login |

Burn Notice: vége a 6. évadnak – írta Benjy

2012. 12. 29. 11:08 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

You do enough things, you become the bad guy. You’re heading down a dark path, brother.

Persze aggodalomra semmi ok, hiszen a Burn Notice-ból júniusban érkezik a 13 részes hetedik évad, ami az utolsó is lehet akár. Más téren azonban bőven akad okunk a homlokráncolásra, én is úgy érzem, hogy sötét ösvényen haladunk lefelé. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen ennek ellenére mégis az egyik legjobb évadzárót kaptuk a sorozat történelmében.

Hogy miért? Végre nem azt éreztem, hogy dupla rész révén egy ZS- kategóriás akciófilmet akarnak készíteni, hanem valóban a minőségre törekedtek. Volt dráma, alkalmanként poénok, akció, üldözés, robbanások, túszszabadítás, visszatérő arcok, egyszóval a tökéletes Burn Notice-hangulat megteremtésére törekedtek. Most mégis itt ülök, nézek magam elé, és azon gondolkozom, hogy hol rontották el ennyire.

Mindenki emlékszik még, hogy hol kezdtük, és belegondolni is furcsa, hogy hova jutottunk el. Nevezhetnénk az évadot az újdonságok szezonjának, hiszen pozitívan könyveljük el a változásokat, annak ellenére, hogy nem mindegyik váltotta be a vele kapcsolatos elvárásokat. Kaptunk többféle főbb szálat is, melyek közül a legutolsó volt a legígéretesebb, s mégis elvágták, de erről később.

A karakterek mellett sem mehetek el szó nélkül, hiszen idén több visszatérő szereplőt kaptunk, akik kicsit felfrissítették a sorozatot. Sonja Sohn végre nem egy sablonos ellenséget alakított, Patton Oswalt pedig szimplán a megjelenésével is mosolyt csalt az arcunkra.

Az évadot 6/10-re értékelném, ugyanis a nyári részek nem tudtak egy egyenletes színvonalat produkálni, s ennek javításán már az évad második felében történő merész lépésükkel sem tudtak segíteni. Cliffekkel sem kényeztettek el minket, nem csak nyáron, hanem most az évadzáróban is bizonyították, hogy több esetben is inkább a már jól bevált fordulatokat, és lépéseket használják fel.

Apropó évadzáró. Azt hiszem, nem lenne fair, ha lehúznám az évadzáró értékelését csak azért, mert le akarták nyomni a torkunkon az egyik előző évad cliffhangerét megint. Most mégis teljesen jogosan érezhetem magam átvertnek, akit 5 részen keresztül az orránál fogva vezettek, majd pedig jól pofán vágtak.

Valaki írta kommentben, hogy a kívülállósság volt a sorozat egyik alappillére, amit most nagyon jól használtak, és ez remek atmoszférát teremtett a Burn Notice-nak. Ennek ellenére most megint visszatértünk a CIA berkeibe, hogy jövőre ismét leleplezzük az x-edik nagy halat. És akkor még készüljünk fel a Mike-Fi se veled, se nélküled-párkapcsolatának alakulására is.

Persze én még kitartok, de más is ilyen türelmes? Olaj a tűzre, hogy azzal csábítottak minket, hogy a legjobbat a végére tartogatják. Ha ez a legjobb, el nem tudom képzelni, mi lehet ennél rosszabb.

Megjegyezném, hogy idén is vidáman törtek-zúztak, robantgattak, s kíváncsi leszek, hogy jövőre vajon meg fogják-e vágni a költségvetést, hiszen a nézettség nem szárnyal úgy mint két évvel ezelőtt. A nagy vízi jelenetet külön kiemelném, nagyon jól nézett ki, és Miaminak is nagyon élethűen át tudják adni a hangulatát.

6 hónap, közel 180 nap van még az S7 kezdetéig, és most jött el a pillanat, hogy megkezdjék a sorozat történetének lezárását. Az évadzáró alapján úgy tűnik, hogy senki nem szólt nekik, hogy berendelték a folytatást, hiszen akár ez a rész a zárórész is lehetett volna. Ha más nem is, de az új irány megismerése még tartja bennem a lelket. A kérdés hogy meddig?

Ti még vevők vagytok a folytatásra?

8 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2012. 12. 29. 11:44

Nézegetem, de valóban helyénvaló lenne, ha a következő lenne az utolsó évad. 3-4 évados sorozatként sokkal faszább is lehetett volna, és nem lenne ennyire idejét múlt se a sorozat introja, amin valamiért nem akartak változtatni nagyon. Hiába jönnek ugye az újabb nagy halak így, ha már fingom se volt, hogy honnan és miért jönnek, olyan rég volt a sorozat elején lévő történések.

Clapko - 2012. 12. 29. 11:58

Sajnos kaszálni kellett!
Nagyon ellaposodott az egész. Jobban teszik tényleg, ha a következő lesz az utolsó évad. Annak a pár embernek, aki kitartott mellette legalább csináljanak egy normális lezárást.

Benjy - 2012. 12. 29. 12:15

Clapko:Nem azt mondanám, hogy ellaposodott, mert az évad második fele büntetett, és megmutatták a producerek, hogy tudnak ha kell.Csak azt nem tudom elfogadni, hogy 5-6 részen keresztül fújtak egy lufit, amit most egyetlen mozdulatukkal kipukkasztottak a nagy semmiért.

payskin - 2012. 12. 29. 12:55

Rezgett a léc… az eleje még viszonylag jó volt, még a MacGyver kommandós is belefért, aztán jött Matt Nix a második félidőben, és nagyjából mindent hazavágott. A parti őrséges finálé rém gyenge megoldás volt. Hű, már majdnem elhittem, hogy mindjárt szétlövik őket. Hát persze. Egyébként az lett volna egy jó befejezés, ha tényleg szétlövik őket, és cliffhanger.

Na és ami azután jött? Miért kellett 3 hétig bent ülniük?!?! És a sírós nagyjelenet? Mit hittek, minden baj elmúlt, Michael megy hintázni és mászókázni a játszótérre?

A ki nem állhatom listára anyuci mellé sajnos felkerült Fi is, akinek nagyon nem áll jól az állandó nyavalygás. Kár, hogy ennyire nem tudnak vele mit kezdeni.

Clapko - 2012. 12. 29. 14:20

Benjy: Nem pontosan fogalmaztam. 5. évad fináléval kaszáltam a sorozatot. Egyszerűn unatkoztam a részek közben.

LuPuS - 2012. 12. 30. 09:07

Ez mekkora fantasztikusan szar 3 rész volt a végén.

Babazsúr: Miami-ban most tényleg mindenki rájuk vadászik és olyan töketlenkedések sorozata volt, hogy az valami nevetséges.
A “főgonosz” aki persze JÓ, őket üldözi minden törvényes eszközzel és aztán meg inkább intézzék el a kartelles haverok, mert én éppen unom már. MIVANNNN?????

Imádom a sorozatot ,de kérem a 6 évad alatt egyetlen ember volt aki tudott bánni a lőfegyverekkel(elköszöntük tőle ebben az évadban, KÁR ÉRTE), az összes többi csak a mellé lövésekben jó.
Sok jelenet lehetne, de a kórházas jelenet igencsak példamutató lehetne.
Stressz helyzetben leadott lövések szórása nagyobb, mint nyugodt/nyugalmi állapotban. tudom, mert lőttem már párszor, ők pedig kissé túl képzettek ahhoz, hogy 10 méteren belül hibázzanak(folyamatosan)

Találati valószínűség: az a szám amely adott lőviszonyok esetén a célba találás lehetőségeinek mértékét jellemzi.
Szórás: az a jelenség, amelyet jellemez, hogy egy és ugyanazon fegyverrel, ugyanazon viszonyok között való lövés esetén, a lövedékek szétszóródnak.
Hatásos lőtávolság: az a lőtávolság, amelyiknél az adott lőfegyverrel egy átlagos lövő legalább 50%-os biztonsággal képes egy álló célt(1,5-1,7m)eltalálni.

BDJG - 2012. 12. 30. 18:55

Az évad felénél kaszáltam, de most ledaráltam a téli pangásban, sajnos nem mondhatom, hogy megbántam a kaszát. Egyszerűen csak a fejet fájdítja a szórakoztatás helyett.

clark - 2013. 01. 04. 12:20

szerintem ez volt a legrosszabb évad eddig,végül is minden évben ugyan azt kapjuk pepitában és nem sokat mozdul előre a történet.Ez az új főellenség a nagycia-s riely vmi brutál idegesítő volt,ahogy kinéz beszél stb,rem nem látjuk többet,de Michael anyja és Fi is egyre jobban irritál.Viszont Jesse és Sam miatt maradok nézni,ők viszik vállukon a sorit mégha inkább mellékszereplők is.rem a 7. lesz az utsó évad.sokan meghaltak ,bár néha elég értelmetlennek tünt.
egész sok volt az akció,üldözés ami pozitívum és nem is voltak annyira gagyik,viszont kevesebb volt a miamis bevágás,nekem pl kimondottan tetszett.a főcím meg már 1000 éve lejárt,pedig most lehetett is szavazni az évadnyitó előtt,hogy legyen másik ,de úgy néz ki kevesen szavaztak.és ebből a soriból elég volna 13 rész évad ,felesleges elhúzni 18 an keresztül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz