login |

Beauty & The Beast: 6 rész után

2012. 12. 01. 20:30 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika,

Basszus, senki nem mondhatja, hogy nem voltam kitartó. Már a pilotkritikában leírtam, hogy nem egy nagy sorozat a Beauty & The Beast, hogy mondhatni egy érdekes karakter sincs benne (oké, talán a társnyomozó lány, Tess, de őt negálja az übergáz halottkém…), s igazából csak a Kristin Kreuk-faktor meg a Jay Ryan-faktor miatt érdemes nézni – mármint az egyik miatt nemtől, illetve szexuális beállítottságtól függően. És mégis folytattam a sorozatot, mert krimi, és a krimik mindig könnyebben meggyőznek. És azért is, mert CW-s. Márpedig CW-s krimit nem minden nap lát az ember. És kíváncsi voltam, hogy mikor tervezik elbarmolni az alapötletet.

Nos, jelentem, nagyjából az 5-6. részig bírták. Addig ugyanis a Beauty & The Beast tipikus nyomozós sorozat volt a Grimm alapfelállását vázlatosan kölcsönvéve: miszerint a nyomozónak egy fura lény segíti a munkáját, akinek a kilétét a főhős titkolja társa és főnöke elől. Itt persze nincs nagy mitológia meg egyéb teremtmények, azonban van egy átívelő szál, amely a Bestia, vagyis a Szörnyeteg múltjával, “Teremtőivel” volt kapcsolatos.

Ennyi már elég is lett volna a nézéshez, csak éppen az 1×05-től a készítők elkezdték a nem túl érdekes karaktereiket magánéleti sztorikkal felpumpálni. Ahelyett, hogy nyomoztak volna, az egyik rész B-sztorija a főhősnő meglepetés születésnapi bulija volt, a másik pedig Apu újranősülése menyasszonyi ruhák próbálásával, féltékenységgel és haragszomráddal. Nem is merem elolvasni a következő részek tartalmát, hogy mivel tervezik meglepni a nézőket.

A lávsztorikról nem is beszélve, hiszen a 6-7 állandó szereplő közül kettő (nem a B&B) már megcsókolta egymást (kezdődik valami?), kettőről lerí, hogy összegabalyodnak (a közös fotó már megvolt) és még a legkockább is becsajozott. És akkor még nem beszéltem a Beauty és a Beast kapcsolatáról, ami eleve adja magát. Akkor most tényleg ennyi volt a krimi és ezentúl a 35 perc nyomozásból 20 perc lesz, mert kell a magánélet az 5 perc átívelés mellé? Nem, kösz, abból nem kérek. Talán, ha jók lennének a karakterek.

Lehet, hogy még az eheti 1×07-et csekkolom, mert ha csak a krimi lenne a Beauty & The Beast, akkor elférne, mert esküszöm, hogy nem tudom, miért, de nem olyan unalmas, mint más menő országos tévés nyomozós sorozatok. (Krimirajongás ide vagy oda, az S2-ben pihenőre rakott Castle kivételével mindegyik jelenlegi sikerkrimi pár rész után kasza lett nálam. Épp ezért döbbenet, hogy ez miért nem. Guilty pleasure?)

Mivel magam sem tudom, hogy mi tetszik a sorozatban (majd megmondjátok), ezért pozitívumokat sem tudok elkezdeni sorolni, hiszen például már most nem tudnak mit kezdeni a Szörnyeteggel, mert ez a “segítek a nyomozásban”-szál teljesen halott és további alkalmazása erőltetett lenne. Az 1×04 után ezért dobták is (tessék-lássék) és a fókusz 100%-ban átkerült a Beuaty (valódi neve Catherine) és a Beast (Vincent) kapcsolatára, ami viszont olykor elég hülyén és érthetetlenül van kezelve.

Szóval ott vagyok, ahol a part szakad. Kéne valami támogatói csoport, support group, amelyben ott lenne pár, hasonló helyzetben lévő arc, akik esetleg segítenének megtalálni a kiutat a jelen szituációmból, vagy megmondanák, hogy akkor most mi is a helyzet ezzel a sorozattal. Mert jelenleg úgy érzem, hogy ki kéne hagynom 10 részt és megnéznem, hogy az 1×17-re hova fejlődik az egész. Izgalmas lenne így előre ugrani, mert abban szinte biztos vagyok, hogy pár másodperc alatt képbe lehetne kerülni.

Na, ezt majd tavasszal visszaolvasom. Épp ezért előrelátásból: helló, Jövőwinnie!

18 hozzászólás Ne habozz!

Hopegirl - 2012. 12. 01. 21:06

Én nézem, igaz csak angolul, és így nem mindent értek meg belőle. Meg kéne nézni végre magyar felirattal is a részeket, de vmi mégsem visz rá.
De ami abszolút pozitív a sorozatban: tuti zenék, meg a kémia remek a 2 főszereplő között.
Valamiért mégis minden héten izgatottan várom az új részt, pedig eddig még nem sikerült nagyon bizonyítania…

eanna - 2012. 12. 01. 21:23

guilty pleasure, bizony. főleg jay ryan miatt :) tényleg érthetetlen néha a viszonya a két főszereplőnek, mintha lemaradtam volna egy részről úgy érzem… és mintha a készítők nem találnák a helyes utat. hol ide kapnak, hol oda (miért halt meg Cat anyja, vincent múltja, vincent gyilkol és nem emlékszik rá..:)

gnd - 2012. 12. 01. 21:29

Én is nézem az elejétől kezdve és örülök neki hogy elővették a Beauty and Beast magánéleti szálat, mármint hogy kezdik őket egymás felé terelgetni, ugyanis engem a nyomozós rész totál nem érdekel, illetve a cím alapján is már ezt vártam a soritól, hogy a két főszereplő romantikus afférja lesz a fő szál.
Voltak gyengébb részek, de szerintem pont most kezd egyre érdekesebb lenni, hogy feltűntek a teremtők, meg jönnek az eszméletvesztések,stb., de tényleg inkább lányoknak való sorozat.

winnie - 2012. 12. 01. 21:36

“mármint hogy kezdik őket egymás felé terelgetni”

de ezzel szerintem épp elfele terelgetik egymástól őket, a 2-3. részben közel voltak. mondjuk az alapfelütés miatt szerintem elég messze van az egymásra találás. vincent szerintem sosem kerülne közel, amíg veszélyes és ezek az ájulások pláne erre utalnak.

ha a kettejük kapcsolata lenne csak, mármint vincent és cat, az természetesen nem lenne gond. engem a súlytalan dolgok zavarnak. az még belefér, hogy a geek srác ismerkedik, mert annak a szálnak köze van a főszálhoz, (ha összejönne a parancnok és cat társa, az is jelentene valamit, főleg, ha addigra cat társa értesül vincentről), de ami ezen túl mutat, mint a születésnap, nekem azért nem működik, mert papírmasékkal ennyire felületes dolgokat csinálni nem érzem előrelépésnek.

nekem akkor lenne az igazi, ha vagy lenne komoly karakterizálás és akkor beleférnének a ruhapróbák, de amíg a nyomozás a hangsúlyos, addig b-sztoriknak nem felületes dolgokat kéne adni szerintem, hanem komolyabbakat, olyanokat, amik megmutatják, hogy kik ezek a karakterek.

Tibi - 2012. 12. 01. 22:02

Hm, kevesebb a nyomozás? Na ez máris azt jelenti, hogy ideje új esélyt adni a sorozatnak, mert engem pont a nyomozás untatott nagyon, nagyon, nagyon és nagyon a pilotban.

senki - 2012. 12. 02. 00:04

Csak Kristin miatt kezdtem el nézni…
Nyomozás része sztem, ami van, az sem túl jó…
A “szerelmi” kínlódás meg rohadt idegesítő kezd lenni…

Nem hiszem, hogy a Kristin rajongásom elég lesz ahhoz, hogy kitartsak a sorozat mellett…

energy - 2012. 12. 02. 01:08

Szerintem senki sem a nyomozás miatt nézi. :)

mmonitor - 2012. 12. 02. 03:51

Az a jó ebben a sorozatban, hogy nincs tétje. Színtiszta romantika némi krimi behatással. Aki nem nő vagy szentimentális barom – vagy részeg mint én ebben a pillanatban – annak nem való. Van két nagyjából jóképű föszereplő néhány hasonló vagy nem gáz mellék aztán ennyi. Arra vársz, hogy dugja már meg a beast a szépséget és amikor ez végre megtörténik, na akkor jöhet a kasza mivel nincs több érdekesség benne, na de addig bármi jöhet.

Ambriel - 2012. 12. 02. 08:56

Hú ezt nehéz kifejteni, főleg itt, ahol túlnyomó többségben pasik vannak. :D
Nem tudtam, hogy miért nézem, és miért várom hétről hétre jobban. Aztán rájöttem két héttel ezelőtt, hogy Vincent miatt. Már csak Szomorú szemű hősnek hívom. Nőből vagyok, ráadásul olyan, aki egy ilyen pasit azonnal szeretne felvidítani, úgy mond meggyógyítani. Cattel teljesen tudok azonosulni, mert engem sem tudna lekoptatni a srác.
Számomra a Hart of Dixie mellett ez a másik Guilty Pleasure sorozat.

Lemoni - 2012. 12. 02. 13:06

A 6. részig én is erősen gondolkodtam a kaszán. Főleg a gyenge történetek és az egyre erősödő szerelmi szenvelgések miatt. (Hasonlók miatt kaszáltam a TVD-t és a PLL-t is). Aztán a 7. rész számomra is meglepően tetszett, pont azért, mert végre nem arról szólt, hogy már megint Cat megy Vincenthez JT-t idegesítve vagy Vincent leselkedik erkélyen, háztetőn, valahol Catre, hanem volt egy felépített bűnügyi szál. Igen, nekem is fontos a krimi a történetben, mert bár eredetileg tényleg ott a romantika a két ember között, de ha egyszer a szépségnek nyomozó a szakmája, nem fodrász, eladó vagy unatkozó milliomos csemete, akkor legyenek is bűnügyek és nyomozások. Közben rájöttem, hogy miért jön be nekem jobban az Arrow, mint a B&B. Részben a jobban kidolgozott karakterek miatt, másrészt azért, mert az ottani érdekes/különleges figura (Oliver) a tényleges főszereplő, nem pedig Laurel, míg a B&B-nél pont fordítva, a normál, hétköznapi nyomozónő a főszereplő, míg a természetfeletti erővel bíró másik címszereplőnek jóval kevesebb a szerepe, vagyis nekem rossz az arány. Ha marad legalább a 7. rész szintje a továbbiakban, akkor kitartok a sorozatnál, bár az utolsó jelenetben történt utalás megint előrevetíti a szerelmi nyűglődés lehetőségét, de még reménykedem.

winnie - 2012. 12. 02. 16:50

energy: egy krimit a túlnyomó többség a nyomozás miatt néz. mármint, ha abból indulok ki, hogy engem már az is zavar, ha 40 percből 8 elmegy a “catnek folyik az orra”-szálra, akkor mi lehet annak a vélemény, akit cat orrfolyása érdekel, és mellé kap 25 perc nyomozást?:) már az én verzióm sem tűnik gazdaságos tévézésnek, nemhogy a másik.

kabuki - 2012. 12. 02. 17:38

Lemoni: Tökéletesen rámutattál, mi az alapvető probléma ezzel a sorozattal.

Én nem néztem a 2. rész óta, de mivel menet közben annyi mindent elkaszáltam, gondoltam adok neki még egy esélyt. Egyenlőre nem mondom, hogy nézni fogom, maradok a “ha éppen nincs jobb dolgom, és eszembe jut”-tematikánál. A miértre pedig esetemben rettentő egyszerű a válasz: Kristin Kreuk (remélem jól írtam) számomra annyira irritálóan hiteltelen alakítást nyújt, hogy arra szavak nincsenek. Olykor az a benyomásom, hogy az ő szótárában a színészi alakítás címszó alatt a “random helyzetben mosolyogjunk szépen és kamillázzunk a szemünkkel” leírás szerepel. Könyörgöm, a csaj vigyorog, ha dráma van, vigyorog, ha romantika van, vigyorog, ha fúj a szél, valamelyik részben a hulla felett vigyorgott a hullaházban. Totál oda nem illő a viselkedése az esetek 99%-ában.

A monszter gyerek az még valamennyire rendben lenne, a geek haver (bármennyire is tipikus szereplő) szintén okés, a kettejük kapcsolata esküszöm érdekesebb, mint Vigyori és Bestia interakciója. Mondjuk nyilván nem tud hitelesen epekedni nagyon a muki, ha a nő vigyorog a romantice párbeszéden (is).

A többi karakter azért nem érdemel sok szót, mert nem is vesztegetnek rájuk semennyit. Annyira kidolgozatlanok, hogy benyomásom szerint még arra se veszik a készítők a fáradtságot, hogy észben tartsák, kivel mi van épp. Volt egy jelenet asszem, mikor a csaj hazament este, és full üres volt a kéró, holott elméletileg a húga vele lakik, majd később, vagy egy másik részben meg megint ott volt. Igazából olyanok a mellékszereplők, mintha csak azért lennének, mert baromi hülyén venné ki magát, ha csak a két főszereplő kolbászolna a képernyőn.

Amúgy itt is az látszik, hogy a CW íróstábja egyszerűen képtelen elszakadni a Romana és Tiffany füzetek kreatív szintjétől, mert a – nevezzük így, még ha röhejes is – krimis szálak olyannyira szánalmasak, hogy még akkor is tudja az ember, hogy ezt csak muszájból írják bele, amikor egyébként még érdekes is lehetne, de lerí, hogy ez valójában csak körítés a szerelmi vekengéshez. Éppen ezért én egy pillanatig sem reménykedek, hogy a Bestia sztorija normálisan meg lesz írva, márpedig engem kábé ennyi bírna érdekelni az egészből.

Na, sok jót nem írtam, de legalább hosszú lett :D
Ja, igaz is, ami jó, az a Bestia hangja, az tényleg király. Bár ha csak ennyi a pozitívum egy sorozatban, az már megint nem jó :)

energy - 2012. 12. 02. 18:28

winnie: Arra akartam utalni, hogy a nyomozós része csak dísznek van.

viirag - 2012. 12. 02. 19:27

+ egy voks a Beast hangjára! :) Ez miatt imádom, de néha csukott szemmel nézem a sorozatot.

winnie - 2012. 12. 02. 21:39

energy: értem én, de akkor egyrészt miért van, másrészt akkor sokkal inkább kéne karakterizálniuk szerintem. a fenti kritika ellenére, még mindig erősen túlsúlyos a nyomozás, aminek sokszor semmi hatása a karakterekre (ha lenne, akkor lenne nagyobb jelentősége), szóval még így is úgy érzem, hogy messze van a dísz-szereptől.

meg aztán mi az a pont, amikor az ember azt mondja, hogy dísz? mert sok krimisorozatra rámondható lenne, ahol vannak karakterek, vagy egy központi viszony.

bár abban teljesen igazad van, hogy az 5-6. részben, talán mindkettőben, kábé 2-3 gyanúsított vagy szereplő volt, az 1×06-ben apu és talán a menyasszony mellett mintha csak 1 vendégszereplőt soroltak volna fel az elején, ami jelzi, hogy valóban nem lényeg. szóval végülis jogos.

energy - 2012. 12. 02. 22:32

Szerintem nézd meg a hetedik részt, mert ebben a történetben, ha lesz nyomozás, az a “Beast” után lesz. Ezzel arra akarok célozni, hogy a két főszereplőről fog szólni a sorozat, de legfőképp a fickó problémájáról. Konkrétabban biztos be fogják hozni a Muirfield-et. Persze tévedhetek is.

goodjohnwin - 2012. 12. 03. 10:25

Sajnos esélytelen volt, hogy igazi, Bourne-os, identitászavaros, katonai thriller legyen a Beast-szálból, amit az amúgy tehetséges színész megérdemelt volna.
Ryan még a béna sminkkel is hitelesebbnek tűnik, mint az Arrow-ban az “ikertesója”, Stephen Amell. Nagyon hasonílt egymásra a két srác, és jóhiszeműségből a rendező rovására írom, hogy Amell Oliver Queenje egy nagyon látványos, de merev mozgású és minimális mimikájú jelenség lett (amikor “civilben” van). A Szörny, ezzel ellentétben, sokkal élőbb, a tekintete beszédesebb, a hangja pedig tényleg borzongató.

Delilah - 2012. 12. 03. 23:09

Nagyon egyetértek veled, igazából fogalmam sincs, mi ültet le részről részre a gépem elé, sőt! Mindig várom!? Amíg nem találok ésszerű magyarázatot, addig kislányos rajongásom Jay iránt és a TVD-nél ezerszer jobb zenék maradnak, mint okok. Amúgy van benne vmi, ami sztm megfogja az embert, de azért nem hibátlan… Ja és a korbonc karaktere sztm nagyon el lett találva;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz