login |

Megvolt az Anomaly XB-6783746 – már csak 3 epizód!

2012. 12. 22. 13:20 - Írta: winnie

34 hozzászólás | kategória: kampány,

Tudom, hogy megint fáziskésés van, de most szándékos, mert gondoltam így, kritika híján, tudunk beszélni a legutóbbi Fringe-epizódról. Nem?

A vélemények még mindig megoszlanak, szóval hátha most lesz össznépi levegőbe öklözés, hogy milyen príma epizódot tett le az asztalra a J.H. Wyman vezette írócsapat, illetve az epizód írója, David Fury. (Legalábbis az IMDB szerint. Fury pedig ugye nagy rajongói kedvenc, szinte csak fansorozatban dolgozott eddig.)

Itt egyébként pár kérdésre válaszolt a showrunner, J.H. Wyman, ha érdekel valakit.

34 hozzászólás Ne habozz!

ElPadre - 2012. 12. 22. 14:00

jó volt, *spoiler* nina vége is *spoilervége*, de donald kiléte eléggé várható volt.

viszont az előző, a terry gilliam-féle animációs betéttel, na az átment a zseniális kategóriába. :)

Tomi - 2012. 12. 22. 16:58

hát a 9-es rész agymenése után csak azért nem kaszáltam el, mert már csak 4 rész volt hátra. a mostaani viszont jó volt. Nina mindig is remek karakter volt, jó véget kapott. September visszatérése is várható volt.

ez az utolsó évad nagy csalódás

már csak 3 rész…

seven - 2012. 12. 22. 17:05

az ugye megvolt, hogy walter visszakapta az eredeti idősikos emlékeit? :)

tiszta lost finálés!

kla - 2012. 12. 22. 17:20

A szokásos hülyeségek persze megint megvoltak, és tulajdonképpen az egész egy nagy időhúzás volt a végéig, de ettől eltekintve tetszett. Nina halála várható volt, de utolsó jelenete elég epic lett, az egyik első igazi tetőpont az évadban. És persze Szeptember Donald, akit jó volt hajjal, borostásan és mosolyogva látni. :) Amikor láttam, hogy Michael Cerveris ki volt írva a vendégszereplők között, akkor már éreztem, hogy most végre talán beindul a menet, és a következő résznek az lesz a címe, hogy The Boy Must Live, úgyhogy még egész ígéretes lehet a hátralevő három rész.

bruti - 2012. 12. 22. 18:12

Szerintem a végére visszatérnek a rétre és piknikezhetnek a kis Ettával, oszt’ annyi.

fringefan - 2012. 12. 22. 18:21

A Nina-Windmark párbeszéd fantasztikus volt! Remélem most már az utolsó 3 részben nem lesz üresjárat! Részemről ez a rész 8/10, bejött az “hangvisszaverődéslejátszós” kütyüje. Amúgy lehet azért, mert többször láttam úgy, de Cerverisnek jobban áll a kopaszság, mint a haj meg a borosta. :D

atg - 2012. 12. 22. 18:31

Ezt a részt most “megmentette” Nina halála, mert valóban csak egy újabb nagy semmitevés volt az egész. Az meg egy kész vicc, hogy az Observerek a katonáikkal nem találták meg a fiút, persze a biztonsági kamerák használatával tulajdonképpen minden részben problémáik voltak.

acrobat - 2012. 12. 22. 18:32

Ez az a sorozat, ahol nem nehéz “lemaradni” néhány dologról, de a lassan-mindenki-emlékszik-az-eredeti-idősíkra-dolog nekem nagyon érthetetlen. Oké, gondolom engedni kellett a nyomásnak, hiszen éles váltás volt egy 3. új idősík kigondolása, de ez a megoldás elég gyatra szerintem.
Egyébként ez egy egész jó rész volt (7/10).

Van egy erős megérzésem, miszerint a finálé már nemhogy a jövőben, hanem a nem túl távoli múltban, mondjuk úgy 2008 tájékán fog játszódni. :)

acrobat - 2012. 12. 22. 18:34

“Az meg egy kész vicc, hogy az Observerek a katonáikkal nem találták meg a fiút, persze a biztonsági kamerák használatával tulajdonképpen minden részben problémáik voltak.”

Amennyire én emlékszem, a videófelvételeken pont nem látszik, hogy hova viszi Nina Michael-t, mert egy “vakfolt” felé sétálnak, egyenesen ki a képből.

atg - 2012. 12. 22. 18:37

acrobat: Nem is így értettem. Arra gondoltam, hogy a felvételről csupán néhány másodperc erejéig tűnik el a Nina, ebből feltételezni lehet, hogy a fiú még mindig a helységben van, feltélezehtően a vakfolton belül. Ezt tették a főszereplők is, 15 másodperc után meg is találták.

kla - 2012. 12. 22. 18:38

A reset gyakorlatilag biztos szerintem, a kérdés csak az, hogy mikorra.

Waldi - 2012. 12. 22. 20:14

-Do you know why you tilt your head in that way? It’s an involuntary reflex in your physiology. It changes the angle at which sound waves hit the eardrum, allowing in more stimuli. Like a lizard. I’ve studied them too. Intriguing characters. Their brains have evolved over 320 million years, yet for all their evolution, they form no bonds. Love does not exist for them. They are incapable of dreaming, of contemplating beauty, of knowing something greater than themselves, not unlike your kind. The experiments we conducted right here in this lab, yielded a surprising result, because for all your years of evolution, you inadvertently redeveloped and honed primitive instincts that we moved beyond long ago. So in reality, you’re the animal.

Ez mit jelentett? Az Observerek dinok? (konvergens evolucio)

zorgofurge - 2012. 12. 22. 20:28

Számomra továbbra is érthetetlen, hogy lehet egyáltalán megölni egy megfigyelőt. Képes utazni térben, valamint az összes lehetséges jövőképet látja. Akkor mi a rongybatekert hónaljmankóért megy oda, ahol meg fog halni.

harmundo - 2012. 12. 22. 22:12

Csak akkor látja a jövőt, ha szándékosan belenéz. Így ha egy Observer eleve nem is gondol arra, hogy XY helyen meghalhat, akkor nem is néz bele a jövőbe az esetleges halálát kutatva.

@atg: Abból, hogy Nina csak pár másodpercre tűnt el, még nem következik automatikusan, hogy a fiúnak ott kell lennie a szobában. Mi van, ha elküldte máshova? Egy titkos alagúton keresztül például? Tudom, hogy nem így történt, de akár így is történhetett volna.

Egyébként látványosan nem történt semmi. Nina halála kiváló volt, ahogy az egész jelenete Windmarkkal. Maga a rész tetszett. A frekk bele, hogy januárig kell várni a befejezésre :-).

Gedeon74 - 2012. 12. 22. 22:42

@Waldi

Sajnos annak idején elkaszálták a V című sorozatot, amiből közelebb juthattunk volna az igazsághoz, és sok dolog tisztázatlan maradt, de most lehull a lepel a titokról. Amikor az (ős)ellenállás – bár sok kárt okozva a hüllőtestű idegeneknek – kifulladt, és a harcokban megtépázott látogatóknak is elment a kedve a leigázástól, rájöttek, hogy mindkettejüknek sokkal hasznosabb lehetne, ha inkább egymást kölcsönösen segítenék. Így elkezdték immáron nem csak látszólagos, hanem tiszta szívből jövő együttműködésüket mind az emberiség, mind a hűllőlátogatóság javára fordítani.

A munkából barátság lett, a barátságból szerelem, megjelentek az első ősobszerverek, melyek között a legeslegelső még az ellenállás idejében született kis Amy volt, ugye, emlékezhetünk rá. A sok-sok száz évnyi együttélés után aztán már nem voltak emberek és nem voltak hüllőlátogatók, csak az egyetlen közös faj maradt fenn, az obszerverek. Na és itt kapcsolódik be a Fringe az események elmesélésébe.

Zirowe - 2012. 12. 22. 22:58

Fajoan ostoba ez az utolso evad.
2x rebootoltak, es ezt szanjak lezarasnak.

Waldi - 2012. 12. 22. 23:03

Minden egyes megfigyeles befolyasolja a megfigyelt rendszert, beugrasztja az egyik allapotba. Az Observerek, mivel veges sebessegu es kapacitasu aggyal rendelkeznek, ezert nem lehetnek kepesek az osszes, kvazi vegtelen szamu, bifurkalt lehetseges jovo kifurkeszesere, csak statisztikai alapon erezhetik a kulcspontokat, ahol egy kis beavatkozas is gyokeres valtozast okozhat. (Hasonloan ahhoz, ahogy egy sakkozo is csak veges szamu, de megerzese szerint lenyeges lepessorozator tud vegig tapogatni.) Tehat amikor Peter a tech segitsegevel olte meg az Observereket, akkor olyan csapdat allitot fel nekik, ami mintegy vakfoltkent lathatatlan volt az Observerek szamara.
Az Observer olo pisztoly pedig kvantumosszefonodast hoz letre a golyo es az Observer kozott, a pisztoly elsutesenek pillanataban az Observer elo es halott is egyarant, a loves vegzo szemely, mint merest vegzo megfigyelo kvantumfegyver segitsegevel egyszeruen beugrasztja a golyo es az Observer valoszinusegi hullamjat a halott allapotba, vagy maskent az Everest fele sokvilag leiras szerint, azt a bifurkalodott jovot valasztja, melyben az Observer meghalt. :D

Isteee - 2012. 12. 22. 23:07

Nem csak pár másodpercre tűnt el Nina és a gyerek, hanem többre, mert azt a részt tekerték a videóban…ti mit néztek?

SPOILER
A végét viszont nem értettem: Szeptembernek miért volt haja? Walter miért fogta meg Szeptember vállát és ő miért mosolygott vissza? Ha a jövőben eltűnt Szeptember még gyerekként, akkor ki tüntette el és hogyan? Vagy fogta magát és magától visszament az időben?

Llew - 2012. 12. 22. 23:14

Gyenge az évad, de még mindig tudnak jó, hangulatos epizódokat összehozni. Nina nagyon jó karakter volt mindig is. Remek lezárást kapott. Az ő halála sokkal megrázóbb volt, mint Ettáé, hisz régóta velünk volt.

Waldi
Nem dínók, csak annyit jelent, hogy hiába fejlődtek az emberek fölé, hiába van a technológiájuk, ha érzelmek híján nem jobbak a gyíkoknál.

Waldi - 2012. 12. 22. 23:19

Pedig mar orultem, hogy dinok. Most esetett le, hogy tenyleg olyan gyikszerure veszik a figurat :D

hulk - 2012. 12. 22. 23:20

Nálam ez az évad most érte el a mélypontot. Az observer fiú hamarabb is elárulhatta volna,amit tudni akartak,akkor legalább nem lett volna ez a futkározás az átalakítóért. Ninát ez sem mentette volna meg a lebukástól, de erre már korábban is gondolhattak volna a lázadók,amikor tudták, hogy az observereknek feltűnik majd,hogy megváltozik a levegő minősége ha használják a törmeléket eltüntető szerkezetet. Peter is talán előre láthatta volna ezt azzal a kütyüvel a fejében. Szerintem hamarabb el kellett volna bújtatniuk. De ez nem is érdekelne ha nem lassultak volna le ennyire az események. Szerintem mindenki emlékszik arra, amikor Peter beültette a kütyüt a fejébe nagyon felgyorsultak a dolgok,én csak kapkodtam a fejem. A korábbi évadokba egy ilyen mostani rész simán belefért volna,de így ez nálam nagy visszaesésnek számít a korábbi részekhez képest. Inkább legyen Peter observer megint ha ettől élvezhetőbb lesz a sorozat további része.

kla - 2012. 12. 22. 23:21

Szeptemberről annyit tudtunk eddig, hogy “what happened to him, was unexpected”. Valahogy nyilván visszaváltozott rendes emberré, akinek van haja meg érzelmei, majd kiderül hogyan és miért. Szerintem egyébként nem ő Michael, de majd meglátjuk.

Isteee - 2012. 12. 22. 23:25

Áááh, igen, rosszul írtam, szóval Michael tűnt el a jövőben, és neki kell élnie. Kicsit már zavaros ez az egész, bocsi :D
Akkor viszont lehet Szeptember vitte el.
De Szeptembert hogy kapjuk vissza? Ezen agyalok és nem tudok rájönni…
Utoljára akkor láttuk, mikor Walterék kísérleteztek rajta, ugye? És egyszer csak eltűnt az asztalról.

Zirowe - 2012. 12. 23. 01:22

Observerek teleportalnak, megis majdnem mindig seta+kocsi (Ninahoz is teleportalassal indultak es kocsival erkeztek).

Nina mobiljat rogton megtalaljak, de a foszereploket sosem sikerult meg bemerni, pedig boszen telefonalnak+videochat.

Hogy a rakba nem boktak le egyaltalan meg mindig az alagsorban?!

Es meg sorolhatnam.

Nekem tetszett az elso par evad, aztan jott a parhuzamos univerzul, megint csak erdekes lett az alaphelyzet.
Majd ertelmetlenul kitoroltek Petert es jott a reboot.
Semmi ertelme nem volt.
Aztan jott a masodik reboot a borostyanozassal es persze a parhuzamos univerzum szal is eltunt teljesen.

Erdekes esetek helyett lett ez az ostoba, kusza es ertelmetlen epizodikus vmi.

karit - 2012. 12. 23. 02:08

Hát, igen, a kopaszok bármilyen csodakütyükkel is rendelkeznek, az itteni “kommersz” technikával eléggé hadilábon állnak. :)

Egy percre azt hittem, mégsem a jövőből valók a gyíkarcok, hanem a messzi múltból (Első Emberek?), de akkor inkább oxigénnel “szennyeznék” a légkört, nem CO2-vel.

A Lost-végi hangulat átjött, a zene még rátett egy lapáttal. Sőt, ha Michael emlékei alapján az eredeti idővonal valósul majd meg “visszamenőleges hatállyal” (ami nem kicsit Dallas fakking lesz, Bobby miatt ott is két év ment a levesbe), az olyan lenne, mintha a Négybetűsben működött volna az atombomba felrobbantása, és az új idővonalon nem zuhan le a 815-ös járat.

Ha totális Fringe-tabula rasa, vagy September-féle deus ex machina megoldás lesz, akkor a teljes évados kazettafurkálás és Etta halála ugyanolyan értelmetlen volt, mint a peches csillagutazó pionírok áldozathozatala, akik 50 év űrutazás után úgy érkeznek meg az Alfa Centaurihoz, hogy vigyorogva várják őket a 45 éve oda teleportált telepesek.

Persze, csalódnék, ha ennyi könnyes sóhajtozás után a végén nem kapnák vissza a gyerek Ettát 2008-ban egy observer-mentes jövő ígéretével, csak hát Peter a tarkóhernyóval még pár nap gyakorlás után simán kimenthette volna akár a bomba mellől is, ha Olivia mérhetetlen(ül türelmetlen) szerelmével várt volna kicsit.

Már csak az érdekel, hogy a végén a 2008-as Peter és Olivia megtudja-e (Septembertől?), hogy mekkora hősök voltak/lettek volna, ha… vagy valami egész más lesz a vége.

AlrightSir - 2012. 12. 23. 09:10

A mostani rész végre a régi Fringe-s hangulatot idézte. És amikor lepörgött Walter előtt az élete, teljesen rám jött a “mindjárt vége, milyen jó volt” hangulat. :(

nadi007 - 2012. 12. 23. 12:48

Elég unalmas rész volt, de így is volt két zseniális momentuma. Viszont nagy baj, hogy nem úgy nézem, hogy jajj de kár, már csak 3 rész. Hanem: Nahh, már csak 3 rész.
És zavarnak a logikátlanságok is. Könyörgöm egy ilyen high tech világban tényleg nem figyelik a telefonokat? Úgy értem miért kellett a hanghullám visszaolvasó izével visszafejteni Nina telefonbeszélgetését? Nem létezik, hogy egy ilyen fontos személyt (akiben nem bíznak, mivel senkiben sem) nem figyelnek.
Komolyan az observerek szuper intelligensek, elvileg, de néha rettenetes módon hülyék. Ha be is venném, hogy jó, Peterék eltűntek a gyerekkel együtt, akkor is otthagynék egy őrt. Vagy nincs elég emberük?
Szóval…ahogy a poszt címében is olvashattuk…”már csak 3 epizód! “

Lighter - 2012. 12. 24. 09:47

Elég fura rész volt, voltak izgalmas részek és kevésbé izgalmasak, de nem mondanám unalmasnak, egyedül ez a kalandjátékos, ide megyek, oda megyek, megszerzem ezt meg azt az alkatrészt gagyi már kicsit.
Azért volt fura, mert alig halad előre a történet, pedig mar csak 3 rész van!
Az nagy talány továbbra is, hogy Szeptember kisgyerekből hogy lett felnőtt ha genetikai mellékvágány és utána kopaszból hogy lett haja.
Mert ha hajasból lett kopasz, az érthető, de ha hajasból lett kopasz, akkor hogy lett előbb kopasz kisgyerek.
Valaki tudja? Vagy csak én kavartam össze? :)
Igen a teleportalas hianya nekem is feltunt, de hat elonyt kellett adni a kis csapatnak azzal, hogy most autora valtottak eppen a fekete-labor elott. ;)
Igen, tenyleg epic volt Nina elmefuttatasa, kicsit Matrixos volt. :)
Az Obszerverek mikori jovobol jottek vissza? Azoknak is mind kutyu lehet a fejeben, meg Windmarknak is? Vagy ugy fejlodtek mar ki?

Mas, ha az eredeti idovonalakat folytatjak, mi lett volna a vege, vagy merre alakul.
Mentek a nyomozasok epizodonkent, feltarult Walter egesz multja, beteljesedett a ket vilag egyesitese, bekeje. Igen ott is be lehetett volna fejezni, de meg tobb volt benne.
Aztan be lehetett volna fejezni a hajon, ahol legyoztek Bellt De itt meg olyan hirtelen lett gonosz Bell, olyan fura volt az is.
Masmerre nemigen mehettek mint az Observerek iranyaba, vagy igen?
Mi lett volna meg lehetseges lezaras? Mert valamit kellett kezdeni az Obszerverekkel, megmagyarazni honnan jottek es miert. Mindvegig ott voltak az elso evadtol kezdve (talan).

Zirowe - 2012. 12. 25. 16:08

Lighter: te kavartad össze.
September és a gyerek nem egy ember.
A gyerek pedig nem öregszik (hogy ez miért van és mi értelme, ne kérdezd).

Itt inkább az a kérdés, hogy Walter mondta, hogy a kütyü által kényszerített evolúció visszafordíthatatlan, agy végleg átalakul, érzelmek kiégnek, szőrök kihullanak.
Na de akkor hogy lett szőrös September (oké, ez még lehet paróka)+hogyan tudott mosolyogni (nem látszott annyira műmosolynak)?

Minden observernek van a fejében kütyü, az adja a hatalmukat.

Ha jól emlékszem a két világ nem egyesült, csak már nem beszélnek róluk.

Inkább azt magyarázzák meg, hogy minek jártak állandóan a múltban az observerek és voltak ott minden jelentős eseménynél, ha aztán egy tök random időpontban támadtak?
Meg ez a változtassuk meg a múltat, de közben van kapcsolat a jövővel (ez az egy idősík elmélet használatát véli sejtetni, de akkor a múltban okozott változtatások rögtön megjelennek a jelenben/jövőben, tehát ha előbb kezdik el a bolygó pusztítását, előbb halnak ki).

bëiz - 2012. 12. 25. 17:35

kivételesen tetszett a rész. Vannak benne logikátlanságok, de már túl vagyok a felháborodáson. :) ez van, mindjárt vége.

ez az epizód most elment egy erős 6-osnak szerintem.

karit - 2012. 12. 25. 19:25

“Na de akkor hogy lett szőrös September (oké, ez még lehet paróka)+hogyan tudott mosolyogni (nem látszott annyira műmosolynak)?”

Már biztos ez a sorrend? Vagy Walter kísérletezett régen egy Donald nevű házmesterrel, akinek kihullt a haja és más mellékhatás is volt?

Mert fordított esetben, ha a mostanság sok “szeressük egymást” után az lesz a végső megoldás, hogy a kopasz bádogemberek szívet kapnak és ettől a halálba sírják magukat, kardba dűlök.

Vazul - 2012. 12. 25. 22:49

Már nem is minősítem a Fringe-et, a véleményem megegyezik sok emberével “fentebbről”. Ahhoz képest, hogy körözött személyek Peterék, lazán sétálgatnak a lojalisták között stb. Logikátlan, bugyuta, nem életszerű.

Attól viszont nagyon félek, hogy valami vallási tanítást akarnak a végén lenyomni a torkunkon. A fiú ugyanis Michael, és a sorozat/filmkészítők szeretnek arra asszociáltatni minket, hogy ez a Michael bizony a bibliai Michael (Mihály), és… ne, nem kell az ilyen.

Gedeon74 - 2012. 12. 26. 13:34

“a kopasz bádogemberek szívet kapnak és ettől a halálba sírják magukat”

:) Ez ütött.

“a sorozat/filmkészítők szeretnek arra asszociáltatni minket, hogy ez a Michael bizony a bibliai Michael (Mihály)”

Nem tudom, mire gondolsz, szerintem a nevükön kívül semmiben nem hasonlítanak.

csenerezi - 2013. 01. 18. 09:38

Továbbra is rajongója vagyok a sorozatnak, várom a további részeket. Nekem sem tetszett minden részlet egyformán, de továbbra is szívesen nézem, sőt kíváncsian várom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz