login |

Sons of Anarchy – 5×10: Crucifixed – írta Ingorion

2012. 11. 15. 16:39 - Írta: vendegblogger

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Who the hell are you?

A Sons of Anarchy negyedik etapjának abszolút csúcspontja az évad tizedik, Hands címre hallgató epizódja volt, ezzel kár vitatkozni. Idén úgy látszik, a végére tartogatják a legjobbakat. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az 5×10 rossz lett volna – mintha nem is csaptak volna hozzá még tizen-pár percet, olyan gyorsan elszállt -, hanem, hogy ha nem is vihar előtti csenddel van dolgunk, de érezhetően csak összehúzták a cselekményt, hogy legyen majd hová kifuttatni az évad maradékában.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Mindig van lejjebb. Ezt megtanulhattuk volna, de mi rajongók vagyunk annyira naivak, hogy azt higgyük, a karakterek elértek a saját maguk által ásott gödör legaljára, de hétről hétre ránk cáfolnak. Ezúttal (is) Tara az áldozat, bár jelen esetben saját nagyképűségének köszönheti. Egyszerűen túlbecsülte magát és a női praktikáit, Ottót bosszúvágyával/élni-nem akarásával pedig alábecsülte.

Érezhető volt, hogy a férfi készül valamire, de azért elmotyogtam egy-két káromkodást, mikor a feszülettel nekiesett a nővér nyakának. Ahogy Tara tökéletesen összefoglalta később: Otto ugyan megmentette a klubot, de – valószínűleg utoljára – még odaszúrt egyet Jaxnek. Valamint várhatóan a saját halálos ítéletét is előrehozta.

Más frontokon is zajlottak az események, nem is akárhogy. Aminek mindenképp örültem, hogy a jelek szerint Jax bosszúhadjárata nem zárult le az őr brutális kivégzésével. Az agyatlan, csupán a rájuk kirótt feladatot végző rabok is megkapják méltó büntetésüket, ahogy most az Opie-ra halálos csapást mérő nagy darab fekete megtapasztalhatta, az évad szállóigéjévé vált “I got this”-e kíséretében.

És ezzel a klub elnökének idei őrületének repertoárja egy újabb dologgal bővült: eddig hidegvérrel ölt és konspirált, most már a listára írható a több évtizedes kapcsolatok tönkretétele is. Az biztos, hogy egyre többen kezdenek kételkedni benne – most épp Bobby. Mindenesetre ebben az általános bizonytalanságban is megtalálta a tökéletes szövetségest Chibs személyében. Ja, még el nem felejtem: a pillantás, amit Pope után küldött a Charming Heights-project terveinek átadását követően nem sok jóra enged következtetni a néger gengszter jövőjét illetően.

A múlt hét óta levegőben lógó kérdésre miszerint Juice vajon túléli-e a részt, még a főcím előtt válaszoltak. Igen, a puerto ricói megúszta, legalábbis egyelőre. Még mindig megégetheti magát, mondjuk ha Clay rájön miben mesterkedik. Már ha nem szól az öregnek, ugyanis kettejük kapcsolatát nagyon szépen építgetik, teljesen megalapozott, még ha nem is logikus lépés lenne a fiú részéről. Clay-t magát pedig mintha megpróbálnák szimpatikusabbá tenni – nem mondom, hogy sikerült is, nyilván két emberibb pillanat nem fogja kitörölni az eddig felhalmozott bűntetteit, de tény, hogy jóval kettősebb érzést hagyna maga után a kiírása, mint legutóbb. Már ha meglépik, ugye.

Az viszont biztos, hogy akarva-akaratlanul megkapta a CIA/kartell támogatását, amivel (gondolom mondanom sem kell), Jax semmilyen módon sem versenyezhet. Egyszerűen Morrow-t védik a kapcsolatai, amelyek létfontosságúak a CIA-IRA-biznisz életben tartásához. Azt már meg sem említem, hogy így Clay esélyei is nagyobbak lettek az elnöki szék visszaszerzésére, bármennyire is visszakozott a Romereóval való közös jelenetében.

Nem tudom valaki rajtam kívül jegyzi-e, de Gemma már a harmadik epizódban nem kiálthatatlan, ezúttal még az előzőnél is nagyobb lépést tett, hogy visszanyerje fia és menye bizalmát… nem kicsinyeskedem, a tőle telhető legtöbbet nyújtotta, vagyis megint összejött Clay-jel. Van egy olyan érzésem, hogy az ehéten a buliból kimaradó Nero ennek nem fog örülni. És egy új konfliktus-forrás már megint a láthatáron.

Sons live, Redwood bleeds.

Szóval itt állunk három résszel az évad vége előtt és nincs szál, ami pihenőpályára került volna, minden esemény mozgásban, minden karakter interakcióba lépett egymással. Innen nehéz lesz nagyot bukni, feltéve ha Sutter mer a maradék két évad fényében olyan dolgokat meglépni, amitől letesszük a hajunkat.

Tavaly visszakozott, ezzel megvonva az aktuális évadtól, hogy az addigi legnagyobb legyen. A jelek szerint idén nem fog a kés éléről visszatáncolni, erről az eddigi epizódok alatt tanúbizonyságot szerezhettünk. Akkor azt hiszem, minden a helyén, jöhet a záró akkord.


– We’re gonna get through this, like we do everything else.
– That’s what scares me the most.

35 hozzászólás Ne habozz!

i'm_rick_james - 2012. 11. 15. 16:57

Szerintem Clay esetében nincs semmilyen emberibb arc, egy számító g*ci.

(Ha a két momentum alatt azt értjük, amikor megölelte Juice-t, és amit előadott Gemmának a hálószobában.)

MikkaMakka - 2012. 11. 15. 17:05

ez a rész már kicsit sok volt nekem
Jax, who the hell are you?

yaze - 2012. 11. 15. 17:50

De-de egyértelmű, hogy Clay megítélésbe Sutter bele akart zavarni. A Juice, Gemma, de még a cia jelenetben is ez volt a cél, amikor Jaxről beszéltek.
Jax meg a tetőn álmodozó kiscsávóként nem tudna érvényesülni, megváltozott, de én nem érzem túlzásnak amiket eddig csinált.

marcilu - 2012. 11. 15. 18:19

A két kérdésben az én szavazatom: Clay manipulálja Juice-t és a nézőket, nincs benne semmi érzelgősség… Jax pedig újabb rossz pontot szerzett nálam a benga megölésével. A múltkori tetőről lelökés is ugyanilyen volt. Fölösleges, indulatból fakadó, negatív.

Gemma jelenetei Clay-jel zseniálisak voltak, nem igaz, hogy nem dobálják ezt a nőt díjakkal!
Még egy gondolat: Szépen építi fel Jax a csapatot, mindenkiből kisajtolja az elkötelezettséget…

Ingorion - 2012. 11. 15. 20:06

Közben kitudódott a finálé címe – J’ai Obtenu Cette. És a jelentése… :D

Lighter33 - 2012. 11. 15. 20:12

Tig még itt hallani fog egy két dolgot, ami a jövőjét illeti, fog még itt kavarodni a dolog.

cat - 2012. 11. 15. 22:29

Nagy tétben mernék fogadni, hogy az évad végére Juice el fog hullani Clay keze által. Sajnos semmi esélye nincsen… Ez a karakter nem tud hazudni, minden az arcára van írva, és Clay előbb-utóbb szagot fog. De ne legyen igazam (per pillanat Gemmára jobban gyanakszik, az tuti). Pár másik figurának szintén meszeltek, szóval nagy vérengzés lesz itt a végén. Csak Nero-t ne nyírják ki, könyörgöm, akkora telitalálat a csávó!

Don'tfuckwithJaxTeller - 2012. 11. 15. 23:20

Sutter, úgy tűnik, megirigyelte Vince Gilligant és Walter White-osat játszik Jax-szel, ami nekem sem tetszik. Lehet, hogy ez is a tanmese része és hamarosan Jax a fejét fogva, könnyek között fogja átkozni magát a döntéseiért, de szerintem is elvetik az írók a sulykot. “Jackie boy” volt a klub morális iránytűje, most meg lassan minden szempontból Clay nyomdokaiba lép: lelkiismeret-furdalás nélkül (?) átadná Tiget, Juice-ról úgy beszél, hogy “hagyjuk, hogy felkösse magát”, egyre több a hazugság, a konspiráció. Bobby reakciója beszédes volt, és már Jax is látja, hogy “még több vér fog folyni”.

Ha Sutter célja az, hogy megmutassa, miért is vált Clay olyanná mint amilyen, és így akar rámutatni, hogy íme, ezt akartátok, de a hősötök sem kölönb nála, akkor elérte a célját, de egyet kell értsek azokkal, akik azt mondják: néha már túl sok itt a szar, lassan feltelik a pöcegödör. Persze így lesz feszültséggel teli, fordulatos, izgalmas az egész évad, de Jax-ben épp az volt a különleges, hogy ő volt a lelkiismeretes törvényen kívüli. Nyilván Opie halála is nagyban befolyásolja a viselkedését, de ha már Tarának is hazudik és oda a bajtársiasság és a testvériség, akkor ő sem jobb a Miles-t lelövő Juice-nál vagy az önbíráskodásával klubot bajba keverő Tignél (lásd a friss Grim Bastards konfliktus). “Who the hell are you?”

norby - 2012. 11. 16. 00:37

Lassan már nem marad klub: Juice, Clay és Tig halálra ítélve, marad Jax, az új srác, Bobby (aki legszívesebben kihátrálna Jax mellől, pont úgy nézett rá, mint Clay-re,amikor az megölte az oroszt a rezervátumban) és Chibs, a kötelességtudó katona.
És ezért adja fel Jax a feleségét, az anyját, a gyerekeit, a klub kapcsolatait, mindent.
Valami nagy csavar kell, ha ebben van még két évad…

A néger levadászása viszont egyértelművé tette, hogy Jax végezni akar Pope-al. Érdekes értékítélet, hogy vesznie kell mindenkinek, aki részt vett Opie halálában, de ő gondolkodás nélkül lelőtte a Tig-et üldöző Ninerst.

Ja, és az előző résznél volt szó róla, de az IRA Clay nélkül nem folytatná a bizniszt. Akkor hogy?

marcilu - 2012. 11. 16. 06:24

Számomra mondjuk egyértelmű, hogy Tiget egyáltalán nem akarja odadobni Jax, éppen hogy időt nyert maguknak az ígéretével. Az évad fő célja az, hogy Pope-on bosszút álljon. Vagy tévedek?

Anthonz - 2012. 11. 16. 09:35

@norby
“Lassan már nem marad klub: Juice, Clay és Tig halálra ítélve, marad Jax, az új srác, Bobby (aki legszívesebben kihátrálna Jax mellől, pont úgy nézett rá, mint Clay-re,amikor az megölte az oroszt a rezervátumban) és Chibs, a kötelességtudó katona.
És ezért adja fel Jax a feleségét, az anyját, a gyerekeit, a klub kapcsolatait, mindent.”

Hát igen, akárhogy is belegondolunk így nézői szemmel már rég Oregonba kellene legyen az assonykával, és hagyni a francba az egészet.

Őszintén, van még néző, aki benyalja Clay dumáit?? Clay már egyáltalán nem lesz szimpatikusabb, csak kavarja, kavarja mint Piszkos Fred. Látjátok, mindenre rájön, a RICO case-re, gondolja valaki, hogy nem gyanítja Gemma meg Juice hátsó szándékait? Valóban mindkettő színészi játéka baromi jó, ott volt az undor Gemma arcán, ő már Nerot akarja, nem Clayt. A puerto ricoi arcán meg tényleg minden látszik: szégyen, bűntudat.

Szerintem Shutter pont azt mutatja meg nekünk, hogy Clay tapasztalt, megfontolt, “Jackie boy” meg egy fiú még, hiába volt meg a morális iránytűje, olyan helyzetekbe került, hogy kénytelen volt zsebre tenni azt. Kezdenek a feje felé nőni a dolgok, azért is döntött indulatból mostmár több alkalommal is. Ne felejtsük el, hogy neki rengeteg vesztenivalója van ellentétben Clay-el.

Az biztos, hogy nagyon fel van vezetve az évad vége, lesznek még itt érdekes dolgok.

junglegymer - 2012. 11. 16. 10:12

van benne egy egyenlőre, azt ki kéne javítani egyelőrére..amúgy jó a post.

dean23 - 2012. 11. 16. 11:57

Remélem Clay túléli az évadot! Nélküle olyan lenne, mint a Dallas Jockey nélkül! :D Roosevelt bosszúja jóval veszélyesebb rá. Van egy olyan érzésem, hogy ennek az egész Jax vs Clay párharcnak Juice fogja meginni a levét.

peet - 2012. 11. 16. 13:30

Jax épp bosszút áll mindenkin, akinek köze volt Ope megölésében, miért pont a legfontosabbat, Pope-ot hagyná ki? Nem fogja átadni neki Tiget, ebben biztos vagyok. Az a tekintet elég árulkodó volt a mosolygás után, mikor Pope hátat fordított neki. Gyermekkori barátját verték halálra a szeme láttára, ráadásul jópofiznia is kell azzal, aki az egészet irányította. Teljesen érthető ez a brutalitás amit ez okozott nála, akkor ott eltört benne valami.
A Tarát és a gyerekeket pedig messze nem adta fel, számára ők a legfontosabbak a klub mellett, még ha állandó veszélyben is vannak utóbbi miatt.

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2012. 11. 16. 14:17

Ilyen 180-ast a sötét irányba! Megint. Ember! Imádom ezt a sorozatot! Kurt Sutter egy zseni.

gabesz77 - 2012. 11. 16. 16:39

Jax vs Clay párharc lesz a végén, ahol az öreg majd benyögi, hogy igazából ő Jax apja. :)

Alabamasraya - 2012. 11. 16. 18:17

Pope kiikatása tuti, viszont szerintem nem az idei évadban, túl nagy figura ahhoz képest, hogy csak úgy hirtelen a maradék 3 részben. Kiváló gonosz szereplő a következő évadra, továbbá ott van a Charming Heights projekt. Nekem bejönnek Jax dolgai, ne felejtsük nem egy asszonykórus feje, hanem egy bűnszövetkezeté. Juice tuti menni fog, 90%,hogy Clay által. Biztos, hogy grandiózus 3 rész vár ránk. Clay kiiktatása érdekes lesz, ha bekövetkezik egyáltalán. A Clay-Kartell(CIA)-IRA háromszög fog még kavarásokat hozni. Tig jövője kérdéses, ne felejtsük az Ő felelőtlensége miatt jött Pope a képbe, és ez okozta Opie vesztét is. Ha kiadja Pope-nak Jax Tiget akkor azért, mert még nincs meg a teljes stratégia a nagy feka vezér kinyírására. Bobby szerepe most az, aki mutatja az egyensúlyt a jó és rossz között. Viszont az egész Otto mizériát, az Ő farka számlájára lehet írni, így a mostani problémák egyik fő kolomposa. A szar terebélyesedik, már-már mindent ellep ez a garancia az évad jó lezárásának!

rellip - 2012. 11. 16. 21:37

Azért Pope-ot nem lehet csak úgy kiírtani (a múltkor említette az 5M-ós jutalmat a gyilkosára)…
Én nagyon örülök hogy Clay nem lett oda az előző évadban. Na nem azért mert szimpatikus hanem mert eszméletlen izgalmasak azok a szálak amik rá épülnek.
Juice-t pedig legalább annyira sajnálnám mint Ope-ot.

lostfanka - 2012. 11. 16. 23:07

Mar az elozo postnal is feltettem a kerdest hogy en meg mindig nem ertem hogy Jaxnel mi valtozott hogy mostmar meg akarja olni CLayt, illetve a klub ele vinni. Clay ugyanugy kell az IRAs bizniszhez, szoval nem ertem az egesz motivaciot hogy mi valtozott azota, a klub es az IRA kozott.

Egyebkent nekem nagyon nem tetszik hogy Shutter felvette ezt a Shield stilus es ugyanabba a vegkifejeltbe es szinte ugyanazon az uton tolja oda a foszereploket mint ahogy ott tettek Shawn Ryannel kezen fogva. Szamomra ez csak egy egyszer mar bevalt recept megujitasa.

Pyra - 2012. 11. 16. 23:44

Lécci segítsen valaki!

Valahol elvesztettem a fonalat, hogy Otto miért is tartott most be Jax-nek, ill. miért pont neki?

…ha jól emlékszem, se ő se a kisöreg nem tudnak arról hogy más ül már az asztalfőn (Ez a mostani Clay látogatásnál is kiderült)…

VanillaSky - 2012. 11. 16. 23:52

” Az agyatlan, csupán a rájuk kirótt feladatot végző rabok is megkapják méltó büntetésüket, ”

Számomra ez nehezen értelmezhető. Bár mindenki másért szorít egy sorozatban, nekem a klub pusztulása materiálisan és elvekben a személyekkel együtt töltene el megnyugvással, persze ehhez kellene Suttertől is a lompos. Morális töltetet adni annak, hogy egy mocsok megölése egy ugyanolyan által magában hordoz bárminemű igazságot felettébb érdekes. Ha Popeot is sikerül eltenniük láb alól mondjuk a kartellel együtt akkor meg bohózattá válna a sorozat, oda vezéráldozatok kellenének és nem csak 1-2 prospect kimúlása, hanem az állandó tagoké is.

Pyra - 2012. 11. 17. 00:14

juteszembe…

directing bug:

a nagydarab feka, az inkább egy nagydarab szláv (bőrszín arc/fej forma, szakáll színe)…

zoo - 2012. 11. 17. 07:10

Lostfanka: Clay kell az ira-hoz, a kartelnek kell az ira, Otto kell a kartelnek, Otto ki van iktatva, ergo Clay-t felelossegre lehet vonni. Kozben intezi a legalis beveteleket is Jax, de Tara bunreszessegevel csunyan meg lesz szivatva szerintem, illetve a lopott papirok is bekavarhatnak meg.

Ingorion - 2012. 11. 17. 07:57

@lostfanka
– az előző posztomban válaszoltam a kérdésedre :)

@VanillaSky
– engem pedig például nem. de igazából a rabok levadászásának nincs sok köze ehhez. valószínűnek tartom, hogy egy “tisztes” állampolgárban is ilyen folyamatot indítana el, ha a szeme láttára végeznék ki a legjobb barátját

VanillaSky - 2012. 11. 17. 09:21

@Ingorion

“valószínűnek tartom, hogy egy “tisztes” állampolgárban is ilyen folyamatot indítana el, ha a szeme láttára végeznék ki a legjobb barátját”

Egy “tisztes állampolgár” nem kerül olyan helyzetbe, hogy egy börtönben választania kelljen a barátai közül melyik távozzon az örök vadászmezőkre, amiatt mert a másikuk Carmageddonosat játszott.:) Ez nem igazságszolgáltatás, hanem szimpla bosszú.

Valamint számomra, mint “tisztességes állampolgár” tényleg örömet okoz, ha egy sorozatban az alja nép bűnöző szenvedéseit követhetem nyomon. Bár ezt elmondtam a Shieldnél is és ott is értetlenkedéssel fogadták páran.

Mindenkinek más a motivációs tényező egy sorozatnál, Te valószínűleg értük szurkolsz, Én ellenük, de ebben nem látok semmiféle problémát. A végén kiderül Sutter kinek kedvez:)

coligny - 2012. 11. 17. 12:03

Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaki azért nézi a Sonst, mert a klub pusztulását várja. Ma is tanultam valamit.:)

Ingorion - 2012. 11. 17. 13:35

@VanillaSky
– nem a “börtön” részére, hanem simán a barát elvesztésére gondoltam. az meg hogy ki mit vár a sorozattól az individuális és változó, szóval ebbe kár is belemenni. mindenesetre én azt remélem, hogy Sutter nem lép át egy bizonyos határt és a (várhatóan) sötét befejezés nem lesz tanmese-szerű, és nem a “rossz bácsiknak bűnhődniük kell” tételt követi majd.

VanillaSky - 2012. 11. 17. 14:28

@Ingorion

Én sem tanmesét várok! Mindig a Shieldhez kanyarodok vissza, de anélkül hogy Winniék ismét töröljenek hszeket, csak annyit remélnék Jaxnek amit Mackey kapott a fináléban. Az tökéletes volt, talán tanmese de mégsem a nyilvánvaló forgatókönyv szerint.

@Coligny

Látod, ilyen is van:) A sorozat természetesen egy fikció így Én megértem ha valaki szimpátiát érez irántuk. Nekem nem sikerült. A tagok egyszerű gyilkosok, némelyikük pszichopata is, nem Robin Hood szerű stikliket követnek el, hanem a legsúlyosabb bűnöket. Az első évadokban még csak emészthető volt, mert magukhoz hasolnó társaság sérelmére akcióztak, de azóta nem egy kívülálló is a számlájukra írható. Így igen, nekem személy szerint örömteli, ha nem a felemelkedésükről szólnak a képkockák, hanem robognak a szakadék felé:)

Ingorion - 2012. 11. 17. 14:52

A Shield vége zseniális, szó se róla, mégpedig azért, mert a “gonosz” megkapja méltó büntetését, de nem úgy, ahogy az ember számít rá. Ettől függetlenül akármekkora ge**k is voltak az ottani antihősök nem lehetett őket nem sajnálni. Ezért is leszek kíváncsi Sutter mit hoz ki ebbő az egészből úgy, hogy kellően üssön, de nem másolja vele az elődöt. Na, erről akkor ennyit :)

coligny - 2012. 11. 17. 14:58

@VanillaSky

Persze, értem az indoklást, csak eddig nem is jutott eszembe ez a nézőpont. Mindenesetre én továbbra sem így látom.:)

Trapper - 2012. 11. 17. 17:27

Számomra VanillaSky gondololatmenete tök elfogadható. Aki nézi sztem próbálja a főszereplőt – jelen esetben egy egész klubbot vagy annak részeit – annak tetteit elfogadni úgy, hogy nem feltétlenül vizsgálod a helyességét. A klub érdekei ezt kívánták és ha még valami nagyon negatív dolgot is tesznek megindokolható és a saját nézőpont szerint az még elfogadható rossz. Ha majd a Niners-ről csinálnak sorozatot és crossover lesz a SOA-val, ott a SOA lesz az, aki megérdemli a golyót.

Szaddam - 2012. 11. 17. 17:55

Én azért annyira nem vennék mérget arra, hogy Clay halálával az IRA biznisz is bedőlne. Annak a pár résszel korábbi kis bunyónak Jax meg az IRA-s fickó között lehet még következménye. A kartell nagytételben vásárol a lóve pedig dől nekik is, nem hinném, hogy egy ember miatt lefújnák.

yaze - 2012. 11. 17. 21:36

Egyesek nemtom milyen sorozatot néznek… Jaxnek nem kell a drog és a fegyverek, de a rico miatt nem tud kihátrálni. A ricot akarja kinyírni, hogy mindentől szabaduljon, de amig az nem sikerült addig kell a cia, hogy megvédje a ricotol, az ira, hogy boldoggá tegye a cia-t és clay, hogy maradjon az ira. Utána mehet clayért a kaszás. Remélem érthető volt.

JAX - 2012. 11. 22. 15:39

Sztem meg fog halni az 5. évadban Clay és Juice is! Ezt abból sejtem, hogy az imdb.com-on a többi fő szereplőhöz képest csak 66 rész van írva a 69-hez képest. Jó ebben benne van, hogy lehet egyes részekből hiányoztak, de Clay sztem egyből sem hiányzott eddig. Szval nekik elvileg végük van a következő részben. De ha ennek is olyan befejezése lesz mint az előző évadnak, akkor le a kalappal Kurt Sutter előtt.

Pyra - 2012. 11. 23. 00:00

…ezexerint senki se okosabb nálam… :(

Kár!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz