login |

Destination Star Trek London – írta Szajko és SimonCorleone

2012. 11. 11. 22:28 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: találkozó,

Vajon mekkora és milyen rajongótábort képes megmozgatni a tévésorozatok világában kultikus Star Trek-franchise londoni találkozója az Új nemzedék (The Next Generation) megszületésének huszonötödik évfordulóján, hét évvel az utolsó ST-sorozat, az Enterprise befejezése utáni? Ennek jártunk utána az október 19-21. között megrendezésre került Destination Star Trek London rendezvényén.

Elöljáróban pár szó a Star Trekkel kapcsolatos elköteleződésünkről, mely az írás jellegét és hangsúlyait is meghatározza majd. Bár mindketten a sorozat rajongói közé soroljuk magunkat, nem vagyunk a szó klasszikus értelmében vett trekkie-k vagy trekkerek, nem húzunk egyenruhát és nem tudjuk fejből az összes rész összes sorát. Mindazonáltal a kilencvenes években a TV3, majd a Viasat3 műsorára tűzött sorozatok nagy hatást gyakoroltak ránk, és gyermek- valamint kamaszkorunk meghatározó élményét jelentették.

A conventionre egyszerű, normál háromnapos jeggyel (standard ticket) érkeztünk, így az átlagos látogató szemüvegén keresztül tudunk beszámolni az eseményekről. A találkozó legfőbb hívószavát egyébként az jelentette, hogy Európában egyedülálló módon az öt sorozat (The Original Series, Next Generation, Deep Space Nine, Voyager, Enterprise) mind az öt kapitánya eljött a rendezvényre. A többi meghívott karakter személye folyamatosan változott, a programot megelőző két héttel is tűntek fel és el vendégek, végül összesen 35 Star Trekkel kapcsolatban álló személy (színész, rendező, producer) volt jelen a kapitányokon kívül.

Dominic Keating és Anthony Montgomery - Malcolm Reed és Travis Mayweather

A Deep Space Nine rajongói lehettek a leginkább elégedettek, akik olyan kedvenceikkel találkozhattak, mint Nana Visitor (Kira őrnagy), René Auberjonois (Odo), Cirroc Lofton (Jake Sisko), Andrew Robinson (Garak), Chase Masterson (Leeta), a TNG-ben is szereplő Michael Dorn (Worf), valamint a legtöbb főgonosz, Marc Alaimo (Gul Dukat), Casey Biggs (Damar) és Jeffrey Combs (Weyoun/Brunt) is tiszteletét tette.

Éles kontrasztként hatott, hogy a Star Trek Voyagerből szinte senkit nem sikerült megnyerni a rendezvénynek, csak két, erősen harmadvonalbeli karakter, Martha Hackett (Seska) és Manu Intriyami (Icheb) képviselte a hajót. Egyébként általánosságban is elmondható, hogy a kapitányokon kívül a törzsgárda erősen hiányosan képviseltette magát, inkább a másodvonalat jelentő karakterek domináltak.

Ez ugyan erős kritika is lehetne a rendezvénnyel kapcsolatban, de a Star Trek ismerői tudják, hogy gyakran épp a mellékszereplők kidolgozottsága és mélysége adta az univerzum erejét és összetettségét. A rendezvényen ugyancsak jelen levő John de Lancie Q-ja, vagy a már említett Andrew Robinson Garakja annak ellenére mozgatta meg rajongók tömegeit, hogy sohasem tartoztak az állandó legénységhez.

Casey Biggs, Marc Aleimo, Jeffrey Combs - Damar, Gul Dukat, Weyoun

A másik végletként helykitöltő, abszolút érdektelen karakterek is megjelentek. Bobby Clark mémmé nemesült kaszkadőrszerepét Gorn kapitányként aligha lehetne máshova sorolni, ahogy Daniel Stewart pár soros feltűnése is abszolút érdektelen lett volna, ha történetesen nem Patrick Stewart (Jean-Luc Picard) fiáról volna szó. (A résztvevők teljes listáját itt találhatjátok.)

Azok, akik hozzánk hasonlóan hétköznapi jeggyel érkeztek, hamar rájöhettek, hogy a találkozón eltöltött idő legnagyobb része sorban állással telik. Sorba kell állni a bejutásért, sorba kell állni autogramért, sorba kell állni a sztárokkal való közös fotózásért és sorba kell állni az egyes ingyenes/fizetett beszélgetések meghallgatásáért. A tovább mögött folytatjuk további részletekkel.

Az ExCeL arénában megrendezésre kerülő eseményen hatalmas tömeg vett részt. Bár pontos szám felmérése lehetetlen, a kapitányokkal való fotózásokra és aláírásokra napi több, mint 1000 ember regisztrált, a szervezők pedig az egyszerre kosztümbe öltözött emberek Guinness-rekordját is megkísérelték megdönteni, ami ugyancsak ezernél is több tetőtől talpig beöltözött látogatót feltételezett volna, miközben a résztvevőknek csupán harmada-negyede viselt valamilyen jelmezt.

Az egyes beszélgetések, még a legnagyobbak is, hasonló felépítésűek voltak. A szereplők rendszerint röviden elmondták, hogy mennyire örülnek, hogy itt lehetnek, milyen különleges hely London, ez a legjobb convention, amin valaha voltak és mi vagyunk a leghálásabb közönség – utóbbi kegyes hazugságokat a tömeg rendszerint tapsviharral díjazta.

A bevezető után jött a klasszikus kérdezz-felelek, amikor az egyes rajongók kérdéseire válaszoltak a szereplők, habitusuknak megfelelően. Míg Brent Spiner (Data) a maga gunyoros exhibicionizmusával szinte mindenből viccet csinált, Patrick Stewart anekdotázott, Kate Mulgrew (Kathryn Janeway) pedig géppuskaszerűen válaszolt mindenre. A kevésbé jól megfogalmazott kérdéseket egyes előadók rutinosan némi humorral hárították.

A Family Guy által is kifigurázott, értelmetlen oda nem illő kérdések közül kétségtelenül Brent Spinernek jutott a mélypont, mikor az egyik rajongó azután érdeklődött, hogy ha egy nap egy gusztustalan, nyolclábú, szőrös pókként ébredne akkor megváltoztatná-e a nevét Spinerről Spiderre… (A válasz: igen.)

Brent Spiner

A Star Trek találkozók fanatizmusával kapcsolatban több sztereotípia él a köztudatban. Jelentjük: mind igaz. Ahogy már kitértünk rá, sokan valóban tetőtől-talpig beöltöznek, vannak, akik vér(vörös)bort isznak, klingonul beszélnek, és többen az összes rész bármely mondatát fejből tudják idézni.

Mekkora egy átlagos malon űrhajó raktere?
Hogy hívták Janeway kapitány vőlegényét?
Hány részben szerepelt összesen a borg?

Csak pár kérdés, amivel felsültünk a többi trekker előtt. A tehetősebb rajongók kész vagyonokat hajlandóak kifizetni a részvételért vagy egy-egy ereklyéért.

A véletlen úgy hozta, hogy sikerült szóba elegyednünk egy VIP Pass-os rajongóval, aki 3000 fontot áldozott azért, hogy sehol ne kelljen sorban állnia, együtt reggelizhessen egy szereplővel, külön szobája legyen a VIP részen és különleges, gyűjtőknek készült ajándékok is üssék a markát. Mint mondta, befektetési bankár a Barclays-nél, gyermekkori szenvedélye a Star Trek, de nincs egy egész hétvégéje a conventionre, az események között kénytelen a laptopján dolgozni, így nem engedhette meg magának a várakozást. A már-már kötelező aukción is elkerekedett a szemünk, mikor a kapitányok megnyitón használt székei vagy egy aláírt gitár 500-750 fontért kelt el.

A Star Treknek van egy másik alapvető tulajdonsága, amire kevesebben és kevesebbszer térnek ki. Ez az utópia jellege, a szebb jövő ígérete és a moralizálásban, toleranciában, liberalizmusban ölt testet. Patrick Stewart például elmesélte, hogy számára az jelentette a legnagyobb élményt, mikor a Londonba érő olimpiai lángot víve szembesülhetett azzal a sokszínűséggel és multikulturalizmussal, amit ez a város jelent, hogy az ötvenes években, ifjúkorában indult bevándorlás milyen csodálatos dolgokhoz vezetett.

Kate Mulgrew a Voyager fedélzetén szívesen látott volna homoszexuális párokat. A találkozón sokan viselték büszkén az “I love boys/girls in a gay/lesbian way”-kitűzőket, mi is lencsevégre kaptunk egy leszbikus Janeway-párt. Ira Steven Behr-t, mikor a jövőről kérdezték, legaggasztóbbnak az akkor még közelgő amerikai választásokon a “változás veszélyét” jelezte, ahogy a manchesteri Star Trek klub vezetője is kiemelte: nem ismer olyan tagot, aki a tory-kra, azaz a konzervatívokra szavazott volna.

Egy brit srác az Enterprise legnagyobb hibájának egyenesen az értékek és moralitás hangsúlyvesztését tartotta. Nem is az a kivételes, hogy az egyes színészek vagy rendezők milyen elveket vallanak, hanem az, hogy velük együtt a sorozat rajongói is éljeneznek nekik. A Star Trek folytatja a kilencvenes években az első afroamerikai, majd női kapitánnyal megkezdett útját a társadalom humanizálása, az előítéletek csökkentése felé.

Muszáj pár szót fordítanunk arra is, ami a találkozó során végig ott feszült a levegőben, ez pedig a franchise jövője. Aligha kétséges, hogy egy sorozatokra épülő rajongóbázis utánpótlás nélkül egy idő után erodálódni kezd. Jellemző az is, hogy az új J.J.Abrams-féle filmből egyetlen szereplőt sem hívtak meg a találkozóra. Ahogy az egyik rajongó megjegyezte: nagyon utálni akarta az új filmet, de ez sehogy sem sikerült neki: “Pörgős, látványos, izgalmas – kérdés, hogy Star Trek lesz-e belőle” – összegezte aggodalmait a számunkra.

A sorozatok színészei és rajongói közben egyaránt öregszenek. Marc Alaimo például erősen nagyot hall, az ifjú Siskót játszó Cirroc Lofton pedig a Deep Space Nine befejezése után tizenhárom évvel erősen megkopaszodott. William Shatner (James T. Kirk) már a nyolcadik, Patrick Stewart a hetedik, Avery Brooks (Benjamin Sisko) a hatodik, Kate Mulgrew és Scott Bakula (Johnatan Archer) az ötödik X-et tapossa. A rajongók életkora is emelkedik, Kate Mulgrew közel egy tucat ötven évesnél idősebb embert tudott felcsábítani kérdésekre a beszélgetés végén a színpadra.

A legtöbb színész kételyeiket hangsúlyozta a jövővel kapcsolatban. Többen kitértek rá, hogy az új legénység ifjúsága riasztja őket. A legtöbb korábbi kapitány a harmincas évei végén, vagy a negyvenes éveiben, foglalta el posztját, míg Chris Pine új Kirkje a harmincat sem érte el. Ahogy többen élcelődtek, Hollywood mai logikája az egyre fiatalabb szereplőkre koncentrál, lassan a Csillagflotta Akadémián játszódhatna csak a következő sorozat.

Mondanunk sem kell, hogy hatalmas élményt jelentett a conventionön való részvétel, ami a maga nemében valószínűleg az első és utolsó volt Európában. A kapitányok életkora legalábbis óvatosságra int következő hasonló rendezvények valószerűségével kapcsolatban: Patrick Stewart a második napra erősen enerváltan, rendszerint ülve válaszolgatott a kérdésekre, William Shatner pedig a hivatalos programjain kívül fel sem nagyon tűnt – az alábbi fotót is csak nagy nehezen, kutyafuttában sikerült készíteni róla.

Sok apró mozzanat volt, ami emelte az esemény hangulatát, az aláírások közben (elsősorban a mellékszereplőkkel, rendezőkkel) folytatott rövid beszélgetések, a fotózás során mutatott előzékenység és kedvesség, vagy az, hogy több alkalommal be-besétáltak egymás beszélgetéseire heccelni egymást. A szombati napon Patrick Stewartnál összegyűlt vendégsereg is a szereplők összetartását példázta: a Twitteren olyan kép is megjelent, amin Scott Bakula mosogat, Brent Spiner törölget, míg Michael Dorn éppen ételt kóstolt a háttérben. Nagyon hálásak voltunk, hogy találkozhattunk a kedvenc szereplőinkkel, örök élményt jelentett számunkra ez a pár nap.

A folytatás? Ezt mi is szeretnénk tudni…

27 hozzászólás Ne habozz!

Hooligan - 2012. 11. 11. 23:08

Nálam sajnos eddig kimaradt a sorozat egésze. Pár részt láttam a TOS-ból, meg néhányat a tévében leadott szériákból, de úgy ennyi. Talán majd most, a sci-fi hiányos időszakban előveszem és ledarálom őket. Az új filmet persze láttam, és persze imádom is. :)

Köszi az élvezetes beszámolót!

Shirin - 2012. 11. 11. 23:23

Nem vagyok hatalmas fan, de szerettem az összes sorozatot. A beszámoló remekre sikerült, de valami szörnyűre ébresztettél rá: Ha látni akarom a színészeket nem halogathatom a végtelenségig. Jobban oda kéne figyelni mikor vannak ilyen Conok, ne csak utólag sajnálkozzak, hogy jól lemaradtam erről is. :(

Csiki - 2012. 11. 11. 23:30

Hát a filmek közül mindet láttam, sorozatok közül teljes egészében csak a Voyagert láttam, de az nagyon bejött… Egy-két részt láttam a többiből is… TNG-ből várom a felújítást, akkor sztem rászánok egy darát… Enterprise meg DS-9 is itt várakozik, de valahogy nincs idő rájuk… TOS-t viszont sajnálom, de nem veszi be a gyomrom… Az már túl retró… :D

nortai - 2012. 11. 11. 23:39

@Csiki: TOS-ban is akadnak azért jó részek bármennyire is “gagyinak” tűnik mai szemmel. :D De azon kívül is ott van még a rajzfilmsorozat (TAS) is ami szintén meglepően jó lett szerintem. :)

Csiki - 2012. 11. 11. 23:44

@nortai: Gyűlnek a sorozatok a listán… nem lesz ez így jó… :D

symor - 2012. 11. 11. 23:48

Nem is olyan hülye ötlet egyébként egy Csillagflotta Akadémián játszódó éra megkezdése :D

Bliznac - 2012. 11. 11. 23:50

24 évig tiltakoztam a Star Trek ellen, mert azt mondtam rá, hogy sz.r pár jelenet alapján (meg ugye Star Wars mindörökké alapon). Aztán a Big Bang Theory első 2 évadában annyi utalás volt rá, hogy na mondom én elkezdem.
Megnéztem az Enterpriset, majd a TOS-t, azután a TAS-t, nemrég fejeztem be a TNG-t, most meg gondolkodom, hogy a DS9-el vagy Voy-al folytassam, mert azt mondják ennél a kettőnél mindegy kronológiailag. Persze megnéztem mind a 11 filmet is.
Azt kell mondanom, hogy zseniális mind, nekem a TOS is iszonyatosan tetszett. Sőt! Spock azóta is a kedvenc karakterem a 4 befejezett sorozat közül. Az animációs is zseniális, csak kár, hogy nem lett belőle még több évad.
Szóval ajánlom mindenkinek a Trek univerzumot, beszippant! :D

Egyébként remek a beszámoló!

Annatar - 2012. 11. 12. 00:17

Erre de szerettem volna én is kijutni, csak hát ugye egyrészt a pénz, másrészt későn fedeztem fel, hogy lesz, és már nem lett volna idő megszervezni… Köszi a beszámolót! Szívesen megnézegetném a képeiteket, ha még lenne :)

Annatar - 2012. 11. 12. 00:21

Bliznac:

Talán a DS9-nal érdemes folytatnod, az egy kicsit előbb kezdődött, mint a VOY, és a DS9 megmagyaráz néhány dolgot a VOY alapszitujával kapcsolatban.

Papichulo - 2012. 11. 12. 00:37

DS9 rulez, ’nuff said ;)

bluedress - 2012. 11. 12. 00:56

érdemes ellátogatni hazai találkozókra is. családias a hangulat (kevesen vagyunk), de vannak előadások, vetélkedők, kerekasztal-beszélgetések. és persze néhányan be is öltözünk :)

Kóczy - 2012. 11. 12. 03:05

Biztos nagyon nagy élmény volt. Jó volt olvasni a beszámolót.
Én amúgy nem vagyok olyan nagy Star Trek fanatikus, de a sorozatokat néztem, plusz mivel Londonban élek, terveztem, hogy elmegyek, de sajnos úgy alakult, hogy mindhárom nap dolgoznom kellett, így ki kellett hagynom.

Dark Energy - 2012. 11. 12. 08:16

Irigyel, irigyel, irigyel főleg, hogy nagy DS9 rajongó vagyok.
Nagyon köszi a beszámolót!

sziszi0129 - 2012. 11. 12. 10:14

Nekem sikerült eljutnom és tényleg nagy élmény, főleg ha az ember találkozik egy istennel(Q):D

A színészek korukhoz képest szerintem jól tartják magukat, de számomra is meglepő volt hogy a magam nem kevés 3X feletti korommal a középmezőny elején voltam, mert elég kevés az igazán fiatal rajongó.

Mo-i találkozon még nem voltam, de legközelebb azt is kipróbálom!

M76 - 2012. 11. 12. 10:37

Érdekes egy ilyen, de én bármennyire is imádom a sorozatot, szerintem ilyenre nem mennék el, hiszen nem a színészeket szeretem, hanem a történetet meg a világot amiben játszódik, és persze a karaktereket akiket játszanak. 10-ből 9x kiábrándulás a vége, ha az ember megismer egy általa kedvelt karaktert játszó színészt.

Én inkább megmaradok az illúzióban.

Sunsetjoy - 2012. 11. 12. 10:49

Komoly lehetett. Az egyik mostanában híressé vált kép a TNG stáb előtti lánykérés is itt készült? Annyira nem néztem utána…

A TOS sorozattal az a baj sokaknak mai szemmel, hogy egy elmúlt éra (ellenségkép és hasonlók) mellett többeknek a megvalósítás ellenszenves (pedig más akkortájt készült filmben sincs sokkal másabb), de a történeteket ha nézzük, nincs vele olyan sok baj.

A DS9-et többen istenítik, nincs is vele nagy baj, csak Sisko főszálja, és a lezárása (aminek persze szintén oka volt, mind annyi mindennek a ST világában).

Lord Picard - 2012. 11. 12. 13:23

Köszi az élménybeszámolót, remek egy élmény lehetett! :)) Én is imádom a Star Trek-et, csak a TOS és TAS sorozatokat nem láttam, összes többi sorozat és film pipa :D Janeway és Picard a legjobbak :))

Azt sajnálom, hogy amikor Patrick Stewart itt járt Mo-n, nem voltam még trekkie, pedig biztos elmentem volna, mert láttam videót, nem semmi élmény lehetett az sem :)) Pár éve ugyan farsangon beöltöztem, de csak kölcsön jelmez volt, ámbár a komm-jelvény a sajátom :D És ha idehaza is lenne egy nagy szabású, több szereplőt felvonultató találkozó, valószínűleg újra be is öltöznék :)

Kóczy - 2012. 11. 12. 14:48

“10-ből 9x kiábrándulás a vége, ha az ember megismer egy általa kedvelt karaktert játszó színészt.”

Akkor nekem nagy szerencsém van, mert eddig akárhány színésszel találkoztam itt Londonban, nekem csupa pozitív élményeim voltak/vannak. (Kicsit OFF, de múlt héten pl. kedvenc színésznőm, Michelle Ryan múlt héten autogramosztás után hozzám külön odajött, megkérdezte, mi újság. Akkor mondjuk majdnem eldobtam a telefonomat, úgy meglepődtem. :D -Ja, és épp SMS-t írtam-.)

Valezius - 2012. 11. 12. 15:01

Köszi az írást, nagyon klassz lett.
Eléggé függője vagyok a sorozatnak, mondjuk ezekre még nem tudom a választ, úgyhogy még van remény :)

“Mekkora egy átlagos malon űrhajó raktere?
Hogy hívták Janeway kapitány vőlegényét?
Hány részben szerepelt összesen a borg?”

Ruhám sincs, a TNG vörös egyenruhája tetszik, de még kétséges, hogy valaha gyártatok magamnak, kicsit gáznak érezném :)

Viszont ha találok egy csajt, aki szintén odavan az ST-ért, akkor a TNG pilotból megismert rövidujjú, szoknyás egyenruhát (amit talán a sorozatzáró részig nem is láttuk újra) szívesen megvenném neki ajándékba, nagyon szexi öltözet :)

Paladin - 2012. 11. 12. 15:08

DS9 a kedvencem. Viszont érdekes, hogy Jeffrey Combs-t, akit az egyik legjobb színésznek tartok, nem ott jegyeztem meg, hanem az Enterprise beli kedvenc karaterem (Shran) miatt.

M76 - 2012. 11. 12. 15:16

@Kóczy

Nem arról van szó, hogy rossz embernek tartanám őket, sőt sokan biztos nagyon remek emberek meg jó fejek közülük, de akkor se ugyanaz.

Kóczy - 2012. 11. 12. 15:27

@M76

Persze nem ugyanaz, hiszen amikor a színész egy szerepel valahol akkor nem önmagát adja, hanem benne van egy karakterben. (Én magam is színészetet tanulgatok egy drámasuliban most már lassan egy éve, és ez nem is olyan könnyű.)
Viszont egy ilyen találkozón ott önmagát adja.

Ezzel együtt tartom, hogy nekem nem volt kiábrándulás egy találkozásom sem híres színésszel, (voltam nem egy filmpremieren, díjátadón, színházban) legyen szó akár brit akár amerikai színészről.
De mint mondtam, lehet nekem van mázlim. :)

Busmen - 2012. 11. 12. 16:33

Nagyon jó lehetett! Köszi az írást , jó volt olvasni!
Az a gáz , hogy valóban semmi hír a jövőről :(

Szendzön Hemdáj - 2012. 11. 12. 18:07

Klassz írás, köszönet érte. Lehet neki fogok én is ugrani a télen az egésznek. :)
A Csillagflottás ötlet tényleg jónak tűnik, de remélem a Syfy csenelnek köze nem lesz hozzá.

Kóczy - 2012. 11. 12. 19:28

Mondjuk egy Csillagflotta akadémián játszódó sorozat nem rossz ötlet szerintem sem.

Zsurmi - 2012. 11. 12. 23:29

Idehaza úgy alakult és működött évekig Star Trek klub, hogy magyar tv adón, magyarul nem adták.

Aztán elmúlt pár év és kicserélődtek az emberek. De ha jól emlékszem, amikor új voltam ugyanez történt, csak másokkal.

Aztán idősebb és kicsit éretteb lettem, és BSG meg Firefly rajongó lettem. Szerintem a Star trek-et a kor is meghaladta. Vagy csak bennem alakult át az idealizmus relizmussá, majd az pesszimizmussá.

kazanhaz - 2012. 11. 13. 00:56

Mindig utolag tudok meg ilyeneket. Tuti mentemk volna, meg akkor is ha eppen agyban fekudtem es nemtudtam kimaszni belole :)
Javithatatlan almodozo, es hivo vagyok. Sajnalatos, hogy nem erre halad a dolog. Latszolag, jelenleg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz