login |

Pilot-mustra: 1600 Penn – 1×01 + 1×02

2013. 01. 11. 14:40 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája.) Idővel mindenki rátalál arra a szitkom pilotra, melyet még egy töredékmásodpercig sem tart viccesnek, mely ellen minden porcikája tiltakozik. Én a december 1600 Penn – 1×01 esetében éreztem ezt, valami döbbenet volt, pedig a Partners vagy a Work It pilotjának  (talán a Cavemen-nek sem) sem adtam egyest, de ez kiérdemelte. Pedig teljesen jó kritikákat kapott az NBC által Modern Family + The West Wing képlettel leírt egykamerás szitkom, a kommentek között is voltak pozitívak.

1600 PENN – 1×01 – 1/10
1600 PENN – 1×02 – 2,5/10

Nyilván baromság a fenti képlet: csak azért, mert egy családról szól és a Fehér Házban játszódik egy sorozat, attól még nem lesz sem Modern Family, sem The West Wing – ilyen alapon említhetném a leggagyibb családi szitkomot és a legbénább politikait is, nem? A sorozatról sztori szinten tényleg elég csak annyit tudni, hogy az amerikai elnökről és családjáról (feleség + 4 gyerek, akik közül egy mindent elszúr) szól. Plusz állandó szereplőként még a szóvivő is jelen van a sztoriban.

A pilotot nézni döbbenet volt, poént elfelejtettek írni bele, Bill Pullman kínos volt, Jenna Elfman alig szerepelt, a legtöbb karakter egy nagy nulla, csak néztem ki bambán a fejemből. Esetleg animációs sorozatként működött volna a rajzfilmes jellege miatt (meg mert azokat is ugyanígy nem tudom értékelni – kivéve az Archer-t), de mindezek miatt még biztos, nem vágtam volna hozzá 1/10-et, mert legtöbbször mindenben meglátok valami pozitívumot.

A gond az volt, hogy a 1600 Penn-re súlyosan rátelepszik az elnök 20-30 éves infantilis fiát játszó Josh Gad, aki rémesen, de valami döbbenetesen idegesítő és minden jelenetet lehúzott a jelenlétével. Hiába voltak tehát apró, a kezdést 2-3/10-zé feljavító pozitívumok, jött Gad és a mínusz ezer pont. A színésszel eddig nem volt bajom, a Back To You-ban bejött, de itt… Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy aki nem kedveli őt, annak nem kell fáradnia a pilottal, ellenben a Gad-rajongóknak kötelező, minden irónia nélkül mondom, hogy imádni fogják a sorozatot.

Igen, a sorozatot, mivel most lement az 1×02 is és nagyjából hasonló volt, mint a kezdés. Gad itt, Gad ott, Gad mindenhol – jellemző módon a rész elején elkezdődött volna a sztori, Bill Pullman kinyitotta a száját, amin kábé 3 szó csusszant ki, mire Gad közbevágott és elkezdte mondani a magáét, és csak mondta, mondta, mondta… Innentől már tudtam, hogy epizód végén kaszálni fogok, mert a sorozat is csak erről szól. Nagyon idegesítő az egész. Zavaró.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a vége felé feljavult az értékelésem. Több volt a Gad-mentes jelenet és a bohózatos, félreértéses komédián (azaz a humor lehető legegyszerűbb változatán, persze a trágárkodások után) már mosolyogtam egy kicsit. És, ami fontos, a legtöbb karakter (kisgyerekek, Elfman) végre kapott személyiséget is. Pullman ugyan továbbra is kínos és rossz választás, de Jenna Elfman-ről lerí, hogy van rutinja a műfajban.

Esküszöm, hiába szegénységi bizonyítvány, hogy a legjobban egy saját hülyeségemen szórakoztam az 1600 Penn nézése közben. A pilotban az idősebb lánygyereket tartottam minimálisan érdekesnek néminemű neurotikus hajlamai miatt. Már akkor is tinilányként utaltam rá, holott a színész, mint kiderült ma, már majdnem 30 éves. Ennyi. Arról még mindig nincs fogalmam, hogy a sorozatban hány éves, de tippre nem annyira gyerek, mint hittem. (Eredetileg Brittany Snow volt a főszereplő, de még a pilot forgatása előtt lecserélték.)

Ja, a második rész nézése közben esett le, hogy a béna szitkomokról átnyergelve a Men of a Certain Age-et készítő Mike Royce lett az 1600 Penn showrunnerje, az 1×02-t ő is írta. Kár érte, remélem, nem ragad itt sokáig.

18 hozzászólás Ne habozz!

human - 2013. 01. 11. 14:52

“a második részére 150%-os javulást hozó sorozat” – winnie, sorozatjunkie.hu, állhat majd a poszteren

endel - 2013. 01. 11. 15:06

nekem anno No Heroics volt ilyen, annal rosszabbat azota sem sikerult megneznem :D

LaCRossE - 2013. 01. 11. 15:13

human: :D :D :D Ha így nézzük…

Hát, akkor nem adok esélyt a 2. résznek, mert az első is rémségesen szar volt, és hiába a 150%-os javulás, ez így még mindig kevés.

vova666 - 2013. 01. 11. 15:47

Annyira rossz volt, hogy börtönbüntés járhatna érte az írónak, de főled Gadnek

AJ - 2013. 01. 11. 15:50

Az első rész, nem mondanék semmi olyant más munkájára, ugye, szokták mondani, csináljak én jobbat. A második rész nem érdekel.

Azt nem tudom, hogy az NBC-nél hogy rendelték be? Mert ahol van egy jó Revolution, egy jó Go On, Community, The Office (nem nézem őket, nem az én humorvilágom, de látható a különbség), hogy kérnek be egy ilyen sorozatot?

És akkor mondhatnám ezt a Deception-re is. Nem tudom, hogy most nekem lett magasabb elvárásom egy sorozat felé, de nekem ez egy sorozattól nem elég.

És az 1600 Penn sem tetszik. Tetszett volna, talán akkor, ha nem néznék olyan sorozatokat, amik ennél sokkal jobbak. Úgy látszik, mint nézővel, velem van a baj.

Pocok - 2013. 01. 11. 16:08

Akkor meg kell néznem :D

nemo - 2013. 01. 11. 17:16

nem tetszett, ennyi.

energy - 2013. 01. 11. 17:23

Gyenge volt, pedig volt benne lehetőség.

westhammer - 2013. 01. 11. 18:05

Josh Gad fejétől én hányingert kapok… meg se nézem.

VanillaSky - 2013. 01. 11. 19:27

1/10-re nem is emlékszem az oldal történelméből:)

szendroib - 2013. 01. 11. 19:41

Háttérben elment, még néha mosolyogtam is, azért határozottan nem 1-2 pont:). Minden esetre hamar kaszát fog kapni az biztos.

Seth (GIE) - 2013. 01. 12. 12:18

Jól van, úgy látom, nem bánjuk meg Vyland-dal, hogy leadtuk a fordítását :D
Meg se nézem inkább.

Neoprimitiv - 2013. 01. 12. 12:33

Lehet, hogy baromi szar, de az amerikaiaknak bejön: csütörtökön az ismétlése(!!) egy az egyben megtartotta a felvezető 30 Rock nézettségét, a 21.30-as új rész pedig még jobb is lett. Azonos vagy jobb számai vannak, mint a Go On-nak, a Whitney-nek vagy a New Normal-nak.

winnie - 2013. 01. 12. 12:38

hát, nem tudom, nem rosszabb, mint eddig volt más, de attól még egyik nézettsége (még a premier előtti piloté) sem olyan, amiért megérte volna újat hozni ilyen nevekekl. abba a gyenge szintbe valóban beleillik, nem lóg ki alulról, de a whitney is hozott talán ennyit, míg szerdára nem került.

Neoprimitiv - 2013. 01. 12. 16:54

@winnie: nem kételkedtem abban, hogy szar, de érdekes, hogy ennek dacára is megy a mezőnnyel, még abszolút értékben is. Idén voltak ennél rosszabb számokat hozó újoncok is, a saját csatornáján és stílusában pedig ezeknek a számoknak az alapján nem mernék fogadni, hogy melyik sorozatot kaszálják majd el? Lehet, hogy lesz egy Covert Affair Mk.II.?

Az engem is érdekelne, hogy minek alapján bólint rá mondjuk egy Bill Pullman egy ilyen szerepre?

ldavid - 2013. 01. 12. 21:32

hmm.. Elfman miatt maradok még, aztán majd eldől

winnie - 2013. 01. 12. 21:58

Neoprimitiv: nenene…, ne:) nem akarom én buktatni, mert nem tetszik, sőt.

nem azt mondom, hogy sz-r, illetve nem azért érvelek a nézettséggel. csak arra célzok, hogy ha az 1600-ról konkrétan kellett volna írnom, akkor a hétfői premierjére is azt írom, hogy gyenge (talán írtam is – talán megnézés nélkül, de erre nem veszek mérget), meg erre a részre is, ha elemeznék, akkor gyengécske számokat írnék. illetve azt, hogy annyit hoz, mint a pyrex, de a pyrex is rém gyenge, szóval… érted.

voltak rosszabbak nézettségileg és ilyen számokkal tuti folytatódni fog, szóval relatíve még azt is mondhatnám, hogy okés a nézettség. de nem mondom:)

Neoprimitiv - 2013. 01. 13. 08:58

@winnie: Ááh, nem tudom jól kifejezni magam.

Arra akartam kilyukadni, hogy úgy látszik, ma szinte nem lehet olyan szar vígjátékot csinálni, ami megbukjon. Illetve paradox módon úgy látszik lehet: a Ben&Kate, amit egyébként általában kritikailag jónak tartanak, várhatóan megy a levesbe. Ezen kívül van az ABC két bénázója és slussz. Úgy tűnik, mint ha drámáknál sokkal hamarabb bedobnák a nézők a törölközőt, egy gyenge indulás után már nem sok esélyt hagynak a javításra. A másik lehetőség, hogy kint ez tényleg tetszik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz