login |

Dowton Abbey – harmadik évad + karácsonyi különkiadás- írta Nina

2013. 01. 03. 15:55 - Írta: vendegblogger

53 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mondhatnám, a britek értik a módját a drámának, s ez különösen érvényes az idei Downton Abbey-termés láttán. Kedvenc kosztümös, rusztikus, kastélyos sorozatunk harmadik évadja is véget ért nemrég, s ezt még megspékeltek egy karácsonyi másfél órás különkiadással. Most írjam azt, hogy bár ne tették volna?

Félreértés ne essék, minőségromlás nem történt, a magas színvonal folyamatosan jelen van, ahogy megszoktuk. Sokkal inkább drasztikus változások álltak be szereplők és karakterek frontján. A miérteket minden bizonnyal nem csak én ejtettem ki a számon (egyéb nem túl finom jelzőkkel egyetemben).

Az évad érdekesen kezdődött; aki a vidéki Anglia, e kor s a műfaj szerelmese, az boldogan merül el minden egyes Downton Abbey-szezonban. Várjuk a lágyan simogató részeket, melyek kiszakítanak minket kicsit a saját világunkból. A sorozatban eddig is voltak tragikus történések, ám egyik sem hatott közvetlenül és túl drámaian ránk. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Igaz, hogy a fő cselekményszál a Titanic elsüllyedésével indult, a család pedig örökös nélkül maradt, viszont ez a nézőket nem rendítette meg túlzottan. Cora vetélése már bőven az in medias res-kezdés után következett be, de még mindig nem kötődtünk túlságosan egyik karakterhez sem.

Az első világháborúból is kaptunk ízelítőt, ezt kíméletesen oldották meg (nyilván elsősorban anyagi megfontolásból). S bár a Titanic katasztrófája, a világháború és egy vetélés önmagában óriási tragédiák, mégis inkább közvetett eseményszálként voltak jelen a sorozatban. Tulajdonképpen vitték előre a cselekményt, azt a cselekményt, amely leginkább a karakterekre épül, s amit már úgy vártunk viszontlátni a harmadik évadban… Ami milyen is volt leginkább?

Drámai.

A két tragikus esemény mellett voltaképpen eltörpül minden más, nem is érdemes lebontva elemezni a részeket. A fő szálak folytatódtak, Mary s Matthew házassága, Sybill és Tom (az egykori sofőr) boldogsága, majd Sybill várandóssága, mind-mind egy örömteli évadot vetítettek elénk.

Bates börtönbe kerülése és a benti, illetve az azzal párhuzamosan zajló kinti események is azt jelezték, az előttünk álló részek nem lesznek unalmasak. S bár az első szezon mindent elsöprő báját már elvesztette a sorozat, még mindig tudja, tudta hozni azt a szintet, amit sokan vártak tőle.

Hamar kiderült, hogy az eddigi látásmód némileg megváltozott. Hol van már az, amikor a haladás eszméi kerültek szembe a konzervatív életfelfogással? Amikor a sorozat szorosan követte a két világrend kontrasztjából létrejövő bonyodalmakat? A harmadik évad sokkal inkább a családra szorítkozott, s a dinasztián  belüli kérdések váltak égetően sürgőssé, s mintha a világ kicsit bezárult volna a Downton-kastély körül. Ezzel sem volt probléma, hiszen a karakterfejlődés az egyik fontos mozgatórugója lehet egy sorozatnak, ha jól oldják meg.

Talán épp ezért jött derült égből a villámcsapásként a feketeleves. Sybill váratlan, borzasztó és értelmetlen halála megrázta egész Downtont, a családot, de minket, nézőket is. Olyan hirtelen jött, olyan kegyetlenül, hogy felocsúdni sem nagyon tudott az ember utána. A miért-kérdések zápora közepette folytatódott a szezon; Sybil szerethető, finom karaktere sokak kedvence volt, nem csoda hát a közvélekedés, miszerint nem kellett volna eltüntetni őt a sorozatból.

Nyilván a készítőknek megvan a tervük mindenre s mindenkire vonatkozóan, ettől azonban mi nem leszünk kevésbé csalódottak. Ha esetleg ettől várták az évad felrázását, épp azt nem érték el vele, véleményem szerint. A családot a haláleset felbolygatta ugyan, de szerencsére nem kaptunk hollywoodi giccsbe hajló drámát, csupán csendes, amolyan igazi angolos, “őrizzük meg a hidegvérünket”-gyászt; s bár az élet megy tovább Sybill karaktere nélkül, érezhető a hiánya, azóta is.

Alig lett vége a harmadik évadnak, felröppentek bizonyos hírek a Matthew-t alakító színész, Dan Stevens esetleges távozásáról. Hamar kiderült, hogy ez már tényként kezelhető: Matthew-t kiírják a sorozatból. Akkor még reménykedtem egy kíméletes megoldásban…

A karácsonyi másfél órás különkiadás a Downton Abbey történetének legrosszabb epizódjaként vonulhat be a történelembe. A mindenórás Mary, a cselédek hihetetlenül érdektelen mulatozásai, a Skót Felföldön eltöltött pár nap – mind üresjáratok voltak számomra.

A feszültség végig ott vibrált a levegőben, éreztük, hogy valami történni fog. Sejthető volt, hogy a szülés-kártyát újra nem húzzák elő. Ezzel együtt Matthew távozását még ebben a karácsonyi részben meg kellett oldaniuk, ebből kikövetkeztethető volt, hogy vele fog történni valami. Ha még nagyobb drámát akartak volna kerekíteni, már a fia születését sem éri meg Matthew, de ezt a magas labdát most kihagyták Julian Fellowes-ék.

Ha valaki netán velem együtt abban reménykedett, még a másfél órás rész vége előtt öt perccel is, hogy Matthew netán Indiába szándékozik egyet kirándulni, akkor elmondhatom neki is, hogy a pohár félig tele van – a gondolkodás nem mindig éri el a kívánt hatást. Mary sikeres szülése után be is ütött a katasztrófa: a kedvenc készítőink en bloc örökre kiírták Matthew karakterét a Dowton Abbey-ből: autóbalesetet szenvedett s meghalt. Még láthattuk, ahogy a vörös művér művészien legördül a remekül fazonírozott haján, majd az arcán… üveges szeme pedig a brit vidék lankáit látta utoljára, halála előtt.

Kimondottan rossz szájízzel búcsúztam el egy időre a sorozattól, pedig Matthew és Mary még csak nem is voltak a kedvenceim – köszönhetően például annak, hogy a két színész között a kémia tulajdonképpen nem is volt mérhető. De ez itt most lényegtelen. Újabb fontos, meghatározó karakter távozott a sorozatból. Hiányozni fog? Minden bizonnyal. Miként indul majd a negyedik évad (amit nemrég rendeltek be)? Ismét dráma lesz dráma hátán? Túl sok lenne a jóból, azt hiszem.

Vajon ez a két központi karakter mennyire pótolható, hogy mi, nézők, azt érezzük, igen, újra teljes a Downton Abbey-gárda?

Mindezen kérdések mellett a reményeim azért megmaradtak, hiszen… ha más nem, hát Maggie Smith még itt van nekünk, igaz?!  Folytatás ősszel. Várjuk. Várjuk?

53 hozzászólás Ne habozz!

Bruzsy - 2013. 01. 03. 16:15

Hihetetlen mélyrepülés (bár a tavalyi borzalomnál mindenképp jobb volt). Karakterek nincsenek, csak reagálnak a körülöttük lévő történésekre, amik érdektelen bonyodalmakként kavarják meg néha hőseink életét. A két oldal súrlódása, az egyetlen továbbra is érdekes oldala ennek a történetnek jószerével eltűnt, a szimpatikus karaktereket túlhasználják, a hibákat eltúlozzák, emiatt művi és sablonos lesz a végeredmény.

Ideje lenne elvenni Julian Fellowestól azt a stafétát.

Nina - 2013. 01. 03. 16:34

Finoman szólva elvesztették a fonalat, merre is akar haladni a történet… (de mivel nőből vagyok, a kastély és a környezet még mindig ellágyít :D). Remélem, drasztikus javulás áll be és nem lesz ilyen ‘lebegünk a semmiben valami felé’-érzet a továbbiakban.

Nina - 2013. 01. 03. 16:35

(És több Maggie-t! hihetetlen, mennyire nem használják ki őt… pedig a legjobb karakter a sorozatban evör)

herczog - 2013. 01. 03. 16:37

Ja jól tudom Sybill karakterét is azért írták ki mert a színésznő inkább az amerikaiaknél akart tovább bizonyítani; mondjuk Amerika Kapitánnyal. Ettől függetlenül több születés+halál kombót remélem nem látunk többet pl; Anna szül és közben valaki elteszi láb alól Batest vagy ilyesmi.

Pudli - 2013. 01. 03. 16:43

Én nem egészen értek egyet! Mert bár az utolsó rész és főleg az autóbaleset nem hiányzott, szerintem még mindig zseniális a sorozat. Matthew halála mondjuk számomra azért értelmetlen mert egyrészt nagyon jól játszott és végre összejött Mary-vel és nekem ez a visszafogottság ami kettejük között volt tetszett de ami a legfontosabb ő hozta magával a haladást és ez nagyon kéne a sorozatba.
Sybill karaktere bár hiányzik de az a feszültség, hogy egy sofőr neveli egyedül a gyerekét és még ő fogja a gazdaságot vezetni ez jó megoldás.

Julian Fellowestól lehet meg kéne válni nem tudom, de nekem az utolsó részt leszámítva nagyon tetszett minden rész. És már várom a negyedik évadot remélem Matthew helyére nagyon jó színészt találnak! :)

Réka - 2013. 01. 03. 17:05

Matthew halála nem értelmetlen volt, hanem szükségszerű, ha azt vesszük, hogy Dan Stevens maga döntött úgy még a 2. évad elején, hogy a 3. évad lesz neki az utolsó, persze értem én, hogy a történet szempontjából volt ez értelmetlen, bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy melodrámaian tragikus.
Egyébként nyilvánvaló volt, hogy a skót szállal akarták bizonyítani, hogy Matthew, Tom és Robert Crawley hármasának köszönhetően menekült meg Downton Abbey és lépett a haladás mezejére, és valóban érezhető egy olyan felhang, hogy ezek után ez már Matthew nélkül is menni fog, de pont ezért találtam banális megoldásnak én is, hogy ebben a részben és így távolították el.
Emellett a másik csalódás Anna és Bates szála, ami szintén kezd átlépni egy bugyuta tinédzsertörténetbe, sőt már egészen paródiává fajult a Christmas special-ben.
Emellett viszont kifejezetten tetszett Allen Leech előléptetése, mint egyfajta kapocs a 2 világ között, de ugyanakkor kívülálló is, és Rose érkezése, főleg ha ezáltal több műsoridőt kapunk Maggie Smith-el, kifejezetten reménnyel tölt el a negyedik évad kapcsán. :)

Pooshi - 2013. 01. 03. 17:08

Mindkét színész ki akart szállni a sorozatból, s mivel ez egy dráma, egy színész távozását nem kihasználni badarság lenne, s ha már távozik maradandó emléke kell, hogy legyen a távozásának, szerintem.

Véleményem szerint a sorozat teljesen rendben van, minden percét élvezzük a párommal, várjuk már a szeptembert a 4. szezon miatt. Nagyon remélem, hogy amíg tart a sorozat Fellowes ott lesz végig (remélhetőleg még évekig).

Réka - 2013. 01. 03. 17:08

Ja, és nem hiszem el, hogy Laura Carmichael nem panaszkodott még, hogy Lady Edith tök ugyanazt a sztorit viszi minden évben, és mindig csak olyan szerelmi szálat tudnak neki írni, amiben a pasinak ilyen-olyan okból menekülnie kell, ő pedig ragaszkodna hozzájuk, de nagyon.

murron - 2013. 01. 03. 17:11

Mary a világ legidegesítőbb tv-s karaktere, bár nem tudom, ez az író, vagy a színésznő hibája, de a hátamonf eláll tőle a szőr. Kár, hogy nem őt nyírták ki Sybill helyett… remélem az az érzésem, hogy Bransonnal fogják összehozni, téves, de most már azon sem lepődnék meg, ha a következő évad végére összemelegedne a két gyászoló kisgyerekes szülő :P

Niki - 2013. 01. 03. 17:33

Én is csak a hangulat miatt néztem a 3. évadot, a történetet nem találtam túl izgalmasnak. Bár Maggie-től kaptunk jó pár ütős poént is:)
Az pedig roppant zavaró, hogy a színészek kilépnek a sorozatból, és ez alakítja a történetet.

lux - 2013. 01. 03. 17:33

Nekem nagy kedvencem volt a Matthew-Mary páros, és tudom, hogy a távozás nem a készítőn múlt, de akkor is hatalmas űr keletkezett. Remélem a következő évadban jobban kihasználják Maggie Smith-t és behoznak valami erős személyiségű karaktert,aki pótolni tudja a két közkedvelt eltávozott karaktert valamilyen formában.

Dregnarr1 - 2013. 01. 03. 17:41

Ez egyébként egy reboot? Mert akárhányszor meglátom a címét, mindig egy ’80-as években játszott sorozat ugrik be.

Nema - 2013. 01. 03. 17:45

Ilyen dilettáns kritikát már régen olvastam. Nem csoda, hogy nem is vállalja a nevét az írója. :P
Mintha azt várná, hogy a készítők maradásra kényszerítsék a távozni akaró színészeket. “Nem kellett volna kiírni”. De könyörgöm, ha egyszer el akart menni, akkor mit csináljanak?! -.-

Egyébként tényleg nem volt olyan acélos ez az évad, mint az előző kettő, és én is azt érzem, hogy nem tudni, merre tartanak az események.
A karácsonyi részt nem találtam annyira rossznak, mert legalább kimozdultak DA-ból, és világot láttak.
Viszont a vásáros dupla majdnem lánykérős jeleneteket igazán nélkülözni tudtam volna.

Plusz VámpírThomas is jófiú lett, így már nincs is negatív karakter a sorozatban. Ezzel valamit sürgősen kezdeni kell a következő évadban, mert különben unalomba fullad a történet.

Nema - 2013. 01. 03. 17:46

Ja, most látom, hogy a címben ott a neve az írónak, sry.

giruy - 2013. 01. 03. 17:56

Teljesen egyetértek Burzsyval: karakterek nincsenek (vagy inkább egyre sablonosabbak) dráma helyett meg marad a szépen kivitelezett szappan. Az első évadban szerintem jól egyensúlyozott a sorozat a melodráma és a giccs határán, de mostanra teljesen elvesztették a mértéket.
Fellowes szerint nem kizárható egy Cora-Lord Grantham előzményspinoff, és a karácsonyi epizód után nem is lenne baj, ha szépen lezárnák a sorozatot, és ugranánk egyet időben vissza. Ott még a manírok is tudnának működni, a huszas évekkel látványosan nem tudnak mit kezdeni.

barátfüle - 2013. 01. 03. 18:09

Tavaly a karácsonyi rész után úgy vártam a szeptembert, mint még soha. Idén nem… Kicsit átcsúsztunk a szappanba.

Nina - 2013. 01. 03. 18:12

@ kedves Nema, olvasni tudsz-e? Értelmezni esetleg? Attól, hogy tény, még sajnálatos a távozás(uk), ráadásul közvéleledés, mintegy idézetszerűen. Dilettanizmus ide vagy oda.

Nina - 2013. 01. 03. 18:13

-*közvélekedés is lehet az a közvéleledés ;)

clegane - 2013. 01. 03. 18:14

nem tudok egyetérteni sokakkal, a 3. évad kicsit gyengébb volt ugyan az előzőeknél, de a karácsonyi rész teljesen fasza volt, a végétől eltekintve.
egyébként a halál tényleg a lehető leglustább írói megoldás, szerintem is simán mondhatták volna hogy elmennek Indiába vagy Amerikába, igaz ahhoz Maryt is ki kellett volna írni, na bumm.

szerintem - 2013. 01. 03. 18:56

en is bruzsyval ertek egyet, ez a sorozat utoljara akkor volt jo, amikor meg ujdonsag volt. szerintem nem biztos, hogy szamitottak ekkora sikerre es arra, hogy lesz folytatasa a sorozatnak, mert az elso evad kedvesen bugyuta torteneteihez kepest a masodik evad ota egy ocska szappanopera a downton abbey, gyonyoru kornyezetben, igenyes angolsaggal. nekem mar az elso evadban is hianyzott a karakterek kidolgozottsaga, raadasul akkorakat ugrottunk idoben egyes epizodok kozott, hogy nehany esemenyt kenytelenek voltunk tenykent kezelni meg tudomasul venni. igy aztan nagyon felszines volt az egesz. es ebbol probaltak melydramat csinalni, ezekkel a semmilyen karakterekkel es a csapnivalo szineszekkel, meg a sekelyes tortenetekkel. raadasul bizonyos szereplok nagyon egysikuak voltak, mint egy rajzfilmben, masokat meg szinte egyaltalan nem hasznaltak, csak hatternek (peldaul az anyuka szinte mindig csak asszisztalt, vagy edith is akar).
az, hogy sybilt es matthewt igy irtak ki a tortenetbol, szerintem jobb, mintha eletben maradnak es valami mondvacsinalt okot rangattak volna elo valahonnan. matthew eseteben peldaul konkretan sehogy mashogy nem lehetett volna megoldani szerintem, mint a halalaval. mar igy is tul sok volt, hogy ujra tudott jarni, meg gyermeket nemzeni. mint egy del-amerikai sorozatban.
a negyedik evad mindenkeppen sok lesz mar, szerintem.

Nema - 2013. 01. 03. 19:23

@kedves Nina, tudok olvasni, sőt merem állítani, hogy jobban, mint te írni. ;)
A véleményemet továbbra is fenntartom: Olyan ez a kritika, mintha egy durcás óvodás írta volna, akinek elvették a játékát, és kirívóan nem illik az oldal színvonalához.
Peace.

Alice - 2013. 01. 03. 21:39

Már írtam, hogy az 1. évad volt a legeslegjobb, minden szempontból. Nemcsak az újdonság varázsa, de a kidolgozottság, előkészítettség miatt is. A készítőknek láthatóan nem való a rohammunka. Ennek ellenére továbbra is remek sorozat, magasan a kedvenceim között van, szeressük. Némileg le is higgadtam a sok feketeleves után.
A 3. évad jóval kiegyensúlyozottabb volt, mint a 2., de több is volt benne számomra az üresjárat. Szegény Anna és Bates amilyen jól indultak, mostanra valóban kissé ellaposodtak. A börtön és a szabadulás szálak elég halványra sikerültek, világosan látszik, hogy nem nagyon tudnak mit kezdeni velük az írók. A MM házasság nekem az elején még üde színfolt volt, én szerettem őket. A gyerek-kérdés nem volt valami izgalmas x részen keresztül, de már épp kivergődtek volna belőle. Sokkal érdekesebb volt Matthew mint örökös és mint új nemzedék szála, ahogyan mindig is öröm volt nézni ezt a karaktert azóta, hogy megérkezett. Mindig az van előttem, ahogy Mary szórja rá a késéles megjegyzéseit az asztalnál, rajta meg mintha páncél volna. Kimondom: Matthew kiírásával óriási űr keletkezett, lehet itt húsz másik szereplő, akkor is.
A karácsonyi rész szerintem nagyon is jó volt, abszolút nem a legrosszabb epizódnak találom, azok a 2. évadban voltak haha. Kimondottan tetszett az utazással járó felhajtás, a Gosford parkból visszaköszönő Miss Granthamezés, O’Brien(!) és az újdonságok. A vásár mér volt baj? Hiszen alig mentek ki a házból a szerencsétlenek korábban. Az utolsó pár perc viszont télleg pályázhatna valami DA leglegbénább/leggázabb jelenet címre, ez ellen nem tiltakozok. Meg lehetett volna ezt azért finomabban és kevésbé melodramatikusan is oldani, ehh. Ez nekik karácsonyi rész?! Abban nem szabad ilyet! Miért pont ebben? Nem özönlöttek a felháborodott nézői levelek? Én azok közé tartozok, akik nem tudták, hogy Dan Stevens mostanában óhajt távozni, aszittem, később, úgyhogy az egyetlen gyanús tény az a sok kórházas túlszirupozott családi pillanat volt. Akkor már tudtam. Sybilnél hasonlóan árulkodó volt, amikor Corára bízta Tomot, csak akkor nem hittem a fülemnek. Sybil halála óriásit ütött, éppen azért, mert annyira váratlan és annyira elképzelhetetlen volt. Az első felháborodásom után jó volt látni, hogy milyen jól kijöttek belőle, Tommal jó irányba indultak. Szegény Branson, most már a sógor-koma-jóbarátját is elvették. A Sybil szálat talán az enyhítette még, hogy ő már jóval kevesebbet szerepelt korábban is, én arra számítottam, hogy elbúcsúzunk tőle, és időnként vendégszerepel.
A személyzetet illetően annyi bajom volt, hogy az arányok nem voltak az igaziak. Az újaknak örültem, de a régiekből kevés volt. Daisy szerintem aranybánya lenne pedig, remélem, a következő évadban javul a helyzet. Még annyit, hogy én inkább a rövidebb, néhány évados sorozatokat kedvelem, éppen a fentiek miatt, úgy érzem, nem feltétlenül jó, hogy a DA-t egyre folytatják, de tudom, hogy bolondok lennének abbahagyni, amíg ennyire sikeres. Itt leszek a 4. évadra is, nem kérdés :)

Ui. Nina pedig már a sokadik szösszenetét írja a DA-ról, nem hinném, hogy tilos volna véleményt nyilvánítania. Nyugodtan lehet nem egyetérteni vele.

most nem - 2013. 01. 03. 22:09

A posztolót osztani nem éppen elegáns, még ha nem is értesz egyet vele. Azt meg tessék elfogadni, hogy különböző vélemények vannak…

Azért az nekem is idegen, hogy a posztoló “személyes sértésnek” tekinti a történet alakulását. :)

A ’20-as években szülésbe belahalni – szerintem realisztikusnak tűnt. Az meg nem az írók hibája, hogy az ilyen halál sokkoló és értelmetlen, ugye. Magát a szálat szerintem korrektül vezették fel és játszották ki, utóhatásokkal egyetemben.

Matthew szála már bénábbra sikerült, de ott se volt választás, ki kellett írni. Egyetértek a színésszel, aki azt mondta, jogosnak tartja a kritikát azzal kapcsolatban, ahogy a karakter kiugrott a kerekesszékből, röhejesnek gondolta, és ott el is döntötte, hogy ki akar szállni. Tényleg ciki volt akkor is, akkortól mindig is, és a lezárás is. De legalább nem kell tovább nézni, hétha hitelesebb lesz a sztori innentől (vagy nem).

És igenigen, még Maggie Smith-t!! Meg Edith-nek valami olyan sztorit, ami “sucks less”.

Nema - 2013. 01. 03. 22:30

@most nem: Nem is csak azért “osztottam” a posztolót, mert nem értek egyet vele, hanem (ahogy te is írtad) a kifejezésmódja, a megfogalmazás stílusa miatt.
Egyébként nem szokásom minden az én véleményemtől eltérő poszt esetén leszólni a szerzőt. :)

most nem - 2013. 01. 03. 23:01

OFF
@Nema

Nem volt stílusbeli problémám a poszttal. Itt-ott megmosolyogtam a tartalmát, nekem idegen a nézőpontja és az álláspontja is = tartalmilag nem értek egyet. Na és, még el is mondhattam, hogy én hogyan látom.

Veled meg stílusban nem értek egyet, azt is elmondhattam. Az élet meg megy tovább, senki nem lett okos, senki nem lett hülye, mindenki azt gondol, amit akar. És azt is ír.

OFF vége

winnie - 2013. 01. 03. 23:33

(csak jelzem halkan, hogy ezért szoktam törölni azonnal a poszt írójáról, illetve a kritika milyenségéről szóló véleményeket (most “sajnos” családi életet éltem:).

egyrészt sok OFF-ot szülhetnek, másrészt mert nem érzem jogosnak, hiszen a mi szűrőnkön átment (4-ből 3 kritika fennakad…), azaz a kritika engem ér, harmadrészt pedig ilyenkor az én lelkem háborog, mert a nekünk rengeteget segítő vendégbloggereket éri, igaz, hogy csak egy, de mégiscsak támadás. és ilyenkor mindig aggódom, hogy nehogy valaki a szívére vegye, és esetleg ne legyen többé a blogon írás az adott sorozatról. (volt már ilyen.) ha saját kritikát ér kritika, akkor persze csak az első pont van érvényben, amellett, hogy mindenkinek tisztelem a véleményét, de tényleg sokszor elviszi a beszélgetést, és az olvasókat a sorozatokól szóló vélemények érdeklik igazán.

(megjegyzem, ha engedélyt kapok rá, ezt a hosszabb párbeszédet is törölném, mert le lett beszélve és tényleg inkább a sorozatról szóljon a közbeszéd.)

Dor Ka - 2013. 01. 03. 23:34

Jót derültem ezen az ajánlón!:D Kimondottan jó stílusban íródott – szépen magyarosan megmondva.:) Cseszegetés helyett örüljünk inkább, h. időről-időre születik a DA-ból magyar nyelvű ajánló.

Ne akarjátok már eltávolítani azt az embert, akinek az egész DA kipattant anno a fejéből. (Én komázom ezt a Fellowes ürgét; most láttam a Gosford Park-ot másodjára, ami a DA, csak nagyban. Szintén ilyen nagy ívű, rengeteg-szereplő-fut-ezer-szálon típusú film, és a Sznob c. könyvét is tervezem elolvasni).
Tény, h. kicsit felszínesedik a sorozat, de én nem látnám, h. ez a rovására menne. Valószínűleg ez a karácsonyi különkiadás kicsit összecsapottra sikeredett, egy kis ízelítőt akartad adni a 4. évadhoz, és ehhez 90 percben majd minden karaktert meg kellett mutatniuk megannyi mellékszállal… ez azért nem egyszerű feladat!
Vicces, mert míg a Lady Sybill-el történt dolog teljesen váratlanul ért, addig ebben a részben folyamatosan azt figyeltem, mikor bukkan fel Matthew hullája… vadászbaleset lesz és az egyik skót véletlenül lepuffantja? vagy a gyülekező viharfelhőkből belecsap egy villám? :D mikor még a szülőszobában is felbukkant, azt hittem, mégse írják ki… aztán tudjuk, mi mi történt…
Itt a színészek bizonyos évad mennyiségre szerződnek, és a Lady Sybill-t játszó színésznő is ki akart szállni, meg a Matthew-t alakító színész is… mindketten, h. az ún. amerikai karrierjüket építsék. (Hát, sok sikert hozzá, de nem tudom, miért jobb amerikai tucatfilmekben szerepelni, mint egy ilyen angol, de nívós, szinte egyedülálló sorozatban. :/)
Én bírom Lady Mary karakterét, – igazi karót nyelt sznob – és ezzel a fordulattal a színésznőt is elég nagy kihívás elé állították a következő évadra.

De ami a legjobban tetszett, az Maggie Smith sokadik aranyköpése, mikor meglátták a beszívott lakáj “ámokfutását”. Szakadtam… :D

zagloba - 2013. 01. 03. 23:41

Nema: Új vagy itt? Mert ezen az oldalon ez a “stílus” nem dívik.

Mindenesetre nagy örömmel várjuk színvonalas “vendégblogger-kritikáidat”.

most nem - 2013. 01. 03. 23:57

winnie, részemről nyugodtan törölheted, akár a nem “off” részt is.

purity - 2013. 01. 04. 01:15

Na látjátok, a Lost-ban nem volt ilyen: ha valaki meghalt az évad végén – vagy akár az első részben -, és attól még vígan szerepelgethetett 5-6 évadon át… Lehet, hogy itt is ez lesz majd… :)

Dark Energy - 2013. 01. 04. 08:26

Változás volt a sorozatban az előző két évadhoz képest nem is kevés de részemről a minőség cseppet sem romlott, egyszerűen csak más lett. Sybill halálán épp oly meglepődtem és szomorkodtam mint Matthew-jén.
Mivel engem teljesen elkerült Dan Stevens távozásáról szóló mindenemű infó, totál WTF volt a Karácsonyi rész vége, csak lestem.
Összességében habár néhol leült a sorozat, annak is volt bája, annak is volt képernyő elé szögező hatása.

Fermina_Daza - 2013. 01. 04. 10:28

hát, ünnepek alatt lenyomtam ezt a sorozatot, mert annyi felől hallottam róla, meg láttam, hogy jelölgették mindenféle díjakra, és azt köll mondjam, tényleg olyan, mintha egy dél-amerikai szappant néznék I. vh-s angol környezetben…:-(… spin-offot thomasról, légyszi, az egyetlen jó karakter, aki miatt végül is lecsúszott a 3 évad….

Nema - 2013. 01. 04. 12:27

@winnie: Felőlem is törölheted az offokat (köztük akár ezt is), nem gondoltam volna, hogy nem lehet semmilyen kritikát megfogalmazni. A véleményemet mindenesetre továbbra is fenntartom.
Részemről téma lezárva.

clegane - 2013. 01. 04. 13:21

amúgy tényleg Thomas a legjobb karakter a sorozatban…
remélem a fiatal skót csaj hoz majd színfoltot meg “roaring twenties” hangulatot a 4. évadba, elég karakteresnek tűnik ő is.

Nina - 2013. 01. 04. 15:55

Thomas-szal és a Family de Bates-szel nagyon sok mindent lehetne kezdeni, leszámítva az egyébként esetenként felbukkanó sztereotípiákat és toposzokat. Thomas-nál a nemi hovatartozás kérdése volt eddig a legütősebb szál, Anna és Bates közt pedig az előző évadokban sokkal jobban forrott a levegő. Kérdéses, hogy vajon náluk lesz-e gyermekáldás (eddig miért nem jött? – éljen a korai fogamzásgátló), illetve,ahogy írtátok Lady Edith is megérdemelne már egy tisztességes storyline-t, nem csak az ‘öreg fickók buknak rám, de úgysem jön össze’- klisé, ami eddig volt rá jellemző.
Rose üde színfolt lehet majd a negyedik évadban, de kellene még legalább egy nagyon karizmatikus új szereplő…

*szerencsére nagyon gyorsan ejtve lett a téma, miszerint Maggie Smith IS ki akart szállni a sorozatból*

most nem - 2013. 01. 04. 21:38

@Nina,
Esetleg erről tudsz többet?
“*szerencsére nagyon gyorsan ejtve lett a téma, miszerint Maggie Smith IS ki akart szállni a sorozatból*”

Csak csend van, vagy volt esetleg confirm, hogy a téma lekerült a risk listről? :)

Nina - 2013. 01. 04. 22:35

@ most nem: a harmadik évad előtt kapott ez a hír szárnyra, de valószínűleg csak pletyka volt. Egyelőre nem tudni arról, hogy Maggie is távozna… *fingers crossed* :))

JimmyL - 2013. 01. 05. 09:24

“nem kellett volna eltüntetni őt a sorozatból.”

Mindket szereplot a adott szinesz konkret keresere irtak ki. Ez van…

Rannak - 2013. 01. 05. 19:32

Az elmúlt pár napban pörgettem le a részeket, nem tudom, miért nem kezdtem el előbb, mert mintha nekem készítették volna.
Első pillantásra beleszerettem Bates-be, és imádtam Annával, de mintha tényleg eltűnt volna valami abból a 3. évad végére, ami annyira jó volt az elején, meg nagyon háttérbe is szorultak… vagy nem tudom.

Akárhogy is, magasan az elsők közé került nálam (és nem értek egyet a karakterek kidolgozatlanságával).

Bár még nem került magyar adóra, de az első részek megnézetele után meg is lettek számomra a szinkronhang jelöltek pár embernél (fura, mert nem szoktam ilyet).

Bates nekem abszolút Kőszegi Ákos. (Érdekes, mert megnéztem, hogy hangolta-e valaha, és igen, az Észak és Délben, amit kb 5 éve láttam, fura, hogy emlékeztem rá.:))
Cora hangjának Pápai Erikát tudom elképzelni, van benne egy kis adagnyi Lorelai-vonás, hasonlít is a színésznőre, gyönyörűek a szemei, és maga a színésznő is persze.
S bár ez lehetetlen már sajnos, de Mr Carsonhoz Hollósi Frigyest tudom elképzelni.
O’Brian rosszindulatát Kiss Mari nagyon jól vissza tudná adni.
Mrs Patsmore-t pedig Andresz Kati?

Maggie Smith-hez a Harry Potterek után Kassai Ilona abszolút, de Halász Arankával is működhet, sőt, ha a NCIS Los Angeles Hattiejére gondolok…
Hugh Bonnevillet a Sztárom a párom után Besenczi Árpádnak adnám.
Valamint a Matthew-t alakító színészt a 3 részes Értelem és érzelemben Viczián Ottó hangolta, szerintem nagyon illik hozzá.

Rannak - 2013. 01. 06. 10:26

Ja és Rosamund-nak pedig Borbás Gabi.:)

lizz - 2013. 01. 09. 16:30

Nos…én személyszerint az egekig tudnám magasztalni a sorozatot…de ezzel a matthew féle távozással igazán nem tudom mit kezdjek:( …a helyzet az h szerintem az 1-2 évad csodás ..izgalmas,fordulatos,szomorú..egy kicsit még szenvedünk is a M&M páros miatt..egy szóval isteni ..a 3. évad nagyon jól indult…de az évad közepe fele kissé leeresztett,és bár a végére kicsit megint belehúztak matyi halála abszolút lesújtó volt…azthittem belehalok,hogy a jóképű kulcsszereplőnek végleg vége…..egyetértek az előttem szólokkal hogy ezzel nagy feladat elé állították maryt:) ezért is fogom tovább nézni a sorozatot..mert a játéka olyan szenzációs,kifinomult(lásd emy díjra jelölték érte)…viszont nagyon szomorú hogy egyesek itten elküldik a fenébe a julian fellowest..miközbe ha ő nincs nem lenne min veszekedni!!!

lizz - 2013. 01. 09. 16:38

Ui:szerintem a karácsonyi rész csodás volt leszámítva az utolsó 3 percet…a skót zenék..hogy táncoltak..a fejek a jó kis dudaszó alatt:))maggie smith önmagában..a mary az állandó piszkálódásával..nagyon nagy volt!!!

Feanor - 2013. 01. 14. 19:05

Nina, ugyanezt sírtam én is a Fb-on nemrég….és ahogy vártam eddig az évadnyitókat, úgy nem várom most..Matthew nekem már az elejétől nagy keblenc volt (helló, Mr Ferrars:) és oké, hogy most tudtam meg, hogy ki akart szállni, na de ez…..ott bőgtem azon a vallomáson, amit Marynek mondott (oké, hendikeppes vagyok most ebben a témában)
Edithnek meg egyébként, amikor otthagyta az oltárnál az a pacák, azt képzeltem volna, hogy otthagy csapot-papot és elmegy ámerikába, vesz valami farmot a prérin és megismerkedik valami tökös jóképű cowboy gyerekkel :D azt a fejet, amit a Lord vágna, ha meglátná a lányát így, nem hagynám ki :))))

blaabla - 2013. 01. 15. 17:17

“köszönhetően például annak, hogy a két színész között a kémia tulajdonképpen nem is volt mérhető”..nina kifejtenéd ezt picit nekem kérlek???:D

yeeeyha - 2013. 01. 21. 13:33

Végre én is megnézhettem a Christmas Specialt, és hát… egy kicsit rontott az élményen, hogy Matthewnál azt néztem, mikor lesz kampec. Mikor pl mentek szarvasra vadászni, azt hittem ott valaki véletlen le fogja lőni, Lord Grantham mondjuk. Valahogy tudtam, hogy meg fog halni, pedig az előttem leírt lehetőségek (india pl) is remekül működtek volna szerintem. De ez az autóbalesetes cucc hát elég ciki volt. De nem cikibb az összes MM ömlengős jelenetnél, ott nagyon teletömték cukorkával Matthew száját.
Skócia viszont gyönyörű volt, imádtam minden egyes kis részletét, jót tett a résznek egy kis hegyvidék :) És visszakapjuk Rose-t, jajj de jó, nagyon sok lehetőség van a karakterében, és több Maggie Smithes jelenethez juthatunk.
A downtonban maradottak szála is tetszett, egy kicsit mindenkivel foglalkoztunk, Thomas-t még jobban imádom, hihetetlen. Utáltam nagyon sokáig, de ebben az évadban kedvencnek lépett elő. Bransonnál is jó irányt választottak. Jót tett a karaktereknek, hogy megfelezték őket, így előtérbe kerülhettek. Bates meg Anna viszont olyan… felszínes, vagy nem is tudom.

Elgondolkodtam, hogy mi kéne a sorozatnak így a 4. évadra: új karakterek. Matthew-t és Sybil-t valahogy pótolni kéne, Sybil-t szerintem egyelőre direkt nem is akarták, de a következő évadra már mozdulni kéne valamerre. Valami új, előkelő társaság keretében szerintem meg lehetne oldani a frissítést, akik a downton melletti birtokrs költöznek (amit Mary újságmágnása is meg akart venni mondjuk), jöhetnek velük a szolgáik, páran jó negatív karakterek is lehetnének, mert bizony Downtonban már nem lakik egy sem.

Nina - 2013. 01. 27. 19:47

@ kedves blaabla, hogyne! Kérésed számomra evilági parancs!
Kétfelől közelíteném meg a magyarázatot, kifejtést, körülírást, átrágást, (a megfelelő rész aláhúzandó): egyfelől a kémia, mint tantárgy,mint természettudományi fogalom, semmilyen szinten nem mérhető a sorozatban, ugyanis Walter White elfelejtett időben odaérni, ezáltal nem taníthat kémiát. Meth-et sem gyárthat (pedig ráférne pár jóemberre azon a környéken. A pénz nem lenne akadály, legfeljebb a öreg Downton rámenne.)
Másfelől két test s a köztük lévő kémia sokak filozófiája szerint maga a szerelem rószaszín köde; amit e két megbecsült, roppant értékekkel bíró fiatal közt láttatni szerettek volna ezen nagyrabecsült sorozat remek alkotói. Bátorkodtam hajszálvékony hangon a hátsó sorból kibökni, hogy szerény s minden bizonnyal pocsék meglátásom szerint eme kémia ( s ez jelen esetben nem a szép definíciójú természettudomány, mely az anyagok minőségi változásaival foglalkozik), mint olyan, nem létezik a két csodás ember között. Engem ez kissé megzavart az óriási, igaz szerelem emlegetése közben.

Magyarul baromira nem illettek össze. (Szerintem—> mielőtt még… )
Igen?
Nem?

Vodor - 2013. 01. 28. 23:36

@Nina

Érdekes, hogy ezt írod, de én is másképp látom. Nekem pont, hogy hitelesnek tűnt a visszafogott játékuk. Lehet ez összefüggésben van azzal, hogy ki hogyan látja az “ideális” szerelmet? Nekem pont Sybil kapcsolata volt kicsit hiteltelen, inkább olyan kötelezően beleszeretek rosszfiúba, mert én is olyan lázadó vagyok…

Ami meg a színészek játékát illeti, szerintem mindenki remekül játszott eddig.

Nina - 2013. 01. 29. 16:25

Nem feltétlenül a játékuk miatt érzem, illetve nem érzem, amit érezni kellene :) Szimplán a két színész miatt, azon egyszerű oknál fogva, hogy ránézésre nem tűnnek összeillőnek. Tudom, roppant banális, de az istenért sem láttam egymáshoz valónak őket. Ez persze már aktualitását vesztette… (megjegyzem, a színészi kvalitások kimagaslóak, azzal valóban semmi gond nincs. :))

blaabla - 2013. 02. 04. 11:09

Kedves nina!
Mi tagadás igencsak megnevetettél ezzel a kémiáról való elmélettel..és hogy ez hogyan hozható párhuzamba az m&m párossal..ámde (bár én imádom őket) valamilyen szinten egyet kell értsek..mármint a palinak van felesége…és bár ez nem kizáró ok hogy ne tűnhessenek abszolúte boldognak a képernyőn maryvel…de…tényleg nem annyira jók együtt..upsz..ez elszomorító…na szép ez a kis eszmefuttatásod a kettejük közti kémiáról idáig juttatott..jesus!:)

Lora - 2013. 02. 11. 19:50

A 3.évadot kicsit összecsapottnak találtam, rengeteg “ismétlődés” volt benne:
-az új konyhalány beleszeret az inasba, aki rá sem hederít
-a cselédlány beleszeret az úrba, és ezért el kell távolítani.
-Edith megint idősebb problémás pasiba szeret bele, ami nem egy normális reakció az elmaradt esküvő után(én is vártam, hogy átruccanjon Amerikába:))

2 banális fiatal haláleset(Sybiliét mondjuk még úgy el tudtam fogadni, mert nagyon tetszett Tom karakteralakulása), de Matthew halála olyan ostoba és giccses volt.

És még nem írta még senki(lehet egyedül vagyok vele), de engem ez a Bates-bűntény idegesített, tudom, hogy ez nem krimi, de olyan banális, logikátlan volt az egész. Mondjuk maga Bates karaktere is, börtönben nagyfiú, aki elbánik egy bűnszövetkezettel, otthon meg Thomasért harcol. Hiteltelen.

Nina - 2013. 03. 08. 00:29

blaabla :)))) – új hírek: O’ Brien távozik és Maggie Smith is nagyon másfelé kacsingat. :-/

Bella - 2014. 01. 14. 20:32

én nagyon szeretem a sorozatot, talán egy kicsit csökkent a színvonal az 1. évadhoz képest, de az egyszerűen megismételhetetlen :) a 2. évad nekem nem annyira tetszett, mármint, voltak jó részek, de William halála, te jó ég :( én nem tudtam előre, hogy ez lesz, és mikor már a halálos ágyánál búcsúzkodott, azt hittem, poén az egész, mert más sorozatok nem mernek ilyet meglépni. De azok nem is olyan jók, mint a Downtown Abbey. Szóval, sajnáltam Williamet, és már vártam a 3. évadot. Nekem nagyon tetszett, ahhoz képest, hogy sokan lehúzzátok. Sybil és Matthew halálról korábban már tájékozódtam, iszonyúan ki voltam bukva, mert imádom Sybilt, és számomra Sybil és Tom az örök favorit :) de talán jobb, hogy hamarabb megtudtam, mi fog történni, különben szerintem Sybil halála után otthagytam volna a sorozatot. Még mindig érzem a hiányát, de már kicsit jobb. Matthew távozása enyhén szólva sem volt a legkíméletesebb, nem értem, miért kell mindenkit kinyírni. Miért nem lehetett volna inkább azt, hogy mondjuk olyan betegsége van, ami miatt szanatóriumban kell élnie egy távoli országban, és elválik Marytől. Ez sem egy happy end, de a halálnál még mindig jobb. Bates az 1. évadban még szimpi volot, azóta nagyon idegesít. Szerintem tök erőszakos, már csak azt a pillanatot “várom”, hogy a feleségét megverje. Szerintem képes lenne rá. Maryt néha szeretem, néha meg gyűlölöm. Kíváncsi vagyok, hogy fogja Matthew halálát kezelni, bár őszintén szólva, szerintem megérdemli. Végre nem csak Edith szív. A középső lánnyal meg igazán kéne valamit kezdeni, mert szegénynek nem túl izgalmas az élete. O’Brian szerintem az 1. évadban volt meghatározó karaktere, azóta nekem legalábbis csak a háttérben játszik. Örülök, hogy Thomas nem állandóan egy rohadék. A személyzet új tagjainak (Ednán kívül) mindenkinek örülök, hiányoztak már a fiatalok :) Tom új szálának is örülök, szép kis változáson ment át a karaktere :) Csak nekem van egy olyan érzésem, hogy össze fog jönni Rose-zal?
összességében nagyon jó kis sori ez, bár ami elég nagy hiba: a kezdés óta 9 év telet. 9 év. Nem hiszem el, hogy azóta SEMMIT nem változtak a karakterek. Ugyanúgy néznek ki most, mint 9 évvel ezelőtt….. ez főleg a fiatalabbaknál szembetűnő… nem értem, miért kell ilyen gyorsan haladni az időben?! vagy könyörgöm, legalább változnának külsőre valahogy a karakterek. de egyébként imádom ♥

Dzsangüm - 2015. 05. 23. 21:04

Én most darálom a sorozatot. Írigykedek a 3 lányra az apjuk miatt. Papának vannak elvei, amihez ragaszkodik, de ha a lánya a másik szemponthoz ragaszkodik, egy idő után elfogadja. Olyanok ők, mint PJ Woodhouse majd a komornyik soriból Wooster női, akik hozzá akartak menni feleségül. SPOILER: Papa akkor állt leginkább a sarkára, amikor Sybill férjhez ment a sofőrhöz. Vagy amikor Ethel főztjét ették, hogy szembement vele mindenki.SPOILER VÉGE.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz