login |

Pilot-mustra: Deception – 1×01

2013. 01. 11. 21:11 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vivian was a drug-addicted, narcissistic black hole of need. Oh, I forgot. She’s dead so now she’s a saint.

Sem a kommentek, sem a kritikák nem voltak kíméletesek a Deception pilotjával, de én valahogy éreztem, hogy nekem ez tetszeni fog. Tetszeni fog, mert még akkor is, ha szappanos a körítés, van egy központi rejtély és egy feltérképezendő viszonyrendszer, ergó sok meglepetéssel szolgálhat a sorozat, melyben egy nyomozónő titkolva kilétét beköltözik egy dúsgazdag családhoz, hogy kiderítse ki ölte meg a fiatal örökösnőt, az ő gyerekkori jóbarátját.

DECEPTION – 1×01 – 3/10

Most akkor sóhajtsak fel megkönnyebbülve, hogy nem jött be a pilot? Vagy sajnálkozzak, hogy nem lett több egy nézős sorozattal? Magam sem tudom, ráadásul egy jó második rész biztosan maradásra tudna késztetni, mert… Mert csak. A Deception ugyanis közel lehet ahhoz, hogy guilty pleasure-ré váljon, de a pilot egyelőre nem tette alkalmassá erre. Mindössze annyival, hogy már az első pár perc tele volt fejfogós pillanatokkal, olyanokkal, amikor a drámán csak nevetni lehetett. (Néhány, általunk nem ismert ember egy általunk nem ismert családtag halálán zokogott. Hogy a francba érezzük át a drámát az első percekben?)

Persze, ha később lett volna az a pár bizonyos jelenet, akkor sem hiszem, hogy könnyek szöktek volna a szememben, mert nagyon rég láttam olyan pilotot, ahol szinte egyik karakter sem érdekelt. Még a délután megénekelt 1600 Penn-ben is volt egy, aki bejött valamilyen szinten, de itt…? Már eleve rosszul kezdődik a sorozat. Főleg, hogy itt nem is annyira érdektelenek voltak a figurák, inkább unszimpatikusak. Nem csoda, hisz folyton kiabáltak és veszekedtek. A főhős nyomozónő mondjuk nem jött le negatívan, de ő sem különösebben ragadt meg bennem.

A pilot arról szólt, hogy a nyomozó megkapja a megbízatását (az FBI-os ex-pasitól…), elmegy a barátnője temetésére, a család pedig mivel ismeri őt a gyerekkorából (csak nem tudják, hogy zsaru), meginvitálja őt, hogy lakjon náluk. Logikus. Az eleinte vonakodó nyomozó idővel rálel valamire, ami felkelti az érdeklődését és elkezdi komolyabban venni a nyomozást, de ebből még nem sok mindent láttunk, hiszen a pilot inkább csak felépítette a terepet a folytatás előtt. (Mely folytatásban, az 1. évad végén kiderül, ki a gyilkos, mert a The Killing óta ezen megy a para…)

A Deception pilotjának semmi, de semmi stílusa nem volt. A viszonyrendszert és az áldozatot flashback-ek segítségével mutatták be, azonban ezek nem szépen kidolgozott és hangsúlyos jelenetek voltak, hanem csak villanások, sokszor pár másodperces részletek, s éppen ezért nagyon zavartak, nem volt súlyuk. Kiderült belőlük pár dolog, amiket érzelemmentesen tudomásul vehettünk, de egyébként csak hintrendszerként szolgáltak: amikor nem tudott mit tenni a nyomozó, flashback-elt egyet és rájött, hogy az áldozatnak gyerekkorában volt egy titkos rejtekhelye.

Szóval eddig a Deception nem The Killing, és nem is Revenge, amire hihettük volna, hogy hasonlítani fog. Oké, egy-két párhuzam akad utóbbival, de sem minőségben, sem sztoriban nem érdemes összehozni a kettőt. A vége felé vártam, hogy azért bedobnak valami WTF-ot, amit szokás az átívelő szálas krimiknél, de a csavar, bár érdekes volt, nem késztetne maradásra. Arra pedig kíváncsi vagyok, hogy lesz-e olyan ember, aki nem találja ki, hogy a “fő” áldozaton kívül még ki fog meghalni a pilotban. Az ilyen szörnyen kiszámítható dolgokat hanyagolni kéne.

ui: Az első másodpercben eszembe jutott, hogy az olyan jeleneteknél, amikor nem tudjuk, hogy ki a beszélgetőpartner, vicces lehet a fordító dolga a tegezés/magázás miatt, hiszen fogalma sincs arról, hogy milyen a viszony a két beszélgető fél között.

19 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2013. 01. 09. 13:56

Érzéketlen, hatásvadász, klisés sorozat.

Flanker - 2013. 01. 09. 14:10

Megnéztem, megírtam, 2/5. Szappanos, klisés, jó színészekkel. Nem folytatom.

Lemoni - 2013. 01. 09. 15:53

Bepróbáltam, még egy részt megnézek esetleg, de nem valószínű, hogy végig kitartok. Oka: túl sok a szappan és irritáló a főszereplő nyomozó nőci.

Itsuki - 2013. 01. 09. 19:25

Végignéztem,szóval nem katasztrófa,picit vicces nekem az egész de türhető… azért a 2.részt megnézem… 5/10

Junkieka - 2013. 01. 09. 20:04

Végig lekötött, nem untam, de valahogy nem tudtam megkedvelni a szereplőket, olyan semmilyen volt az egész, nem tudott megfogni, sem a színészek, sem a karakterek. A legnagyobb baj, hogy még a főszereplő csajszi sem volt szimpi. Egyszerűen nem érdekel, hogy kiről mi fog kiderülni a bagázsból és ki mindenki fog még megpurcanni.
A Revenge-hez hasonlítanám, de abban legalább van néhány csemege, ami miatt visszajár rá az ember szemezgetni.
Ide nem fogok.
:/

Irodai Patkany - 2013. 01. 10. 00:57

9 percet bírtam belőle. Egyszerűen szar.

AJ - 2013. 01. 11. 21:28

Igen, tényleg semmilyen volt. Eleve ez a nézőkre erőltetés, hogy ez dráma. Amikor én egy színészi játék, egy karakter, egy történeti irány sem tudott megfogni.

Nem akarom ismételni magam, mert mindegyik kommentemben benne van a Downton Abbey, de most nézem, újra, is.

De olyan kontraszt volt a Downton Abbey egyik része és a Deception része között, hogy meg kellett állítanom a Deception első részét, mert inkább interneteztem. Az NBC-nél tudnak választani az egyik legjobb és legrosszabb szitkom az ő csatornájukon van.

Nicholas - 2013. 01. 11. 21:37

A gazdag család tagjait leszámítva (fúj, de egy undorító bagázs, ugyanúgy, mint az Arrowban – mondjuk a Deceptionben legalább a főszerelő szimpi volt) nekem tetszett a pilot (7/10).
Az igaz, hogy kiszámítható volt, és nem okozott túl nagy meglepetéseket, de ennek ellenére lekötött és maradok a folytatásra.

AbyssR - 2013. 01. 11. 23:41

10 perc után ásítozva kikapcsoltam. UUNNCSI! S semmi indíttatásom sincs folytatni. INSTANT KASZA

Jessica - 2013. 01. 12. 04:40

Az ui.-ra reagálva. Az első jelenetre gondolsz?
Számomra itt egyértelmű volt a tegezés. A csajszi rámosolyog, látszik, hogy ismeri az illetőt, és bensőséges kapcsolat lehet közöttük. Valamint a köszönése is erre utalt (hi).

winnie - 2013. 01. 12. 08:03

nem feltétlenül erre a konkrét esetre gondolok, hanem általánosságban mondom az ilyet. itt lehet jó eséllyel gondolni a tegezésre, bár ilyen reakcióval sem vehető biztosra, más kérdés, hogy még nincs olyan szereplő, aki magázná a másikat.

winnie - 2013. 01. 12. 08:13

ja, akartam írni, hogy a sztorira a folytatásra utal valamelyest az, hogy milyen visszatérő szereplők jönnek: a főhős anyja fog szerepelni (s. epatha merkerson), jön ken leung, mint zsaru, plusz egy nagyhatalmú politikus is (john larroquette), akinek sötét múltja van a bowers családdal.

yeeeyha - 2013. 01. 12. 11:13

Még nem néztem meg, csak átfutottam az írást. Az a gondolat, ami a családtag haláláról és a többiek gyászáról szól eszembe juttatta a This is England 86-ot, amiben az egyik karakter rosszulléte annyira megérintett, hogy könnyes szemmel bámultam a képsorokat. Ilyen tapasztalatokkal magas a mérce, de ennek a sorozatnak az alapötlete akkor is tetszik.

Lemoni - 2013. 01. 15. 23:55

Második résztől sem lettem jobban. Egyre inkább olyan, mintha egy régiDallas-mutánst néznék, de karizmatikus karakterek nélkül. Na jó, még egy részt……

Lemoni - 2013. 01. 26. 22:42

Megnéztem a harmadik és számomra egyben az utolsó részt is. Unalmas teljesen, tök béna karakterekkel. Kasza.

emily - 2013. 03. 01. 13:57

Nekem nagyon bejön!Tetszenek a szereplők és a történet is!!

zsemlye - 2013. 03. 19. 07:11

részemről szeretem – dirty sexy money-nél kicsit rosszabb, revenge-től fényévekkel jobb.

Ladi - 2013. 03. 26. 02:50

Várhatóan mikor derül ki, hogy kap-e esélyt a második évad vagy sem, ha nem esetleg kaphatunk egy új részt, melyben mindent lezárnak?

winnie - 2013. 03. 26. 07:18

májusban derül ki, hogy az a 0,1% esély igazolódik-e. de lezárás 1000%, hogy nem lesz, ha elkaszálják. az megvalósíthatatlan lenne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz