login |

Pilot: Secret State

2012. 12. 03. 16:00 - Írta: CyClotroniC

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

A Secret State egy 4 részes brit politikai krimi a Channel4-on, Gabriel Byrne főszereplésével és olyan mellékszereplő gárdával, ahol feltűnik Tywin, Stannis, Jory, Dagmer a Trónok Harcából, Brutus a Rómából, Caterina Sforza a Borgiákból és Lestrade a Sherlock-ból. Mindez hogyan is sikerülhetne rosszul?

A válasz egyszerű: végy egy pocsék forgatókönyvet! A közel 170 perc összjátékidejű minisorozat ráadásul nem egy saját kútfőből megálmodott darab, Chris Mullin 30 éve írt regényén alapul, amiből már a 80-as évek végén egyszer megcsinálták az A Very British Coup című sorozatot.

Hiába van a történet alapjának könyves és tévés múltja egyaránt – amit természetesen áthelyeztek a jelenbe – mégsem sikerült túljutnom az első epizódon, pedig a műfaj kifejezetten szimpatikus, és még arra is fel voltam készülve, hogy a századszor is újrahasznált klisék elől elkapjam a tekintetemet, ha nagy elánnal jönnének szembe.

A cselekmény nem túl extra, de ennek ellenére azért nem lett volna rossz alapnak. Robbanás történik egy gyárnál, az eredmény közel 20 halott és ötször ennyi sérült, köztük gyerekek is, hívja fel a figyelmet a nyitójelenetben villanó aprócska rózsaszín kesztyű a hamuban. A brit miniszterelnök az USA-ba utazik tárgyalni a tulajdonos cég fejével, magyarázatokat követelve, majd a pusztán szóbeli megállapodás után hazafelé hogyhogy nem lezuhan a gépe, amiért a vérmesebb mellékkarakterek rögtön az arabokat veszik majd elő.

A katasztrófa és az egyre erősödő népharag peremén, Byrne-nek a jelképes helyettesi pozícióból előre kell lépnie a reflektorfénybe, majd egy meglehetősen tipikus lelkesítő beszéd után (persze miután le se tojta az előre megírtat) többen úgy gondolják a pártban, hogy a már előre elbukottnak hitt közelgő választásokat vele mégiscsak esélyük lenne megnyerni.

Természetesen kapunk mindentudó újságírót, ex-feleséget, MI6-et, megfigyelést, lehallgatást, elhallgattatást, politikai szálakat rángató multicéget, elsikált háborús múltat és jó sok törtető öltönyöst is, a gond az, hogy mindezt hihetetlenül kapkodósan összedobálva, semmire sem hagyva elég időt.

Részben ennek köszönhető, hogy a pilot sem hatott többnek rengeteg súlytalan, pár perces jelenet összegyurmázásánál, az pedig különösen zavaró, hogy mindenkinek szabad bejárása van mindenkihez, hogy elősegítsék az események pörgését, így néha simán leszólítják az utcán kocogó politikust, vagy csak úgy rányitnak az irodában. Az intenzitás és feszesség azonban nagyon hiányzik a sietés mögül, így marad a kapkodás.

Míg a mellékszereplők remek karakterszínészekként a belüket is kidolgozzák, hogy némi életet vigyenek a lélektelen és súlytalan történetbe, addig sajnos a rutinos Byrne érthetetlen módon belesüpped a helyenként unott, jámbor, csupaszív, szuperidealista politikus szerepébe. Nehéz megmondani, hogy miért csak 4-5 pontos volt a pilot, de egyáltalán nem vett meg a folytatásra, így a maradékra szánható két órát inkább a sokat dicsért dán Borgen bepróbálására szentelem majd, ha nem bírnám ki a House of Cards érkezéséig.

6 hozzászólás Ne habozz!

Brynden Rivers - 2012. 12. 03. 17:28

CyClotroniC: A Boss-t láttad már? Az elmúlt évek legjobb politikai drámája.

Kisvesza - 2012. 12. 03. 20:27

Tywin! :D

CyClotroniC - 2012. 12. 03. 21:32

Brynden Rivers: Megvolt, és nagyon jó, bár van egy lehúzós hangulata azért.

Derry - 2012. 12. 04. 07:06

A “A Very British Coup” iszonyú későn ment a zippzáras tv2-n anno, de nagyon bejött.

Butkus - 2013. 07. 08. 18:19

sziasztok
Szerintem egy tök jó sorozat, van mondanivalója,mindenkinek csak ajánlani tudom!

RolloJuve - 2013. 08. 12. 20:43

Érdemes volt megnézni, bár Byrne-ről meg a hozzáállásáról folyamatosan Antall jutott eszembe.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz