jó sztorit sok részen át kibontani, vagy mindig újabb és újabb történetbe kezdeni, kockáztatva az, hogy az új sztorik már közel sem lesnek olyan érdekesek?)

Persze hiába vesz nagy fordulatot (ismét) a sorozat, ez azért olyan fordulat, amire számítani lehetett, pedig ez eddig nem volt jellemző a készítőkre. Nem mondom, hogy csalódás, s simán benne van az is, hogy kapunk nemsokára egy duplafenekű triplacsavart, de lehet, hogy így tervezik megoldani azt, hogy a Homeland mondjuk 7 évadon keresztül simán kitartson. (De mint kiderült, a sorozattal kapcsolatban felesleges jósolgatni, eddig nagyon jól csinálták a nézői elvárásokkal szemben történő evezést.)

A 2×05 részemről simán érdemel egy 8/10-et, de mivel egy rész nem 25, hanem 50 percből áll, ezért a fő szál mellett zajló eseményeket is muszáj belevenni az értékelésbe. Szerintem ezek húzhatják le többeknél az epizódot, de én továbbra is azt mondom, hogy a családi sztorik korrekt módon alakulnak, érdekes látni Jessica vagy Dana karakterének kisebb-nagyobb elmozdulásait, változásai az őket körülvevő környezetnek köszönhetően.

Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A főszál, vagyis Brody sorsa tehát kiszámíthatóan alakult, az eddigi nagyon egyenes (még Xander-től is engedélyt kér a járásra?) Dana pedig kapott egy sötét titkot, ami nyilván kiderül és következményei lesznek, ha az írók a papírformát veszik elő, de remélhetőleg továbbra is kerülni fogják a tipikus történetvezetést és za elcsépelt  fordulatokat.

Mint fent már említettem, a kihallgatás remek volt, ha csak erről szólt volna a rész, akkor nyilván a legjobb epizód lehetett volna a sorozat történetében, a Carrie vs Brody-jelenetek mindig jók voltak. Kérdés, hogy most, amikor végre egy oldalra kerülnek, ezekkel mi lesz? Vagy esetleg meghúzzák azt, hogy Brody csak látszólag segít a CIA-nek és Carrie elkezdi ezt gyanítani és minden kezdődik előlről? Oké, csak viccelek. Vagy…

Szóval a kihallgatós jelenet már Peter-rel jól indult, de utána elérte csúcspontját. Nekem nem is annyira a kimondott szavak tetszettek, hanem az egész beszélgetés “több szintessége”: néztük a jelenetet, hallottuk, hogy mit mondanak, miközben végig azon agyalhattuk, hogy mit gondolnak, mi jár a fejükben, ki akarja túljátszani a másikat, ki hisz a másiknak, vajon mindketten tudják, hogy a másik csak játszik velük, stb. (Sőt, még a kint lévő Saul-t és Peter-t nézve is érdekes volt végiggondolni azt, hogy vajon nekik mi járhat a fejükben, ahogy csak hallgatják a kérdezz-feleleket.)

Szóval, ki játszotta ki a másikat? Vagy Carrie és Brody tényleg átváltott őszinte üzemmódba? Tény, hogy Brody nem tartja terroristának magát, de vannak elvei és egyes itteni momentumai is arra engedtek következtetni, hogy közel sincs vége még a kavarásoknak, azok csak most kezdődnek.

27 hozzászólás Ne habozz!

Bazsi - 2012. 11. 04. 15:07

Az egész kihallgatás nagyon tetszett. Remélem Brody tartogat nekünk még egy-két meglepetést.

leila - 2012. 11. 04. 15:19

A lehetőségen végtelenek. Az is lehet, hogy a terroristák már tudják, elveszett a kártya és nagy eséllyel épp az amerikaiak nézik, Brody-ból pedig hármasügynököt csinálnak.

Vagy Brody önjáróvá válik és egészen másfelé mennek a dolgok.

Amiben reménykedek, hogy kerülik a sablonokat. De azt látva, hogy a 2×04-nél mik kiderültek, olyanok, amiket egy átlag sorozat az évad végéig kihúzna, nem hiszem, hogy cserben hagynának az írók minket.

Kiváló sorozat, minden perce arany, még a gyererek sem idegesítőek.

KG - 2012. 11. 04. 15:28

én a gyengébb 3. rész után kicsit megborultam, és a 4. részt csak pár nappal később néztem meg, de az és az 5. rész valami hihetetlenek. olyan mint a breaking bad, lassabb sztorifolyás, karakterekre fókuszálás. és ugyanolyan zseniális kivitelezéssel.
valaki azt írta, h úgy érzi brody nem éri meg az évad végét, de sztem hiba lenne a készítőktől. az egész sorozat a carrie-brody dinamikán nyugszik, még akkor is amikor részekig nem is találkoznak egymással.

Lajoska67 - 2012. 11. 04. 15:34

Jó rész volt nagyon, pedig csak beszélgettek benne, semmi más nem volt. A végén viszont bénának éreztem, hogy a megkínzott fickót csak úgy kidobták otthon, mintha így volna normális, még csak meg se fürdött, pedig valami másfél nap telt el azóta, hogy otthon volt utoljára, közben átdöfték a kezét is, stb. (Ha már itt tartunk, az a kézátdöfés szerintem kár volt, hogy engedhették meg?)

ato - 2012. 11. 04. 15:49

Brody 8 év alatt tört meg a fogság alatt, itt meg egy nap alatt, ezt kicsit furcsálottam. de egyértelmű volt hogy csak így tudják tovább vinni a sztorit épp ezért egy kicist csalódás volt számomra. meglátjuk mi sül ki belőle

Paladin - 2012. 11. 04. 15:51

Épp most néztem meg a részt,fasza volt.
Az ilyen kihallgatós jelenetek mindig magas labdák, de általában csak ’tisztes iparosmunka’ jelleggel tudják megoldani. Hát itt nem.
Damian Lewis arca… áh, vazze, nem is próbálom méltatni. Az csak akkor sikerülne elég jól, ha úgy tudnék írni, mint ő játszani :)

Paladin - 2012. 11. 04. 15:57

ato – 8 év ahhoz kellett, hogy a gyerekkora óta belerögzült értékeket, a hűséget, mindent, amiben egész életében hitt stb kifordítsák az ellenkezőjére.
Nem egy kategória. (Meg az ilyesmit amúgy se idővel mérik)

symor - 2012. 11. 04. 17:03

És akkor most járom a jigget, mint az utolsó cserkész :D

Mert én mondtam, megmondtam, MEGMONDTAM, hogy át fogják fordítani!

Ez a sorozat a lehető legjobb úton halad tovább, nem húzzák halasztják feleslegesen az egészet, hanem belevágnak a dolgokba rendesen :)

gyerecske - 2012. 11. 04. 17:22

Nekem is az ugrott be elsőre, hogy csak szívatja CIA-t és oda is beépülve még nagyobb hatalma lehet a történések felett.

napocskin - 2012. 11. 04. 17:44

A kihallgatás alatt nekem is végig az járt az eszemben, hogy vajon igazak-e ezek a gesztusok, most igazat mondanak-e, vagy csak várják a másik reakcióját, és át akarják verni egymást… Fantasztikus volt. Már nem is próbálom kitalálni, mi fog történni, így legalább biztosan meg tudnak lepni.

A Dana és Finn sztori egy kicsit erőltetettnek tűnt, olyan “történjen már velük is valami”, ez volt az egyetlen dolog, amin egy kicsit ráncoltam a homlokom, annyira nem kellett volna bele (még akkor is, ha esetleg szervesen fog kapcsolódni a többi szálhoz, a kiindulópont nem jó).

VanillaSky - 2012. 11. 04. 17:52

Nem tudom miképp fogják megoldani, hogy Brody hihető legyen kettős ügynökként, valahogy bíztam benne, hogy a macska-egér játék kitart évadokig, de a videóval ez füstbe ment. Kiderül, amíg van Lewis addig nézhető a sorozat.

NikoXXX - 2012. 11. 04. 17:56

Tetszik a sorozat,eddig magasan veri az elso evadot,nalam es varom a folytatast.
Szerintem most jon egy nyugisabb ressz,mondjuk Nazirrol derul ki valami es Brody kap egy csaladi reszt,aztan ket het mulva megint beindulnak.

Vektor - 2012. 11. 04. 17:57

ato: Először bennem is ez fogalmazódott meg, de igazából Brody nem egy nap alatt tört meg (ha egyáltalán megtört), hanem ez csak egy folyamat végbemenetele volt, amit a sorozat indulása óta követhetünk. Annyi sok szar történt már ezzel az emberrel, hogy nem csodálnám, ha minden elvét felrúgná csak azért, hogy végre békét leljen önmaga és a családja számára.

paranoid android - 2012. 11. 04. 18:51

A kihallgatás valami félelmetesen jó volt. Fantasztikus élmény volt minden pillanata. Kár, hogy nem húzták ki az egész részre, mert Dana szála viszont szörnyű volt. Kilométerekről látszott, Homelandhez nem illő klisés megoldás, és teljesen feleslegesnek is tűnik most. Pedig eddig a pontig nagyon tetszett, amit Dana történetszálával és a karakterrel csináltak. Remélem mikor kifuttatják ezt a szálat revideálhatom majd a véleményem, mert most az egész az FNL második évados hírhedt történetszálat juttatja eszembe.

Lucky!? - 2012. 11. 04. 19:02

ez, hogy kiderült az újság alapján, hogy a való elnök van a sztori szerint is nem olyan meglepő, hiszen a beszéde is bent van a főcímben
ugye jól emlékszem, hogy eddig nem lehetett biztosra tudni? :D

winnie - 2012. 11. 04. 19:19

“ha minden elvét felrúgná csak azért, hogy végre békét leljen önmaga és a családja számára.”

mit jelent brodynak a család? vagy kit? csak mert ugye feladta volna őket anno. még mindig van brody-család egészként, vagy csak dana a kapocs közte és a “sötétség” között? csak mert a feleségéhez való viszonya továbbra is elég kétesélyes.

lostfanka - 2012. 11. 04. 21:02

ato es winnie, azert eddig szamomra az volt nyilvan valo hogy Brodyt csak az alelnok megolese motivalta ugye a tamadas miatt. Mikor hazaert ez volt az egyetlen celja, aztan szep lassan rajott hogy mennyire fontos neki a csaladja (inkabb a gyerekei), azert voltak mar arra jelek hogy kezdi kicsit terhere lenni ez az egesz terroristasdi, es ez a politikai palya neki inkabb csak egy menekulo ut volt, mert igy megtudta gyozni Nazirt hogy meg szuksege van ra. En most azt gondolom hogy Brodynak ez a kettos ugynok tema most jol jott, vegre lehet oszinte, persze az alelnok valami gennyes huzasa meg midnig elohozhatja belole a bosszut. Lehet hogy ezt a Brody lanyaval fogja elerni??

Egyebkent a kihallgatasos jelenet szerintem az utobbi idok legjobb sorozat parbeszede volt, en rendesen tatott szajjal neztem es megallapitottam hogy mindketten mekkora hatalmas szineszek.

yeeeyha - 2012. 11. 04. 21:14

Én sajnos mostantól gondolom úgy, hogy Brodynak ez az utolsó évadja… ebből egyszerűen már nem lehet kijönni; én egy olyan történetvezetést sem látok esélytelennek, hogy végül perbe fogják, és halálbüntetést kap további bonyodalmakkal. Viszont ez ebbe a szezonba szerintem nem fér, szóval lehet reménykedni :)

Parallax - 2012. 11. 05. 10:38

SPOILER:
Brody-nak nem kellett volna megtörnie. Végig jól bírta a nyomást, nehogy már Carrie pszichológiai hadviselésén bukjon el valaki, akinek ilyen kötélből vannak az idegei. Ha nem adta volna fel, egy jó ügyvéd simán kihúzta volna, mert mint mondta, semmilyük nem volt ellene. Oké, van egy felvétel, de mégsem történt robbantás. Nincs bűntény, nincs ügy. Persze ettől még nagyon ciki lett volna neki ha ez napvilágot lát, mert a terrorizmussal nem viccelnek arrafele, de bizonyíték hiányában ennyi kevés lett volna őt elítélni, max lejáratni.
Persze dramaturgiailag teljesen megértem, hogy így alakult, csak végig bennem volt a drukk, hogy nehogy megtörjön már, hisz csak játszanak vele. Azt is megértem, mekkora nyomás lehetett rajta, milyen adrenalinnal jár ez, de most meg majd parázhatnak mind Abu Nazir bosszújától.
Nagyon jó ez a sorozat. :)

M76 - 2012. 11. 05. 10:47

Arra nem gondol senki, hogy Brody-nál a megtörés is a játék része? Tudta, hogy ha nem ad nekik semmit, akkor simán napvilágra hozzák a felvételt, és ezzel vége politikai karrierjének, és egyben a bosszúra való esélynek is. Így viszont simán tűzközelben marad, még segíthet is időnként a cia-nak, anélkül, hogy a saját végső célját nem veszíti szem elől, ez pedig az alelnök és tsi-nak a kivégzése. Szerintem ez sokkal valószínűbb, mint az, hogy a kötélidegzetű brody 1 órás beszélgetés alatt megtört.

winnie - 2012. 11. 05. 10:56

én ezt írtam, hgy benne van:) zszerintem ezen a ponton még senki sem hisz neki feltétlen nélkül, de persze bármi lehet.

mjanos10 - 2012. 11. 05. 12:20

szerintem Brodynak végre egy kicsit felnyitották a szemét. amikor mondja neki Cary, hogy “you know the difference between warfare and terrorism” akkor nyílt fel igazán a szeme, és mostantól nem Nazírhoz lesz hű, hanem maximum Issa emlékéhez. Azaz marad a cél (az alelnök elpusztítása, bár ez lehet, hogy inkább a lejáratása lesz mint a megölése, pl azzal, hogy valahogy bebizonyítja, hogy a drontámadás tényleg megtörtént)és mindeközben ő is hű maradhat az elveihez. Csak hát igen ennél annyira nem látom a több évados folytatás lehetőségét :S
Az viszont tuti, hogy most majd az újságíró csajt fogják valahogy elővenni :)

Brynden Rivers - 2012. 11. 05. 12:59

Ez a rész volt számomra a ősz eddigi legnagyobb sorozatos élménye :-)

Erősen kétlem hogy Brody egy lépést tehetne anélkül hogy a CIA ne tudna róla.
A hármas-ügynök csavart úgy tudom elképzelni, ha pl. Dana meghal az alelnök hibájából.

A másik dolog ami sejthető, hogy Mike elkezd gyanakodni és lebuktatja Brody-t a terroristáknál.

Cs.Andris - 2012. 11. 05. 13:17

De gáz vagy:D

goagoa - 2012. 11. 06. 10:19

én minden résznél meglepődöm, h Claire Danes milyen jól kigyúrta magát. bár én utoljára még a Rómeo és Juliában láttam anno ’97-ben…:))) …na szóval sztem zseniálisan alakít.

Vladi - 2012. 11. 08. 20:49

Zsír rész volt!

spoiler:

Azért Brodyról még mindig nem tudjuk, hogy mi van. Ott vagyunk, ahol az első pár részben. Mármint az 1. évad első részeiben. :) Mert:
– lehet, hogy tényleg megtört és a CIA-nak fog dolgozni
– lehet, hogy 2-ős, (3-as, 4-es) játékba kezd
– lehet, hogy még mindig Abunak dolgozik
– lehet, hogy csak egy szerencsétlen, aki sodródik az árral, hogy magát mentse
– lehet, hogy egy pszichopata zseni, aki kijátssza egymás ellen a két felet (CIA és terrorszervezet)

Vagy ezek kombinációja. :) Lesz még itt csavar bőven.

Meg ugye Carrievel való kapcsolata hogyan alakul? A nő lakásán találkoznak. Tuti nem lesz szex, á egy kicsi se. :)

Az alelnököt se fogják zsarolni a fia miatt. :) Csak az a kérdés, hogy ki nem fogja zsarolni. :D

Egyszóval van itt muníció tartalék bőven.

Vladi - 2012. 11. 08. 20:50

Jajj még az jutott eszembe, hogy szerintem kellettek a családos jelenetek. Főleg a feleség nyomozása.

A kihallgatás annyira nyomasztó volt, hogy komolyan jól esett szusszanni egy kicsit. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz