login |

Pilot: Utopia

2013. 01. 17. 19:44 - Írta: CyClotroniC

93 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Where is Jessica Hyde?

Már egy jó éve talán, hogy nem láttam olyan brit újoncot, amit igen erősen tudnék bepróbálásra ajánlani, a Channel4 azonban egy képregényszerűen könnyed, ám mégis igen sötét összeesküvés-elméletes thrillert csempészett a heti nézős sorozatnaptáramba, mindezt egy neonsárga sporttáskába csomagolva. Ez a Utopia.

A többnyire színházi darabjaival – köztük a tavaly 7 Laurence Olivier-díjat besöprő Matilda musicallel – kitűnő Dennis Kelly történetének központjában a The Utopia Experiments, egy rejtélyes képregény áll, mely gyakorlatilag egyetlen füzetnyi kézirat, hiszen írója két évnyi elmegyógyintézetes vendégeskedés után öngyilkos lett.

Öt, egymás számára ismeretlen rajongó megbeszél egy találkozót, hogy egy pillantást vethessenek a történet soha sem látott második füzetére, ám azt talán mondani se kell, hogy átlagember-hőseink élete gyökeresen felfordul, miközben két közel sem hétköznapi bérgyilkos egy Jessica Hyde-ot keres szüntelenül, egy titokzatos szervezet pedig megzsarol egy egészségügyi minisztériumnál dolgozó közszolgát.

A pilot legerősebb pontja talán a szürreális és ellentmondásos atmoszféra volt, ami a karakterekben, a fényképezésben és a történetben is egyaránt dominált. A nyugodt, kihalt, nagy terek hemzsegnek az intenzív sárgás-zöldes színektől, a bérgyilkosok egyszerre ijesztően betegesek, ám mégis van egy könnyed, képregényes élük, ez pedig már a zseniális cold open során azonnal berántja a nézőt, egyszerre idézve a Kick/Ass-t és a No Country For Old Men-t hangulatában.

Pontszámra egy nagyon stabil 7,5/10-et érdemel a Utopia kezdése, és akkor még a benne rejlő lehetőségeket nem is számoltam, hiszen egyelőre javarészt a homályzónában tapogatózhatunk. Másfelől viszont kellően sok furcsaságot ad ahhoz a pilot, hogy már most azonnal aláírjak mind a 6 epizódra. Ha van az elmúlt másfél évben brit sorozat, ami előtt ott a lehetőség, hogy egy közönségkedvenc és egyben igényes klasszikussá nője ki magát, akkor az ez.

It gets hugely dark. On a scale of 1 to 10, the first episode is about a 2.

További írások a sorozatról:

93 hozzászólás Ne habozz!

korum - 2013. 01. 17. 19:56

Jó lett, jópár kiszámítható és jópár kiszámíthatalan csavarral – így még az sem tudhatod hogy mikor gondolkozhatsz filmes közhelyekben és mikor várd a váratlant.
A bérgyilkospáros nagyon jó (promó cikk alatt már írtam hogy olyanok mint Croup és Vandemar), a főszereplők érdekesek (a Misfitsben nem nagyon jött be Curtis, itt ugyanaz a szinész teljesen elfogadható), a történet eléggé mindfuck, de még ezt meg fog kelleni néznem azért felirattal is (eddig nem találtam).
Ha jön még 5 ilyen rész, akkor ez lehet az egyik legjobb sorozat az évben. Csak tudjanak neki egy normális befejezést összehozni…

Bruzsy - 2013. 01. 17. 20:11

Az első értékelhető próbálkozás a tengeren innenről az elmúlt 2 évben. Nagy szó ám ez, tényleg tessék bepróbálni. Vannak hibái, igen, de mégis leköt.

Junkieka - 2013. 01. 17. 20:34

Tegnap úgy ültem neki, hogy fogalmam sem volt, hogy mi a fene ez, csak leszedtem, mert ott volt. Jajj. :D
Aztán csak néztem kifelé a fejemből végig hogy “ez meg mi ez meg?” és nem tudtam eldönteni, hogy imádom vagy gyűlölöm. Aztán amikor vége lett keresgéltem, hogy hol a francban van a következő rész, vazze. :D
Ha tényleg csak 6 rész, akkor pláne nézős.
Beleszeretni nem fogok, de kétségtelenül megéri nézni, mert különleges és nem kiszámítható – és most nem is a sztori szempontjából – hanem a párbeszédek, az erős vizuális ingerek, a rendezés. Igazi csemege.

dionysos - 2013. 01. 17. 20:38

Még nem láttam, de a leírtak alapján ez inkább distopia.
Azért megpróbálom.

LaCRossE - 2013. 01. 17. 20:39

Elég szürreális élmény volt a pilot, még igazából azt sem tudom, hogy mit mondhatnék róla, úgyhogy márcsak azért is maradok, hogy véleményt formáljak. :D

zdawg - 2013. 01. 17. 20:41

toronymagasan az egyik legjobb dolog, amit mostanában láttam. lehet azért is, mert nekem az arcok frissek, nem sok brit sorozatot nézek, de eddig működik nagyon. a kettősség az éles és szép, kifejezetten nyugtató színvilággal, valamint a nyomorúságosan nyomasztó atmoszférával nálam azonnal betalált.

CyClotroniC - 2013. 01. 17. 20:49

zdawg: “a kettősség az éles és szép, kifejezetten nyugtató színvilággal, valamint a nyomorúságosan nyomasztó atmoszférával nálam azonnal betalált.”

Ez még a Top Boy-ra igaz nagyon, ha ez a párosítás nyerő nálad, akkor tudom ajánlani, bár ez egy realisztikus, lassú dráma.

http://www.sorozatjunkie.hu/2011/11/06/anglia-lecsap-top-boy/

nonecka - 2013. 01. 17. 21:25

Csak 1 évadja lesz?

winnie - 2013. 01. 17. 21:27

az a nézettségtől függ.

drzs - 2013. 01. 17. 21:28

épp most néztem meg, fogalmam sincs, mit írjak vagy gondoljak, csak ülök itt leesett állal, nagyon bejött :)

blin - 2013. 01. 17. 21:38

Kíváncsivá tettetek, ezt megnézem.

zdawg - 2013. 01. 17. 21:55

CyClotroniC: köszi az ajánlást, első blikkre a wire jutott eszembe még erről, ami minden idők második kedvenc sorozata nálam :)

cyborgwings - 2013. 01. 17. 21:56

teljesen konkrétan fölfordult tőle a gyomrom. szóval azért még gondolkodom, hogy kell-e ez nekem.
egyébként nagyon erős minden szempontból a pilot, mind sztoriban, mind látványban, karakterek, hangulat, zene… csak iszonyú beteg, és lehet, hogy betegebb annál, mint amit én még be tudok fogadni. plusz rohadtul lehúzta a hangulatom.

(zárójelben megjegyezném, hogy a szolid nem egyenlő a soliddal. már ha jól értem, hogy mit akartál kifejezni a pontszámnál.)

CyClotroniC - 2013. 01. 17. 22:01

Nem a “szerény, visszahúzódóra” gondoltam, szerintem a köznyelv használja ezt simán a “szilárd, megbízható, stabil” jelentésében is, ha esetleg ez zavaró, átírhatom stabilra, ezen ne múljon :P

m76 - 2013. 01. 17. 22:24

Szerintem a köznyelv nem használja, max ha az angol köznyelvre gondolsz :-D

Amúgy meg ez a legnagyobb mindfuck és a legérdekesebb összeesküvés már évek óta a tv-ben. Innentől már csak attól félek, hogy esetleg e folytatás ne okozzon csalódást. Nehogy a dark-ot összetévesszék az awkward-al, mert előbbi remek, utóbbit gyűlölöm.

cyborgwings - 2013. 01. 17. 22:31

magyarul tényleg nem azt jelenti. ezért írtam. :) nekem mindegy, csak piszkálta kicsit a szemem. szerencsére nem *úgy*…

pod - 2013. 01. 17. 22:53

Ha tudja tartani ezt a szintet, én még a Fades-kaszát is megbocsájtom az angoloknak, annyira el vagyok ájulva tőle. :)

blin - 2013. 01. 17. 23:25

Megnéztem, érdekesen indul, felvet egy csomó kérdést és ez tetszik. Kíváncsi vagyok mennyire lesz gyógyszer-összeesküvéses a sztori, meg ugye hogy ki a f*** ez a dzsesszikahájd.
Szegény szemes srácot sajnálom, most akkor kikanalazták neki vagy szétnyomták vagy mivan? Bár az eredményt tekintve igazából lényegtelen, viszont az a jelenet kicsit elnagyoltnak tűnt, én vártam, hogy oda bedobnak még valami hátborzongatót is. :)
Az meg engem kifejezetten irritál, hogy olyanokat bántanak, akik nem tudnak válaszolni a kérdésre, de azt is el tudom képzelni, hogy jön majd egy csavar és akkor kiderül hogy ezek voltak a csúnya emberek és valójában a két unszimpi csávó meg a jó, akiket valami nagy sérelem ért, stb. Vagy a legjobb az lenne, ha ennél váratlanabbat tudnának húzni.
A sorozat részemről maradós, még 1-2 részre biztosan.

Cay - 2013. 01. 17. 23:26

Hm, jónak hangzik…
Köszi a pilot kritikát!

(És amúgy van amikor a solid szolidat jelent. Csak mondom :)

CyClotroniC - 2013. 01. 17. 23:44

Szerintem ugorjunk túl a nyelvtanon, inkább maradjunk a pilotnál, ráadásul úgyis lecseréltem már, ezen ne múljon. Azzal meg sosem volt baj, ha valaki ilyenre rámutat, szóval tényleg ne ragadjunk le itt.

paranoid android - 2013. 01. 18. 00:50

Kellett már egy ilyen mindfuck, mindenképpen maradok. A fényképezés valami eszméletlen szép. A képregény is jól néz ki, bírnám ha kiadnák és el lehetne olvasni. Csak ne jöjjön senki kikanalazni a szemem utána.
A kritika jól összefoglalja a pilot bonyolult hangulatvilágát, de azzal a kétszer is használt szófordulattal, hogy “képregényszerűen könnyed” vitatkoznék. Inkább képregényesen “over-the-top”, “túlrajzolt”. Bár ezek sem az igaziak. Nem különösebben volt benne szerintem könnyedség, hacsak nem a humort értjük ez alatt. (Meg alapvetően helytelen prekoncepció a képregény gyerekes mivolta. Nemrég újra elkezdtem képregényeket olvasni, és a tipikus Marvel-DC szuperhősös vonal mellett pár nagyon komoly és beteg képregény is megfordult a kezemben. Nekem inkább azoknak a hangulatát idézte.)

vova666 - 2013. 01. 18. 00:59

Azért a Black Mirror-t nem veri. Az mindent visz. Szerintem.

CyClotroniC - 2013. 01. 18. 01:08

A képregényes lehet, hogy nem a legmegfelelőbb, rajzfilmeset kellett volna írnom talán. Vagy a kettőt együtt, nem tudom.

Főleg a két bérgyilkosnál érezni azt, hogy kegyetlenek, ijesztőek, de mégis van bennük egyfajta lazaság. Pl a rockabilly zenész kölyökre hasonlító srác a mézes-mázos, nyugodt mosolyával. Ez az a faktor, amitől egyszerre könnyedebb is lesz a fogyasztása, ugyanakkor ha belegondolsz sokkoló is, hogy valaki ilyen könnyedén veszi azokat, amiket elkövet. Annyira azért nem tolták bele a humort, mint a Misfits vagy a The Fades esetében, illetve ha az utolsó idézetet vesszük, amit egy interjúban olvastam, akkor valószínűleg a pilot után a “könnyedség” végérvényesen eltűnik majd, de számomra egyelőre azért ott volt.

Nálam a képregényrajzok stílusa egy nagy kedvencet, a Neil Gaiman féle Sandman sorozat cover artjait idézte, főleg a 4, illetve 10 kötetes kiadásokban találhatókat.

paranoid android - 2013. 01. 18. 01:53

Ó, értem, akkor ezzel a realizmustól való elrugaszkodottságára céloztál inkább, mintsem egy fesztelen hangulatra. Illetve az erőszak befogadásának megkönnyítésére ezáltal.

jky - 2013. 01. 18. 12:34

DAFUQ did i just see? :D

Nekem bejött, tényleg kellett már egy ilyen mindfuck téma, amin lehet agyalni, hogy akkor most mi és hogyan…. Remélem, hogy azért lesz még ez bonyolítva, illetve továbbra is érdekes és feszült marad és nem egyszerűsödik le annyira. Az összeesküvéses téma tetszik, a képi világ nagyon jó, a zene is nagyon passzol (1-2 jelenetet kivéve). Volt benne pár uncsibb jelenet, pár percnyit talán lehetett volna vágni belőle, de egyébként eléggé rendben volt, pedig én nem vagyok oda az angol sorozatokért. Maradok, főleg ha tényleg csak 6 rész, csak ne csesszék el!

SPOILER
A félszemű lelőtte a kanalas csókát, remélem túléli, mert baromi jó karakter, igazi hidegvérű, csendes gyilkos figura. A társa már nem annyira jó szerintem, de elmegy. A végén DzsesszikaHájd érkezése kiszámítható volt, és elsőre nem is volt túl szimpi a megjelenése. No majd kiderül.
SPOILER Vége

Amúgy az oldalsávban a tetején rossz a link, a szerkesztésre mutat, nem az írásra!

jky - 2013. 01. 18. 12:42

Ja a képi világról még annyit, hogy nagyon jók a színek, de a fényképezésről pár jelentnél Kubrick mester ugrott be (folyosó, nagy terem, oldalról követő kamera), ezért ez különösen tetszett :)

aDan - 2013. 01. 18. 15:14

Az eleje valami überbrutál.

Korum - 2013. 01. 18. 16:14

“A végén DzsesszikaHájd érkezése kiszámítható volt”
Én mondjuk azt hittem tovább húzzák Jessica keresését, és a gyerek találta meg őket… szóval annyira nem volt kiszámítható :)

sherlock20 - 2013. 01. 18. 16:45

Huhuhúú, jó ez nagyon! :D Már hiányzott valami ilyesmi sötét hangulatú dolog. Remélem a folytatás is hasonlóan jó lesz

ungabunga - 2013. 01. 18. 18:58

On:
Érdekesnek tűnt, de számomra annyira nem kiemelkedő. Persze nézős:)

Off:
Restless, Privates, Spies of Warsaw és a Ripper Street is eléggé fogyasztható az ideiek közül.

Persze nem Luther/Sherlock egyik se, de elég jók.

Év végéről meg a some girls volt az egyik legkellemesebb meglepetés.

Santiago - 2013. 01. 19. 02:28

huha :) ez tényleg nagyon jó volt . rég kerültem valaminek ennyire a hatása alá . ez jó,ezt nézni kell :) a két bérgyilkos nagyon creepy. Curtis vagyis Ian a Misfits leggyengébb színészének tartottam viszont itt nagyon jól játszott.Wilson Wilson ő jó karakter nagyon.Hol van már a második rész ? :D

Jacques - 2013. 01. 19. 15:06

Az első 20 perc annyira gyér lett, hogy csak harmadszorra sikerült végignéznem. De így a végére érve egyre érdekesebb lett. Figyelemmel fogom követni a sorozatot, annak ellenére hogy angol. Ezen is erősen érezni a brit mivoltát, nemhiába nem tudtam megszeretni se a misfits-et, se a skins-t. Bár az utóbbit is csak Kaya Scodelario miatt néztem. :P

Nekem a két bérgyilkos nagyon nem tetszett, a nyurgább kajak, mintha a Made in Hungáriából lépett volna elő, mint Fenyő Miklós imitátor. A másiknak is kb. annyira van bérgyilkos feje, mint egy jóllakott óvodásnak. :D A többi karakter hihető, még a kissrácot nem tudom hova tenni, de majd kialakul a következő epizódokból.

CyClotroniC - 2013. 01. 19. 16:44

Jacques: Szerintem a bérgyilkosok atipikussága kifejezetten a feszültséget fokozza… Ha most bement volna két Smith ügynök öltönyben vagy bőrdzsekiben és hangtompítós pisztollyal lerendezik a helyet, az hihetetlenül szürke és uncsi lett volna.

montanosz - 2013. 01. 19. 18:01

ez nagyon ott lett a szeren, sőt elosztottam az élvezet miatt 3 adagra)))

kulup - 2013. 01. 19. 18:29

Tudja valaki, hogy miért volt szélesvásznú ?

lappa - 2013. 01. 19. 20:42

OFF

@ungabunga: hohó, ezek szerint nem csak nekem jött be a Privates. :)

CyClotroniC - 2013. 01. 19. 21:18

kulup: Mostanában egyre több brit sorozatot forgatnak ilyen formátumban… 3-4 ilyet is láttam az elmúlt félévben, legutóbb a Secret State-et. Én csak örültem neki :)

kulup - 2013. 01. 19. 22:58

CyClotroniC : miért, moziban nézted ? :-)

CyClotroniC - 2013. 01. 20. 00:00

Nem, de szerintem érdekesebbek a szélesvásznú képkompozíciók alapvetően. Egyszerűen abban az arányban érdekesebben lehet játszani a térrel. Nem tudnám megmagyarázni, hogy miért érzem így, lehet, hogy teljesen szubjektív, de szerintem sokat ad hozzá, hogy széltében nagyobb a tér.

Road Lee - 2013. 01. 21. 13:59

Szerintem is marha jó volt – méltó utódja a szerintem méltatlanul elkaszált Fades-nek.
:sör:

Remélem, a következő részre sem esnek szét…

Coimbra - 2013. 01. 22. 14:31

Feliratok.hu-n láttam az angol feliratot, és hogy fordítót keres, gondoltam, ez biztos valami új dolog lehet, imdb check, aztán végül is belenéztem.Kb. életem leghosszabb sorozatnézéssel eltöltött órája volt, az eleje annyira homályos és nyomasztó volt, hogy legszívesebben kinyomtam volna, aztán belejöttek ők is meg én is.Szerintem van benne potenciál, habár sose álltak hozzám közel az ilyen próféciás, jövőjóslós fantasy cuccok, vagy mi akar ez lenni.

superpityu - 2013. 01. 22. 20:48

igazából nem tudom hova, tenni nem volt rossz, főleg a végére, de jónak se nevezném.
engem leginkább a a tavalyi drive-ra emlékeztet, (a nyomasztó hangulat, a minimalista stílus, és a főszereplők sem túl szószátyárok) ami ugyancsak nem lopta be magát a szívembe. nem tudom mihez kezdek vele, a következő részt még megvárom.

fm! - 2013. 01. 23. 22:06

Számomra ez nézhetetlen/értékelhetetlen… Ezmiez? -1/10

GoloM - 2013. 01. 26. 03:32

Számomra ez a “túl beteg” kategóriába esett, úgyhogy nálam nem lesz nézős sorozat.

Seth - 2013. 01. 26. 13:06

Jessica féle fojtogatás + gázpalack = No Country for Old Men kacsintás?

CyClotroniC - 2013. 01. 26. 13:15

Mindkettőről eszembe jutott, sőt nekem a tollas nyakonszúrós utcai jelenet is azt a nyugodtságot idézte, amivel Anton odalépett az útszéli fickóhoz még. Meg hát itt is vannak szép, elnyújtott nagytotálok, de azt már belemagyarázásnak érezném. Valami rokonságot azért éreztem én is, nem véletlenül írtam feljebb is a kritikában ezt a címet.

laciszabi - 2013. 01. 27. 15:20

Nagyon bejött,tényleg kicsit elvont és beteg.
Maradok és remélem h nem csökken a színvonal.

NikoXXX - 2013. 01. 28. 18:34

2 resz utan megvettek kilora,ez uberbrutalisan komolyan nagyon faxa sorozat :D
A zeneket imadom,ahogy kezdodik es neha-neha bejon az a komediaba valo egyszeru kicsi kutya tarka szeru ritmus… plusz olyan felsziget afterparty toltesu zene van,tetszik.
A kepivilag a szinek sarga,piros,narancs,zold,lila… utnek,szep vilagosak a szinek mig a sorozat fekete es dramai,nincsenek emberek a sorozatban amolyan postap jellegu.
Virusos scifi,tetszik,ez kell nekem,6 resz keves lessz neki kell a folytatas.
10/10 egybol a nezos dolgok legelejere kerult,az ilyen eszement mindfuck,beteg wtf dolgokat imadom,amolyan horror-akcio-komedia turmix egy virussal es egy idiotaval aki a miniszternek dolgozik es egyet felrekur es mindenki ezert basztatja.
Orosz influenza,neven nevezi a gyartott betegsegeket :D utalasok vannak benne a valosagra.
Jessica Hyde-ot meg birom,es ott a rozsaszin Mi5-os vagy Cia-s vagy tudom is en ki…
Lesznek meg bajok hogy megszerezzek az utopa 2.0-at a kiscsajtol :D

El-ahrairah - 2013. 01. 29. 13:21

Hát…
Megnéztem az első részt de majdnem bealudtam rajta. Az alapsztori valamennyire talán érdekes lenne, de rettenetesen vontatottan van előadva és tömve már sokszor látott klisékkel. (Őrült halott próféta, gonoszeltussolószervezet, gonoszeltussolószervezet szociopata viccesügynökei, bátor de hátrányoshelyzetű kisgyerek, konteós idióta akinek csak igaza lesz stb…)

Nem értem erre miért mondja bárki, hogy mindfuck. A mindfuck (szvsz) az, ha egy batmutatott sztori nehezen/többféleképpen értelmezhető. Attól nem lesz valami mindfuck, hogy semmit nem tudunk meg semmiről.

A fényképezés meg a hangulat meglenne, de karakterek és sztori nélkül ez baromi kevés…

winnie - 2013. 01. 29. 13:23

“A mindfuck (szvsz) az, ha egy batmutatott sztori nehezen/többféleképpen értelmezhető.”

vagy akkor, ha csak nézel, hogy “miva?”

El-ahrairah - 2013. 01. 29. 13:50

“vagy akkor, ha csak nézel, hogy “miva?””

Ezt akartam lefedni a nehezen értelmezhetővel :)

Mindenesetre nekem itt ilyesmi nem volt, szvsz minden fordulat kiszámítható volt, egyszerűen nem tudunk elég háttérinformációt a világról ahhoz, hogy beleillesszük őket.

jky - 2013. 01. 29. 14:09

Tényleg nem az a tipikus mindfuck, mint elsőre tűnt, csak egy nagyon jó, rejtélyes, szövevényes történet, különleges látványvilággal és hangulattal. De nekem nagyon tetszik, várom a következő részt.

CyClotroniC - 2013. 01. 29. 15:00

Egyébként nálam az pont a sorozat előnye, hogy egyelőre minden magyarázható realisztikusan is. Persze lehet, hogy kellenek a gondolatmenetbe fikciós túlzások (de hát azoktól igen kevés film/sorozat mentes csak), viszont mellőzik a természetfelettit egyelőre. Mondjuk ez erősen ízlés kérdése, de én a földhözragadtabb misztikumot jobban bírom.

pod - 2013. 01. 30. 12:33

Nagyon örülök, hogy a kicsit leült második rész után most talán a a pilotot is verő harmadikat láthattam.

Ezután nem tudom mi lesz gyilkos fronton, az egyik megerősítetten halott, a másik most meg teljesen beroggyant.

pod - 2013. 01. 30. 12:39

Ja, és pacsi, amiért a nice Scot megmaradt állandónak(még), valamiért azt hittem, csak a pilotban lesz.

CyClotroniC - 2013. 01. 30. 19:46

Csak jelzem, hogy ma nem volt időm Utopiázni, de holnapra megnézem és meg is írom az epizódról a kritikát, szóval marad heti cikkes a sorozat, de most csúszunk egy kicsit.

Coimbra - 2013. 01. 30. 22:58

Én már ezt nem tudom követni, egyre érthetetlenebb és zavaros.Erre még rátesz a lapáttal a folyamatosan beteg zene, a suttogások a háttérben, pedig szinte az egész sorozat nappal a világosban játszódik, ilyen hangok pedig a sötét horrorokban szoktak lenni.Azért még maradok, Becky miatt, meg mert érdekel, mit hoznak ki belőle.Inkább nem kérdezgetek, mert szerintem úgyse tudjuk rájuk a választ.

todie - 2013. 01. 31. 08:14

Coimbra: melyik resze erthetetlen? nekem pont az a meglepetes a sorozatban, hogy mennyi mindenre milyen gyorsan valaszt kapunk.

jky - 2013. 01. 31. 17:43

Na nekem ez tetszett eddig a legkevésbé, pont azért mert szerintem kicsit leült. Mármint volt cselekmény, haladt is, de olyan “darabos” volt az egész, lehet, hogy csak azért, mert szétszakadoztak a szálak… A fényképezésnél már néha egy kicsit átesnek a ló túloldalára: pl. most az erdős résznél már inkább zavaró volt.

Viszont a nyitójelet rohadt beteg volt :) A zenéért pedig továbbra is odavagyok, ahogy minden hanghatásért, suttogásért stb.

Akkor most Jessica Hyde nem is Jessica Hyde? Vagy miért kérdezte meg a végén a dagi gyilkos tőle? És miért nem ölte meg? Eddig mindenki megölt, nem volt szemtanú. A múltkori Becky-s telefonálásra sem volt semmi utalás most, nem?

Korum - 2013. 01. 31. 20:37

“Akkor most Jessica Hyde nem is Jessica Hyde? Vagy miért kérdezte meg a végén a dagi gyilkos tőle?”
Nekem az jött le, hogy a dagi kezd átkattanni (másképp mint eddig volt) és nem akar fölöslegesen gyilkolászni (az iskolában az utolsó gyilkosság előtt már elég sokáig gondolkodott, és utólag is valami nem passzolt neki azzal, hogy gyerekeket öl… valahol a tudatalattijában egyelőre). Egyszerűen úgy vette, hogy JH egy mezei polgár, megkérdezte tőle a standard kérdését, és elment – hogy ne kelljen megölnie, nem akarta tudatosítani, hogy ő JH.

De ez csak egy elmélet :)

CyClotroniC - 2013. 01. 31. 20:45

Én úgy értelmeztem, hogy egyszerűen a csaj cipőjében találta magát, vagy fordítva, mindegy is. Sorstársa lett. Egyik se tud sokat a múltjáról, mindkettő kötődik a szerzőhöz. Amikor Jessica azt felelte neki, hogy azért kereste a képregényt, mert hátha többet tud meg az apjáról, akkor életben hagyta. A kérdés feltevése szerintem csak a hatás miatt volt, mintha sosem látta volna ott a lányt, egyszerűen csak elsétált.

NikoXXX - 2013. 01. 31. 23:31

3 resz utan imadom es ez a legjobb sorozat amit nezek.
A zene bamulatosan jo,ezekre szoktam bulizni es ezek a kedvenc zeneim :D plussz a hangok is bejonnek,vagyis ugy ahogy van az audio resze csodalatos.
A kepi resze is,eros elenk impresszionista stilusu kepek,eros latvany,scifi fenykepezes :D
Imadom.
A story a zene utan a masodik ami legjobban bejon Jessica Hyde :D a dagi (brutalisan elethu sorozatgyilkos-ilyen a valosagban is).
Szerintem most ertunk el a szalak osszekuszalasanak a csucsara es ezutan jonnek a valaszok,de ez telleg 6 reszes lessz?

10/10 ez keszulok kivagni a zenet es betenni csengohangnak :D azt fogjak hinni hogy Felszigetes dj-tol szarmazik :D

CyClotroniC - 2013. 02. 01. 01:21

Szerintem most pont hogy szinte mindent tudunk, én inkább egy csavart, meglepetést vagy Rabbit felfedését várnám a következő résztől. Bár lehet, hogy az még korai, de most jó sok mindent vágunk éppen szerintem.

Amúgy tényleg csak 6 rész… Folytatásról inkább nem mondom semmit, mert minisorozatnak olvastam több helyen, de a Ripper Street-et és a Top Boy-t is korábban, és azokat is visszahívták második évadra. Ami fix, hogy a szezon közepén vagyunk.

jky - 2013. 02. 01. 10:38

Kár, hogy csak 6 rész, bár lehet, hogy nem lesz több ebben a sztoriban. De azért lehetne második évad, akár egy új történettel, de hasonló látvánnyal, zenével, hangulattal. Na majd kiderül, csak a maradék 3 részt ne csesszék el.

Vajon lesz belőle amcsi remake? :D

pod - 2013. 02. 01. 10:43

@jky “A fényképezésnél már néha egy kicsit átesnek a ló túloldalára”

Nekem a lensflare volt most sok, hagyják inkább, anélkül is épp elég elvont.
http://www.youtube.com/watch?v=w-cJblHTF18

jky - 2013. 02. 01. 10:48

Jaja, tényleg elég “JJ Abrams”-es volt :D

CyClotroniC - 2013. 02. 01. 13:13

Pedig minden epizódhoz próbálok olyan képeket válogatni, amik jól jellemezték az adott rész keretét. Ha a mostani írásba a lens flaresek kerültek ki. Nekem bejött, és szerintem nem zökkenti ki a nézőt, a hangulathoz ad inkább hozzá.

Coimbra - 2013. 02. 01. 19:43

todie: kb. az alattad feltett kérdések fogalmazódtak meg bennem is, de valahogy nem akarom ilyen egyszerűen lezárni, hogy azért nem ölte meg Jessicát, mert kezd bekattanni.Meg felhozták az előző részben Becky telefonálását, amiből ebben a részben nem sokat tudtunk meg.Illetve nekem a másik szál, annak az öltönyös, prostizó csókának a szerepe teljesen lényegtelen, itt ha jól tudom szinte szó se volt róla, hogy mi akar lenni.A vakcinás.

evergreen976 - 2013. 02. 04. 00:56

Nem semmi a sorozat. Ez az ami kell nekem. Még csak az elsőn vagyok túl és nagyon tetszik.
10/8 simán.

Dinazsolti - 2013. 02. 06. 12:36

Én mondjuk 20 perc után kaszáltam. Se a karakterek, se semmi, pedig minden brit sorozatra ráugrok.

jky - 2013. 02. 06. 19:47

No ez a negyedik rész megint érdekes volt, derültek ki dolgok, meg kavargattak is. Pedig az eleje-közepe felé úgy éreztem, leül, de a végére azért beindult.

Alice-t nem csípem, engem idegesített a nyávogása :S A végén viszont durva volt, bár sejteni lehetett. Becky megint telefonált, de hogy kinek, az megint nem derült ki.

A pilotról azt mondták, hogy az 10-es skálán kettes, már ami a történetet illeti, ahhoz képest 2 rész van vissza és nem érzem, hogy eddig olyan grandiózus dolgokat mutattak volna be. Ehhez kelleni fog a második évad, de ha tényleg igaz a skálás állítás, akkor még talán a harmadik évad is.

Viszont nálam a pilot és még a második rész is annyira erős volt, hogy azt sem a harmadik, sem a negyedik nem tudta elérni, és akárhogy is nézzük, ez nem szerencsés. Persze nagyon jó még mindig, de valahogy nem érzem azt az erőt benne, mint az első kettőben.

LaCRossE - 2013. 02. 07. 12:35

1×04-ről is lesz írás, igaz?

CyClotroniC - 2013. 02. 07. 12:48

Lesz írás.

jky: Szerintem durvaságra, darkosságra mondták. Persze ilyenkor túloznak is, de nem hiszem, hogy feltétlenül úgy értették, hogy ami a néző előtt is megjelenik, bár abból azért a 3-as rész nyitása verte a pilotot. Lehet, hogy csak arra gondoltak, hogy milyen méreteket ölt majd az egész, és hát amiket most pedzegettek, azok azért nem kispályás genyaságok.

pod - 2013. 02. 13. 10:31

Annyira rossz, mikor egy sorozat feldob egy csomó kérdőjelet, és én magamban elkezdem gyártani a komplikáltnál komplikáltabb magyarázatokat,
aztán a végefelé kezdik bedobni a lehető legegyszerűbb válaszokat…

jky - 2013. 02. 13. 18:35

Na ez az 5. rész elég jó volt :)

Arby és Jessica tesók. Kiderült mi ez a vakcina. Becky gyógyszerezi magát. Elég szépen haladtunk most. A manuscript még mindig nem állt össze, de a következő részben mindennek ki kell derülnie.

A vége elég durva volt. Várom a hatost! :)

jky - 2013. 02. 13. 18:36

Ja és Jessica álma elég durva volt, ilyen képi világú/hangulatú 2. évad jöhetne valami misztikus thriller/horror témával :)

Lemoni - 2013. 02. 13. 19:00

Sokszor annyira belemerülök a színekbe, a képi világba és a zenébe, hogy csak annyit veszek észre, már megint vége az epizódnak. Jó a sztori, a karakterek is, mégis az atmoszféra fogott meg a legjobban. Nagyon várom a finálét, ami sajnos a végét is jelenti egyben.

FullLotus - 2013. 02. 14. 21:41

Óriási! Imádom!

Bertollnok - 2013. 02. 14. 22:13

Kiváló epizód volt ismét. Megkockáztatom a 9/10-et.
És bizony égető problémákat feszegetett. Valamelyest még egyet is tudok érteni ezzel a sterilizációs manőverrel.

Barbár “megoldás”, ez tény. De végül vajon milyen globális katasztrófához fog vezetni a legkártékonyabb, legpusztítóbb állatfaj brutális túlnépesedése?

Várom is, meg nem is a jövő heti adagot. Keserédes lezárás lesz, tudván, hogy nem lesz több. :)

Coimbra - 2013. 02. 14. 23:01

Wilsonnak mi baja volt a végén?Miért lenne Jessica és Psycho testvérek?Nagyon-nagyon zavar, hogy tucatnyi embert megölt, hogy megtalálja Hyde-ot, most meg nagy haverok lettek.

Ann - 2013. 02. 15. 22:14

Coimbra: pont emiatt van nagy hatása, hogy ők “tesók” lettek :D Hát nem tudom én se, hogy igaz e ez a tény de eléggé hozzáillene a sztorihoz.

És ez a rész (1×05) egyszerűen mesteri volt, abban is, ahogy elérték azt, hogy a néző is filozofiáljon a dolgokon és állást foglaljon.

Hát az évad utolsó előtti részéből ítélve lesz 2. évad. (Legyen igazam!) Túlon túl sok kérdést hagyott maga után ez a rész, amit 1 epizódban nem tudnak megválaszolni.

lappa - 2013. 02. 16. 16:38

Azt honnan veszitek ilyen biztosra, hogy nem lesz második évad? Egyelőre nincs hír sem kaszáról, sem arról, hogy egyévados mininek kezelnék, ráadásul a nézettsége sem vészes.

NikoXXX - 2013. 02. 16. 20:59

Imadom es egyetertek az emberek sterilizaciojaval :D
Meg sok evadot es sok Jessica Hyde-ot :D,Saddam csavo meg elje tul :D

Yamagato - 2013. 02. 17. 23:17

Uhh ütős volt ez az 01×05….
Most hogy kiderült a terv, már tényleg nem egyértelmű, hogy ki a jó, ki rossz és mi lenne a jó megoldás…
A Janus bevetése logikus, viszont amit mr. Nyúlék elkövettek, az megtorlást érdemelne.
Dugdale meg… annyira szépen és logikusan végig lett vezetve, hogy jutott idáig, állt be a Network csatlósai közé…
Fogalmam sincs, hogy mit hoz az utolsó rész, tényleg ebből még bármi kisülhet, mindenesetre biztos, hogy 10/10-es lesz! :D

LaCRossE - 2013. 02. 20. 13:28

HÁT B*ZDMEG! Ez ütött!
Remélem, hogy lesz 2. évad.

Ingorion - 2013. 02. 20. 15:51

“I’ll miss you, twat.”

Valahogy így kell ütős évad (és remélem, hogy nem sorozat) finálét csinálni. Csűrték-csavarták, hogy aztán a végén még jól pofán is verjenek – habár lehetett rá számítani, hogy tartogatnak még valamit.

Mindent összevetve erre a hat részre bizony jár a 9/10.

CyClotroniC - 2013. 02. 20. 18:08

A finálé nekem is baromira bejött… A Keyser Soze húzás is megvillant, arra csak fél pontot adok magamnak, mert két tippem is volt, és az egyik be is jött (a másik Wilson, ne kérdezzétek, hogy miért) :D

Meg hát Jessica jelentősége is levágható volt onnantól, hogy a greatest achievement először elhangzott, így sem lepett meg, viszont az orosz kurva nagyon durván váratlanul ért, így talán az volt nekem a finálé fordulata, mert arra tényleg nem számítottam.

Összességében nekem 9/10 a finálé és a szezon is, még ha nem is jelenti az utóbbi osztályzat az epizódok átlagát, de nem is kell neki. A kerek átgondoltság sokat ér, márpedig ezt nagyon szépen felépítették az elejétől a végéig. Azért meg külön pacsi, hogy 5 epizódon keresztül elképzelni sem tudtam, hogy ezt bárhogy is lehetne folytatni, most viszont azt mondom, hogy lenne benne fantázia, bár akkor se lehet egy szavunk se, ha ez volt az egész vége.

jky - 2013. 02. 20. 19:01

1-2 helyen kicsit erőltetettnek tűnt a csavar (orosz nő, meg raktár előtt még elfogták őket), de aztán szépen összeálltak a dolgok. Ütős kis finálé volt, a végső csavarok ott voltak a szeren! A fényképezés is ismét csak kitűnő volt, volt egy pár gyönyörű felvétel/beállítás.

Kelleni fog az a második évad gyerekek! Még ott van Arby, akiről most semmi nem volt, Jessica további sorsa, Becky betegsége és az, hogy elszökött… És a történet is Jessica miatt továbbvihető, jó lenne, ha erre még rá tudnának tenni 1-2 lapáttal.

Nagyon remélem, hogy lesz folytatás, a zenéje meg valami isteni, ha meghallom, fülig ér a szám ;D

Lemoni - 2013. 02. 20. 20:14

Mindig Jessicát keresték, de megölni nem akarták, így várható volt, ami a fináléban történt. Több szálat nyitva hagytak, ezért tessék csak szépen folytatni, mert ezt nem lehet ennyiben hagyni :)
Kijár a 9/10 a sorozatnak, ritkán sikerül ennyire jól összerakni történetet, színészeket, esztétikai élményt, hangulatot :)

sherlock20 - 2013. 02. 21. 20:48

Fú, na ez fasza volt, laza 9/10 sorozat, finálé feltette az íre a pontot.

Én se hittem volna, lehetne folytatni a sztorit, de innen ahol abbahagyták mehet lazán tovább a dolog.

Zora - 2013. 02. 23. 11:54

Nagyon tetszett!

Wisp - 2014. 01. 15. 02:11

Hú, két este alatt néztem végig, nekem is nagyon bejött :) A zenéket, képi világot, hangulatot nem dicsérem tovább, inkább azt, amire fentebb panasz jött: nekem nagyon tetszett, hogy az első két részben gyakorlatilag szisztematikusan ellőtték az összes konteós-menekülős-bujkálós klisét, és onnantól a karakterekre és a logikus történetvezetésre helyezték a hangsúlyt. Kicsit olyan volt, mint az Összeesküvés-elmélet c. film, az elején még inkább inkább kiparodizálja a témát, aztán egyre jobban megkomolyodik (de végig tartja a kissé komikus hangulatot).
A vége felé viszont becsúszott pár átgondolatlan dolog, ami azért zavart:
– Az első és legfontosabb: az örökletes terméketlenség csak nekem tűnik kicsit önellentmondónak? Biztos meg tudják csinálni, hogy csak 2.-3. generációnál jöjjenek elő a tünetek, de minek, addig is csak nő a népesség. Kicsit az volt az érzésem, hogy ezzel csak gyorsan meg akarták magyarázni, hogy miért csinálták korábban a Deelt, és nem is gondolták végig rendesen.
– Amikor leszűkítik Mr. Rabbit személyazonosságát hét gyanúsítottra, és Jessica kitalálja, hogy öljék meg mind. Ilyen könnyen elfeledkeztek a Nyúl-vágásról, mint egyetlen és megbízható ismertetőjegyről? (Azt sem értettem időközben, hogy egy ilyen marha befolyásos, fél-illegalitásban élő alak miért nem műtteti le ezt az árulkodó jelet, de így utólag lehet, hogy nem is létezett, csak az elterelés része volt)
– Ez mondjuk nem logikátlanság, inkább csak csalódtam egy kicsit: amikor az egészségügyes pasi hívta a zsarukat. Az elején biztos voltam benne, hogy ő lesz a bizonytalan, manipulálható balek, de miután rájött, hogy kb. miről lehet szó, végig próbált alátenni a konspirátoroknak, még azt is vállalta, hogy lebuktassák a felesége előtt – már tök szimpatikus volt, erre lép egy ilyet. Az érthető, hogy adott helyzetben nem akart még jobban belekeveredni, de simán el is küldhette volna a csapatot, nem kellet volna bemártania őket.
Amúgy így, hogy lesz folytatás, eléggé biztos vagyok benne, hogy az “orosz” csaj tényleg terhes volt, mikor megölte.

Sawyer - 2016. 07. 18. 16:40

Nem volt rossz, de túl jó sem. Túl elvont, nem tetszik ez a rendezés és mesélés, a karakterek sem, most, hogy a 2. évad után kaszát kapott, nem folytatom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz