login |

Sons of Anarchy – 5×11: It’s epic shit, brother – írta Ingorion

2012. 11. 23. 14:51 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

I am rapturous!

Az epizód címe igazából To Thine Own Self, a félreértések elkerülése végett, csak úgy éreztem célszerű Bobby-tól idézni a rész kapcsán. Ebből szerintem látszik mennyire imádtam ezt a hatvan percet… szinte fenntartások nélkül. Azt hiszem, elég beszédes, ha azt mondom, hogy a Lost óta nem éreztem ennyire feszültnek jeleneteket sorozatban. Filmben meg pláne nem.

Sutternek ehhez persze megint be kellett iktatnia egy-két színpadias húzást, de mint már korábban megjegyeztem, ezeket teljességgel elfogadtam már. A plusz percek pedig mocskosul jót tettek az összképnek, pedig idén nem is az akció-többlet növelésére, hanem a karakterek elmélyítésére használják őket. Gondoljunk bele: a negyven perces verzióba aligha kerülhetett volna be a Tig-Clay-párbeszéd a mostani 5×11-ből, vagy a múlt heti Gemma-Chibs-diskurzus. Szóval örülünk, hogy az FX beadta a derekát. De miért is ne tennék, a legnézettebb sorozatukról van szó elvégre.

A mostani adag rettenetesen paradox volt. Egyrészt, bár az eddigiekben is sok karaktert láttunk padlóra küldve, egyiküket se hiszem, hogy mutatták már volna ennyire szerencsétlen helyzetben, másrészt pedig úgy tűnik, lezárták a negyedik évad eleje óta képben lévő kartell-szálat. Komplikációk persze adódhatnak és valószínűleg fognak is, de hosszú idő óta először látszik a fény az alagút végén.


A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Jax sok elítélni való dolgot tett Opie halála óta, de ahogy összefésülte és kielégítette az érdek-viszonyokat, hatalmas megfontoltságra utal részéről. Így a klub most már drog- és RICO-mentes. Akkor meg hol a baj?

Clay még mindig a képben van – na meg persze Pope is, de ő ezen a héten csak említés szintjén volt jelen -, pedig ha valaha, hát most voltak közel ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra kiiktassák a volt elnököt, de a szerencse, oppardon, az írói kéz megint az ő malmára kezdte hajtani a vizet, legalábbis ideiglenesen. Túl egyszerű lett volna, ha Juice magánál tartja az iratokat és bevárja Jax-éket.

Mégsem ez az, ami zavar, és agymosott rajongóként csak jelen sorok írásakor ugrott be mi is: a törvény gerjesztette veszély eltűnésével, Jax részéről bőven elég lenne, ha a klub elé tárná John leveleit, és már túl is léphetnének az egészen. Nem tartom kizártnak, hogy erre is sor kerül, de csodálkozom, hogy ez nem jutott az eszébe. Jó, az is lehet, hogy elfelejtettem valamit, ami miatt ez nem valósulhat meg, szóval javítsatok ki, ha a tévedek.

A fentiek adták az igencsak izmos főszálat, de volt még itt esemény bőven. Mint már említettem, sokan a nullára jutottak, illetve volt akit most láthattunk úgy isten igazából először a holtponton. Unser betegségéről az elmúlt évadokban inkább csak beszéltek, de nem mutattak belőle semmit. Azonban ilyen rémesen leépülve látni szívfacsaró volt, még ha a Tarával való jelenete inkább volt megmosolyogtató és aranyos, mintsem szomorú.

Vajon az egykori seriffet meddig akarják a történetben tartani? Elfogult vagyok vele szemben, de remélem nem kerül sor a halálára, legalább a záró évadig. Kellenek az ellenpontok ebben a motoros vagányokkal, maffiózókkal és bűnözőkkel teli városkában.

Nero ismét megmutatta a badass arcát. Bár ne tette volna. Rossz volt az eddig moralitást kívánó helyzetekben mindig stabilan álló karaktert ennyire szétcsúszva látni a gyilkosság után (vajon megint droghoz nyúlt?). Gemma jelenlegi helyzete meg gondolom felért neki egy tökön rúgással. Ez van, a SoA univerzumában mindenkinek meg kell járnia legalább egyszer a poklok poklát.

Még Sutter karakterének, Ottónak is. Nézzük csak az elég impozáns listát: évek óta börtönben rohad, halálra ítélték, elveszítette a feleségét, a férfi akin bosszút akart állni megúszta és most, mikor tett még egy kétségbeesett, ugyanakkor kegyetlen lépést, hogy véget vessen kínjainak megkapja játszótársnak a Donal Logue által életrekeltett karaktert, akinek kiléte és motiváció még nem világosak, a módszerei viszont kézzelfoghatóak. A célja is egyszerű: megkeseríteni Otto utolsó napjait, amennyire csak emberileg lehetséges. Tippre az előző részben kivégzett nővér valakije, bár nem érne meglepetésként, ha a készítőknek más lenne vele a tervük.

Mi maradt még? Két rész, rengeteg levegőben lógó szál – a Pope és Clay-ügy lezárása (már ha…, ugyebár), Tig és Juice sorsának végső kimenetele, Tara és Jax, Nero és Gemma kapcsolatának új mederbe való terelése -, amelyeket reményeim szerint tisztességesen leráznak majd (a finálé címe sokat mondó mindenesetre).

I’m tired of being crushed under
the weight of greedy men who believe in nothing.

26 hozzászólás Ne habozz!

Imbuszkulcs - 2012. 11. 23. 15:04

Kár, hogy a Jax-et alakító színész egy büdös nagy ripacs, de azért még a sorozat rendben van.

norby - 2012. 11. 23. 15:12

Jó összefoglaló egy nagyon jó részhez.

Én a végén hátradőltem, és úgy döntöttem, nem fogok többet agyalni meg moralizálni rajta, olyan mesterien van csavarva, hogy egyszerűen csak élvezem nézni.

A leveleket elégették, nem? Illetve Gemma kiszedte belőle az őt kompromittáló részeket.

Illetve egy vonal kimaradt: Jax és Tara leendő civil élete. Tara végülis elfogadta az állást, bár Jax már nem ilyen lelkes, kérdés, mi lesz a börtönbeli dolgok következménye.

gabbb - 2012. 11. 23. 15:40

Szerintem a leveleket az előző évad végén láttuk utoljára, mikor Jax a szerszámos ládájába tette őket. Hogy azóta mi van velük az kérdéses.
Amúgy szerintem nincs nagy szerepük. Nem egyértelmű bizonyítékok, csak egy egyébként is gazdag képzelőerővel megáldott fickó sejtései.
Egyébként függőben van egy szavazás Clay kizárásáról egy másik tag megölése miatt.
Úgy érzem Donal Logue lesz a következő évad főgonosza, már ha sikerül a Pope-féle szálat lezárni.

seth_greven - 2012. 11. 23. 15:54

Túl sokszor lövik el ebben a sorozatban azt, hogy 10 darab rosszfiú, sorozatlövőkkel 2 ki****** méterről nem tudja eltalálni a jófiúkat. Mikor Jaxéket leszorították az útról, akkor is ez volt, meg ebben is.
Persze a kocsinak minden ablakát kilőtték, de az össz találat egyetlen golyó volt, az is csak súrolta Happyt.
Jó, értem én, hogy filmekben ez így van, de annyira nem élet-szagú, hogy semennyire.

A poszthoz pedig bocsánat, hogy megint nyelvtannácizok, de azon, hogy “amennyire csak emberileg lehetséges”, nagyon érződik az angol-hatás.

Tudom, sok sorozatot nézünk, angolul nézzük mindet, ragadnak ránk az ilyenek… de itt, a Junkie-n lassan már minden posztban van valami ilyen.

Oké, megyek a p*****a…

winnie - 2012. 11. 23. 15:59

OFF: mondjuk a példád nem biztos, hogy ilyen, s nem feltétlenül baj, de látod, hogy a poszt, a nyelvtannáci, sőt, talán a jófiú is tükörangol, némelyik már fel sem tűnik az embernek.

csak ne legyenek túlsúlyban a nyelvtanos részek, beszéljünk inkább a soa-ról.

azt hiszem, hogy ideje lesz elkezdeni a sorozatot. még szerencse, hogy már rég elfelejtettem, hogy mit olvastam az előző részekről:)

vader - 2012. 11. 23. 16:03

Amúgy a Clay kizárásáról szóló szavazást miért nem ejtették még meg? Úgy emlékszem, már az első részben meg volt említve.

RexpecT - 2012. 11. 23. 16:21

Fura, hogy az utolsó Bobby-Clay jelenetről nem írtál :)

David R. Blake - 2012. 11. 23. 16:54

Winnie, most megleptél, hogy nem nézed a sorozatot, de csak biztatni tudlak! :)

2SY - 2012. 11. 23. 17:13

Engem is a vége lepett meg a legjobban. Kíváncsi leszek Bobby mit és miért lépte ezt.

Herczi - 2012. 11. 23. 17:14

Az első képről az jutott eszembe, hogy Romeo + Luis spinoffot akarok, mexikói kartelekkel, maffia családokkal, bandákkal, CIA-val, néha vendégszereplő SOA tagokkal :D Nagy badass zúzás lenne, háttérben CIA szállal, de király lehetne.

winnie - 2012. 11. 23. 17:21

David R. Blake: utol fogom érni magam. a blog miatt van – anno nem én írtam az első kritikát róla, így nem néztem meg rögtön a pilotot, onnan meg csak minden héten szedem a részeket, de én meg nem sikerült belekezdeni.

Ingorion - 2012. 11. 23. 19:27

A végéről azért feledkeztem meg, mert láttam a következő rész promóját… nem akarok SPOILEREZni, aki azt megnézte, szerintem megérti. Meg nehéz is mindent fejben tartani :D

Don'tfuckwithJaxTeller - 2012. 11. 23. 21:42

Winnie-vel ellentétben én már régóta követem a sorozatot, sőt, rajongója vagyok, de ez a rész nekem rohadtul nem tetszett. Többen is emlegették már, hogy a SoA-ban mindenki nyakába egyre ömlik csak a szar és hogy néha már túlzás. Donal Logue-ot a Terriers óta nagyra tartom, örültem, amikor először olvastam róla, hogy jön, és amikor leesett, hogy Ottón akar bosszút állni, azt mondtam magamban, de durva! Viszont amikor megjelent Tara mögött, akkor meg egy erőteljes “na ne már”. Amikor Jax ki akar szállni, elmennének, jön a Rico-ügy, most meg, hogy Tara megint kilépne a “fénybe”, jön egy bosszúálló angyal. Persze, jogos, nézzek vígjátékokat, ha nem tetszik, hogy MINDIG jön egy drámai fordulat, de ez már túlzás.

Mint ahogy az is, AHOGY Clay megúszta. Ez az “Egy pillanat, megyek utánatok, csak beveszem a gyógyszerem” annyira Született Feleségek-es volt még Juice vizenyős bocitekintetével is, hogy csak na… Arról nem is beszélve, hogy Gemma lebukik Clay előtt a műhelynél, utána megjelenik a háznál Nero, a felbőszült (és immár gyanakvó) Clay-t Gemma simán eltereli az ajtótól és leáll csókolózni (!) a latin szeretővel az ajtóban… Persze, Clay meg közben nézi a Dallas-t whiskey-t kortyolgatva.

Valóban nyerő húzás volt, ahogy Jax csavart egyet a kartell-szálon, erős volt, ahogy Nero átment badass-be és visszanyal(t) a fagyi, még az Otto felett lebegő sötét felhő és a szűnni nem akaró szopóág is abszolút beleillik a SoA univerzumba, de a fent említett dolgok nagyon vegyes érzéseket hagytak bennem és abszolút nem tudok lelkesedni. Ne legyen igazam, de Logue részéről újabb véget nem érő kálváriajárás kezdetét érzem, mondjuk kinyírja Tarát, Jax ettől végképp elveszíti a józan eszét, stb. Clay úgy tűnik, megint megússza vagy szakadás lesz a klubon belül, Tiggy megy vele, mert kiderül, hogy Jax kiadta ( a “Júdás csókja” pillanat azért nagyon ott volt! “Még mindig szeretsz engem, Tiggy?”), de nem kerül majd sor a “nagy leszámolásra” most sem. Jax kifordult önmagából, idén elveszítettük Opie-t, nincs már Piney sem, gyakorlatilag mindenki átvág mindenkit miközben motoros drámából szenvedéstörténetté válik a sorozat, talán Bobby az egyetlen, akiben még ott van a józan ész.

Lehet, hogy én vagyok rosszul kötve, de nem ezt a SoA-t szerettem meg. A testvériség helyét átvette a konspirálás, titkolózás, gyanakvás, titkos küldetések a klubon belül, Jax gyakorlatilag kurválkodásra kényszeríti az anyját, és bár a tiszta üzlet, rendes ház az állítólagos szent cél, mindenki kifordul magából és olyan emberré válik, akinek esélye sincs rá, hogy elérje, meg Sutter úgyis beleír valamit, amitől éppen akkor szaródik majd el minden, amikor már úgy tűnik, ott a fény az alagút végén. Az idei mottó az is lehetne, hogy “Nincs fény”.

Azért kíváncsi vagyok, hogyan végződik(?).

daswalker - 2012. 11. 23. 23:00

Spoiler: Clay Jax apja.

Egyrészt amikor Jax mesélt a levelekről, látszott Bobbyék arcán hogy tudnak valamit amit Jax nem, másrészt meg a következő rész címe (Darthy –> Darth Vader). Gondolom ez az oka annak is, hogy Bobby azonnal ment Clayhez, mert tudta.

daswalker - 2012. 11. 23. 23:01

Hopp, ezt elfelejtettem. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy Clay dugdossa az iratokat.

Kriszta - 2012. 11. 23. 23:23

Remélem, Bobby nem csak azért ment Clayhez, hogy kijavítsa Juice hibáját és neki kelljen Clay bizalmába férkőznie, megtalálni a papírokat. Túl szimpla lenne. És remélem, Juice megússza.

Anthony - 2012. 11. 24. 09:08

Vaagy Jax apja még életben van. Na az is meglepő fordulat lenne :)

Zsu - 2012. 11. 24. 09:43

Hát ez k*rva jó rész volt! Minden hibájával, csavarjával és jóságával együtt… Én csak várom a következő részt… és már most rosszul vagyok, hogy milyen kevés van már csak hátra. Jelenleg ez az egyetlen sorozat, amit azonnal megnézek, érdekel, és utána alig várom a következő részt. Nem tudok az idei felhozatalból még egy ilyet említeni… :D

Norbi_023 - 2012. 11. 24. 10:14

“Spoiler:Clay Jax apja”
Lehet benne valami,mert Clay eléggé fiamnak szólítgatta Jax-et,amit Jax szóvá is tett
Viszont ha mégis így van,Clay túlélheti,mert Jax nem öli meg.Miért titkolhatták?
Amúgy ez a húzás nem lenne már egy kicsit szappanopera jellegü?azokban szoktak lenni ilyenek.

kempmove - 2012. 11. 25. 02:55

Hát Unser annyira nem egy pozitív arc, évekig nézte seriffként, ahogy a banda bűnözik balra-jobbra és azon volt csak hogy kimentse őket a bajból.

Most is ha megkérnék hogy vigyázzon Gemmára amíg elmennek leölni ártatlanokat is esetleg, vagy 2 motor eladása helyett véletlen 3 embert kinyírnak, Unser annak is örül nagyon, mert Gemmával lehet.

Azt sem tudom Unsernek mire fel vannak erkölcsei ezek után, hogy Clay nagy leleplezését várja.

Mikor a nagy szerelme Gemma maga az erkölcsi fertő.

Ennyit Unserről.

Tiggy mekkora színész. Mindig elkap a röhögés mikor arra gondolok, hogy ő hányszor röhögi ki forgatás közben vajon a saját reakcióit.
Vagy mikor visszanézi.

De a kövér prospectet senki sem überelheti. Ahogy kb. szótlan 3 részen keresztül és csak szavazásnál mond annyit hogy yea, majd ahogy kijönnek a teremből már ott ül a kanapén két csinibabát átkarolva mint vmi nagyúr.:DD

A lövöldözős jelenet tényleg komoly volt, amikor a másik sorozatban a zombikat 10-ből 10-szer fejbe lövik a civilek, addig itt a fegyverkereskedő mexikóiak 100 lövésből gépfegyverrel még a kocsi kerekét sem lövik ki nemhogy vkit a tömött kocsiból.

Persze mi van ha mind a 4-et szétlövik, nem lenne sorozat.:)

Thaddeus - 2012. 11. 25. 09:50

Na, azért az nem olyan evidens, hogy akinek fegyvere van, lőni is tud :) Egy drogbandák közti leszámolásnak azért van olyan sok civil áldozata, mert az idióták csak lövöldöznek a gettóban, de célozni egyik sem tud. Keménynek hiszik magukat, leszarnak mindent és lőnek a vakvilágban. Persze, egyetértek, hogy túlzás, ahogy a filmekben van, de nem szabad annyira komolyan venni ezt IRL-ben sem :) Afrikában volt egy bizonyos General Naked Butt. A libériai úriemberhez kb 10 ezer ember lemészárlása köthető. A nevét onnan kapta, hogy a bakancsán kívül soha nem viselt semmit, csak a fegyvereit. A seregét bedrogozta, női ruhának öltöztette, és így rohanta le a a falvakat. Igen ám, de ha fegyvered van, még nem jelenti, hogy tudsz is bánni vele. Az emberei azt hitték (és ez igaz az afrikai paramilitánsok jó részére), nem töltény gyilkol, hanem a fegyver hangja. Ezért úgy támadtak, hogy a fejük fölé tartották a fegyvert és lőttek a vakvilágba. Nem véletlenül mondta a Wire-ben zseniálisan Mouzone testvér: a legveszélyesebb dolog egy néger olvasójeggyel.

De hogy ne teljesen legyen off- ezen a Jax fater él témán gondolkodtam én is, de iszonyat szappanoperás lenne, nagyon nem örülnék neki. Thomasra még azt mondom, szódával, mert róla semmit nem tudunk, csak hogy meghalt.

A levelek kérdése: oké, megmutatja, és? Semmit nem bizonyít. A bizottság azért a normál bírói gyakorlat elvén működik. Egyedül a koncepciós pereknél elegendő egy ilyen levél az ítélethez.

Ingorion - 2012. 11. 25. 10:53

A levelekre azért gondoltam, mert a 4. évad végén eleve azoknak a bemutatásával fenyegeti meg Clay-t. Igaz, Opie meghalt és Clay is részben beismerte Piney meggyilkolását, de a leveleknek, az elnök szavának, meg mondjuk Gemma és Tara vallomásának elégnek kellene lennie. Mindegy igazából, ezen kár rúgózni, valószínűleg ezek a dokumentumok is ugyanúgy kellenek a történet alakulásához, mint John irományai.
Amúgy a lövöldözés túlélésén kár rúgózni, ezt szinte minden akció sorozatban ellövik, miért pont ez lenne kivétel? :))
Másrészt a John él/Thomas él/Clay Jax apja fordulatok iszonyatosan erőltetettek lennének, nemcsak egy évad eseményeit írná át Sutter, mint tavaly, hanem minden eddigit más megvilágításba helyezne. Szóval ajánlom más legyen az a piszkos titok.

omar - 2012. 11. 25. 19:16

Hú, a kartelles-CIA-s szál kezd összezavarodni számomra.
Nem úgy volt, hogy kartell-CIA a SoA segítségével akarja elkapni/lecsukni az íreket. Vagy rosszul emlékszem?
Ha most Jax-ék kihátrálnak az ír fegyverbizniszből, ráadásul az ázsiaiak fogják szállítani a fegyvert, akkor hogy fogják el kapni az íreket a CIA?

gabbb - 2012. 11. 25. 19:53

Nem az íreket akarja elkapni a CIA, hanem a drogháborút megnyerni királycsinálóként. Egyszerűen kiválasztottak egy kartellt akiket fű alatt támogatnak, azaz elnézik nekik, hogy az USA területén szerzik be a fegyvereiket.

norby - 2012. 11. 25. 21:47

Ez az Clay_az_apa dolog nem nagyon fér össze nekem a hátralévő két évaddal. Sutter ettől nyakatekertebb fordulatokat szokott behozni (és nem, képtelen magát kiírni :)

Brynden Rivers - 2012. 11. 26. 10:38

Én inkább arra tippelek a sötét titokkal kapcsolatban, hogy John halála klub-döntés volt és Bobby igennel szavazott (míg mondjuk Piney nem).

Jó ebben a sorozatban hogy sok ismert bűnhöz kapcsolódó csoport feltűnik/említésre kerül az IRA után most pl. a Hamasz. Globálizált alvilág :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz