login |

Sons of Anarchy – 5×09: Andare Pescare – írta Ingorion

2012. 11. 09. 15:04 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

A Sons of Anarchy 5. évad végéhez közeledvén kezd letisztulni a kép, bizonyos szálakat egy időre jegeltek, hogy aztán a fináléban ismét elővehessék, másokat egy évad távlatából szedtek elő és a jelek szerint készülnek is lezárni őket. A legutóbb epizód ismét mozgalmas volt, de korántsem zűrzavaros, hanem következetes és jó ritmusú, egy sajnos várható csavarral.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Frankie természetesen meghalt, ezzel nincs is semmi baj, a probléma az, hogy halála előtt nem mondhatta el a klubnak, hogy Clay bérelte fel őt és két társát, hogy riogassák Charming népét. Nyilván erre szükség volt, az igazán kerítésszaggató eseményeknek majd a zárásban kell bekövetkezniük, de mégis hagyott az egész egy keserű szájízt maga után. Viszont részemről ez volt a legnagyobb negatívum, ez az ötven perc iszonyatosan gyorsan elszállt.

Most a szereplők külön utakon jártak: Jaxék ugye Frankie-t kajtatták, viszont a többiek is cselekedtek, egyedül csak Unser maradt ki ezen a héten a jóságokból.

Bár a SoA sosem a romantikus pillanataiért marad emlékezetes, de el kell ismernünk, a maga módján nagyon szerethető, sőt!, továbbmegyek aranyos jeleneteket szállítottak nekünk Gemmáékon keresztül, ami nem mellesleg remek ellensúly volt a többi történés feszített tempója is dinamikája mellett. A kriptába való betörés, a Nero beteg fiával való találkozás, majd az egész betetőzéseként a kalitka mellett üldögélés remekül betöltötte a szerepét, nevezetesen, hogy idén először érezhettünk tiszta szimpátiát Gemma iránt.

Így visszagondolva eddig nem tettem említést a színészek pazar játékáról (mea culpa, tudom), de a kettősség előtt, ami Sagal arcán játszott minden jelenetben, a szinte már kislányos örömöt, elérzékenyülést és bűntudatot, odáig megyek, hogy félelmet is felölelő igen széles skálán… nos, azelőtt megemelhetjük a kalapunkat, még akkor is, ha nem feltétlenül díjazzuk, milyen irányba vitte el a készítő Sutter saját feleségének karakterét.

A Taráékkal való beszélgetés illetve mikor beadja Clay-nek a kortizont már csak hab volt a tortán, ezekkel együtt mindhárom esetben sikerült hitelesnek maradnia, és ami még fontosabb: nem észlelhettünk karakteridegen jegyeket, habár ugye ez valamilyen szinten már az írói munkát dicséri.

És ha már Gemma és Sagal, térjünk is rögtön ki Ottóra és Tarára, akik sanszos, hogy Walton Goggins feltűnése mellett az évad legbizarrabb jelenetében (ha a tükör előtt való maszturbálást beleszámoljuk jeleneteiben) alkottak nagyot. Azért mondom, hogy nagyot –  biztos volt olyan, akinél ez kicsapta a biztosítékot -, mert a helyzethez képest, amolyan SoA-san igazán megkapóra és szomorúra sikerült a jelenet, kábé mint a temetőben való szerelmes szenvelgés. Ahogy Otto összetörik, látszik igazán Tarán, hogy megértette mit miért is tett a férfi.

Érdekes megemlíteni Sutter hogyan konferálta fel karaktere megmozdulását, egy nappal az epizód sugárzása előtt:

…and Otto brings creepy to a whole new level.

A végére igazából töredékek maradtak, amelyek majd csak a következő részekben fognak végső értelmet nyerni.

Először is Bobby és Clay beszélgetése. Furcsa módon nekem csak most tűnt fel, hogy az Elvis-imitátor milyen erős erkölcsi normákkal rendelkezik, pedig nem most látszott ez leginkább, mégis úgy érzem, Nero mellett ő az, aki valamelyest a józan ész keretei közé szorítja Jaxet. A Clay felett való ítélkezés és nyílt meggyanúsítás logikai szempontból talán nem volt a legjobb húzás, azonban a nézők számára nyilván emlékezetes maradt, legalább közvetett módon meglettek szorongatva Clay tökei, tudja, nem érezheti magát biztonságban.

I really hope you’re as smart as you think you are. I am tired of burning friends.

Itt pedig szóljunk néhány szót arról, amiről a következő rész nyilván szólni fog. Juice lebukott, lejárt az a kegyeleti-idő is, amit tavaly adtak neki Sutterék, igaz, eddig csak Jax tud a dologról és úgy tűnik egyedül próbálja elintézni a dolgot, de nem hiszem, hogy mennének olyan gördülékenyen a dolgok, hogy a következő rész ötödik percében lezártnak tekinthetjük az ügyet. Na, meg Roosevelt lelkiismerete is gátat szabhat az egésznek, már ha feltámad benne ez, a felesége halála óta elvesztett jó tulajdonság. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nyilván okkal rendezték úgy, hogy a puerto ricói megtudja, mit is tett Clay.

Még ha valakit érdekel, a talp alá való az utolsó percekben a Battleme Lights című száma volt.

22 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2012. 11. 09. 15:57

Juice hiányozni fog. Majdnem azt mondtam, hogy pusztulna inkább Clay, de akkor meg vele a konfliktusok is?
A kettővel ezelőtti résznél éreztem a kezdetek óta először, hogy csömör ez a sok tragédia és intrika és vér, nagyon elegem lett. De most valahogy mintha kicsit kezdenének egyenesbe jönni a dolgok, már amennyire ez SoA szinten lehetséges. Bár nyilván nem tart ez sokáig.

Jellal - 2012. 11. 09. 16:09

Nem olyan biztos,hogy Juice meghal, Ennyire azért csak nem írták ki az összes “jó” karaktert. Oppie után nem hinném,hogy Juice-nak is mennie kellene. Túl nyilvánvaló lenne a halála most.

Zirowe - 2012. 11. 09. 16:29

Nem láttam még a részt (egybe szoktam darálni), de a rész tartalma alapján szándékosan van így írva a cím (megnéztem imdb-n, ott is így szerepel)?

Mert ennek nem sok értelme van.

Andare pescare–> menni horgászni (ami talán magyarul még úgy ahogy értelmes, de olaszul nem)

Helyesen így kéne lennie–> andare a pescare

Brynden Rivers - 2012. 11. 09. 17:22

Jax: “We always have a choice.”

Elég sok SOA-tag hal meg ebben az évadban, nagyon leapadt a létszám.
A vég kezdete? Vagy legalábbis annyira meggyengülnek, hogy valaki átveszi a helyüket a drog-fegyverbizniszben.

yaze - 2012. 11. 09. 17:27

Igaz, hogy kicsit egyszerű lépés frankie halála, de ahogy meglépte sutter az megint zseniális volt.

kukori - 2012. 11. 09. 18:29

Szia Ingorion!

Ezt a mondatot nem teljesen értem:
‘lejárt az a kegyeleti-idő is, amit tavaly adtak neki Sutterék’
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?

Köszi:
kukori

Ingorion - 2012. 11. 09. 19:30

@kukori
– arra gondoltam, hogy tavaly megúszta az öngyilkossági kísérletet, Potter is megkönyörült rajta, nem derült ki, hogy áruló… és azért nem, mert az írók ezt akarták, most viszont borult a bili

norby - 2012. 11. 09. 21:50

Egyre szélsőségesebb érzésekkel nézem.
Volt húbammeg, amikor Frankie-nek vége lett, jót mosolyogtam Nero-n (nagyon bírom, jól ellensúlyozza a dolgokat), de Otto jelenete annyira jól előadott bizarrság volt, hogy legszívesebben otthagytam volna. Bobby Peru jutott róla eszembe (‘Like the country’, ha megvan valakinek :)

norby - 2012. 11. 09. 21:53

Bobby-nak lehet, hogy vannak erkölcsi normái, de valahol az ő farka indította el a dolgokat. És a sikkasztásról azóta is hallgat.

gabbb - 2012. 11. 09. 23:54

Kíváncsi vagyok Sutter képes-e meglepni. Én is arra számítok, hogy a következő egy-két részben Juice meghal. Szerintem ez lesz Jax karakterfejlődésének következő lépcsőfoka, hogy képes-e szavazás nélkül tagot ölni. Ha igen, akkor már a Clay 2.0 sincs messze.

Riggins - 2012. 11. 10. 00:49

Voltak jó poénok most. Gemmától, hogy “nem törtem be gyerekként mauzóleumba, nem vagyok Tig” :D vagy a “Weekend at Frankie’s” Bobby-tól utalva Bernie-re.

Ketket - 2012. 11. 10. 17:15

Most végeztem a darálással, lekaparom az arcom hogy várni kell.
Valahol logikus lenne, hogy Juice a soron következő akinek csengettek, talán épp ezért nem fogják kinyírni még, sajnálnám a karaktert.
Viszont nagyon felhergeltem volna magam ha Frankie megöli Chibs-t, az eléggé furi volt hogy magára hagyták lesz ami lesz vele, még akkor is ha bíztak benne h nem teszi el láb alól őt Frankie.
Otto&Tara jelenet nem kicsit volt bizarr, a csuklószagolgatásnál nem mertem odanézni,azt vártam hogy szétharapja…

Happy Feri - 2012. 11. 10. 18:50

A csuklónál én is azt vártam, hogy harapás lesz, csak fél szemmel néztem, meg a khömm..maszturbálós jelenetnél is azt hittem, hogy történik valami merész húzás. Viszont még egy hétre aláírt Tara a börtönlátogatáshoz, szóval még történhet valami, amit esetleg nem szeretnénk. Juice szerintem még marad. Jax annyira azért nem önfejű, hogy megölje. Első sorban kíváncsi lesz a motivációra, hogy miért árult és mivel Clay mellett van, lehet ultimátumot ad Juice-nak, ha ő is kémkedni kez Clay után.

kraken - 2012. 11. 11. 10:20

Csodás, az általam nézett verzióban a kriptás jelent úgy ahogy van kimaradt :(

lostfanka - 2012. 11. 12. 08:50

Remelem valaki olvassa meg ezt a cikket, lenne nekem egy kerdesem, amit nem igazan ertek.

Jaxnek most hirtelen megis miert lett jo otlet Clay likvidalasa, a tavalyi evadban siman megtehette volna, akkor is megszavazhatta volna a banda, de akkor ugye az irek miatt nem jott ossze. Most nem igazan ertem mi valtozott, mert az ireknek ugyanugy kell Clay, Jaxnek pedig az irek??

idioty - 2012. 11. 12. 08:58

Én sem emlékszem kriptás jelenetre :(
Juice szerintem is meg fog halni, de még nem most.
Kezd csalódni Clayben, es szerintem ezzel kezdeni fognak valamit:

norby - 2012. 11. 12. 11:36

Az üzlet már megköttetett.
Gondolom, ha sikerül bebizonyítani, hogy elárulta az MC-t Clay, akkor az írek is megértik a kiiktatást.

lostfanka - 2012. 11. 12. 14:35

norby: Clay mar akkor is elarulta az MC-t mikor Piney lelotte.

Ingorion - 2012. 11. 12. 15:03

@lostfanka
– ha elárulná miket tett Clay, jönne a kérdés, hogy ha ennek eddig a tudatában volt, miért nem tett semmit/miért nem ölte meg Clayt/miért nem szólt a klubnak? és ez esetben előkerülne a CIA érdekeltség és ezt Jax nem engedheti meg magának, fent kell tartania a látszatot; ezért nem öli meg még most sem, pedig 99%-ban biztos, hogy Clay áll a razziák mögött -> kell a bizonyosság, a kartelltől teljesen független bűntett és az ahhoz kapcsolódó megdönthetetlen bizonyíték

JcGross - 2012. 11. 14. 20:55

Én a hét idézetének megszavazom az “I’ll work on my pole dancing”-et Unser-től!

NatoLocator - 2012. 11. 17. 23:48

@JcGross – no de Unser még csak nem is szerepelt ebben az epizódban :)

K. - 2012. 11. 19. 23:24

@lostfanka
Jax ki akart szállni a fegyver/drog bizniszből… a CIA/kartell a bűnszervezet váddal zsarolta, hogy maradjon benne. A fegyverekhez/Íreknek kellett Clay. Viszont, ha Otto visszavonja a vallomását megszűnik a bűnszervezet vádja…ergo kiszállhat és már Clay sem kell.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz