login |

9 rész alapján a 666 Park Avenue-ért is kár, de…

2012. 12. 20. 16:47 - Írta: winnie

43 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika,

A pilotkritikáknál olvashattátok, hogy a 666 Park Avenue elsőre valamilyen szinten mindkettőnknek bejött, s később megírtam, hogy nekem másodikra is. Most meg folytathatnám a sort azzal, hogy harmadikra meg negyedikre is kellemesen elvetemült és elegáns természetfölötti sorozat látszatát keltette, amely abszolút high concept és sokkal kevésbé epizodikus, meghökkentő mesés, mint arra számítottam. (Mondjuk vicces is lenne, ha minden részben meghalna egy lakó.)

Egyedül azt nem tudom eldönteni, hogy a “hatodikra” meg “hetedikre” bekövetkezett változáshoz, illetve irányváltáshoz hogy viszonyuljak. Nem is nevezném irányváltásnak, ami történt, hiszen pár rész alatt eleve nem nagyon lehetett olyan irányt felvenni, hogy váltásról lehessen beszélni, de mégis történt valami, ami amellett, hogy érdekes volt, kissé korainak is tűnt.

Oké, kezdem elölről, mert ez a konklúzióm lenne. Szóval a 666 Park Avenue nagyon kellemesen kezdődött, annak ellenére, hogy elég tipikusnak tűnt a felállás, miszerint minden részben megismerünk egy új lakót, aki céljai elérése érdekében lepaktál az ördöggel (vagy akárki/akármi is Terry O’Quinn), hogy aztán jól pórul járjon, mert engedett a kísértésnek. Ebből a felütésből született is pár aranyos történet, de ezek csak kis részét jelentették a sorozatnak, amely tele van rejtélyekkel.

És ezek a rejtélyek (mi és miért történik?) remekül mozgásban tartják, illetve tartották a 666 Park Avenue-t, legyen szó random lakókról, az új gondnokokról (ők a főhősök), a tulajról és feleségéről és persze magáról, a Házról, a Drake-ről. Ugyanis igen hamar kiderült, hogy nem csak arról van szó, hogy Terry O’Quinn hucutkodik, hiszen vele párhuzamosan a Ház is “él”, felderítendő múlttal rendelkezik és huncutkodik.

Az első pár részről mindent elmond, hogy annak ellenére lettek élvezetesek, hogy valamilyen szinte kiszámíthatóak voltak, hiszen részben  tudtuk, hogy mire megy ki a játék, érezhettük, hogy “bajok fognak történni”, hogy az új gondnokok mindenféle furcsaságot fedeznek fel. Mégis végig élvezetes maradt a történetmesélés, köszönhetően a megvalósításnak, valamint a karaktereknek. Utóbbiak szenvedéseit, ijedezéseit és megpróbáltatásait ugyanis remekül lehetett gonosz mosollyal az arcunkon kísérni. (Ha már karakterek, még a főhőst játszó, legtöbbször kritizált Rachael Taylor-ral sincs semmi gondom, jó választás volt, persze a prímet folyamatosan a nagyfőnök viszi.)

Itt kivételesen még az ingatlanokkal kapcsolatos egyik fő konfliktus is fogyaszthatónak tűnik, hiszen nem csak az események, hanem a karakterek behozása és használata átgondolt, látványosan van megtervezve minden több részre előre, s ha nincs szükség az egyik fő karakterre valamelyik sztorihoz, akkor egyszerűen nem szerepeltetik, így mindenkire jut elég képernyőidő. Ja, és így az egyes karakterek közötti kapcsolatok, illetve a viszonyok változása sem feltétlenül hasracsapásszerű.

Ha csak az első 6 rész alapján ítélném meg a 666 Park Avenue-t, akkor talán még a legjobb idei országos újonc is lehetne (bár komoly vetélytársa van, ugye), azonban a 7-8-9. részt nem nagyon tudtam hova tenni, még magam sem tudom, hogy mennyire jött be az, hogy az eddiginél is jobban elszállt a sorozat. Ráadásul ezzel párhuzamosan a bábjátékos Gavin karaktere is szopóágra került. Érdekes nézni ugyan ahogy ő sem ura a helyzetnek, ahogy sakkban tartják, de valahol sajnálom is, hogy odalett az eddigi gonosz szórakozás és másfajta lépett a helyében – a különbség csak parányi, persze.

Nem mondom még azt sem, hogy negatív előjelű volt a váltás, inkább csak elbizonytalanodtam. De ha a továbbiakban is merész és szemét fog maradni a történet, akkor még azzal is megbékélek, hogy elszállós a 666 Park Avenue. Az eddigiek alapján abszolút örülök, hogy belevágtam, annak viszont nem ajánlom, akik nincsenek oda azokért a sorozatokért, amelyek részről-részre egyre több rejtélyt dobnak fel – mert hiába érkeznek itt is a válaszok, jóval kevesebb van belőlük, mint kérdésből.

Még 4 rész van hátra. Kíváncsi vagyok, hogy az említett “irányváltás” afféle felkészülés a lezárásra, vagy eredetileg is ebbe az irányba indult volt el a sorozat.

43 hozzászólás Ne habozz!

Casey Novak - 2012. 12. 20. 16:58

Sosem gondoltam volna, hogy nálam ez lesz az évad legjobbja, de az lett. Csak a leírás meg a sztori átlagosnak tűnt, de a kivitelezéssel megvettek. Nagyon várom a maradék 4 részt, és bízom benne, hogy a befejezés után is ez lesz a véleményem. Bár ezek után már nehéz lenne elvenni a kedvemet tőle :)

LaCRossE - 2012. 12. 20. 17:01

Én még abban a hajszálvékonnyi esélyben bízom, hogy végül berendelik ebből a 2. évadot májussal. Mondjuk ehhez szerintem minimum az kéne, hogy a midseason ABC sorozatok mindegyike csúfos kudarcot valljon, és hogy nagyon gyenge pilotszkriptek\pilotokat kapjon a csatorna a következő szezonra, de ha jól emlékszem, akkor igazából a 666 PA még nem kapott szó szerint kaszát.

winnie - 2012. 12. 20. 17:03

jaja, így van.

Jellal - 2012. 12. 20. 17:08

A második kép nem spoileres kicsit? Nem nézem a sorozatot, de azért fura Locke bácsi fejét látni így random

winnie - 2012. 12. 20. 17:08

nem az ő feje. de tényleg hasonlít.

Leadfoot - 2012. 12. 20. 17:09

Nekem egy kicsit túl kiszámítható. Ami fordulat van benne, annak pedig nincs különösebb átütőereje. És Rachael Taylor meg Dave Annable elég gyengécskék, néhol csúnyán ripacskodnak. O’Quinn persze zseniális.

Nálam az egész maximum közepes. Nem mondom, hogy rossz, de egyáltalán nem sajnálom.

play93 - 2012. 12. 20. 17:10

én is bele kezdtem, de a 4. résznél abbahagytam, mert annyira lehetetlenül unalmas volt, hogy képtelen volt fenntartani az érdeklődésemet. azóta sem jut eszembe, hogy vajon miként alakul a cselekmény.

Sutyera - 2012. 12. 20. 17:11

Az nem Locke bácsi feje.
Egyébként sztem az idei év egyik legjobb, legérdekesebb sorozata, kár hogy abba akarják hagyni.

winnie - 2012. 12. 20. 17:11

leadfoot: makroszinten (ki machinál, ki az a bizonyos személy, ki van életben) én is valamennyire kiszámítható éreztem (mondjuk ahogy írtam, ez sem zavar a megvalósítás miatt), de mikroszinten, ha lehet így mondani, az apróságok terén, a nüanszokkal folyamatosan meglepetést tud okozni a sorozat. és mivel nüanszból sokkal több van, ezért valahogy hatásosabbnak is érzem ezeket.

paranoid android - 2012. 12. 20. 17:24

Én is megéreztem ezt a váltást, és kicsit nekem is alábbhagyott a lelkesedésem emiatt. Maga az hogy “elszálltabb” lett a sorozat nem lehet az oka, mert nekem pont, hogy bejön az ilyen. Talán a bajom ezzel, hogy emiatt eltolódott a hangsúly Jane felé. Már elve ez a misztikum, és Jane története volt az érdekesebb, így viszont (amellett, hogy persze örülök, hogy ebből kapunk többet), érdektelen lett Henry és az ő politikai próbálkozásai. Viszont ha csak ez lenne, akkor nem lenne gond, de nekem az utóbbi részek Gavin és Olivia történetszálával van problémám. Nem értem mit akartak ezzel, szimpatikussá tenni őket? Nemhogy eltüntettek a karakterekből egy nagy adag rejtélyességet, ami fontos volt a más karakterekkel való dinamikában, hanem még egy adag pitiánerséget is csempésztek beléjük.

Isteee - 2012. 12. 20. 17:31

Nagyon szeretem a sorozatot, de én ott leragadtam, hogy Sandy elvitte a díszletet. Most akkor mi van? Hogy tudták így befejezni?

winnie - 2012. 12. 20. 17:34

az csak egy kis pénz- és időveszteség volt, de a díszletesek mindig ezt csinálják, bontanak, építenek:)

sherlock20 - 2012. 12. 20. 17:47

Fúú, én nagyon örülnék, ha végül valamelyik csókosnak is bejönne a sorozat, és ha mást ne, péntekre beraknák a 2. évadot.. Ha a Fringe túlélt, hátha ennek is sikerülhet. Hibái ellenére jó kis sorozat lett… :) “Locke” meg egyszerűen zseniális, már a Lostban is számomra ő vitte a prímet… :D

Foley - 2012. 12. 20. 17:51

Szerintem azért is kezdtek elszállni,hogy amit még elakartak mondani azt még elmondhassák és beleférjen a hátralévő időbe/epizódokba.Ha felépíthettek volna mindent,nem biztos,hogy így alakult volna.
De én azért bírom,és a többi epizódot is várom.

jim455 - 2012. 12. 20. 17:55

Én pár résszel elmaradtam, de ez az irányváltás kíváncsivá tett, így előbbre került a dara listámon, köszi a posztot!:D

Casey Novak - 2012. 12. 20. 17:58

Van egy külön Facebook oldal “Save 666 Park Avenue” néven, (még “csak” 6400~ like), Twitteren is megy valami akció, és a People’s Choice “Melyik őszi kaszát sajnálod legjobban?” szavazásánál 41%-kal első a Last Resort, az Animal Practice és az Emily Owens előtt.
http://www.peopleschoice.com/pca/polls/poll.jsp?pollId=1005000794

Nem hiszem, hogy ez bármit is segítene, de hátha. Lehet, hogy az ördöggel kellene valamilyen üzletet kötni az ügy érdekében :)

exit - 2012. 12. 20. 18:02

Az eddigiek alapján ezt a maradék 4 részt már így vagy úgy ki lehet “bírni”…

nymphetamine - 2012. 12. 20. 18:51

Mi az, hogy kar erte? Ezzel egyaltalan nem ertek egyet. A sorozat eleje dogunalom volt. Kb. a 3-4. reszig szenvedes volt nezni, csak Terry O’Quinn karaktere miatt maradtam megis. A 7-8-9-es reszek viszont pont azok, amiert azt mondom megerte folytatni/elkezdeni a sorozatot es kivancsian varom mi jon meg ezutan.

winnie - 2012. 12. 20. 18:55

ha kíváncsian várod, akkor nem sajnálod, hogy véget ér?:)

julcsi - 2012. 12. 20. 19:02

nekem is az egyik legjobb újonc, bár én mindig is nagyon bírtam a misztikusabb vonalat. akinek viszont ez nem jön be, annak nem fog tetszeni nyilván. a váltást pedig szintén annak tudom be, hogy ketyeg felettük az óra, és gondolom -remélem-, le akarják valahogy zárni avagy valami nagyobb WTF lesz a végén. meglátjuk. mindenesetre nekem az egész képet nézve nagyon bejön, az alakításokon se szöszmötölök el, minden jó úgy, ahogy van. kicsit mér tán guilty pleasure is.

@Casey Novak-kal végig drukkoltok és kibeszéltük az összes részt:)

LaCRossE - 2012. 12. 20. 19:05

“Mi az, hogy kar erte?”

Most komolyan magyarázni kell más egyéni véleményét? :D

Andro - 2012. 12. 20. 20:00

Szerintem nagyon jó sorozat, kár, hogy végül csak 13 rész lesz, mert pont most kezdett el kiderülni a ház múltja. Most kezdett igazán izgalmas lenni a sorozat. Remélem, azért a maradék négy résszel szépen le tudják zárni a történetet, bár vérzik érte a szívem.

GoloM - 2012. 12. 20. 20:16

Én nagyon megszerettem a sorozatot. Elsőre nem tűnt érdekesnek a koncepció, de mivel nem nagyon találtam más misztikus vagy high concept újoncot, ezért belekezdtem. Egyáltalán nem bántam meg, mert nagyon megtetszett. És sajnálni fogom, hogy nem lesz belőle több évad.

Casey Novak - 2012. 12. 20. 20:21

@julcsi: :)
De nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy “akinek viszont ez nem jön be, annak nem fog tetszeni nyilván”. Mert pont ez volt az egyik ok, -mármint az, hogy nem szeretem a sci-fi/misztikus/supernatural típusú sorikat,- amiért nem fűztem nagy reményeket hozzá, és ennek ellenére magával ragadott, és felkerült a nagyon-nagyon kevés kivétel listájára!
Szóval nézze mindenki, az is, aki nem akarja :D

julcsi - 2012. 12. 20. 20:38

@Casey Novak: hát akkor te vagy a szerencsés nyertes!:)
és így van, nézze mindenki, érdemes.

NikoXXX - 2012. 12. 20. 21:10

Szamomra osszevissza,keszekusza es semmi foszalat nem latok benne szamomra egy random Supernatural resz nagyobb elvezetet okoz mint ez a sorozat,de megnezem mert nem szoktam kaszalni azt a tvek teszik meg helyettem.

winnie - 2012. 12. 20. 21:32

Kérdezz nyugodtan itt vagy a kibeszélőben, ha valami kusza, hátha.

Dav3883 - 2012. 12. 20. 21:33

Nekem is nagyon bejön, a Halloweenes résztől kezdett nagyon tetszeni és érdekessé válni számomra, az a rész baromi jó volt.:)

ar - 2012. 12. 20. 21:54

Jol megirt, nagyszeru szineszekkel jatszatott, erdekes es izgalmas sorozat. Sajnalnam ha kaszat kapna.

r.zsofi - 2012. 12. 20. 22:29

Én is megszerettem, várom is minden héten. Jó lenne, ha maradna, csak ne vesszenek el a saját labirintusukban a készítők ezzel a sok sok szállal, rejtéllyel.

LaCRossE - 2012. 12. 20. 23:00

Azért azt be kell ismerni, a 2. évadra annyi esély van jelenleg, mint a világvégére holnap. :D

rol001 - 2012. 12. 21. 00:01

A 4. résznél félreraktam hogy folytatom majd. Most megjött a kedvem hozzá, hétvégén pótlom is. Nagyon tetszik amúgy nekem is a sorozat, én kifejezetten szeretem mikor rejtélyek tolonganak egymás hátán, aztán szép lassan megoldódnak. A szereplőket is bírom, kár hogy vége lesz. Így hogy lezárják normálisan biztos végignézem.

rale - 2012. 12. 21. 01:18

Hát sajnálnám, ha elkaszálnák :( A Lost és Fringe-féle rejtélyesség kezdett kialakulni az utóbbi részekben. Esetleg tud valaki ajánlani sorozatot, ami ezt pótolni tudja? (pozitívum ha még fut)

Vindon - 2012. 12. 21. 08:07

rale:
Pontosan “ez” alatt nem tiszta, hogy mit ertettel, de pl American Horror Story? :) http://www.sorozatjunkie.hu/tag/american-horror-story/

idioty - 2012. 12. 21. 08:39

Nálam közepes a sorozat. Nem bánnám, ha a kasza miatt egy igen jó lezárást csinálnának, mint tavaly az Awake-nél (az a sorozat jobban bejött, mint ez…). Viszont lehet azért is közepes számomra a sorozat, mert kb a 6. résztől elkezdtem nézni a Homelandet (az első évadtól). Azóta mindent félretettem, még az Arrow-t is, ami meg számomra a legjobb újonc!

Seth (GIE) - 2012. 12. 21. 09:50

Az első pár rész tényleg jó volt, de mostanában elég tré…egyáltalán nem köt már le. Kár érte!

winnie - 2012. 12. 21. 10:06

“ha a kasza miatt egy igen jó lezárást csinálnának, mint tavaly az Awake-né”

az awake-nél nem csináltak lezárást, hiszen nem tudták, hogy kasza lesz. sőt, még inkább kinyitottak mindent. (más kérdés, hogy a visszajelzések alapján voltak, akik a végét másképp értelmezték.)

nymphetamine - 2012. 12. 21. 16:41

winnie: Utolag rajottem, hogy kicsit felreertelmeztem a “kar erte” reszt a cimben/cikkben, my bad… Persze, hogy sajnalom en is, foleg, hogy most kezdett csak igazan erdekes/izgalmas lenni az utobbi 3-4 reszben. Szoval igen, kar erte :(

winnie - 2012. 12. 21. 22:32

jól időzítettem a posztot…:(

mai hír, hogy az abc mégsem hozza vissza január hatodikától a sorozatot, mást rak a helyére, a többi rész elvileg nyáron kerül adásba. ha adásba kerül.

julcsi - 2012. 12. 22. 11:52

basszus ne már..:( azt a három részt még megérdemeljük…:(

azt akartam még hozzátenni, hogy ez a sorozat adta nekem az idei sorozatszezon legjobb betétdalát, ami a Gutter Twins: The Stations.

kissbence09 - 2012. 12. 22. 22:59

Ennél a sorozatnál az a helyzet, hogy az első 3 részt kell “kibírni”. Ha valaki az első 3 után nem adja fel és nézi tovább, onnantól már le se tud szokni.
Eléggé megkedveltem a sorozatot, és egyátalán nem baj a vége felé bekövetkező változás. Kissé a fantasy világtól a mai, valós világunkba lépett át a sorozat ami NAGYON JÓ! Őszintén remélem, hogy lesz 2. évad, bár tudom, nagyjából 0,5% esély van rá. De ezt a 4 részt még mindenképp megnézem, aztán jöhet az újranézés, majd megint és megint…
Zseniális sorozat, csak a kezdés a gyenge.

Shannen - 2012. 12. 22. 23:46

Most néztem meg a 7-8-9.részt, egyáltalán nem bánom ezt az irányváltás-félét. Szerintem szükség volt erre, és nem hiszem, hogy ezt elhúzták volna a 2.évadra, még ha az fix is lett volna. Így tud tovább gurulni részről részre a sztori, ha még tovább húzták volna kisebb-rövidebb mellékszálakkal,lehet egy idő után ellaposodott volna.
Én Rachel Taylort az elején nem bírtam, de mostmár azért egészen megtalálta a karaktert.
Terry O’Quinn meg… amit a 9. részben is művelt. Zseniális az a hapsi!
És persze azért Whoopi Goldberg se volt semmi, eléggé meglepődtem a jelenlétén.

Egyébként meg nem tudom elképzelni, hogy miért kell nyárra eltolni az utolsó négy részt. Inkább zavarják le valami nagyon gagyi időpontban éjjel,két nap alatt, és okozzanak egy kis örömet a rajongóknak. Vagy rakják fel netre. Igazából teljesen mindegy, csak ne kelljen nyárig várni.
Az évad legjobb újonca ennél azért többet érdemelne.

N075 - 2012. 12. 24. 15:44

Kár érte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz