login |

Fringe: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta darkspell

2013. 01. 19. 18:18 - Írta: vendegblogger

132 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Szépen lassan elfogyott a Fringe utolsó évadja is (az elejéről már olvashattatok nálunk itt és itt), és sajnos azt kell mondanom, hogy olyan nagyon nem fog hiányozni. Legalábbis az utolsó két évad alapján semmiképpen sem. Azt hiszem, most már kerek perec kijelenthetem, hogy amennyire ütősnek tűnt az előző szezon végén belengetett új irány, annyira nem sikerült végül kihasználni a jövőben rejlő lehetőségeket.

Őszintén szólva nem igazán tudtam, mit lehet majd kihozni a kvázi-posztapokaliptikus világból, de végül ez lett a legkisebb gond az egésszel. A világ – legalábbis számomra – működött, még ha volt is pár betegsége. A sztori másik fele, a “terv” azonban rém gyenge volt, és erre sajnos az egész évadot felölelő kazetta-vadászat csak még jobban rányomta a bélyegét.

Nem volt persze könnyű dolguk a készítőknek, hiszen egyszerre kellett bemutatni a jelent, azaz, hogy mi minden változott, milyen most a világ, s a múltat, azt miképp jutottunk el idáig. Ráadásul még a cselekményt is görgetni kellett előre – és egyszerűen csak elvérzett az egész.

A finálé is valami grandiózus zárásnak volt beharagozva – de hiba csúszhatott a gépezetbe, mert hozzám már csak a “zárás” része jutott el. Igaz, hogy az is tartott vagy másfél óráig, miközben csak lazán egymás után pakolt jelenetek sorát láthattuk, általában kínos nyögvenyelősséggel és egy utolsó résznek megfelelő mennyiségű műkönnyel. De legalább kiszámítható és nagyrészt unalmas volt.

A tovább után válogatott spoilerekkel fogok támadni az évadot és a finálét tekintve, szóval csak óvatosan a hajtással.

Anélkül, hogy részletesen belemennék, az Observerek eltűnése mennyire megváltoztatná a 2015 előtti történéseket is (hogy is kezdődött az egész?!), az egész “megoldás” rém gyenge lábakon állt.

September/Donald nélkül nagyjából semmi esélyük nem lett volna a sikerre, és még így is gyakorlatilag úgy oldották meg, ami akár egy sokkal egyszerűbb út is lehetett volna: csak a mágnes meg a kúp kellett volna, és kész is. De nem, persze futni kellett az extra köröket az ásványért meg a többiért, mert az úgy sokkal logikusabb. Hiszen amúgy sem volt nagy a tét, csak a hitvány emberiség sorsa. Az meg ugye…

De hogy kicsit átlendüljek pozitívba is: bejövős volt az összes áthallás, visszaemlékezés, kikacsintás. Újra láthattuk Faux-liviáékat, a másik világ sorsát, a borostyánba rögzült tehént, és… És Astrid gyönyörű nevét. Valahogy éreztem, hogy el fogják lőni, de ez akkor is megmosolyogtatott. Illetve briliánsan eltalált utalás volt a Szabadság szobor meg-nem-léte az itteni világban, ezt muszáj kiemelnem.

Összességében a finálé nagyjából olyan volt, mint az egész utolsó évad: lehetőségek sorának ígérete tele kihagyott helyzetekkel, vontatott cselekménnyel és néhány eredeti ötlettel. Olyan erős közepes. Ha vissza akarnék tekinteni, a sorozat egészéről is nagyjából ezt tudnám mondani. Erős közepes, nagy kilengésekkel mindkét oldal irányába.

Szóval, legyen nagy jóindulattal az utolsó dupla rész egy ötpertíz, miközben azt mondom: emlékezzünk a jóra. És nem bírom nem ezzel befejezni:

– It’s a beautiful name.
– What is?
– Astrid.

132 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2013. 01. 19. 18:22

mivel többen jelezték egymástól függetlenül a kritikát, természetesen, ha kapunk még, azok is kikerülnek. meg egyébként is szívesen rakunk ki véleményeket, kiváltképp, ha valaki mondjuk nem ért egyet a fentiekkel.

sőt, ha kapunk amolyan sorozatajánlót, spoilermentes kritikát is az egész szériáról, ami a fringe-et nem ismerőknek szól (mindig meglep, hogy hány scifirajongó nem is tud a létezéséről itthon), akkor idővel annak is helye lesz az oldalon.

(mindezt csak azért írom, mert én biztosan nem tudok ilyeneket írni. talán majd, ha 5 év múlva végre ledarálom:)

tutikus1234 - 2013. 01. 19. 18:32

Nekem az egész utolsó évad nem jött be annyira,sőt talán már a negyedik évad elejétől már nekem csak nyűglödés volt az írók részéről, de a lezárás tetszett. A záró jelenet emlékeztett a Lost 6.évad nyitányára. És a végén Peter megkapja levélben a fehér tulipánt.

Bazsi - 2013. 01. 19. 18:34

Az botladozó 5. évad és a kevésbé tetsző befejezés ellenére nagyon fog hiányozni nekem a Fringe, máig nem tudom elfelejteni azt a faantasztikus érzést, amit a korai évadok nézése közben éreztem.

seven - 2013. 01. 19. 18:35

azt azért ne feledjük, hogy nem arról szólt a finálé hogy kiirtsák az observereket. Ők, feltehetően még mindig léteznek valamilyen formában, hisz az egyetlen egy dolog ami változott, az az hogy az eredeti tervek helyett michaelt vették referenciának, ergo egyszerre lehetnek érzelmeik és szuperintelligensek.

amúgy az 5. évad nekem se tetszett annyira, de a lezárás nagyon jó volt. főleg amikor a korábbi évados fringe eseményeket viszontláthatjuk akciózás közben:)

istvan - 2013. 01. 19. 18:42

SPOILER is lesz benne:

Az utolsó jelenet hogy jött össze? Nem igazán értem… sikerült minden, tehát az observerek nem jöttek vissza, vagyis September nem vonta el Walternate figyelmét (September nem is létezik, mert máshogy alakult a jövő!), azaz meggyógyította Petert a másik oldalon. Ha még életbe is maradt végig, akkor se lehet gyermeke az itteni oldalon a szőke Olíviával, pláne nem lánya.

Én nagyon vártam volna egy olyan jelenetet, hogy kiderül, hogy teljesen másképp alakult minden, és Etta még sem él (mert meg sem született), stb. Esetleg bevált valamelyik korábbi világrengető terv – amit ugyebár nem tudtak megakadályozni, hiszen nem volt September…

Emellett Walter történetének is teljesen meg kellett volna változnia: elvesztette a fiát, de nem úgy, ahogy eddig, lehet, hogy be se került az elmegyógyintézetbe, vagy ha bekerült, akkor csak Olívia hozza ki stb.

5-10 percbe belefért volna legalább egy csavar a végére a – szerintem – teljes logikátlanság helyett.

Ja, és akkor az Observerek az érzelmeknek köszönhetően miért is nem jöttek vissza? Az oké, hogy nem kezdik átvenni a hatalmat stb. de attól még életben akarnak maradni gondolom… és bár más Observerek vannak – nem fejlesztették ki azokat a bizonyosokat (pl. a 12-t), de vannak…

Sulo - 2013. 01. 19. 18:43

nekem hiányozni fog, a legnagyobb öröm egy lehetséges lezárás variációnak az lenne ha erre is tolnának egy mozifilmet mint anno a X-aktáknak.

Tomi - 2013. 01. 19. 18:49

Nekem is hiányozni fog a Fringe, de az első 3 évados fringe. A kedvencem a 3-adik volt, amikor a két univerzummal foglalkoztak. A 4. új idővonala egyáltalán nem volt jó húzás. az 5-ről meg ne is beszéljünk.

adhie - 2013. 01. 19. 18:58

istvan:
” szerintem – teljes logikátlanság helyett.”

Erről van szó! Ez a “megoldás” ez sehogy nem okozhatta azt, amit akartak… Semmi logika nincsen benne… Amilyen jó volt az első pár évad (kivéve a filler részek) olyan gyengére sikerült ez az utolsó. Jó is hogy nem lesz több, bár így sem tudták lezárni a sztorit anélkül, hogy a sorozat tekintélye ne süllyedt volna le nálam:(

PapaLaci - 2013. 01. 19. 19:08

“logikatlan”

semmi mas problemam nincs a sorozattal csak az hogy a sok ide oda utazas, univerzumok stb. kifogtak az alkotok IQjan es a vegen ez let

Neha a keveseb tobb.

Fringet igy egeszben a vegevel egyut 7.5/10 ertekelem mert azert voltak jo otletek, reszek, jelenetek.

Majd ha egyszer az oszes evad meglesz magyarul (RTL-nel ez kb. 2020at jelent) akkor tutira ujranezem.

leila - 2013. 01. 19. 19:12

Bocsánat az ismétlésért, de nekem ezt jelenti a Fringe:

http://www.sorozatjunkie.hu/2010/04/02/fringe-80-as-evek-style/

A meghökkentést, a három évadon át zajló kellemes heti borzongást, amit sajnos az utolsó két évad csak nyomokban volt képes elérni.

Nem tudtak mit kezdeni Peter eltűnésével a harmadik évad végén, onnantól csak a bukdácsolás ment egy-két kivételtől eltekintve, hosszú filler ívekkel (Peterből observer lett, Peter a helyét keresi a 4. évadban, stb.)

A legizgalmasabb mindig a másik világ feltérképezése volt, ott is történtek Fringe esetek, kár, hogy kukázták az egészet és az évadzáró kellemes meglepetése is az volt, amikor oda benéztek.

Tuonela - 2013. 01. 19. 19:14

Szerintem szép volt a finálé, de nem jó.

Ugyanaz a problémám, mint fentebb sokaknak: ha nem így alakul az Observerek sorsa, akkor nem jön vissza a 12-es küldöttség, és nem zavarja meg Walternate-et Peter meggyógyításában.

Arra előre fogadni mertem volna, hogy a parkban Ettával játszós jelenettel lesz vége…
De nekem logikusabb megoldás lett volna, ha a “reset” után mindez az alternatív univerzumban történik a “másik” Oliviával, hiszen Peter ekkor ott nő fel, és ott születik Etta. De ezt a magyarázatot a végén a fehér tulipán eltolta.

seven - 2013. 01. 19. 20:06

a 12-es küldöttséget akkor is kiküldhetik, ha nem akarnak inváziózni… ők maguk se tudták hosszú ideig mit a küldetésük igazi célja (ezt december is elmondta), simán elképzelhető hogy az átrendezett idővonalon tényleg csak azért mennek vissza az iődben hogy megfigyeljenek.

atg - 2013. 01. 19. 20:09

Számomra egy gyenge évad közepes fináléja volt, nagyjából a kritikában megfogalmazottak alapján. A cselekmény egy logikátlan katyvasz, az érzelmekre hatás viszont korrektül működött. 5/10

AlrightSir - 2013. 01. 19. 20:22

Az utolsó évad olyan volt, amilyen. De szerintem ez a záróepizód remek volt, érzelmileg rendesen odavágott. Imádtam, hogy a régi Fringe eseteket megint felhasználták, az Astrid-Walter-Boci jelenet szerintem az évad csúcspontja volt és a másik világba is benézhetünk. Plusz Olivia ahogy lekapcsolta az egész várost és elintézte Windmarkot az nagyon badass volt.

Összességében nagyon hiányozni fog a hibái ellenére.

Bhaal - 2013. 01. 19. 20:37

Engem is nagyon zavart ez az időutazós megoldás, mert borzalmasan felületesre sikerült, ahhoz képest, amit az első 3 évadban láthattunk tőlük. Persze nem hiába van annyi paradoxon az időutazással kapcsolatban.

Viszont ha ebből a szemszögből tekintünk a fináléra, akkor csillagos ötös, mert teljesen elfelejtettem a végére, hogy mennyire idegesített ez a logikátlanság!

És ahogy már rengetegen mondták erről a sorozatról, ez a sorozat a karakterekről szól, akik mind kaptak megfelelő lezárást és ez nálam elég.

Finálé: 8/10

És úgy ért véget minden ahogy elkezdődött: Walter egy gyerekkel átlép a kapun.

LaCRossE - 2013. 01. 19. 20:57

Mivel senki sem említette, ezért lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, hogy Bolivia így “öregebben” sokkal jobban nézett ki, mint Olivia.

Dark Wolf - 2013. 01. 19. 21:10

Nagyon elszomorít, hogy mennyire gyenge lábakon áll ez a befejezés. Mindig is közel állt a szívemhez a sorozat meg a karakterei, és az fáj a legjobban, hogy az érzelmi lezárást sem tudtam rendesen átélni, mert a terv, ami által megvalósult, ezer sebből vérzik.

Mindenesetre a szép emlékek megmaradnak, amiket a Fringe adott, és sajnálom, hogy nem láthatom többet a csapat kalandjait. Walter Bishop az egyik legjobb, legmegrendítőbb háttérsztorival rendelkező karakter, akit valaha is láttam bármiben.

A finálé legjei:
– legtorokszorítóbb jelenet: amikor Astrid megtalálja Gene-t a borostyánban és megmutatja Walternek
– a legkirályabb dolog: a régi hetiügyek rászabadítása az Observerekre :)

Zirowe - 2013. 01. 19. 21:18

A dimenziok kozti hulyules is mar gyenge volt, de Peter eltorlese/visszahozasa volt az abszolut lejtmenet, az utolso evad es a finale pedig a legalja.

Komolyan, itt is ugyanaz a hulyeseg/kavaras volt, ami a Loopert is nevetsegesse tette: nem tudjak kezelni az idoutazast (egy sik/tobb sik) es ennek a hozadekat.

Az egesz utolso evadot vmi gagyi scifi sitcomnak tudom felfogni, ami a mufajt figurazza ki hibatlanul.
De persze nem ez a helyzet, ok halal komolyan vettek magukat.

Remelem hamar elhalvanyul ennek az emleke bennem.

Ghost - 2013. 01. 19. 21:25

Az utolsó évad tényleg nem volt valami erős,de a finálé engem kárpótolt.A záróképsorok pedig nagyon szépek voltak.Vmikor biztos újradarálom,talán ha kijött már mind az 5 évadja magyarult.Az 5. évad legyen 6,5/10,de ha a finálét kéne külön pontoznom az 8/10 lenne.

winnie - 2013. 01. 19. 21:26

OFF: zirowe: pedig érdemes olvasni és/vagy hallgatni rian johnsont a looperről, mert annyira szépen le van vezetve rengeteg minden – főleg az egyik rajongói beszélgetésen győzött meg sok ágálót:) de erről a továbbiakban részemről itt: http://filmbuzi.hu/archives/2012/09/29/looper/

Annatar - 2013. 01. 19. 21:27

Nekem is a logika teljes hiánya fájt a legjobban. Hogy egy ilyen intelligens sorozat ilyen átgondolatlan lezárást kapott.

Zirowe - 2013. 01. 19. 21:28

Szoval, itt vannak ezek a szuper , racionalis lenyek, akik teleportalnak, idoben utaznak, gondolatot olvasnak, stb, de megis rem ostobak es ugy harcolnak, mint a terminatorok (allandoan csak dobaljak az embereket).
Elpusztitottak a Foldet, de inkabb visszajonnek, es hamarabb teszik tonkre a bolygot (persze ez a jovore SEMMILYEN kihatassal nincs, ahogy lattuk, tehat a 600evvel korban megkezdett pusztitas nem befolyasolt semmit,persze..).
Sehogy nem tufnak elfogni 4luzert, akil az egyik fohadiszallas pincejeben dekkolnak es buliznak, ami elotte az o bazisuk volt, ki-be jarkalnak, de persze nem buknak le.

September bavcsit visszaalakitjak emberre, ahelyett, hogy megolnek, de persze az osszes tudasamegmarad es nem oregszik.

Itt a sosem oregedo, semmit nem evo es nem beszelo kisgyerek, ami az evolucio csucsa.

No meg a nagy terv: kuldjuk vissza, a jovobe (Marty), hogy egy skandinav tudos meglassa ot es felhagyjon a tervevel, amivel nem lesznek soha observerek (ja, persze, mert masok nem fejlesztikki, nem ugy, mint a skynetet, aminek mindenkeppen letre kell jonnie).

Mindennek persze az az eredmenye, hogy minden marad, csak a megszalas tunik el es Walter, termeszetesen mindenas marad.

Vaaaaa!!!

harmundo - 2013. 01. 19. 21:29

10/10.

Ezt vártam, és azt kaptam, amit vártam.

LaCRossE: nem vagy egyedül, bármikor igent mondanék old Livnek, iszonyatosan dögös lett a smink, a haj, és az egész karaktert :-).

Zirowe - 2013. 01. 19. 21:30

winnie: ok, szivesen kifejtem ott is majd a logika abszolut hianyat, amit egyszer mar mashol megtettem. :)

dezmond - 2013. 01. 19. 21:33

Lostnál korrektebb lezárást kapott még így is :P

Nagyon hosszú, vontatott, gyenge volt ez a 2*40 perc. Az elsőre azt mondtam meh, gyakorlatilag mintha egy sima 5. évados részt néztünk volna. Az utolsó részben is csak úgy a 30. perc környékén voltak emlékezetes megmozdulások – amikor rászabadították a Fringe allstar heti eseteket az observerekre -, illetve a végén még amikor Olivia badass mód elintézte Windmarkot. Ez az utolsó két évad valóban nem fog hiányozni, ha tudták volna az első évadok szintjét hozni az jó lett volna. Azért így is junkieságom egyik meghatározó sorozata volt.

winnie - 2013. 01. 19. 21:34

zirowe: erre csak a szokásosat tudom mondani: rengeteg olyan dolog van, ami számodra logikus és más baromságnak, a logika teljes hiányának fogja tartani. ugyanígy te sem feltételezheted, hogy minden, amit logikátlannak válsz, nem lehet logikus. (nem azt mondom, hogy nincs igazad, de az biztos, hogy mindig, mindennel kapcsolatban nincs és nem elsz. ki tudja, hogy az a film ilyen-e.)

Annatar - 2013. 01. 19. 21:40

Zirowe:
September öregedett, láthattuk őt Walter emlékében jóval fiatalabbként. A többiben egyetértek, szerintem is rossz volt ez az egész koncepció…

De ha el is tekintünk attól, hogy az observerek szuperképességei leredukálódtak, hogy hőseink szembe tudjanak szállni velük, még mindig nem értem, hogy egy megváltozott idővonal jövőjébe hogy tudott volna Michael eredményesen beavatkozni úgy, hogy csak az inváziót nullázza le.

Zirowe - 2013. 01. 19. 21:44

winnie: én ezt csak olyan szempontból tudom felfogni, hogy szeretem a scifiket, amikben általában megmagyarázhatatlan vagy lehetetlen dolgok vannak, amiket felszínesen vagy a háttérben megmagyaráznak, majd végig ahhoz tartják magukat, tehát az önmaguk által felállított szabályokat végig betartják.
Ezen szabályok elfogadásán alapul a scifi élvezete.
Ezek nem univerzális szabályok, hanem minden mű maga alkotja meg a saját szabályait.

De akkor könyörgöm, legalább a műn belül tartsd magad ezen szabályokhoz!

Teszem azt: Windmark nyugodtan visszamehetett volna egy korábbi időpontba és helyszínre, amiről tudta, hogy akkor ők ott lesznek, és szimplán kivégezhette volna őket.
Engedély se kellett volna kérnie, hiszen senki más nem tudta volna meg (a főkopasszal tartott ilyen jellegű beszélgetés teljesen felesleges és értelmetlen volt).

De ahogyan már korábban mondták, az observerek végleges eltörlése/megváltoztatása sokkal komolyabb kihatással bírtak volna a fringe univerzumra, mint amit a végén láttunk, hogy Peter mezítláb áll a réten.

De ugyanígy, az observerek jövőjének is meg kellett volna változnia rögtön, a megszállás pillanatában.

Vazul - 2013. 01. 19. 21:46

Anno remegve vártam a heti Fringe adagot, de amit mostanában műveltek, az borzasztó volt. A negyedik évad még szódával elment, de ez az ötödik minősíthetetlen volt. Csak úgy, mint a zárás. Örülök, hogy vége van, régóta döglődött, már nem szenved.

Zirowe - 2013. 01. 19. 21:48

Annatar: én ezt kétféle képen tudom elképzelni: az egyik, hogy remélték, hogy az eredményt látva a tudós megrémül és soha nem fejleszti ki a módszert (de ettől függetlenül másnak nyugodtan sikerülhet, ezért nincs értelme).
A másik pedig, hogy meglátja hogyan lehet a felsőbb intellektust elérni+megtartani az érzelmeket.
Bár erre kb szerintem képtelen a kisgyerek, hiszen kb olyan volt, mint egy darab kő, beszélni se beszélt, nem evett és nem öregedett.

De mindenképpen az observerek ki nem fejlődését vagy más irányú fejlődését akarják elérni.

dean23 - 2013. 01. 19. 21:49

A finálé csapnivaló lett! Ettől függetlenül szerettem a sorozatot! Tetszett benne a sok fertőzött, mutálódott fazon! :D

Annatar - 2013. 01. 19. 21:57

Zirowe: OK, de nem ez a fő probléma. Hanem az, hogy az observerek már itt vannak, ergo az a 2167, amiben eredetileg elkezdődött a fejlettebb embertípus kifejlesztése, egyszerűen nem létezik. Egy paradoxon van helyette, hiszen közben az embereket szép lassan kihalasztják a szén-dioxiddal, jónéhány ember meghalt a megszállás következtében, 150 év múlva nem lesz ugyanaz az állapot, mint az eredeti idővonalon, plusz nem is biztos, hogy az adott tudós egyáltalán megszületik, nemhogy előrukkol egy olyan ötlettel, aminek az eredményét szenvedi az emberiség…

leila - 2013. 01. 19. 22:01

Szeptember amikor még tudott ugrálni az időben, miért nem vitte a gyereket egyenesen 2136-ba, ahelyett, hogy végig kellett nézni ezt az egész 5. évadot?

Másfelől a 3. éévad végén Peter a jövőbe tett látogatást, ott hol voltak a kopaszok?

Egy nagyvonalú első 3 évad után ez a vége nagy zuhanás lett.

Zirowe - 2013. 01. 19. 22:04

Annatar: igen, mert keverik az időutazást, és ők se tudják már mit akartak.

A lényeg az volt, hogy Walter feláldozza magát. :(

Halál komolyan, onnantól kezdve, hogy Walter elmondta Peternek, hogy bizony ő fogja a jövőbe kísérni a gyerkőcöt, és onnan nincs visszaút (ja, mert ezt a problémát majd pont ő nem tudja áthidalni, meg a hülyeség a paradoxonról, ami a gyereknél még csak csak, de nála nem állta meg a helyét), rögtön az az egy kérdés foglalkoztatott, hogy mi a jó fenéért nem September megy inkább, aki így is, úgy is “megszűnik”+ő az apa.
Persze ezt is “frappánsan megoldották”.

GoloM - 2013. 01. 19. 22:05

Most végeztem az utolsó két résszel. Nem mondom, hogy történetileg óriási lett volna, de az érzelmes pillanatok számomra a hátukon vitték az egészet. Meghatott. Pedig pont azok közé tartozom, akik általában nem szoktak elolvadni az érzelmekre építő jelenetektől. De talán egy fináléban mégsem árt, ha ezek vannak többségben :)

Zirowe - 2013. 01. 19. 22:07

leila: igen, ez meg a másik, vagy miért nem raktak be maguknak egy 5percre egy observer kütyüt, elugranak a jövőbe, a cuccal még a tudóshoz is könnyebben jutnak el, majd vissza, és mindenki hepi.

LouiS - 2013. 01. 19. 22:15

Azért az szerintem zseniális beszólás volt Waltertől, amikor az antigravitációs golyókról szónokolt. “Mert cool! :D”

harmundo - 2013. 01. 19. 22:34

Amúgy srácok, ha minden a nyers a logika szerint zajlana, ez a sorozat nem hogy öt, de egy évadot nem élt volna meg. Mert a nyers logika azt diktálja, hogy az observerek megölnek mindenkit, aki a legkisebb veszélyt is jelenti rájuk nézve. Tehát a sorozat vége az lett volna, hogy Olivia, Peter, Astrid, September, Walter és mindenki más halott már rögtön az első részben.

Elhiszem, hogy egyeseket nagyon zavarnak a buta, logikátlan megoldások, én is láttam, érzékeltem és felfogtam mindegyiket, ennek ellenére szerettem a sorozat minden percét.

Tudjátok, olyan ez, mint a szerelem, ismeritek a társatokat, ismeritek a hibáit, és ezzel együtt mellette maradtok, mert békességet éreztek. Ilyen szempontból a kritikáknak sincs helye, hiszen valakinek vagy bejött a vége, vagy nem. A kettő között nincs igazán balance, nincs út. Nem mondja azt senki, hogy Úristen, ez akkora hülyeség, nevettem minden percén, mert baromság volt az egész, de azért szerettem.

No offense, nem azt mondom, hogy nem lehet fikázni a befejezést, az ötödik évadot, vagy akármit a Fringe-ből, csak arra próbálok rávilágítani, hogy a mindenáron való logika keresés sem logikus, mert az egész azon a paradoxon alapul, hogy az Observerek miért nem ölték meg már születésükkor a főszereplőket? You see what is in the box. And You are in the box :-).

Zirowe - 2013. 01. 19. 22:42

harmundo: mert akkor ki tudja mennyi minden változott volna meg az idővonalon, ahogy a főmufti is mondta. :)

Mégegyszer: nekem csak a sorozat saját világán belüli ordenáré logikátlanságokkal van bajon.

Llew - 2013. 01. 19. 23:31

Nem hittem, hogy ezt fogom mondani a sorozatzáró után, de szar volt.
Szerettem ezt a sorozatot, a karakterek nagyon a szívemhez nőttek. Minden hibája ellenére akartam szeretni az ötödik évadot is. Most azonban úgy érzem magam, mint akit levakuztak a fekete ruhás emberek és a hajdani jó sorozatról lévő emlékeim helyett egy üres humbuggal szúrták ki a szemem.
Jobb lett volna a 4. évad végén elkaszálni, mert az alkotók semmit nem tudtak kezdeni a kapott 13 résszel. Pár jelenet szép volt, érzelmes volt, de nem érték meg ezt az egész katyvaszt.

Most a másik világot hirtelen honnan kotorták elő? Nem arról volt szó, hogy az megszűnt? Egész évadban használhatták volna, nem csak egy ilyen karakter búcsús alibi jelenetre. Viszont Anna Torvnak még mindig jól áll a vörös.

A 11. rész után azt írtam, tartok tőle, hogy a nagyon frappáns befejezéssel eredménye az lesz, hogy a sorozat teljes idővonala nem létezővé avanzsál, de annak legalább lett volna értelme. Mert ez a visszamegyünk a virágos rétes idillre csak azért, hogy szép záróképeink legyenek ez kurva nagy beleszarás volt az egészbe.

Annatar - 2013. 01. 19. 23:48

harmundo: az lett volna a megoldás, hogy nem találják ki ezt a marhaságot, hogy az observerek megszállják és átalakítják a saját múltjukat… Ez egy akkora logikai bukfenc, amiből nem lehet jól kijönni. Nem is tudtak, ahogy a mellékelt ábra mutatja :P

Ez egy annyira klassz, okos, izgalmas sorozat volt, valami mást kellett volna kitalálni a végére. Vagy legyen megszállás, de akkor valahogy normálisan megoldva, pl. nem elfelejtkezve arról, hogy vannak párhuzamos világok, amiket be lehetett volna vonni a magyarázatba.

Egyébként épp a minap nosztalgiáztam egy kicsit, hallgattam a Violet Sedan Chair albumot, és próbáltam rájönni, hogy a szövegben mi milyen eseményre utal a sorozatban, és tök izgi volt. Most meg azt érzem, hogy be lettem csapva. Akkora lehetőségek voltak ebben a sorozatban, és olyan magas labdák, főleg a 3. évad végén, amik elszálltak a semmibe. Kár érte.

seven - 2013. 01. 19. 23:50

mitől szünt volna meg a másik világ?

és teljesen érthető, hogy miért nem mentek csak át évad közben. portált veszélyes nyitni (lásd első 3 évad), olivia pedig csak bedrogozva tud átmenni, ami elég kockázatos (ezt is láthattuk).

Lajoska67 - 2013. 01. 19. 23:56

Borzalmas volt, mint az évad, minél hamarabb el kell felejteni. Amúgy nekem nem FOG hiányozni, mert már régóta hiányzik…az első két évad jellege, az akkori sorozat a nyomozásokkal és a stílusával. A 3. évad még elment, bíztam benne, hogy megjavul a 4-ikre, de csak romlott, és igen gyenge lett. Az 5. minősíthetetlen rossz.

A befejezésben semmi érdekesség, sablon nyöszörgés nosztalgiázással, nulla csavar, az utolsó fél percet meg inkább ne emlegessük. Brrr, jobb hogy elmúlt, na. Én azt reméltem, hogy felébrednek mondjuk a 2. évadban, és kiderül, hogy a többi csak valami vízió volt, és újra FBI-osok, de sajnos nem ez lett.

Dark Wolf - 2013. 01. 20. 00:02

“Nem arról volt szó, hogy az megszűnt?”

Ezt honnan vetted? A híd szűnt meg a két univerzum között.

Nicholas - 2013. 01. 20. 00:12

– a biohazardos cucc eddig is ott volt, nyugodtan lehetett volna használni
– Broyles is inkább fut 5 métert, hogy elkapják, ahelyett, hogy megölné magát. gratulálok!
– Olivia simán kijutott Broyles-al az épületből…
– az átjárónál több percig lövöldöztek és 2 darab observer tudott a helyszínre menni, a többit nem érdekelte a fajuk elpusztulása…
– az utolsó lövöldözős jelenet poénnak elment, nem értem miért akartak belőle komoly jelenetet csinálni

értékelhetetlen, félvállról vett vacak volt az egész 5. évad, a finálé meg főleg

ha az írók szerint ez egy csodálatos befejezés volt, akkor nézzenek már meg egy 1., 2. vagy 3. évados részt (azokban nem hazudtolták meg saját magukat, a fináléban folyamatosan…)

korin - 2013. 01. 20. 00:47

“Broyles is inkább fut 5 métert, hogy elkapják, ahelyett, hogy megölné magát. gratulálok!”

McEwan - 2013. 01. 20. 01:04

valóban logikátlan az egész, de persze ezt onnantól felesleges kijelenteni, hogy az embereknél egy milliószor intelligensebb fajt vezetnek be a készítők, hiszen azok ellen úgysem lenne semmiképp sem esélyük és valóban véget érhetne az első résszel a sorozat…

de ha már mindenképp a logikátlanságnál akarunk maradni, akkor miért nem teleportált el a kis srác a svéd tudósbácsihoz magától 20 évvel azelőtt? vagy ha ő nem tud teleportálni, akkor mondjuk az öngyilkos jelölt faszikám…

nem számít, a legfontosabb üzenetet, hogy a sors megváltoztatható ezerszer elmondták a rész közben meg ezzel a 99.9997 százalékos esélylatolgatással. nem a világot akarták megváltani, csak egy egyszerű tanulságot levonni a dolgokból és egy-két szívmelengető percet nyújtani a nézőknek. megérte, hogy aki nem erre számított az miért csalódott.

én élveztem az évadot, de lehet azért mert 10 év sorozatozás után én már nem nagyon keresem a logikát, főleg nem az országos sci-fikben :) de persze ehhez a hozzáállásomhoz az is hozzátartozik, hogy ez az évad azért jóval központibb témájú volt az előzőknél, még az ásványok után járkálással együtt is, én pedig jobban szeretem ezt mint a CSI szerű egy rész egy ügy módszert, még akkor is, ha a Fringe készítői vitathatatlanul sok jó ötletet szállítottak anno abban a stílusban is. a fináléra nyomnék egy 8/10-et.

kla - 2013. 01. 20. 01:11

Hajj…csak az az utolsó egy perc ne lett volna. Nem az zavar, hogy az egész idővonalátírásnak semmi értelme nem volt, mert annak már régen nem volt semmi értelme. Amit nagyon sajnálok, az az, hogy az érzelmi katarzis nem tudott nálam kiteljesedni. Pedig annyira szépem ment minden, Peter és Walter beszélgetései, illetve Walter Septemberrel, a videó, az egyetlen gondom az volt, hogy már csak 10 perc volt a hátra a fináléból, és még mindig nem indultak el megnyitni azt a szerencsétlen átjárót. Ekkor kezdtem sejteni, hogy összecsapott lesz a vége, és sajnos, tényleg így alakult. Az utolsó jelenet a jövőben fantasztikus lett, ahogy September meghal, Michael előveszi a kis zenélő dobozt, Walter rájön, hogy mit kell tennie, Peter elsuttogott “I love you, Dad”-je, és persze az, hogy Walter ismét átlép egy kapun egy gyerekkel, de ezúttal mennyire mást jelent mindez. (ez a párhuzam akkor amúgy le sem esett, shame on me)
De aztán az egészet elfojtotta az, hogy ezzel a – számomra – érzelmileg egyáltalán nem kielégítő parkos jelenettel fejezték be. (ami persze valahol várható volt) Ha legalább mondjuk előreugrottak volna 2036-ba, megmutatták volna az observermentes jövőt, ahol Olivia és Peter boldogan élnek a lányukkal, az már jobb lett volna: ekkor ismét láthattuk volna a felnőtt Ettát, egy szimpatikus karaktert, akihez valamennyire kötődünk érzelmileg, és máris valahogy sokkal „kézzelfoghatóbb” lenne az, hogy ők most mennyire boldogok. Vagy ha a parkos jelenetben ott van Walter is, és nézi boldogan a családját, úgy, hogy közben tudja, hogy most jön az a pillanat, amikor el fog tűnni, vet még egy utolsó pillantást rájuk, és kész, az is adott volna még valami érzelmi pluszt. (Amúgy Walterral most egyáltalán mi történt? Kitörlődött a létből vagy nem? Emlékszik rá Peter és Olivia? Feltűnik nekik, hogy eltűnt, vagy olyan, mintha ott se lett volna, hasonlóan Peter eltűnéséhez? Ez is eléggé közrejátszott abban, hogy ennyire zavart a vége. Ez nem az a típusú lezárás, hogy van még min töprengeni, hanem, hogy idegesítően bizonytalanságban hagynak, hiszen semmi támpont sincs a töprengésekhez, annyira összevissza kezelték már a paradoxonokat.) Olyan most az egész, mintha a szerintem tényleg nagyon szépen összerakott finálé végére már elfáradt volna J.H. Wyman (róla jut eszembe, baromira sajnálom, hogy Jeff Pinkner otthagyta a sorozatot, elég egyértelműnek tűnik, hogy ő volt a showrunnner-páros erősebbik fele), és csak egyszerűen odakúrta azt a parkos jelenetet, jó lesz az, még egy white tulip a rajongóknak és készen is vagyunk. (de a zene viszont gyönyörű volt) Valahogy olyan, mint az egész évad: majdnem nagyon jó lehetett volna, de nem lett. Leírtam azt, hogy nem lett méltó búcsú a karakterektől, de kitöröltem, mert végülis nem érzem így: csak nagyon szerencsétlenül ért véget ez a búcsú.
Viszont azt mindenképp le kell írnom, hogy ennek ellenére azért nagyrészt pozitív érzéseim vannak a fináléval kapcsolatban, és ezt a vége sem homályosítja el: kifejezetten tetszett ez az utolsó két rész. Ki is szeretnék emelni párat a favorite thingjeim közül, amik feldobták, de ez így is elég hosszú lett, úgyhogy egyelőre ennyi.

kla - 2013. 01. 20. 01:14

(uhh de hülye vagyok, Wordben írtam meg a kommentet, csak elfelejtettem, hogy a bekezdéseket nem fogja elkülöníteni… bocsánat, hogy így egybefolyik)

S0m30n3 - 2013. 01. 20. 02:04

Igaz, hogy logikátlan volt a befejezés, de eddig is már annyi logikátlanság volt, hogy kb. hozzászoktam. A finálé végülis tetszett, a kedvenc jelenetem Astrid+Walter jelenete. Rögtön utána a Peter+Walter jelenetek jönnek. Ami nem ilyen érzelmes dolog, viszont marha jó rész volt az az , amikor Olivia a gyerekért ment a folyosón és a két világot össze-vissza mosódva látta. Az nagyon ütött.

Összességében okés volt a sorozat, 6,5/10-et megérdemel, a harmadik évad volt a kedvencem, negyediktől meg lejtmenet, de azért sosem úgy ültem le, hogy csak azért nézem mert mindjárt vége. Szórakoztatott, igaz néha kevésbé.

K3rnel - 2013. 01. 20. 02:16

A párhuzamos világban miért létezik olyan fegyver és töltény ami megöli a megfigyelőket? Lehet, hogy már nem jól emlékszem, de ott alapvetően nem voltak gondok a megfigyelőkkel, így olyan fegyvert sem kellett volna kifejleszteniük és maguknál tartani ami elég gyorsan lövi ki a töltényt ahhoz, hogy a megfigyelő ne tudja azt elkapni, vagy elugrani előle… Nem értettem, átment Olivia, jött két megfigyelő és simán lelőtték őket a saját pisztolyaikkal.

A végén a réten szaladgálást nem vezették fel elég jól, a néző a 2X éves Ettához kötődött érzelmileg, a legtöbbünknek szerintem nem sokat jelentett a kislány Etta, így a réten szaladás sem volt túl érzelmes. Viszont az tetszett, ami a Mag c. filmben is elhangzott már, hogy Oliviáék nem arról beszéltek, hogy meg akarják menteni a világukat, az emberiséget, inkább arról volt szó esetükben, és Walter esetében is, hogy a családjukat mentsék meg, Ettát.

Amúgy egyetértek azokkal akik a sok hiba miatt csalódtak, az időutazással kapcsolatos filmek és sorozatok szükségszerűen buktatják meg magukat a hibákkal, de mégis szerethetőek lehetnek. Nekem hiányozni fog a Finge, a karakterek miatt, az első 3 évad miatt. És remélem a színészek tovább tudnak lépni és láthatjuk őket majd más sorozatban, filmben akár.

Úgy lenne értelme ezeknek az időutazós paradoxonoknak, hogy a múltban való változtatás nem az adott idővonalat írná újra, hanem létrehozna egy másik vonalat, másik valóságot amelyik már a megváltozott viszonyokkal létezhetne, viszont ez iszonyúan összekuszálná a dolgokat egy filmben, sorozatban, hiszen minden apró döntés a múltban való változtatás közben új valóságot hozhatna létre, és így az időutazás végtelen számú valóságot feltételezne. Nem rég néztem egy dokumentum filmet amiben arról beszéltek, hogyha valaki feltalálná az időutazó szerkezetet, akkor is csak odáig lehetne visszautazni, amikor a szerkezet először használatra kerül. amikor először megtörne az idő…

shepwayne - 2013. 01. 20. 02:36

Én nagyon szeretem a sorozatot, minden évadával együtt, sőt még ezzel a lezárással is. Lehet az én hibám, de én nem törtem a fejemet 1-1 résznél, hogy most ez így logikus -e, vagy van -e értelme. Egyszerűen csak élveztem a részeket.

Tetszett benne, hogy változatosak voltak az évadok, nem pedig ilyen NCIS szerű minden rész ugyanarról szól féle.

Az időutazásról meg mindenki olyan sok okosat ír itt, hogy gondolom rendszeresen részt vesznek benne :)

Amúgy szerintem ez a lezárás ugyanúgy megfogja osztani az embereket, mint annó a Lost lezárása is tette (igen igen még mielőtt valaki megkérdezné nekem az is tetszett :)

Bazsi - 2013. 01. 20. 03:31

K3rnel:
Tudnál adni egy címet vagy linket ahhoz a dokumentumfilmhez? :D

Annatar - 2013. 01. 20. 03:35

shepwayne:
“Az időutazásról meg mindenki olyan sok okosat ír itt, hogy gondolom rendszeresen részt vesznek benne :)”

Azért vannak bizonyos elméletek az időutazással kapcsolatban, és az talán elvárható még egy szórakoztató sorozattól is, hogy az írók valamiféle logikát kövessenek, és valami hihetőnek tűnő magyarázatot adjanak arra, hogy mi és hogyan és miért történik. Aki csak egy kicsit is olvasottabb sci-fi témában, az igenis fennakad azon, hogy mennyire szabadon kezelték az ok-okozat összefüggést ebben az évadban. Bár mondjuk már a gépezet is necces volt, ami ugye a semmiből jött létre :P

Sulo - 2013. 01. 20. 04:42

Walter és Astrid 3 mondata a katarzis volt, könny szökött a szemembe pedig igencsak sci-fin/horroron/thrilleren szocializálódtam. Hihetetlen mit bele nem tudnak tolni néhány szóba amivel egy szempillantás alatt az 5 év eseményeit is másként tudod látni.

Nicholas - 2013. 01. 20. 08:20

@korin: a … mit képvisel?

Az lett volna a helyes döntés h fejbelövöm magam. ha sikerül a terv, úgy is “feltámad”…
Az hogy elkapatom magam, hogy megkínozzanak, kiszedjék belőlem az információkat, ezáltal elbukjon minden amiért eddig küzdöttem, majd megöljenek -> nem volt túl bölcs döntés…

nagyon zavar ha ilyen butaságokból akarnak építkezni és feszültséget kelteni. ezt én mindig az írók lustaságának tartom…

korin - 2013. 01. 20. 09:46

Mindenki túl akarja élni, azt jelenti az a három pont. Broyles egy bizonyos ideig ki tudta volna védeni az olvasást, annyi idő pedig elég volt ahhoz, hogy Walterék elmenjenek. Most komolyan, van egy pirinyó esélyed arra, hogy megmenekülsz, de azért megölöd magad, a biztonság esetére? Ugyan már.

Nicholas - 2013. 01. 20. 09:59

Köszi, hogy kifejtetted:)

Mondjuk abban nem értek egyet, hogy volt egy kicsi esély is hogy megússza…
Ha nem hátráltatja azzal a tervet, hogy kiadja az infokat a Megfigyelőknek, akkor sikeres a jövő és volt értelme feláldozni magát (én még mindig azon vagyok, hogy nem volt túl hazafias cselekedet az h hagyja magát elkapni és “beköpi” a többieket. Meg Broyles karakteréhez amúgy is sokkan jobban illett volna egy feláldozom magam az emberiség jövőjéért motívum.)
Ha hisz benne h sikerül a terv, akkor nem ebenguba a mostani élete, aminek már úgysincs semmi értelme a lebukása után?

De nem akarok ilyen apróságokon lovagolni:) Neked is meg van az álláspontod és nekem is:) úgysem ezen múlott a finálé minősége. és köszönöm mégegyszer a választ:)

egy igazi szakember - 2013. 01. 20. 10:22

Éppen ideje volt már!

Az íróknak már régóta fogalmuk sincs hogy mit akarnak.

Dark Wolf - 2013. 01. 20. 11:19

Bazsi:

Lehet, hogy nem pont erre gondolt, de nézd meg ezt:
Through the Wormhole 1×03: Is Time Travel Possible?
(a magyar címe “Morgan Freeman: A féreglyukon át”)

Hopp, most nézem, fenn van a youtube-on az egész epizód (angolul): http://www.youtube.com/watch?v=E3-jtxZ3QCc

Dark Wolf - 2013. 01. 20. 11:32

“Úgy lenne értelme ezeknek az időutazós paradoxonoknak, hogy a múltban való változtatás nem az adott idővonalat írná újra, hanem létrehozna egy másik vonalat”

Én sokáig azt gondoltam, hogy ez a helyzet áll fenn a Fringe-ben is, sok minden ezt támasztotta alá. Már önmagában az is, hogy az Observerek a múltban akartak új életet kezdeni. Ennek csak úgy lett volna értelme, ha sehogy sem változtathatják meg azt a jövőt, ahonnan visszajöttek. Aztán a terv felfedésével egyértelművé vált, hogy az írók nagyon nem így gondolják.

CsMisi - 2013. 01. 20. 11:33

Nekem sem tetszett annyira a finale, az elso resz igen, a parhuzamos vilaggal, es ahogy Olivia kuzkodott, hogy nem tudta melyik univerzumban van epp. De a vegetol tobbet vartam. Maga a sorozat igy is jo lett, az 5ik szezon elvolt sietve piciket, de hat legalabb kaptunk egy zarast, es nem kaszaltak el a negyedik vegen. Szoval orvendek azert neki. Es mindenkepp a het idezete:

Fauxlivia Lincolnak: “You can stop checking out my young ass.”

PapaLaci - 2013. 01. 20. 12:23

still better then Twilight

:D

Buborek - 2013. 01. 20. 12:41

Nem értem, miért kell a hibákat keresni. Számomra érthető, követhető volt a sorozat egésze, nem zavartak jobban a “logikátlanságok” mint bármely más filmben/sorozatban. Az időutazásos történetek is vonzanak magukkal olyan “jellegzetességeket”, mint a horror filmek, pl hogy a gyilkos szépen bandukolva is mindig utoléri áldozatát, stb…

Szerintem kifejezetten zseniális volt a sorozat! Engem mindig lenyűgöznek az előző évadokban akár jelentéktelennek hitt momentumok fontosságának megcsillogtatása a későbbiekben, kifejezetten tetszett, h visszahozták Olivia képességeit, Gene-t, a másik oldalt, Lincolnt, az eseteket… Ahogy Walter átsétált a gyerekkel az átjárón kerettet adva a sorozatnak és a kedvenc motivumom is megjelent újra… a White Tulip…
Szerintem fantasztikus volt!

winnie - 2013. 01. 20. 12:46

buborek: senki nem keres hibákat. lehet úgyis találni, ha nem keresi az ember. és ha az ember hibára bukkan, akkor megosztja másokkal is, hogy kiderüljön jól látja-e, esetleg, hogy azokkal indokolja nemtetszését.

mindenkinek megvan a véleménye – szerinted zseniális, mások végignézték és nem tartották annyira jónak, megint mások szerint meg pocsék volt és kaszálták 1-2-3 rész után. ez minden sorozatra igaz, nem csak a fringe-re. épp ezért érdeke olvasni a véleményeket. például annak, aki szerint zseniális, tanulságos lehet olyan véleményét olvasni, akinek nem tetszett a sorozat, hiszen attól csak nő az ember rálátsa a témára.

beci4 - 2013. 01. 20. 12:53

Végre én is megnéztem a dupla részes finálét. Azt kell, hogy mondjam, engem levettek a lábamról az érzelmes jelenetekkel. Könnyek nélkül szerintem nem nagyon lehetett végignézni a záró képsorokat. Csodálatos volt.
Abban viszont én is egyetértek, hogy az igazi Fringe az 1-2. évad (mondjuk nekem már a 2. is sántított picit), a 3.-ban eléggé más irányba mentek el (ami hol tetszett, hol nem), az utolsó 2 évad pedig valóban megérdemli a negatív kritikákat.
Ennek ellenére nagyon fog hiányozni a sorozat, a Hősök után a 2. kedvencemet veszítettem el. :(

Bazsi - 2013. 01. 20. 12:55

Dark Wolf:

Köszi szépen, ha lesz időm, mindenképp megnézem. :)

krisztikee - 2013. 01. 20. 13:08

No, hat tegnap este szamomra is elerkezett az ido, hogy vegignezzem a finalet. Sajnalom, hogy vege van.. Jobban mondva azt sajnalom, hogy IGY lett vege. Nem vagyok egy nagy kritikus, egyszeruen ha szeretek egy sorozatot, akkor sem kaszalom el, ha mar gyenge reszeket hoz, es minden pillanatat elvezem. De ez sajnos most nem valosult meg..

Mar maga az 5. evad sem jott be igazan, vartam, hogy hatha elorukkolnak valami igazan eredeti otlettel, mert hogy lett volna benne potencial, de semmi. Egy gyenge labakon allo terv miatt szaladgaltak egy egesz evadon keresztul. Tenyleg abszolut semmi logikai menetet nem lattam az egeszben, emiatt pedig sajnos az erzelmi katarzis sem kovetkezett be nalam. Pedig nem kell ahhoz finale, egy-egy erzelmes jelenet soran sokszor alig birom visszatartani a konnyeimet, de itt meg csak a kozeleben sem voltam.

Az elso resz vegignezese utan mar neztem, hogy wtf, ez lenne az evadzaro felvezetese? Remesen gyenge volt, azokat a jeleneteket kiveve, amikor Olivia atment a masik vilagba. Azt is nagyon sajnaltam, hogy a veget tulajdonkeppen 3 perc alatt osszecsaptak.. Ha meg esetleg hozzadobtak volna plusz 5-10percet (amit mondjuk az elso reszbol siman elvehettek volna) es pl. beraknak egy jelenetet arrol, hogy Walter megis mit kezd a jovoben a gyerekkel, akkor talan megbekeltem volna, de igy nagyon elcsepelt volt. Kiszamithato volt, elore tudtam, hogy mikor mi fog tortenni, egyszoval semmi izgalom nem volt benne szamomra.

Igazan sajnalom, hogy igy ert veget, szamomra mindig is a 4. evad utolso zaro resze marad az igazi finale, szerintem az egy gyonyoru szep lezarasa lett volna az egesz sorozatnak..

feriland - 2013. 01. 20. 13:30

én nem éreztem gyengének ezt az évadot. talán a 3. epizód, és úgy a 7-8 tájékán volt lassabb, de számomra végig pörgős volt valamiért. A finálé utolsó jelenete a fehér tulipános rész nem teljesen volt érthető számomra.

Adama - 2013. 01. 20. 13:30

Többen azt írták, Olivia intézte el Windmarkot a végén.
Nekem úgy tűnt, Michael. Amikor Olivia csodálkozva nézett
rá, Michael a szájára tett ujjával jelezte, kuss.

Gyanítom, hogy Michael azért nem evett, mert már az a pár szendvics nem fért bele a költségvetésbe. Az egész V. évadban ez az érzésem volt: kaptatok X dollárt, de aztán most már legyen vége.

Amit nagyon hiányolok, az a különleges humor, ami az első két évadban még megvolt.
Pl. Hamburgert ettek, mire az öreg tudós:
– Legalább ne ő előtte (mármint a tehén előtt)

XXXO - 2013. 01. 20. 13:48

én konkrétan emlékszem, hogy az évadban volt táplálkozás, amikor Olivia töltött egy fél pohár vizet és hozzáérintette a szájához.

Goby - 2013. 01. 20. 14:00

Ami azt illeti, már elfelejtettem, mi is volt a fehér tulipán…Valaki ki tudna segíteni?

GodBadka - 2013. 01. 20. 14:04

Goby, röviden a remény szimbóluma.

Én sajnálom, hogy véget ért, bár az utolsó két évad sajnos nem lett olyan jó, mint lehetett volna, de akkor is.

Cseho - 2013. 01. 20. 14:04

Nekem tetszett. Korrekt volt, de kiszámítóható. Szép, érzelmes-tulipános hepiendet kaptunk. Az biztos, hogy komoly hiány érzetem lesz.

pumpika666 - 2013. 01. 20. 14:26

most végeztem vele, sajnos(?) túl happy end lett: az időutazás mizéria miatt oda kellett volna ugyanis kilyukadni, hogy peter a másik oldalon marad gyerekkorában, mivel a megfigyelő nem zavarja meg az öreget a gyógyszer feltalálása közben, így walternak nem kellett volna áthoznia a mi világunkba, így nem is itt nőtt volna fel peter sosincs olivia, maximum bolivia, etta meg meg sem született volna
túl optimista lett a befejezés
egy mozifilmet én is el tudnék képzelni mindenesetre ebből a sorozatból

ablak - 2013. 01. 20. 14:46

Már a negyedik évad is erőltett volt, ellenséget csinálnak Bell-ből, aki egy zseniális tudós hiszen univerzumot hoz létre ,mégis az ígéretes kortexifán-kísérletek ellenére inkább sündisznó meg óriás denevéremberekkel akarja benépesíteni azt.Röhej!
Ehhez képest az 5. évad jobb volt, de tényleg meg kellett volna változni az egész cselekménynek (Peter a másik oldalon gyógyul meg) és sok lehetőséget hagytak figyelmen kívül amit az első 3 évad felépített.
Pl: a könyv ami a megszállásra való felkészülést írta le,
Ősi emberek.
Vajon az amerikai közönség igénye miatt csinálták ilyen egyszerűre?

ablak - 2013. 01. 20. 14:51

*erőltetett

bence1002 - 2013. 01. 20. 14:56

Megható volt a finálé, de összecsapott is. Az epizód 7.5/10( hetiügyek rászabadítása az observerekre, Walter dumái: “beautiful name”, “because it’s cool” miatt) a sorozat pedig 8/10. Amit az első 3 évadban tudott nyújtani ez a sorozat, az valami fantasztikus. Bye-Bye Fringe, remélem egy másik univerzumban az utolsó két évad nem lett ennyire elcseszve. :)

Szajko - 2013. 01. 20. 15:00

Egy zseniális sorozat méltó befejezése. Ha néhol gyengélkedett is, a sorozat mögött rejlő kreativitás végig újra és újra felszínen tartotta a történetet. A FOX is a megvalósítás minőségét, semmint a nézőszámot díjazta, különösen az utolsó két évben.

OFF: winnie, Zirowe: Élmény volt a vitátokat olvasni, és mindkettőtöknek igazatok lehet, elég ha a már kissé elavult, de örök bestseller Az idő rövid történetét elolvassátok.

winnie - 2013. 01. 20. 15:38

“Vajon az amerikai közönség igénye miatt csinálták ilyen egyszerűre?”

a “közönség” nem nézte a fringe-et.

Tatala - 2013. 01. 20. 16:07

Hát, én nem sajnálom, hogy a 4. évad elején kaszáltam… barátom nézte tovább, de már darálta ő is, neki sem tetszett ez a 2 világos kavarás…

Köszönöm a figyelmet, nem fog hiányozni:S

bél - 2013. 01. 20. 17:11

Egyetértek a kritikával, kár a régi sorozatért.

Foxy - 2013. 01. 20. 17:26

Nekem tetszett a finálé, minden hibája ellenére is. Szeretintem ha valamiben időutazás van, abban van paradoxon is. Hiába logikátlan ez a vége, azért csinálták ezt szerintem, mert ez SZÉP befejezés! Hiányozni fog a sorozat! :(

Stratocaster - 2013. 01. 20. 17:36

Azon gondolkozom igy a finale utan, nehany dolognak ertelmet adna, ha a megfigyelok a parhuzamos univerzum jovojebol szarmaznak. pl. miert akarjak gyarmatositani a multat, miert nem avatkoznak bele a parhuzamos univerzumba (paradoxonok miatt).

blin - 2013. 01. 20. 17:41

Nah, ennek is vége.
Ugyan Olivia elég érzéketlen p*csa volt kb. majdnem az egész sorozatban, de Peter és Walter elég szerethető karakterek, maga a sztori pedig érdekesen indult, ettől is lettem néző.
Viszont a 3. szériától elindult lefelé, a 4-ben nálam már “fehér tulipános” volt, hátha lesz ez még jobb is… néztem-néztem, de nem lett, így aztán az 5. széria közepétől már csak amolyan becsületbeli ügyem lett, hogy megtudjam mi lesz ennek a vége.
A kazetta keresősdi elég unalmassá tette, az idővonalasdi szerintem nem volt eléggé kidolgozva, a finálé meg… mindegy, szerintem az írók is azt várták már, hogy vége legyen. Olyan is lett.
Ami mindebből megmarad, az az első 2 széria.

asterix - 2013. 01. 20. 17:51

Arról, hogy kik nézték a sorozatot :))

The 2-hour series finale of Fringe was up two tenths to a 1.0 adults 18-49 rating with 3.21 million observers.

Nekem viszont nagyon fog hiányozni a fringe feeling, a szereplők, a furcsa ügyek, a zene, a kis utalások és még sorolhatnám. Még bőven elnéztem volna pár évadon át, annyi más lehetőség, történet van(volt) a sorozatban amivel nem foglalkoztak az írók.
Nálam a 3. évad volt a favorit, a 4.5. évad is élvezhető volt. Azt én is sajnálom, hogy az 5. évadban kiszállt Jeff Pinker, még erre a pár részre igazán maradhatott volna.
Az időparadoxon dolgokon egyenlőre nem agyaltam, és most nem is igazán van rá időm, de majd ha újranézem.
Az egyik fórumon láttam ezt az abrát és az időutazásos témához ajánlom akit érdekel, na ezt bogozzátok ki :)

http://pinterest.com/pin/94434923407489118/

Cassie - 2013. 01. 20. 18:08

Én ettől a finálétól többet vártam. Mondjuk úgy alapjáraton az évadtól is. A környezete és a hangulata nagyon tetszett az “új” világnak, meg az Observerek megszállása is tök jó ötlet volt, ennek ellenére az évad olyan volt mintha valami játékadaptáció lenne: quest1: menj el xy helyre hozd el z-t, ments meg vkit stb…
Meg ha Walter elment a jövőbe és végül az observerek nem úgy fejlődtek ahogy az eredeti idővonalon, akkor eleve nem is lett volna a küldetésük a múlt megfigyelése. Mert Septemberéket elvileg azért küldték vissza a fontos eseményekhez, hogy tájékozódjanak mikor érdemes megszállni a múltat.
De ha September nem vonja el Walternate figyelmét az ottani Peter meggyógyul és Walter sose hozza át, és nincs a háború a két dimenzió között, ergo a Fringe division-t se kellett volna megalakítani mert nem lettek volna ügyeik. Ha viszont Walter elmegy és áthozza Petert mégis akkor beszakad alattuk a jég, viszont nincs September aki kihúzza őket és ott maradnak mindketten.
Jobban szerettem volna egy olyan befejezést ahol külön utakra kerülnek …

Thrasher - 2013. 01. 20. 18:47

basszus, mennyire sajnálom még most is, hogy annak idején az elbutuló, elfelületesedő, elkényelmesedő írás miatt el kellett kaszálnom… :(

bence1002 - 2013. 01. 20. 19:09

Nem értem egyesek miért gondolják azt, hogy ezt egyedül Wyman cseszte el. Mikor a sorozat elment a rossz irányba, még javában showrunnerkedett. Az ugyanolyan rossz 4.évadnál is dolgozott. vagy azért gondolják ezt, mert Pinkner dolgozott a Lostnál? Na mindegy.
Apropó, Lost. Hihetetlen mennyi stábtag(pl. Tamara Isaac, Michael Giacchino,ugye Pinkner, Bryan Burk, Monica-Owusu Breen stb.) és szereplő (Jorge Garcia, Henry Ian Cusick, Rebecca Mader, Lance Reddick) dolgozott vagy játszott mindkét sorozatban.

kla - 2013. 01. 20. 20:25

A 4. évadban voltak rossz írói döntések, de az nagyjából legalább még logikus volt: nyilván az időparadoxonokba akkor is bele lehetett kötni, de nem volt olyan elképesztő mennyiségű alapszintű hülyeség, mint amiket itt kiveséztünk az 5. évad során. Szerintem messze nem egy szinten volt a 4. és az 5. évad. (az előbbiben Peter eltűnése ugyan nem volt igazi, de Jones megjelenésével egy egész fasza átívelő szál kerekedett ki, és a hetiügyek között is volt több érdekes)

Mellesleg érdekes összevetni, hogy mik azok a részek, amiket Wyman és Pinkner közül csak az egyik írt, (nincs sok ilyen, de azért 1-2 igen), és, hogy kinek a javára billen a mérleg… És az is feltűnő egy kicsit, hogy Wyman a finálén kívül az 5×02-t meg az 5×05-öt írta, amik nem épp a legerősebbek voltak idén… Persze, mindig kérdés, hogy egy adott írói stábban hogy néz ki a leosztás, mennyire azé a rész ténylegesen, aki a written by creditet kapja, de azért valahol feltűnő.

bug jr - 2013. 01. 20. 20:36

Bármennyit is szutykoltam az utolsó 2 évadot, bármennyire is azt mondtam hogy már csak Anna Torv feneke miatt nézem az egészet, azért összeszorult a szívem amikor meghallottam az utolsó rész főcímzenéjét.
Sajnálom hogy így alakult, hogy elmentek egy olyan irányba ami már nem igazán tudott lekötni, de az első 2-3 évad nagy élmény volt és mindig jó szívvel fogok emlékezni rá.

nyszab - 2013. 01. 21. 00:26

szerintem meg hatalmas királyság volt az egész. volt a sorozatban valami, ami kiemelte, én minden sorozattól ezt várom, ami megérint. 5 évig néztem és nem fogom elfelejteni.

Odri - 2013. 01. 21. 01:25

Néhány dolgot azért tovább lehetne gondolni, ezt az előző kommentekre értem, attól függetlenül kialakulhattak observerek, csak ők éreztek és nem akarták tönkretenni a 2015 után lévő világot, simán csak megfigyelnek. Walter gondoskodhatott arról, miután elkísérte a fiút, hogy minden úgy történjen ‘Szeptember felbukkanásai”, hogy ne változzon 2015-ig semmi…

Mefi - 2013. 01. 21. 01:30

O, imadom amikor mindenki ugy ir az idoutazasrol, mintha napi szinten csinalna. Nem lehet idoutazni, ezert minden filmben ugy sutik el, ahogyan akarjak.

A vegere tenyleg nagyon elgyengult a sorozat, megis hianyozni fog a Fringe, illetve az az ur, amit a kategoriajanak a hianya hatrahagy. Legalabbis nem nagyon tudok hasonlo sorozatokrol, es ez meg gyengebb pillanataiban is lekotott.

kbence - 2013. 01. 21. 02:00

Nekem tetszett az összes évad, de a finálé tényleg elég gyenge lett. A helyén kezeltem a sorozatot, nem feltétlen foglalkoztam a logikai buktatókkal, hisz ez csak egy sorozat, de a fináléban annyi logikai hiba volt, az az már nekem is fájt.

karit - 2013. 01. 21. 02:32

@kla: “Amúgy Walterral most egyáltalán mi történt? Kitörlődött a létből vagy nem? Emlékszik rá Peter és Olivia? Feltűnik nekik, hogy eltűnt, vagy olyan, mintha ott se lett volna, hasonlóan Peter eltűnéséhez?”

Szerintem kitörlődött, de a végén a levél miatt a Természet (az író) félmunkát végzett.

Az előző idővonalban a fehér tulipánt Szeptember rajzolta és küldte el Walternak (a 2×18 végén) 2010-ben a remény üzeneteként, aki ebben a jelben várta Isten megbocsátását, amiért áthozta Petert a kapun. 2015-ben pedig Walter tovább küldte a (Szeptember által “átmentett”) tulipánt a fiának.

Én úgy vettem, hogy 2015 októberében, a támadás napja előtt még létező Walternek, amikor postára adta Peternek a tulipánt, előre tudnia kellett, mi fog történni vele, amennyiben sikerül a jövőbeni ágon megakadályoznia a 2015-ös támadást. Vagyis 2015-ig minden változatlan volt/maradt, beleértve Szeptemberék ottani létezését is. A támadás elmaradt, és mire Peter hazaért, ők már törlődtek az idővonalból és az emlékeikből, de a feladott levél miatt csak előrefelé, aminek nem sok értelme van.

Pont olyan hülye helyzet, mint hogy a Looper végén – SPOILER!
a BW által lelőtt kisfiú vajon feltámadt-e. (És ha igen, pontosan mikor?)

Waldi - 2013. 01. 21. 08:52

Hat ez a finale is a Losthoz hasonloan inkabb erzelmi sikon mukodott, mint tudomanyosan. Antigravitacios ozmium golyo, Gene a tehen, happy end, tulipan.
Mi ertelme Broylest megmenteni, ha ugyis reset lesz? Nem lett volna egyszerubb Michaelt beborostyanozni Walterrel es 2165-ben kiolvasztani, mint idoutazni elore? Ha az observerek at tudtak jutni a parhuzamos univerzumba, akkor azt miert nem gyarmatositottak? Az observerek ugy tunt, hogy siman ugralnak az idoben feregjarat nelkul, miert nem adtak Septembernek agyszondat es elore ugrik Michaellel, vagy December viszi magaval?
Walter eltunesenek se latom sok ertelmet, ha az invazio mint olyan torlodik ki, az miert torolte volna ki Waltert?

Meynabi - 2013. 01. 21. 14:46

Ahogy olvasom, nincs mit megbánnom, hogy a 3. évadban kaszáltam.

LucFenieux - 2013. 01. 21. 14:52

Egy mondatban az évad:”Mintha mi sem történt volna” :D

bence1002 - 2013. 01. 21. 15:23

karit: a fehér tulipánt nem Szeptember rajzolta, hanem Alistair Peck, aki visszament az időben, hogy megakadályozza felesége halálát.

K3rnel - 2013. 01. 21. 15:27

válasz(Dark Wolf – 2013. 01. 20. 11:19):

Igen Dark Wolf, erre gondoltam, érdemes megnézni a részt, aki szerette a Fringe-et annak ajánlom Morgan Freeman: A féreglyukon át sorozatát, néha eldobom az agyam mik vannak benne, az időutazásról is van szó több részben is, de egy rész, a Dark wolf által említett kifejezetten erről szól.

Amúgy kétféleképpen lehet a filmekben megjelenő időutazásról gondolkodni szerintem, az egyik, hogy a filmben nem ugyanaz a tudomány az érvényes, mint a mi világunkban, ergo nem lehet mindent levezetni a mi tudományukkal, így az alkotók szabadon mozoghatnak, a végeredmény pedig lehetséges, hogy zavaros lesz, de magyarázható. A másik, hogy olyan filmben szerepeltetik az időutazást amelynek világában a mi világunk tudománya érvényesül, így viszont mindig is vitákra fog okot adni, főleg azért mert nem értjük még, hogy hogyan is működhetne az egész az ominózus paradoxonok miatt. Én örülök, hogy van erről vita, úgy gondolom, ha nem is ez a fő vonal, mégis az ilyen viták is előre lendíthetik a kutatásokat, na nem miattunk, az olyanok miatt, akik tudományosan elismert emberek és mondjuk akár szerethették a Fringe-et…

Kenny - 2013. 01. 21. 16:19

A problema az, hogy ha Walter megvaltoztatja a tortenelmet 2167-ben, akkor nem jonnek vissza a megszallo tipusu observerek, tehat Walternak nincs indittatasa megvaltoztatni a tortenelmet, tehat a megszallo tuipusu observerek visszajonnek, tehat Walternek meg kell valtoztatni a tortenelmet…

Na, ezt az egeszet azzal utottek el (es ez egyebkent benne van az epizodban), hogy 2015-ben Walter a paradoxon miatt torlodik az idovonalbol, jonapot. Mit, miert es foleg hogy old meg ez, azt senki ne firtassa.

weareallmirrors - 2013. 01. 21. 16:21

AlrightSir: A végén a srác intézte el Windmarkot, nem? Azért mutatta utána, hogy “sss”. Oliviából kiégett a cucc, a cortexiphan.
Kár a sorozatért. A legtöbb mindenkivel egyetértek, aki írt. Voltak jó pillanatok végig, de a logika széthullott, és ezzel az élmény is. A két univerzum összecsapása volt a legjobb, a 4. évad még jó volt úgy ahogy, a vége már nem, és aztán az ötös fájdalmas kimúlás volt. Kár, nagy kár.

susogos - 2013. 01. 21. 18:14

karit: Az előző idővonalban a fehér tulipánt Szeptember rajzolta és küldte el Walternak (a 2×18 végén

Lófasz. Azt egy Waltherhez hasonló megszálott tudós küldte, emlékeim szerint.

Olyan kérdések senkit nem izgatnak, hogy:

mi lett a shapeshifterekkel? Ki küldte végül őket, kinek jelentettek, milyen célból?

Miért jött létre a ZKF (vagy mi a tök) ami harcosokat képzett?

Mi lett azzal a csoporttal, aki a második évadban az observerek futárjait gyilkolta?

Egy csomó kérdés pörög még a fejemben, de nem tudom rendszerezni, mert ezzel a lezárással nem is lehet.

Sokmindenért gyűlölöm a fűrészt, de ami nagyon jó benne, hogy minden meg van magyarázva, minden logikus.

Zirowe - 2013. 01. 21. 22:50

susogos: “mi lett a shapeshifterekkel? Ki küldte végül őket, kinek jelentettek, milyen célból?

Miért jött létre a ZKF (vagy mi a tök) ami harcosokat képzett?”

Azok nem “Moriarty” emberei voltak, aki végül a reboot után Bellnek dolgozott?

Igen, az első emberekről lehetett volna még szó bővebben, de ha jól emlékszem ott is vmi olyasmivel próbálták meg elintézni, hogy az Walter volt, akit visszaküldtek az időben a cuccossal a jövőből (nem is tudom már hanyadik évad).

deku82 - 2013. 01. 21. 23:05

Az 5. évadhoz képest jó volt a dupla finálé, erős jelenetek voltak, és végre Olívia is csinált vmit.
A logikátlan dolgokat jól leírták már páran.
Engem ez a Michael gyerek idegesített a legjobban, mint az evolúció csúcsa. Számomra az lett volna a happy end, ha visszamenőlegesen törlődik a sorozatból.

gerasandor - 2013. 01. 22. 00:18

Latom a kommentek meg jonnek.
Aki latta az 5×9 lsd-s reszt…

25:17-nel a beka megvolt a hajo-javito muhelyben?
Azon kesz voltam… a sorozaton nem… :(

mivanmar - 2013. 01. 22. 05:04

Szerintem nem olyan logikátlan a sorozaton belül, hogy Peter a “mi” univerzumunkban van, hiszen az ide vezető idővonalon is meghalt gyerekként, mikor Walter áthozta, csak olyan fontos volt, hogy valahogy visszaszivárgott a létbe :)

Arról nem is beszélve, hogy ha Walter elment a jövőbe és elérte, hogy az intellektuális csúcs mellett érzelmileg is fejlődjön a mesterséges evolúcióval gyártott jövőbeli emberiség, akkor miért ne tudta volna megbeszélni velük, hogy juttassák el hozzá a gyógyszer receptjét 1985-ben, mielőtt az ő Peter fia meghalna. És ha Peter 4. évadbeli visszatérését elfogadtuk, akkor azon se akadhatunk fent, hogy valahogy ebben az új valóságban is egymásra találtak Oliviával.

Weirdo - 2013. 01. 22. 09:14

Annak az anyagnak a fecskendôben, amit a laborban találtak és az idôutazáshoz kellet, akkor most semmi értelme?
Mivel September/Donald beadta magának, de végül Walter ment, mit okozott?
Mondjuk egy pillanatig se gondoltam, hogy Donald fogja magát feláldozni, ahhoz túlságosan sokat öltek a Walter féle “búcsúzkodásos” szálba.

fiZsó - 2013. 01. 22. 18:03

Lehet kérdezték már fentebb,csak én nem láttam,de mi a helyzet a vágások közötti megjelenő betűkkel?Jelentettek vmit,és ha igen,akkor mit?

Sixy - 2013. 01. 22. 18:20

Én elgondolkodtam, hogy a foghúzásom volt e rosszabb, vagy a finálé.Fej-fej.Pedig régen izgalmas volt a sorozat, most meg úgy kellett rávennem magamat, hogy az utolsó évad részeit megnézzem.Miért is?Nem tudom, de gondoltam így lesz kerek, ha már eddig néztem a sorozatot.
Engem a legjobban az idegesített, hogy miért akartak feltétlenül happy end-et letuszkolni a torkunkon.A sorozattörténelem “leginkább nem érezni köztük a rezgést” párosának top10-es helyezettjei (tényleg, ilyen szavazás, miért nincs?), boldogan élnek tovább a lányukkal.jehh.De miért?Feláldozzák a sorozat legjobb arcait, akik hozták a szintet (Walter, September), miattuk….
Akkor már…halt volna meg Péter, hisz ő a legnagyobb paradoxon a sorozatban, hogy él! Liv meg utána halt volna, mert már úgyis halt meg, szal miért ne.Az újraindított világban meg Walter éldegél a bocival, együtt dolgozik Astriddal (egye fene), meg esetleg Etta még belefért volna, hogy nagypapival éljen, ő jóarc volt. :D

Harmadik Éva - 2013. 01. 22. 21:46

Hú, most nagyon butának érzem magam.

Én egyszerűen nem értem az egész sorozatot, azt hiszem, hogy ha össze kéne foglalnom, akkor azt írnám: Most akkor mi van?

Mi van azzal a különös könyvvel, amit talán az 1. évadban kajtattak, vmi titokzatos másik dimenziós támadásról, meg végtelen számú dimenzióról? És az a pacák, aki megszökött egy német börtönből, majd valakinek nagyon titkosan dolgozott, többek között fejcserén? És a világteremtő Bell? És azok a fel s lemászkáló kupok a Földgolyóban? És a megfigyelők (mármint nem a 12, hanem az egész népség, ők tulajdonképpen minek szállták meg a saját múltjukat? És miért nem szabadott bízni Sam-ben? És? És? És?

Vagy nagyon egybe akarom kötni a dolgot, igazából úgy kéne felfognom, mintha a 2-5. évadok az 1. évad egymástól is külön álló spinoffjai lennének?

karit - 2013. 01. 23. 01:27

Én úgy tudom, hogy az alkotók a tvmagic.ug webshop scifi szekciójában megvásároltak egy talicskára való leárazott átívelő szálat meg vattafakkot, de a Google Translate hibája miatt mindből csak a demó változatot.

Aztán mikor kiderült, hogy a teljes verziókra már nem futja a keretből, valaki kitalálta, hogy az idővonalak írják felül egymást, és akkor lazán félbe vághatók a legtutibb szálak is.

Nyilván nagy bátorság kellett hozzá, de megnyugtatta őket, hogy a Lost vége után sem gyújtotta rá senki a házát Lindelofra.

Cléda - 2013. 01. 23. 11:53

Eddig csak olvastam a kommenteket, de írok már én is.
Egyik kedvenc sorozatom a Fringe, az első 3 évad teljes mértékben kedvenc. A 4. már gyengült, de még mindig élvezhető volt számomra. Ebben az utolsó évadban pedig voltak nagy hiányosságok. Engem is zavart a paradoxonok “furcsa” kezelése, amit már többen kifejtettek előttem, én már nem teszem meg. Persze lehet mondani, hogy időutazni nem tudunk, szóval azt csinálnak vele amit akarnak, de egy scifiben elmélyült néző sztem arconcsapja magát egy “szálljuk meg a saját múltunkat” mozzanaton, főleg hogy ki sincsen fejtve. Az observerekről kaptunk az utolsó részekben egy nyúlfarknyi infót, de ez nekem pl édeskevés az élvezethez és ahhoz, hogy azzal a megnyugvással dőljek hátra, hogy ez egy jó utolsó évad volt…
(Winnie, lehet számítani valami interjúra, ahol majd az írók megmagyarázzák, amit a sorozatban nem sikerült nekik, vagy nem volt egyértelmű? Kommenteket olvasva, azért kéne pár dolgot tisztázniuk. :) )

Egyébként Olivia ugrálása tetszett, a Walter-Peter szál is.
Walter-Astrid tehenes résznél viszont arra számítottam, hogy a “gyönyörű névre” Walter azt mondja majd, hogy a tehéné, és Astrid mosolyogva elsétál… :)

Hepiend… NA ERRE viszont nem számítottam… Végig vártam az utolsó jeleneteknél hogy lesz valami baki, valami ami felborítja az idillt.. De hát nem. Ezzel viszont jókora meglepetést okoztak. :) Nem feltétlen pozitívat, de egy sorozat búcsújába tegyük fel, belefér..

És azt hiszem most jön az, hogy az első évadoktól elkezdem a Fringe darát. :) Hiányozni fog a sorozat, a karakterek.

weareallmirrors - 2013. 01. 23. 18:47

Weirdo: A fecskendős anyag azért kellett, hogy egyáltalán tudjon időutazni/túlélje egyben. Legalábbis ez volt a magyarázat. Volt értelme, hiszen Walter felhasználta így.

weareallmirrors - 2013. 01. 23. 18:59

Harmadik Éva: Azért nem ezer százalékos az én emlékezetem, tudomásom sem, szóval javítsatok, ha nem így van de:
A könyvet maga Walter írta, és William használta az új világ létrehozásában (ami nem jött össze ugye). A börtönből megszökött pacák William Bellnek dolgozott végig. Az összes fura ügy teszt volt arra, hogy elhozzák az új világot, ami a negyedik évad végével zárult, amikor is lelőtték Oliviát, majd újjáéledt a cortexiphan hatása miatt. A fel és lemászkáló cuccok… na erre nem emlékszem már, de szerintem Observer tech…
Az Observer népség tönkre tette a bolygóját, élhetetlen lett az ő idejükben, ezért kellett nekik visszajönniük.
Sammel kapcsolatban nem tudom, miről beszélsz…

Marcsi75 - 2013. 01. 26. 12:53

Nekem hiányozni fog a sorozat.

The Man Who laughs - 2013. 01. 26. 15:24

Pont erre a lezárásra (utolsó pár perc) számítottam. Nem volt olyan finálé ami után még hónapokat beszélsz róla, sőt eléggé közepes epizód lett. Összességében egy jó kis sorozat volt, amire pozitívan fogok emlékezni (akár néztem is volna tovább) de az utolsó 1,5-2 évadról már lehetett érezni, hogy kifulladóban van (bár nekem bejött a posztapokaliptikus évad, csak cselekmény szintjén – kazetta vadászat aztán deus ex machina megoldások – nem volt az igazi). Ezért így annyira nem fog hiányozni, mert nem nagyon lehetett volna már tovább vinni.

Amúgy én is ezt a Peter eltűnik meg visszajön szálat tartom a sorozat legnagyobb gyenge pontjának.

A nosztalgikus utalások a régebbi évadokra viszont kifejezetten tetszettek.

Damien - 2013. 01. 27. 23:49

Nekem egy dolog nem volt tiszta a végén, bár lehet, hogy nem figyeltem eléggé. A gyereket ugye a 2100-as évekbe akarták előrevinni, arra a pontra, ahol a Megfigyelők kezdenek “felfejlődni”. Erre építették meg volna a saját kis gépüket a mágnessel a piros kővel meg a többi cuccal. Mikor ez meghiúsult mégis a Megfigyelők “teherszállító” átjáróját használták, ami viszont a Megfigyelők saját idejéből a 2600-as évekből nyílt, feltételezem. Windmark ugye volt is ott párszor a főnökénél raporton.
Szóval itt most laza 500 évet mellélőttek?

bogabi - 2013. 01. 28. 09:10

Hát, ennek is vége. Akárhogy is, de én mindig vártam a heti Fringe adagot. Voltak nagyszerű és kevésbé sikerült pillanatai a sorozatnak, de így is kellemes szórakozást nyújtott 5 éven keresztül (vazzzee, ÖT év!!!, hogy telik…).

És akkor a legvégére, ahogy páran már előttem mondták: az idősebb Olivia nagyon ott volt! Igazi MILF :-)))

Baro - 2013. 01. 29. 10:26

Damien: átirányította Szeptember a szükséges időpontra az átjárót, oda ahova kell, ezt elmondta és ehhez vittek dobozt is.

saakos - 2013. 01. 29. 23:54

fiZsó (2013. 01. 22. 18:03):

Itt megtalálod az összes rész “szövegét”:
http://fringepedia.net/wiki/Glyphs_code

Harmadik Éva - 2013. 01. 30. 15:14

Uh, későn ébredek, ez volt a hét idézete?
“Because it’s cool.” Fringe

Nekem ez a sorozat mélypontjaként maradt meg, illetve reméltem, hogy el is felejtem, de most már akkor beég örökre.

Na mindenesetre eltelt jó pár nap, leülepedett bennem a sorozat vége / utolsó évada, volt időm megérlelni.

Átkerült ugyanabba a könyvtárba, ahol a Lostot is tárolom: helyhiany_eseten_torlendok/ .

Ami mindkét esetben szomorú. Vagy én vagyok szánalmas.

bbarbi89 - 2013. 02. 13. 09:21

Helló! Én most kezdtem el nézni az lejétől, de nem értem mi ez a “Profil” dolog.. Valaki elmagyarázni, a 4. résznél járok. Vagy még nem is kell tudnom?

Réta - 2013. 03. 17. 17:19

Szokás szerint fáziskésésben vagyok, de végre befejeztem az ötödik évadot. A fenti kommenteket olvasgatva azért elgondolkoztam, hogy ugyanazt a sorozatot néztük-e? Számomra ez a sorozat sosem a logikáról, hanem az érzelmekről és az élet nagy kérdéseiről szólt.

Nagyon szerettem Walter karakterét és azt, hogy milyen nagyszerűen tudta megjeleníteni az apai szeretetet, ami Peterhez fűzte. Anna Torv az első évadokban nagyon visszafogott volt, de mikor Bolíviát játszotta, megvilágosodott előttem, hogy jó színész ő, csak Olivia karaktere ilyen volt. Ahogy egyre többet tudtunk meg a gyermekkoráról, érthetővé vált, hogy miért lett ilyen. Astrid végre egy olyan fekete karakter volt, aki szerves része volt a sorozatnak, nem csak a politikai korrektség miatt került oda. Joshua Jackson pedig egyike a nagy kedvenceimnek, de egy kicsit tartok attól, hogy mozisztár lesz belőle és nem látjuk sok sorozatban.

Az utolsó három évadot daráltam, és csodálkozva olvastam a kommenteket a minőségi változásokról. Őszintén szólva én semmilyen negatív változást nem éreztem. Minden évadnak sajátos hangulata volt. Az ötödik szerintem remek lezárása volt a sorozatnak. Nem értem, hogy magyarként miért nem volt rátok érzelmi hatással az ellenállás esélytelen harca, hiszen a mi történelmünkben is számos példa volt hasonlóra.

Sokan írjátok, hogy logikátlannak tartjátok az utolsó évadot. Az Observerek látogatásait korábban a Fringe Division később pedig a történetírók is feljegyezték. Ezek alapján a dokumentumok alapján Michael utódai visszamehettek az időben a megadott pontokra, hogy fenntartsák a történelmet vagy ott legyenek annak fontos fordulópontjain. Amikor Szeptember elhozta Michaelt a jövőből csak elbújtatni akarta, mert kötődött hozzá, mint apa a fiához. Akkor még nem tudta, hogy milyen különleges. Michael agyának és érzelmeinek kifejlődéséhez szerintem az is kellett, hogy megtapasztalja, milyen egy igazi család tagjának lenni, ahol évekig rejtőzött. Nina, Peter, Walter és Olivia viselkedésének megfigyelése megerősíthette abban, hogy egy ilyen szeretetre és önfeláldozásra érdemes emberekből álló társadalmat meg kell menteni. Lehet, hogy az ő erős érzelmeik kellettek ahhoz, hogy aktiválják az agyi kapacitását, úgy mint Olivia esetében volt.

karit - 2013. 03. 17. 18:31
sherlock20 - 2013. 04. 01. 11:21

Én most fejeztem be, stílusosan pont egy évig tartott, míg megnéztem az 5 évadot…

Az 1-3 évad kilengésekkel persze, de erős 8/10 mindenképp hozott. Azok a borzongások a végén… Igen, ezért szerettük meg…
A 4. évad minősíthetetlen volt, 5/10 talán átlagba…
Viszont azt kell hogy mondjam, hogy az 5. évad második fele nekem már bejött. A finálé meg a bukfencek ellenére is megvett kilóra. Miért? Mert előkerült a fehér tulipán. Nálam az egyetlen 10/10 epizód eddig a Fringe – White Tulip epizódja volt. Majdnem elmorzsolódott egy könnycsepp akkor is, és most is.
Azért hiányozni fog…

És igen, “öreg” Olívia volt a legdögösebb :D

b - 2013. 06. 11. 12:09

fő gond talán az volt, h egy sorozbatba 2+1 sorozatot tettek bele.

3 fő szál / ellenség
– walternativ párhuzamos univers
– belly és az új unvers
– observerek és a megszállás

eslő 2-t egybe lehett vona kicsi jobban gyúrni és akkor perfket (a kapcsolt szálak tökéletesen alkamasok lettek volna. minták, 2ik generációs alakvátlók, DM mindkét oldalon, cortefax kísérlet)

mondjuk nekem még így is fasza volt mind az 5 évad, a fő logikai bunkfencet max az magyarázhatja, h az új observer érzelmes faj, fenttarja az esemény láncolatot. ha végleg eltörlődnek (ahogy azt december és szeptember beszélgetésében elmondják) akkor ugye kuka ez a befejezés, fent már kifejtve miért.
(amúgy sztem ha marad a lánc, 2015 után sem lett volna paradoxon walter létezése)

nélam 8/10 a gene -s jelent jó volt, de ez a fehér tulipán hype felfoghatatlan … értem mit akar szimbolizálni de egy alapvetően történetre építő sorozatnál ezen pörögni, ezzel meghatározni cirka 100 epizódot vicc (sztem, kell egy ilyen véleméy is :).

amúgy a történetben a végét leszámítva minden magyarázható szépen, csak annyi kérdés íródott le, h nem bírnám összegyűjteni, de ha valakit érdekel írjon.

tegnap fejeztem be az 5 évadot (2-3 hónapos) darával, úh még frissek az emlékek :)

Ossis - 2013. 07. 20. 21:35

Én úgy 3 hét alatt néztem végig a sorozatot, és számomra minden érthető benne, csupán a lehetőségekhez képest elbaszták, mert jobb is lehetett bvolna belőle

zombie - 2013. 07. 24. 20:16

most fejeztem be, nagyon jó volt az egész sorozat szerintem. Az 5. évadból többet ki lehetett volna hozni tény, de még így jó lett szerintem. A befejezés pedig szerintem nagyon el lett találva. Pont így lett jó :D nekem hiányozni fog

Syrus - 2013. 10. 08. 05:53

Üdvözletem mindenkinek.
Nekem tetszett a lezárás, és részemről semmi kivetni valót, vagy meg magyarázhatatlant nem találtam benne. Lehet, hogy Walter megváltoztatta a múltat, azzal, hogy megváltoztatta a jövőt, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Peter és Olivia élete nem alakulhatott úgy, hogy csak a megszállás maradjon el. Ugyanis azt ne felejtsük el, hogy Walter nem halt meg, csak át “költözött” a jövőbe, és onnan szépen mindent elintézhetett úgy, hogy a megszálláson kívül ne változzon semmi, de akár a gyerek is lehetett az, mivel láttuk, hogy nem öregszik. Nekem egyedül a 4. évad kavarása nem tetszett, de azonkívül a sorozat részemről 8/10-es. Az nagyon jó ötlet volt, hogy a Fringe ügyosztály eseteit rá szabadították a Megfigyelőkre.

(Elnézést a helyesírási hibák miatt…)

Sawyer - 2014. 11. 10. 08:56

Tavasszal tervezem az egész sorozat újranézését. Az első két évadot imádtam, a harmadik is jó volt és ötletes, a negyedik kicsit gyengült, az ötödik pedig hirtelen egy 180 fokos fordulat. Minőségileg ugyanazt éreztem, mint a Prison Break utolsó évadánál, összecsapott, kissé jelentéktelen. Viszont az utalások tényleg ütöttek, én jól értem az időutazás-paradoxon dolgokat, és amennyire emlékszem rá, világosan megmagyarázták, nem volt benn logikai bukfenc. Semmiképp nem üti meg a Lost szintjét, de a felépítése rendesen a nyomában van. Ha Mulderék és e között kéne választanom, mindenképpen ezt ajánlanám.

8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz