login |

Pilot: A Young Doctor’s Notebook

2012. 12. 12. 16:07 - Írta: CyClotroniC

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

“I kept the poor man’s tooth and jaw bone as a reminder of the day naive but promising young medical student became a doctor.” Too boring. Too sentimental. Just stick to the facts. “I had not long graduated from the Imperial Moscow University of Medicine and Dentistry, top of the class, when I was sent in the remote village of Mur’ev to run a hospital. It was a long and arduous journey.”

Harry Potter és Don Draper egy groteszk Mikhail Bulgakov-adaptációban. Bulgakov eredetileg újságokban jelentette meg apró történeteit, amiket csak halála után gyűjtöttek össze egy novellás kötetben – ezt hozta el nekünk múlt héten a brit Sky Arts mikulása egy négyszer húszperces minisorozatként.

Az A Young Doctor’s Notebook egy fiatal pályakezdő orvos első munkanapjaiba enged bepillantást, akinek nem csak az orosz téllel, de a saját félelmeivel is meg kell birkóznia, amint munkába áll egy kis vidéki kórházban, ahol a helyi felcser nem teljesen százas és az ápolónők még mindig szerelmesek elhunyt elődje határtalan zsenijébe. Hart of Russia?

A történet csavarja, hogy a két főszereplőnk ugyanazt az orvost játssza, csupán más életfázisában, így a kimért Jon Hamm saját fiatalkori naplóját olvasva mereng el azokon az időkön, amikor még harsány, kissé kölyökkutyás Daniel Radcliffe volt, és Bulgakov világában az sem tekinthető meglepőnek, hogy jókat beszélget magával a múltban, ha éppen arra szottyan kedve.

A humor alapvetően teátrális és túlzó, teljesen olyan érzésem volt a pilot során, hogy ez a sztori színpadon is remekül működne, a főszereplő pedig eddig egyértelműen a fiatalabb Daniel Radcliffe, aki néhol teljesen karikaturisztikus, mint egy rajzfilmfigura.

Van tehát egy erős karaktere a sorozatnak, ami ha bejön, akkor hozza a 7/10-es élményt, és már csak azért is megéri maradni arra a 80-90 percre, amit összesen kapunk majd játékidőben, mert ritkán próbálkoznak ilyesmivel a tévében, ahogyan az is biztos, hogy pont a sajátossága miatt nem fog mindenkinél betalálni.

27 hozzászólás Ne habozz!

Lucky!? - 2012. 12. 12. 16:24

pont az este néztem meg, érdekes a történet, előzetes picit megviccelt
jó a történet, maradok végig

Danee - 2012. 12. 12. 16:35

Na, látom született róla írás. :) Nekem is kellemes meglepetés volt, várom a többi részt. :)

topofthemorning - 2012. 12. 12. 16:42

Pont ma néztem, szórakoztató. Csak kicsit fura ez a 4×20. Na jó, kevés.

Isteee - 2012. 12. 12. 16:45

Wow, nem is tudtam erről, mindenképpen bepróbálom :)

blade78 - 2012. 12. 12. 18:45

Danielből jó Doctor Who lesz majd egyszer….. :D

Ruby - 2012. 12. 12. 19:22

– Give me the book.
– No.
– I won’t jump for it! *jumps*

Nagyon jó volt.

Dor Ka - 2012. 12. 12. 21:57

Hú, köszi az ajánlót, ez így első olvasásra nagyon tetszik, biztos bele fogok nézni.:)

pytta - 2012. 12. 12. 23:49

Én tegnap néztem, korábban már felfigyeltem rá a főszereplők miatt (inkább Jon Hamm, mert Daniel “HarryPotter” Radcliffe munkásságát eddig annyira nem követtem). A négy részt végignézem, mert csak négy rész, de az első eddig nem nyújtott kb semmit, a humora kínosan feszngős egy-két jobb részt leszámítva, a hangulata sem rántott be… szóval én igazából sokkal többet vártam tőle, de azért lehet még belőle valami.

Főleg, hogy – amire nem tértetek ki a kritikában – az idős doktor naplója úgy kerül elő, hogy valami házkutatást tartanak nála éppen katonák, tehát ebből a szálból még valami érdekeset kihozhatnak.
Remélem nem a fiatal orvos csetléséről-botlásáról fog szólni a további 60 perc, mert az kicsit uncsi lenne (pláne, hogy ezt már pl a Miért éppen Alaszka-ban sokkal jobban megcsinálták :) )

CyClotroniC - 2012. 12. 13. 00:30

pytta: Pedig valszeg arról fog szólni, amire szintén nem tértem ki, de talán érdemes megemlíteni, hogy Bulgakov történetei félig fikciók csak, félig meg személyes tapasztalatból származnak, mert ő maga is orvosként végzett, tehát az újságban bizonyos szempontból a saját tapasztalatait színezte ki, mikor a történeket írta, plusz ugye ennek az alapja azért mégiscsak a 80 éve íródott, és minden korszaknak megvan a sajátos humora, ami más korokban talán másképp működik. Kissé színpadias, vannak benne túlhúzott gagek, mint a öreg doki, aki mindenben zseni volt, a srác magassága, meg ilyesmi, én se tudtam eldönteni, hogy tetszik-e, de nálam a feszengős hangulat pont a mérleg pozitív oldalán volt. Igazából két dolog vett meg, hogy végignézzem: csak 4 rész lesz az egész, és abszolút nem volt rossz önmagában sem, illetve a foghúzós jelenet. Tudom, hogy olcsó dolog, de én hangosan felröhögtem, amikor kijött a szájból a végtermék, és hát úgy kb minden más is a foggal együtt. Ez nyilván sokaknak túl sok lesz meg túl groteszk, de aki erre vevő, annak ezt kár kihagynia. :P

update: Kikerestem, hogy mire lehet számítani a következő részekben, akit érdekel, itt talál némi sztorileírást mankónak:
http://www.cultbox.co.uk/spoilers/episode-guides/5342-playhouse-presents-a-young-doctors-notebook-episode-guide

pytta - 2012. 12. 13. 00:35

Azon a jeleneten konkrétan a számhoz kaptam :) Még most is fáj, ha belegondolok(!). Szerintem egyébként pont az a rész valahogy nagyon nem illett a sztoriba, de értem amúgy, miért tetszett. Sajnálom, hogy “csak” ennyi lesz a sorozat – és most nem az epizódszámra gondolok -, de azért végignézem én is :)

Csigusz - 2012. 12. 16. 01:34

Most végeztem vele, szuper volt, nem kérdés, hogy maradok végig :)

yeeeyha - 2012. 12. 17. 14:45

Nekem tetszett, fura, hogy Radcliffe-nek hibátlan a homloka, de bejött az első rész humora.

Foley - 2012. 12. 26. 23:19

Most néztem meg az eddig leadott 3 epizódot(nem baj mert valahogy egy kicsit karácsonyi hangulata volt) és nagyon tetszik.
Nagy kár,hogy ez csak egy mini sorozat,mert szerintem nagyon jó lett és már nagyon várom a 4.-ik részt (ami már csak pár óra),mondjuk a 3.-ik rész néhol kicsit bizarr volt,de az első kettő nagyon jó volt.

Foley - 2012. 12. 26. 23:19

Hopsz,sok lett a “nagyon” :)

Foley - 2012. 12. 27. 01:20

Félre néztem,mert még egy nap.

yeeeyha - 2012. 12. 27. 21:37

Uhh, ez a 2. rész nekem már túl undorító volt… viszont újabb zseniális 20 percet kaptam, ki is derült a jövő-doktor titka.

CyClotroniC - 2012. 12. 29. 02:01

Végignéztem mind a 4-et. Hát jó nehéz mit kezdeni vele, kicsit ilyen “egyszer az életben” élmény volt ez a minisori. Mármint nem mondanám, hogy zseniális volt, de tetszett, azt se mondanám, hogy valaha újranézném, de mindenképpen örülök, hogy egyszer láttam.

Sose gondoltam volna, hogy látni fogom, ahogy a félig borotvált Harry Potter egy tompa sebészfűrészt vág Don Draperhez, aki eltaknyol egy kislány frissen amputált lábán. Úgy tűnik, hogy a Sky-nál nem csinálják össze magukat, ha fekete komédiát készítenek.

Olyan 6/10 volt talán, amire nem sajnáltam az időt egyáltalán, de ennyi pont elég is volt belőle.

Foley - 2012. 12. 29. 06:51

Most néztem meg a negyedik részt is…hát…ez így érdekes lezárás volt.
Írtam,hogy kár,hogy csak 4 rész,de mostmár nem így gondolom,mert ezzel a 4-ik résszel (meg ezt látva a harmadik is),más lett a feeling mint az első két résznél,mert azokat folytatva lehetett volna egy hosszabb sorozatot csinálni,de így már érződik,hogy ez könyvből készült és ezzel így egy (majdnem)kerek egész lett,de ettől függetlenül jó volt,tetszett,csak kicsitt bizarr lett.

Aminek nagyon örültem,hogy egyáltalán nem lett az,hogy más meglátja,hogy magában beszél és kiakad (mint ahogy ezt elszokták játszani)hanem ez megmaradt úgy,ahogy volt.

Érdekes volt,hogy a nagy kórházas sorozatokhoz képest mennyivel élethűbnek tűntek benne a dolgok.

…jah és Harry Potter szerintem nagyon jól játszotta a szerepet.

Foley - 2012. 12. 29. 06:53

*élethűbbnek

goodjohnwin - 2012. 12. 30. 22:30

Bizarr és mégis realista.
egyfajta orosz változata az Árvák hercegének, (egyes motívumaiban) és egyértelműen színpadra kívánkozó darab a helyenként szürrealista megvalósítás ellenére is. A végére kibontakozó történettel nehezebb lenne eladni, mint a promóban elő volt adva, ettől függetlenül csak úgy szabad elkezdeni megnézni, hogy végig is lesz nézve mind a 4x 20 perc.
Éppen elég baj, hogy sok sorozatnál a pilot alapján ítélkezünk, (Partners – utána jobb lett, Last resort – utána rosszabb lett, stb.), de senki sem programigazgató itt, másrészt ez nem egy sorozat, hanem egy fura okból 4 részben leadott adaptáció.

Radcliff pedig beért, ha eddig valaki nem hitt volna benne. Hammtől nem vártam kevesebbet, de a szemünk előtt felnőtt “potter-gyerek” most az Eqiuus-t nem látott nézőknek is bebizonyíthatja, hogy nem Maculay Culkin-szerű karrier lehetősége áll előtte, hanem egy igazi színészé.

goodjohnwin - 2012. 12. 30. 22:36

na jó, mondjuk a gore-ból visszavehettek volna…

yeeeyha - 2013. 01. 10. 14:41

Húha. Hát megnéztem az uccsó részt, fura hogy vége van, bizarr volt, abnormális, mégis nagyon jó. Elég vegyes érzéseim vannak, valahol máris hiányzik ez a beteg humor.

Zsofesz - 2013. 03. 10. 22:11

Valami új élményt akartam és maximálisan megkaptam. Direkt a minisorozatok között kerestem, de nem hiszem, hogy találtam volna jobb egy estét néznivalót :)
A hangulata magával ragadott, a végén is csak hallgattam a zenét a stáblista alatt, pedig egymás után néztem a négy részt, mégis, mindig hagytam, hogy lemenjen végig.
Csak ajánlani tudom.

Maat - 2013. 03. 21. 22:02

Végignéztem mind a 4 részt egxszerre, baromi jó, bírtam volna 10-et is. Folytatásról tud valaki?

ala - 2013. 10. 19. 13:29

Hiába keresem, nem tudom letölteni. Pedig feliratot találtam hozzá. Esetleg tanács, hogy honnan tudom megszerezni? Nagyon szívesen megnézném.

999 - 2013. 10. 28. 20:09

Hasonló kérdések, mint előttem szóló.. Honnan lehet letölteni?

999 - 2013. 10. 28. 20:10

azaz egy kérdés :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz