login |

Tron: Uprising – írta atg

2012. 12. 21. 16:10 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Az 1982-ben debütáló Tron-film mérföldkőnek tekinthető a filmtörténelemben, hiszen ez volt az első nagyjátékfilm, mely számítógépes effektusokat, CGI-t használt jeleneteiben. A mérsékelt siker miatt sokáig csend honolt egy esetleges folytatás körül, majd a 2008-as Comic Con-on is bemutatott, Joseph Kosinski által rendezett álelőzetes annyira meggyőzte a Disney elöljáróit, hogy nemcsak egy új mozifilmre, hanem a két mozifilmet áthidaló animációs sorozat megvalósítására is zöld utat adtak. A film, mint ismert, 2010 telén, a sorozat idén nyáron debütált.

A történet a Rács egy metropoliszában, Argon-ban játszódik, mely a Rács többi városához hasonlóan Clu seregeinek uralma alá kerül. A város motorszerelő műhelyében dolgozó ifjú program, Beck, egy barátja elvesztése után úgy dönt, fellázad a hatalom ellen. Első ilyen irányú cselekedete után – mikor is lerombolja Clu frissen felállított szobrát – Tron, a Rács eredeti védelmezője a szárnyai alá veszi, hogy segítsen neki Clu megdöntésében, ő maga ugyanis súlyos sérülései miatt már erre alkalmatlan.

A Tron: Uprising e törekvés különböző erőpróbáit mutatja be, kiegészítve a mozifilmben nyitva hagyott kérdések megválaszolásával. A sorozat epizódjai kábé 20 perc hosszúak, leszámítva a Disney Channel által leadott bevezető részt, mely 30 percesre nyújtózhatott, illetve eddig két duplarészhez is volt szerencsénk. Ebből következik a sorozat fő problémája: a 20 percnyi játékidő egyszerűen kevés az aktuális rész történetének megfelelő kibontására. Az írók tehát kénytelenek biztosra menni, és a mindenki által jól ismert panelekre építkeztek a szimpla epizódokban.

Félreértés ne essék, ezek a részek is szórakoztatóak a maguk módján, de az igazi csemegét a dupla részek tartogatják. Ezekben a történet és akció már egyértelműen ízletesebb keveréke lelhető fel, látszik, hogy ezek kidolgozására fektették a nagyobb hangsúlyt. Például a legutóbbi keretében az ISO-k kiirtásába, és Clu hatalomátvételébe is bepillantást nyerhettünk. Összességében elmondható, hogy a szimpla epizódok egy animációs sorozathoz mérten átlagosak, a duplarészek kiemelkedőek.

Maga a történet ugyanakkor, legyen az bármilyen jó vagy rossz, nem ad teljes képet egy sorozat élvezeti értékéről, és ez különösen igaz egy Tron-univerzumban játszódó sorozat esetén. Itt jelentkezik a sorozat egyértelműen legnagyobb erénye: az atmoszféra, a képi világ megalkotása tökéletesen sikerült, abszolút illeszkedik a mozifilmekhez, így rendkívül könnyen megy a franchise kedvelőinek ennek elfogadása.

Többen furcsállták ugyanakkor a karakterek rajzolásában azok túl hosszú lábait, bár ez engem nem zavart. Az atmoszférához kapcsolódik továbbá, hogy az Örökség mozifilmben megalkotott zene stílusának átültetése is tökéletesen sikerült. Külön kiemelendő, hogy mikor egy-egy szál közvetlenül kapcsolódik az említett filmhez (Flynn megjelenése a Rácson, Clu legyőzi Tron-t), akkor konkrétan a film zenéje köszön vissza a képernyőn is.

A szinkronhangokért is csak dicséret illeti a sorozatot, a megrajzolt karakterekhez tökéletesen passzolnak, és a szinkronszínészek is jó munkát végeznek. A főszereplők szinkronhangjai gondolom minden érdeklődő számára ismertek, ugyanakkor a közreműködő vendégszereplőket érdemes lehet megemlíteni, a teljesség igénye nélkül: John Glover, Kate Mara, Lance Reddick, Olivia Wilde. Egy junkie számára nem hiszem, hogy bármely név ismeretlenül csengene.

Mindezeket összegezve úgy gondolom, hogy a Tron-univerzum kedvelőinek mindenképpen érdemes lehet megpróbálkoznia a megtekintésével, nem fognak csalódni, csak tessék figyelembe venni, hogy egy gyerekcsatornán, a Disney XD-n futó rajzfilmről van szó. Én minden esetre érdeklődve várom, hogyan is jutunk el a Tron: Örökség alapfelállásáig, reméljük eléldegél a sorozat addig. 7,5/10

15 hozzászólás Ne habozz!

Zirowe - 2012. 12. 21. 17:44

Megneztem az elso par reszt meg nyaron, de egyszeruen gagyi!
A sztori, a szereplok, a kinezetuk, a megvalositas–> mind, mind vergagyi.

Arrol nem us beszelve, hogy az egesz sorozat “tet nelkuli”, hisz lattuk a legacyt.

Joga73 - 2012. 12. 21. 17:45

Nálam az év egyik kellemes meglepetése, nem gondoltam volna, hogy Disney-től kitelik egy ilyen minőségű sorozat. Kitűnő animáció, remek hangulat, elfogadható történet.

Tomisz - 2012. 12. 21. 18:08

Igen igen… nagyon eltalálták.
Remélem hosszú életet él a Clone Wars-al együtt a Disneynél. :)

darkmall - 2012. 12. 21. 18:34

Korrekt az összegzés, de a vége olyan tipikus magyar, hogy “remélem eléldegél …” Szerintem iszonyat klasszra sikerült az egész sorozat, mérföldekkel jobb, mint a filmek. Csak ajánlani tudom mindenkinek, simán ver minden mostanában készült sorozatot ebben a szegmensben. awesome. 10 évadot neki, tuti nézni fogom.

Papp Janó - 2012. 12. 21. 19:05

Remélem sok évad lesz belőle, és pont mint a Clone Wars-nál rájönnek majd h érdemesebb összefüggő részeket és komolyabb témákat feldolgozni benne…

Ami engem iszonyatosan zavar, az az alapzaj. Nem tudom, de engem megőrjít néha hogy ott a zene, a beszéd, a háttérhang, műszerhangok, alaphangok… Nekem ez így nagyon sok, és ezt akkor érezni amikor reklámszünet van vagy vége a résznek…

sziriusz kapitány - 2012. 12. 21. 20:00

Nagyon vártam, nagyon bejött. :)
Tényleg jobb mint a Legacy.
Remélem sokáig élvezhetjük.

energy - 2012. 12. 21. 20:58

Szerettem a Tron: Örökség-et, megnéztem a Tron, avagy a számítógép lázadása 82-es filmet és még a könyvet is elolvastam. A sorozat elég gyenge vagy lehetne sokkal jobb is, de nézem. Ha a sorozatot látom először, most nem rajonganék, az biztos. Nem lepne meg, ha elkaszálnák.

Matthew - 2012. 12. 21. 21:04

Bocs, kitör belőlem a filmszakos: egy hónappal a Tron előtt jött ki a Star Trek II.: Khan haragja, mely már tartalmazott egy teljes egészében CGI jelenetet (és ezzel sem az első olyan film, amiben CGI volt, de az első amiben teljes jelenet). A Tron ettől még mérföldkő, hisz sokkal több a CGI, ráadásul sokszor kombinálja az élőszereplős felvételeket a CGI-vel. Az első teljes egészében CGI nagyjátékfilm pedig az 1995-ös Toy Story volt.

teze - 2012. 12. 21. 22:49

Nálam simán 10/10, az elmúlt nagyon sok évben egyszerűen nem láttam még ennyire jó sci-fi témájú és ennyire egyedien stílusos sorozatot mint a Tron: Uprising.
Nagyon remélem hogy még jó sok szezont meg fog élni. Mind megvalósításban, mind hangulatban egyszerűen hiánypótló a sok 12+1 tucat sci-fi sorozat között.
És direkt nem rajzfilmet írok, ugyanis élőszereplős sorozatból sem láttam még olyat, ami sci-fi és ennyire egyedi és ennyire hangulatos lett volna!

Imurai - 2012. 12. 22. 00:15

Csak egyetérteni tudok, Disney animáció rég kötött le ennyire, és bár tény, hogy a Tron-faktor sokat dob rajta, egyébként is simán nézős.
A zene ügyesen idézi a Legacy Daft Punk-os dallamait, a sztori szódával elmegy, de azért a dupl epizódok tényleg kitűnnek. A grafika pedig üt, nem kicsit! Ritkán lehet valamiről elmondani, hogy minél több a CGI, annál szebb a szemnek, de itt igaz.
Ami nekem különösen bejön az a karakter-design. Kezdve a kinézettől (Tron vagy Abel vagy Tesler milyen eltaláltak már!), a hangokon át (Lance Hendriksen, úúúh) a minimális anime-behatáson túl (ugye, a sok nyakigláb ott jellmző) a személyiség. Azért egy “gyerekmesében” ennyire kidolgozott háttere mellékszereplőknek ritkán van).
8/10

42861 - 2012. 12. 22. 13:30

Lehet tudni, hogy hány rész lesz az első évad? Inkább egyben darálnám le.

atg - 2012. 12. 22. 15:46

19 részes lesz a félórás bevezető epizódot is számítva.

clark - 2013. 01. 19. 12:32

eddig 6 részt láttam és nekem tetszik.az egész univerzuma magával ragad .jó kis kikapcsolódás.

Llew - 2013. 01. 28. 10:26

Én azt olvastam lehet nem is lesz 2. évad. Ennek örömére megnézem az 1×19-et.

anarchoid - 2013. 09. 16. 21:30

Nekem bejott ez a rajzfilm sorozat, egyedul azert sopankodtam latvanyosan mivel ez disney produkcio.. ;) ahoz kepest meglehetosen elvezetes lett…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz