login |

American Horror Story – Asylum: 6 rész után (spoilermentes)

2012. 11. 27. 14:40 - Írta: CyClotroniC

39 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, minisorozat,

Dominique, nique, nique, s’en allait tout simplement…

Elmegyógyintézet, bőrnyúzó sorozatgyilkos, földönkívüliek, szörnyek, nácik, némi ördögűzés, egy csipetnyi lobotómia és persze az elmaradhatatlan, vidám francia dallamok. Nagyjából ezekből az alkotóelemekből gyúrták össze az idei, jóval elszálltabb, betegebb, szerteágazóbb American Horror Stroy-évadot az alkotók, ami eddig nálam simán lenyomja a tavalyi házas történetet.

Az első szezon valamivel lassabb és kimértebb volt, egy érezhetően dominánsabb fókusszal, míg idén több szál is fut folyamatosan egymás mellett, anélkül, hogy egyik is elnyomná a másikat, sokkal jobban foglalkoztatva a hihetetlenül jól összeválogatott színészgárda minden tagját, ahol Jessica Lange mellé lazán felnőtt Lily Rabe Mary nővérje, Sarah Paulson Lanája vagy éppen Zachary Quinto Dr. Thredsonja.

A második szezon legnagyobb erénye talán, hogy egyáltalán nem veszi magát túl komolyan, nagyon is tudják a készítők, hogy mit írnak, így féltávig pontosan addig feszegette csak a szórakoztató ponyva határait, hogy véletlenül se billenjen át polgárpukkasztó giccsbe és öncélú sokkolásba.

A beteges felszín persze nem működne ilyen jól az alapok nélkül, hála a remekül körülírt és eljátszott karaktereknek, egyelőre képesek kordában és átgondolt keretek között tartani a történetet, sőt az utóbbi három részre kifejezetten fel is erősödött a sorozat, a Brad Falchuk-féle 2×05-nél tetőzve, amihez Murphy-ék zseniális házi rendezője, Alfonso Gomez-Rejon is bőven hozzátette az emlékezetes fény- és árnyjátékait.

Hiába érdekes az atmoszféra, és helyenként kifejezetten sziporkázóak a párbeszédek, mégis a színészek teszik igazán naggyá ezt a szezont, jóformán kivétel nélkül lubickolva a szerepeikben, így az AHS: Asylum esetében teljesen új értelmet nyert “heti betegek” is csak asszisztálnak az állandó szereplők örömjátékához.

Nehéz megmondani, hogy egy nagyon sötét thriller és a horror között hol a határ, de az Asylum kétségtelen erőssége az, hogy egyáltalán nem slasher darabolással vagy ijesztgető hangeffektekkel akarja a székbe szögezni a nézőt, ami mindenképpen dicséretes.

Eddig nagyon erős 7-es a szezon, és ha nem hibáznak nagyot, még ez simán kúszhat feljebb is, hiszen a 2×05 is bebizonyította, hogy ott van az a 8-as is a sorozatban. Ó, és azt nem győzzük elégszer leírni, hogy az American Horror Story esetében minden évadot egy különálló, kerek minisorozatként kell kezelni, így annak is szabad a pálya, aki nem látta az első szezont, vagy éppen nem jött be neki.

39 hozzászólás Ne habozz!

endel - 2012. 11. 27. 14:55

ahh, 3 reszt birtam, egyszeruen unalmas volt nezni, pedig az 1. evad nekem kiemelkedo volt

winnie - 2012. 11. 27. 14:58

lehet, hogy akkor fordítva is igaz a dolog? ha valakinek az s1 nem jött be, ez bejöhet, és ha az bejött, akkor ez lehet, hogy nem? nekem szerencsem van, mert a kornyezet es az idősáv abszolút kedvelt, szóval:)

már csak az a kérdés, hogy abszolút pozitívum, hogy teljesen másmilyen a 2 szezon, vagy ez inkább hátrány.

Gaines - 2012. 11. 27. 15:14

Azért jellemző, hogy a Ryan Murphy által írt hatodik rész volt a leggyengébb. :)

Ahhoz képest, hogy zsigerileg gyűlöltem a pilotot, majd – ne kérdezzétek, miért – megnéztem az első évad felét, és ugyan voltak benne jó pillanatok, összességében idegesített (főleg az epilepsziás vágás, amit mostanra sikerült úgy-ahogy megszoknom)… szóval, ehhez képest le vagyok döbbenve, mennyire tetszik az új évad. Feszesebb a sztori, jobban működik a hatvanas évekbe és az elmegyógyintézetbe helyezve a ponyva hangnem, szimpatikusabbak és/vagy érdekesebbek a karakterek, mint az első évad lapos, ellenszenves yuppie családja. A 2×05-öt hihetetlenül élveztem.

Meg hát komolyan. James Cromwell, mint náci őrült tudós? Legjobb.

gega33 - 2012. 11. 27. 15:14

“lehet, hogy akkor fordítva is igaz a dolog? ha valakinek az s1 nem jött be, ez bejöhet, és ha az bejött, akkor ez lehet, hogy nem?”

Nekem is az első évad nagyon tetszett, míg ez kevésbé. Haveromnak pedig a 2. évad jobban tetszik mint az 1.

Rekuhugi - 2012. 11. 27. 15:26

Hmmmmm nehéz eldönteni, melyik évad a jobb, az tény, hogy nem bírtam az 1. évadban a háziasszonykát, de az ottani szellemek érdekesebbek voltak, kicsit érthetőbb múlttal. Ebben az évadban csak kapkodom a fejem, nem tudom hova rakni még az ufókat, meg az ördögöt, meg a nácit, meg Anne Frank wtf??? :D mármint, ez is érdekes évad, szeretem nézni, a kerti mutánsok kifejezetten ijesztőek, csak azt nem tudom, hogy kibogozzák-e a szálakat vagy meghagyják a “ahogy gondolod” választ..

BagYu - 2012. 11. 27. 15:34

Szerintem is jobb volt az S1.

Kicsit laposnak érzem az egész évadot, bár a laposságával még mindig nálam a top10-be benne van. :)

CyClotroniC - 2012. 11. 27. 15:40

Egyszerűen szerintem nehéz ezt az AHS dolgot komolyan venni igazán, éppen ezért az elborultabb arca a jobb számomra, pont azért mert kicsit komolytalanabb… Tavaly nálam Kate Mara karaktere volt az üde színfolt, és gyakorlatilag ugyanezt a figurát kapta most idén Lily Rabe, kell egy ilyen önfeledt troll a csapatba. Viszont ami hatalmas plusz most, az a Quinto féle elmeroggyant, amihez tavaly nem volt hasonló. Imádom az ilyen zakkant sorozatgyilkosokat, no :P

Az erdei lényeken amúgy szerintem nincs mit kibogozni vagy tovább foglalkozni velük. Egyszerűen csak kísérleti maradványok, amolyan járulékos áldozatok és kész.

jim455 - 2012. 11. 27. 15:46

Az, hogy melyik a jobb nehéz kérdés.Ugyan stílusjegyeiben és hangulatban nagyon hasonlít az elsőre, ez azért másmilyen.Tényleg durvább, és elborultabb.Itt konkrétan 1, 2 emberen kívül az össszes őrült, és nem tudsz annyira kötődni hozzájuk, míg az elsőben egy család volt, nekik azért lehetett drukkolni.
Ami mondjuk nagyon tetszett az első évadban és ebben nincs az a múltra visszatekintő cold openek, de nekem nagyjából egyformán tetszik mind a két évad.
Az meglep, hogy valakinek az egyik tetszik és a másik nem, mert azért eléggé hasonlít a kettő.

cat - 2012. 11. 27. 15:58

Nekem is jobban tetszik ez az évad, pontosan illik rá az, hogy feszesebb. És vannak benne olyan jelenetek, hogy csak nézek – ma már tényleg bármit lehet mutatni a tévében. Minden színész nagyon nagyot alakít, én mondjuk nem szeretem Sarah Paulsont, de itt ő is remek. A főcíme pedig annyira beteg, nem is emlékszem, láttam-e már ennél nyomasztóbbat, át is tekerem mindig, 1x pont elég volt végignézni :D

perfect0 - 2012. 11. 27. 15:59

Nekem hatalmas pozitív meglepetés a második évad az elsőhöz képest, sokkal jobban bejön, főleg a sötétebb és erősebb atmoszféra miatt.

pingvin - 2012. 11. 27. 16:07

Nekem tetszik ez az évad is.

superpityu - 2012. 11. 27. 16:07

nekem is jobban bejön mint az első évad. nagyrészt mondjuk a színészeknek köszönhető, Lyli Rabe és Jessica Lange is brillírozik a szerepében (tippre Lange néni ismét megkapja a GG-t és az Emmy-t a mozimatinés megnyitóbeszéd után), és Zachary Quinto is hatalmasat hoz. ami kicsit zavar, hogy amikor már azt hinné az ember, hogy valaki aki nem teljesen roggyant agyilag, akkor kiderül róla valami ami betegebbé teszi mint az összes szereplőt. de ennyit be kell nyelni, ha ilyen fasza részeket kapunk. ja különösebb bajom a 6. résszel sem volt.

“kell egy ilyen önfeledt troll a csapatba” ezen hangosan felröhögtem :D Mary nővér a troll :D

Imre - 2012. 11. 27. 16:12

Én az első évadot három rész után félbehagytam, és csak most nem rég fejeztem be. Egyszerűen nem keltette fel az érdeklődésemet sem a központi család (Connie Britton feje ritka irritáló számomra) sem a ház körüli rejtély, mert tulajdonképpen azon kívül hogy mindenki halott, nem volt semmi extra. a második évad viszont egy teljesen kiszámíthatatlanabb környezet és történet köré épül kezdve SPOILERaz ördög által megszállt nővérrel, folytatva a sorozatgyilkos pszichológussal és a náci dokival. Spoilgervége
nem igazán lehet kikövetkeztetni hogy mi lesz az évad vége, míg az első évadban lehetett várni hogy mindenki a ház foglya marad.
a lényeg, hogy a második évad eddig magasan jobb számomra mint az első

CyClotroniC - 2012. 11. 27. 16:20

“tippre Lange néni ismét megkapja a GG-t és az Emmy-t a mozimatinés megnyitóbeszéd után”

Én is arra mondtam, hogy az egy díjátadónak írt és mesterien lehozott jelenet volt. Végig remek volt az S1-ben is, de ilyen erős jelenetre nem is emlékszem onnan.

Mondjuk így utólag úgyse hiszi el senki, de én Quinto-n kívül senkire se gyanakodtam Bloody Face témában, igaz, hogy rá is csak azért eleinte, mert jobb és logikus jelöltem nem volt, hiába akarták James papát eladni erre a szerepre az egyik részben. Akkor mondjuk 100%-os lett és vigyorogtam is rendesen, mikor felvette magnóra Kit “vallomását”.

Egyébként ez a “kiszámíthatatlanság” is egy jó jelző az S2 mellett. Az első szezon viszonylag lineáris volt, megszokott stílusjegyekből építkezett és igazán meghökkentő fordulattal nem is szolgált. Na jó, a Piggy Piggy fillerszál csattanója nagy poén volt, de alapvetően ez az egyik főelőnye a mostani szezonnak a tavalyival szemben, hogy ott kilométerekről látszódott, hogy hová tart a sztori, itt meg gyakorlatilag lövésem sincs, hogy mire akarják majd kihozni a finálét. Egyelőre kb csak annyi tippem van, hogy Bloody Face még azért aktív, mert a doki csak összerakta azt az immunbooster szert a laborban :P

Wolf Haley - 2012. 11. 27. 16:28

én nem láttam z első évadot, így arról nem tudok nyilatkozni, viszont ez a második ez nekem telitalálat. eddig nekem 9/10. már az elmegyógyintézettel megvette, az meg, hogy még benne van ez a tudomány-vallás ellentét, ezzel teljesen levettek a vállamról. a színészek is nagyon jók. és annyira töményen beteg az egész, hogy ilyet még nem láttam sorozatban (talán keveset láttam?).
na szóval a lényeg, hogy eddig nagyon erős szerintem ez az évad.

Wolf Haley - 2012. 11. 27. 16:28

őőő mármint a lábamról vettek le, nem a vállamról.. :D

Wolf Haley - 2012. 11. 27. 16:30

az*, megvettek*
na nem offtopicolok tovább, csak fáj elolvasni a saját írásomat, és kötelességemnek éreztem:D

Réka - 2012. 11. 27. 16:32

Igen, de én pl. már nem Quintora tippelek a modern Bloody Face esetében, mert második hallásra egyértelműen Dylan McDermott szólt a telefonba, úgyhogy várok még valami csavart vele kapcsolatban. :)

Lemoni - 2012. 11. 27. 16:33

Mindkét évad nagyon jó, de ez a második annyira beteg és nyomasztó, jó értelemben persze (már amennyire pozitív kicsengése lehet az ilyen jelzőknek), hogy teljesen lebilincsel és magával ragad. Nekem tetszik, hogy nem egyféle gonosz garázdálkodik, hanem a megszállott emberi gonoszságtól (náci doki) az ördögi megszállottságig (Mary Eunice nővér), a pszicho Thredsontól a züllött múltú Jude nővérig stb. nincs egy pillanat nyugalom. A francia dalocskától már a falat kaparom, de működik mint pavlovi reflex, azonnal belök a megfelelő hangulatba, ha meghallom. A színészek zseniálisak egytől egyig, de Jessica Lange-t muszáj még így is kiemelnem, pazar, amit csinál. Várom a további rémisztő lényeket, amiket/akiket beharangoztak az évad előtt, lesz itt még tobzódás, érzem :)

CyClotroniC - 2012. 11. 27. 16:38

Réka: Az se hülyeség, hogy az a meglepi, hogy visszarántanak a szerepre egy S1-es szereplőt. Én már Ian “cocksucker” McShane-t várom nagyon, hogy mit fog hozni.

paranoid android - 2012. 11. 27. 16:38

Én nagyon szerettem az első évadot, és eddig ezt is imádom. A gyönyörű és zseniálisan hangulatteremtő technikai megvalósítás szép kontinuitást hoz a két évad között, ami számomra fontos plusz. (Furcsa, hogy mindkét évad első részében kapkodónak és túlzónak éreztem ezt, amit később nagyon megszerettem.) Narratíva terén most érződik, hogy magabiztosabbak az írók, és mernek szerteágazóbb történetszálakkal és több fontos karakterrel dolgozni egyszerre. De nálam ez nem jelenti, hogy ez az évad jobb, csak más.

minase - 2012. 11. 27. 16:51

Minden héten nagyon várós. Rajtam fog az a fajta horror, amit nyomnak. Főleg a kiszolgáltatott helyzetek, de azért képileg is üt sokszor. A karakterek nem a szó megszokott értelmében “szerethetőek”, de a legtöbbről el tudom mondani, hogy többet akarok tudni róluk.

Hozzáteszem, sokkal bátrabban állok a nézéséhez, tudván, hogy egy kerek évadot terveznek a sztorival. Ha most itt az lenne, hogy ez a gyogyó lenne meghatározatlan évadon át, akkor az ilyen idegen lény szálak eléggé kétségbe ejtenének.

Házi feladat: olvasson Mengele ember-kisérleteiről, aki még nem tette.

szonja - 2012. 11. 27. 17:26

Én imádtam az első évadot, és amikor elindult a második, nem gondoltam volna hogy jobban fog tetszeni mint az első. Tévedtem, a második (szerintem) sokkal ötletesebb és kreatívabb mint amilyen az első volt. Az új kameramozgásokkal nem vagyok megelégedve, szerintem túl intenzívek, de ez már csak egy kis kekeckedés a részemről …
Kedvenc karaktereim Lana, Thredson, Mary Eunice és természetesen Sister Jude. Az évad elején direkt figyeltem hogy Lange alakítása mennyire lesz hasonló az első évadhoz képest, és bámulatosan teljesít eddig :) Külön tetszik hogy igazán művészi jeleneteket és monológokat kap, csakúgy mint Mary Eunice :) Egyébként a zeneválasztás is nagyon jó, a Dominique szinte minden nap a fejemben motoszkál …
A 2×6 nem az évad legerősebb epizódja, azt eddig a 2×5 nyerte el számomra, viszont a szezon végére ez még bőven változgat :) Alig várom a folytatást!

gyerecske - 2012. 11. 27. 17:47

Idén ez a legnagyobb kedvenc.Nekem is jobban tetszik mint az első, pedig az sem volt gyenge.

S84 - 2012. 11. 27. 17:50

Kicsit félve kezdtem el nézni az első évad után ami egyébként nagyon tetszett, de nem csalódtam.
Zseniális az egész, a szereplőgárda is első osztályú alakítást nyújt Lily Rabe-ről nem gondoltam volna az első évad után hogy ennyire tetszeni fog a karaktere ill. az alakítása, de Démonnővérként valami zseniális, csakúgy mint mint mindenki (Jessica zseniális mint mindig :D).

Az egész úgy jó ahogy van.

Valóságshow a gyogyóban :D

Zsu - 2012. 11. 27. 18:12

egyszerűen imádom :) végre egy nagyon beteg sorozat, ami az én ízlésemnek tökéletesen megfelel :)

szendroib - 2012. 11. 27. 20:09

Nekem nagyon tetszik a második évad is, az ufos vonalat leszámítva.

LaCRossE - 2012. 11. 27. 20:13

Érdekes, én először a 2. évad első részével kezdtem, és nagyon nem tetszett, úgyhogy áttértem az első évadra, ami teljesen magával ragadott, utána folytattam a 2. évaddal (megint első rész), és sokkal jobban bejött utána. Nem tudnám eldönteni, melyik tetszik jobban, talán az 1. évad, mert bár imádom a mostani túlságosan is elborult stílust, az előző szezon jobban tetszett.

Cs.Andris - 2012. 11. 27. 20:42

De milyen UFÓS vonalról beszéltek? Teljesen kidolgozatlan, pár álmot bevágtak mint képi anyagot és volt egy kis robotszerű pókica. Egyáltalán nem erős szál.

pogacsa - 2012. 11. 27. 20:44
Shannen - 2012. 11. 27. 21:12

Tetszik a második évad, színészek egytől-egytig zseniálisak, de az 1.évad jobban bejött. Pont azért mert az nem volt ennyire zavaros,mindentakaróegyszerre és nem a horor műfaj különböző vállfajait igyekeztek egyszerre az arcomba dobálni, nem azon volt a hangsúly, hogy 15 percenként lássak valami undorítót, vagy sokkolót, hanem feszültséget keltettek minden sallang nélkül.
Ettől függetlenül,mint írtam tetszik a második évad, de nekem helyenként már sok(k). Van, hogy már teljesen feleslegesnek érzem azt a durvulást,amit véghez visznek. De persze így is tűkön ülve várom,hogy mire fog kifutni ez az évad.

jim455 - 2012. 11. 27. 22:02

”én Quinto-n kívül senkire se gyanakodtam Bloody Face témába”

Én nem, az elején tényleg elhittem, hogy ő az egyetlen normális karakter, aztán mikor beteg módszerekkel gyógyította Lanát, akkor sejtettem, hogy ő se az.
Végül amikor kihozta Lanát, és beléptek a lakásába, akkor beugrott Bloody Face, gondoltam, hogy itt valaminek történnie kell, mert ez így túl szép.Végül mikor nem engedte telefonálni, akkor már én is elég biztos voltam benne.:)Amúgy Dylant én is várom, az első évadban nagyon bírtam a karakterét.

hehehe - 2012. 11. 27. 22:40

Idei egyértelmű favorit. Azt vettem észre, hogy jobban várom a részeket mint Dexterből, vagy TWD-ből pedik ők is nagyon összekapták magukat idén. Minden perce leköt, a dominique pedig zsenális a sorozatban.
Az én esetemben az s1 sem volt rossz, de inkább csak a futottak még kategóriába fért bele. Most viszont abszolút kedvenc.
Kitalálható volt, hogy a doki a gyilkos (ugye el is hintették, hogy orvosi szaktudás szükséges a nyúzáshoz ami Tate-nek nem igazán van meg) de nem baj, hiszen nem is ezzel akarták megfogni a nézőt, én pl 1 pillanatig sem gondolkodtam rajta ki lehet az.
A színeszek egytől egyik zseniálisak.(Talán egyetlen kivétel az öreg doki, őt nem igazán csípem)
10/9 eddig de csak mert várom, hogy mégjobban elkápráztassanak.

jones5555 - 2012. 11. 27. 22:40

Mary nővér pirosban táncolós zenéje:
http://www.youtube.com/watch?v=uWCMhL5qxlE&list=LLqBmrmnB0niamIckEgpc7cQ&feature=mh_lolz

Nekem a második évad jobban tetszik, de csak egy árnyalattal. Nagyon remek show!

superpityu - 2012. 11. 28. 21:12

nem tudom, hogy sikerült átfutnom a hír fölött, hogy Frances Conroy is visszatér (most direkt visszanéztem és junkie-n is volt hír). teljesen meglepődtem, hogy most facebookon szembetaláltam magam egy képpel amin ő van. na azért az emmy jelölése után lehet úgy gondolták, hogy nem kellene megválni tőle.

EphemeronXOXO - 2012. 11. 29. 10:20

SZuperpityu de még hogy!!!!!! De még hogy tér vissza! :PPPPPPPPPPPPPPP Zseniális csak szuperlativuszokban tudok erről a sorozatról beszélni.

psztrnk - 2012. 11. 29. 17:20

Amúgy biztos voltam benne, hogy az első évadot úgysem tudják űberelni…

Hála az égnek tévedtem. :D

angel279 - 2013. 08. 08. 07:24

Sziasztok!

Én nemrég akadtam rá erre a sorozatra. A második évad érdekelne. Tudna nekem segíteni valaki hol tudom megvenni, vagy letölteni? Ja és persze ha lehet szinkronosan. Előre is köszi a segítséget.

CyClotroniC - 2013. 08. 08. 09:07

angel279: A második évad még nem jött ki szinkronosan, csak eredeti nyelven tudsz hozzájutni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz