login |

Heavy Metal (Metal Hurlant Chronicles) 1. évad

2012. 12. 05. 16:03 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: antológia, Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

(Az előzetesek itt nézhetők meg + az AXN Player-ben megtalálhatóak a teljes epizódok szinkronnal, HD-ben is.)

Igen, 1. évados a “kritika”, mert ilyen sorozatnak teljesen felesleges pilotkritikát írni. A Metal Hurlant Chronicles itthon Heave Metal címmel nagyjából a világpremierrel egy időben ment az AXN-en is, s mint korábbi posztjainkban írtuk már, egy antológiáról van szó, azaz olyan sorozatról, mely teljesen különálló sztorikat mesél el. (Tehát hasonló, mint 2006-os Showtime-féle Masters of Horror, a 2007-es ABC-s Masters of Science Fiction vagy a 2008-as NBC-s Fear Itself – meg persze, mint a klasszikusok, a Twilight Zone vagy az Outer Limits.) Egymást válthatják tehát a pocsék és zseniális részek.

Ezúttal 20 perces (egy esetben 2*10 perces) scifi és fantasy történetekről van szó, melyek alapja a 70-es évekbeli kultikus Heavy Metal-magazinban jelent meg képregény formájában. Persze a scifi-fantasy vonalhoz érdemes hozzávenni még az erotikát is valamennyire, hiszen klasszikus trash műfajról van szó. Oké, nem trash, akkor legyen ponyva, de ha valaki rákeres a neten, akkor kábé sejteni fogja, hogy mire kell számítani a megjelenítés tekintetében. (Meztelenség mondjuk nincs benne, de a női karakterek nem sokat takargatnak.)

És meg kell, hogy mondjam, még jól is áll a Metal Hurlant Chronicles-nek az, hogy európai produkció, hiszen mind kinézetben, mind színészi játékban az ilyet szokták általában a nézők legagyizni. Szó se róla, elég olcsónak tűnik a megvalósítás, viszont egyes jelenetek mégis úgy sikerültek, hogy az ember tisztában van vele, hogy nem csak sufni projektről van szó. De ettől még muszáj jelezni, hogy aki az “amerikai” minőséghez van szokva és mást nem visel el, az már most felejtheti a Heavy Metal-t, mert megvalósításilag nem csak az űrhajós vagy a kardozós részek furák olykor, de még az egyetlen szobában játszódó kamaradarabok is.

Ez van, nem kell szeretni. Akinek a történet a fontos, az úgyis el fog tekinteni a megvalósítástól. Vagy nem biztos, mert történet szintjén sem teszi oda magát a Metal Hurlant Chronicles. Nehéz osztályozni az 1. évad egészét, talán 3-4/10 köré lőném be, s bár lejjebb írok a részekről is, azokat a maguk 10-20 perces valójában végképp nem tudom osztályzattal illetni. A történetek hol kétmondatosak és fel vannak vizezve 20 percre, hol pedig eléggé elnagyoltak és hosszabb sztori formájában jobban ütnének, mert abban lenne idő a karakterek megismerésére.

Közös jellemzője a részeknek az azonos “univerzum”, a Heavy Metal-effekt, amire a kezdő narrációban utalnak (és vicces módon az 1×04 és 1×05 között is van egy kapocs), valamint hogy a sztorik próbálnak frappánsak lenni és jópofa csattanóval végződni (némelyik sajnos kiszámítható), ami megédesítheti a néző szája ízét, de ez sem mindig történik meg. Volt sztori, ami végig dögunalom, viszont az utolsó pár másodperce nagyon jó, máshol pedig épp fordítva, egy jó sztori kap vállvonogatást kiváltó  befejezést. Összességében egyiket sem tudom kiemelni.

A Metal Hurlant Chronicles, vagyis a Heavy Metal semmilyen szinten nem kötelező sorozat, de aki tévés scifi-re vagy fantasy-re vágyik, rááldozhat némelyik epizódra 20 percet, főleg, ha valamelyik színészt kedveli. Két óra, hét sztori. Ha éppen felültet a barátnőd este, akkor belefér.

  • 1×01 – King’s Crown (Scott Adkins, Michael Jai White): kardozós-robotos fantasy, pár harcos küzd a királyi címért
  • 1×02 – Shelter Me (James Marsters, Michelle Ryan): posztapokaliptikus sztori egy atomcsapást követően
  • 1×03 – Red Light / Cold Hard Facts (David Belle): két rövid scifi-történet. Az egyikben az idegen megszállók foglya próbál szökni börtönéből, a másikban egy több száz éve hibernált embert olvasztanak fel.

  • 1×04 – Three on a Match (Dominique Pinon): Ööö, ez nem fog menni. Mondjuk úgy, hogy egy vicces sztori egy veszélybe került űrhajón.
  • 1×05 – Master of Destiny (Joe Flanigan, Kelly Brook): Scifi egy űrhajópilótáról, akit elkezd érdekelni, hogy mikor fog meghalni.
  • 1×06 – Pledge of Anya (Rutger Hauer): Fantasy egy harcosról, akit egy különös világba küldenek, hogy végezzen az utolsó sárkánnyal.

25 hozzászólás Ne habozz!

dave - 2012. 12. 05. 16:09

Illik olyat kérdezni, hogy “ki a nagymellű szőke?” :)

logan - 2012. 12. 05. 16:24

dave, A bájos hölgy neve Kelly Brook

m76 - 2012. 12. 05. 17:02

Lehet hülyeségnek hangzik, de szerintem pont a “gagyi” megvalósítás ad hozzá valami pluszt a sorozathoz, amitől lesz egyfajta bája. Az egész narrálás és stílus is a modern outer limits-re emlékeztetett.

Abban igaza van winnie-nek, hogy néhány sztory többet érdemelt volna, másik meg túl sokat kapott. PL a king’s crown nagyon lapos és annak a 20 perc is sok volt, míg a Master’s of Destiny kaphatott volna 2×20 percet legalább, hogy jobban megismerhessük a karaktereket.

Én azt mondom, mivel minden rész egy külön történetet alkot éppenhogy egyben nincs értelme értékelni az évadot:

1×01 – King’s Crown 4/10
1×02 – Shelter Me 7/10
1×03 – Red Light / Cold Hard Facts 7/10 és 3/10
1×04 – Three on a Match 5/10 itt a történet jó, de a megvalósítást nagyon elszúrták
1×05 – Master of Destiny 6/10
1×06 – Pledge of Anya 2/10 Rutger Hauer nagy kedvencem, de ez a rész abszolut nem működik

De nekem ettől függetlenül tetszett az évad. Érdekes kikapcsolódást nyújtott. Egyszerre megnéztem az összes részt, pedig nem terveztem, de a hangulata beszippantott.

winnie - 2012. 12. 05. 17:29

persze, így van értelme, el is kezdtem, de annyira nem tudtam például egy red lightsot osztályozni. mert elkezdtem nézni, hogy ez de érdekes, a harmadánál (3 perc!) eluntam az életem és a vége meg milyen ász volt:) de ezt nem tudtam számosítani.

mary - 2012. 12. 05. 17:47

Király! Nem tudtam, hogy fenn van neten. Köszi a jó hírt, megyek is nézni! :)

kiskiraly - 2012. 12. 05. 19:15

Nekem a Red Light és a Pledge of Anya tetszett, a többi, hát nem nagyon jött be. A tényleg igaz hogy a történetek többsége ill. vége kiszámítható.

Sci-fi pótléknak tökéletes, de nem must-see kategória.

Amit sajnáltam az openingbe tett jelenetek nem szerepeltek a feldolgozott hat epizódban.

Sityu8411 - 2012. 12. 05. 19:29

Nekem anyira nem jött be sőt csalódtam benne (és most nem vizualitás terére gondolok )egyszerre néztem a sötét tükörrel az is hasonló az valahogy jobban megfogót .Bár az inkább társadalom kritika

Lengabor - 2012. 12. 05. 20:47

Csak az első két részt láttam még, de ennyiből is kitűnik, hogy nálam az egyszer megnézős, aztán elfelejtős kategória. Nem zavart az európaiság, a színészi játék, a két történet sem, de az viszont igen, hogy még minimális szintű kapocs sincs köztük, a címet leszámítva. Persze antológia, nem érdemes mást várni, csak furcsa, főleg annak, aki két kategóriában gondolkozik: az összefüggő történetű sorozatok és az epizodikus sorozatok világában. Ez inkább utóbbi, de jelentős különbségekkel.

genzo - 2012. 12. 05. 21:07

Nekem többnyire tetszett! Egyben letoltam az egészet! Gyakorlatilag egy az egyben Outher Limits, talán egy kicsit több akcióval. Felőlem jöhet a folytatás!

winnie - 2012. 12. 05. 21:31

lengabor: több a kapocs, mint más antológiánál:) de ott van a kapocs az elején, az üvöltő vas, vagy mi a fene, most hirtelen nem ugrik be, az a meteor (nem értek hozzá), ami repül. (persze az csak van, semmi különös, de mégiscsak) és mondom, 4. és az 5. rész között is van vicces kapocs.

cherockee - 2012. 12. 05. 22:25

Lehetne jobb, a látvány hangulatos szerintem, a sztorik jók, de kidolgozatlanok. 20 perc, mégis sok a felesleges “beállás a pillanatba”. Viszont simán nézős, ameddig nincs más komolyan vehető scifi, akár szatírikus is.

Azért a teknőcös rész végén hangosan felnevettem, untam mint egy darab üres papírt, majd a végén leesett a poén. 20 perces vicc.

wolfie - 2012. 12. 06. 00:58

Nekem nagyon bejött! Hangulatos kis scifi-bonbon! :)
Némely sztoriban simán lenne egy filmre való potenciál…

Zakkant - 2012. 12. 06. 08:09

Nem tudom… Én párommal néztem végig az első évadot, és hát… Minden részről beszélgettünk utána vagy egy másfél órát. Így a sorozat végigpörgetése majdnem egy napot vett igénybe. Vitáztunk politikáról, elvekről, izmusokról, gondolatokról, szerelemről, sorsról és hasonló magas röptű dolgokról…

Szóval minket nagyon megfogott, és reméljük lesz második évad, mert mi már fent vagyunk a hullámvasúton. Szóval nekünk nagyon bejött!

winnie - 2012. 12. 06. 09:17

korábban azt mondták, hogy eleve két évadot készítenek.

Kóczy - 2012. 12. 06. 17:06

Egyelőre csak Shelter Me-t néztem meg Michelle miatt, a többire nem volt időm. Az a rész viszont tetszett. Sajnáltam is, hogy csak 20 perc volt, mert ebből a posztapokaliptikus sztoriból lehetett volna még többet kihozni szerintm.
Az viszont igaz, hogy látszott rajt, hogy vélhetően nem sok lóvéból készült de sebaj.
(Szinkronizálva viszont nekem nagyon fura volt, valószínű azért mert annyira megszoktam már Michelle eredeti hangját, főleg most, hogy tudtam vele szót váltani egy párszor nem is olyan régen. De ez legyen az én bajom. :) )

Ez az írás ellenben kicsit kedvemet szegte most a többi résztől, de azért ha lesz időm (majd valamikor) akkor szerintem pótolom ezt is. (Bár lehet nyári dara lesz ez is, mert már így is annyi sorozattal vagyok lemaradva, hogy alig győzöm fejben tartani.)

LK - 2012. 12. 06. 17:27

régen várós :D

Gurumon - 2012. 12. 06. 21:36

Nekem bejött nagyon. A részek mindig valami meglepő – bár esetenként azért kiszámítható – fordulattal értek véget. Volt köztük azonban néhány WTF is rendesen! :)

Valezius - 2012. 12. 06. 22:09

sci-fi mániásként kötelező darab volt
Sajnos túl nagyok voltak az elvárásaim. Fogyasztható volt azért.

Királyválasztós volt a legjobb, 7/10.

Posztapokaliptikus sztori nekem kicsit nyugtalanító volt, nem tudtam élvezni, végig azon kattogott az agyam, hogy igazat mond a csávó vagy nem. Nem tudom, hogy lehetett volna jobban megcsinálni 3/10

Vörös fényes: Olvastam már elég sci-fit, mára ez a befejezés inkább sablonos, mint meglepő. A másik történetben a fölösleges emberekről szóló elmélkedés nagyon jó volt. Madáchra emlékeztetett, falanszter szín. Gondolom mást is :) 4/10-7/10

Flennigen: túl sok narráció, de ebből a részből lehetett megérteni, hogy mi is köti össze a történeteket. 5/10

Űrhajós-túlélős: kicsit zavaros volt az eleje, a többi része jó volt. 7/10

sárkányos: meglepődtem volna, ha bárki más a sárkány :) Én kicsit máshogy írtam voltam meg, de attól se lett volna sokkal jobb :) 4/10

winnie - 2012. 12. 06. 22:31

az űrhajós-túlélős elejét a rosencrantz és guildenstern utánérzéssel baromira élveztem, poén volt a koncepció, de közben én is csak néztem, hogy most mit akarnak.

energy - 2012. 12. 06. 23:48

A vörös fényes tetszett a legjobban, a sárkányos kiszámítható volt. Nem sokat veszít, aki nem látja.

Kóczy - 2012. 12. 07. 16:47

“Posztapokaliptikus sztori nekem kicsit nyugtalanító volt, nem tudtam élvezni, végig azon kattogott az agyam, hogy igazat mond a csávó vagy nem.”

Pont ez volt benne a lényeg, hogy vajon igaz, vagy sem. Nekem éppen ezért tetszett.

robi110 - 2012. 12. 07. 20:54

Részemről, hozta azt az izgalmat és töprengést amit csak kevés sorozat tud.. oké olykor kiszámítható volt de még úgyis sikerült végig izgulni. Részemről 6-7 körül mozog. Egy este alatt ledaráltam és élveztem. Ritka az ilyen kötetlenségek nélküli de mégis jó sci-fi.

Valezius - 2012. 12. 08. 01:21

Kóczy – 2012. 12. 07. 16:47

Ha elkezdek olvasni egy posztapokaliptikus sci-fi novellát, akkor tudom, hogy úgy kell odaülni, hogy jó, elpusztult a világ, nézzük, mit csinálnak a hőseink. És tök jól bele tudom élni magam.

De itt nem tudtam, hogy elfogadjam az alapkoncepciót, vagy kételkedjek benne.

Így meg az lett belőle, hogy valszeg az lesz a csattanó, hogy igaz, holott azt kéne hinnem, hogy nem igaz. És ez nálam el is vette az élét a történetnek. Én ezt ebben a formában nem tudtam élvezni.

Remélem valamennyire érthető :)

m76 - 2012. 12. 13. 19:52

Dehát pont az a kérdés az alapkoncepció, hogy vajon elpusztult e a világ, vagy csak egy kéjenc zárta be a pincéjébe.

Ha tudtad volna, hogy melyik igaz kezdettől fogva, akkor mi értelme lett volna az egésznek?

jimpo - 2012. 12. 13. 21:18

Most kezdem el nézni, még ma le is darálom.
Az AXN Player-es linket kéretik javítani. Rákattoltam és vártam a hatást de semmi, nézem a sorozatok közt semmi már kezdtem félni… de aztán megtaláltam az “egyéb”-közt.
http://hu.axn.com/videos/more/heavy-metal
Megyek is lesem. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz