login |

A Lost és a befejezése

2012. 12. 02. 20:30 - Írta: winnie

223 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, video,

(Aki akarja, kezdje a tovább mögötti videóval, melyben a készítő, Damon Lindelof elmagyaráz pár dolgot a befejezésről, hogy mi volt benne és miért volt benne, hisz ő is tisztában van azzal, hogy sokan máig félreértésben vannak (az Arrow-pilot kikacsintása megvolt?), azt hiszik, hogy ami a szigeten történt, meg sem történt, hogy mindenki halott volt, meg ilyenek… Nagyon hasznos videó.)

Jól van, beszéljük meg. A befejezést. Terápiás jelleggel. Kulturáltan. Mert a Lost, ami ugye ismét kihoztatok minden idők legjobb sorozatának (nem meglepő, hogy a legtöbb junkie-nak ez a legnagyobb kedvence), még mindig sokakban jelen van és van, vannak, akiknek tényleg mindenről a Lost jut eszébe és úton-útfélen ez random posztokban ki is nyilatkoztatja. Hátha idővel ez szűnni fog egy ilyen kibeszélőnek köszönhetően.

És most nem is annyira a sorozatról szóló vélemények érdekelnek (azokat már sokan sokfelé leírták – volt, aki imádta, volt aki utálta mindenkinek nem lehetett a kedvére tenni), hanem a Lost befejezéséről szólóak, mert tényleg érdekelne, hogy mért ennyire legendás. Ugyanis sokan imádták, de sokan azóta is emlegetik negatív előjellel. Engem elfogultsággal talán nem is lehet vádolni, mert 5 jó évad után a 6. szezon nagyon nem jött be, a 8-9. résznél kaszáltam is a sorozatot (egyszer talán bepótolom, poén lesz) – mert miközben human számára 10 perceseknek tűntek a részek, nekem másfél órásaknak.

Viszont a záró részt nyilván látnom kellett, és azt nagyon szépnek, érzelmesnek tartottam, pontot tett az i-re, volt, aki meghalt, más élhette tovább életét. Pár év távlatából érdekes lehet elolvasni a posztokat és a kommenthegyeket:

Hogy is mondta Damon Lindelof?

From all of us who made the show, we really hope that you don’t feel it was a waste of your time. We hope that you spent the entire night not just thinking about the finale on a story level, but that you were emotionally affected by it.

There are two feelings that you feel when you watch the ending of a television show. The first is the feeling that you have of just understanding that the show is over and the second is what your response is to actually what’s happening on the screen.

What I liked about the Soprano’s finale was that it changed the experience because when Chase cut to black, suddenly that feeling of “the show’s over” was replaced by “is my cable out?” – he kind of changed the conversation about it.

For us, we tried to write the last two and a half hours of the show so that those two feelings would feel like they were the same thing. So, you’re feeling of saying goodbye to the show – of the show not being around anymore – was actually literally perfectly paralleling what we were showing you on the screen.

If you had an experience anything like that, then it was mission accomplished.

If you didn’t, we blew it and I apologize.

223 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2012. 12. 02. 20:45

Hát én rohadtul leszarom mit akarnak megmagyarázni. Egyszerűen szar volt. Ráadásul hazudtak is… ezen mit kell magyarázni? Nem mondom, hogy lenullázta az egész sorozatot, viszont azt kívánom, bárcsak ne láttam volna utolsó évadot. Ha az egész sorozatot egy ponttal kéne értékelnem, akkor egy 6-ost kapna… ennyire esett le.

Stagyar-zil-Doggo - 2012. 12. 02. 20:45

Nekem az a bajom a fináléval, hogy szerintem az utolsó szezon – egyébként nagyszerû – “flash sideways” fele pocsékba ment miatta. Az “álmodták az egészet” a legelcsépeltebb sci-fi befejezés – és ez nagyon közel volt ahhoz.

Én abban bíztam, hogy a “lezuhan a gép a szigeten” és a “biztonságan leszáll LA-ben” szál is az “igazi” valóságban történik, és a végén valahogy okosan összefûzik a kettõt. Hát nem sikerült…

endel - 2012. 12. 02. 20:47

de hogy a Verge-os csavo (alapito talan?) ennyire suger legyen, hogy azt higyje, mindannyian meghaltak, es kozben oltja lindelofot, hogy milyen a befejezes: JESUS… /o\

zsolti - 2012. 12. 02. 20:52

Lost befejezése nekem máig felemás érzéseket ébreszt bennem. A 6 évad alatt annyi kérdés merült fel amire semmi választ nem kaptunk, legfeljebb annyit hogy mindenki értelmezze saját maga.Persze nagyon sarkítok és túlzok, de azt mondom, hogy érdekes sztorikat mindenki ki tud találni, hogyha a nem kell megmagyarázni a végén, nem kell levezetni a logikáját.

A karakterek szintjén viszont teljesen jól működött nálam a lezárás, egyben szomorú és felemelő volt a befejezés és mivel évek óta követtem a sorozatot nekem is egy korszak lezárult vele

Desmond Wallace - 2012. 12. 02. 20:54

Az utolsó évad nem volt éppen a legjobb, de a lezárás remek lett. Az utolsó tíz percet azóta is rendszeresen újranézem. Hatalmas élmény volt.

szpojleres mókus - 2012. 12. 02. 20:59

Ez bullshit.
Ahogyan akkor, most is az a véleményem, hogy kiderült egy szigetes akciós barátokköztöt néztünk, végére elfogyott az ötlet így ki lett égetve mndenki retinája.

Nagyon, de nagyon sajnálom azt a sok évadot amit végignéztem és ami eddig vezetett, ha akár egy icipicit is tudtam volna hogy ez lesz a vége elkaszálom első évad után. Időpocsékolás volt.

jim455 - 2012. 12. 02. 21:04

Na de az Arrow-os az poén volt nem?Én annak vettem.

dolf - 2012. 12. 02. 21:07

Teljesen egyetértek Pocok véleményével. Évadokon át nyugtattak minket Lindelofék, hogy ez nem komplett halandzsa, hanem pontosan tudják merre tart a sorozat… Hát nem tudták. Hazudtak végig. S hogy nehogy elsodorja őket a népharag a végén, kitalálták ezt az olcsó, bazári befejezést, amit a spiritualizmusra nyitottabb, egyszerűbb lelkek egy nagy nyelés után – végülis némi rossz szájízzel – de be tudtak fogadni, ám a “Man of science” megközelítést preferálók számára komplett, vérlázító bullshit az egész vége (vagy inkább annak teljes hiánya).

Nagy kár érte, nem is tudnám megmondani, hány embert “húztam” be a sorozat első három évada során. Ajánlottam jó szívvel, hogy aztán komplett hülyét csináljanak belőlem Lindelofék és szégyenkezzek a mai napig, mikor barátaim gúnyosan emlékeztetnek rá, hogy mennyire állítottam: “de kövessétek a sorozatot, van a sztori mögött koncepció, érdemes nézni!” Hát nem volt.

kösz lost.

stargatelost - 2012. 12. 02. 21:07

Az utazás a lényeg.
Megértem, hogy megosztó a befejezés, én sem voltam vele maradéktalanul elégedett, de az összképet kell nézni. A bunkereket, Bent, az időutazást, a rendkívüli történetvezetést, karaktereket, stb. Ezeket nem veheti el tőlünk egy befejezés.
A Lost örök top1, 10/10 lesz nálam. :)

Frater Thomas - 2012. 12. 02. 21:09

Nem is tudom a videó segít-e majd valamit. (nagyon szar az angolom, szóval lehet nem)
Mindenesetre én azt éreztem, hogy nem egészen tiszta a lezárás. Nagyon szép, látványos, de nekem nem állt össze 100%-ra. Lehet bennem van a hiba, ezt elismerem. Esetleges, ötletszerű, zseniális? Még nem tudom. Mindenesetre 25 nap darálás után nem is csoda, hogy nem vagyok teljesen képben, még mindig. :)
Ellenben az első három évad nekem katasztrofálisan rossz volt. Kínlódtam, de nem adtam fel. És a negyediktől működött.
Számítok a megkövezésre. :)

ALDO - 2012. 12. 02. 21:15

Ha úgy tekintünk a Lost első öt szezonjára, mint egy vonzó, szép arcra, akkor a hatodik széria egy hatalmas nagy sebhely, amely jelentősen ront az összképen. A finálé jó volt, sőt még a megható jelzőt is ráaggathatjuk, de az odavezető út elég kiábrándító volt, lévén nem az utolsó percen szóltak nekik, hogy ez az utolsó évad, hanem három évük volt kitalálni, hogy mi legyen.
Egy csomószor elmondták, hogy mindenre lesz normális magyarázat és, hogy egyáltalán nem lesz benne a purgatórium. Ennek ellenére mi történt? Mindezek ellenére az egyik legmeghatározóbb és legpozitívabb sorozatélményem marad.

Tuonela - 2012. 12. 02. 21:16

Igazából az egész utolsó évad nagy csalódás volt. Az, hogy a befejező részre “haragszik mindenki” talán azért van, mert addig lehetett reménykedni, hogy “na ez majd helyreteszi az utolsó évadot”, de nem így történt.

Az első 5 évadban szerintem az volt a zseniális, hogy minden évadban egyre magasabb nézőpontból ismertük meg a Lost-univerzumot, úgy, hogy minden korábbi évad eseményei tökéletesen beleillettek. Szerintem ezek után jogos volt az elvárás, hogy az utolsó évaddal lesz teljes a kép, és az egész összeáll, értelmet nyer.
Nem azt hiányolom, hogy minden apró kérdést megválaszoljanak. Azt viszont igen, hogy az utolsó évad után az embernek kedve legyen elővenni az egész sorozatot az elejétől, és újranézve új értelmet nyerjen az egész. Ahogy a korábbi évadoknál egyébként sokszor így volt: ha mondjuk a 3. évad után újra megnéztem az elsőt, az új élményt adott. A lezárás után azonban inkább eladtam az első 5 évados gyűjteményemet.

Miért is? Azért, mert az utolsó évad fényében viszont semmi értelme annak az egésznek, ami előtte történt. A fő eseményekre a magyarázatok – miszerint minden a Jacob vs Nemesis párharc következménye – nevetségesek. “Azért vannak a szigeten, mert Jacob idehozta őket.” “A sziget egy dugó.” stb… Szerintem ezek után joggal érezzük értelmetlennek az egészet, és jövünk rá arra, hogy hat éven át olyan dologban kerestünk logikát, amiben nincs. A “flash sideways” feleslegessége már csak hab a tortán.

winnie - 2012. 12. 02. 21:17

“Na de az Arrow-os az poén volt nem?Én annak vettem.”

ezt írom én is. persze, hogy poén.

Ingorion - 2012. 12. 02. 21:19

Ennyi év távlatából is a legjobb sorozat, örök kedvenc. Én nem rugózom azon, hogy lehetett volna jobb is a befejezés, ezt rakták elénk, elfogadom, ugyanúgy élveztem mint az azt megelőző évadokat és örülök, hogy részese lehettem ennek az utazásnak. 10/10 minden apró hibájával együtt is :)

jim455 - 2012. 12. 02. 21:20

Az utolsó 10 perc az óriási volt, azt én is újra szokom nézni, így nem volt rossz szájízem a végén, de utólag átgondolva sok mindent nem magyaráztak meg, és az a baj, hogy az utolsó rész sem az évadok során felépített kérdésekről szólt, hanem az utolsó évadban elkezdett túlvilági szálról, meg a sziget szívéről.
Mert ha belegondolunk mi történt a szigeten az utolsó részben, nagyon semmi.Volt a földalatti fény, meg a dugó, ami egy hülyeség, és ennyi.
Ezek mellett a kedvenc sorozatom, csak hát a vége nem a legjobb.

winnie - 2012. 12. 02. 21:21

“Évadokon át nyugtattak minket Lindelofék, hogy ez nem komplett halandzsa, hanem pontosan tudják merre tart a sorozat… Hát nem tudták. Hazudtak végig.”

tudták, hova tart, nem? a 3. évad után főleg, ez még dokumentálva is van (remek interjúk és dvd-s dolgok vannak arról a 3. évad utáni írótalálkozóról, amikor feltérképezték az utolsó 3 szezont) – vagy mikor hazudott? melyik mondatára gondolsz?

nem tudom, én sem emlékszem minden mondatra, de azt tudom, hogy mindig óvatosan fogalmaztak, csak az olyasmiket jelentették ki biztos, hogy “nem purgatórium” meg effélék.

szerintem sokkal nagyobb az esély arra, hogy ők nem hazudtak (miért tették volna?), hanem csak volt, aki bizonyos nyilatkozatokat félreértett, félreértelmezett. vagy pedig magyarul olvasott fals infókat.

Pr13m - 2012. 12. 02. 21:21

Számomra csodás élmény volt az utolsó rész. Nem erre számítottam azt hozzá kell tennem, de be kell valljam férfi létemre megsirattam. Annyira megható volt, annyira egyben volt az egész, hogy mi mindenen kellett keresztül menniük, hogy végül, bárhogy is, de együtt lehessenek. Imádtam hogy az első évadtól hová fejlődött ez a sorozat, hogy minden évad más volt, új műfaj. Ez teszi még ma is egyedivé, meg persze a dráma, a karakterek és a fordulatok tökéletes adagolása. Az utolsó rész én csak egyszer néztem meg, többször nem fogom, az úgy volt számomra tökéletes. :)
Szóval én a pozitív oldalt erősítem!

jim455 - 2012. 12. 02. 21:21

winnie: ja, oké, bocsi:)

Busmen - 2012. 12. 02. 21:22

Maga sorozat nagyon tetszett , csak a befejezés… Nekem az a bajom vele hogy a plusz szálat amit a 6. évadban behoztak zárták le vele , de az addigi történésekre , hogy mi volt a sziget mi volt a fény , kik voltak a fehér és a fekete , kik építették a szigeten a dolgokat, NEM magyarázták meg!

Lengabor - 2012. 12. 02. 21:23

Életem legnagyobb átverése volt ez a sorozat, pedig imádtam, és minden szinkronimádaton ellenére az amerikai sugárzás másnapján megnéztem, akkor hatással volt rám. Már a 4-5. évadokban is hagytak el, illetve félbe dolgokat, ami lógott a levegőben, de nem érdekelt, mert mindig hoztak valami olyan újdonságot, csavart, amire azt mondtam, azta, kell a következő rész. Jött az ötödik évad végén a nagy fehér fény, aztán egy hatodik évad, ami nem is lett volna rossz, mert annak ellenére is volt benne potenciál, hogy nem haladt semerre. De az utolsó rész végképp beütötte a koporsóba a szeget. Ilyen botrányosan semmilyen, az alaptematikától eltérő befejezést életemben nem láttam, de szerintem nem is fogok. Egy áltudományos, helyenként sci-fi elemekkel bővelkedő sorozatba benyomták a vallást, egymás szeretését, a megbocsátást, a nagy fényt, a közös kaland elgeilesített végét. Élőben néztem az utolsó részt, és már a rész közben nem volt jó előérzetes, aztán a lezárás… meg utána azzal ámítottak mindenkit, hogy a mittomén milyen show-ban jönnek az alternatív befejezések, amit bár poénnak szánták, tökéletesen beleillett volna az elcseszett végkifejletbe. Értem én a lényeget, mindenki meghal, tovább kell lépni, elszámolni az életünkkel és lelkiismerettel blabla. De utólag nézve egy random mód összedobált szemétkupac a sorozat, olyan, mint egy kísérletező szakács, aki a kajájába minden szart belerak, a végén meg lesz belőle egy trutymó, amit a disznók sem ennének meg. Soha többet nem nézném újra, de még csak egy részt sem, mert minek. A legjobb sorozat lehetett volna, erre a legmegosztóbbak egyike lett. Erre büszkék lehetnek az alkotók, tényleg…

winnie - 2012. 12. 02. 21:25

“mennyire állítottam: “de kövessétek a sorozatot, van a sztori mögött koncepció, érdemes nézni!” Hát nem volt.”

ez egyébként nagyon jó és jellemző mondat és erre nem csak a videó, hanem az idézet is válaszol részben. a koncepció naná, hogy ott volt. csak neked azt jelentette a koncepció, hogy mindenféle random scifi dolgokat vagy időutazást vagy isteneket meg egyéb mitológiai dolgokat megmagyaráznak (nem tudom, tippelek) – nekik viszont (és más nézőknek) más volt a koncepció, a mondanivaló, a sorozat esszenciája.

ilyen egyszerű. olyat nyilván nem mondhattak, hogy bizonyos megmagyarázhatatlan dolgokra magyarázat lesz. ha valaki ezt várta és ezért nem tetszik neki, akkor érthető, de akkor nem az utolsó rész volt a rossz:)(

Zirowe - 2012. 12. 02. 21:25

Imádom, amikor magyarázta még a finálé előtt, hogy “lesznek válaszok, de persze nem mindenre”.

Ja, hogy ezt valójában úgy értette, hogy nem válaszolunk semmi lényegesre, csak pár apró dologra?!
pl: teljesen értelmetlenül felfújt dharma kaja és jegesmedve.

A fekete füst is üres és értelmetlen lett pont azután, hogy kiderült mi is valójában.

Utolsó előtti évadzáróval meg persze jól beetettek, hogy sikerült, és látod, nem kerülnek oda, de persze nem.

Megint felidegesít.

danibacsi - 2012. 12. 02. 21:26

Az egesz 6. Evad egy kalap szar volt az elozo othoz kepest sajnos. Az a poen meg igy is top 3 nalam.

Zirowe - 2012. 12. 02. 21:27

Ja, meg bírom az ilyen beszólásokat, hogy “az utazás a fontos”.

Igen, persze, csak ha az utazás végén rájössz, hogy ennek az egésznek nem volt értelme és nem vezetett sehova, akkor átértékelődik benned minden, ami ezzel kapcsolatos.

ZaHaDuM - 2012. 12. 02. 21:28

Én is amondó vagyok, hogy egy nagy átverés részesei voltunk. Azt hittük, hogy majd összeáll valami mindenkinek megfelelő masszává. Mivel hiányzott a logika és a koncepció mögüle, ezért nem volt esély ilyen lezárást írni.

Ugyanakkor ahogy feljebb is írták, a sok dolgot, amit magával hozott ez a sorozat, azt mindenképpen díjazni kell. Karakterépítés, flashback/forward, stb, stb.. nem ezeket szeretném most felsorolni, majd ezt megteszi más.

Én inkább azt szeretném leírni, ami nekem máig meghatározó élmény a sorozattal kapcsolatban:
Az hogy mennyire sok referencia, (pop-)kult utalás volt benne, és mennyi időt töltöttünk ezek felkutatásával. Tetszettek ezek a mini-játékok, amiket a készítők játszottak a rajongókkal: mindenhol feltűntek a számok, a törött hajó neve megegyezett a Kisherceg bolygójának nevével a “The Little Prince” című epizódban, a nyulak számai, és még ezer ilyen apróság.

adi - 2012. 12. 02. 21:32

Utáltam a befejezést, vártam a kérdésekre a választ, amiket persze ezzel a nagy semmivel (pokol vagy purgatórium) dologgal keresztülhúztak. Elérték nálam, hogy mindig rossz szájízzel gondoljak a sorozatra.

dendu - 2012. 12. 02. 21:33

Szerintem zseniális volt a sorozat. Máig is elakad a lélegzetem a végétől…
Ha az emlékezetem nem csal, akkor Damon szerint egy LOST spinoff lehetséges (bár ő nem venne részt az írásban). Vajon sikeres lenne?

Kissur - 2012. 12. 02. 21:36

De most akkor írja le valaki, hogy mik voltak a “flashback”ek? Alternatív jövő? De az nem lehetett, hiszen ott volt mindenki. Még az is, aki a lezuhanás előtt már meghalt. Szóval nem értettem. Meg most akkor csak azok élték túl, akik feljutottak a repülőre? Számomra egyértelmű lett volna a vége, ha nem lettek volna a visszatekintések. Így viszont teljesen összezavart. Kb. pár hónapja néztem meg a 6.évadot, az utolsó 5-6 részt egyben. És így sem tiszta. Szóval akkor ha nem halt meg mindenki a lezuhanáskor, akkor… akkor… akkor mivan?

m76 - 2012. 12. 02. 21:36

@dolf

Én abszolut nem vagyok hívő semmilyen formában. Mégse volt bajom a befejezéssel. Ha bármi konkrét választ adtak volna, az sokkal üresebb és bazáribb lenne.

Nézz egy kicsit magadba, ha elsütnek valami áltudományos halandzsát a téridőbuborékban levő szigetről, akkor megérte volna a sorozatot végignézni? Így meg nem érte meg? WTF?

Mi értelme a befejezés miatt nézni egy sorozatot? Vagy élvezed vagy nem, ha élvezed akkor nézed, és bármit is tolnak a képedbe a végén, azt a 150 epizódot amit végignéztél nem vehetik már el tőled. Ha viszont nem tetszik a sorozat, mi a fészkes fenéért nézed eleve? Hogy majd a végén egy nagy releváció által minden értelmet nyer, és varázsütésre 4/10-ről 10/10-re ugrik a tetszési indexe minden évadnak? Ilyen a mesében sincs, ha tényleg volt aki ebben hitt, azt csak sajnálni tudom, hogy elpazarolta az idejét, de tisztelem a hitéért :) A végén kiderül, hogy ők a legnagyobb hívők akik magukat man of science-nek vallják.

lostgab - 2012. 12. 02. 21:38

Én egészen tavaly nyárig be sem fejeztem a 6. évadot, mert annyira nem tudott érdekelni, hogy mi történt végül. Pedig az elején, (nem tőrődve azzal, hogy az angol tudásom messze nem elég mindennek a megértéséhez) szó szerint, ahogy kijött kint, már néztem is, felirat, minden nélkül.
Ehhez képest a hatodik évadot a 10. résznél abbahagytam, és őszintén szólva, máig nem értem, hogy miért is top1 ez a sorozat valakinél. Bár az utolsó rész engem is megérintett, mert szépen összerakták, de számomra nem illett a történetbe, olyan volt, mintha az első pár évadot írta volna X, az utolsót pedig fogta volna Y és minden eddigit leborított volna egy fehér vásznonnal, mert nem értette mi is történt és egyszerűbbnek tűnt így befejeznie. (Már ha ennek van valami értelme. :D )

minase - 2012. 12. 02. 21:38

Látom sokan úgy vannak vele, hogy a befejezés elértéktelenítette az összes megelőző évadot. Én azért néztem, mert hétről hétre jól szórakoztam. Remekül. Persze a kíváncsiság is ott volt, de mondjuk ha szar lett volna az egész, biztos nem néztem volna 6 évadon át csak azért, hogy megismerjem a megoldásokat. Lehetne felhozni más jelenleg futó sorozatokat, ahol érdekel a befejezés, de a minőség miatt már rég nem nézem.

Magáról a befejezésről: a Lost rendhagyó, meglepő csavarjait megszokva előre féltem, hogy nem tudnak olyat húzni, ami alapjaiban véve újszerű és egyben kielégítő. Most, hogy eltelt egy kis idő azt mondom, hogy nagyobb WTF emlékezetesebbé tette volna az egészet, mint a békés és vizuálisan is szép befejezés. Szerintem rendesen megkoptatta a végére a dolgokat a rajongói nyomás. Jó, hogy fel is hozta a Sopranos-t a csávó, de a Lost befejezése nem okozott hasonló áll leesést. Nem látom a párhuzamot.

dendu - 2012. 12. 02. 21:39

Az Epilógust (The New Man In Charge) gondolom mindenki látta. :)

ZaHaDuM - 2012. 12. 02. 21:42

@Kissur
1) az első évados repülőbaleset után aki túlélte a balesetet, azt tényleg túlélte.
2) idővel szépen halogattak meg (a szigeten és azon kívül) az emberek, kezdve a tesó sráccal, majd Charlieval, stb.. Legvégül Jack halt meg a 6. évadban.
3) a 6. évados “flash-sideways”-ek pedig már a haláluk utáni, úgymond “túlvilági” életüket mutatta. Megvárták egymást a túlvilág kapujában, hogy együtt léphessenek be a nagy fehér fénybe.

Röviden, tömören talán így tudom összefoglalni.

fm! - 2012. 12. 02. 21:43

Nekem a LOST finálé máig az egyetlen film/sorozatrész, amit megkönnyeztem, pedig láttam párat. Egyszerűen tökéletes volt, napokig a hatása alatt voltam, most is nagyon jó visszagondolni rá… 10/10

Alfdam - 2012. 12. 02. 21:45

A Lost olyan volt, mint egy roppant finom nagyon hosszú szendvics, néhol voltak benne kevésbé jó részek (túl sok, vagy túl kevés szósz, csemegeuborka steakkel, meg ilyenek), voltak benne nagyon jók, összességében csodálatos, de ahogy az utolsó falatokat harapod megcsap egy szag. A kakiszag. Már csak egy-két falatra vagy, de tudod, hogy az utolsó falat is lehetne olyan, mint a szendvics többi része, lehetne nagyon finom, de sajnos valaki az utolsó falatba, hátulról, aljasan, egy pici darab kakit helyezett el. HIába hagynád abba, már nem tudod és az utolsó harapásban, a csücsökben, az a pici kakik elrontja a csodálatos szendvics utóízét.
Ez az íz maradt a számban: a kaki íze. A templmban, az ablakra elhelyezett nagy világvallások odahányt szimbólumai. A tökéletes, mindent és mindenkit kiszolgálni próbáló gyáva koncepciótlanság. Az értelmetlen, vernyákoló zene, az üres mosolygás, a felesleges párbeszédek. Ahogy rádöbbensz, hogy az események végig kiszolgálták a történetet, de végül ezek a karakterek történetét építő események túlnőttek az írón(írókon) és már nem lehetett a kupac alól kimenekülni így jött a giccs, a templom, a túlvilág, a sehonnani, olcsó miszticizmus. Jah, meg egy sziget, amire a végén kiderül, hogy többen lakják, mint Sátoraljaújhelyet.
Mai napig mindenkinek ajánlom a Lostot, mint a sorozatkészítés csimborasszóját, a harmadik évad(?) végét, amikor Jack kiszáll a terepjáróból és üvölt a reptéren, a kiváló karaktereket, stb… de az utolsó rész. Én bánom, hogy láttam az utolsó részt.
Nevetséges ostobaság. Egyáltalán nem csodálom, hogy többen árulásnak érzik. Érzik a kakik ízét, hogy minden annyira értelmetlen volt, hogy bár a valóságra igaz lehet, hogy az “út” a lényeg, de egy jó történet ennél többet érdemel és ezt a lezárást ez a sztori sajnos nem bírta el.

marcus - 2012. 12. 02. 21:46

Gyengébb volt a 6. évad valóban, de ott jött ki a lényege a Lostnak. A mondanivalója. Tény hogy lehetett volna burkoltabb a mondanivaló, ahogy a korábbi évadokban. De ehelyett konkrétabbak lettek, mint például egymásra találások, együtt belépés a Fénybe.

Persze néhány szál összecsapott lesz illetve elégedetlenek voltunk a válaszokkal. Már amire kaptunk. De az egész sorozatot nézve teljesen jó és amit át próbál adni.

Kissur - 2012. 12. 02. 21:46

ZaHaDuM: óóó, jéé, ezt eddig nem tudtam. Akkor már teljesen más megvilágításban látom. Köszönöm! :)

Bush84 - 2012. 12. 02. 21:47

@winnie: Néha úgy véded a sorozatkészítőket, mint handrás az Apple-cuccokat, pedig sokszor felesleges. A Lost befejezése egyszerűen nem méltó a sorozathoz, és abban sincs igazad hogy ha csak az utazás számít, a végcél nem. Amit az utolsó részben meghúztak, azért egy félig fagyott vidrával kellene Lindelofot pofán vágni. Ez a poszt tényleg csak arra volt jó hogy megint felhúzzam magam. :)

kla - 2012. 12. 02. 21:47

Most akkor visszafogom magam attól, hogy a “nem válaszoltak meg semmit abból a 6 évadból”-jellegű kommenteken felidegesítsem magam, és egyszerűen leírom, hogy én mit gondolok a végéről.

Mint mindenki, én is kiröhögtem volna azt akár a finálé reggelén is, de még a rész nézése közben is, aki azt állította volna, hogy úgy fog véget érni, ahogy véget ért. Nem is tudtam igazán feldolgozni az utolsó perceket elsőre, azt talán túlzás, hogy felkavart, de nehezen tudtam helyretenni magamban. (Nem kis részben ez annak is köszönhető, hogy nyilván borzasztó kíváncsi voltam, hogy mi lesz a vége az egésznek, mi lesz a legutolsó képkocka, és neheen vertem ki a fejemből a zt, hogy “4 perc és soha többet nem látok Lostot”) Csak néztem magam elé, az biztos, hogy kevés sorozat (vagy film) volt ekkora érzelmi hatással rám. Az origón olvastam, hogy egy kritikus állítólag azt írta, hogy “a műsor után különös késztetést érzett arra, hogy a friss levegőn nézze egy darabig a csillagokat”, ez elég kifejező. Szóval igazából tetszett, de azért ülepednie kellett egy kicsit, és újranézve (amit aznap meg is tettem) már minden alkalommal teljesen elkapott a vége.

Összességében szerintem egy, a Losthoz méltó finálé volt, pont olyan emlékezetes és megosztó, mint a sorozat maga. Sokkal mélyebb hatást értek el egy ilyen lezárással, mintha bedobtak volna valami utolsó sci-fi jellegű csavart a Szigettel kapcsolatban, nem annak volt ott helye. Nem ez lett mindennek az alfája és omegája a Losttal kapcsolatban, ami az egész sorozat értékelését megváltoztatja, de egy nagyon meghatározó, hatalmas élmény volt, feltette a pontot az i-re.

Cs.Andris - 2012. 12. 02. 21:47

sziasztok!

Én pont a szavazás miatt kezdtem el DARÁLNI a sorozatot, egy részt sem láttam előtte és a véleményem a következő.
Az első két évad nagyon szuper, attól függetlenül hogy tényleg barátok közt feeling. Tényleg jó volt. Aztán
sajnos elromlani látszott az egész:

Elizabeth Mitchell MIATT. Ő egy szörnyen, de szörnyen rossz színésznő. Folyton a pilláit rezegteti és próbál ilyen iszonyú irritáló nyugalmat és erős jellemet árasztani. HEADSHOT. Sajnos BEN-re is majdnem azt mondanám hogy hasonlóan szegényes színész, de azért ő néha megnyugtat hogy csak középszar.

LOCK jó színész, viszont a harmadik évad végére kifulladt a KÜLÖNLEGES LÉNYÉNEK HATÁSA. Én untam őt, pedig jó volt látni a karakterfejlődését.

Most az ötödik évadban járok és a sok valódi és BEMUTATOTT időutazgatás már túl sok. Idétlenül keszekusza. Láthatóan nincs benne már erő, mármint a sorozatban. Várom a végét, hogy letörölhessem. Kate szexuális kisugárzása, szerintem nem akkora mint amilyen szinten ábrázolják, de lehet hogy egy szigeten valóban rágerjedne mindenki. A sorozatban érdekes módon elég sok szó esik a kínzásokról, de vicces mert egy normális komoly kínzásra sem került sor (végül)
Jack? Szerintem ő az a karakter akiről egy férfi nehezen dönti el hogy kedveli-e vagy sem. Azt hiszem mindenki kedvence szójer és hugo. Nekem is ők a kedvenceim. Sayid tisztánlátását is kedvelem.

Zirowe - 2012. 12. 02. 21:48

Ja igen, arról nem is beszélve, hogy sokakat összezavart az utolsó pár képsor (ami a kezdéssel megegyező szem), ami után bevágták a tengerpartot a ronccsal.

Ha jól emlékszem volt vmi nyilatkozat, hogy a roncs képsor bevágása a csatorna döntése volt, hogy ezzel nyugtassák az embereket a vége után pár nyugisabb képpel.
Kár, hogy ezzel kb csak azt érték el, hogy sokaknak az esett le, hogy akkor ez mind meg se történt, minden csak álom volt.

Bár lehet akkor végre értelmet nyert volna a pitiáner testvérgyilkosság, a dugó a fénnyel, és a többi marhaság.

adi - 2012. 12. 02. 21:48

@ZaHaDuM:
Szerintem nem helytálló, hogy túlélték, mert akkor így, hogy állja meg a helyét az pl. hogy Lock tudott járni? Vagy Richard nem öregedett?

Dregnarr1 - 2012. 12. 02. 21:50

Nekem nagyon érdekes élmény még most is. Megtekintve imádtam, boldog voltam, tetszett. Sok hónapig így voltam ezzel.
Most végiggondolva, visszaemlékezve az izgalmas részekre, már valahogy nem tetszik, szerettem volna valami tudományosabb megközelítést IS a végére (megtartva persze azt, amit terveztek).

jim455 - 2012. 12. 02. 21:56

Hú de örülnék egy spin offnak baszki, vagy valami hasonló kaliberű sorozatnak.Lindelof meg Cuse nem akar már sorozatozni?

ZaHaDuM - 2012. 12. 02. 21:57

@adi:
– Ha jól emlékszem Locke azért tudott járni, mert a sziget mágneses sugárzása meggyógyította (valahogy így magyarázták..)
– Richard nem öregedett, mert halhatatlanságot kért Jackobtól (aki ugye valami felsőbbrendű erővel volt felvértezve, mint a sziget őrzője)

U.i.: Most így ezeket leírva érzem, hogy ez a sorozat mekkora hülyeség volt :D

Pocok - 2012. 12. 02. 21:58

m76 – 2012. 12. 02. 21:36

“Én abszolut nem vagyok hívő semmilyen formában. Mégse volt bajom a befejezéssel. Ha bármi konkrét választ adtak volna, az sokkal üresebb és bazáribb lenne.”

JAJJ!!! CSAK EZT NE!!! Ez még annál is rosszabb, amikor valaki az utazásra utal… hagyjuk ezt, jó.

sekata - 2012. 12. 02. 21:59

Én is rengetegszer újranéztem a befejezést, mert annyira megható, annyira… Amikor először megnéztem a részt és vége lett… teljes nyugalmat és elégedettséget éreztem. Ott ültem és mosolyogtam, miközben a barátom meg mellettem mérgelődött, h dehát nem adtak válaszokat, és mi a sziget meg blabla… Én meg ránéztem és azt mondtam: nem érdekel. Nem számít. Annyira csodálatos és tökéletes volt a befejezés a karakterek számára, hogy egyszerűen jelentőségüket vesztették ezek a kérdések. Pedig én is eléggé rá voltam kattanva a mitológiára és a válaszokra…
Életem legnagyobb sorozatélménye a LOST és életem legjobb finálé élménye is. Megértem azokat akik csalódottak, de nekem ez vszínű mindig így marad:)

adi - 2012. 12. 02. 22:02

@ZaHaDuM:

Na látod, de csak ezt a kettőt írtam le és van még 100 ilyen meg ehhez hasonló ökörség benne. Inkább megállja a helyét ez a purgatóriumosdi, de én nem ezt vártam a sorozattól.

Többen írták, de az újra nézési mutatója nálam is 0 lett.
Amikor néztem nem volt rossz, de nincs az a pénz, hogy újra kezdjem.

Alfdam - 2012. 12. 02. 22:09

Most nézem a Lindelofos videót és teljesen egyértelmű a végtelen bullshit. “…emotional reality of the characters…”

cs.a.k. - 2012. 12. 02. 22:11

Tegnap egesz ejjel az utolso resz ertekeleset es kommentjeit olvastam, erre ma itt van ez… =))
En szeretem, szerettem es mindig is szeretni fogom!

m76 - 2012. 12. 02. 22:12

@pocok

Az üres szitkozódás helyett inkább olvasd végig amit írtam, hátha magadra ismersz. Nem kell kiragadni az első sort és arra reagálni.

Nem is értem hogy tud emberekből egy szaros sorozat ilyen gyűlöletet kiváltani. Ráadásul nem is csak a sorozatot gyűlöli amit 6 évig nézett, hanem mindenkit aki meri azt mondani, hogy így volt jó ahogy.

Hor1 - 2012. 12. 02. 22:12

Biztos, hogy a 6. évad leggyengébb, és felemás számomra a finálé is, de inkább pozitív, és mindent egybevéve, a legnagyobb sorozatos (mozgóképes?) élményem mindmáig, és örömmel tölt el bármikor rágondolok.

Emlékszem nagyon felbosszantott a “mikor romlott el?” írásod. :D

f.fredericks - 2012. 12. 02. 22:13

Nekem is nagy csalódás volt a zárás.
Tényleg olyan dolgokra nem adtak választ ami igazán érdekelte a nézőket. (legalábbis engem)
Valamint számomra ott követték el a legnagyobb baklövést, hogy nem hívták vissza Adewale Akinnuoye-Agbajét. Tudom, hogy volt valami balhéja ami miatt kiírták, meg hogy talán azidőtájt Európában játszott színházban (ez nem 100% csak mintha ezt hallottam volna), de hát akkor is. Ez a Lost, szinte mindenkit visszahoztak az utolsó részre, még Ian Sommerhaldert is, aki akkor már javában TVD-zet. De Mr. Eko karaktere volt az a sorozatban, akinek a legnagyobb köze volt a valláshoz. Minimum elvártam volna, hogy ő legyen a pap a templomban. Ha már ennyire vallási és spirituális útra terelték a dolgot.
Ja és akarok egy spinoffot a Dharma kezdeményezésről.

Csimposz - 2012. 12. 02. 22:14

Évek óta olvaslak titeket, de még soha nem szóltam hozzá, most viszont nekem is muszáj.
A megannyi végignézett sorozat után félve, de más nem maradt módon ültem neki a LOST-nak.
A nagyon lassú kezdés nem vette el a kedvemet, 5 rész után már a párom is beszállt.

Remek évadokat láthattunk, és bármelyik pillanatban úgy éreztem vége, leült a sorozat, sikerült egy olyan évadzárást produkálniuk, hogy újra kedvet kaptam, és folytattam.
Sajnos a 6. évadnál is erre apelláltam, túlzás nélkül “végig szenvedtem” az utolsó 10-12 részt, csak megkapjam már a végső választ, a különváló idősíkkal kapcsolatban. Jobb lett volna, ha megtartom magamnak bármelyik értelmesebb verziót magyarázatként, amit kitaláltam magamtól, mint ezt a finálét. Szerintem szörnyen nyálas volt, unalmas, és értelmetlen. A párom ki is szállt a záró epizód közepén. Elaludt, mondván ezt már nem bírja. Jobban tette :)

Azért gratulálok a készítőknek, mert a végét leszámítva nagyon sok izgalmas pillanatot okoztak, élmény volt elütni az ágyba bújás és az elalvás közti nyugis időszakot.

Jelenleg ott tartok, hogy nincs mit nézni. Ami valamire való sorozat volt valaha(és a közép kategóriásakat), mindet láttam, egy évadosokat meg nem szeretek nézni.
Szerintetek hány évet kell várnunk míg lesz valami hasonlóan izgalmas, eredményes, igényes sorozat?
Reménykedjünk, szerintem most sokan vagytok így ezzel.

kla - 2012. 12. 02. 22:14

Amúgy csak én vagyok úgy, hogy _annak ellenére_, hogy tetszett a finálé, nem érzem másodlagosnak a sorozat “misztikus”, high concept vonalát, viszont úgy érzem, hogy ez is kielégítően le lett zárva. (Igazából tudom, hogy nem csak én vagyok így, de nagyon kevés ilyen vélemény van, ahogy nézem)

kla - 2012. 12. 02. 22:17

@f.fredericks: Hívták, nem vállalta, illetve sokkal több pénzért vállalta volna (állítólag ötször annyiért), mint amit felajánlottak.

dolf - 2012. 12. 02. 22:20

Nem szeretném tovább eszkalálni ezt a vitát, ahogy látom a két nézőtábor (elégedett-csalódott) nagyon-nagyon más malomban őröl. Csak annyit fűznék hozzá, hogy őszintén szeretném megérteni, hogy akik dícsérik a lezárást vagy talán az egész utolsó 2 évadot (nézőpont kérdése), mit éreztek, hogy tudták befogadni? Ahogy olvasom, volt aki meg is könnyezte… De hát miért? Kicsit irigykedem is az élményért. Bennem csak nagy csalódás és üresség maradt utána, hiába a 2 éve tartó Lindenman-magyarázkodások, rajongói elemzések. Sok scifit olvasok, de ez a fajta történetzárást úgy tudnám jellemezni, hogy shortcut, vagy easy-way-out, valamint hatásvadászat: olcsó, ponyvás eszköztárakban találni csak ilyet. Soha nem fogom elővenni a lost dvd-imet, pedig annak idején az első évadok alatt már elterveztem, hogy amint vége, újranézem egy másik “szemüveggel”. Tényleg sajnálom.

Pocok - 2012. 12. 02. 22:22

Nem szitkozodtam.

marcilu - 2012. 12. 02. 22:23

Szörnyű, hogy mindenki hülyének nézi a másikat. Ha valakinek tetszett a befejezés, hülyék azok, akiknek nem, és fordítva.
Szerintem 2 erős tulajdonsága volt a Lostnak: a karakterépítés, és a misztikumépítés. A vége az előbbit kiteljesítette, az utóbbit viszont lezáratlanul hagyta. Nekem ez fáj. Egy sorozat befejezése általában nem szokta befolyásolni a véleményemet az egészről, de itt sajnos mégis visszahat. Én 6 éven át csodálkoztam azon, hogy képesek voltak egy ilyen összetett, bonyolult mitológiát felépíteni, a sok kapcsolódó szállal, idősíkokkal, “minden mindennel összefügg” mentalitással. Aztán kiderült, hogy nem. Nem létezik a nagy terv. És az én rajongásom egy jelentős része ennek szólt.

Ha készítek egy misztikus sorozatot, aminek a nézőit hatalmas cliffekkel kötözöm a következő rész elé, elbújtatok easter eggeket, hogy legyen min csámcsogni, oda-vissza utalgatok jelentőségteljesen apró dolgokra, akkor nem szép dolog azt mondani a végén, hogy ez egyáltalán nem volt fontos, mert mi csak a szereplők drámáját akartuk bemutatni, satöbbi. Akkor nem kell a történetnek ez a köntös, vagy nem kell erre kihegyezni a kampányokat.

Továbbá szerintem hibát követtek el az írók azzal, hogy hagyták, hogy a nézői tippek befolyásolják őket. Olyan, mintha betegesen féltek volna attól, hogy olyan fordulatot írnak bele, amire már valaki gondolt, amit a net már kitárgyalt. Pedig az életképes megoldások pont, hogy kézenfekvőek általában.

feriland - 2012. 12. 02. 22:23

valaki összegyűjthetné, és leírhatná, hogy pontosan milyen kérdésekre szeretett volna választ kapni..
szerintem így volt tökéletes, ahogy volt. Az egész sorozat rám nagy hatással volt, nekem egy 6 éves korszak zárult le, amikor véget ért a sorozat. Számomra minden kérdést megválasztoltak

Alfdam - 2012. 12. 02. 22:28

Megpróbálom megmagyarázni, hogy mi a bajom az érvekkel, amik arról szólnak, hogy de szépen lezárta a karaktereket, meg ez így szép, bla-bla… ugyanaz, a baj, mint a BSG-ben.
KÉt egyszerű, sokak által hozott példát hozok: A Biblia és Marquez, akármi. Soha egyikkel kapcsolatban sem merül fel komolyan (illetve a Bibliával kapcsolatban igen, történelmileg, de nem történetileg), hogy mégis mi a fasz történik itt. Soha, pedig Marqueznél aztán epikus viharok dúlják fel a valóságot, nagyapók élnek hat generációt, minden roppant misztikus és varázslatos, a Bibliában meg feltámadnak az emberek, eljön a világvége, leomlanak a falak kürtöktől, manna esik az égből, gyógyulás és rothadás csak úgy.
Azért nem merül fel, mert egyik sem hiteget. Nem próbálja magáról elhitetni, hogy egy másik műfaj. Nem science-fiction. Még csak nem is egy science-fiction arról, hogy NINCSENEK VÁLASZOK. Már pedig a science-fiction válaszol, ha nem is mindenre, de legalább a jó kérdéssekkel zárja a történetet.
A Losttól nem vártam válaszokat, de jó kérdésekkel teli lezárást igen.
Ahogy néztem a hatodik évadot, a vége felé már azt is sejtettem, hogy karakter-lezárás se nagyon lesz.
De az utolsó rész ostoba giccsét megbocsájtani sosem fogom. Nem is sci-fi, nem is mágikus realizmus, csak egy giccstenger.

PapaLaci - 2012. 12. 02. 22:28

LOST

ugy ahogy van / volt egy kalap guánot sem ert!

Elso par resz okes volt.. de aztan?
Ertelmetlen. Egy dolog aminek orultem hogy az a fekete haju szeplos csajszi feltunt. Kar hogy mostansag mar csak reklamokban szerepel vagy csak en vagyok vak? :D

f.fredericks - 2012. 12. 02. 22:29

kla: kösz az infót. Azért az durva. Ezek után nem értem Adewale-t, végülis akárhogy is nézzük, az a rész sorozattörténelmi volt, engem ha hívnak ingyen is mentem volna. :)

gepard - 2012. 12. 02. 22:31

Számomra a 6. évad, és különösen a zárás olyan csalódás volt, hogy ha tehetném, visszakérném a sorozatra fordított időt. Az utolsó rész pedig egyszerre bazári és végtelenül nyálas. A mai napig meggyőződésem, hogy nem ez volt az eredeti terv, hanem a purgatórium, csak annyira nyilvánvaló volt, és mindenki erre a következtetésre jutott, hogy csavartak egyet a történeten. Soha, senkinek nem ajánlanám a Lostot, pedig egy ideig én is a legnagyobb sorozatnak tartottam.

m76 - 2012. 12. 02. 22:37

Arra én is kiváncsi lennék, hogy aki szerint überszar a vége, az milyen kérdésékre várt választ, mit kellett volna megválaszolni ahhoz, hogy jó legyen neki?

@marcilu
Az a baj, hogy már nem emlékszem mindenre pontosan, olyan régen volt de milyen összefüggések lettek értelmetlenek? Mi az ami nem fér össze ezzel a befejezéssel?

ZaHaDuM - 2012. 12. 02. 22:43

Ilyen válaszokra szokták a kérdéseket keresni:
1.) Mi a sziget?
2.) Mi volt a fény?
3.) Mik a számok?
4.) Mi a füst?
5.) Hogy kap természetfeletti erőket aki iszik a kulacsból?
6.) Hogy jelennek meg szellemek?
7.) Kate miért lett szeplős?
8.) Dharma?
9.) Walt?

Extra: emlékeztek még, hogy a Dr. House utolsó évadnyitójában 13-as tökönrúgta Lindelofot? :D Az zseniális volt :D

nfsu17 - 2012. 12. 02. 22:43

Én megmondom őszintén már nem emlékszem rá nagyon, hogyan is végződött. Annyi maradt meg bennem, hogy ilyen elég komor hangulatú, melankolikus rész volt. Párszor még visszanéztem aznap a végét, de akkor sem értettem meg. Most valszeg újra megnézem az utolsó részt, elolvasom a cikket, megnézem a videót, amiből semmit sem fogok érteni, aztán hátha most le fog esni. Megmondom őszintén én abban a hitben voltam, hogy meghaltak. Mármint a végén. Nem úgy, hogy képzelték az egész szigetes dolgot.

Én is azok táborát erősítem, akik szerint az odavezető út a lényeg és nem a végcél. Abban voltak olyan borzongások, WTF-ok, időutazások, hogy besza-behu. Nekem a kedvenc évadom a dharmás évad, amikor beépültek. Annak akkora fílingje van, hogy önálló sorozatként is megállná a helyét. És szerintem ennek a sorozatnak kellett az, hogy hetente láthassuk, szerintem sokaknak a dara miatt nem jön be, mert nem érzik át úgy egy rész ízét, hogy már az elején tudják, hogy ezt most úgy kell néznem, hogy ezzel a résszel kell ellennem 1 hétig. Aki darálja, az ilyenem nem izgul, beteszi a köv. részt, és nem agyal az adott epizódon, nincs kivel megdiskurálnia.

suttyom - 2012. 12. 02. 22:43

A Sopranos szöges ellentéte a Lostnak. Ott nyolc éven át történetet meséltek, nem pedig újabbnál újabb rejtélyeket toltak az arcunkba. A végén jött egy nagy DÖBB (“Mi a sz** volt ez?”), aztán lassan rájöttünk, hogy a záró jelenet minden vágása egy-egy újabb nyom volt. “Hé, nem ezek a fekete fickók próbálták megölni Tonyt?” “Hé, ugyanez a szám szólt abban a jelenetben, mikor…” Semmi nem lett megmagyarázva, de mindenki összerakhatta magának a tragédiát vagy a happy endet.
Nem bánom azt a számtalan órát, amit a Lostba öltem, de nincs az az isten, hogy újranézzem.
“If you had an experience anything like that, then it was mission accomplished.
If you didn’t, we blew it and I apologize.”
Igen, Damon, elszúrtátok. Ott, hogy hitegettétek a Tudomány Embereit: magyarázatot fognak kapni a kérdéseikre. A bocsánatkérés korrekt, de a Lost óta megírtad a Prometheus forgatókönyvét is, és a kettő együtt már megbocsájthatatlan. :)

nfsu17 - 2012. 12. 02. 22:45

“4.) Mi a füst?”

A sziget védelmi rendszere. Erre tisztán emlékszem. Ezen mit kell tovább magyarázni? Hihetetlen, hogy egy füst elbánik egy emberrel? Mert az időutazás nem az? :)

jim455 - 2012. 12. 02. 22:45

A sorozatvégi kibeszélőben, amit winnie linkelt, sok megválaszolatlan kérdést leírtak.

winnie - 2012. 12. 02. 22:49

“aztán lassan rájöttünk, hogy a záró jelenet minden vágása egy-egy újabb nyom volt. Semmi nem lett megmagyarázva, de mindenki összerakhatta magának a tragédiát vagy a happy endet.”

igen, bár utólag kissé ront az élményen, hogy chase megmondta, hogy mi a vége és, hogy nem volt semmilyen nyom a fináléban:)

Zirowe - 2012. 12. 02. 22:50

nfsu17: pedig a füst baromira nem csak ennyi, sőt!

winnie - 2012. 12. 02. 22:50

“A bocsánatkérés korrekt, de a Lost óta megírtad a Prometheus forgatókönyvé”

a prometheus szkriptjét joe spaihts írta (fenn van a neten, el lehet olvasni), de ő nem kaphatott egyedüli kreditet, így behozták lindelofot, hogy átdolgozzon ezt-azt.

Steven Great - 2012. 12. 02. 22:50

Hogy milyen volt a befejezés? Meglepő. Anno volt némi hiányérzetem, de a sorozatról alkotott képemen nem sokat változtatott. Fináléval együtt is a legjobb sorozatos élményt nyújtotta a 6 évad Lost.

nfsu17 - 2012. 12. 02. 22:51

Zirowe

Elég rég láttam, mint írtam is, de akkor mit mondtak még róla ezen kívül?

jim455 - 2012. 12. 02. 22:52

“chase megmondta, hogy mi a vége és, hogy nem volt semmilyen nyom a fináléban“

Ezt nem is hallotam, mi vége?

Zirowe - 2012. 12. 02. 22:53

nfsu17: kb ő a főellenség a végén, akiről kiderül, hogy nem is rossz, meg nem is annyira ő lenne az ellenség.

Lui - 2012. 12. 02. 22:55

A 6. évad , és főleg annak fináléja egyszer is mindenkorra “ujra-nézhetetlenné” tette számomra az egész sorozatot,az egyébként teljesen jó első 5 évadot is. Máig bánom, hogy egyáltalán időt pocsékoltam vele, de legalábbis, hogy nem álltam meg az s5-nél. Az a finálé 100x jobb lett volna sorozatzárónak is számomra. Hát. INKÁBB. mint EZ. ez a valami.
áh hagyjuk is. sok év után is felb*sz.

sphera - 2012. 12. 02. 23:02

Bennem elég vegyes érzéseket kelt a Lost. Az első 3 évad emlékszem az még tetszett, ha visszagondolok rá akkor jó érzés tölt el, aztán jött a 4. évad és emlékszem hogy kezdődött a szenvedés. De úgy voltam vele hogy ha már eddig néztem akkor most már végig nézem akármi lesz. Aztán jött a hír az 5. évadról és gondoltam egye fene hátha ez majd most helyre rakja az univerzum rendjét (hát nem tette). Aztán jött a 6. évad, és… végig szenvedtem mert ez a legeslegvégső évad, meg minden, majd most minden jó lesz stb. de nem lett. Az igazság az hogy a 4. évad körül elvesztettem a fonalat és csak azért néztem végig hogy lássam hogy ebből mit hoznak ki. A 6. évad többi részéhez képest az utolsó egész jó volt bár valóban elég giccses volt. Én nem bántam volna ha a purgatórium megoldásnál maradnak azt elfogadtam volna magyarázatnak, így meg már nem is emlékszem mi lett a megoldás :( csak annyi maradt, hogy mai napig idegrohamot kapok ha valahol megemlítik a Lostot.
Amúgy nekem is a Lost volt a legnagyobb sorozatos élményem, megtanított hogy nem kell foggal-körömmel ragaszkodni egy sorozathoz, ha nem jön be el kell kaszálni a f.szba és meg van oldva minden szenvedés. Most egy ideig tuti nem fogom újra megnézni, talán majd pár év múlva, ha már nyugdíjas leszek ;)

suttyom - 2012. 12. 02. 23:12

jim455: Erről én sem hallottam ezelőtt, linket kérünk!
A legutolsó nyilatkozatot vagy 3-4 éve olvastam Chase-től, miszerint “ez nem a Da Vinci-kód” (értsd: nincs is semmiféle nyom, vagy utalás benne), és “bármit is mondanék a befejezésről, az csak rontana a helyzeten”. Most gugliztam egyet sebtiben, de még egy idén szeptemberben indult fórumban is csak spekulálnak Tony sorsán.

tex - 2012. 12. 02. 23:15

f.fredericks – Adewale Akinnuoye-Agbaje szülei meghaltak, ezért kérte, hogy írják ki a sorozatból, bár így érthetetlen, hogy kb 3-4 évvel később miért nem szerepelt újra.

tex - 2012. 12. 02. 23:16

elnézést, most látom csak, hogy kaptál már választ.

jim455 - 2012. 12. 02. 23:23

suttyom: Hát pedig azok nagyon utalásoknak néztek ki:)

Akinom - 2012. 12. 02. 23:41

Szerintem el kellene fogadni, hogy különböző emberek vagyunk, különböző érzelmekkel, értékrenddel, stb. és másként látunk dolgokat, ezért nem rossz vagy jó senki sem.
Egyszerűen le kell zárni, eltelt 2,5 év, ennyi idő alatt már fel kellett volna tudni dolgozni mindenkinek… és ha szükséges megérteni, hogy most akkor ki és mikor halt meg… bár ez szerencsére már csak a kisebbségnek szól.:) Valamint nem elfelejteni, hogy ez egy sorozat… nem lekicsinyíteni akarom, de ennél fontosabb dolgok is vannak, minthogy ha előkerül egy LOST-os hír/post rögtön ugorjon mindkét tábor.
Mindenki ismeri magát, tudja, h kinek mi volt a fontos, mit szeretett volna, mi adott volna katarzist… Megértem azt is, akinek szüksége lett volna a válaszokra… én se kaptam meg mindenre, viszont tudom értékelni azt az utat, ami rengeteg fejtöréssel, eszmecserével járt egy-egy epizód megnézése alatt-után, és a sorozat vége óta is. Élmény volt, ezt senki se tagadhatja, egyik csoport sem.
Mivel különböző dolgok fontosak nekünk, így az is más, hogy ki, hogyan élte meg az utolsó évadot, részt… nekem tetszett, annak ellenére, hogy én is hiányolok dolgokat. Sőt visszagondolva, hálás vagyok ennek a sorozatnak, soha nem fogom elfelejteni, ez volt az első, amitől függővé váltam és hiányzik az agyalás, a kirakósdi… Noha a puzzleból néhány darab hiányzik, ezt a való életben hogy oldja meg az ember? Vagy félre/kidobja és közli, hogy ez bizony semmit se ér, felesleges volt ennyit szenvedni vele, noha magát a fejtörést kedvelte, hiszen akkor el se kezdi/folytatja… vagy a másik megoldást választja, amit én is tettem: megpróbálja kitölteni a maga módján, hogy a kép egész legyen és örülhessen neki…
Ahogy írtam, különböző emberek vagyunk, találja meg mindenki a lelki békéjét valamilyen lezárás formájában, ideje lenne.:)

szerintem - 2012. 12. 02. 23:43

erdekeses, hogy egyesekbol meg most is milyen eros erzelmeket valt ki a lost finaleja.
en sem voltam elegedett. tulajdonkeppen sosem voltam tokeletesen elegedett a sorozattal. imadtam a misztikus szalat es az flashback-eket es flashforward-okat, sok idot toltottem agyalassal es a titkok megfejtesevel. ugyanakkor a karakterfejlodes, vagy legalabbis amit a keszitok annak szantak, nagyon nem jott be. voltak nagyon jol eltalt szalak (Ben, Locke, Desmond), de a legtobb kifejezetten nem tetszett vagy idegesitett. Said, Kate, Sawyer, Jack, Michael, Juliet…..ebben szerepet jatszott, hogy az ezeket a karaktereket jatszo szineszeket is pocseknak tartom, a legjobban Jack idegesitett. szoval en eleve igy neztem a sorozatot, igy nekem meg nagyobb csalodas volt, hogy a mindent alfogo misztika es (al)tudomanyossag valojaban csak egy erdekesebb kornyezetbe helyezett karakterizacios drama volt. ja, kerem, akkor tetszettek volna rendesen kidolgozni a karaktereket es odatenni nehany normalisabb szineszt.
ettol fuggetlenul a sorozat szerzett nehany felejthetetlen percet, a szamokra mindig emlekezni fogok, en is szeretem Hugot (everybody loves hugo). mindenkeppen merfoldko a sorozatozas torteneteben. de sosem tudnam ujranezni, es sosem tudnam a legjobb sorozatok kozott emlegetni, mert bar sokak szerint az utazas a fontos, en szeretek orommel megerkezni oda, ahova olyan sokaig tartottam. ehhez kepest itt inkabb olyasmi tortent, mintha a vegallomas elott szoltak volna, hogy nem megyunk tovabb, lehet leszallni. hogy mi? dehat nekem azt mondtak, hogy nem ez a vegallomas. sajnaljuk, most ez a vegallomas.
tessek, en nem huztam fel magam, pedig annak idejen nagyon duhos voltam. mostanra elfogadtam, hogy tul sokat akartam belelatni valamibe, ami nem is volt ott.

Shannen - 2012. 12. 02. 23:44

Máig a legnagyobb és legmeghatározóbb sorozatélményem a Lost. Nem láttam még ehhez foghatót. Most elkezdhetnék ömlengeni, hogy mitől volt végig zseniális az első 5 évad, de most ezt ugorjuk.
A 6.évad valóban a leggyengébb, de ez nem azt jelenti, hogy szar. Sőt! (Tudjátok ez olyasmi, minthogy most ha a Homeland hoz egy “szar” részt, azért a többi sorozat két kézzel kapkodna utána).
Emlékszem kb. az évad feléig nem is igazán tudtam eldönteni, hogy bejön-e ez a sideways vonal. Én is időpazarlásnak éreztem,mert nem tudtam mi lesz belőle. Aztán valahogy megszerettem, hisz többek közt egyre jobb volt látni a régi szereplőket.
Aztán jött a finálé, ami minden képzeletemet felülmúlta. Dugóhúzóstul, Fényestül, templomostul tökéletes volt. Megértem ha valakinek az utolsó percek giccsesnek tűntek, én szimplán zokogtam rajta. Csodálatos karaktermomentumok voltak benne, amik gyönyörűen lezárták majd mindenkinek ezt a 6 éves “pályáját”.
Azokat akik a válaszokat hiányolják, kicsit megértem,kicsit nem. Szerintem pont annyi választ kaptunk,amennyire szükség volt, és amiután ne az legyen, hogy “Igen, ez meg ez történt, érdekes. szép volt, jó volt, akkor most menjünk és együnk valamit.” Ezzel a befejezéssel azt érték el, hogy gondolkodjunk é s így mindenki magának, a saját elképzelései szerint kiegészítheti a hézagokat. Mondjuk én sosem sci-fi-ként gondoltam a Lostra, így őszintén szólva sosem azt vártam, hogy valami nagyon hiperszuper fantasztikus-tdományos módon lezárják. Írták már fentebb is, hogy itt (is) az utazás volt a lényeg! Olyan pillanatok voltak a 6 évad alatt, olyan történetek, színészi játékok,amikért már önmagában megérte megnézni, sőt újranézni, a részeket. Számomra így volt tökéletes a lezárás, és nem hiszem, hogy Lindelof-ékat kéne szidni, hiszen, ahogy az interjúban is mondja, ők elmondták évadokkal korábban, hogy fognak adni válaszokat, de nem minden kérdésre. És ez így is volt, nem hazudtak.
Azt mondjuk én nem tudom megérteni, hogy aki végignézte a 6 évadot, és mondjuk az első 5 még eléggé be is jött neki, akkor egy finálé hogy tud ekkora fordulatot tenni benne. Az rendben ha a vége nem tetszett, de akkor már az egész élményről el kell felejtkezni…? Furcsa.

Platschu - 2012. 12. 02. 23:45

Nálam minden idők legnagyobb pofára ejtése címért a LOST és a BSG befejezése vetélkedik. Inkább meg se nézem a magyarázkodást, mert a csalódáson már úgyse fog enyhíteni. :(

arya - 2012. 12. 02. 23:57

nekem az a fura, hogy bárki komolyan hihette, hogy abból a katyvaszból kisülhet valami értelmes és következetes történet. igaz, sose olvastam interjúkat az írókkal, meg ilyesmit, így fogalmam se volt róla, hogy ők miket mondtak, mivel táplálták a reményt, de én már a harmadik évadnál feladtam anno a koherens sztoriba vetett hitemet.

ettől függetlenül – vagy épp ezért, hiszen a rejtélyekre nem voltam _ennyire_ rápörögve – a Lost mindig az egyik nagy kedvencem marad. a vége nekem se tetszik túlságosan, szó se róla, de még mindig megdobban a szívem, ha fákkal szegélyezett tengerpartot látok, és nem fogom elfelejteni sem az izgalmakat, sem a karakterek történeteinek elsöprő erejű hatását (nem egy Locke-os és Desmondos részen bőgtem egy-egy kiadósat, azok valahogy mindig nagyon betaláltak).

Pocok - 2012. 12. 02. 23:58

“Szerintem el kellene fogadni, hogy különböző emberek vagyunk, különböző érzelmekkel, értékrenddel, stb. és másként látunk dolgokat, ezért nem rossz vagy jó senki sem.”

Persze. Kinek mi jön be.
Ettől függetlenül még tény marad hogy HAZUDTAK.

winnie - 2012. 12. 02. 23:59

“Ettől függetlenül még tény marad hogy HAZUDTAK.”

mármint az marad tény, hogy te azt hiszed, hogy hazudtak, nem? most vagy magadba sulykolod ezt, vagy másokba próbálod. mert így könnyebb. de úgy is meg lehet közelíteni, ha valaki hazudik, hogy ahhoz kell olyan, aki elhiggye.

wondorog - 2012. 12. 03. 00:00

@Shannen

Mintha a saját gondolataimat olvastam volna vissza, teljesen ugyanezt érzem. A magyarázatokhoz meg annyit, hogy máig nem értem miért kellett az utolsó 2 évadot megrövidíteni (a 4.-nél ugye az írói sztrájk lépett közbe). Ha a 22-23 részes felállásban nyomták volna végig, talán több kérdésre kapunk választ, például azt a bizonyos Jacobos részt simán néztem volna egy 1,5 órás dupla részben.
Mindenesetre máig legnagyobb élmény minden szempontból, egyetlen dolog tudta megközelíteni, George R. R. Martin Tűz és Jég dala ciklusa (Trónok harca), de az ugye könyv, nem biztos, hogy jogos egy lapon említeni a Losttal.

Annatar - 2012. 12. 03. 00:04

Én is egy kicsit többre számítottam, de azért nagy törést nem okozott bennem a vége. Azt éreztem, hogy lehetett volna egy kicsit jobb. Nem sokkal a Lost utolsó epizódja előtt fejeződött be az Ashes to Ashes (ami gyönyörűen lezárta a Life on Marsszal elkezdett sztorit), és bár az egy kicsit másról szólt, nem tudtam nem párhuzamot vonni a két befejezés között, és az Ashes-é sokkal elegánsabb volt. Ettől függetlenül számomra összességében elfogadható volt a Lost befejezése és azzal együtt az egész sorozat. De megértem azokat is, akik számára a befejezés elrontotta az élményt. Én a Battlestar Galacticával jártam így, és az Enterpise utolsó része nem létezik a számomra. De a Lost? Végülis OK. Újra fogom még nézni párszor.

bkd - 2012. 12. 03. 00:06

Hú most nincs energiám végigolvasni az összes kommentet így tömören a véleményem: nálam a LOST az abszolút number one sorozat, a legnagyobb favorit. a befejezése valami elképesztő volt szerintem, nagyon sokáig a hatása alatt voltam és nem tudok máig sem elképzelni jobb befejezést neki, a legnagyobb sorozatos élményem volt amikor megnéztem. Tudom hogy kinek a papné kinek a lánya ezért nem is szeretem más véleményét “kritizálni” de azt tényleg nem értem hogy ha élvezettel nézte végig valaki a finálét megelőző részeket, akkor utólag hogy lehet az elpazarolt időnek nevezni? ha meg nem nézte végig élvezettel a megelőző részeket és csak a végét várta arra nem nagyon tudok mit mondani.. akkor miért nézte? akkor lehetett volna bármi a fináléban akkor beszélhetnénk elpazarolt időről!
Köszi a videót, új megvilágításba számomra nem helyezte a lezárást, de azért jó volt látni hogy mit mond róla Lindelof!

painkiller91 - 2012. 12. 03. 00:10

Sztem a legszomorúbb részek egyike volt a 3. évad végén Charlie halála.Már az ő karakterjéért érdemes volt nézni.

Cs.Andris - 2012. 12. 03. 00:21

A sopranost azért hagyták úgy, hogy elő lehessen venni. TALÁN, egyszer, ki tudja.

Cs.Andris - 2012. 12. 03. 00:23

Mit jelent pontosan amúgy az angolban az a kifejezés amit desmond használ mindig?

“ÁJ”

Kenny - 2012. 12. 03. 01:12

Cs.Andris, te mit szívtál, hogy Michael Emerson szerinted középszerű színész? A kedvencem volt az egész sorozatból és tudom, hogy a színészi teljesítmény szubjektív, de még ha nem is feltétlenül tekinted zseniálisnak, mint én, akkor sem értem, mi középszerű szerinted a játékában.
Azt sem értem mondjuk, hogy Elizabeth Mitchellt miért szapulod, de egészségedre, ahány ember annyi vélemény :-).
Mindenesetre nekem az egész sorozatból az egyik kedvenc jelenetem az Ilana-Ben “I want to explain.”

Én azt a tábort erősítem, akik először kicsit haragudtak a befejezésre, de aztán inkább az összképet nézték meg a számomra megható befejezést. És utólag belegondolva én sem tudom, miféle válaszokat várhattunk volna. Egyszerűen gagyi lett volna szerintem, ha valami kamutudományos magyarázatot előkapnak, sokkal inkább akkor már az, amit kaptunk. Persze nem mondom azt se, hogy akiknek nem tetszett, azok hülyék, viszont ezt a mértéktelen anyázást is túlzásnak érzem.

Számomra még az a különlegessége a sorozatnak, hogy gyakorlatilag vele nőttem fel (+a Stargate után ez volt az, ami végleg berántott a sorozatok világába és ezzel egyben valamilyen szinten az angolba és aztán a nyelvekbe, amiből pedig az egyik legkomolyabb hobbim lett, aztán az egyetemen is nyelvszakon kötöttem ki – bár nem angol – … szóval ha úgy tekintem, igencsak nagy hatással volt rám). Amikor elkezdtem nézni (az első évad végefelé), 13 éves voltam, hatosztályos gimi első osztályában, az utolsó rész pedig az írásbeli és a szóbeli érettségi között ment le. :-) Nekem mindig is különleges sorozat marad, több dolgot is a Lostnak hála szerettem meg ilyen szinten és szinte ma is látom magam, ahogy évadzáróknál-nyitók napján lázas várakozással vártam az új részt, akár lefekvés helyett inkább korábbi részeket újranézve is.

Lehetett volna más a lezárás, de én így szeretem a sorozatot és így szeretem a végét is. :-)

Kenny - 2012. 12. 03. 01:15

Cs. Andris: egyszerűen annyit, hogy “igen”, skót angolnak és az észak-kelet angliai angol sajátja úgymond, mínusz jogi nyelv, ahol szavazásnál aye az igen, nay a nem.

Xsz - 2012. 12. 03. 01:15

Engem nem nagyon érdekeltek a misztikus részek, elfogadtam hogy vannak és talán nem is magyarázzák meg, ellenben a karakterek vittek mindent nálam. Így az utolsó rész hihetetlenül tetszett, mikor mindenki egymásra talált az ütött nálam.
Minden idők legjobb sorozata marad nálam a mai napig. 10/10

dori - 2012. 12. 03. 01:22

A múltkori szavazás után úgy gondoltam, hogy megnézem a sorozatot. 1-2 részt elkaptam anno a tv-ben, tetszettek a rejtélyek benne. De így a kommenteket olvasva, látva, hogy pont ezek az apró dolgok nem kapnak magyarázatot, most nem tudom, belekezdjek-e. Ez a negatív felhang több év távlatából sok mindent elárul. És pont ezek miatt most nem is értem igazán, hogy lehetett ez a sorozat az első a listán. Érdemes belekezdeni?

winnie - 2012. 12. 03. 01:23

“Ez a negatív felhang több év távlatából sok mindent elárul. És pont ezek miatt most nem is értem igazán, hogy lehetett ez a sorozat az első a listán”

minden negatív kommentre 10 pozitív jut szinte mindenfele – az már rád tartozik, hogy melyik jut el hozzád. főleg, hogy a negatívak jó része is szerette annyira a sorozatot, hogy elég sokáig nézte.

de az rég rossz, ha mással kell rábeszéltetned magad. ha már eleve olyan kétségek vannak benned, hogy fel kell tenned egy ilyen kérdést, akkor nem érdemes elkezdeni. minden sorozatra igaz, így erre is, hogy érdemes megnézni az első részt, nem hagyni, hogy mások döntenek helyetted.

cherockee - 2012. 12. 03. 01:42

@dori:

Igen.

Megnéztem, többször reggelig darálva epizódokat, néha az amerikai premier után pár órával, imádtam. Semmi nem volt azóta ehhez fogható, egy része is többet ér, mint néhol egy egy évad.

DE.

Tényleg vártam hogy összeáll majd valami nagyobb kép a végén, de nem. Ezt fogadd el, hogy lesz egy “jó” vége, és nem egy zseniális, és inkább élvezd azt, hogy te mit tudsz hozzárakni a sorozathoz. Én nagyon sok dolgot gondoltam át magamban, amikor egy-egy rész elgondolkodtatott. Nekem erre jó a scifi.

bruti - 2012. 12. 03. 02:34

Szerettem a Lostot. Akkor még ment a Fotelpatkányok, így a rádióban hétről hétre kitárgyaltuk sixxel, hogy mi is volt, ő hogy látta, én hogy láttam, aztán feljöttem ide és elolvastam a véleményeket. Jó volt, olyan közösségi élmény volt nekem.
Aztán jött a vége és ahhoz tudnám hasonlítani, mikor nem értesz egy már levezetett egyenletet. Minden számot látsz, ott van minden feketén-fehéren leírva, de mégse áll össze a kép.
sixx el volt tőle ájulva, bizonygatta, hogy ezt nem lehetett másképpen és meg is győzött, de ahogy telt az idő egyre jobban nem tetszett a dolog. És nem azért, mert nem kaptunk mindenre választ, hanem mert átverve érzem magam, meg olyan kesze-kusza lett.
Időnként, ha elkap a nosztalgia, arra gondolok, hogy ledarálom, aztán mindig eszembe jut, hogy MINEK? El lett ez rontva.

Norbee - 2012. 12. 03. 02:44

Megprobalok valaszzolgatni, valami csak kovetkeztetes valami peding a tortenetbol egyertelmuen lejott nekem:
– Mi a sziget? Egy hely, ahol a jo es a rossz a kezdetektol megtalalhato, Ennek a ket eronek tudhato be a sziget kulonlegessege, a csodakat amiket lattunk, amiket a szereplok megeltek velemenyem szerint ok okozzak, a sziget csak a hely ahol ok vannak. A sziget biztositja hogy a rossz nem terjed el a vilagban, nem fertozi meg az embereket, a jo pedig a szigetet vedi, amire szukseg is van miutan jacob felebreszti a gonoszsagot testvere megolesevel.
_- Mi volt a fény? A feny a sziget szive, amit mindenkepp meg kell vedeni, ezt a munkat jacob latja el miutan iszik a kulacsbol.
– Mi a füst? A fust a rossz, a gonosz. Jacob testverenek alakjat veszi fel, vele egyutt tulajdonsagait is, koztuk azt a vagyat hogy elmenjen a szigetrol. Halottak borebe bujva, es mas modszerekkel gyakorol hatast a szereplokre hogy azok neki kedvezo donteseket hozzanak, es egyszer elerje celjat. O veszi fel jack apja, eko occse vagy kesobb john locke alakjat is, amiben bent is ragad majd.
– Hogy jelennek meg szellemek? Christian, Yemi, vagy az 5.evadban Alex nem szellemek hanem a fust vette fel az alakjukat. Szellemek Hurleynek jelennek meg, ez a kepessege viszont nem tudom honnan jott.
-Dharma? Az 5.evad eleg sok mindenre valaszt ad azt hiszem. Szivesen elneztem volna meg, de sztem kaptunk eleget a Dharmabol.
-szamok: Jacob egyik eszkoze, eloszor arra hasznalta hogy a jeloltjeit beszamozza, aztan hogy a szigetre hozza a francia csapatot vagy hogy Hurley megnyerje veluk a lottot. Bar itt azert voltak veletlen egybeesesek amikre konkret valaszt en is elfogadtam volna.
Walt kulonleges kepessegere abszolut nem adtak valaszt, csakk szepen elfelejtodott a dolog, akkor viszont nem ertem miert kellett bedogni egyaltalan. A sziget multja erdekelne meg, jobban ki kellett volna bontani, ki volt pl Jacobek neveloanyja, meg kik voltak egyaltalan elottuk a szigeten. Es akkor talan visszalehetne menni a hieroglifakig a falakon.

Az 1-5.evadot imadtam, a 6. Csalodas de nem ront az elmenyen, ettol meg ajanlom mindenkinek minden idok legjobb sorozatat. Nekem nem is a valaszok elmaradasa a legnagyobb szivfajdalmam, hanem ahogy azt mar irtak ; mire volt jo ez a sok misztikum, az izgalmas tortenet ha a vegkifejlethez nem kapcsolodik??? Ha ez a lost lenyege amit az utolso reszben latttunk, ilyen alapon az egesz tortenet jatszodhatott volna vhol mashol, a valo vilagban es foglalkozhatott volna csak a karakterepitessel. Igy mintha szintreemeltek volna az egesz sorozatot, de ezaltal hazavagtak 5.evadnyi tortenetet

Zirowe - 2012. 12. 03. 03:14

winnie: en speciel nem probalok senkit se errol meggyozni, de teny, hogy a keszitok hazudtak.

A finale elott mondtak, hogy fogunk valaszokat kapni, igaz, hogy nem mindenre.

Erre mit kaptunk?
A legfontosabb kerdesek tekinteteben kb 0valaszt, csak a kisebb hulyesegekre, amik addig is kikovetkeztethetoek voltak+ugyebar vegig ment a tereles.

En eloben kovettem a finalet (ott vannak a kommentjeim a kibeszelokben vegig), es baromi csalodott voltam, vagyok.
A flashforwardokra el lett pazarolva egy fel evad, amire nyugodtan eleg lett volna 2xfel resz, de persze szukseg volt rajuk, hogy jol becsapjanak.

Magam reszerol igy erzem.

Az lett volna a ferfias megoldas, hogy kiallnak es azt mondjak: annyi kusza cool dolgot raktunk bele csak azert, hogy folyamatosan emelni tudjuk a lecet, hogy aztan ertelmesen nem tudtuk lezarni, ez van ezt kell szeretni.
Ezt beismerni, nem pedig terelni es megprobalni zsenialitasnak alcazni.

Amugy nekem meg a BSG vege jott be, leszamitva kb Baltar utolso elotti mondatanak utalasat (he doesn’t like to be called that vagy vmi hasonlo), de csak azert, mert azt nem fejtettek ki, de tulelem. :)

winnie - 2012. 12. 03. 03:16

zirowe: ne komolytalankodj már, hiszen éppen ezt mondtam az előbb. te arra gondoltál, hogy xy-ra kapsz választ, ők másra. az nyilván szubjektív, hogy mi jó és mi nem, de ez… (és az, hogy a legfontosabb… neked ez, másnak az, nekik meg amaz. hidd el, sokan voltak úgy, hogy jobb, ha egyes mitológiai dolgokra nincs is válasz, mert ezerszer ez a megoldás, mintsem valami béna válasz a 10 szóbajövő közül, amin aztán persze ugyanúgy lehetne lovagolni:) kaptunk választ arra, hogy mi történik jackkel, vagy hogy ki marad a szigeten és még sorolhatnám. az ilyen homályos kijelentéseknek épp az a lényege, hogy ne lehessen beléjük kötni. lesz válasz? persze, hogy lesz. definiáljuk, hogy szerinted és más szerint mi a válasz. ennyi.

még annak a kijelentésnek is lehetne alapja, hogy hazudtak ekkor vagy akkor, de hogy a finálé előtt? miért hazudott volna bárki is? akkor, amikor nem számított. ez már eleve logikai úton bukik.

f.fredericks - 2012. 12. 03. 05:47

@tex Neked is köszi a választ, ezt se tudtam. Bár a kérdés amit Te is feltettél még mindig jogos. 3-4 évvel később mi a manóért nem vállalta el. :o

symor - 2012. 12. 03. 06:04

A Lost vége egyszerűen rossz volt, méltatlan ahhoz a több évados felvezetéshez, amit zseniálisan teljesített a sorozat.

Patetikusak és semmit mondóan nagyot mondóak próbáltak lenni a lezárással, ráadásul ez a túlvilági szál nemhogy spirituális, de egyenesen idétlen lezárásaként szolgált a szériának, mely így nálam sokat vesztett a megbecsüléséből.

Mivel igenis fontos a történet befejezése, ahogy fontos az út is, amit megtesznek a szereplők addig a pontig. A Lost esetében pedig az addig látottak minősége mellett egy rohadt pancser befejezést kaptunk, egy erőltetett fordulattal. Mit “fordulattal” inkább egy laza árukapcsolással, hogy ja itt most mindenki halott, mindenki happy.

Nem lett volna elmagyarázni a dolgokat, de mondjuk alkothattak volna egy egységes egészet a sztoriból, ahelyett, hogy egy hozzávarrt végtagnak tűnjön a vég.

HOGY MÉGIS AKKOR MIT VÁRTAM A LOST-TÓL LEZÁRÁSKÉNT?

Valami olyat, amit J. Michael Straczynski hozott össze az Éledő csillagok (Rising Stars) című képregényfolyamatában, amiben ugyan szinten nem magyaráz meg mindent (nem is kell!), de egyetlen NAGY EGÉSSZÉ szövi össze szereplői sorsát. Olyan mint egy örök érvényű legenda elmesélője, ami kultúránként továbbadható.

EHHEZ KÉPEST A LOST SZART SEM ÉR A VÉGJÁTÉKÁT TEKINTVE!

Hozzá kell tennem emellett azt is, hogy mennyire kevés sorozat kapott a tévétörténelemben normális lezárást, amiben tényleg van némi átgondoltság. Ez egy igazán szűk lista. Legutóbb talán a Friday Night Light volt ilyen, amelyik betudott lépni ebbe a klubba, ami a megfelelően lezárt sorozatok sorát jelenti.

vargatom - 2012. 12. 03. 06:07

“a prometheus szkriptjét joe spaihts írta (fenn van a neten, el lehet olvasni), de ő nem kaphatott egyedüli kreditet, így behozták lindelofot, hogy átdolgozzon ezt-azt.”

Hehe, az eredeti script pont azt mutatja meg nagyon szépen, hogy mik voltak Lindelof hülyeségei, amelyekkel szinte kizárólag csak rontott a filmen ;)

Alapvetően azért hozták egyébként be, hogy az alieneket kiírja a filmből (a Fox fejesek kérésére elvileg) – de szokásához híven semmi értelmeset nem bírt kitalálni helyettük. Sokkal jobb lett volna az első változatot megcsinálni, még ha a végére kicsit szét is esik…

winnie - 2012. 12. 03. 06:08

vargatom: olvasd el az ő szkriptjét is, jól látszanak a különbségek. az, hogy miért hozták, látszik – és nem “elvileg” kérdése. ronthatta el ő is az eredeti zseniális szkriptet, vagy lehet, hogy már az eredeti is rossz volt, ez már megint szabadon eldönthető, csak a tényre világítottam rá. fogalmam sincs róla, hogy milyen író, hiszen szinte mindig csak kollaborációkban dolgozott, de a sz-r és a vár hasonlata elég dzsóker, bár most nem hozom fel:)

a végeredmény mindenesetre amellett, hogy váltott ki vitákat, azért a többbség számára pozitív lett.

vargatom - 2012. 12. 03. 06:20

A Lost befejezése kábé olyan, mint ha egy álló hétig tekergetnéd a Rubik-kockát, aztán odajönne hozzád az Ernő és közölné hogy ezt bizony nem is lehet kirakni, de az út volt benne a lényeg.
Sztem itt mindenki laposra verné az öreget a kockával.

Hozzáértőbbek biztos jobban el tudnák magyarázni, szép szubjektív érvekkel, hogy mit és hol rontottak el a szerzők…

Lényegében egyetlen megkezdett cselekményszálnak sincs értelmes befejezése, feloldása, helyette erre a szégyentelen túlvilgágos összeterelésre futotta. Egyszerűen túlnőtt a fő szerzők képességein az egész vállalkozás és nem tudtak felnőni a kihíváshoz.

Utánaszámoltatok már, hogy a komplett szereplőgárdából hányan is maradtak életben a végére? Még egy tucatnyian sincsenek – a többségük valami tök hülye értelmetlen halált hal, aztán majd a túlvilágon egyesítik őket (gondosan felmérve az egyes párosok rajongói népszerűségét). Ez a létező legolcsóbb megoldás, teljes megalkuvás, ötlettelenség, és visszamenőleg súlytalanná teszi az összes korábbi drámát is azzal, hogy igazából semmi tétje nem volt semminek, mindannyian boldogan éltek miután meghaltak.

Persze eleve hülyeség volt ennyi pénzt tolni egy olyan vállalkozásba, ahol a kulcsemberek átfogó elképzelés nélkül hajigálták az ötleteket befelé és nézték hogy mi tetszik a nézőknek, a többit meg egyszerűen elfelejtették. Eleve az sokat elárul, hogy a Bent játszó színészt első körben csak pár részre szerződtették, aztán meg főszereplőt csináltak belőle…

Viszont a másodvonalas írói stáb elég jó volt, akik a fentről jövő ötletekből a konkrét epizódokat megírták, nekik nagyon sokat köszönhet a sorozat. És persze azért a pilot, az nagyon nagy élmény volt annak idején, de pont ezért csak még nagyobb csalódás hogy a folytatás egyre gyengébb lett és a befejezés képtelen volt felnőni ehhez a zseniális indításhoz.

Szóval nem véletlen a megosztottság, és én a készítők helyében nem lennék büszke arra, hogy EZ jut eszébe elsőre mindenkinek a sorozatról, és nem a minősége.

vargatom - 2012. 12. 03. 06:31

“Hozzá kell tennem emellett azt is, hogy mennyire kevés sorozat kapott a tévétörténelemben normális lezárást, amiben tényleg van némi átgondoltság. Ez egy igazán szűk lista.”

Ez azért lehet így, mert nincs szükségszerű összefüggés a sorozat népszerűsége, és a készítői (a showrunnerek) szakmai tudása között. Egy mozifilmnél másfél-két óra után eljön az igazság pillanata, akkor is amikor a szerző próbálja eladni a scriptet, meg akkor is amikor a moziban látja a néző.
Egy sorozat viszont évekig húzhatja ezt a pillanatot. A tévétársaságok eleve ritkán kapnak komplett pakkot arról, hogy mikor mi fog történni, meg nem is nagyon érdekli őket más, csak a nézettség. Így aztán ritkán lehet előre tudni, hogy az adott sorozat készítői képesek lesznek-e be is fejezni azt, amit elkezdtek és amit adott esetben sok millióan néznek.

Egyébként a Lost nézettségi adataiban világosan látszik, hogy menet közben is folyamatosan morzsolódtak le a nézők, pedig az egész történetvezetés az érdeklődés folyamatos fenntartására volt kihegyezve a rejtélyek mélyítésével és a tétek folyamatos emelésével. De már menet közben kezdett kilógni a lóláb…

Meg azért ne feledkezzünk meg a kognitív disszonancia jelenségéről sem – elég nehéz szembenézni azzal hogy amiért évekig rajongott az ember, az valójában esetleg nem volt érdemes a befektetett időre és elkötelezettségre. Viszont ha ez sikerül, akkor általában a másik végletig tolódik az ember és nagyon megutálja az adott dolgot ;)
Páran ezen biztos besértődnek most, de ez is tankönyvi reakció…

Ja és kiváncsi leszek arra, hogy a Trónok Harca, mint a következő ilyen kockázatosabb nagyszabású vállalkozás, hova jut majd el. Mondjuk Martin be is van tojva attól, hogy esetleg úgy végzi mint a Lost ;)

djangyu - 2012. 12. 03. 06:48

tulajdonképpen miről szólt a Lost? valaki elmagyarázná, megmondaná? mert ami nekem az egészből leesik elősre, abból interdimenzionális utazástól Mu szigetén át egészen a földönkívüli civilizációkon át minden összejön, tehát kb. minden amiről egy Erich von Däniken könyv szól… :D

winnie - 2012. 12. 03. 06:49

pár emberről, akik lezuhannak egy szigeten, azok múltjáról, jövőjéről, esetlegesen arról, hogy milyen hatást gyakorolt rájuk az, hogy lezuhantak egy elég fura helyre.

symor - 2012. 12. 03. 06:50

vargatom:

“Ez azért lehet így, mert nincs szükségszerű összefüggés a sorozat népszerűsége, és a készítői (a showrunnerek) szakmai tudása között.”

Ennek igazat adok, azzal a kiegészítéssel, hogy a sorozat minősége (így a lezárása) és a készítői szakmai tudása között ellenben lehet, mi több van összefüggés.

Ebből a szempontból azt hiszem David Simon a csúcs, aki ha tudja előre, hogy egy sorozata véget ér képes a lehető legjobb végkifejletet kihozni belőle minden esetben. Példának okáért itt a The Wire, amelynél szinte minden évad végére írt egy befejezést és a Treme is ugyanezen az úton halad. Mindegyik évad szinte kapott egy lezárást és ennek ellenére ugyanúgy folytatták a következőt. Ez Simon zsenijének érdeme!

“Meg azért ne feledkezzünk meg a kognitív disszonancia jelenségéről sem – elég nehéz szembenézni azzal hogy amiért évekig rajongott az ember, az valójában esetleg nem volt érdemes a befektetett időre és elkötelezettségre. Viszont ha ez sikerül, akkor általában a másik végletig tolódik az ember és nagyon megutálja az adott dolgot ;)
Páran ezen biztos besértődnek most, de ez is tankönyvi reakció…”

Ó barátom, erre én már rég rájöttem csajozás közben :D

JimmyL - 2012. 12. 03. 08:01

hát itt végigolvasva a kommenteket nem stimmel ez az arany. Mindegy, én nem okoskodok, mert a masodik evad elejen azt gondoltam, hogy ez szar szemfenyvesztes es elkaszaltam. Onnantol csak veletlenul lattam nehany reszletet. A finalerol is csak olvastam, az alapjan orulok, hogy nem pazaroltam erre idot.

Scoo - 2012. 12. 03. 08:07

Szerintem az utolsó részt nem lehet magában értékelni, hanem az utolsó évadot kell kompletten.
Sajnálom az utolsó évadot, mivel nem hozta azt amit elvártunk. Ettől függetlenül meg tudtam hatódni az utolsó részen még ha utána bosszús is voltam.

A leginkább azért voltam bosszús, mivel az utolsó évad olyan volt, amit gyakorlatilag bármikor elővehettek volna. Ha azt mondták volna a készítőknek, hogy srácok, a Lost csak két évadot él meg, akkor az első évad után egyből hozhatták volna ezt az utolsó évadot. Hosszú volt az út, sok mindent láttunk, sok mindenen gondolkoztunk és ehhez képest nem éreztem azt hogy igen, kellett ez az út, hogy elérjünk ide. Ez a legfőbb hiba az utolsó évadnak.

Pl a Battlestar Galactica esetén, akik teljesen belebonyolódtak saját misztikumukba, hiába nem magyaráztak meg mindent, egy vették elő az Isten,angyal kártyák ettől függetlenül az utolsó évadra nem tudnám azt mondani, hogy egyből jöhetett volna az első évad után, mivel a karakterek olyan utat jártak be, hogy másképp nem lehetett volna ilyen lezárást csinálni.

Mindenesetre én már a sorozat közben is mondtam mindenfelé, hogy ne várják, hogy majd képletekkel megmagyarázzák, hogy mi a sziget. Figyelmeztettem őket, hogy kb az lesz a magyarázat, hogy: it’s magic :)

Mindentől függetlenül hiányzik a Lost, jobban mondva egy olyan sorozat ami hasonlóan épül fel és hozza azt a színvonalat is.

Scoo - 2012. 12. 03. 08:10

vargatom: “Egyébként a Lost nézettségi adataiban világosan látszik, hogy menet közben is folyamatosan morzsolódtak le a nézők”

Ez nem azért volt elsősorban, hogy egyre rosszabb lett volna a Lost, hanem a koncepció miatt. Minden rész szorosan összefüggött, visszautalásokkal volt tele, akár az első évadig visszamenőleg, így új nézőket már nem lehetett behozni a vége felé, az pedig természetesen, hogy egyesek kaszálják menet közben a sorozatot.

Scoo - 2012. 12. 03. 08:14

Kiegészítve azt amit fent írtam:
Épp emiatt a koncepció miatt nem szeretik a networkok az ilyen sorozatokat mivel sokkal kockázatosabbak, mint pl egy krimi(lásd idén: bukott a Last Resort és a 666 park avenue is) és épp ezért tud még most is magas számokat hozni pl az NCIS ezredik évadja is, mivel ott minden rész különálló.

matthews - 2012. 12. 03. 08:18

A 2. évad volt a legszarabb. A hatch rohadtul nem érdekelt, és ahhoz képest, hogy Penny barátja (nem is jut eszembe a neve) milyen jelentéktelen (számomra)volt a sorozatban, egy egész évad szólt róla. Most komolyan nyafogtok a befejezés miatt? Valaki említette a szendvicset aminek a végében sz..r van. Senki nem tesz a szádban lévő szenyába kaksit evés közben. Az eleve el van készítve és úgy eszed meg. Akár benne van a salak, akár nincs. Azt tudod, hogy végződik. Ezt meg nem tudtad.
Komolyan mondom, mint az óvodások… A 24 kis fokozatosan egyre rosszabb lett és annak is hülyeség lett a vége. Az életünknek is szar a vége mert meghalunk, de amíg éljük addig jó nem? Már akinek… :))

Na menjen mindenki vissza és nézzen szépen CSI Miamit az idióta Horatioval (De rühellem szegényt..). Annak legalább minden része le van zárva és nem lesz rossz a “szájatok íze”, mert mindenre van “tudományos” magyarázat. (Elnézést a CSI fanoktól előre is! ) :-)
Peace

Roxi - 2012. 12. 03. 08:22

Most járok a 3.évad felénél,szóval egy két hét múlva visszatérek és elolvasom a kommenteket :)

The Man Who laughs - 2012. 12. 03. 08:23

Én tényleg nem értek néhány embert.

Végig néztetek 5 évadot ami tetszett, jól szórakoztatók alatta (mert gondolom nem mazoizmusból néztetek valamit ami nem tetszik 5 éven keresztül).

Aztán jött a többinél gyengébb hatodik évad, tudtátok, hogy ez az utolsó ezért kitartottatok mert majd a fináléban majd minden kiderül, meg jó lesz stb. Erre jön a finálé ami nem tetszik nektek, erre a verdikt az hogy akkor az egész sorozat szar? A jó évadokra miért nem tudtok pozitívan emlékezni?

Persze fontos a lezárás, az út vége de alapvetően csak egy 5 perces jelenetért végig nézni kb.: 93 órányi anyagot valóban időpazarlónak tűnik.

Véleményem szerint szép lett a befejezés, de megértem akinek nem tetszik, sőt én sem ezt vártam szerintem is kissé giccses meg maga az egész 6. évad nem a legjobb (fura is, hogy utolsó évadra behoznak egy teljesen új szálat)és én is kibírtam volna, ha több választ kapunk , de ami előtte volt az nekem megérte. Izgultam, nevettem, jól szórakoztam alatta ezt egy gyenge befejezés nem veheti el tőlem, a kezdeti évadokra mindig pozitívan fogok gondolni. Összeségében nekem bizony még a gyengébb végkifejlettel is ott van kedvenc sorozataim között és ha lesz időm biztos újra nézem valamikor (meg hát ehhez az is hozzákapcsolódik, hogy ez meg a Prisonbreak rántott be a sorozatos világba)

DanielFreeman - 2012. 12. 03. 08:24

Az összes részt azonnal néztem 6 éven keresztül.
Tudom, hogy egészen pontosan miről szól az egész?
Konkrétan fingom nincs.
Örömet szerzett a hetente 40perc?
Maximálisan.
Akkor miről is szólt?
Mindenkinek mást. Nekem is jelent valamit, én is megtaláltam benne a saját magyarázatomat. Kaptunk sci-fit, drámát, survivort, folyamatosan szórakoztatva lettünk, és pont.
Minek kéne megmagyarázniuk, hogy miről szól???
Mikor kérdezték meg mondjuk Babatits-tól, hogy miről szólnak a versei? Vagy ahogy Lindelof is mondja, a Mátrixot miért nem akarják megmagyaráztatni emberek?
Nem kell semmit se megmagyarázni, találd meg benne a saját magyarázatod.

meroving - 2012. 12. 03. 08:27

A Lostnak egy hatalmas hibája van. Az, hogy felállított egy olyan sztenderdet, egy olyan szintet, amihez az ember kénytelen más sorozatokat mérni úgy, hogy tudja, hogy esélytelenek lesznek utolérni. Legalábbis azóta egy ennyire érdekes, sokrétű és meglepetésekkel teli sorozat sem volt, aminek tényleg minden részét iszonyatosan lehetett várni. És ami nagyon szép benne, hogy mindezt nemtől vagy érdeklődési körtől, kedvenc műfajtól függetlenül.

Gabe - 2012. 12. 03. 08:38

Na most reggel megpróbáltam átolvasni ezt a rengeteg kommentet, nyilván volt, ami fölött átsiklottam, de így ez a poszt nekem még mindig üres…arra értem, hogyha a LOST lezárása a téma és egyesek szerint az tökéletes volt és semmi hiányérzet nem maradt bennük, akkor szeretnék egy baromi hosszú bejegyzést, amiben minden meg van magyarázva. Nem azért kérem, mert hülye vagyok, ahogy sokan mások sem hülyék, akiknek nem tetszett a befejezés, egyszerűen arra vagyok kíváncsi, hogy aki úgy gondolja magáról, hogy értette, az mit értett, mert elég sok embernél kiderült, hogy ő se vágta a dolgokat : )
Elfogadom (most már), hogy sok misztikus dologra nem lesz válasz, bár én ezt inkább tartom továbbra is írói kreativitáshiánynak, mint hangulatkeltésnek, de mindegy is. Amire leginkább választ szeretnék kapni, hogy a 6. évadban mik voltak ezek a flash-sidewayek, illetve most akkor a végén kik haltak meg, kik élték túl. Elméletem van, csak kíváncsi vagyok, mások hogy értelmezték.

zriff - 2012. 12. 03. 08:40

Elmagyarázná nekem valaki, hogy szerintetek mit is takar pontosan a high concept fogalma? Mert az ilyen jellegű sorozatok ahogy én gondolom, csak baromi nagy kamuk,csillogó-villogó dobozva csomagolt semmik. Vagy ahogy előttem megírták, a rubik kocka amit nem lehet kirakni. Ott volt azt hiszem még a lost előtt az alias, amiben a rambaldi, meg a főszereplő kiválasztottsága kérdést se válaszolták meg, és így tovább. Szerintem egyébként a millennium, meg a carnivale kerülte el az olyan csapdát mint a lost.

Cs.Andris - 2012. 12. 03. 08:47

KÉrdezte már valaki, hogy mit látott JOHN LOCK az első vaddisznójának elejtése előtt?:) Lehet tudni?:)

Gabe - 2012. 12. 03. 08:51

zriff: én az Aliasra nem használnám a fogalmat, azt tudom, meg ott nem is hülyítettek, végig nyilvánvaló volt, hogy a misztikum részére nem fogunk választ kapni, illetve már az elején megkaptuk: Rambaldi látnok volt és kész.
Cs.Andris: nem a füstöt?

mabel - 2012. 12. 03. 09:00

Szerintem azzal van a probléma, hogy a végső “úgyis mind meghalunk, és együtt leszünk” jelenettel nemcsak a válaszadást kerülték ki, hanem a karakterek fejlődését, szenvedését és halálát tették értelmetlenné. Tökmind1 mennyi időt voltak a szigeten, mit tettek előtte vagy utána, majd mindenki (akit elértek az írók) együtt besétált a fénybe. Ezzel az erővel, a repülő lezuhanása után rögtön besétálhattak volna. (Bár akkor nem lehetett volna azt a sok romantikus egymásra találást eljátszani…

Jeol - 2012. 12. 03. 09:06

Valaki írja már le légyszíves, hogy a végén mi is történt, mert én azóta sem tudom megfejteni. (Kb 3X néztem meg az évadzárót, de számomra nem jött át a dolog)

Köszi szépen.

VanillaSky - 2012. 12. 03. 09:12

Számomra az az érdekes, hogy egyesek, mint a tudomány emberei (:D) értelmes és logikus választ várnak:

– az időutazásra (láthattuk az agyondicsért Looperban milyen szinten tudták logikussá tenni)

– a halhatatlanságra

– egy felsőbb hatalom aka Jacob és a Füst tevékenységére

– egy a helyét folyamatosan változó földrajzi terület megmagyarázására

– a Sziget védelmi mechanizmusainak működésére

– Jacob – Jack – Hugo kiválasztotti létének mibenlétére

– …

Ezekre logikus válasz elvárható, bármilyen tudományos alapon? Kötve hiszem, mert fizikai korlátai vannak! Így bőven lehetett volna kaszálni a sorozatot 7-8 rész után, mert már ott kiderült, hogy ezt nem fogják tudni észérvekkel és tudományos alapokon megmagyarázni, mert nem lehet. Legalábbis földi léptékekkel:)

Ettől függetlenül nem volt tökéletes a sorozat, de végig izgalmas volt és újabbnál-újabb kérdéseket vetett fel, amiken hosszú oldalakon lehetett elmélkedni mialatt a sorozat ment. Visszanézve a régebbi posztokat elég sokan éltünk is vele, ha valakinek az utolsó néhány rész világégést okozott az elmúlt 5 év szórakozásához képest az ne fogjon hasonló témájú sorozatba. Nézze a HIMYMet meg a TBBT-t.

M76 - 2012. 12. 03. 09:20

@Scoo

Nagyon félrelátod a helyzetet, a last resort, és a 666 sem azért bukott, mert high concept sorozatok, hanem azért, mert eleve kevés nézővel indultak. Ahhoz, hogy egy sorozat megmaradjon nagyon nagy nézettséggel kell indulnia, mivel óhatatlan, hogy lesz lemorzsolódás. Függetlenül a pilot minőségétől, mivel nem mindenkinek ugyanaz az érdeklődési köre. Nincs a földön olyan film/sorozat, amire ne találnál legalább két embert amiből az egyik azt mondja, hogy a világ legrosszabbja a másik meg azt, hogy a legjobbja.

Ilyen oddsokkal indul minden sorozat. Az, hogy megveti e a lábát pedig sajnos leginkább nem a minőségen múlik, hanem a merketingen, hogy hány nézőt tudnak leültetni a nyitórészre. Semmi máson.
Ha minden sorozatra le tudnák ültetni az összes nézőt akkor nem lenne kasza semmi, mert minden sorozatnak megvan a célközönsége, ezért rendelik be őket, nem azért mert hülyék ülnek a networköknél.

Vagy te komolyan azt gondolod, hogy a revolution azért sikeres mert jó, és a last resort azért bukta mert rossz? Ez naivitás. SZVSZ mindkettő rém gyenge de mégis az egyik szárnyal mert meg tudták venni az embereket, hogy leüljenek az első részre. Onnantól fogva hogy elegen leültek mindig lesz olyan ember akinek az ingerküszöbét meg fogja ütni. Ahhoz, hogy egy sorozat a minősége miatt legyen kasza ahhoz iszonyatosan el kell baltázni valamit, eleve olyan pilotot be se rendelnek sorozatnak, ami minőségileg nem üti meg a szintet. Pl wonder woman, hogy csak egyet említsek.

Egy sorozat ami 6 évadot megért nem lehet rossz, csak nem tetszik bizonyos embereknek, a kettő között óriási különbség van.

Azt pedig továbbra is tartom, hogy aki a befejezés miatt néz sorozatokat az rossz műfajt választott. Ez egy olyan szakma amiben a legkevésbé lehet befejezésre készülni. Az interjuban is feketén fehéren elmondja a fő problémákat ha nekem nem hisztek. Pl, hogy mit akarnak a nézők egy hc sorozattól?

1: Legyen konkrét terve a készítőknek már a pilotnál, hogy mi lesz az x. évad 13. részében, és honnan hová tart a sorozat.

2: Halgassanak a nézői visszajelzséekre.

Nyilvánvalóan látszik, hogy a kettő tökéletesen üti egymást, most vagy tudom mit akarok a sorozattal, vagy hagyom magam befolyásolni nézői nyomásra.

De a legfontosabb, hogy sose tudni, hogy hány évadot kell csinálni a sorozatból, ha kitalálsz egy történetet, azt nem lehet gondtalanul leadni 3 és 6 évadban is. Ha 3-ra terveztél és 3 lett a berendelés végül akkor hurrá. De közben tegyél lezárást az első évad végére is meg a másodikra is ha netán kasza lesz.

Aztán ha mégis túléli a sorozat a 3. évadot, akkor óhatatlan, hogy módosítani kell a terveken. Így egyértelmű, hogy menet közben találják ki mi legyen a folytatásban. Mégis ha ezt közlöd az átlag nézővel kiugrik a plafonon.

zsesszi - 2012. 12. 03. 09:22

szerintem a Lost az egyetlen olyan sorozat amelyikben minden kérdésre választ vár a nép. kicsit olyan érzésem van/volt az egész sorozat alatt mint a 3 éves fiammal: apa, de miért? válaszolok és jön újra: apa de miért?
én is szerettem volna több választ, de a Lost ezért volt a LOST…számomra zseniális volt, minden percét élveztem. annó a Twin Peaks sem adott mindenre választ, mégis úgy volt jó.
nem tudom, volt-e/lesz-e hasonló sorozat ami ennyire megmozgatja a közösséget. ahogy vége volt a résznek, azonnal pörögtek a fórumok, jöttek a darkufo-s linkek, kikockázva elemezte a tömeg a kedvencét, jöttek az elméletek a teóriák. 42 perc az aktuális rész és egy hét kattogás a többi fanatikussal….szóval nagyon élveztem, azóta sem ültet le így sorozat.

suttyom - 2012. 12. 03. 09:27

Hogy miért “szenvedtük” végig a hat évadot, ha ennyire “utáltuk”? Talán a szereplőkért? A remény miatt?

Malachi - 2012. 12. 03. 09:27

életem harmadik legjobb sorozat élménye – első a BSG, második az X – hat hibátlan évaddal és egy nevetségesen gyáva és Romana regényújság szintű befejezéssel. imádtam, soha nem bánom meg, hogy megnéztem, de soha nem nézném meg újra. elcseszték, ennyi, nem kell ragozni.

a BSG-vel pedig nem lehet összehasonlítani, mert abban végig jelen volt a vallásos szál, jól észrevehetően és tisztán. egyáltalán nem volt idegen a befejezés a sorozat világától.

a Lost befejezése meg az volt. akit érdekel, és van rá ideje, ajánlom a finálé kommentjeit, kb. minden ki lett tárgyalva ott.

Vekker - 2012. 12. 03. 09:29

Az ilyen tipusú “misztikus”, mitológiával bíró filmek (Mátrix, Lost stb.) mindig többrétegűek.
Én szerettem mindig lejjebb ásni hetente, 1-1 rész után és élveztem is a Lostot, míg futott.
Nemrégiben, a teljes sorozat ismeretében elkezdtem újranézni (részben azért, hogy barátnőmből igazi junkie-t faragjak :)) és a 2. évadnál megrekedtem. Egyszerűen nem bírom, hogy bereptetik az egész Dharmás hóbelevancot, amiről majd ki fog derülni, hogy egy teljesen vakvágány. Sokaknak – köztük nekem is – visszagondolva azért tűnik csalódásnak, mert szerettük volna legalább az elején azt a “hint”-et megkapni, ami köré az egész sorozat épül. És ez a “Jacob – A Sziget egy dugó” szál. A Mátrixban ott volt ugye a gépek uralmának letörése, az Aliasban a Rambaldi-rejtély. A Lostban mikor vetődött fel először a Világ mozgatóerejének (végülis ez volt a Forrás, nem?) őrzése? A 6. évadban.
És hiába mondják, hogy “De, a jó-rossz harc már az első évadban is megjelent, lásd Lock meséje a fekete-fehérről és egyéb szimbólumok.”, az átlagnéző ezeken átsiklott, mert egyáltalán nem arra tartott még a sorozat. Azért két banánkereső kaland közé beiktatni egy filozófiai töltettel bíró rémálmot nem hiszem, hogy túl jó húzás, ha a nézőt rá akarom terelni valamire…

ALDO - 2012. 12. 03. 09:29

“A jó évadokra miért nem tudtok pozitívan emlékezni?”

Azért, mert az ember akaratlanul is a rosszra emlékszik. Tegyük fel, hogy eljön életed legszebb hete. Minden nap jól érzed magad, olyan dolgokban lesz részed, ami örömet okoz és szeretsz, de vasárnap eltörik a lábad, akkor nyilván csak a lábtörésre fogsz emlékezni és arra, hogy milyen rossz, nem pedig a jó dolgokra.
A hozzászólók többsége pedig pozitívan nyilatkozott az első öt évadról, sőt még a fináléról is csak az utolsó évad volt gyenge.

Jazzer - 2012. 12. 03. 09:30

a Lost szerintem nem a befejezésről és a magyarázatokról szól.A szereplők nagy része egy valódi filozófus nevét kapta.a sorozat ezeknek a filozófusoknak a legnagyobb kérdéseivel,elméleteivel foglalkozik.

mire szeretnétek válaszokat kapni????

minden okkal történik vagy minden a véletlen műve?
kivitelezhető e az időutazás vagy vannak e párhuzamos univerzumok?
lesz e valami a halál után,létezik e pokol vagy menyország?
létezik Isten és ördög?
vannak e természet feletti erők,vagy paranormális jelenségek?

még több száz ilyen kérdést lehetne feltenni a sorotaztból amik a mi életünkben is szerepelnek de ezekre megdönthetetlen bizonyítékú válasz egyikre sincs.a sorozatban lévő rejtélyek ezeknek a kérdéseknek a színbolumai éppen ezért nem kell őket megmagyarázni.

Malachi - 2012. 12. 03. 09:31

mabel – “Szerintem azzal van a probléma, hogy a végső “úgyis mind meghalunk, és együtt leszünk” jelenettel nemcsak a válaszadást kerülték ki, hanem a karakterek fejlődését, szenvedését és halálát tették értelmetlenné.”

ez nem igaz. a szereplők szemszögéből nézd. éltek, küzdöttek és szerettek meg gyűlöltek, mint minden ember, hatalmas leckéket kaptak és rengeteget fejlődtek. valahogy ennyiről akart szólni “csak” az egész LOST. ez oké is.

clegane - 2012. 12. 03. 09:32

na.

mindenkinek aki azzal jön, hogy eleve lehetetlen megmagyarázni időutazást meg satöbbi:

aki logikát szeretne számon kérni a sorozaton, az nem “tudományos magyarázatot” kíván, hanem “belső logikát”. ami például remekül megvan akár a Gyűrűk Urában, hiába hülyeség tudományosan, hogy láthatatlanná válik valaki, ha felhúz egy gyűrűt az ujjára (stb).

szóval ezt az ellenérvet lécci lehetne hanyagolni.

Vekker - 2012. 12. 03. 09:45

Jazzer:
Akkor te magad is azt mondod, hogy a Lostot körülölelő misztikum, a sok rejtély csak nézőszám-növelésre szolgált? Egy szimpla eszköz volt?
Mert ha csak a jellemfejlődés lett volna a cél, azt egy terápia-reality show keretében is meg tudták volna valósítani a készítők. Max. vettek volna 1-2 cserepes pálmát az Obiba’.

Malachi - 2012. 12. 03. 09:50

illetve, most belegondolva talán épp fordítva van. a misztikum és a Dharma meg a többi áltudományos szál nem illett a szimplán lelkizős sorozat világába. :D

mert a lelkizéssel tényleg nem volt semmi baj. ha minden mást kivennénk és csak a karakterekre koncentrálnánk, egy simán 10/10-es csodát kapnánk. ott szúrták el, hogy nem találták meg az egyensúlyt. gondolom az első visszajelzésekből látták, hogy a misztikumra gerjedt rá mindenki (vagyok sokan) és úgy voltak vele, hogy akkor oké, legyen SOK misztikum. és, hát, zabáltuk.

valaki írta itt, hogy végig hazudtak, hm…talán ez így erős, de az biztos, hogy nem voltak becsületesek. :D

M76 - 2012. 12. 03. 10:01

@Vekker

Nem, a sok misztikum arra szolgált, hogy élvezd a sorozatot, ennyi. Mi az, hogy nézőszám növelésre szolgált? Vedd már észre, hogy a kettő összefügg. Ha mindenre egy konkrét válasz lenne akkor is lenne annyi haragos mint most, csa akkor nem az menne, hogy : “Méééé niiiinncs vááálasssz bááá” hanem, hogy “Ezíííííígy hőőőőlyesééég, báááá, énnn nemeeezt akaaartammmm”

Ha már említette valaki a BSG-t, ott konkrét válasz volt, mégis az emberek 90%-ának nem tetszett, hiába kezdték már korábban eröltetni a vallásos szálat. Általában a kettő éles ellentétben van egymással. Mármint a science fiction és a vallás.

De most már leírom a saját véleményemet is lost fináléról: Szerintem zseniális volt, mégpedig azért, mert olyat tett, amit soha senki elképzelni se mert azelőtt. A tudomány és a vallás határát összemosta, úgy mutatta be a pokol/menyország/purgatórium fogalmait, mint tudományosan elképzelhető dolgokat. És emiatt le a kalappal a készítők előtt. Kb leszarom, hogy nem adtak konkrét választ arra, hogy mi volt a füst, vagy mi volt a sziget. Mégis milyen választ adhattak volna? Leírták volna a molekuláris jellemzőit az anyagnak ami világít benne? Nem értem miért lenne nekünk jobb valami áltudományos humbugtól, mint így hogy a képzelőerőre van bízva minden. Persze aki nem olvas könyveket annak lehet nincs olyan képzelőereje, csak azt látja amit a szájábarágnak.

Szerintem is fertelmes volt a mátrixban az arhitect jelenet, de hát biztos erre is van igény.

carpediem - 2012. 12. 03. 10:08

Van a “Hit embere” és van a “Tudomány embere”, ha megnézitek a lényeg, hogy egy ponton Jack, aki utóbbi táborba tartozik és képes lesz hinni…Szerintem azt szerette az évadzárást, aki maga is hisz, annak tulajdonképpen minden kérdést megválaszoltak az írók, úgyhogy a hithez bármely vallást és önmagában a hit forgalmát rendelték. Akik ezt nem értik, túl komplikált és ez nem tetszik, egyszerűen a “Tudomány emberei”. Ez nem értékítélet, ez jól van így, csak nyilván nekik elmaradt a katarzis, s a kérdésekre adott válasz is

Sinyster - 2012. 12. 03. 10:17

Én az első évad után annó pihentettem a sorozatot, majd akkor folytattam a nézését mikor az 5.-ik évad végéig lement már szinkronosan. Emlékszem, úgy voltam vele mikor az utolsó előtti részt néztem az ötödikből, hogy “áhhh megvárom én szinkronosan az uccsót is”. A fenéket. Mikor megnéztem az évadzárót örültem hogy kitudtam várni az amerikai bemutatóját az utolsó felvonásnak.Persze mikor kijött szinkronosan akkor úgyis megnéztem, mondván lehet jobban megértem a végét. De akkor is arra jutottam mint most a videó végén, hogy minden megtörtént, kivéve az utolsó évados mellékszál ahol senki nem ismert senkit?
És hogy ez a szál a purgatórium volt és arról szólt hogy mindenki megbocsásson magának és utána átkeljenek, nem?
Ha nem így van akkor várom a segítséget hogy végre kiderüljön :D
Egyébként nekem az összes évad 10/10 volt, semmi probléma nem volt velük.

VanillaSky - 2012. 12. 03. 10:19

~Carpediem

Jack azért személyesen megtapasztalta az időutazást, találkozott halhatatlan emberekkel és lényekkel, látta a Füstöt és a mozgássérültet, aki járni kezd. Így azért nehéz lenne nem hinnie:)

Valaki a sorozat belső logikájának hiányára panaszkodott nem értem a miértjét. Lineárisan haladt a 6 évada végcél felé. Az első évad a felfedezésről szólt, majd lassanként ültettek el nem egy misztikus jelenséget – ami persze jó ideig nem ekkora volumenre utalt – majd jött a túlélés és Linus és Penny apjának külső harca a szigetért a szereplők folyamatos küzdése mellett a Sziget elhagyásáért. Utána pedig a felsőbb hatalom “lelepleződése”. Szerintem ez bőven jó koncepció volt, évadról évadra haladtak az egyszerű túlélésből a misztikum felé.

VanillaSky - 2012. 12. 03. 10:21

*Mármint nem csak Jack, hanem az egész csapat, nem is értem miért csak Őt emeltem ki.

Jazzer - 2012. 12. 03. 10:23

Vekker

igen,sztem nagyon komoly gondolatokat megpróbáltak olyan köntösbe bújtatni,hogy a legnagyobb közönség számára is élvezetes legyen,lehetett volna akár egy beszélgetés műsor is ahol győzködik egymást az emberek a saját hitükről,világszemléletükről de sztem ezzel nincs is baj,így élvezetes egy sorozat,csak ne keressünk választ,hogy akkor most mi is volt az a kád amiből kihúzták a dugót.

Amúgy minden sorozatban megtalálhatóak ezek a kötelező elemek,hogy minnél nagyobb legyen a nézettség,sztem a lostot rengetegen nézték úgy,hogy nem “láttak” belőle semmit,könnyed akció-kalandfilmnek felfogva.Szerintem egy viszonylag korrekt határon belül maradtak a készítők,nem úgy mindt például a

Bárka készítői,egy nagyon jó alapsztori egész jó történet és kivitelezés,hamár lost utódot keresünk talán ez lehetett volna az,ennek ellenére telerakják a legbugyutább brazil szappanopera szerű romantiku szálakka,így nyilván 10 szeres a nézettsége van,viszont a mínősége odaveszett

Gabe - 2012. 12. 03. 10:24

carpediem: Jack nem az egyetlen szereplő, az ő megtérésére leredukálni a sorozatot éppen azt jelzi, hogy bele akarod látni a hitet, mert ezáltal te választ kapsz, holott éppen az nincs. Mármint igen, központi motívum volt benne a hit és a tudomány ellentéte, de ha a lezárás csak azok számára értékelhető, akik úgy hiszik, hogy ez így jó, akkor valójában nem is volt jó, pusztán önmagukat győzik meg az emberek.
Nekem az a gondom, hogy továbbra sem látok egy részletes leírást, ami megmagyarázná, hogy aki szerint volt értelme az utolsó évadnak, az szerint miért volt, csak a ködösítések mennek, meg a hajmeresztő belemagyarázások.

Alfdam - 2012. 12. 03. 10:35

Szerintem nevetséges, hogy megpróbálják elkenni a Lost lezárásának minsőgégét egy “Hit embere”, “Tudomány embere” szövegeléssel. Miféle Hit? Miféle Tudomány? Hogy jön ez ide? A Lost mitológiájának része volt a kőkemény sci-fi vonal, a számok, a dharma technológia, a különböző ismeretlen erők különböző céljai és eszközei.
A végében pont az a legszomorúbb, hogy fel lehetett volna vállalni, hogy a mindenség céltalan. LOST, ugyebár. Fel lehetett volna vállalni, hogy minden ajtó mögött ott egy másik, hogy hogy kétségbeesetten kapálózva nem érsz el sehova. Vannak, akik felvallálják: Twin Peaks, pl. De a Lost két hibát is elkövetett:
1.) Voltak ajtók, amiket be se rúgtunk, pedig az első szobában voltak. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy tök értelmetlenül van jelen. -> ergo nem szolgálja rendesen az eltévedés és a Labirintus mítoszát.
2.) Az utolsó rész(ek) rettenetes giccstömegével még csak fel sem vállalta a saját címét. Épp csak nem énekeltek a szereplők valami walt disney musicalt a nagy egymásra találásban… Ez Lost?

damoqles - 2012. 12. 03. 10:39

“a Lost, ami ugye ismét kihoztatok minden idők legjobb sorozatának (nem meglepő, hogy a legtöbb junkie-nak ez a legnagyobb kedvence)”
Viccnek is rossz.

szerintem - 2012. 12. 03. 10:51

ez egy soha veget nem ero vita, ugy tunik. az a szomoru, hogy a ket tabor elbeszel egymas mellett. ugy tunik, hogy akiknek elvezetes es elfogadhato volt a finale, azok nem hajlandoak elfogadni azt a megkozelitest, hogy valakinek viszont nem. attol, hogy valakinek nem eleg, amit kapott es tobb kerdesre is keresi a valaszt, nem jelenti azt, hogy az a valaki kevesebb, mint aki elegedett a valaszokkal. egyaltalan, hagy legyen az en dontesem, hogy mire szeretnek es miyen jellegu valaszt kapni. es ha az allitom, hogy nekem ez kimaradt a sorozatbol, akkor ne jojjon mar ra valaszkent az, hogy “megis milyen kerdeskre nem kaptunk valaszt? a fontos kerdesekre mindre volt valasz”. mindenkinek mas fontos egy sorozat nezese kozben, mindenki mashogy ertekeli a latottakat, azon egyszeruen nem lehet vitatkozni, hogy ki ertekeli rosszul. senki.
az biztos, hogy ebben a tekintetben a keszitok elbuktak. mert ezt biztosan nem akartak.

clegane - 2012. 12. 03. 10:51

Vanilla Sky, amiről te beszélsz, az a felépítés, nem a belső logika…

M76: az a baj, hogy én is úgy értelmeztem mint Sinyster, hogy igazából csak a 6. évad volt a purgatórium, úgyhogy nem nagyon kerekítette le ez a befejezés az előző öt évad történéseit. emiatt nem a spirituális befejezéssel van bajom, hanem azzal, hogy az csak a 6. évad befejezése, és nem a sorozaté.

bevallom, azt igazából nem sikerült konkrétan összeraknom, hogy mi a Jacobös mitológia a szigeten, végig elég értetlenül néztem rá, abban reménykedve hogy a végére összeáll, de aztán nem állt össze (de lehet hogy nekem kellett volna jobban koncentrálnom). Szóval az egy dolog, hogy eszerint a mitológia szerint (akármi is volt pontosan) volt belső logikája mindennek, de akkor meg ott tartunk, hogy létezik kielégítő és nem kielégítő magyarázat; az pedig, hogy “bármi megtörténhet mert csak” az utóbbi kategóriába tartozik.

disclaimer: amúgy én nagyon szerettem a Lostot és máig mérföldkőnek tartom, de sajnos a vége miatt egyszerűen nem tudom jó szívvel ajánlani másoknak, akik lemaradtak róla. (hiszen akkor inkább ajánlok mást ami szintén alap, és még legalább nem is köpi szemen magát.)

Anthonz - 2012. 12. 03. 11:01

Hát én is azok közé tartozok, aki a végén pofán csapta volna a készítőket egy fagyott lazaccal. Nagy disznóságnak tartom így utólag az egész Lostot. Olyan, mintha valaki elkezdene festeni egy szép festményt, és mikor be kellene fejezni, akkor leszarja az egészet. Sok olyan véleményt olvastam, amivel maximálisan egyetértek.

Én nem akarom se meggyőzni, se szembeállni azokkal, akiknek tetszett a befejezés, de egy dologra reagálnék: “Én is azok táborát erősítem, akik szerint az odavezető út a lényeg és nem a végcél.”
Könyörgöm, mit számított az odavezető út, ha a végén mindenki ugyanoda jutott el? Az egész szenvedés nem ért semmitse, mindenki eljutott a szép fehér szobába, még azok is, akiknek nem mindenki örült (ha jól emlékszem), és akkor ezzel az egész misztikus maszlag, meg Jákób, meg fehér-fekete, meg minden baromság nem ért egy darab kakit se. Jaj meg a gomb nyomogatás a bunkerben. Hagyták volna felrobbanni, és akkor mehettek volna mind a fehér szobába 3 évaddal hamarabb.

Linfeloffról meg annyit, hogy elismerem, hogy zseniálisan tudja kavarni a dolgokat, de valahogy mégsem állnak össze igazán a dolgok.
Ezt a Lostot a nézők tették naggyá azzal, hogy felültek ennek a nyomozós – misztikus játéknak (Lostpedia meg számtalan rajongói oldal), és ezt ügyesen meg is lovagolták a készítők, elkezdtek játszani a nézőkkel. Csak annyit csűrték-csavarták a dolgokat, hogy már lehetetlen volt kimászni belőle, vagyis majdnem lehetetlen, mert a nézők jó része megette ezt a befejezést is.

quileutegirl - 2012. 12. 03. 11:10

egyetértek azokkal, akik szerint a befejezés totálisan leépített mindent. egyszerűen teljességgel idegen volt az addigi történésektől. mert az, hogy valami tudományos jellegű öt évadon át, majd jön egy fosadék vallási katyvasz, arra nekem kevés válasz az, hogy “de hát ez volt a koncepció”. ugyanis ha ez volt a koncepció, akkor kurvára elkúrták a set-upot. ha pedig jó a set-up (mert az volt) akkor kurvára elkúrták a pay-offot – és pontosan ez történt.
sose az a lényeg, hgy “mit akar a szerző”, hanem hogy végül is valójában mit mond. és itt 5 évadon keresztül egészen más hipotézis épült – ezért a végül elénk tárt konklúzió törvényszerűen fals lett.

egyébként az egyik legjobb sorozatepizód, amit valaha láttam, az volt, amikor desmond ide-oda ugrált, valamikor a 3. vagy 4. évadban. na, az valami katartikus volt.

de a tény tény marad: lost got lost.

JohnHU - 2012. 12. 03. 11:15

A Lost lezárásában az a zavaró, hogy kb az összes sorozatra ráhúzható, pl Revolutionben a 2 évadban mutatnak ‘flashback’eket, hogy hogy élnének, ha nem lett volna az áramkimaradás, és ott is találkoznának Miles-al, norával stb, aztán az utolsó részben kiderülne, hogy az csak a túlvilág kapuja, ahol ők találkoztak haláluk után, mert az életük összefonódott.
Walking dead, ‘flashback’ arról, hogy hogy éltek volna ha nincsenek zombik, majd kiderül h csak a túlvilág kapujában vannak mert életükben összefonódott a sorsuk ezért együtt mennek tovább…

Mindegyik sorozatra leírható ez a sztori, ahol valami nagyobb eseménnyel kezdődik a sorozat.

És tök mindegy, hogy mit mondtak, vagy mit éreztettek, és most mit magyaráznak bele és ki mit hisz el ebből.
Maga a sorozat volt egy bazinagy ígéret, és az aki tényleg nézte és élvezte, az hazudik ha azt mondja, hogy nem egy nagy WTF-re számított a végén, ami helyretesz egy csomó dolgot.
Oké, bízzunk a nézőre pár dolgot, oké, legyen a befejezés egy joker sztori, de a sima ‘búcsúzás a sorozattól’-nál több kellett volna a végére, és ezt bizonyítja a tömegek felmordulása is.
Ha egy sorozatot nézek, szórakozni akarok, borzongjak vagy röhögjek, az mindegy, de ne bosszankodjak, és a legtöbb ember a finálé után bizony bosszankodott (vagy azután hogy elmagyarázták neki, mi volt :D).

De mindent összevetve nagyon élveztem a Lostot, és ahogy telik az idő már nem is zavar nagyon a vége, nem volt wtf és sok dolog indokolatlanul maradt válasz nélkül (engem pl az érdekelt volna, hogy miért volt annyi kapcsolat köztük a baleset előtt is, mert tuti nem véletlen), de ettől eltekintve szép volt a vége is. A sorozat pedig olyat nyújtott amit azóta se ismételt meg más.

Waldi - 2012. 12. 03. 11:32

En is azok koze tartozom, akinek potyogtak a konnyei amikor Vincent odafekudt a haldoklo Jack melle a foldre. Szamomra a Lost elsosorban Jack tortenete volt es a halalaval veget ert a Lost is.
Ugy erzem, hogy valaszoltak minden lenyeges kerdesre, amit pedig tobbe-kevesbe nyitva hagytak, arrol pedig mint kiderult jobb elmeletem volt, mint az iroknak maguknak.

A high concept sorozatok azota tarto vergodese azt mutatja, hogy a Lost egy csoda volt, talan ha 100 evben egyszer egyutt allnak ugy a csillagok, hogy csak a nezettseget, reklam bevetelt, gyartasi koltseget nezo csatorna ennyire tehetseges embereket hagyjon egy ennyire nem-konvencialis es intellektualisan rabul ejto gyongyszemet alkotni.
Lost, orokke elni fogsz!

Capri - 2012. 12. 03. 11:37

A sorozat az egész két oldalról szól, az érem két oldaláról, a jó- rossz, a hit- tudomány oldaláról.

Darálva néztem meg.(Igen, megspóroltam az időt.Hetek alatt néztem meg.) Nem bántam meg, csodaszép helyen, a főhelyszínen (trópusi szigeten, Hawaii és Onahu szigetek gyönyörűek)játszódott a történet.

Jack a főszereplő, megmutatják, h hogyan lett Jack “tudomány emberéből” hit embere.

A legjobb benne a sorozatban, h Jackface-n lehet szórakozni. (Ahogyan érzelmesen reagálni szokott az arcán, mimika)

Kedvencem Sawyer, Miles. (Nekem tetszik a spin-off zsarupáros ötlete.)

Akinek nem tetszett a finálé/6.évad alternatív valóságszála, úgy látom sokan vannak, akkor írjon meg a saját Lost befejezését! Lehet fanfiction, saját szerkesztésű YT-vdeó stb.

Capri - 2012. 12. 03. 11:39

*YT-videó

JohnHU - 2012. 12. 03. 11:49

” Akinek nem tetszett a finálé/6.évad alternatív valóságszála, úgy látom sokan vannak, akkor írjon meg a saját Lost befejezését! Lehet fanfiction, saját szerkesztésű YT-vdeó stb. ”

Lol. :D

Egyrészt tetszett, csak nem a Lost befejezésének kellett volna lennie.
Másrészt pont az a baj, hogy amikor kitalálták a rejtélyeket, érdekes összefüggéseket, AKKOR nem úgy találták ki a történetet, hogy lett volna értelme is. Ez esett le sok embernek a végén, és ezért húzták a szájukat.

Anthonz - 2012. 12. 03. 11:54

@Capri, amit az elején írsz, azzal egyet is tudok érteni, csak akkor minek kellett belé a sok sci-fi bullshit?

Amit e végén írsz, az viszont már szimplán butaság. Ennyire azért ne menjünk le kutyába, hogy akinek nem tetszik csináljon jobbat ok?

sziki - 2012. 12. 03. 11:57

damoqles – 2012. 12. 03. 10:39,
Fuuuh, de egyetértünk. Beírtam én is a múltkor már, amikor ment a gyűjtögetés, hogy melyik a legjobb.

symor - 2012. 12. 03. 11:58

ÖSSZESÍTÉS 162 KOMMENT UTÁN

ELRONTOTTÁK(avagy a “haragosak” tábora): 30

MARHA JÓ VOLT!(avagy az “örömteliek” tábora): 19

ELMEGY!(avagy a “megbékéltek”, mert az “út” a fontos): 15

Rekuhugi - 2012. 12. 03. 12:01

Vártam én is a nagy válaszokat, aztán megelégedtem ezzel a szép befejezéssel is. Olyan, mint amikor sokáig pörögsz valami problémán, csak a részleteket bújod, aztán felemeled a fejed, és rájössz, hogy ez az egész valami többről szól, valami nagyobbról.

Mondjuk Jack pont nem a kedvenc karakterem volt, így egy kicsit keserű szájízt hagyott, hogy a vége róla szólt, mert iszonyatosan sajnáltam Locke történetét… hogy mennyivel több hite volt, mennyivel több energiát fektetett a szigetbe, és mégis ő szívta meg, akkor és ott, őt használták ki (már megint..) Sok az emlék! :D

Psy - 2012. 12. 03. 12:16

Nincs még egy ilyen sorozat, mint a Lost abból a szempontból, hogy mindig ezt vártam a legjobban, egyből töltötte az ember, olykor feliratra sem várva, megnéztem felirat nélkül, majd felirattal, elemezgettük, elméleteket gyártottunk, izgultunk stb. De nekem a végével annyira odavágták, hogy maradandó sérüléseket okoztak és soha többé nem tudnám újra elővenni és megnézni :( pedig ott figyel díszdobozban a polcon :( sajnálom nagyon, pedig menet közben imádtam.

Amit én nem értek az az, hogy megszavaztátok a legjobb sorinak evör, de itt is minden 2-3. komment fikázza a vége miatt :D akkor ki szavazta meg legjobbnak? :D

(amúgy én is bőgtem az uccsó részen /nem nagy dolog, mindenen bőgök ami állatos vagy babás/, de olyan ürességet és dühöt éreztem miatta, hogy hú…)

rio - 2012. 12. 03. 12:23

“There was a certain expectation LOST presented for itself in the pilot. Tell the audience what happens to the characters, and explain the questions raised in the first episode. We know what the Island is, what the Monster was, why there were polar bears on the Island, why the characters were brought to the Island, and what happened to them. They saved the world.
Also, Magic was involved.”

http://www.cracked.com/blog/108-answers-to-losts-supposedly-unanswered-questions/

Az van, hogy én második évad első második felétől álltam rá a heti nézésre, mivel csak akkor fedeztem fel A Sorozatot. Az első Sorozatomat.

Én is megkönnyeztem a végét, és nem tartom rossznak a befejezését, mindig is jobban érdekeltek a karakterek, mint a válaszok. (+1 a MARHA JÓ VOLT tábornak)

Ami leginkább hiányzik: az a KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNY, amit 1-1 rész kitárgyalása, a WTF-ok feldolgozása okozott itt, a junkie-n. Ha egyszer nagyon sok időm lesz, újranézem a sorozatot, ezzel párhuzamosan pedig a részek után írt kommenteket. A fejtegetéseket, az anyázásokat, a sok “most kaszálom a sorozatot”-hozzászólást.

Ez az, amit azóta sem adott meg egyetlen más széria sem. They saved the world. Also, Magic was involved.

JohnHU - 2012. 12. 03. 12:26

” Amit én nem értek az az, hogy megszavaztátok a legjobb sorinak evör, de itt is minden 2-3. komment fikázza a vége miatt :D akkor ki szavazta meg legjobbnak? :D ”

Én mondjuk oda kedvencet írtam, de a Lostot tartom a legjobb sorozatnak. Pedig engem is zavart a vége, de ettől idővel eltekint az ember és mivel nem volt azóta se jobb, így ez van. És azért sok sorozatnak volt rosszabb vége, az mégsem zavart senkit (ennyire), ez is jelent valamit:D

Kolbászból Kerít - 2012. 12. 03. 13:14

A (flashback, flashforward és normál) cselekményt időrendben újravágott változatot végignézve vajon kiderül, hogy mi az egész értelme?

szerintem - 2012. 12. 03. 13:22

@symor:
esetleg osszeszamolhatnad a “nekem bejott, de az utolso evad/resz tonkretette az egeszet” kommenteket

tovabba szeretnem most itt leszogezni, hogy nem csak az ut a fontos. legalabbis nekem. valahol errol is lehetne egy poszt, mert ez is egy orok vita.

M76 - 2012. 12. 03. 13:37

@symor

Most ez szerinted mit bizonyít?

Azt max, hogy az elégedettek nagyrésze szarik ide kommentelni mert minek.

VanillaSky - 2012. 12. 03. 13:37

~ szerintem

“tovabba szeretnem most itt leszogezni, hogy nem csak az ut a fontos. legalabbis nekem. valahol errol is lehetne egy poszt, mert ez is egy orok vita.”

A Killingnél ugyanez volt “kicsiben” az első évad végén lévő rejtély feloldásának hiányával, amit egyesek hazugságnak véltek!

szerintem - 2012. 12. 03. 13:52

@VanillaSky: igen, koztunk en is….:)

Parallax - 2012. 12. 03. 14:04

Nekem nagyon adta a befejezés. SZÉP lezárás volt, ez a legjobb szó rá szerintem. Nekem nem maradt megválaszolatlan kérdésem, hiányérzetem. Kicsit agyalnom kellett a finálét követő éjszakán, (mindig is ezt imádtam a Lostban) aztán a helyére került minden és azt mondtam magamnak: ez igen.
Az Arrow-féle utalás poén, de nagy tuloknak kell lenni ahhoz szerintem, hogy ne értsük meg a vége lényegét.

Desperate HOUSEwife - 2012. 12. 03. 14:16

Amit Damon Lindelof csinál a finálé óta az annyira tré és óvodás, hogy szinte minősíteni sem tudom. Gondolok itt a nyafogó twitter üzenetekre meg a sértődött “az igazi rajongó szereti a Lost végét is” megnyilvánulásaira. Nem tudja felfogni, hogy sokan azért fújunk a végére, mert nem éreztük méltó lezárásnak annak a sorozatnak, amit IMÁDTUNK, és nem direkt akarjuk utálni, meg hibákat keresni benne, hanem egész egyszerűen egy hatalmas arconcsapás volt. Ahogy játssza a sértettet és magyarázkodik, azzal önmagát minősíti, és még jobban lejáratja a “produktumát”, aminek sajnos vállalhatatlan lett a vége. Nem azt mondom, hogy tartson egy “elkúrtuk” beszédet, mert nyilván meg van az oka rá, hogy miért úgy fejezte be, ahogy, és én még el is hiszem, hogy ő meg van elégedve vele, de nem hibáztassa azt, akinek éppenséggel nem jött be.

Hor1 - 2012. 12. 03. 14:52

“ÖSSZESÍTÉS 162 KOMMENT UTÁN

ELRONTOTTÁK(avagy a “haragosak” tábora): 30

MARHA JÓ VOLT!(avagy az “örömteliek” tábora): 19

ELMEGY!(avagy a “megbékéltek”, mert az “út” a fontos): 15”

Általában a csalódottak a leghangosabbak. :)

symor - 2012. 12. 03. 15:26

szerintem:

A “nekem bejött, de az utolsó rész…” kommentek kerültek az elmegy/ megbékéltek kategóriába.

M76:

Lófaszt se bizonyít, csak összeszámoltam az eddigieket és nem bizonyítani akartam vele neked, vagy bárkinek bármit is.

Kenny - 2012. 12. 03. 16:01

Valaki írta válaszul arra, hogy miért nézte 5 évig, ha nem élvezte, hogy 1. karakterek – hát de akkor élvezted!

Nem csak a történetéért lehet szeretni egy sorozatot és a Lost nagyon erőteljesen karakterközpontú volt, a sorozat legjobb pillanatai számomra pl. nem a nagy WTF nyitások és zárások (bár azok se voltak rosszak :-)), hanem a karakterpillanatok, amiből megannyit fel tudok idézni és még csak meg sem kell erőltetnem hozzá az agyamat, annyira emlékezetesek voltak számomra:
– Desmond és Penny újra együtt
– Jack-Kate WHTGB (mondjuk az a WTF kategória is volt :-))
– Ilana-Ben “I want to explain.”
– Des telefonbeszélgetése Pennyvel a hajóról
– Ben bocsánatot kér Locke-tól az utolsó részben
– Alex halálakor Ben reakciója
– Ben a Dharmás faluban miután mindenki kifüstöltek (alatta azzal a hátborzongató és egyben megható zenével)
– Ben lelövi Locke-ot
– Charlie halála
– Desmond kulcsfordítása (meg a flashback a Dickens könyvben lévő levéllel, amikor már azt hiszi, mindennek vége)
– a Jack-Locke man of science vs. man of faith viták (- Why do you find it so hard to believe? – Why do you find it so easy? – It’s never been easy.)
– a pillanat, amikor Locke ráébred, hogy tévedett (a számbeírkálás abbahagyása)
– Locke meggyilkolása
– Sawyer elengedi Juliet kezét (aztán a végén a flash sideways vagy nemtom mi a nevében mikor újra egymásra találnak :-))
– Locke jelenetei az apjával úgy összességében, szinte mindnek hatalmas érzelmi töltetei voltak
– kicsit elhanyagolt meg ugye aránylag későn behozott karakter volt, de azért Richardnak és megvoltak a jó pillanatai

És még sorolhatnám, de nem akarok egész nap itt ülni, hirtelen ezek jutnak eszembe. Persze a WTF-pillanatokat is imádtam, de számomra ez tette a Lostot Losttá.

(Aki pedig “reményből” nézte…hát nem tudom, egy majdnem 100 órás sorozatot az utolsó 5 percért nézni? Jó, biztos van ilyen, de én nem tenném :D)

szpojleres mókus - 2012. 12. 03. 18:31

Az a legjobb az egészben, hogy a Mass EFfect 3 vége körül is voltak ilyen bajok, és az a érdekes hogy akiknek a ME3 vége nem tetszik, ugyanazokat az érveket hozzák fel mint akiknek tetszik a lost vége :D

marcilu - 2012. 12. 03. 18:55

Az út a fontos, de: Az út során az élmény bizonyos hányadát (ez nyilván emberenként különböző) az adta, hogy ámultunk-bámultunk azon, milyen csodásan összetett mitológiát, milyen csodásan összefonódó-szétfutó történetszálakat tudtak írni a készítők. Mert a kivitelezés, a háttérinfók azt sugallták, hogy ez a végén össze fog állni. Még egyszer mondom: az élmény (nálam mondjuk) fele az volt, hogy csodáltam a történetben rejlő lehetőségeket. Amit aztán nem aknáztak ki kellőképpen. Még csak nem is válaszokat kellett volna adni, hanem (ahogy azt már valaki fentebb írta:) további jó kérdéseket feltenni. Az a gyanúm, hogy rájöttek a készítő bácsik, hogy ők maguk sem tudják, hogy mivel lehetne összehúzni a szanaszéjjel szaladt szálakat.
Az élmény fele (az én esetemben) téves volt.
Mintha megtudnám, hogy a férjem 6 éve megcsal. Valahogy nem tudnék olyan boldogan visszatekinteni az elmúlt 6 évre, hiába éreztem magam jól egyébként. Persze, részben az én hibám is, hogy vak voltam, de hát na! Azért mégiscsak egy szemét disznó!

Sok éve véget ért már a Lost, nem emlékszem minden hiányosságra, csak az érzésre, amit akkor, frissiben még alá is tudtam volna támasztani példákkal. Ma már nem megy annyira, de legyen egy: Aaron esete, ugye már az első évadtól építve volt azzal, hogy a jós kijelentette, hogy Claire-nek kell felnevelnie. Aztán Aaron története szépen épült, volt neki keresztelő Eko által, mert az nagyon fontos, aztán Kate meglátta Claire szellemét otthon, ami arra vezette, hogy visszamenjen a szigetre… Aztán semmi… Waltot direkt nem hoztam fel, mert az már nagyon tipikus példa lett volna.
(Az is tetszett, hogy a flash-sidewaysben valaki (talán Charlie) meghalt. Továbbhalt? A túlvilágon meghalt még egyszer?)

És jó lenne már azokat is leoltani, akik minden második hozzászólásban lehülyézik azokat, akik válaszokat akarnak. Nem fizikai képleteket és a sziget földrajzi elhelyezkedését vártuk, hanem a mitológiába beleillő – nevezzük mondjuk így: – feloldást. Mindenki csak minket bánt! :(

Én olyan ember vagyok amúgy, aki nem vergődik azon, hogy honnan futja Monicának olyan lakásra a Friendsben, mert az ott nem fontos. Vagy a Deadwood befejezetlensége sem akasztott ki, mert nem is igényelt a történet lezárást. A Lost azonban hiányos számomra. Lehet, hogy nekem is a kedvencem maradt volna, ha kaszálják valamikor menet közben. Mert akkor hihettem volna abban, hogy a készítők tartottak valahová. Így meg bebizonyosodott, hogy nem. Vagy nem oda, ahova én akartam menni, meg amit a jegyemre írtak.

Amúgy meg imádtam sok mindent. Imádtam a mondatokat, amik máig visszacsengenek a fülemben, Sawyer beceneveit, a nagy szerelmesek nagy pillanatait(Desmond-Penny, Sawyer-Juliet, Sun-Jin, Rose-Bernard), a zenét (amire amúgy soha nem szoktam felfigyelni), a látványt, szóval gyönyörű élmény volt. De mégis az első gondolatom a Lost szó hallatán az, hogy “Milyen kár érte!”

asd - 2012. 12. 03. 20:33

Azért az durva, hogy már majdnem 2013 van, és egy Lost-os cikk egy nap alatt majdnem elér 200 hozzászólást, míg sok mai sorozatnak, amit ráadásul néznek és jó is már 20 se menne.

Egyébként hatalmas Lost fan voltam, kb a 4. évadig tetszett, 5.-re már nem igazán emlékszek, lehet még az is, de hogy a 6.-on végig unatkoztam, az biztos. Ezzel együtt a finálé sem igazán jött be, talán ezért nem is hiányzik annyira a sorozat.
De csak az első pár évad miatt újrafogom nézni egyszer.

pearl - 2012. 12. 03. 20:54

Nekem a legnagyobb sorozatélményem a LOST és az is marad szerintem, mert nem hiszem hogy még egyszer lehet ilyen élményben részem.(Pedig most is jó sorozatokat nézek.) Első perceitől megfogott és teljesen rákattantam. Élveztem minden percét. Az egyetlen sorozat, amelyiknél napra tudtam, mikor jön a következő évad, annyira vártam. Rohantam haza az új részekre, hogy minél előbb lássam. (Utána junkie, kvíztöltés stb. Hétközben meg sokszor a kérdéseken járt az agyam.
A vége nekem nagyon nagy élmény volt. A szemem kisírtam, és amikor újra néztem, nézem akkor is elérzékenyülök.
Amikor vége lett szomorú voltam, hogy vége 6 évnek, mintha a barátaimat vesztettem volna el. De szerintem a vége felemelő és csodálatos lezárása volt a sorozatnak. Tökéletesen elégedett voltam, szépen fejezték be. Érzelmes volt? Igen. Giccses? Csak ha az érzelmek, a szeretet, hősiesség azok. Nem kaptunk mindenre választ? Na és? A lényegesebb kérdéseket megválaszolták.
Az út maga izgalmas volt élvezetes, és hiába tiltakoznak az elégedetlenek ellene, hogy nem az út a lényeg,hanem a vége. A végén bármit teszünk, ugyanoda jutunk, nem? És ez nagyon élvezetes utazás volt.
Igen, mai napig bármiről eszembe tud jutni a LOST. Vagy egy helyzethez illő mondat, Sawyer becenevei stb. Látok egy tolókocsit, egy VW-t kék-fehérben. Vagy bármilyen filmben megpillantom a hegyeket, a vízesést. Tegnap a Homeland 1×9-nél csillant fel a szemem, mert a házszám 108 volt!
Egy hónapja fejeztem be, de már érzem a sziget hiányát. Valószinű hamarosan újrakezdem.
Nézem a szinészekkel az új sorozatokat. (Tényleg elkaszálták a 666-ot?) Pedig szeretem. Szerintem Michael Emerson és Terry O’Queen a legnagyobb alakítást nyújtották benne és a többiek is nagyon jók voltak. A zenéjét egyszerűen imádom. (Csengőhang, üzihang, háttér)cd-k.
Szóval a legnagyobb sorozat a Twin Peaks óta számomra.
Arról nem beszélve, hogy mennyi embert lázba hoz még ennyi idő után is.

Thrasher - 2012. 12. 03. 21:06

na jó, nincs nekem erre időm

Thrasher - 2012. 12. 03. 21:07

@Desperate HOUSEwife
baromira nem olyan hangsúllyal szokott írni/beszélni a dologról, ahogy te azt leírod

Malachi - 2012. 12. 03. 21:28

“A “nekem bejött, de az utolsó rész…” kommentek kerültek az elmegy/ megbékéltek kategóriába.” – ezért mondjuk kár, mert nem azért “békéltem meg” (nem is békéltem meg) mert az út a fontos. de hogy lehetne utálni egy sorozatot, amiben “the constant” szintű epizódokat láthattunk csak azért, mert elkúrták a végét? én csak sajnálom, hogy ez lett.

új kategóriát követelek! :)

Desperate HOUSEwife - 2012. 12. 03. 22:15

Akkor csak én fogtam ki pont olyan nyilatkozatokat, amikben úgy viselkedik, mint egy óvodás, akinek felrúgták a gyönyörűen felépített homokvárát.

Capri - 2012. 12. 03. 22:28

@macilu: “Az is tetszett, hogy a flash-sidewaysben valaki (talán Charlie) meghalt. Továbbhalt? A túlvilágon meghalt még egyszer?)”

A túlvilágon a szereplők mind halottak, oda csak akkor kerülhetnek, ha a valódi világban (pl. szigeten vagy bárhol a valódi helyen) először meghaltak.

A túlvilág/purgatórium a “lelkek találkozóhelye”.

Capri - 2012. 12. 03. 22:29

Felőlem az egész 6.évadot írhatnak a saját sztorijukat, akiknek nem tetszett a ALT-szálak vagy más okból. (Fanfic, YT-vidi stb.)

symor - 2012. 12. 03. 22:34

Malachi:

Válaszd külön, te nem a “megbékéltek” közé tartozol, hanem az “út” a fontos frakvióhoz, szerintem. Az, hogy ez nem teljesen külön kategória ne vesd a szememre, hisz önkényes véleményszámláló vagyok :D

Talán magadat sem sorolod abba a kategóriába, ahol azt olvasni, hogy a lezárás kurta el a teljes sorozatot, de azért kicsit keserű a dolog neked is. Ezzel a vegyes érzéssel pedig ott a helyed az ELMEGY!-ben.

rkmaier - 2012. 12. 03. 22:39

Az utolsó szezon egy kalap szar volt a többihez képest. Soha nem gondoltam volna hogy ilyen bullshit befejezést találnak ki, ettől az is jobb lett volna ha nem zárják le a történet és nyitott marad a vége.

Malachi - 2012. 12. 03. 22:56

nem kicsit, irtóra keserű. nem is, inkább dühös voltam, mert az egérutat választották. akár eltervezték előre, akár menet közben jöttek rá, hogy nem képesek többre, ez nem volt jó így.

volt itt valaki, már nem emlékszem a nickjére, akivel már az évad közepén arról tárgyalgattunk, hogy vajon engednek-e a nyálas befejezés csábításának, vagy tökösebbek lesznek és odavágnak a végén. és bíztam benne, hogy nem lesznek gyávák, de csalódnom kellett és tényleg nagyon haragudtam.

nem szép dolog úgy éveken keresztül egymásra hányni mindenféle csodás és nagyokat durranó ötletpetárdákat, hogy közben tudjuk, a végén nem lesz nagy rakéta, csak egy uncsi görögtűz, ami lassan elhalványul és pá.

rob - 2012. 12. 04. 00:22

Számomra is a LOST marad mindig is A SOROZAT. Meghatározta a sorozatokhoz és a filmekhez való viszonyomat. Alig vártam hogy lemenjen amerikába az aktuális rész, nagyon hamar lett hozzá felirat, majd nézés után jött a sorozatjunkie-s poszt, kommentek, majd vágtam a cérnát a következő részig. Sok jelenetet még manapság is visszanézek.

friendsfan - 2012. 12. 04. 00:34

Lost szinten volt gyengébb a finálé, szerintem ez a pontos meghatározás. Itt nem (tudományos) minden apró részletre kiterjedő válaszokra gondolok. A sorozat az évek alatt felállított egy mércét, ami miatt rengetegen sorolják a ‘minden idők’ kategóriába. Ezt a szintet kicsit alulmúlta a finálé, és szerintem maga a 6. évad is. Ha évadzáróként nézem, sem a legjobb (ebben a kategóriában a 3. évad vége nálam a top), de a Lost részek közül sem lóg ki. Nyilván nehéz ügy ez, a fináléktól mindenki sokat vár.

Mondhatjuk, azt hogy emocionális szempontból kielégítő volt (már, aki így gondolja), szerintem nem, kicsit giccses és elcsépelt illetve túlzottan szentimentális volt, nem jó értelemben. A kevesebb, néha több. Érzelmi szempontból a 3. évad fináléja, nekem szintén jobban ült, ahogy a Locke részek többsége is, vagy a Sawyeresek, de rengeteg példát lehetne hozni. Hiába volt érzelmes, tömeg-termék szagot éreztem, amit a Lostnál szinte soha, vagy csak nagy ritkán. Másfelől meg a meglepetés erejét sem éreztem, le sem taglózott, még csak át sem vert. Losthoz illőbb lett volna a végére egy újabb csavar magyarázat nélkül, vagy bármi, ami agyalhatnak a rajongók. Nem haragudnék miatta, ahogy most sem haragszom, a sok megválaszolatlan kérdés miatt, csak jobb finálét vártam. Ami persze nem veszi el a megannyi élményt, évadot és szép pillanatot, amelyek alapján valóban ‘minden idők’ sorozatai között van a Lost, csak nem a zárórész miatt fogok rá emlékezni.

tópartiházeladó - 2012. 12. 04. 00:42

én a 10/10-es kategóriába tartozom és emiatt nyilván elfogult vagyok. nehéz is lenne objektíven véleményt alkotnom, mivel rám a finálé erőssen magával ragadóan hatott az addig vezető hat évad 99%-ával együtt.
ezt a történetet megírták. számomra. engem megvett, és éppen ezért nem kötök bele kifogásokat keresve.
részemről nagy a respect, és nem “bullshit az egész”. (ez nem konkrét idézet)
csak hogy ne az aljából hozzak példát: mondjuk a flash forward-ot is elcseszték már az elejétől és ott talán jogosabb lehet a bullshitelés, mert nem nagyon engedték (vagy voltak képesek) hogy nyomot hagyjon bennünk a történet. elúszott, gyenge volt.
akinek az ötödik évadfináléig 8-10/10 volt a lost, annál hogy lehet ilyen egyszerűen felülírni az addigi érzéseit, izgalmát (és emiatt nyilván kötődését, azonosulását) ami azelőtt 5 évig az élete része volt?
ez emost egy kicsit érzelgősen hangzott, nyilván éltem én is, mintha normális ember lennék, de ez a történet nem engedi, hogy egyszerűen csak éljél, motoszkáltatja benned egyfolytában a kérdéseidet, amik maradhatnak a vége után is akár, tök mindegy! abszolút nem bánom egyetlen részét sem. még a pókos-tetszhalottas részt sem…

@pearl: “Igen, mai napig bármiről eszembe tud jutni a LOST.”

köszönöm, elmondtad a lényegét.

e sorozat előtt a televíziózást, mint műfajt (ez alatt most sorozatokat és drámát értek) egy a mozi melletti kiegészítő műfajnak véltem, hogy úgy sem tud olyan hatást kelteni, mint amit a moziban egy baromi jó dráma tud. akcióban a 24 tudta hozni ezt, az első évadból egy remek 120 perc kijött volna, ami tuti blockbuster. a lynch-szappanopera a platánjaival meg egy másik “kategória” volt anno. érdekes, de érthető is, hogy a mozis előzménye nem tetszett annyira, mint a sorozat. szóval dráma nem nagyon volt nálam, ami azt az “élményt” adta volna. a twin peaks megmutatta, hogy egy remek sztoriból sorozatban lehet a legtöbbet kihozni, viszont egy remek sorozatból (egy sorozatnyi, szövevényes, sok karakteres sztoriból) már nem biztos hogy hatásos mozit lehetne alkotni.
ehhez kellett a lost. megmutatta hogyan kell ezt tv-ben csinálni. iskola lett. hangsúlyozom: nálam, nekem. szubjektíven.

és hogy hogyan lett vége? mindenki befejezheti magának ahogyan csak képzelni tudja.
mik jönnek ki? space? idegenek? erősebb vallás vonal? teljesen mindegy, nincs ennél “elfogadhatóbb” befejezés. a kifejezés sem tud jobb lenni. én elfogadtam, teljesen.

Miss Keamy - 2012. 12. 04. 01:52

Nincs kedvem most kifejteni, előző kommentelő mindent szépen leírt. Csodálatos, fantasztikus. Nem fogom megérteni azokat akik azt vallják, hogy a vége miatt lerombolódott az egész náluk… az út a fontos, nem a végcél :) hiszen egy sikert sem tudunk kudarcok nélkül értékelni. azt olyan fura megérteni, akik csakis azért néznek egy sok évados sorozatot mert a vége ójaj mi lesz.. nyilván nem ezért nézed najó vannak kivételek, de azt sem hiszem el hogy amit itt bejárt ez az egész sorozat így letudja húzni az embereket. És megdöbbentő hogy milyen sok csalódott van:O

suttyom - 2012. 12. 04. 10:56

Miss Keamy: Bocs, hogy a való világban élünk, nem a Müller Péter- és Paulo Coelho-könyvek univerzumában…

karit - 2012. 12. 04. 12:27

2010 májusának végén hosszan tervezgettem a Fűrész sorozat legaljasabb masinájával meglátogatni Lindelofot. De aztán az idő mindent megszépített. Ez életem első sorozata mindkét értelemben.

És az is marad. A lezárás mindentől függetlenül valószínűleg életem legnagyobb spirituális élménye, amiért ateistaként örökké hálás leszek. Sőt, ha lesz valaha DHARMA spinoff, mindent megbocsátok az alkotóknak.

Nincs még egy sorozat, ami ennyi különböző toposzt harácsolt egybe, mégis koherens tudott maradni: időutazás, teleportálás, szellemek, “Bermuda háromszög”, paratudományok, ókori rejtélyek, láthatatlan és mozgó Sziget, biciklin kívül a létező összes közlekedési eszköz felrobbantása, jósok, gyógyítók, halottlátók, kommandósok, túlvilág, ahová egy élő ember is benézhet, 78 szülés, 87 halál, újjászületés, és és és.

Nincs még egy sorozat, ami közben heteken át arról folyt a vita, van-e jelentősége, hogy amikor Miles lejött a lépcsőn, más képKERETek voltak a falon, mint amikor felment. Ez nonszensz. :)

Nincs még egy sorozat, amiben az íróknak magyarázkodniuk kellett, amiért a díszlet mosógéptípus gyártási éve kilógott a történetből: bocs, de ez a típus volt csak kéznél, elnézést a megtévesztésért! Na ez az igazi WTF.

Nincs még egy sorozat, ami ennyire megosztó lenne, de hát erről szólt! Fehér/fekete, tudomány/hit: világcsúcs/übersz*r. Vicces, hogy ezen a blogon és máshol is éveken át szitok/favicc volt leírni az egyszavas kommentet: Purgatórium. Pedig.

Érdekes, nekem a legnagyobb bajom nem is a hiányzó válaszokkal, hanem a Lost üzenetével volt. Azzal, hogy a többszörös gyilkos is mennybe mehet, mert Hugo szerint ‘te rendes ember vagy, Ben, és te is, Sayid’, kicsit kiábrándítottak. De hát ilyen álszent a világ, mondj el tíz Miatyánkot és le van tudva bármi.

A válaszokról: kár, hogy minimális szájbarágással minden összeáll egy kerek egésszé, és ennek ellenére az írók azt nyilatkozták, sosem volt számukra fontos az összefüggések megmagyarázása, csupán a folyamatos hájp miatt überelték magukat és dobáltak be ennyi mindent.

Pedig a Lost Experience és társai sikere megmutatta a készítőknek, hogy a közönség egy részét igenis érdeklik a válaszok, ők pedig még a 3. évadban megígérték a “racionális” válaszokat. Ez még ha érthető is, elég sportszerűtlen volt, és inkább ne árulták volna el a végén, hogy nem mérnöki munka volt a Lost egésze. Merthogy akaratlanul is az lett, csak így már a kutyát érdekli. A vége után kiadott “magyarázó videót” pedig már sokan cinikusnak érezték, joggal.

Mindezek ellenére, bár sokan gyávaságnak mondják a lezárást, szerintem ez egy durván bátor befejezés volt: mertek állást foglalni, köntörfalazás helyett saját “választ” adni a Világ Legnagyobb Kérdésére, és ezért hatalmas respekt.

Harmadik Eva - 2012. 12. 04. 14:09

Lehet, hogy elmagyarázta valaki, de az első X x Y db komment után már nem bírtam tovább, meg kellett kérdeznem…

Többen hivatkoznak arra, hogy félreértették a fanyalgók a Lost “mondanivalóját”, ami pedig sokkal őszintébben és tisztábban jött elő a 6. évadban. Nos, ez egyáltalán nem lehetetlen, de sokat segítene, ha valaki, aki eme ok-okozati összefüggés tudásának birtokában van, mégiscsak leírná: mi is volt az a félreértett “mondanivaló”, és mit is értett ehelyett az, aki fanyalog?

(Azt már csak zárójelben kérdezem meg, hogy ha feltételezzük, hogy egy sorozatnak van mondanivalója, és a sorozat “feladata” az, hogy közölje velünk a mondanivalóját, ezek után pedig a nézők fele a nézők másik fele szerint félreérti a mondanivalót, akkor lehet, hogy mégiscsak gond van a sorozattal, aminek közölni kellett volna, nem? :) Jó, jó, ez csak egy inside joke, igazából a “mondanivaló”, ha van is ilyen, nem minden.)

Egyébként az utolsó epizód (_végig_ _szerintem_ _értendő_) egyáltalán nem volt disszonáns a 6. évadhoz képest, teljesen illett az évad hangulatába, és vélt vagy valós koncepciójába. A 6. évad volt az, ami nem illett az előző öthöz, a 6. évadban kaptunk ugyanis egy rendkívül merészen kísérletező, kedd délelőtti műsorsávba szánt dél-amerikai / német sorozatot (börleszk-poénok és sajnos Natalia Oreiro nélkül, a merészség egy része ebből állt), ehhez megfelelően szentimentális, de legalább Reader’s Diggest mélységű kliségyűjteményből álló befejezéssel. Az első 5 évad egy teljesen más mű, igazából számomra van egy 5 évadból álló Lost című sorozat, és egy abból készített Lost 6 c. dél-amerikai / német jellegű spin-off.

(David Lynch legalább annyit megtett volna, hogy amit Jack utoljára meglát az égen, az egy zuhanó, darabokra szakadó utasszállító gép. :) )

karit - 2012. 12. 04. 16:36

Végül is egyetlen dolog érdekelne már csak (túl azon, hogy Vincent miért nem kapott jegyet a Fénybe):

honnan spoilerezett Christian Shephard a templomban?

pearl - 2012. 12. 05. 06:26

Harmadik Éva: A LOST játékban úgy volt vége, hogy újra lezuhan a gép:)
Én is sajnálom, hogy annyian csalódtak a vége miatt, én tökéletes lezárásának éreztem, sok válasszal és megindító véggel.
Miért ne juthatna Sayid, Ben is a menyországba, hisz jellemük megváltozott, úgy érzem megbünhődtek és jóvátették az előzőekben elkövetetteket.
Michael viszont nem jutott oda, és ez megnyugtató.
Az hogy sokan nem értették, vagy félreértették az nem az írók hibája. Az hogy nem értik, – pedig van aki szerint szájbarágós volt – hogy a fináléban már meghalt mindenki, (ki előbb a szigeten, ki később) és együtt mennek tovább, mert a legfontosabbak voltak egymás életében, ez eléggé érthető volt.
Szépen lezárták a sorozatot és hagytak kérdéseket, mert utána magának teszi fel az ember őket, hogy vele vajon mi van, mi lesz? és még sok egyéb kérdést is. Az biztos, hogy máshogy látja az ember a dolgokat a sorozat után.

symor - 2012. 12. 05. 07:41

ÖSSZESÍTÉS 199 KOMMENT UTÁN

ELRONTOTTÁK! (avagy a “haragosak” tábora): 34

MARHA JÓ VOLT! (avagy az “örömteliek” tábora): 28

ELMEGY! (avagy a “megbékéltek”, mert az “út” a fontos): 19

Quantumleap - 2012. 12. 06. 09:56

Érdekes befejezés volt. De azért az elég furcsa, hogy valaki halála után egy átkerül egy világba, ahol a saját életének némileg jobb verzióját éli. Azt hiszi, ez a rendes élete, mit sem sejt, aztán egy napon rájön, hogy ő már meghalt, és bumm, ezt azonnal elfogadja, és hajlandó továbblépni. Nekem ez elég meredek. És még elég friss az élmény, én ugyanis csak idén daráltam a sorozatot. Szóval nekem felemás.
Jobban örültem volna, ha az utolsó évadban egy szimpla flash sideway-t láthatunk arról, hogy mi lett volna, ha nem zuhan le a gép, mert mondjuk Desmond időben beütötte a kódokat.

Vasile - 2012. 12. 07. 02:17

Számomra a Lost az életről szól,olyan dolgokat feszeget mint pl. a jó és a rossz harca,de abból az aspektusból,hogy egyáltalán létezik-e alapvetően jó és rossz,a hitet és küldetéstudatot,a létezés célját,a szeretetet.Szerintem tökéletes volt és marhára nem hiányzott belőle egy szájbarágós negyed óra arról,mi a fény,kik építették a szobrot és hasonlók.

szinkrobi - 2012. 12. 07. 18:33

a szendvicses hasonlat nagyon jó volt :-)

egyébként Bruti minden szavával egyetértek.

Ahogy elkezdtem olvasni a posztot és a kommenteket, mindenki írta hogy így az utolsó rész, úgy az utolsó tíz perc,
és én egyszerűen nem tudtam felidézni, hogy miről beszéltek :-)

tényleg nem ugrott be semmi, aztán persze a további kommentek felidéztek néhány képet,

de akkor tényleg igaz, hogy az emberi agy a rossz dolgokat próbálja törölni,
velem is ezt történt.

Tovább olvasva arra gondoltam megnézem az utolsó részt/10percet,
aztán elfogott az érzés, hogy minek?

na maradjunk ennyiben…

Tomisz - 2012. 12. 07. 19:02

A kommentek alapján úgylátom a többség nem nézte meg a videót rendesen. Vagy nem értette miről van szó benne…

Sőt igazából az egész interjút meg kell nézni, mert az teszi kontextusba amit mond teljesen (előtte van szó általában, és a Prometheussal kapcsolatban is dolgokról).

Én értem mit akartak és annak a célnak megfelelt.

Az meg hogy az egészet álmodták hülység, amire Lindelof is felhívja a figyelmet. Ami a szigeten történt meg minden megtörtént és nem álom. :)
Szóval aki az hiszi álom az nem értette meg az interjút és a Lostot sem.

Mate815 - 2012. 12. 08. 12:58

A legjobb sorozat még mindig 10/10!

Rovar - 2012. 12. 09. 23:28

Hatalmas LOST rajongó voltam és vagyok!
Még most is az egyik legjobb sorozatnak tartom.
(elfogult vagyok, mert nálam az X-akták visz mindent:)

Az 1. évad über kolosszális volt. Az 5. évadig fantasztikusan épült a történet, szép lassan, apránként bontakozott ki a Lost univerzuma.

De a 6. évadban valamit naggyon de nagyon elszúrtak!
Nagyon nem tetszett.
A finálé meg egyenesen hátszóval őőő eléggé megosztóra sikerült saját véleményem szerint is.

Tetszett is, látványos, epikus, nagyot mondó is volt, és értem is hogy mi volt a készítők célja a lezárással, DE nekem akkor se tetszett.

Teljesen máshogy képzeltem el, nem tudom hogyan, de nem így:)

Az utolsó évadot és a finálét leszámítva akkor is kap tőlem 8/10 szavazatot.

Kiváncsi vagyok, hogy az X-akták és a Lost után mi lesz a következő etalon a misztikus sorozatok világában!!!!!!!

Roxi - 2012. 12. 29. 14:38

Na most értem a végére! Igazából teljes zűrzavar van a fejemben! Oké,ahogy Jack apja említette mind halottak és most újra együtt, ami a szigeten volt az mind valóság stb. De mikor halt meg Kate és Sawyer? Ben és Hurley? Így hirtelen….

tópartiházeladó - 2013. 01. 03. 00:58

nem hirtelen, majd valamikor fognak…

bstrd - 2013. 05. 09. 15:19

Ebben a percben értünk a végére, ismét. Másodjára sem jutok szavakhoz. Zseniális! :)

gaboca701 - 2013. 05. 25. 18:38

Számomra 2 logikai bukfenc is volt a sorozatban
1,Mikor Charlie meghalt, azért vállalta, mert Desmond látomásában Claire így helikopteren megmenekül a szigetről.Ha megváltoztatják a halálával kapcsolatos látomást, akkor Claire se menekül meg.
Ő bevállalta, a lány mégis maradt. Vajon miért???
2,Lock meg akarta öletni a kútba dobott Desmond-ot Saiddal.
Aztán kiderült, hogy Desmondra szüksége van a Sziget elpusztításához.
Akkor miért akarta megöletni?

Sawyer - 2013. 11. 06. 13:05

gaboca701 két kérdésére:
– Desmond ott nem látott semmit, hazudott Charlie-nak, mert meg akarta győzni.
– Locke a végén maga sem tudta nagyon, mit akar, először meg akart ölni mindenkit, Desmondot és a tengeralattjárós bandát is. Mikor ez nem sikerült, változtatott a terven.

A sorozatról pedig: EZ ÍGY KEREK, AHOGY VAN.ű
Nem olvastam végig minden kommentet, de igenis az utazás volt az egész lényege, mindig is a szereplők álltak a középpontban és ez volt az egész kulcsa a sikernek.

AZ utolsó évad történetvezetése gyorsabb lett a korábbi évadokhoz képest, ezért volt más, nekem is feltűnt, de a vége nálam k*rva nagyot dobott az egészen. Sablonos lett volna, ha azzal zárják, hogy megmenekültek, az 1. évadban gondolom mindenki ezt várta. Ehhez képest soha nem gondoltam volna, hogy ilyen megható, ötletes befejezést kap. Ha nem a túlvilág lett volna amásik sík, akkor a 6. évad “mindenki pont összefut mindenkivel” vezetése gagyi lett volna.

Az pedig nagy betűvel írom le, mert sokan nem értették meg (és a Lost egy kicsit az igényesebbeknek készült, nem a CW-s sorozatokat nézőknek): NEM ÁLMODTÁK AZ EGÉSZET, MINDEN MEGTÖRTÉNT VELÜK, CSAK MIKOR MEGHALTAK, A TÚLVILÁGON ISMÉT TALÁLKOZTAK. Jack apja is világosan elmondja, nem tudom, sokan miért nem tudják értelmezni az elhangzottakat.

Nekem a Breaking Bad mellett a másik legkedvencebb sorozatom, ennél jobban soha nem fognak csinálni.

10000000000000000/10

Mamlasz - 2014. 03. 07. 02:27

Írtam egy nagyon hosszú mérgelődő kommentet a rengeteg megválaszolatlan kérdés miatt és a béna oda nem illő befejezés miatt de végül kitöröltem.Most egy kérdésre szeretnék választ kapni.Azok szerint akik úgy gondolják, hogy az a befejezés amit Jack apja mond.Meg történt minden csak meghaltak és újra találkoznak.Akkor Desmond mégis, hogy volt képes látni még életében, hogy ez lesz?Hogy sikerült mindenkinek kijutni és boldogan élnek.Az a rész egy párhuzamos univerzumot feltételez ahol megváltoztak a dolgok.A 6. évad koncepciója 1 bullshit amit a befejezéssel még szét is tapostak… 10/10-ről 7/10-re esett nálam.

getkey - 2014. 03. 20. 00:10

Akkor évek távlatából én is csatlakoznék ahhoz a csoporthoz, akik szerint ez “minden idők” sorozata. Sőt! Ez A SOROZAT. Vagy még inkább: van a Lost, és van minden más. Egyszerűen nem fair egyetlen sorozattal szemben sem a Lost-hoz hasonlítani.
Mondom ezt úgy, hogy tucatnyi sorozatot végignéztem már (és nézek most is, valamint néztem a Lost előtt is), ezekből jópár nagyon-nagyon tetszett, és megvannak az örök kedvencek is. Azt azonban, amit ez a 6 évad jelentett hétről-hétre…Azt semmi nem tudta még csak megközelíteni sem. És gyanítom, már nem is fogja.
Számomra kerek volt az egész az első perctől kezdve a legutolsóig.
Végigolvastam a kommenteket is, és folyamatosan megdöbbenek, hogy hányan vannak, akik olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeket egyértelműen megválaszoltak a sorozatban. Igen, a Lost – többek között – a számtalan kérdés sorozata volt. Ugyanakkor ezek közül szinte mindegyiket megválaszolták a történet valamely pontján. Igaz, inkább utóbb, mint előbb, de a válaszok igenis ott vannak az epizódokban. És még csak nem is valami mindenki által tetszés szerint értelmezhető válaszokról van szó, hanem konkrét, tényszerű válaszokról (bocs a sok szóismétlésért…)
Valahol egyszer találtam egy listát, ami a Losttal kapcsolatos kérdéseket tartalmazta a megoldásokkal együtt. Nagyon hosszú felsorolás volt. Kíváncsiságból végigolvastam az egészet, és valóban, minden válasz ott van a részekben. De még csak erre a listára sincs szükség. Elég végignézni a sorozatot, ahogy azt a fanyalgók is megtették szinte kivétel nélkül. A több tucatnyi kérdésből talán 3-4-re nincs konkrét, jól körülírható magyarázat. Ha valaki ezt úgy értelmezi, hogy szinte alig kaptunk válaszokat a Lost mitológiája által felvetett kérdésekre…Vagy ha valaki az utolsó epizód Jack/Christian-párbeszéde után (amiben Christian szó szerint elmagyarázza Jacknek a megoldást) még mindig nem érti, hogy miről szólt a 6. évad…arra már valóban nem igazán lehet mit reagálni. Főleg az x-edik alkalommal.

Egy szó, mint száz: szerintem(!) a Lost minden idők legjobb sorozata. Részemről +1 szavazat ennek a tábornak.

Irgum - 2014. 03. 26. 13:12

én anno valahol az 5. évadnál abbahagytam már túl sok volt az idő-tér-dimenzió ugrás
aztán miután lement az egész 6. évad megnéztem kíváncsiságból csak az utolsó két részt ami annyira beütött nálam, hogy muszáj volt végignéznem az egész 6. évadot
nekem a rengeteg kérdés után jó volt, hogy folyamatosan az egész évadban csak válaszokat adtak

viszont én teljesen másképp értelmeztem a történteket mint a többség akik elégedetlenek a “mindenki meghalt és együtt mennek át a mennyországba” befejezéssel
az én verziómban amikor elmozdítják a szigetet egy párhuzamos univerzum jön létre ahol mindenki más mint a szigeten de valami karmikus sorsszerű kötődés van köztük így egymásra találnak abban az univerzumban is
viszont a szigeten történt dolgok is valóságosak de mint emlékképek idéződnek fel bennük
szerintem mikor mindent elönt a fény nem a túlvilágra jutnak hanem a két paralel világ egyessül és a szigeten történtek segítségével egy olyan valóságba kerülnek ahol mindenki megmenekül és élheti tovább az életét annak ellenére, hogy emlékeznek a szigetbeli történésekre is

könyörgöm valaki mondja azt, hogy ő is így értelmezi mert nagyon egyedül érzem magam :)

getkey - 2014. 04. 04. 14:42

Irgum:

Szerintem túlcsavarod a dolgokat egy kicsit :)
Ha a 6. évadról beszélsz – mint párhuzamos univerzumról -, arról teljesen egyértelműen elmagyarázta Christian az utolsó epizódban, hogy micsoda. Nem egy másik univerzum, hanem egy afféle köztes létsík/gyűjtőhely, ahová a szereplők a haláluk után kerültek, hogy miután mind egymásra találtak, együtt lépjenek tovább a túlvilágra/másik létezésbe/stb.
Vagyis előbb-utóbb mindannyian meghaltak (van, aki már a sorozat történései alatt, van, aki jóval később), és haláluk után oda kerültek. Itt aztán léteztek egy jó darabig (nyilván az utolsó társukat is meg kellett várniuk), majd megtörténtek a nagy egymásra találások, végül pedig eljutottak a templom-jelenetig, ahol tovább léphettek. :)

Irgum - 2014. 04. 11. 16:01

a francba!
kösz Getkey
megnéztem újra és igaz amit írtál így viszont már nem tetszik
az én verzióm sokkal jobb befejezés volt

sandor555 - 2014. 04. 12. 12:51

Végigértem, ha nem idegesített volna Kate 6.évadon keresztül, akkor talán jobban bejött volna… :))

ui: A vége nagyon nem tetszett.

6/10

Elena - 2014. 06. 04. 12:58

Sziasztok!

Látom, még mindig írogattok ide, pedig már hány éve lement a sorozat… elképesztő.

Nos, nekem sem állt össze normálisan a kép, még máig se.
Annyi feleslegesnek vélt dolog volt benne, amit aztán veszni is hagytak.

A végével kapcsolatban kérdeznék.

Amikor ugye jönnek a templomos képek, Jack pedig szenved, végül összeesik, mutatják a fák lombjai között az eget, és elhúz egy repülő… Na most azt megint mire fel mutatták? Mi volt a jelentése?

ali92 - 2014. 06. 06. 07:15

Azt a repülőt látja elszálni, amivel Kate, James, Claire, Miles, Richard es Lapidus lelécelt a szigetről. Tehát végső soron sikerült kijuttatni az embereket a szigetről.
Én most néztem meg másodjára a sorozatot. Nagyon érdekes, egyben szórakoztató volt így nézni. Először nem tetszett a vége. Második nekifutásra igen. Szerintem az a legnagyobb gond, hogy 5 evad alatt felvetettek 100 kérdést, amiből ez ido alatt megvalaszoltak 20-at, majd a 6 evadba beeroltettek 30-at(csak random szamok). Szoval hianyolom, hogy az evadok kozt nem kaptunk magyarazatokat kisebb kerdesekre.

Elena - 2014. 06. 06. 22:07

Így már érthető.

Az alt-os részt is kapisgálom, amikor Jack ugye nem ismeri fel Kate-et.

De az megint valami külön idősík, ahol együtt van Kate Jack-kel egy “normál életben” és csókolóznak?
Akkor még ott van az is, hogy Jack felolvas a kis srácnak.

Vagy ezek már azután történnek, hogy egymásra találtak, áthaladnak a fényben és tovább élnek végre boldogan?

ali92 - 2014. 06. 07. 00:40

Ahol nem ismerik fel elsore egymast az egy olyan hely/sik/vilag, ahova a szereplok halaluk utan kerultek. Nem mindenki egyszerre. Kulon-kulon, akar evek elteltevel is. Ezen a helyen vartak be egymast, hogy egyutt lepjenek at a túlvilagra.

toxigen - 2014. 06. 28. 15:34

Elkezdtem nézni a sorozatot…lehet,hogy az idő múlása teszi de nekem a 8-9. rész környékén olyan szappanoperás feelingem lett tőle. Félre is tettem,azt hiszem örökre.

kirst - 2014. 07. 13. 17:32

Két hete kezdtem. Második évad közepén hagytam abba. Nekem nem jött be, “nesze semmi, fogd meg jól” feelingje volt a dolognak. De lehet, hogy az a baj, előtte nyomtam le a “24” 8 évadját. Ez ahhoz képest dögunalom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz