login |

Hunted: vége az 1. évadnak

2012. 11. 26. 14:55 - Írta: CyClotroniC

14 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– I’ve almost finished your book.
– Are you enjoying it?
– How does it end?
– You don’t want me to tell you that.
– I do.
– That would spoil it.
– I’m scared it’s going to end sadly…

Fanyalgásaim ellenére is korrekt osztályzatot adtam a Hunted pilotjának, mert bujkált benne valami a közhelyes tipikusság és a zavaró hatásvadászat alatt, de egészen a harmadik epizódig kellett várni arra, hogy elkezdjenek kihajtani a kezdetben elültetett magvak, és olyan kémsorozattá nője ki magát, amit bátran tudok ajánlani mindenkinek, aki némi akcióra és rejtélyre vágyik.

Talán a Homeland és a Person of Interest elegyeként lehetne jellemezni némi európai mellékízzel, hiszen valahol középtájon keveredik benne az akció, a krimi, a dráma, anélkül, hogy az egyik is túlsúlyba kerülne. A világot ugyan nem váltja meg, de egy hiányműfaj abszolút vállalható és korrekt darabja a sorozatpalettán.

A pilot során bedobált kérdések és titkok nagy része menet közben folyamatosan tisztul le vagy éppen kap újabb csavarokat, a fináléra pedig a szezon átívelő szála maradéktalanul meg is oldódik, noha maradtak nyitva kérdések bőven, leginkább Sammel és a múltjával kapcsolatban. Na jó, a kibeszélős csevegés alapján talán több kérdés is maradt.

Reméljük, hogy ezekre a Cinemax-tól is kapunk majd válaszokat, hiszen a BBC már kifarolt a koprodukciós sorozat folytatásából, így egy Berlinben játszódó 2. évad helyett egy spinoff-szerű folytatást ígér nekünk a készítő, Frank Spotnitz (Strike Back, The X Files, Millenium).

A Hunted lezárása erre valóban alkalmas – még ha nem is ujjongok az ötletért -, mert így is egy kerek történetet kaptunk, érdemes tehát tenni vele egy próbát azoknak is, akik elengedték a sorozat kezét az első két epizód során, hiszen kifejezetten izgalmassá és szórakoztatóvá válik idővel, még ha néha szemet is kell hunynunk néhány aprócska csalás és logikátlanság felett, de eleve nagyon fehér holló-kategória az olyan kémfilm, ahol ne kényszerülne erre a néző.

Adam Rayner seszínű Aidan-jét leszámítva, a színészi játék nagyon rendben volt, Melissa George (Alias, In Treatment) remekül hozta az egyszerre kemény, ám mégis törékeny Sam szerepét, amint erre a forgatókönyv is lehetőséget adott számára, Stephen Dillane (Game of Thrones) bevált enigmatikus főnökként, ám a show-t mégiscsak Patrick Malahide (Game of Thrones) lopta el nálam, mint mindenkin gondolkodás nélkül átgázoló üzletember, aki egyszerre kőkemény család- és keresztapa is.

A cliffhangerek megvoltak, néhol kaptunk érdekes flashback-eket is, és az operatőri munka is levetkőzött valamit a mesterkéltségéből, noha egy-két dialógusnál továbbra is természetellenesen lemezborítósak voltak a beállítások. A döntően inkább mégis puritán képi világ így nem igen támogatta meg a történetet semmi művészi plusszal, de többségében mégsem hatott bántóan ez az egyszerű realizmus.

Ami a sztori végét illeti, félig-meddig elégedett vagyok, nem hökkentett meg ugyan egy kicsit sem, sok minden féltávtól kitalálható volt, de jár a piros pont a következetességnek. A szezon ugyan csak kegyelem 6-os szinten indult, aztán jött a bújócskázós 1×02 mélypontként, de a harmadik résztől felpörögtek az események, így összességében, minden szépséghibájának ellenére is jár a nyolc epizódnak a 7/10-es átlag, feltéve ha kapunk folytatást és nem lesz túl spinoff az a spinoff.

14 hozzászólás Ne habozz!

nagyonnagyon - 2012. 11. 26. 15:13

Azért ez a két összehasonlítás elég meredek nekem. Én talán inkább úgy ajánlanám hogy akinek a Luther bejött az jó eséllyel próbálhatja be. Én végignéztem és olyan hosszú, regényszerű történet, nem sietnek, nem csicsázzák túl, “Killing” is említhető lehet, közhely de kb így képzelem ezt a világot napjainkban, életszerű.
Komoly előítéletekkel indultam neki és az utolsó két részre jó és fordulatos végjátékot hoztak össze. Simán jó!

M76 - 2012. 11. 26. 15:19

Ahogy már írtam korábban, az éved egészben nézve korrekt volt, nekem az első két résszel sem volt bajom, azok tekinthetőek felvezetésnek is akár, évad közepére felpörögtek rendesen az események, valóban izgultam a sorozaton, és valóban élveztem. Ezt mostanában nagyon kevés sorozat mondhatja el magáról. Persze nem olyan katarzisra kell gondolni mint egy Luther esetében, de attól még nagyon jó volt.

Viszont sajnos érzésem szerint pont a fináléra eresztettek le, nekem tisztára olyan érzésem volt, hogy még egy rész hiányzik, egy igazi odabaszós befejezés. És nem történet szempontjából értem ezt hanem arra, hogy az utolsó részben szinte semmi akció nem volt. És azért az évad során se bántak bőkezűen az akciózással, úgyhogy nem csak érzéki csalódás a sok akció után a kevesebb.

Ami még fura a befejezésben, hogy ugyan egy csomó kérdést megváloszatlanul hagytak, igazi cliffhanger mégsincs, csak mellékszálak, meg néhány karakter motivációja maradt kérdéses.

Bár érzésre nekem jobban tetszett a sorozat mint CyclotroniC-nak, mégsem tudok jó szívvel 6 pontnál többet adni rá, mert akárhogy nézem talán 1-2 8/10-es rész volt a 8-ból a többi 6,7 között mozgott és a finélé szerintem 4/10-es volt.

ui: Ja és még azt akarom hozzátenni, hogy előzetesek alapján nem tetszett Melissa George a címszerepben, de engem megyőzött, most már el se tudnék képzelni mást a szerepre.

CyClotroniC - 2012. 11. 26. 15:23

Nyilván olyanhoz próbálom hasonlítani, ami a legtöbb embernek mond valamit, tehát ismertek, és nem feltétlenül minőségre kell gondolni. Mindkettő sorozatban van valami kémkedés, megfigyelés, de annyira nem drámaorientált, és nem is olyan minőségi mint a Homeland, ellenben nem is olyan pörgős, mint a Person of Interest szerintem.

A Lutherhez egyáltalán nem hasonlítanám, az azért mégiscsak egy egy szerializáltabb nyomozós sorozat, mégha hihetetlen jó is a karakterizációja, ami egy kerek egésszé fogja össze az ügyeket, no meg annak van egy nagyon erős melankolikus, sötét tónusa.

Persze mindenki láthatja máshogy, de jobb akkor így, hogy meg van magyarázva, hogy miért is helyeztem a fenti kettő közé ezt jellegre és tempóra.

Brynden Rivers - 2012. 11. 26. 15:58

6,5/10
Korrekt sorozattá nőtte ki magát, jó színészi játékkel, de megvannak a hibái. (+pont, hogy nem amerikai).

Hangulatra nekem a Spooks vagy a skandináv krimik jutnak eszembe róla (életszagú, mocskos üzelmek, nem az akcióra van kihegyezve)
A Homeland-hez és a POI-hoz szerintem sok köze nincs
(nem hősies, nem paranoiás, nem megmentős, és nincsenek igazán jófiúk)

CyClotroniC - 2012. 11. 26. 16:11

Amúgy hivatalosan Spooks utódnak szánták, csak azzal nem sokan lennének beljebb szerintem. Egyébként én se állítom, hogy erre a kettőre hasonlít, pont azt mondom, hogy a kettő között van, ha a dráma és az akció mennyiségét és elegyét nézem.

Ami amúgy nagyon skandináv krimis most, az a Falcón, pont ma néztem bele. Persze ez mediterránabb, fülledtebb, mivel Sevilla-ban játszódik, de olyan skandináv krimisen meggyötört és cammogós kisugárzása van. Majd írok róla, de ha valaki olyat keres, nyugodtan ránézhet addig is.

Magaszarik - 2012. 11. 26. 17:57

Hiánypótló volt ezekben az ínséges időkben.
Jó karakterek, brit style, életszerű.
A befejezés lett szerintem a leggyengébb.
Ha hozta volna az átlagot, akkor nálam 8.

m76 - 2012. 11. 26. 19:15

Falcón-ba én is belenéztem, de 10 perc után dobtam, mert semmi se fogott meg benne.

Hegedda - 2012. 11. 26. 19:31

A Hunted jó volt, de a Falcon első rész után nagyon billeg a határon…………..
Valahogy nincs olyan hangulata, mint gondoltam az előzetes alapján, de meglátjuk….
Igazság szerint elnéztem volna még egy évadot, szórakoztató volt nem sok klisével, jó karakterekkel……

nagyonnagyon - 2012. 11. 26. 19:47

CyClotroniC: igazából nem is az a lényeg hogy mihez hasonlítjuk hanem hogy ha az első részt megnézi valaki és a hangulat bejön akkor a sztori csak egyre jobb lesz. Ebben azt hiszem egyetértünk. Nekem a végével sem volt problémám, talán csak annyi hogy az x kérdés közül pont az oldódott meg amiről azért sejteni lehetett nagyjából a végkifejletet.

N075 - 2012. 11. 26. 20:34

Nekem is bejött, korrekt volt, lekötött várom a folytatást. “Feltéve ha kapunk folytatást és nem lesz túl spinoff az a spinoff.” Hát igen, ebben pedig csak reménykedem, mert kár lenne érte, engem érdekelnének a válaszok.
MG sok negatív kritikát begyűjtött, de én egészen megkedveltem őt a karakterével együtt.

GodBadka - 2012. 11. 27. 06:06

Én kedveltem ezt a sorozatot. Reménykedem a folytatásban. Szívesen követném tovább a történetet.

Jab - 2012. 11. 27. 22:46

Most a cikk hatására néztem meg, érdekes hangulatú a sorozat de szégyenemre igazából nem értettem meg a végén.:p
Miért akarták megölni és ki a kisbaba a végén?
Ha valaki gondolja leírhatná röviden :D

CyClotroniC - 2012. 11. 28. 03:07

A gyerek az övé, ugye terhes volt, mikor a pilotban lelőtték, de a gyerek mégis túlélte, amit Aidan apuka elől is eltitkolt Sam. Hogy miért akarták lelőni? Most már magyarázható azzal, hogy elkezdett foglalkozni az Hourglass témával, de hogy anno, még a pilot idején miért árulták el, azt egyelőre nem tudjuk, ahogy azt se, hogy anno miért rabolták el. Remélhetőleg majd a folytatásban azért kiderül…

Jab - 2012. 11. 28. 16:41

Ok, köszi :)
Remélem lesz folytatása!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz