login |

Pilot: Falcón

2012. 11. 27. 22:06 - Írta: CyClotroniC

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Falcónnal egy újabb meggyötört lelkű, magányos nyomozót köszönthetünk a képernyőkön az angol Sky Atlantic négy részes sorozatában (előzetes), amely Robert Wilson, Portugáliában élő brit krimi író azonos című regényciklusának első két kötetét, a The Blind Man of Seville-t és a The Silent and the Damned-et dolgozza majd fel. A Falcón – 1×01-1×02 az előbbit fedte le.

Javier Falcón (Marton Csokas), sevillai nyomozót a Semana Santa idején egy jómódú étterem tulajdonos halálesetéhez hívják, akit egy székhez kötve találnak meg, levágott szemhéjakkal a fal felé fordítva, feladva a leckét: mi lehetett olyan borzalmas, ami ekkora kínokat okozhatott? Nyomozónkat azonban nem csak a szokatlan ügy terhe nyomja, hanem gyerekkora elfeledett képei is gyötrik, ahogy egyre inkább szembe kell néznie saját és a már elhunyt világhírű festő apja múltjával is.

Az első két rész során egy régi vágású, sötét tónusú, magányos és keserű történetet kapunk, mindezt megbolondítva Sevilla fülledt és nyomott légkörével, az arab és spanyol jegyeket is magán hordozó építészetével, hangulatos belső udvaraival és mediterrán sajátosságaival együtt.

Azt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy Falcón nyomozása sokkal inkább válaszkeresés, az igazság és a múlt titkainak felkutatása, semmint klasszikus rendőri munka, ráadásul néha kifejezetten úgy érezni, mintha nem is ő hajszolná a gyilkost, hanem az vezetné be a morzsákat követő főhősünket maga után a sötétségbe.

Leginkább a skandináv krimik introvertáltsága, zárkózottsága és belső harcai jellemzik a történetet, így a néző többnyire egyedül marad a főhőssel és a várossal egészen a második epizód végéig, az első kötet lezárásáig. Marton Csokas remek, de sajnos nem kiemelkedő útitársnak bizonyult, noha azt is hozzá kell tenni, hogy nem egy egyszerű feladat minden érzelmet és gondolatot pusztán merengésekkel közvetíteni.

Az első két epizód legerősebb pontjai mindenképpen Sevilla légköre és maga a végkifejlet volt, így főleg ezeknek köszönhető a halvány 6,5/10-es osztályzat. A The Blind Man of Seville egy lassan hömpölygő, egyedi ízű történet, amihez megfelelő hangulat kell, de ha valakihez közel áll ez a műfaj, akkor semmiképpen sem érdemes kihagynia, még ha nem is egy többször nézős darabról van szó.

4 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2012. 11. 27. 23:10

Én nem tudom milyen hangulat kell hozzá, de szerintem valahol nagyon félresiklott az egész. Nem tudom konkrétan megmondani, hogy miért, talán a zeneválasztás miatt, vagy a mondanivalóval szöges ellentétben levő kép világ miatt, esetleg a sótlan főszereplő miatt, vagy akár az is belejátszhatott, hogy az én hangulatom nem volt megfelelő hozzá. Annyi bizonyos, hogy a kaszának a végső suhintást Hayley Atwell szokásos színpadias túljátszása adta, amikor azt mondtam, hogy kösz ennyi több mint elég volt Falcónból. Pedig amikor rábukkantam a sorozatra azt hittem ez lesz a következő Zen, de sajnos fel se állhat mellette.

Pontozni természetesen nem fogok, mivel nem néztem végig az első részt sem.

CyClotroniC - 2012. 11. 27. 23:22

Csokas idővel azért belejön, de igazán zseniálisan meggyötört és karcos sosem lesz annyira, mint egy Luther vagy Wallander, a város és a zene szerintem passzolt a lehúzáshoz. Amúgy nálam is pont Atwell kihallgatásánál volt az a pont a legelején, hogy ezt lehet, hogy nem kéne végignéznem, aztán csak letoltam, és a második rész már jobban működött, de igazából olyan a sztori, hogy ha bejön a vége, az +1 pontot rárakhat, ha nem, akkor még inkább fölöslegesnek érzed majd a 80 percet. Nálam működött szerencsére.

Ruby - 2012. 11. 28. 01:34

Ugh, nekem meg nagyon bejön.
Teljesen The Prisoner (az új) érzésem van tőle, Hayley is biztos belejátszik, meg a zenék is hajaznak rá.
Plusz örültem, mikor ráismertem pár GoT-os színészre (na jó, kettőre).
Harmadik rész előzetesében pedig feltűnt Robert Lindsay, akit nagyon kedvelek, szóval.
Nálam eddig 8/10.

M76 - 2012. 11. 29. 11:14

Nekem egyik kedvencem a Prisoner de eszembe se jutott ezzel kapcsolatban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz