login |

Alphas: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is? – írta kmdan

2012. 11. 24. 15:40 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

(Korábbi kritikák és olvasói kommentek a sorozatról: pilotkritika by human, 3 rész után by human, 3 rész után by winnie és 2×01-kritika human-től.)

Az Alphas első évadját azzal kezdtem el nézni, hogy egy rókabőrnyúzó verseny sokadik résztvevőjének ülök neki, mert gondoltam, hogy a különleges képességekkel rendelkező emberek témájából elég nehéz újat kihozni, köszönhetően annak, hogy a 4400, a Heroes, és a Smallville és társaik a hosszú évek alatt teljesen kiaknázták a témát.

Mégis meglepett, hogy az Alphas készítői egy ilyen kommersz koncepciót ennyire sablonosan és egyediség nélkül valósítanak meg. Különleges képességű emberekből alakul egy nyomozócsoport a gonosz különlegesek ellen, majd a szezon vége felé feltűnik egy rettentően gonosz különleges, aki minimum világégést akar? “Minek nézem én ezt? Hol ebben az újítás? HOL VAN ITT AZ EREDETISÉG?” – tettem fel a kérdést magamnak.

Nos, valahol a sorok között leledzik. Úgy is mondhatnám, hogy az Alphas nem hoz újat, de amit hoz, azt rettentő jó iparos módjára teszi. A 2. évadra természetesen újra összejött a csapat, újra nyomozni kezdtek, gondolhattuk, hogy megyünk vissza mi is a szokott mederbe. De nem eszik olyan forrón a kását! Az Alphas ugyanis a showrunner-cserének köszönhetően koncepciót váltott. Nem egyszerűen csak a mindenféle kapcsolat nélküli részek között sejlett fel egy átívelő főszál, hanem a 2. évadtól már minden összefügg és eleve a főszálra került a hangsúly.

Egy ilyen komoly váltáshoz azonban jó sztori és főként jó karakterek szükségeltetnek, no meg a karakterek közötti kémia. A készítők ezt úgy valósították meg, hogy fogtak mindent, ami működött az első évadban, és pakoltak még rá jócskán. Nagyon érdekes volt látni, hogy az írók olyan karakterfejlődési irányokat és húzásokat meg mertek lépni, amiket ritkán látni ilyen sorozatoknál. (“Ilyen” alatt kommersz, változtatástól rettegő, éppen ezért egy idő után totál kiszámíthatót értek.)

Lásd, az egyik részben megmentett nevenincs kis karakter két résszel később komoly problémát okozott, egy biztosított, abszolút körvonalazott, fő karakter egy csapás hatására teljesen kifordult önmagából, részekre eltűnt, megint más, a cél érdekében szadista állattá változik. És ami a szép a dologban, hogy ezek nem jöttment szereplők, akik “szájbarágósan” gonoszak, hanem fő figurák, akik igenis egyre árnyaltabbakká váltak, ahogy haladt előre a sztori.

Az évad végére olyan részeket kaptunk, ami igen súlyos témákhoz nyúltak, például, hogy a terrorizmus indokolja-e személyiségi jogok sárba tiprását, indokolt lehet-e egy ember kínzása, a totális bosszú, satöbbi. Persze nagy ívű moralizálást nem kell vizionálni, de kommersz sorozathoz képest belementek a dolgokba rendesen.

Ami igazán élvezhetővé és valahogyan egyedivé tette az évadot, azok a karakterek voltak. Dr. Rosen, abszolút bizonyította, miért ő a csapat vezetője, miért is van szükség az ő csapatösszetartó erejére, a későbbi drámájáról már nem is beszélve. Gary, az autista radar-srác, aki abszolút a csapat kabalája, egy barát elvesztését próbálta feldolgozni a maga módján. “Sentinel” Rachel részéről kapunk egy szerelmi szálat, ami eléggé lógott a levegőben, mivel a karakter nem állt elég erős lábakon ahhoz, hogy egymaga elvigye, és végül valahogy nem is futott ki semmi érdemlegesre a dolog.

Az idei évad gerincét egyértelműen a Bill “erősember” Harken, Gary, Dr. Rosen, és “hipnotizőr” Nina adták –  a legérdekesebb az volt, mikor egy-egy karakter ideiglenes távollétében ez még inkább igazolást nyert. Közöttük jelen volt a kölcsönhatás, jók voltak a dialógusaik, érezhettük, hogy napi szinten együtt dolgoznak. Mondjuk szegény Hicks-nek továbbra is elfelejtettek személyiséget adni, így ő elég furán festett, mint hősszerelmes.

A főszál pedig? Bölcs döntés volt, hogy nem tököltek, és nem próbálták túlmisztifikálni és évad végén megmutatni a főgonoszt. Azt a főgonoszt, aki miközben az Alphák igazáért küzd, el akarja pusztítani az emberiséget hosszú, susogós kabátjában. Karakterének kidolgozottsága, Dr. Rosennel kibontakozó kapcsolata és a kettejük közötti párhuzam tökéletesen szemlélteti az írókban rejlő potenciált. (Mindkettőnek effektíve nincs képessége, mégis ők manipulálnak minden, erővel megáldott Alphát).

A főszál lefolyása abszolút lekötött, kár, hogy a végkicsengése nem volt túl eredeti, és talán kicsit csalódást is kelthetett egyeseknél, viszont igen érdekes felállást hagyhat az esetleges harmadik évadra, melyről elvileg decemberben fog dönteni a Syfy.

Ha valakinek tetszenek a karakterek, és letudja az első néhány felvezető részt, nem fog csalódni az évad felétől beinduló, drámaibb hangvételű részekben sem. Ha ebben a formában folytatnák, és kicsit elengednék az írók kezét, egy topsorozat is lehetne az Alphas-ból. A 2. évad végén ugyanis van olyan reményt keltő, mint a Heroes volt a kezdetek kezdetén. Nemsokára kiderül, mihez kezdenek vele, de addig is, darálásra érdemes, azonban 3-4 rész esetleges szenvedés után azonnal kaszálandó.

22 hozzászólás Ne habozz!

payskin - 2012. 11. 24. 16:06

Nagyon jó összefoglaló, kmdan, gratulálok! 2 vagy 3 etapban daráltam le a második évadot, egész jó volt. Tényleg a végén már voltak nagyon komoly epizódok, például a Sean Astin vendégszereplésével készült rész, amiben végig próbáltam kitalálni, hogy mi a jelentősége a karakternek, a végén meg csak néztem ki a fejemből, hatalmas ötlet.

!!! SPOILER !!!

A “The only living boy in New York” egyrészt a nagy kedvenc Simon & Garfunkel számom, másrészt mekkora zeneválasztás a végére!

Sajnálnám, ha nem volna 3. évad.

BDJG - 2012. 11. 24. 16:08

Hm… az új évadból csak az első két részt néztem, utána valahogy elfelejtődött nálam a sori. De ezek után lehet le kéne darálni :D

Villám - 2012. 11. 24. 17:01

Alphas a tökéletes példa arra hogy nem feltétlenül kell rögtön kaszálni egy potenciállal rendelkező sorozatot az első évad után.
Szépen rendbe kapták magukat a második évadra a készítők és sikerült sokkal (bizonyos szintig)mélyebb és sötétebb világot összehozniuk.
Egyetlen hatalmas problémája van a sorozatnak még pedig hogy a Syfy sugározza. Szinte biztos vagyok hogy azok a vadbarmok akik már egy ideje szétbarmolják a csatornát nem fogják megadni a 3. évadot. De remélem tévedek mert még elnéznem egy ideig a sorit.

riviera - 2012. 11. 24. 17:14

remélem folytatják, mert szerintem kurva jó sorozat. a kedvenc részem, amikor Ninának gurul el a gyógyszere és ámokfutásba kezd. :) Akkor esik le igazán, hogy tényleg kell egy dr. Rosen ehhez a bandához mert kurvára instabil mindenki :DDD

Ghostika - 2012. 11. 24. 18:37

Teljesen egyet kell értenem a post írójával és az előttem szólókkal. Sajnos attól tartok én is, hogy ebből nem lesz berendelés, de kíváncsi vagyok hogyan folytatnák, mert ugye ugyan itt maradt abba kb ( téma ügyileg ) a 4400 is…
azt is le kéne darálni ismét, úgy is lesz most rá idő ;)

Harlequin - 2012. 11. 24. 18:43

Múlt héten fedeztem fel a sorozatot – a pilot nagyon tetszett, ígéretes volt, a 2-3. részt átszenvedtem 3 nap alatt.
Utána pedig nem volt megállás, most jön a se2e7 :) És tényleg érezhető a váltás a 2. szezonra, jó értelemben.

Nálam a favorit karakter Gary (mindig ledöbbenek, hogy Cartwright mennyire akcentus nélkül hozza a figurát – tetszett az első évadban, amikor volt 3 mondata rendesen is), és tényleg igazad van, ő a csapat “kabalája”. Cartwrightnak kijárna azért vmi kis vigaszdíj a megformálásáért.
A másik dr.Rosen – és külön öröm, hogy neki tényleg nincs képessége. De ha ő nincs, szétesik mindenki :D

Nina és Bill szintén kedvenc, bár Ninát az elején nem nagyon bírtam, a második évadban kedveltem meg.

Én Rachelt vmiért nem bírom annyira, mindig hisztizik, és akkor jól éreztem, hogy a szerelmi szálnak nem lesz sok szerepe. Hicksről pedig nem tudok mit mondani, szegény nagyon 2D-s lett.

Remélem berendelik a 3. évadot, ellőttem magamnak sajnos az utolsó jelenetet (azt azonban nem tudom, mi vezet oda), de kíváncsi vagyok, hogyan oldják meg.

elvis - 2012. 11. 24. 19:27

A második évad sokkal jobban sikerült, mint az első, pedig sztem az sem volt rossz. Nagyon jó volt,hogy az átívelő szál került előtérbe az egész évad során. A sztori lehet, hogy kissé elcsépelt, vagy sokat próbált, de a karakterek annyira egyediek, annyira jók a színészek, és tényleg erős a kémia, hogy simán elvitték a sorozatot, egyedivé tették. Nagy kár lenne, ha kaszálnák…

Isteee - 2012. 11. 24. 19:30

Nekem nagyon tetszett. Először azt éreztem, hogy leült egy kicsit a 2. évad eleje, de aztán azon kaptam magam, hogy szinte várom hétről-hétre az új részeket.
Pörgős volt, akciódús, és tényleg jók voltak a kiemelt karakterek. Némelyikük szinte nem is hiányzott, némelyikük idegesít, de talán éppen ezért szeretem. Van egy különleges hangulata a sorinak, nem tudom mi az, de arra 42 percre mindig kiragad a mindennapokból és erre kevés sorozat képes. :)
Talán azért ilyen jó, mert sok emberség van benne és a karaktereket nagyon közelről látjuk.

Isteee - 2012. 11. 24. 19:32

Mondjuk az tény, hogy az évad vége egy nagyon jó vég volt mindenféle szempontból. De miért lenne vége?

winnie - 2012. 11. 24. 19:53

Mert pocsek a nezettsege.

Shalafi - 2012. 11. 24. 19:54

Számomra továbbra is Gary a legnagyob karakter és elismerés a színésznek is, nekem nagyon tetszik.
Remélem megéli a 3. évadját a sorozat.

Neoprimitiv - 2012. 11. 24. 21:44

Na, akkor keresztkérdés: ha nem láttam belőle semmit, akkor lehet-e a második évaddal elkezdeni az egészet és hagyni az elsőt a fenébe? Mert ahhoz őszintén szólva még darálva sincs sok kedvem, hogy végig unatkozzak tizenegynéhány órát, csak azért, hogy megértsek valamit a következő évadból. Viszont a posztban leírtak alapján a második évad akár tetszhet is nekem – ha megérthetem.

winnie - 2012. 11. 24. 21:47

a pilotot mindenképp érdemes szerintem megnézni, jó tisztában lenni a karakterek képességeivel és habitusával – én úgy éreztem, hogy a visszatekintéssel képben voltam a 2×01-re, de persze nem tudhatom, hogy később mi jött be a képbe az 1. évadból, szóval nem biztos, hogy értelme volt a kommentemnek:)

kmdan - 2012. 11. 24. 21:51

Neoprimitiv: Simán. Az alapfelállás nem túl bonyolult. Nem egy breaking bad :D

kmdan - 2012. 11. 24. 21:54

Winnie: nem tudom, voltál-e már úgy vele, hogy olyan semmilyen egy évad, hogy mikor darálja az ember, később semmire nem emlékszik belőle? Én így voltam az első évaddal. Mikor elkezdtem a másodikat, hirtelen azt hittem, én maradtam ki valamiből, ezért újranéztem az első évad végét. Aztán rájöttem, hogy nem, tényleg ennyire semmilyen volt az első évad….

wusaa - 2012. 11. 24. 23:32

Nos,valóban a 2.évad jobb lett az elsőnél.Most nézegettem
bele az első évadba megint pár rész nekem is kiesett.Remélem lesz 3.évad és jó történet folytatás.

djangyu - 2012. 11. 25. 06:19

vazze, eddig csak azt olvastam, hogy mekkora kaszaesélyes sorozat, meg hogy van benne potenciál, de amúgy annyi.

ez a “kritika” meg ég és föld ahhoz.

:D

szerintem az első évad jobb volt. nekem a leírt csoportdinamikai fejlődés és Kat ellenére az első évad jobb volt (persze, “régen minden jobb volt”), nézhetőbb. csaponghatóbb… az írók a másodikra a történetszál tekintetében átestek a fő szál túloldalára. persze, aki a kontinuumot jobban véli mint az epizodikusságot, mint az a sorozatnézők 80%-a, akkor ez meg a hasonlók íródhatnak.

ezzel semmi baj, az emberek 90%-a így működik. És a sorozatok 95%-a. :)

Neoprimitiv - 2012. 11. 25. 08:33

@djangyu: tévedsz, nem az emberek 90%-a működik így, hanem a tévécsatornák. Ahhoz, hogy egy sorozat – főleg network-ön, de azért a kábeleseken is – képernyőn maradjon, olyan nézők kellenek, akik az adásba kerüléskor nézik, a sugárzó csatornán. Nem három hét múlva, nem iPad-en, nem Hulu-n.

Az egyre bővülő kínálatból és az egyre több alternatív, időhöz nem kötött megnézési módból pedig csak akkor fog John Smith pont erre a műsorra kapcsolni minden héten, ha alig várja, hogy mi fog történni a szereplőkkel az előző rész után. Ezért kellenek az átívelő sztorik és ezért van, hogy az utóbbi pár év összes sikeres drámai sorozata erősen szerializált és nincs köztük egyetlen epizódikus sem. Még mindig egyszerűbb egy átívelő szálat kitalálni, mint hétről hétre WTF szintű önálló esetet.

Brynden Rivers - 2012. 11. 26. 10:28

@Neoprimitiv:
A pilotot és az évadzárót (1×11) mindenképpen érdemes megnézni hogy értsd a 2. évad fő konfliktusát!

Ráadásul az évadzáró volt a legjobb epizód az 1. évadban,
ami szerintem nem volt rossz sőt.
Az 1×01 és 1×11 kívül ha nem akarod megnézni az egész évadot akkor mindenképpen ajánlott megnézni
– a 1×04-t, mert az alapozza meg az évadokon átívelő fő szálat

És ha még van kedved
– a 1×10-et ami sötétebb hangulatú rész
– a 1×06-ot ami egy karakterizálós Gary-Bill epizód, de nagyon jó :)
– az 1×07-ben szerep először Summer Glau

Az OFFtopichoz: de ha “túlszerializálják” sorozatot, akkor az adókon az rosszul is elsülhet, ha csökken a nézettség és nincs beszállási pont új nézőknek. Az Alphasnal mondjuk a 1×11 lehet ilyen beszállási pont.

dragon1986 - 2012. 11. 26. 13:17

Jó volt az évad végén ahogy a kislány leterminátorozta az anyját, amikor kiderült, hogy bele volt építve valami chip. :D

A cliffhanger, kicsit csalódás volt, senki sem veszi be, hogy csak Gary az egyetlen legény a talpon eme vidéken. :) Az mondjuk jó, hogy nem az volt, hogy utolsó másodpercekben keresztbe tesznek a gonosznak és elmarad a veszély :D

dragon1986 - 2012. 11. 26. 13:22

payskin: Sean Astin karaktere azért nem volt egyedi, legalábbis a képessége, engem Harry Potter-re emlékeztetett abban volt valami varázslat amiben a gondolatokat tárolta a fővarázsló :D

Gary amúgy néha az agyamra ment a gyerekes viselkedésével, de tényleg az egyik legjobb karakter. Rachel pasijáról meg annyit, hogy remélem hogy az valami beépített ember és a rossz oldalon áll és csak azért jött össze a csajjal, hogy kémkedjen. :)

Brynden Rivers - 2012. 11. 26. 16:05

*Ha “túlszerializálják” sorozatot, akkor az network-adókon az rosszul is elsülhet…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz